Suikerziekte maakte Voice Male-zanger Jan Bervoets halfblind

Bron: Dag Allemaal
20 augustus 2002

‘Ik betaal nu de prijs voor mijn uitbundige studentenleven’

Jan Bervoets (29), één van de zangers van Voice Male, lijdt sinds zijn tiende  aan diabetes.  De ziekte eiste een hoge tol: door zijn linkeroog ziet Jan  niets meer.  Zijn rechteroog kon nog net op tijd worden gered.   Ondanks het troebele zicht leidt Jan een doodnormaal leven.

Sinds de dag dat hij aan één oog blind werd, volgt Jan de diabetesrichtlijnen  veel nauwgezetter.  Om zijn lichaam continu van de levensnoodzakelijke  insuline te voorzien, heeft hij een insulinepomp.  Ook de voedingsadviezen  volgt hij.  ‘Alles moet in balans blijven: de insuline-inname, de voeding  en de in- en ontspanning van mijn lichaam.’

Hoe oud was je toen diabetes bij jou werd vastgesteld?

Ik was tien.  Voordien had ik de typische symptomen van een jonge  diabeet: ik vermagerde sterk, was altijd moe en had ontzettend veel dorst.   Omdat ik per dag makkelijk drie tot vier liter water dronk, dacht men dat  drinken een zenuwtrek was.  Maar ik had écht dorst.  Omdat ik zoveel  dronk, begon ik te bedwateren.  Als een kind van tien dat doet, is er meer  aan de hand.  De huisdokter nam bloed af.  Enkele uren later lag ik al  in het ziekenhuis.

 

Was de toestand zo ernstig?

Hij zou ernstig kunnen worden.  Een diabeet van wie het suikergehalte  in het bloed extreem daalt of stijgt, kan op korte termijn in coma vallen.  De eerste dag hebben de artsen geprobeerd de suikerspiegel met speciale  tabletjes te regelen.  Dat lukte niet, omdat mijn pancreas niet meer  werkte, moest ik insuline inspuiten.

 

Wat heeft diabetes veroorzaakt?

Jeugddiabetes overkomt je.  Mijn grootmoeder was ook diabeet, dus is er  ook een erfelijke kant aan.

 

Hoe reageerde jij op de diagnose?

Hoewel ik niet echt begreep wat de ziekte precies inhield en welke  consequenties ze kon hebben, vond ik het heel erg.  Als kind is het echt  niet makkelijk plots een streng dieet te moeten volgen.  Zeker wanneer je  niet begrijpt waaróm het moet.  De voedingsadviezen waren vroeger ook veel  strenger dan nu.  En mijn moeder volgde ze strikt en paste haar  kookgewoonten aan.

 

Als kind kreeg ik twee insulinespuiten per dag.  Halverwege de dag werd ik  soms doodmoe.  Wanneer het glucosetekort te groot was, viel ik in slaap of  in een soort van coma.  Op een keer viel ik in de klas in slaap.  Mijn  buurjongen waarschuwde de leraar.  Die antwoordde dat ik waarschijnlijk te  weinig had geslapen.  Gelukkig herinnerde een ander kind de leraar eraan  dat ik diabetes had.  Ik had een hypo, een te laag glucosegehalte in het  bloed.  Alles werd zwart voor mijn ogen.  Ik verloor het bewustzijn.   De situatie kon niet meer worden opgelost door suikerrijke voeding.  Ik  moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.  Wanneer je een zware hypo  hebt, kan je niet zelf ingrijpen.  Dan ben je aangewezen op anderen.   Zij moeten je suiker toedienen of een arts verwittigen.

Klopt het dan dat een diabeet altijd een klontje suiker op zak moet hebben?

Beter is een zoet drankje en een boterham.  Een klontje suiker of zoete  drank levert alleen kort werkende suikers, terwijl je meestal meer baat hebt bij  kort en traag werkende suikers.  Bij een combinatie, dus.  Toen ik de  suikerziekte nog niet goed onder controle had, had ik vaker last van hypo’s.   Nu is het gelukkig alweer een tijd geleden dat ik zo’n aanval heb gehad.

 

Werd jij thuis extra verwend omdat je ziek was?

Ik mocht meer dan mijn oudere zus en broer.  Maar mijn ouders waren ook  heel bezorgd.  Dat zijn ze nog steeds.  Maar ze weten intussen dat ik  samen met mijn vrouw Griet mijn plan trek.

 

Heeft de ziekte je ooit gehinderd iets te verwezenlijken?

Nee.  Als tiener vroeg ik me wel eens af hoe ik als diabeet ooit aan  een lief zou geraken.  Toen het toch lukte en nadien uit raakte, was ik  ervan overtuigd dat de ziekte de oorzaak van de breuk was.

 

Meestal ging ik er echter van uit dat ik minstens evenveel kon als een gezonde  mens.  Ik vind dat alle suikerzieken hun dromen zouden moeten nastreven.   Ze moeten geloven dat ze evenveel kunnen als anderen, maar ze mogen hun  gezondheid niet uit het oog verliezen.

Ben je in opstand gekomen tegen de ziekte?

Als puber heb ik wel eens met het idee gespeeld de insuline-inspuitingen  achterwege te laten.  Maar ik heb de therapie nooit onderbroken, omdat ik  duidelijk merkte dat mijn lichaam ze nodig had.

 

Toen ik aan de universiteit studeerde, heb ik geleefd alsof ik me alles kon  permitteren.  Af en toe een glas bier drinken, kan geen kwaad als je  suikerziek bent.  Maar ik was preses van de studentenvereniging van  kinesisten, was een flamboyante student.  Ik lette onvoldoende op het  suikergehalte van mijn bloed, studeerde hard en organiseerde een heleboel  activiteiten.  Ik holde mezelf voorbij.  Daarvoor betaal ik nu de tol.

Wat is er fout gelopen?

Drie jaar geleden werd mijn zicht steeds waziger.  Mijn ogen traanden  voortdurend.  Het leek alsof ik een aanval van hooikoorts had, zonder dat  ik moest niezen of een lopende neus had.  Omdat het wazige zicht bleef, heb  ik me in het ziekenhuis waar ik toen als kinesist werkte, laten testen.   Mijn ogen waren ernstig aangetast.  Met een laserbehandeling probeerde men  dit recht te trekken.  Bij mijn rechteroog lukte dat.  Het heeft er  even heel slecht uitgezien, maar nu houdt het netvlies goed stand.  Bij  mijn linkeroog is de behandeling mislukt.  Na de laserbehandeling werd mijn  oog geopereerd.  Men wilde het netvlies operatief aanhechten, maar dat  mislukte omdat het bij het minste contact verpulverde.

 

Wat zie je nog?

Met mijn rechteroog kan ik redelijk goed dichtbij zien.  Een van mijn  hobby’s is modelvliegtuigen in elkaar knutselen.  Dat kan ik nog steeds  zonder vergrootglas.  Mijn vertezicht is echter minder.  Wanneer een  bekende op meer dan vijf meter van me staat, herken ik hem soms niet.   Dieptezicht heb ik ook niet meer en ik heb ernstige nachtblindheid.  Toen  ik onlangs met mijn vrouw in de wagen meereed, stak er iemand in het  schemerdonker de straat over.  Griet remde onmiddellijk.  Ik wist niet  waarom, ik had niets gezien.

 

Wanneer ik mijn zonnebril draag, zie ik iets beter omdat het de scherpste  lichtinvallen filtert.  Te veel of te weinig licht schakelt mijn  gezichtsvermogen uit.  Toen ik mijn bril nog niet had, struikelde ik  regelmatig over kabels.  De eerste keer werd onze manager bij de  organisator van het optreden geroepen.  Hij zei dat hij geen dronken  artiesten op zijn podium duldde.

Als ik met mijn vrouw over straat loop, waarschuwt zij mij voor kleine  struikelblokken.  Een put, een dorpel, ongelijke straatstenen.  Ze  doet dat nu ook al bij mensen die helemaal geen oogproblemen hebben.

Griet heeft je handicap helemaal aanvaard.

Mijn oogprobleem heeft ons zelfs dichter bij elkaar gebracht.  Voor  deze complicaties er waren, wisten we dat we samen heel veel plezier konden  maken.  Toen het bittere ernst was, bleek dat we ook in moeilijke tijden  bij elkaar terechtkonden.  Griet ving mij op en ik probeerde er voor haar  te zijn.  Na die moeilijke periode hebben we dan ook beslist om te trouwen.

 

Ben je bang dat je rechteroog het alsnog laat afweten?

Ja.  Die dreiging is er voortdurend.  Daarom ben ik elke ochtend  blij dat ik nog zie.

 

Sta jij erbij stil dat je gedrag de handicap mee in de hand heeft gewerkt?

In plaats van te treuren om wat ik heb verloren, ben ik blij met wat ik nog  heb.  Als ik dit zicht mag behouden, ben ik een gelukkige mens.  Ik  probeer de suikerziekte dan ook zo goed mogelijk te controleren.  Ik heb nu  een insulinepomp.  Deze zorgt er dag en nacht voor dat ik een constante  hoeveelheid insuline krijg.

 

Ik kende het mechanisme al langer, maar het leek me verschrikkelijk dat er  altijd een kastje naast me zou hangen.  Het zou me altijd hinderen.   Dat is niet zo.  Onlangs maakte ik een zeiltocht.  Enthousiast dook ik  van de achtersteven van de boot het water in.  In mijn duik realiseerde ik  me dat ik de insulinebox meedroeg.  Ik vreesde dat hij stuk zou gaan.   Maar de box heeft de test heel goed doorstaan.  De pomp werkt nog steeds  perfect.

Na een vorig artikel over diabetes kregen we een lezersbrief van een vrouw  die zegt dat de ziekte wel erg is, maar dat er veel ergere dingen bestaan.

Als kinesist heb ik geleerd dat iedereen zijn eigen leed altijd het ergste  vindt.  Diabetes wordt onderschat, omdat je niet ziet dat iemand eraan  lijdt.  Men denkt dat je alleen enkele voedingsadviezen moet opvolgen: een  beetje vervelend, niet meer.  Maar de gevolgen van diabetes kunnen erg  zijn.  Ook als je ze goed controleert, krijg je ooit complicaties.

 

Heb jij je ziekte aanvaard?

Nee.  Dat zal ik nooit doen.  Maar ik heb ermee leren omgaan.

 

Is diabetes erfelijk?   Hoe groot is de kans dat een kind van jou ook  diabeet zou zijn?

Het is niet bewezen dat de ziekte van de ene op de andere generatie  overgaat, maar het gevaar bestaat.  Op dit ogenblik voel ik me nog niet  klaar voor een kind.  Eerst wil ik de diabetes nog beter ondercontrole  krijgen.  Dat is een verantwoordelijkheid die ik moet nemen voor ik die  andere, nog grotere verantwoordelijkheid aanga.  Daarbij komt dat het niet  altijd evident is kinderen te krijgen als je op jonge leeftijd diabeet werd.

 

Is een bestaan als muzikant wel aan te raden voor een diabeet?

Het is niet ideaal.  Een diabeet leidt best een regelmatig leven.   Dat kan ik niet.  De insulinepomp regelt gelukkig veel.  Sinds ik die  heb, voel ik me veel beter.  Ik heb veel meer energie.  Sinds enkele  maanden sport ik zelfs opnieuw.  Niet alleen fysiek, maar ook psychisch voel ik me goed.  Vroeger  beïnvloedde de suikerspiegel mij veel meer.

 

Het is stil rond Voice Male.  Bestaat de groep nog?

Absoluut!  Het is stilte voor de storm.  Nu onze vakantie bijna  afgelopen is, maken we ons klaar om de opnamestudio in te duiken om een nieuwe  cd op te nemen.  Die moet in februari 2003 in de winkelrekken liggen.   We hebben ook een zomersingle uit.  Zo willen we het publiek honger laten  krijgen naar meer van onze muziek.

 

Vlaamse Diabetes Vereniging vzw.  09/220.05.20.
Info Voice Male: http://www.voice-male.com

Hilde ENGELEN

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lasercoagulatie oog: Behandeling van abnormale bloedvaten30-09-2019 10:09:51
 2. Diabetische retinopathie voorkómen met omega 3-vetzuren11-12-2018 10:12:02
 3. Verily, Novartis stoppen met ontwikkeling slimme lens22-11-2018 08:11:28
 4. Staafje in je oog: startup biedt alternatief voor glucosemeter Google21-11-2018 11:11:14
 5. Google-zusterbedrijf stopt onderzoek naar contactlens die glucose meet17-11-2018 07:11:48
 6. Dankzij ‘slimme’ contactlens hoeven diabetespatiënten straks mogelijk minder vaak bloed te prikken24-01-2018 11:01:12
 7. Retinopathie14-11-2017 08:11:21
 8. Nederlandse onderzoekster binnen oogheelkunde van het AMC onder winnaars wereldwijde Bayer onderzoeksprijs24-10-2017 09:10:51
 9. ‘Ik zie soms minder goed. Komt dat door mijn diabetes?’03-10-2017 11:10:22
 10. ‘Het voelde alsof er een vlies voor mijn ogen zat’27-09-2017 10:09:49
 11. Diabetische neuropathie: Zenuwschade door diabetes met pijn15-08-2017 08:08:03
 12. Mama kan eigen baby’tje niet zien omdat ze blind werd tijdens haar zwangerschap27-06-2017 12:06:46
 13. Kan je door diabetes blind worden?18-06-2017 01:06:10
 14. Fondsen financieren samen nieuw onderzoek naar oogproblemen bij diabetes10-03-2017 01:03:13
 15. Aandacht voor ogen op Wereld Diabetes Dag12-11-2016 10:11:13
 16. Diabetisch maculaoedeem: Oogaandoening door diabetes09-11-2016 10:11:43
 17. Oogproblemen bij diabetes (suikerziekte)05-10-2016 08:10:13
 18. Diabetische retinopathie: Oogaandoening door diabetes11-06-2016 08:06:16
 19. Diabetespatiënten moeten vaker naar oog- en tandarts22-04-2016 06:04:30
 20. Diabetische retinopathie, complicatie van suikerziekte21-09-2015 05:09:26
 21. Ontwikkeling bij “Diabetische retinopathie”21-09-2015 05:09:48
 22. Contactlens helpt suikerzieken21-09-2015 05:09:30
 23. “Ik ben doodsbang voor de dag dat ik weer ziek word”21-09-2015 05:09:03
 24. Preventie blindheid door suikerziekte stap dichterbij21-09-2015 05:09:47
 25. Stop eens een pil in uw oog21-09-2015 05:09:24
 26. Prikpleister vervangt spuitje21-09-2015 05:09:58
 27. Injecties van steroïden kunnen oogziekten bij diabetes vertragen21-09-2015 05:09:41
 28. Diabeet minder vaak naar oogarts21-09-2015 05:09:18
 29. 600.000 Euro subsidie voor diabetesonderzoek ouderen21-09-2015 05:09:44
 30. Diabetesvereniging licht leden op nieuwjaarsdrink in over oogziekten21-09-2015 05:09:22
 31. Suikerziektepatiënt laat netvlies vooral controleren vanwege angst gezichtsproblemen21-09-2015 05:09:06
 32. Uw jaarlijkse diabetes oogcontrole nu ook mogelijk bij Paul Block Optiek21-09-2015 05:09:46
 33. Oplossing voor slechtziende suikerpatiënt21-09-2015 05:09:05
 34. Laser toont verband nierproblemen en oogafwijking bij diabetes21-09-2015 05:09:48
 35. Thrombogenics koopt rechten op nieuw oogmiddel21-09-2015 05:09:28
 36. Contactlens meet suikerspiegel21-09-2015 05:09:17
 37. Thrombogenics krijgt 3 miljoen euro IWT-steun21-09-2015 05:09:55
 38. Nieuwe techniek maakt oogschade bij diabetes zichtbaar21-09-2015 05:09:39
 39. Novartis en Google hebben akkoord over “slimme contactlenzen”21-09-2015 05:09:22
 40. Google sluit partnerschap met Novartis voor smart-contactlenzen21-09-2015 05:09:02
 41. Nooit meer prikken voor diabetici dankzij Google21-09-2015 05:09:49
 42. Oogscreening op maat voor diabeten21-09-2015 05:09:29
 43. Google en Novartis testen ‘slimme’ ooglens10-09-2015 07:09:33
 44. Slechtziendheid bij diabetes voorkomen door nieuwe oogtherapie23-06-2015 10:06:59
 45. Nieuwe therapie tegen slechtziendheid in ontwikkeling18-06-2015 08:06:33
 46. Goed blijven zien bij diabetes18-06-2015 08:06:13
 47. Onderzoek: Kan cannabis helpen bij diabetes?15-06-2015 08:06:44
 48. Google wil contactlens die irisscan kan maken03-06-2015 08:06:36
 49. Diabetes gerelateerde oogziekten stijgen11-01-2015 10:01:33
 50. Diabeteszorgvormen in de Kempen (België)12-10-2014 09:10:11
 51. Injectie voor slechtziende diabetici makkelijker05-06-2011 06:06:53
 52. Suikerziekte maakte Voice Male-zanger Jan Bervoets halfblind05-06-2011 10:06:24
 53. Nieuw medicijn zal blinden weer doen zien28-05-2011 04:05:02
 54. “Suikerpatiënt moet met licht aan slapen”28-05-2011 04:05:20
 55. Diabetes: van begin af aan het netvlies controleren27-05-2011 05:05:50
 56. Diabetes beïnvloedt de reflex van de pupillen27-05-2011 05:05:35
 57. Diabetische netvliesaandoening door een defect gen?27-05-2011 05:05:18
 58. Diabetische retinopathie: oogarts en patiënt moeten samenwerken27-05-2011 05:05:56
 59. Het hormoon Resistine leidt bij vetzuchtige mensen tot diabetes27-05-2011 03:05:16
 60. Injectie voor slechtziende diabetici makkelijker27-05-2011 03:05:01
 61. Netvliesveranderingen: diabetici testen zelf27-05-2011 03:05:18
 62. Nieuw onderzoek over de diabetische retinopathie27-05-2011 03:05:57

Laatst bijgewerkt op 6 september 2015 – 10:51