Laat je niets in de weg leggen … In openbare gebouwen

De informatiebalie

Eenmaal in het gebouw kan je als slechtziende proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleurcontrasten. Als je blind bent, is het handig om de receptionist te vragen hoe je op de plaats van bestemming kunt komen. Komt het regelmatig voor dat je gebruik maakt van het gebouw, dan kun je overwegen om bij een regionaal centrum / blindennazorgwerk te vragen of een mobiliteitinstructeur jou de route in het gebouw wil aanleren.

Natuurlijk kunnen slechtzienden ook om ondersteuning vragen bij een regionaal centrum / blindennazorgwerk. Ook kan je zelf een aantal oplossingen en hulpmiddelen bedenken.

De informatiebalie is een belangrijk punt in het gebouw. De informatiebalie moet makkelijk te vinden zijn. Ben je een regelmatige gebruiker van het gebouw, vraag dan of de balie tijdens een onderhoudsbeurt een andere kleur kan krijgen. Natuurlijk moet het dan wel een kleur zijn die jou opvalt.

Het spreekt voor zich dat je je, als je blind bent, op een andere manier oriënteert dan iemand die slechtziend is. De rode balie valt jou als blinde niet op. Maar wel de tikkende klok boven de informatiebalie. Of het fonteintje dat als decoratie in de hal is aangebracht. Het geluid van de fontein kun je gebruiken om je te oriënteren. Ook de automatische schuifdeur geeft een geluidje; dat geluidje kan je gebruiken als oriëntatiepunt. Je kunt ook horen of de deur openstaat en je daarop oriënteren. Let er op dat de deur niet half open staat zodat je je lelijk kunt bezeren.

Een goede geleiding … is het halve werk

Vaak is het een probleem om in het gebouw een goede geleiding te vinden. Soms is het mogelijk om een loper op de vloer neer te leggen. Als je de loper zo laat neerleggen dat hij bijvoorbeeld van de balie naar een moeilijk te bereiken punt wordt gelegd, dan kun je de loper als geleiding gebruiken. In sommige gebouwen is het ook moeilijk te bepalen in welke ruimte je bent. Soms kun je dit merken doordat er verschillende soorten vloerbedekking zijn gebruikt. Ook is soms door middel van kleurverschillen op de vloer te bepalen in welk gedeelte van het gebouw je bent. Een ander goed bruikbaar middel is het gebruik van verschillende soorten vloerbedekking gebruiken, zoals linoleum, plavuizen, parket, vloerbedekking e.d. De overgang van vloerbedekking naar plavuizen merk je heel goed en snel op met je taststok en voeten.

De voordeur

Nog heel even terug naar de entree. Sommige gebouwen hebben automatische draaideuren. Die kunnen, als je slechtziend of blind bent, heel lastig zijn. Vaak zie je bij postkantoren, ziekenhuizen e.d. dat er een andere deur naast is. Helaas zijn draaideuren en automatische schuifdeuren altijd van glas.

Je kunt proberen of je op ooghoogte een sticker met daarop pijlen, die wijzen naar waar je naar toe kunt, mag aanbrengen. In plaats van pijlen kun je ook vragen of men een sticker met daarop bijvoorbeeld het wapen van de gemeente, als het een bloemenzaak is een sticker met bloemen. Voor blinden is het prettig als er voor de voordeur een rubberstrook of een mat van rubber ligt. Je kunt dan met je taststok of met je voeten voelen waar de ingang is.

Stel, dat de voorgevel en de voordeur van glas is. Dan ontstaat er voor zowel blinden als voor slechtzienden een probleem. Je zult heel moeilijk de voordeur kunnen vinden. Een mogelijke oplossing kan dezelfde zijn als die ik al beschreef bij draaideuren.

De entree

Zullen we een poging wagen om een gebouw binnen te gaan? We lopen naar de voordeur en merken dat er een bordes voor de deur is. De treden van het bordes vallen niet op omdat de op- en aantrede niet voorzien zijn van een met de directe omgeving contrasterende kleur. Het tweede probleem komt al snel om de hoek kijken. Je kan de deurknop niet vinden omdat de deurknop dezelfde kleur heeft als de deur. Eindelijk hebben we de deur open kunnen doen.

De hal

Zullen we terug gaan naar de hal in het gebouw? In een grote hal kan je, als je slechtziend of blind bent, behoorlijk lopen dwalen. We noemen dit ook wel zwemmen. Je hebt nauwelijks mogelijkheden om je ergens op te oriënteren.

Als je slechtziend bent, kun je proberen te kijken of er gekleurde vaste obstakels aanwezig zijn. Heb je die gevonden, dan kan je je daarop richten.

Als je blind bent, probeer dan een muur te vinden. Je kunt de echo van de muur gebruiken om je te oriënteren. Ook kan je met je taststok of voeten voelen of er op de grond een structuurverschil is zodat je die als geleiding kan gebruiken.

Nog een mogelijkheid is om plantenbakken of zitjes zodanig neer te zetten dat dit als geleiding kan worden gebruikt.

Op weg naar de kantine

Vanuit de hal willen we naar onze bestemming. Hoe kunnen we bepalen naar welke kant we moeten? Het kan nog moeilijker worden als de verlichting onvoldoende is. Ook de positie van het licht kan een rol spelen. Als de mogelijkheid er is om de verlichting zodanig aan te brengen, dat het licht egaal wordt verspreid, dan kun je je als slechtziende oriënteren op het licht.

Als je goed oplet, zal je merken dat je geur kunt gebruiken in je mobiliteit. We zijn inmiddels een beetje dorstig geworden van al dat geloop; we willen koffie. De geur van koffie is zo sterk dat je hem op meters afstand kunt ruiken en wijst je de weg naar de kantine. Of is het tijd om een hapje te eten? Ook de geur van patat is zo sterk dat je als het ware automatisch naar de kantine wordt gedreven. Ook in je eigen omgeving ruik je verschillende geuren. De badkamer heeft een andere geur dan de keuken of de woonkamer. Zo, de koffie hebben we in ons buikje zitten, we gaan weer op pad.

Langs de leuning

Nog heel even terug naar de gang. Is het je wel eens opgevallen dat er in veel gebouwen aan de muur in de gang een leuning is aangebracht? Je kunt de leuning gebruiken voor oriëntatie en ondersteuning. Als de gang erg lang is, dan hebben we allemaal wel eens het gevoel “ben ik nou nog niet aan het eind van de gang?”

Dit is de reden om de leuning als oriëntatie, geleiding of ondersteuning te gebruiken. Als je slechtziend bent, kun je kijken of de kleur van de leuning afsteekt ten opzichte van de muur. De kleur van de leuning kun je dan gebruiken om gemakkelijker je weg te vinden.

Als je blind bent, kun je de leuning ook met je taststok volgen. Dit kan je op de volgende manier doen. Je pakt je taststok in je rechterhand en legt hem schuin op de leuning. Daarna schuif je de taststok voor je uit over de leuning.

Tussendeuren die in de gang zijn, kun je gebruiken om je te oriënteren. De drempels van de tussendeuren kun je voelen met je voeten en je taststok. Gebruik daarom de schraaptechniek (zie notitie buitenruimte). Je weet dan “ik moet nog twee drempels tegenkomen om aan het eind van de gang te zijn”. Uiteraard kan de kleur van de drempel voor jou als slechtziende ook veel betekenen.

Trap op

We zijn inmiddels bij een trap aangekomen. We gaan eerst de trap op. Een trap is een moeilijk te nemen obstakel als je slechtziend bent. De trap op gaat nog wel, maar de trap af kan erg gevaarlijk zijn.

Hieronder tref je een aantal moeilijke situaties aan:

– De verlichting kan zó slecht zijn dat je de eerste trede niet kunt zien;
– De treden hebben de zelfde kleur als de directe omgeving;
– De leuning is niet goed omgrijpbaar;
– De loper op de trap zit niet goed vast;
– De loper heeft dezelfde kleur als de trap.

Deze situaties zijn vaak eenvoudig op te lossen. Je kunt voorstellen om een gedeelte van de op- en aantrede een ander kleurtje te geven. Voor verlichting boven de trap zijn speciale lampen te koop.

Informeer hiernaar bij de afdeling hulpmiddelen van het revalidatiecentrum Het Loo Erf of bij een regionaal centrum. Als je blind bent, kan je de eerste trede voelen met je taststok. Ga je de trap op, pak dan je taststok in je linkerhand en de leuning met je rechterhand vast. Houd je taststok zo vast dat je elke trede met je taststok opmerkt. Je weet dan immers ook wanneer je de laatste trede hebt gehad.

Trap af

Zullen we de trap afgaan? Dit is een zeer gevaarlijk karweitje. Zoek met je taststok de eerste trede van de trap op. Ga niet met je handen vooruit lopen om de leuning te zoeken. Je kunt immers de leuning missen. Een hekje voor de trap kan in veel situaties prima werken. Heb je de eerste trede gevonden en is de trede voor jou goed zichtbaar gemaakt, pak dan de leuning stevig vast en ga de trap af. Let op, de trap kan een draai maken.

Enkele tips voor als je gebruik wilt maken van de trap:

– Zoek met je taststok de eerste trede;
– Heb je de eerste trede, zoek dan met je hand de leuning (niet gaan lopen);
– Pak met je rechterhand stevig de leuning vast;
– In je rechter- of linkerhand hou je je taststok zo vast dat je, als je naar beneden gaat, elke trede met je taststok kunt voelen.
– Let op, de trap kan uit meer dan één deel bestaan.

Liften

Een lift vergt andere vaardigheden dan wanneer je gebruik maakt van een trap. Of je nu blind of slechtziend bent, het bedienen van liften kan moeilijk zijn. Is het een gebouw met meerdere verdiepingen en sta je in de lift, dan is het vaak moeilijk om te bepalen op welke verdieping je bent. Voor velen met of zonder gezichtsbeperking is het heel plezierig als een stemmetje je vertelt op welke verdieping je bent. In veel gebouwen zoals ziekenhuizen en ministeries heb je al een dergelijke voorziening.

Tot slot

We hebben allemaal, of je nu slechtziend of blind bent, onze eigen probleempjes maar ook onze eigen creatieve oplossingen. Probeer die creatieve oplossingen samen met een hulpverlener uit, experimenteer niet zelf. Ik denk dat je goed moet nadenken over wat je wel en wat je niet moet doen.

De aangebrachte voorzieningen hoeven voor jou niet de beste oplossing te zijn. Praat met een mobiliteitsinstructeur en bedenk samen voor jou de goede oplossing. Door er over te praten kom je soms tot hele creatieve oplossingen. Ik heb zo al het één en ander uit ervaring in deze notitie verteld.

Hieronder zet ik nog even een paar punten op een rijtje die je kunt gebruiken als je je wil of moet verplaatsen in een gebouw:

– Een deur, die halverwege in een gang is aangebracht kan je gebruiken als oriëntatiepunt.
– Een fontein bij de uitgang kan je ook gebruiken voor je oriëntatie.
– Een (hoorbaar) tikkende klok die bijvoorbeeld bij de informatiebalie is aangebracht, vertelt je waar je bent.
– Tapijt dat overgaat in plavuizen. Dit geeft jou de informatie dat je in een andere ruimte bent.
– Een plantenbak of een zitje is te gebruiken als geleiding.
– Een deurkruk die te onderscheiden is van andere deurkrukken. Dit kan als nut hebben dat de deur te herkennen is als die van bijvoorbeeld de maatschappelijk werkster.
– Voelbare cijfers geven informatie over wie achter de deur woont of werkt.
– Contrasterende kleuren ten opzichte van de directe omgeving van deurkrukken, deuren, balie en dergelijke kunnen gemakkelijk zijn om je op te oriënteren.

Bron: Harry Hoitzing, 21 mei 2006

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Geen enkel openbaar gebouw écht toegankelijk11-11-2019 07:11:13
 2. Gehandicapte praat voortaan mee over toegankelijkheid Arnhemse nieuwbouw04-01-2019 08:01:58
 3. Hoe toegankelijk is de UHasselt campus Diepenbeek voor blinden?18-06-2017 12:06:12
 4. VAC is eerste ‘toegankelijk gebouw’ van Vlaanderen15-10-2016 08:10:27
 5. “Toegankelijkheid vergt aandacht tot in de kleine details”10-10-2016 07:10:26
 6. Gemeentehuis lijkt soms ontoegankelijke burcht10-10-2016 06:10:40
 7. Bijna alle gemeentehuizen in regio behalen onderscheiding voor toegankelijkheid10-10-2016 06:10:55
 8. Kamer: vanaf 2017 gebouwen verplicht toegankelijk voor gehandicapten21-01-2016 09:01:22
 9. Vlaamse overheid screent 80 kantoorgebouwen op toegankelijkheid16-12-2015 07:12:24
 10. Laat je niets in de weg leggen … In openbare gebouwen27-09-2015 06:09:32
 11. Buggenhout: Achttien openbare gebouwen zijn toegankelijk27-09-2015 06:09:28
 12. Buggenhout: Toegankelijkheidslabels voor openbare gebouwen27-09-2015 06:09:28
 13. Willebroek – Andersvaliden vragen vruchteloos betere voorzieningen27-09-2015 06:09:28
 14. Antwerpen – Valkuilen in straten en op pleinen, en wat betreft openbare gebouwen27-09-2015 06:09:28
 15. “Wet op toegankelijkheid is dode letter gebleven”27-09-2015 06:09:28
 16. Handboek voor Toegankelijkheid27-09-2015 06:09:28
 17. Nieuwe regelgeving toegankelijkheid goedgekeurd27-09-2015 06:09:28
 18. Bunnikse gebouwen zijn goed toegankelijk27-09-2015 06:09:28
 19. Aarschot – Stadsgebouwen moeten toegankelijker worden27-09-2015 06:09:28
 20. Blind in een labyrint27-09-2015 06:09:28
 21. 1 op 3 Belgen heeft moeite met toegankelijkheid openbare gebouwen27-09-2015 06:09:28
 22. Publieke gebouwen toegankelijker27-09-2015 06:09:28
 23. Zemst – Publieke gebouwen worden toegankelijker27-09-2015 06:09:27
 24. Oosterhout: ‘Uitgankelijkheid’ gebouwen moet beter voor mensen met beperking27-09-2015 06:09:27
 25. Is uw zaak voldoende toegankelijk?27-09-2015 06:09:27
 26. Brusselse Regering : Geen excuus om gebouwen niet toegankelijk te maken27-09-2015 06:09:27
 27. AllesToegankelijk – Handvatten voor veilige gebouwde omgeving27-09-2015 06:09:27
 28. Handboek Zicht op ruimte verschenen27-09-2015 06:09:27
 29. Handboek voor Toegankelijkheid gebouwen27-09-2015 06:09:27
 30. Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen: “Toegankelijkheid moet ruimtelijk iets natuurlijks zijn”27-09-2015 06:09:27
 31. ‘Nieuw gebouw Eye slecht toegankelijk voor gehandicapten’27-09-2015 06:09:27
 32. Tweede Kamer stemt voor toegankelijkheid in nieuwe Omgevingswet16-07-2015 02:07:09
 33. Ann Brusseel pleit voor integraal toegankelijke schoolgebouwen19-02-2015 08:02:01
 34. Opening Dolby Cinema in Eindhoven zet JT Bioscopen aan tot nadenken over toegankelijkheid21-12-2014 09:12:22
 35. Halle kan handelaars niet verplichten hun zaak beter toegankelijk te maken28-11-2014 08:11:32
 36. Castricum – Niet gezien19-11-2014 05:11:04
 37. Maasziekenhuis Pantein is gehandicaptenproof23-07-2014 10:07:09
 38. Lennik – “Pijnlijk voor iedereen die slecht te been is”25-06-2014 08:06:06
 39. Kortessem wil meest toegankelijke gemeente van de regio worden13-04-2014 04:04:01
 40. Minister Blok wil gesprek over toegankelijk bouwen11-04-2014 09:04:06
 41. ‘Akoestisch veel te verbeteren aan ontwerp’04-03-2014 12:03:07
 42. Rusland werkt na Sotji massaal aan toegankelijkheid03-03-2014 08:03:09
 43. Een mobiliteitsbeperking? Laat je niet tegenhouden!28-02-2014 09:02:30
 44. Isala heeft keurmerk voor toegankelijkheid05-02-2014 02:02:02
 45. Bouwbesluit 201212-01-2014 11:01:53
 46. Bouw Advies Toegankelijkheid – VN-verdrag12-01-2014 11:01:28
 47. Koekelberg – Toegankelijkheid voor iedereen in de winkels14-12-2013 07:12:31
 48. VIPA en Enter vzw stellen nieuwe inspiratiebundels toegankelijkheid voor06-12-2013 03:12:22
 49. Boutersem – Aandacht voor toegankelijkheid van huizen en gebouwen24-10-2013 04:10:06
 50. Hoe toegankelijk is winkelcentrum Castellum voor mensen met een visuele beperking19-10-2013 08:10:29
 51. Toegankelijkheidssticker ook aangebracht in Leek17-10-2013 09:10:01
 52. Venray – Gemeentehuis goed toegankelijk10-10-2013 07:10:19
 53. Joure – Werkgroep Toegankelijkheid beraadt zich op fusie01-10-2013 08:10:50
 54. Groen en vierkant20-09-2013 01:09:53
 55. Gehandicaptenraad bepleit strenge bouwregels voor toegankelijklheid02-09-2013 05:09:20
 56. Renovatie Antwerps Sportpaleis gaat laatste fase in29-08-2013 01:08:47
 57. Unieke Masterclass Toegankelijkheid vult hiaten bouwkundige opleidingen op12-08-2013 08:08:18
 58. TOEVLA: Toegankelijk Vlaanderen29-07-2013 10:07:30
 59. Wethouder: toegankelijkheid winkels Leeuwen afdwingen05-07-2013 05:07:46
 60. Winkels in Steenbergen voor iedereen toegankelijk25-06-2013 01:06:30
 61. Toegankelijkheid Den Haag beter in beeld18-04-2013 07:04:32
 62. Pittem – Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest krijgt prijs voor toegankelijkheid06-04-2013 07:04:53
 63. Tweede kamer toegankelijk25-03-2013 03:03:16
 64. Proefjaar Utrechtse evenementen: toegankelijk voor iedereen10-10-2012 05:10:31
 65. Beernem sluit toegankelijkheidsconvenant af met Westkans02-04-2012 06:04:27
 66. Liften beter toegankelijk voor blinden en slechtzienden28-03-2012 06:03:46
 67. Westkans onderzoekt oorlogssites op toegankelijkheid21-01-2012 04:01:00
 68. Vlissingen – Stadhuis toegankelijker voor slechtzienden17-06-2011 05:06:10
 69. Westkans onderzocht toegankelijkheid van 1323 restaurants en cafés aan de kust06-06-2011 06:06:02
 70. “Toegankelijkheid is kansen scheppen voor iedereen”05-06-2011 06:06:57
 71. Blinde kinderen wijzen de weg05-06-2011 06:06:55
 72. “Mensen worden te vaak beperkt in hun kansen”29-05-2011 05:05:22
 73. Roeselare – Stadhuis en winkels toegankelijk voor iedereen29-05-2011 05:05:45
 74. Winkelketen BLOKKER wint ‘ontoegankelijkheidstrofee 2007’29-05-2011 05:05:45
 75. Provincie legt strenge regels op voor toegankelijkheid29-05-2011 05:05:28
 76. Toegankelijkheid Kinepolis29-05-2011 05:05:49
 77. Gehandicapten willen ook op kerstshopping29-05-2011 05:05:42
 78. Niets in de weg bij IVIO en Vanassche29-05-2011 05:05:16
 79. Kerken worden doorgelicht29-05-2011 01:05:31
 80. Nieuw sociaal huis is sober en efficiënt29-05-2011 01:05:54
 81. Stadhuis Kortrijk goed toegankelijk29-05-2011 01:05:46
 82. Doven horen brandalarm niet29-05-2011 01:05:12
 83. Jeugd onderzoekt toegankelijkheid29-05-2011 12:05:04
 84. Stadsgebouwen moeten beter toegankelijk worden29-05-2011 12:05:36
 85. Advies voor toegankelijkheid gebouwen wordt terugbetaald29-05-2011 12:05:20
 86. Antwerpen doet niets aan toegankelijkheid stadhuis29-05-2011 12:05:27
 87. Vlot toegankelijk voor mindervaliden29-05-2011 12:05:12
 88. Label voor toegankelijke winkels29-05-2011 12:05:22
 89. Winkels wensen label29-05-2011 12:05:01
 90. Toegankelijkheid openbare gebouwen gecontroleerd29-05-2011 12:05:02
 91. “Dit is gewoon ongehoord”29-05-2011 12:05:22
 92. Gehandicapten testen toegankelijkheid Herenthoutse gebouwen29-05-2011 12:05:27
 93. Kleine aanpassing volstaat vaak29-05-2011 12:05:09
 94. Johan Bijttebier eist toegankelijk stadhuis29-05-2011 12:05:23
 95. Welzijnsraad onderzoekt gebouwen op toegankelijkheid29-05-2011 12:05:20
 96. Hoe toegankelijk is het Huis voor gelijke rechten?28-05-2011 11:05:33
 97. Verklaring van Madrid28-05-2011 11:05:06
 98. Toegankelijke Herkse gebouwen beloond met deurtje28-05-2011 03:05:19
 99. Limburgers maken Leuvense gebouwen toegankelijker voor mindervaliden28-05-2011 02:05:20
 100. Onmisbare voorzieningen aan gebouwen28-05-2011 02:05:44
 101. Administratief centrum krijgt pluim voor toegankelijkheid28-05-2011 02:05:47
 102. Doodgewone deur kan al valluik zijn28-05-2011 02:05:10
 103. Hove luistert naar advies Toegankelijke Omgeving28-05-2011 02:05:27
 104. Even zitten met je zakken27-05-2011 01:05:19
 105. Vlaamse lift mag geen Frans praten27-05-2011 01:05:35

Laatst bijgewerkt op 27 september 2015 – 18:45