Dienstencentrum Hasselt aangepast

Op 2 oktober 1998 werd ons dienstencentrum aan de Kuringersteenweg 27 in Hasselt na maandenlange renovatiewerken plechtig heropend. Tijdens de werken hadden het plaatselijk bestuur en vooral de personeelsleden er nauwlettend op toegezien dat voldoende aandacht werd besteed aan de toegankelijkheid van de lokalen voor blinden en slechtzienden.

Bij de heropening gaf thuisbegeleidster Gilly Grommen een interessant overzicht van de maatregelen die werden genomen om de cliënten en leden een comfortabel bezoek aan Licht en Liefde te verzekeren. Hieronder vindt u haar tekst, geïllustreerd met talrijke foto’s.

“Naar aanleiding van verbouwingen aan ons dienstencentrum hebben wij aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden te verbeteren. Een ideale aanpassing is echter onmogelijk, omwille van de grote verscheidenheid van gezichtsproblemen. Ook geld speelde een zeer belangrijke rol.

Aan de achterzijde van het gebouw is er een extra verlichting om ’s avonds goed de rode (opvallende) deur en parlofoon te vinden. Een goed buitenlicht is noodzakelijk om de overgang van donker naar licht ’s avonds beter te laten verlopen. Veel slechtzienden hebben een langere tijd nodig om zich aan te passen aan een gewijzigde lichtsituatie.

Wij willen u hier enkele tips geven die de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden in de brede zin van het woord bevorderen. Laten we stap voor stap overlopen welke aanpassingen we hebben aangebracht.

Toegang

Blinden en slechtzienden moeten het adres ‘Kuringersteenweg 27′ kunnen herkennen. Daartoe lieten wij speciale ribbeltegels aanbrengen, die voelbaar zijn met de voeten en de witte stok.

De tegels zijn wit en vallen daardoor al wat meer op tussen de grijze stenen van het trottoir. Om ze ook ’s avonds gemakkelijker herkenbaar te maken, bevindt zich boven de ingang van het dienstencentrum een speciaal ontworpen lichtreclame die de tegels extra verlicht.

Vanzelfsprekend zijn op de hele benedenverdieping alle drempels weggewerkt. De ingangen zijn obstakelvrij gemaakt. In de normale loopzone zijn er geen hindernissen.

Bezoekersruimte

Omdat blinden en slechtzienden het moeilijk hebben om zich in een onbekende ruimte te verplaatsen, hebben wij ervoor gezorgd dat zij ontvangen worden in het eerste bureel.

Vestiaires

De vestiaires kunnen beschouwd worden als een obstakel. Ze bevinden zich meteen rechts bij het binnenkomen. Onderaan zijn ze afgeschermd met een boordje.

Activiteitenruimte

Donkere tegels in de activiteitenruimte blinde kan dat voelen met de stok, zodat hij /zij zich niet aan een hoge kapstok kan bezeren. De haken zijn lichtgeel op een donkergrijze achtergrond om ze extra te laten opvallen waarbij met de juiste armaturen een goede verhouding tussen rechtstreeks en onrechtstreeks licht mogelijk is, met weinig schaduwen een maximum aan contrasten. Voor ernstig slechtzienden betekent dit iets wel of niet kunnen zien. Voor ons was de kostprijs te hoog. Wij hopen ooit steun te krijgen.

Om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, werden in de activiteitenruimte koepels geplaatst. De muren zijn lichtgeel om zoveel mogelijk helderheid te behouden. Witte muren zouden voor sommige slechtzienden te licht zijn. De muren hebben geen scherpe structuur, aangezien die pijnlijk is bij onverwacht contact.

Akoestiek

Er werd geen speciaal materiaal gebruikt voor een betere akoestiek. De ervaring zal uitwijzen of hier verbeteringen moeten worden aangebracht.

De lichtgrijze vloertegels weerkaatsen geen plafondverlichting, zodat geen hinderlijke schittering op de vloer ontstaat.

De tegels aan de kanten zijn donker, om slechtzienden te waarschuwen voor de muur of een vaste hindernis. Indien deze tegels ook nog een andere structuur zouden hebben, zouden ze ook voor blinden bruikbaar zijn. Om financiële redenen is dat bij ons niet het geval.

De plinten van vloeren en deuren zijn eveneens erg contrasterend, om het verschil tussen deur en muur beter te laten opvallen.

Deuren

De deuren hebben felle kleuren, om voor slechtzienden goed op te vallen. De klinken hebben wij extra laten opvallen.

Naargelang de functie van de lokalen kregen de deuren een andere kleur: geel voor lokalen voor groepsactiviteiten, groen voor burelen van de administratie en dienstverlening en blauw voor de toiletten. Blauw is een sanitaire kleur; als dit idee ook bij andere gebouwen toegepast zou worden, zouden de toiletten van zeer ver herkenbaar zijn.

Verlichting

Qua verlichting een goede oplossing bieden aan een groep visueel gehandicapten is zeer moeilijk. Niet iedereen heeft immers dezelfde noden. Het licht moet dus geregeld kunnen worden.

Wij hebben op dit moment veel lichten hangen die we indien nodig kunnen aansteken. Ze geven voldoende lux (lichtsterkte).

Ook zijn ze afgeschermd om verblinding te voorkomen.

Toiletten

In de lichtgrijze sanitairs staan de witte toilettafels op een donkere achtergrond.

De vuilbak, de papierrol en het handdoekenrek hebben een contrasterende kleur: zo vind je ze gemakkelijker terug. Vanzelfsprekend is het toilet bij de activiteitenruimte toegankelijk voor rolstoelgebruikers, wat eveneens praktisch is voor blinden met een geleidehond.

Meubels allen een vaste plaats

Tafels en stoelen contrasteren duidelijk met de vloer: bijvoorbeeld zwarte poten tegen een lichtgrijze vloer. In de burelen staan lichter gekleurde kasten op de donkere vloer.

Stoelen zouden een bekleding in een fellere kleur mogen hebben, maar ook hier bleek tweedehands materiaal een noodzaak.

Tafelbladen mogen niet wit zijn of glimmen.

Keuken

Sommige elektrische apparaten kregen bijkomende voelbare merktekens, zodat blinden ze kunnen instellen.

In de keuken hebben we opnieuw bewust gekozen voor contrasterende kasten. Ook de witte snijplanken geven een sterk contrast met de donkere ondergrond.

Uiteraard werken we met aangepaste keukenhulpmiddelen voor blinden, zoals een maatbeker met voelbare punten, een sprekende weegschaal, keukenwekkers met akoestische informatie, maatlepels, een anti-melkoverkoker.

De belangrijkste aanpassing is wellicht dat alles (apparaten, meubilair, enz.) overal zijn vaste plaats heeft. Dat maakt het voor visueel gehandicapte vlot en veilig in het bewegen.” Bovenstaande aanpassingen zijn voorbeelden van hoe je een gebouw comfortabel toegankelijk kunt maken voor visueel gehandicapten. Er moet echter steeds rekening gehouden worden met de plaatsgebonden situatie en de individuele behoeften.

Omdat in de keuken kooklessen gegeven worden aan blinden en slechtzienden, hebben wij zeer veel aandacht besteed aan contrasten en veiligheid.

Schakelaars die contrasteren met de achtergrond, zijn gemakkelijker te vinden.

De motors van dampkappen werden op het dak geplaatst. Blinden gebruiken bij het koken en bakken immers zoveel mogelijk hun gehoor.

Voor de veiligheid is onder de gecombineerde microgolfoven, die op ooghoogte staat, een extra werkblad geplaatst dat uitgetrokken kan worden. Op die manier kan iets dat te warm is, eventjes worden neergezet.

De toestellen hebben contrasterende knoppen. Dat betekende vaak een meerprijs, omdat we voor inoxtoestellen kozen met zwarte bedieningsknoppen. De bedieningsknoppen moeten op vaste standen gezet kunnen worden. Enkel op die manier is een efficiënte controle voor een blinde mogelijk.

Onder de kasten zijn bijkomende verlichtingstoestellen aangebracht. De onderkasten zijn voorzien van rolkasten (grote laden) zodat bukken minder nodig is en alles gemakkelijk terug te vinden valt.

Burelen

Onze slechtziende medewerkers hebben veel daglicht nodig. Om de intensiteit van het licht te regelen, is een zonnewering geplaatst. De kasten werden voorzien van schuifdeuren, om te vermijden dat openstaande deuren ongelukken zouden veroorzaken.

Trappen

De trappen werden in twee kleuren geschilderd, waardoor de leuning extra opvalt. De eerste en de laatste trede zijn op die manier ook beter herkenbaar. Daarnaast zijn speciale strips voor sneer contrast noodzakelijk.

Een betere aanpassing is als de trapneuzen een andere kleur hebben dan de trede: op die manier is elke trede beter zichtbaar. Daar een renovatie van de trap niet in het budget voorzien was, hebben wij dit niet kunnen realiseren.

Mocht u, geachte lezer, op één of andere manier te maken hebben met bouw- of renovatiewerken en u wilt meer informatie over aanpassingen in gebouwen, dan kunt u contact opnemen met onze diensten.

De “Toegankelijkheidsbrochure”, gerealiseerd door de commissie Mobiliteit van de Belgische Confederatie van Blinden en Slechtzienden vzw, is een brochure die advies verstrekt over de aanpassingen die gedaan kunnen worden bij openbare werken en in openbare gebouwen. Deze informatie is gebaseerd op binnen -en buitenlandse literatuur en vooral op de ervaring van de maatschappelijk assistenten en thuisbegeleidsters die dagelijks met visueel gehandicapten op stap gaan.

De brochure kunt u bij de B.C.B.S.
Postbus 8
1200 Woluwe
Tel.: 02/732 53 24
Fax: 02/735 64 53

Blindenzorg Licht en Liefde werkt ook samen met het Toegankelijkheidsbureau Limburg
Belgiëplein 1
3500 Hasselt
Tel.: 011/87 41 38
Fax: 011/87 41 39

Gilly GROMMEN, thuisbegeleidster BLL Limburg

Bron: De Blindenbode, 53ste jaargang nummer 1, januari-februari-maart 1999

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Antwerpen – Bestuur maakt werk van toegankelijke stad10-02-2020 07:02:45
 2. Hooglede – Onthaalpaviljoen onvoldoende toegankelijk voor slechtzienden: subsidies op de helling24-07-2019 07:07:08
 3. Arnhemse Standaard Toegankelijkheid22-12-2018 07:12:46
 4. Campagne moet meer aandacht besteden aan blinden in Fryslân16-11-2018 07:11:46
 5. IJsselmonde – Visueel beperkt gaat niet onopgemerkt15-10-2018 09:10:28
 6. Leidseplein alsnog aangepast voor blinden en slechtzienden20-05-2018 08:05:53
 7. Strepen in centrum Oss dirigeren fietsers op strook voor blinden07-12-2017 10:12:57
 8. Zichtbaar Veldhoven blij dat ze gezien én gehoord wordt04-12-2017 11:12:37
 9. 23 Vlaamse steden en gemeenten ondertekenen als eersten het charter ‘naar een toegankelijke gemeente’.29-09-2017 06:09:25
 10. Bergen op Zoom – Paal en perk stellen aan reclameborden in binnenstad13-08-2017 12:08:51
 11. PvdA: “Den Haag moet koploper worden in toegankelijkheid voor mensen met een beperking”22-07-2017 11:07:12
 12. Kapellen – Ook slechtzienden vinden nu weg naar station11-07-2017 09:07:31
 13. Ninove – Stad zet in op toegankelijkheid08-07-2017 11:07:19
 14. Den Haag – Technologie zorgt voor wegwijzers bij handicap26-06-2017 07:06:39
 15. Zeist moet toegankelijker worden voor mensen met beperking21-06-2017 10:06:33
 16. Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en blinden blijft probleem18-06-2017 04:06:46
 17. Slechtziende vindt zelfstandig de weg in Geesteren11-06-2017 10:06:10
 18. Straatnaamborden voor blinden04-07-2016 06:07:43
 19. Hamme – “Varkensmarktje moet heringericht worden”27-06-2016 07:06:00
 20. Toegankelijkheid Assen voor blinden en slechtzienden24-06-2016 07:06:03
 21. BlindMaps: Slecht toegankelijke plaatsen17-03-2016 11:03:22
 22. Zwolle wil een stad die toegankelijk is voor iedereen11-12-2015 07:12:12
 23. Herent – Slechtziende man valt in put22-08-2015 11:08:52
 24. Heist-op-den-Berg – “Er wordt niet genoeg beboet”22-08-2015 08:08:52
 25. Almere – De weg vinden27-06-2015 08:06:42
 26. Antwerpen – ’t Stad wordt SLIM18-06-2015 08:06:34
 27. Tervuren – Gemeente stippelt wandelroutes voor blinden en slechtzienden uit29-05-2015 07:05:45
 28. Tervuren – Wandelroutes voor blinden&slechtzienden22-05-2015 09:05:02
 29. Naarden – Hekje op wildrooster verhoogt toegankelijkheid19-05-2015 05:05:22
 30. Toegankelijkheid in Amsterdam: hoezo ‘iedereen doet mee?’24-12-2014 10:12:30
 31. Goes kan nog meer doen voor de blinden16-10-2014 08:10:08
 32. Stadsregio Arnhem Nijmegen – Meest toegankelijk12-02-2014 05:02:25
 33. Leven als VIP: Alleen op de wereld19-12-2013 12:12:00
 34. Veegwagen laat blindengeleidehond weer functioneren04-12-2013 08:12:28
 35. Heerde – Mensen met beperking: veel mis!30-10-2013 11:10:00
 36. Toegankelijkheid van Blaarmeersen wordt gescand12-09-2013 07:09:36
 37. Maak Amsterdam geleidehondenvriendelijke stad12-08-2013 12:08:37
 38. Hielema trekt aan de bel – Glascontainer30-05-2013 06:05:35
 39. Diemen – ‘Centrum is niet veilig voor blinden’17-05-2013 08:05:17
 40. Gent – Blinde vrouw valt in werfput24-01-2013 05:01:03
 41. Merksem wil geen affiches09-06-2012 02:06:35
 42. Blinde man beboet voor hondenpoep26-04-2012 04:04:43
 43. Video: Teleurstelling over gemeente21-03-2012 06:03:53
 44. Video: Op stap met een blinde meneer21-03-2012 06:03:51
 45. Gemeente legt hondenuitlaatplaats voor blinde Alblasserdammers aan23-02-2012 06:02:15
 46. Toegankelijkheid Wageningen07-02-2012 06:02:02
 47. Engelse blinden houden hun gratis buspasje21-01-2012 02:01:44
 48. Roeselare: Stad niet te vinden voor hondentoilet11-01-2012 07:01:29
 49. Purmerend – Koemarkt ook voor blinden09-11-2011 06:11:46
 50. Bergen op Zoom: ‘Trap voor slechtzienden onzichtbaar’11-10-2011 07:10:32
 51. Sint-Niklaas: Stad lanceert actieplan voor mensen met beperking07-07-2011 06:07:19
 52. Breese handelaars werken aan toegankelijkheid21-06-2011 06:06:34
 53. Blindengeleidehondentoilet (Utrecht)05-06-2011 05:06:17
 54. Geen blind vertrouwen in de stad05-06-2011 02:06:01
 55. Gevelborden immokantoren moeten hoger05-06-2011 06:06:21
 56. Slechtziende in ‘middle of nowhere’ uit bus gezet29-05-2011 05:05:04
 57. Lacunes in wetgeving over toegankelijkheid29-05-2011 05:05:34
 58. Raad van de VGC wil toegankelijkheidsbureau gehandicapten in Brussel29-05-2011 05:05:18
 59. Veren voor iedereen29-05-2011 01:05:22
 60. Izegem: Extra vangrails geplaatst op centrale brug29-05-2011 01:05:11
 61. Blinde Oosterhouter gered uit sloot29-05-2011 01:05:47
 62. Maldegem wil winkels toegankelijker maken voor mindervaliden29-05-2011 12:05:38
 63. Geen enkele gemeentelijke sporthal is toegankelijk voor iedereen29-05-2011 12:05:30
 64. Handelaars niet geïnteresseerd in toegankelijke zaak29-05-2011 12:05:01
 65. “Te veel obstakels versperren andersvaliden de weg”29-05-2011 12:05:24
 66. Koekelare wordt beter toegankelijk29-05-2011 12:05:38
 67. Gehandicapten onderzoeken toegankelijkheid kustgemeenten29-05-2011 12:05:27
 68. CD&V-voorzitter: “Grote projecten gaan ten koste van kleine werken”29-05-2011 12:05:39
 69. Stad vraagt bij openbare werken tips aan vereniging voor visueel gehandicapten29-05-2011 12:05:22
 70. Gemeente beter toegankelijk29-05-2011 12:05:13
 71. Eerste dag van toegankelijkheid in Antwerpen29-05-2011 12:05:38
 72. Gehandicapten geven stad Ieper pluim voor toegankelijkheid29-05-2011 12:05:06
 73. Welzijnsraad wil labels uitreiken29-05-2011 12:05:22
 74. Waalse mindervaliden vinden Ford-advertentie voetgangersonvriendelijk29-05-2011 12:05:46
 75. Brussel houdt rekening met andersvaliden29-05-2011 12:05:49
 76. Stevaert steunt strijd van gehandicapte voor “obstakelvrije” wegen29-05-2011 12:05:13
 77. Gehandicapten kunnen toegankelijkheid afdwingen29-05-2011 12:05:24
 78. Blind raadslid niet tevreden29-05-2011 12:05:34
 79. “De buurt lijkt hier wel een hindernissenparcours voor gehandicapten!”29-05-2011 12:05:05
 80. “Gehandicapten zijn een prooi in het verkeer”29-05-2011 12:05:16
 81. “Ik wil gewoon zelfstandig zijn”29-05-2011 12:05:01
 82. Blinden stuiten op muur29-05-2011 12:05:44
 83. Afsluiting Belgacom lelijk in de weg29-05-2011 12:05:30
 84. Minister Vogels en provincies werken samen om toegankelijkheid te verbeteren29-05-2011 12:05:57
 85. Visueel gehandicapten stuiten in het verkeer op een massa hindernissen29-05-2011 12:05:32
 86. ‘Wandeling in centrum is marteling’29-05-2011 12:05:09
 87. ‘Blind’ langs hindernissen en jagend verkeer29-05-2011 12:05:24
 88. CD&V-initiatief voor toegankelijkheid29-05-2011 12:05:07
 89. Blinden en slechtzienden uiten commentaar28-05-2011 11:05:34
 90. “Verkeer in Tielt moet vooral minder snel”28-05-2011 11:05:18
 91. Blind en mobiel in wereld vol valkuilen28-05-2011 11:05:02
 92. Gehandicapten vergeten groep28-05-2011 11:05:31
 93. Heraanleg Riddersstraat kost 50 miljoen28-05-2011 11:05:17
 94. Leuven verstrengt reglement wegenwerken28-05-2011 11:05:40
 95. ‘Gevel geen leidraad voor blinden’28-05-2011 11:05:15
 96. Blind voor blinden28-05-2011 11:05:01
 97. Blinden riskeren hun leven28-05-2011 11:05:45
 98. Blinden verwittigd voor obstakels28-05-2011 11:05:22
 99. Aanpassing dorpskern brengt extra gevaren voor blinden28-05-2011 11:05:10
 100. Brugge 2002 streeft naar maximale toegankelijkheid28-05-2011 03:05:59
 101. Broers pleiten voor mobielere leefomgeving28-05-2011 03:05:11
 102. Blinden vinden hun weg in Merksplas28-05-2011 02:05:25
 103. Districtsraad ontfermt zich over mindervalide medemens28-05-2011 02:05:07
 104. Afval dwingt blinden op straat28-05-2011 02:05:57
 105. Blinde Leslie voert actie voor meer veiligheid in Gijverinkhove28-05-2011 02:05:02
 106. Lindenlaan wacht voor afwerking op verbeteringen28-05-2011 02:05:33
 107. “Licht en Liefde” geeft advies bij elke wijziging28-05-2011 02:05:16
 108. Heusden-Zolder zorgt voor zijn gehandicapten28-05-2011 02:05:40
 109. Dienstencentrum Hasselt aangepast27-05-2011 11:05:32

Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2015 – 11:51