Dienstencentrum Hasselt aangepast

Op 2 oktober 1998 werd ons dienstencentrum aan de Kuringersteenweg 27 in Hasselt na maandenlange renovatiewerken plechtig heropend. Tijdens de werken hadden het plaatselijk bestuur en vooral de personeelsleden er nauwlettend op toegezien dat voldoende aandacht werd besteed aan de toegankelijkheid van de lokalen voor blinden en slechtzienden.

Bij de heropening gaf thuisbegeleidster Gilly Grommen een interessant overzicht van de maatregelen die werden genomen om de cliënten en leden een comfortabel bezoek aan Licht en Liefde te verzekeren. Hieronder vindt u haar tekst, geïllustreerd met talrijke foto’s.

“Naar aanleiding van verbouwingen aan ons dienstencentrum hebben wij aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden te verbeteren. Een ideale aanpassing is echter onmogelijk, omwille van de grote verscheidenheid van gezichtsproblemen. Ook geld speelde een zeer belangrijke rol.

Aan de achterzijde van het gebouw is er een extra verlichting om ’s avonds goed de rode (opvallende) deur en parlofoon te vinden. Een goed buitenlicht is noodzakelijk om de overgang van donker naar licht ’s avonds beter te laten verlopen. Veel slechtzienden hebben een langere tijd nodig om zich aan te passen aan een gewijzigde lichtsituatie.

Wij willen u hier enkele tips geven die de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden in de brede zin van het woord bevorderen. Laten we stap voor stap overlopen welke aanpassingen we hebben aangebracht.

Toegang

Blinden en slechtzienden moeten het adres ‘Kuringersteenweg 27′ kunnen herkennen. Daartoe lieten wij speciale ribbeltegels aanbrengen, die voelbaar zijn met de voeten en de witte stok.

De tegels zijn wit en vallen daardoor al wat meer op tussen de grijze stenen van het trottoir. Om ze ook ’s avonds gemakkelijker herkenbaar te maken, bevindt zich boven de ingang van het dienstencentrum een speciaal ontworpen lichtreclame die de tegels extra verlicht.

Vanzelfsprekend zijn op de hele benedenverdieping alle drempels weggewerkt. De ingangen zijn obstakelvrij gemaakt. In de normale loopzone zijn er geen hindernissen.

Bezoekersruimte

Omdat blinden en slechtzienden het moeilijk hebben om zich in een onbekende ruimte te verplaatsen, hebben wij ervoor gezorgd dat zij ontvangen worden in het eerste bureel.

Vestiaires

De vestiaires kunnen beschouwd worden als een obstakel. Ze bevinden zich meteen rechts bij het binnenkomen. Onderaan zijn ze afgeschermd met een boordje.

Activiteitenruimte

Donkere tegels in de activiteitenruimte blinde kan dat voelen met de stok, zodat hij /zij zich niet aan een hoge kapstok kan bezeren. De haken zijn lichtgeel op een donkergrijze achtergrond om ze extra te laten opvallen waarbij met de juiste armaturen een goede verhouding tussen rechtstreeks en onrechtstreeks licht mogelijk is, met weinig schaduwen een maximum aan contrasten. Voor ernstig slechtzienden betekent dit iets wel of niet kunnen zien. Voor ons was de kostprijs te hoog. Wij hopen ooit steun te krijgen.

Om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, werden in de activiteitenruimte koepels geplaatst. De muren zijn lichtgeel om zoveel mogelijk helderheid te behouden. Witte muren zouden voor sommige slechtzienden te licht zijn. De muren hebben geen scherpe structuur, aangezien die pijnlijk is bij onverwacht contact.

Akoestiek

Er werd geen speciaal materiaal gebruikt voor een betere akoestiek. De ervaring zal uitwijzen of hier verbeteringen moeten worden aangebracht.

De lichtgrijze vloertegels weerkaatsen geen plafondverlichting, zodat geen hinderlijke schittering op de vloer ontstaat.

De tegels aan de kanten zijn donker, om slechtzienden te waarschuwen voor de muur of een vaste hindernis. Indien deze tegels ook nog een andere structuur zouden hebben, zouden ze ook voor blinden bruikbaar zijn. Om financiële redenen is dat bij ons niet het geval.

De plinten van vloeren en deuren zijn eveneens erg contrasterend, om het verschil tussen deur en muur beter te laten opvallen.

Deuren

De deuren hebben felle kleuren, om voor slechtzienden goed op te vallen. De klinken hebben wij extra laten opvallen.

Naargelang de functie van de lokalen kregen de deuren een andere kleur: geel voor lokalen voor groepsactiviteiten, groen voor burelen van de administratie en dienstverlening en blauw voor de toiletten. Blauw is een sanitaire kleur; als dit idee ook bij andere gebouwen toegepast zou worden, zouden de toiletten van zeer ver herkenbaar zijn.

Verlichting

Qua verlichting een goede oplossing bieden aan een groep visueel gehandicapten is zeer moeilijk. Niet iedereen heeft immers dezelfde noden. Het licht moet dus geregeld kunnen worden.

Wij hebben op dit moment veel lichten hangen die we indien nodig kunnen aansteken. Ze geven voldoende lux (lichtsterkte).

Ook zijn ze afgeschermd om verblinding te voorkomen.

Toiletten

In de lichtgrijze sanitairs staan de witte toilettafels op een donkere achtergrond.

De vuilbak, de papierrol en het handdoekenrek hebben een contrasterende kleur: zo vind je ze gemakkelijker terug. Vanzelfsprekend is het toilet bij de activiteitenruimte toegankelijk voor rolstoelgebruikers, wat eveneens praktisch is voor blinden met een geleidehond.

Meubels allen een vaste plaats

Tafels en stoelen contrasteren duidelijk met de vloer: bijvoorbeeld zwarte poten tegen een lichtgrijze vloer. In de burelen staan lichter gekleurde kasten op de donkere vloer.

Stoelen zouden een bekleding in een fellere kleur mogen hebben, maar ook hier bleek tweedehands materiaal een noodzaak.

Tafelbladen mogen niet wit zijn of glimmen.

Keuken

Sommige elektrische apparaten kregen bijkomende voelbare merktekens, zodat blinden ze kunnen instellen.

In de keuken hebben we opnieuw bewust gekozen voor contrasterende kasten. Ook de witte snijplanken geven een sterk contrast met de donkere ondergrond.

Uiteraard werken we met aangepaste keukenhulpmiddelen voor blinden, zoals een maatbeker met voelbare punten, een sprekende weegschaal, keukenwekkers met akoestische informatie, maatlepels, een anti-melkoverkoker.

De belangrijkste aanpassing is wellicht dat alles (apparaten, meubilair, enz.) overal zijn vaste plaats heeft. Dat maakt het voor visueel gehandicapte vlot en veilig in het bewegen.” Bovenstaande aanpassingen zijn voorbeelden van hoe je een gebouw comfortabel toegankelijk kunt maken voor visueel gehandicapten. Er moet echter steeds rekening gehouden worden met de plaatsgebonden situatie en de individuele behoeften.

Omdat in de keuken kooklessen gegeven worden aan blinden en slechtzienden, hebben wij zeer veel aandacht besteed aan contrasten en veiligheid.

Schakelaars die contrasteren met de achtergrond, zijn gemakkelijker te vinden.

De motors van dampkappen werden op het dak geplaatst. Blinden gebruiken bij het koken en bakken immers zoveel mogelijk hun gehoor.

Voor de veiligheid is onder de gecombineerde microgolfoven, die op ooghoogte staat, een extra werkblad geplaatst dat uitgetrokken kan worden. Op die manier kan iets dat te warm is, eventjes worden neergezet.

De toestellen hebben contrasterende knoppen. Dat betekende vaak een meerprijs, omdat we voor inoxtoestellen kozen met zwarte bedieningsknoppen. De bedieningsknoppen moeten op vaste standen gezet kunnen worden. Enkel op die manier is een efficiënte controle voor een blinde mogelijk.

Onder de kasten zijn bijkomende verlichtingstoestellen aangebracht. De onderkasten zijn voorzien van rolkasten (grote laden) zodat bukken minder nodig is en alles gemakkelijk terug te vinden valt.

Burelen

Onze slechtziende medewerkers hebben veel daglicht nodig. Om de intensiteit van het licht te regelen, is een zonnewering geplaatst. De kasten werden voorzien van schuifdeuren, om te vermijden dat openstaande deuren ongelukken zouden veroorzaken.

Trappen

De trappen werden in twee kleuren geschilderd, waardoor de leuning extra opvalt. De eerste en de laatste trede zijn op die manier ook beter herkenbaar. Daarnaast zijn speciale strips voor sneer contrast noodzakelijk.

Een betere aanpassing is als de trapneuzen een andere kleur hebben dan de trede: op die manier is elke trede beter zichtbaar. Daar een renovatie van de trap niet in het budget voorzien was, hebben wij dit niet kunnen realiseren.

Mocht u, geachte lezer, op één of andere manier te maken hebben met bouw- of renovatiewerken en u wilt meer informatie over aanpassingen in gebouwen, dan kunt u contact opnemen met onze diensten.

De “Toegankelijkheidsbrochure”, gerealiseerd door de commissie Mobiliteit van de Belgische Confederatie van Blinden en Slechtzienden vzw, is een brochure die advies verstrekt over de aanpassingen die gedaan kunnen worden bij openbare werken en in openbare gebouwen. Deze informatie is gebaseerd op binnen -en buitenlandse literatuur en vooral op de ervaring van de maatschappelijk assistenten en thuisbegeleidsters die dagelijks met visueel gehandicapten op stap gaan.

De brochure kunt u bij de B.C.B.S.
Postbus 8
1200 Woluwe
Tel.: 02/732 53 24
Fax: 02/735 64 53

Blindenzorg Licht en Liefde werkt ook samen met het Toegankelijkheidsbureau Limburg
Belgiëplein 1
3500 Hasselt
Tel.: 011/87 41 38
Fax: 011/87 41 39

Gilly GROMMEN, thuisbegeleidster BLL Limburg

Bron: De Blindenbode, 53ste jaargang nummer 1, januari-februari-maart 1999

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Geen enkel openbaar gebouw écht toegankelijk11-11-2019 07:11:13
 2. Leuven – “Werken aan station onveilig voor slechtzienden”16-08-2019 06:08:44
 3. Ukkel – Gemeente deelt boetes uit voor foutgeparkeerde steps24-07-2019 07:07:06
 4. Hooglede – Onthaalpaviljoen onvoldoende toegankelijk voor slechtzienden: subsidies op de helling24-07-2019 07:07:08
 5. Kijk uit, daar zoemt een wagen07-07-2019 06:07:28
 6. Brugge – Geluidsbakens maken slechtzienden wegwijs aan station01-07-2019 06:07:49
 7. Brugge – Geluidsbakens van 30.000 euro gidsen slechtzienden aan achterkant station28-06-2019 05:06:46
 8. Aarschot – Slechtziende jongere luidt alarmbel over staat van wegen18-06-2019 06:06:25
 9. Dylan (24) maakt stickers om fietsers te waarschuwen voor blinden die oversteken14-06-2019 06:06:02
 10. Nu al wildgroei. En dan moet Felyx nog komen07-06-2019 06:06:19
 11. Nieuwe wegcode: Geef voetgangers prioriteit25-05-2019 05:05:06
 12. ‘Slimme witte stok’ maakt obstakels en water zichtbaar voor blinden30-04-2019 06:04:26
 13. Zienden weten vaak niet waar die ribbels voor zijn’26-04-2019 06:04:11
 14. (On)toegankelijkheid van mensen met een visuele beperking in de openbare ruimte15-04-2019 06:04:20
 15. ‘Meer aandacht voor geleidelijnen blinden in de stad’15-04-2019 06:04:55
 16. Blinden vragen begrip voor vrije geleidelijnen15-04-2019 06:04:59
 17. Een simpele treinreis is voor veel blinden een hindernisbaan13-04-2019 01:04:45
 18. Brugge – Betonblokken aan station vervangen door paaltjes11-03-2019 06:03:13
 19. Trein in Groot-Brittannië – Passagiers met beperking boeken rit via stembediening04-03-2019 08:03:16
 20. ‘Alsof je in een doolhof loopt’, Eike Smit is blind en strijdt voor stoeprandjes en geleidelijnen21-02-2019 09:02:08
 21. ‘Centrum Etten-Leur is onveilig voor blinden en slechtzienden’29-01-2019 08:01:28
 22. De handicap van het openbaar vervoer12-01-2019 07:01:14
 23. Hoe het is om als blinde door Utrecht te lopen04-01-2019 07:01:51
 24. Gezien: steps belemmeren blinden04-01-2019 07:01:29
 25. Gehandicapte praat voortaan mee over toegankelijkheid Arnhemse nieuwbouw04-01-2019 08:01:58
 26. Politiek overweegt pratende trams om visueel beperkten te helpen22-12-2018 07:12:15
 27. Brusselse Taxibus voor mensen met een handicap rijdt ook op zon- en feestdagen22-12-2018 07:12:28
 28. Arnhemse Standaard Toegankelijkheid22-12-2018 07:12:46
 29. Infoschermen bussen De Lijn werken al tien jaar niet15-12-2018 08:12:36
 30. Antwerpen – “In de binnenstad zijn de stoepen te smal, de drempels te hoog en de hellingen te steil”06-12-2018 08:12:36
 31. Carl Asaert (74) is ‘Sjoe van Antwerpen’06-12-2018 08:12:28
 32. Breda ‘meest toegankelijke’ stad van Europa06-12-2018 08:12:28
 33. Brugge – Betonblokken aan station maken plaats voor paaltjes01-12-2018 06:12:25
 34. Over zwakke weggebruikers24-11-2018 11:11:19
 35. Valysreizigers krijgen meer kilometers23-11-2018 07:11:39
 36. Jonge uitvinders tonen creaties: “Ik wil mensen helpen met mijn uitvindingen”21-11-2018 07:11:08
 37. Rijbewijs: autorijden en slechtziendheid17-11-2018 08:11:33
 38. EU doet het weer: Elektrische auto’s moeten verplicht meer lawaai maken17-11-2018 07:11:35
 39. Elektrische auto’s moeten vanaf juli klinken als benzine- of dieselmotor17-11-2018 07:11:23
 40. Debby voortaan met lichtgevende blindengeleidestok over straat na aanrijding16-11-2018 08:11:27
 41. Campagne moet meer aandacht besteden aan blinden in Fryslân16-11-2018 07:11:46
 42. Parkeerapp spoort 1.382 ongeldige gehandicaptenkaarten op10-11-2018 07:11:14
 43. Fraude met gehandicaptenkaart binnenkort overal in België snel detecteerbaar met app10-11-2018 07:11:11
 44. Eindelijk: een lichtgevende blindengeleidestok09-11-2018 09:11:53
 45. Fraude met gehandicaptenkaart voortaan overal detecteerbaar met app08-11-2018 06:11:20
 46. Elektrische wagens zijn te stil en dus wordt een kunstmatig motorgeluid verplicht05-11-2018 06:11:00
 47. Elektrische auto’s moeten vanaf juli klinken als benzine- of dieselmotor01-11-2018 07:11:24
 48. Slimme handschoen biedt visueel beperkten sociale vrijheid30-10-2018 06:10:34
 49. Blind in het verkeer24-10-2018 06:10:21
 50. Blinden willen assistentie in hele ov19-10-2018 04:10:33
 51. IJsselmonde – Visueel beperkt gaat niet onopgemerkt15-10-2018 09:10:28
 52. De I-Cane Mobilo®2.115-10-2018 04:10:25
 53. Nieuwe doorbraak in slimme taststok voor blinden en slechtzienden15-10-2018 04:10:18
 54. Kampen – Wethouder Van der Sloot: ‘Dit is eng’15-10-2018 04:10:41
 55. Extra geluid I-PACE bij lage snelheid13-10-2018 06:10:27
 56. Jaguar maakt elektrische I-Pace veilig voor blinden13-10-2018 06:10:35
 57. Op 15 oktober is het de internationale Dag van de Witte Stok13-10-2018 06:10:13
 58. Utrecht wil blindengeleidestrook beter visualiseren13-10-2018 06:10:02
 59. Sint-Truiden – Drukke kruispunten krijgen ratelklikkers01-10-2018 06:10:22
 60. Blaasveld – Rateltikker zorgt voor veiligere oversteek29-09-2018 07:09:34
 61. Vereniging voor blinden vreest komst elektrische bus19-09-2018 06:09:53
 62. Trea raakte zwaargewond door een appende fietser: ‘Hij dacht dat hij recht fietste’18-09-2018 09:09:10
 63. Den Haag – Slechtzienden missen de rateltikkers15-09-2018 07:09:49
 64. EU-wetgeving maakt geluid elektrische auto’s verplicht29-08-2018 06:08:26
 65. Brailleschrift te ouderwets26-08-2018 07:08:16
 66. Blinden hebben moeite met shared space26-08-2018 07:08:18
 67. Syntus Utrecht en WeHelpen willen goede mobiliteit voor iedereen13-08-2018 06:08:51
 68. ‘Shared space crime voor visueel beperkten’11-08-2018 05:08:44
 69. Weyts wil toegankelijkheid van bushaltes fors verbeteren27-07-2018 05:07:57
 70. Voelbare kaart Noord/Zuidlijn voor reizigers met een visuele beperking26-07-2018 05:07:37
 71. 70 extra toegankelijke lijnen voor minder mobiele reizigers26-07-2018 05:07:23
 72. Voor mensen met een visuele beperking: entreemat SPIN® SAFE20-07-2018 06:07:09
 73. Keolis Nederland ondersteunt veilig reizen voor mensen met een (visuele) beperking20-07-2018 06:07:57
 74. ‘Ook blinden willen in Etten-Leur zelfstandig van A naar B’18-07-2018 06:07:50
 75. Emco Benelux brengt entreemat voor visueel beperkten10-07-2018 06:07:05
 76. Verbeteringen mogelijk voor mensen met een visuele beperking04-07-2018 09:07:01
 77. Blinden en slechtzienden checkten de blindengeleidelijnen24-05-2018 09:05:15
 78. Leidseplein alsnog aangepast voor blinden en slechtzienden20-05-2018 08:05:53
 79. ProRail installeert duurzame led-lampen op stations02-05-2018 12:05:18
 80. Uitgescholden en omver gereden29-04-2018 07:04:17
 81. Slechtziende Falco wil af van afvalzakken en fietsen op geleidelijnen14-04-2018 11:04:22
 82. Nijmegen – Meer toezicht op versperren geleidelijnen14-04-2018 12:04:52
 83. “Nu zetten ze de blinden in de regen”13-04-2018 10:04:06
 84. Utrecht – “Zet geen fiets of loempiakar op blindengeleidelijn”12-04-2018 10:04:12
 85. Voetbalrobot wordt blindengeleidehond12-04-2018 09:04:54
 86. Reusel – Slechtziende Matt Smit uit Reusel kan (straks) weer oversteken06-04-2018 07:04:51
 87. Dankzij deze vinding stapt een slechtziende altijd in de goede bus05-04-2018 07:04:30
 88. Mensen, wees alert en blijf vriendelijk tegen visueel beperkten03-04-2018 07:04:32
 89. Buslijnbordje helpt blinden en slechtzienden30-03-2018 06:03:06
 90. Nathalie’s wens: roep voor slechtzienden om in welke tram zij zitten22-03-2018 09:03:29
 91. Nauwkeurige en toegankelijke gps op komst in 201816-03-2018 09:03:16
 92. Slimme witte stok ziet obstakels op de weg11-03-2018 08:03:29
 93. ‘Slimme witte stok’ maakt obstakels en water zichtbaar voor blinden09-03-2018 08:03:16
 94. Aantal rateltikkers aan kruispunten langs gewestwegen neemt geleidelijk toe: nu ook Balen en Mol06-03-2018 09:03:05
 95. Veilig groen voor iedereen!!!06-03-2018 09:03:13
 96. Geleidelijnen voor slechtzienden in Haags openbaar vervoer nog niet op orde22-02-2018 10:02:41
 97. Brugge – Geluidsbakens verhogen veiligheid voor slechtzienden op open vlakte10-02-2018 09:02:41
 98. Purmerend – Levensgevaarlijke situaties voor blinden: “Moet als de donder wat aan gebeuren”10-02-2018 09:02:35
 99. Amsterdam – Zelfs politie ziet blindegeleidestroken over het hoofd: ‘Iedereen doet maar wat’05-02-2018 06:02:30
 100. Berlaar/Heikant – Rateltikker aan verkeerslichten30-01-2018 08:01:47
 101. Noord-Holland investeert in bushaltes voor iedereen30-01-2018 08:01:38
 102. Meer regels voor vliegen met hulphond na incidenten24-01-2018 08:01:29
 103. Alsnog rateltikkers aan Weerter Bassin19-01-2018 01:01:11
 104. Sprang-Capelle – ‘Ongelukkig gekozen’ oversteek voor slechtzienden wordt aangepast12-01-2018 09:01:57
 105. ‘Ongelukkig gekozen’ oversteek voor slechtzienden in Sprang-Capelle wordt aangepast11-01-2018 04:01:27
 106. Zelfrijdende valies volgt spoor van eigenaar11-01-2018 01:01:17
 107. Obstakel challenge met de Ultracane,09-01-2018 03:01:33
 108. “Nieuwe busterminal op Antwerpse Zuid levensgevaarlijk voor blinden en slechtzienden”05-01-2018 02:01:41
 109. “Toegankelijkheid haltes van De Lijn kan veel beter”04-01-2018 07:01:14
 110. De virtuele geleidelijn15-12-2017 10:12:59
 111. Witte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicapten08-12-2017 06:12:42
 112. Strepen in centrum Oss dirigeren fietsers op strook voor blinden07-12-2017 10:12:57
 113. Zichtbaar Veldhoven blij dat ze gezien én gehoord wordt04-12-2017 11:12:37
 114. Hernieuwing abonnementen van De Lijn22-11-2017 05:11:56
 115. Damster blinden en slechtzienden balen: ‘Dit moet gewoon zo snel mogelijk klaar zijn’22-11-2017 05:11:37
 116. Blinde drieling kan ‘zien’ dankzij camerabril22-11-2017 12:11:54
 117. De Lijn – Is mijn halte toegankelijk?22-11-2017 12:11:21
 118. Deventer – Slechtzienden in het verkeer20-11-2017 10:11:25
 119. Merendeel bushaltes van De Lijn niet aangepast19-11-2017 05:11:15
 120. Handicap? 5% van bushaltes aangepast voor blinden en slechtzienden19-11-2017 02:11:29
 121. Tikkende verkeerslichten moeten in Vlissingen blinden beter over straat helpen18-11-2017 12:11:12
 122. Blinde man op zoek naar reddende engel nadat hij op het nippertje ontsnapt aan botsing met trein16-11-2017 11:11:04
 123. Nieuwe app Envision AI kan bijna alles wat dure camera ook kan15-11-2017 05:11:20
 124. Veel mis bij speciaal vervoer PlusOV15-11-2017 02:11:06
 125. Toegankelijkheid van treinstations blijft probleem15-11-2017 09:11:07
 126. Indoor navigatie biedt kansen voor mensen met een visuele beperking09-11-2017 04:11:52
 127. Blinden kunnen ‘zien’ met geluid08-11-2017 09:11:06
 128. Nederland – Alle stations toegankelijk voor blinden en slechtzienden08-11-2017 09:11:40
 129. Deze bril analyseert emoties voor blinden06-11-2017 08:11:41
 130. Ook blinde kan nu uit de voeten op station01-11-2017 11:11:03
 131. Rotterdam Centraal (net niet) geschikt voor blinden01-11-2017 09:11:40
 132. Alle Nederlandse stations toegankelijk voor blinden en slechtzienden31-10-2017 10:10:49
 133. Zaanstad – PvdA bezorgd over veiligheid van slechtziende en langzame voetgangers30-10-2017 10:10:23
 134. Alle stations in Nederland toegankelijk voor blinde en slechtziende reizigers30-10-2017 02:10:25
 135. Nissan vervangt motorgeluiden door ‘liedje’ in elektrische auto’s25-10-2017 11:10:05
 136. Dankzij dit project op de Dutch Design Week kan een blinde straks het verkeer regelen20-10-2017 10:10:29
 137. Hoe kunnen blinde mensen toch ‘zien’ met klikgeluiden?20-10-2017 09:10:16
 138. Topper op blindenbeurs: camerabril die krant voorleest en zegt wie voor je staat19-10-2017 05:10:11
 139. Knelpunten parkeren fietsen Assen: te weinig rekken, lukraak en op blindenstrook18-10-2017 05:10:31
 140. Odisee-studenten ontwikkelen slimme blindegeleidestok18-10-2017 08:10:19
 141. “Dit kan leven van blinden drastisch veranderen”16-10-2017 08:10:41
 142. Voelen dat iemand glimlacht: prototype ‘emotie-fluisteraar’ te zien tijdens Graduation Show DDW16-10-2017 08:10:00
 143. Vier jaar cel voor vrijwel blinde Tilburger die vriendin bijna dood sloeg16-10-2017 08:10:33
 144. Studenten ontwerpen ‘slimme’ blindengeleidestok16-10-2017 06:10:52
 145. Video: Zo steken blinden een drukke weg over14-10-2017 07:10:40
 146. Blinden in Stad willen gezien worden13-10-2017 07:10:02
 147. Blindenstok uitsteken werkt lang niet altijd meer: ‘Wil ik oversteken, geeft hij weer gas’13-10-2017 07:10:46
 148. Verkeerscampagne voor blinden: ‘Je voelt je ontzettend kwetsbaar’13-10-2017 07:10:51
 149. Odisee-studenten ontwikkelen ‘slimme’ blindengeleidestok13-10-2017 07:10:02
 150. 1 op de 3 blinden en slechtzienden voelt zich onveilig bij oversteken13-10-2017 05:10:31
 151. Les in Lochem leert: Vooral fietsers negeren witte blindenstok13-10-2017 05:10:09
 152. Stop voor de witte stok! Altijd…..13-10-2017 05:10:22
 153. Verkeer nog vaak probleem voor slechtziende13-10-2017 06:10:30
 154. ‘Mijn goede vriend’12-10-2017 08:10:29
 155. Altijd stoppen voor de witte stok (+video)11-10-2017 08:10:19
 156. Voorrang bij het oversteken?08-10-2017 09:10:43
 157. Vlaming vindt bril uit die mensen herkent04-10-2017 09:10:30
 158. 23 Vlaamse steden en gemeenten ondertekenen als eersten het charter ‘naar een toegankelijke gemeente’.29-09-2017 06:09:25
 159. Artificial Intelligence wearable leest blinden voor en herkent gezichten28-09-2017 08:09:11
 160. Vlimmeren – Dorp toegankelijker dankzij seniorenraad22-09-2017 01:09:32
 161. Capellenaar strijdt voor parkeerplek22-09-2017 01:09:53
 162. Amstelveen – Geef blinden en slechtzienden vrije doorgang22-09-2017 07:09:45
 163. Slimme verkeerslichten helpen Tilburgse senioren oversteken18-09-2017 03:09:36
 164. Project stichting Toegankelijk Meierijstad: hoe is het om blind te zijn?16-09-2017 07:09:10
 165. Op de tast naar de trein op Utrecht Centraal14-09-2017 10:09:45
 166. Voelbare stationsplattegrond voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht08-09-2017 12:09:25
 167. Sunu-band – Sonar-smartwatch voor blinden en slechtzienden07-09-2017 11:09:54
 168. Hoe blinde mensen net als vleermuizen kunnen ‘zien’ door middel van klikgeluiden06-09-2017 02:09:07
 169. Zeist – Blindenstroken verdwenen na aanpak Slotlaan02-09-2017 08:09:37
 170. NMBS breidt dienstverlening aan personen met beperkte mobiliteit uit01-09-2017 12:09:50
 171. Menselijke echolocatie in kaart gebracht01-09-2017 12:09:19
 172. Tongklikken in plaats van kijken31-08-2017 11:08:40
 173. Toegankelijkheid zit hem vooral in details31-08-2017 08:08:06
 174. Bergen op Zoom – Paal en perk stellen aan reclameborden in binnenstad13-08-2017 12:08:51
 175. Vught staat voor ‘paal’, maar niet lang!12-08-2017 08:08:51
 176. Rolde – Geleidestroken voor blinden keren terug in centrum10-08-2017 06:08:19
 177. Slechts klein aantal haltes van De Lijn toegankelijk voor mensen met beperking10-08-2017 06:08:55
 178. Beperking? 90% haltes ontoegankelijk10-08-2017 06:08:17
 179. Blinde vrouw betaalt 15 euro voor absurde taxirit waarbij ze de chauffeur zelf rijinstructies moest geven09-08-2017 07:08:13
 180. Video: ‘Fitbit voor blinden’ werkt als sonar08-08-2017 07:08:23
 181. Den Bosch – De blindengeleidelijn ligt hier juist precies zoals het hoort, maar dat is lang niet overal01-08-2017 10:08:09
 182. Blinden leren kijken met hun tong31-07-2017 08:07:15
 183. Blinden leren zien met hun oren30-07-2017 08:07:29
 184. Video: Blinde jongeren maken in Leuven kennis met echolocatie28-07-2017 03:07:58
 185. Video: Zo kunnen blinden zien via hun oren28-07-2017 02:07:12
 186. Gestolen braillebord zorgt voor nieuwe Belgenmop in Brusselse metro28-07-2017 09:07:51
 187. Blinde reizigers hekelen slechte informatievoorziening Utrecht CS26-07-2017 01:07:47
 188. Den Bosch – Straatbeeld: legt een blinde het blindenpad aan?25-07-2017 08:07:09
 189. PvdA: “Den Haag moet koploper worden in toegankelijkheid voor mensen met een beperking”22-07-2017 11:07:12
 190. Geleidelijnen voor slechtzienden in Rotterdam Centrum afgerond21-07-2017 08:07:13
 191. Utrechters dol van pratende buspaal20-07-2017 01:07:49
 192. Entreemat met gidssysteem voor mensen met een visuele beperking18-07-2017 07:07:33
 193. Kapellen – Ook slechtzienden vinden nu weg naar station11-07-2017 09:07:31
 194. Ninove – Stad zet in op toegankelijkheid08-07-2017 11:07:19
 195. Amsterdam – Displays met audiobuttons aan bushaltes07-07-2017 11:07:45
 196. ‘Zien’ met alleen maar geluid27-06-2017 08:06:15
 197. Den Haag – Technologie zorgt voor wegwijzers bij handicap26-06-2017 07:06:39
 198. Nieuwe witte stok met sonar23-06-2017 01:06:16
 199. Zeist moet toegankelijker worden voor mensen met beperking21-06-2017 10:06:33
 200. NMBS breidt dienstverlening aan personen met beperkte mobiliteit uit20-06-2017 02:06:25

Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2015 – 11:51