BE Oproep: Ervaringen rond inclusie en beeldvorming

Beste

In kader van mijn stage bij DisABILITY Filmfestival ben ik bezig met het uitwerken van een tekst omtrent de inclusie van personen met een beperking. Omdat ik echter zelf geen beperking heb, zou ik graag het perspectief van de aanbelangende groep meenemen om zo een beter zicht te hebben op wat hun ervaringen zijn omtrent inclusie en op wat hun visies op inclusie nu precies zijn. Concreet is DisABILITY Filmfestival (DFF) een jaarlijks festival in Leuven waarop films worden vertoond met de focus op mensen met een beperking, alsook andere activiteiten door organisaties uit het werkveld. Deze films worden gekozen om conversatie te openen omtrent de beeldvorming van mensen met een beperking. Op deze manier proberen we bij te dragen aan een inclusieve samenleving, door mensen aan het denken te zetten en eventueel in aanraking te doen komen met andere perspectieven dan degene die ze gewoon zijn.

Ik ben dus bezig met een soort van visienota omtrent inclusie en beeldvorming; hoe inclusie en beeldvorming in de brede maatschappij wordt opgevat, hoe bepaalde organisaties ermee aan de slag gaan en ten slotte hoe DisABILITY Filmfestival zelf inclusie invult. Omdat ik slechts beperkte ervaringen heb met inclusie van mensen met een beperking via mijn vader die rolstoelgebruiker is en verder enkel literatuur heb om op verder te gaan, ben ik op zoek naar een perspectiefverruiming. Ik zou dus graag met anderen met een beperking in gesprek gaan en mijn voorlopige bevindingen bij hen aftoetsen om zo een realistische representatie neer te zetten van hoe mensen met een beperking inclusie in het dagelijks leven precies ervaren. Wat nu uit literatuur vooral naar boven is gekomen is dat de algemene (Vlaamse) maatschappij nog steeds vrij negatief of denigrerend (vaak met een gevoel van medelijden) naar mensen met een beperking kijken, of hen vanuit een erg medisch standpunt gaan analyseren. Met DFF proberen we eigenlijk tegenwind te bieden aan deze discoursen door dus discussie te openen via de verschillende films en andere activiteiten.

Het discours dat uit de literatuur naar boven komt, alsook het standpunt van DFF zou ik graag bij mensen met een beperking aftoetsen. Dit ‘aftoetsen’ zou de vorm hebben van een informeel gesprek. Waar en wanneer wordt dan in overleg beslist.

Bent u of kent u iemand met een handicap die graag eventjes met mij zou babbelen? Contacteer me dan gerust op info@disabilityfilmfestival.be of 0483 52 50 98. Ik ben in de week steeds in Leuven, maar kan me in het weekend eventueel ook verplaatsen. Online kan natuurlijk ook altijd.

Vriendelijke groeten

Marthe Degraeve
2de master Pedagogische wetenschappen – Onderwijs- en vormingswetenschappen
info@disabilityfilmfestival.be
0483 52 50 98

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. BE Oproep: Blindengeleidehond & pretpark bezoeken07-12-2022 07:12:08
  2. NL Oproep: Project Inner Child | Model foto expositie05-12-2022 03:12:28
  3. BE Oproep: Documentaire omtrent blindheid02-12-2022 06:12:24
  4. TV-tip 03-04/12: Docu ‘Nieuw Oog’01-12-2022 11:12:55
  5. NL Oproep: Breda – Cursus EHBO en reanimatie voor blinde en slechtziende mensen01-12-2022 06:12:55
  6. NL Oproep: Onderzoek visueel beperkte kinderen23-11-2022 01:11:39
  7. NL Vacature: Penningmeester Oogvereniging Noord-Holland23-11-2022 06:11:02
  8. NL Gezocht: versterking contactnetwerk ziekenhuizen23-11-2022 06:11:14
  9. NL Oproep: Pilot rondleidingen Depot Boijmans Van Beuningen22-11-2022 02:11:00
  10. BE Oproep: Masteronderzoek “fitlights”22-11-2022 01:11:05
  11. NL Enquête: Aanpassen reclames voor mensen met visuele en/of auditieve beperking20-11-2022 12:11:46
  12. NL Oproep: Interview rond dagelijks leven19-11-2022 03:11:58
  13. BE: Enquête over voetpaden en voetpadranden19-11-2022 01:11:07
  14. BE Oproep: Test met drukknoppen in bus18-11-2022 06:11:59
  15. NL Gezocht voor les EHBO16-11-2022 06:11:02
  16. NL: Ctaste heeft de leukste (bij)baan als je blind bent16-11-2022 05:11:01
  17. NL Gezocht: Slechtziende makers voor expositie “Maken naar waarneming”16-11-2022 04:11:36
  18. BE Gezocht voor Knack-reportage over albinisme12-11-2022 05:11:17
  19. Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels11-11-2022 06:11:19
  20. BE Oproep: Ervaringen rond inclusie en beeldvorming10-11-2022 04:11:49
  21. BE Oproep: Toegankelijkheid bankwezen09-11-2022 05:11:08
  22. NL Oproep: Teken de petitie voor het toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor gehandicapte mensen!09-11-2022 07:11:06
  23. BE Oproep: Lion-Francoutprijs 202309-11-2022 07:11:23
  24. Oproep: Onderzoek rond tactiele displays08-11-2022 03:11:21
  25. NL Oproep: Doneeractie “Tandem voor Edwin”07-11-2022 06:11:44
  26. NL Oproep: Enquête suite voor mensen met een visuele beperking.03-11-2022 03:11:15
  27. BE Oproep: Wie steunt vzw De Kade met een gift? Warme zorg voor doven en slechtzienden als Tomas (17) kan alleen dankzij sponsoring03-11-2022 11:11:35
  28. Oproep: Universitair onderzoek “core set” voor mensen met visusverlies26-10-2022 12:10:51
  29. Oproep: Onderzoek digitaal shoppen voor slechtzienden24-10-2022 05:10:57
  30. Oproep: Onderzoek somberheid en angst19-10-2022 10:10:17
  31. Oproep: Hotel voor mensen met een visuele beperking14-10-2022 04:10:03
  32. BE Oproep: Vrienden starten benefiet voor door hersentumor getroffen Lex (11): “We willen dat hij terug kan fietsen”13-10-2022 12:10:09
  33. NL Oproep: Enquête voor verbeteren toegankelijkheid openbaar vervoer10-10-2022 11:10:25
  34. NL: TIP > Wajongers hebben recht op de eenmalige energietoeslag van 1300 euro07-10-2022 05:10:37
  35. NL Oproep: Toegankelijker maken van zoektocht naar baan voor slechtzienden05-10-2022 02:10:30
  36. Oproep: Braille Challenge 202205-10-2022 11:10:37
  37. BE Oproep: Een hart voor Lex05-10-2022 05:10:27
  38. NL Oproep: Onderzoek toegankelijkheid webwinkels voor mensen met een visuele/fysieke beperking.29-09-2022 10:09:34
  39. NL Oproep: Onderzoek angst & depressie bij (jong)volwassenen met visuele beperking29-09-2022 06:09:27
  40. Oproep: Onderzoek digitaal shoppen voor slechtzienden16-09-2022 12:09:01
  41. Oproep: Ontwikkeling van de ICF core set visusverlies14-09-2022 02:09:56
  42. Oproep: Kennisportaal Koninklijke Visio – Help ons en win een Google Nest Mini23-08-2022 05:08:51
  43. NL: Zinnenprikkelende kunst voor blinden, slechtzienden en daar voorbij! (met oproep)19-06-2022 03:06:03
  44. BE Oproep: Een tandempiloot vinden … Dat kan!04-05-2017 01:05:27

Laatst bijgewerkt op 10 november 2022 – 16:51