BE Gezocht: Participatieproject in het museum van Pam Ename

Beste

Pam Ename is een klein en dynamisch museum in de Vlaamse Ardennen dat de historische impact van Ename tentoonstelt.

Wij – het Provinciaal Archeologisch Museum van Ename – proberen bezoekers zoveel mogelijk in contact te brengen met erfgoed. Het museum, de archeologische site, het bos en de Sint-Laurentiuskerk vertellen het verhaal van een 1000-jarig dorp. Op een interactieve manier loodsen we bezoekers doorheen de geschiedenis van een karaktervol en bruisend Ename.

Naast het verzamelen en bewaren, wil pam Ename vooral kennis verspreiden én op een innovatieve manier rond publieksbemiddeling werken. Wij geloven sterk in een pluralistische visie en willen bruggen slaan tussen bezoeker en museum. Educatie en inclusief werken neemt hier een centrale rol in. Voor mijn eindproject sociaal- cultureel werk ben ik dan ook op zoek naar betrouwbare partners

Ik ga actief op zoek naar persoonlijke verhalen die schuilen achter een favoriet object. Binnen de veilige driehoek “bezoeker- object- museum” wil ik op een intermenselijke manier in dialoog treden met een expert. Deze neemt mensen met hun persoonlijk object mee naar de Middeleeuwen. Hij/ zij probeert op een heldere manier de middeleeuwse context te duiden. We vertrekken m.a.w. vanuit de bezoeker i.p.v. het museum. Deze omgekeerde kijkrichting biedt ons tal van perspectieven om mee te experimenteren.

Aan de hand van een PODCAST willen wij ons publieksbereik vergroten en meer inspelen op diversiteit. We wensen het oprecht niemand toe, maar we vertrekken telkens vanuit de volgende vraagstelling: welk materialistisch object zou jij als eerste redden mocht je woning in brand staan? “We zijn m.a.w. op zoek naar mensen die een verhaal komen vertellen over een belevenis rond onroerend erfgoed of een object uit hun persoonlijk leven.”

De komende maanden willen we zoveel mogelijk verhalen uit verschillende hoeken van de bevolking verzamelen. Werkelijk iedereen mag deelnemen aan “studio Eham”. Aan de hand van enkele brievenbussen dagen we mensen uit om hun verhaal achter te laten in één van deze brievenbussen.
Graag zouden wij u langs deze weg willen vragen om medewerking:

– Willen jullie deze oproep ondersteunen en jullie achterban warm maken om deel te nemen aan “studio Eham”?
– Willen jullie onze brievenbus op een strategische plek willen plaatsen zodat we alle verhalen kunnen verzamelen. Wij zorgen ook voor pen en papier!

Wanneer alle verhalen gebundeld zijn, maken we een selectie van boeiende objecten/verhalen en nemen we contact op met de desbetreffende deelnemers, die worden uitgenodigd om hun verhaal te komen vertellen. Mits goedkeuring, gebruiken wij deze opnames voor onze PODCAST. Geef gerust een seintje!

Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking! Graag kom ik persoonlijk kennismaken en alles toelichten. Bij vragen, aarzel niet om contact op te nemen. Wij staan steeds open voor opmerkingen, ideeën en voorstellen.

Ename zoekt jou!

Voor een afstudeerproject ontwikkelt een stagiair een podcast (= audio-uitzending) waarin mensen een verhaal vertellen over een favoriet object/locatie. We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen die aan een object/locatie vast hangen. Grote verhalen, kleine verhalen, objecten met een emotionele waarde, of eerder financieel,? Misschien maak je wel kans om jouw verhaal te vertellen tijdens een podcast-aflevering

We wensen het niemand toe, maar even om de context te schetsen:

WAT ALS jouw huis in brand staat, WAT zou het eerste voorwerp zijn dat je zou redden en vooral WAAROM (m.a.w. we zijn op zoek naar mensen die een verhaal komen vertellen over een belevenis/ plaats/object dat je nooit zal vergeten)?

Naam:
e-mail:
tel:

Stijn De Mey- museumassistent
Tel: 055/ 30 90 40
e-mail: stijn.de.mey@oost-vlaanderen.be

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. BE Gezocht: Participatieproject in het museum van Pam Ename07-08-2018 04:08:49
  2. NL Gezocht: contact met mensen met myope CNV11-07-2018 06:07:28
  3. BE Gezocht: Campagne Hart voor Handicap – Blind meisje05-06-2018 09:06:47
  4. NL Gezocht: Kind met albinisme voor interview kinderblad Kits31-05-2018 05:05:46

Laatst bijgewerkt op 7 augustus 2018 – 04:59