‘In de toog van de beenhouwer zie ik enkel rode vlekken’

‘In de toog van de beenhouwer zie ik enkel rode vlekken’

‘Dan is het lastig kiezen, hoor’

Tussen de mensen

Echte verhalen, uit het leven gegrepen. Op deze plek kunt u ze delen met de andere lezers van Dag Allemaal. Verhalen van ziekte en rampspoed, maar ook van veerkracht en hoop. Want het leven spaart niemand, maar heeft ook zo ontzettend veel moois te bieden.

Anja kampt al heel haar leven met zware bijziendheid

Anja was als kind al zwaar bijziend. `Zonder lenzen zag ik alleen maar kleuren. Met lenzen kreeg de wereld vorm.’

Door haar bijziendheid leidt ze een erg beperkt leven, met het vooruitzicht dat ze over enkele jaren helemaal blind zal zijn. Toch blijft Anja De Vuyst (47) een erg optimistische vrouw. `Mijn kleinkinderen zal ik wellicht nooit zien, maar ik ben heel dankbaar voor alle mooie herinneringen die ik al mocht opbouwen’, zegt ze.

Het was Catherine Cassiman die vorige week aan de alarmbel trok. Volgens de bekende oogarts zijn onze kinderen schermverslaafd en zien ze te weinig daglicht. Een kwart van de dertienjarigen draagt vandaag een bril of lenzen omdat ze bijziend zn. En hun aantal neemt steeds toe, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Veertig jaar geleden waren maar half zoveel jongeren bijziend. En daar heeft onze levensstijl veel mee te maken. Denk aan de úren die kinderen slijten voor computers, tablets en hun smartphoneschermpje. En hoewel er nog geen directe link is aangetoond tussen lezen of computeren en bijziendheid, weten we wél dat natuurlijk daglicht een gunstig e ect heeft. Buitenspelen werkt dus beschermend.

Zelfbeklag

Lezeres Anja De Vuyst (47) uit Schellebelle wéét als geen ander hoe cruciaal de waarschuwing van dokter Cassiman is. Zij was als kind al erg bijziend en ontwikkelde daarbovenop ook glaucoom, waardoor ze binnen afzienbare tijd blind dreigt te worden. `Vandaag kan ik enkel nog braille lezen’, zegt Anja. `Als ik naar de beenhouwer ga, zie ik enkel rode vlekken en niet welk vlees er in de toog ligt. Zo is het moeilijk kiezen, hoor. Mn man Chris fluistert dan stilletjes info in mijn oor, zodat ik toch vlot mijn bestelling kan doorgeven. (lachje) Toegeven dat iets niet goed gaat, zit niet in mijn aard.’

In jouw situatie zouden veel mensen ongelukkig in een hoekje wegkruipen, maar jij lijkt net erg strijdvaardig. Ik héb periodes vol zelfbeklag gekend, geloof mij. Maar ik heb tenminste nog kunnen zien en zie nu nog genoeg om me uit de slag te trekken. Er zijn mensen die blind geboren zijn en nooit iets zagen. Maar wanneer ik al die kinderen hele dagen binnen zie zitten, gekluisterd aan hun schermpjes, dan hou ik mijn hart vast voor later.

Jij was als kind al bijziend, en dat werd door de jaren enkel erger, met waardes van -29 en -21 nu. Wat zie jij nog, zonder bril?

Bijna enkel nog kleuren, alle vorm is voor mij verdwenen. Maar dat was ik als kind al gewoon. Als ik mijn lenzen uitdeed, zag ik ook alleen maar een wazig palet van kleuren. Deed ik ze weer in, dan kreeg m’n wereld vorm.

Dus als hier iemand met een blauw T-shirt en een rode short staat, dan zie jij enkel twee gekleurde vlekken?

Een jaar geleden zwaaide ik iedere middag bij het ophalen van de post naar onze buurman in zijn rode hemd. Tot mijn man me er attent op maakte dat het niet onze buurman was, maar een vogelverschrikker met het hemd van onze buurman. Oké, mijn situatie is misschien vr extreem, maar ik ben geen alleenstaand geval. Ik ken nog lotgenoten die als kind bijziend waren en nu in ’n sukkelstraatje zitten. En daarom wil ik mensen waarschuwen. Vergeet niet dat één op vier kinderen momenteel bijziend is, hé. Jij kreeg er ook nog glaucoom bij. Ja.

Da’s een oogaandoening die een soort van tunnelzicht creëert. Een groot deel van mijn gezichtsveld is al weg. Kijk ik tv, dan moet ik met één oog echt heel het scherm afscannen, want in één oogopslag krijg ik het hele beeld niet mee. Een actiefilm is dus niet meer aan mij besteed. Jij kiest nu liever voor een trage film. Ja, maar dat vind ik niet erg. Televisiekijken is bij ons thuis nu een echt groepsgebeuren. Mn man en twee zonen van zeventien en twintig assisteren mij. (lacht) Die kunnen al raden welke bewegingen ik gemist heb, en vertellen dan wat er nog allemaal gebeurt, zodat ik ook kan volgen.

Geniet je daar dan nog van? Waarom niet?

Ik ben blij met al wat ik nog kan. De eerste twee oogartsen bij wie ik ooit langsging, hadden mijn zicht al op kinderleeftijd opgegeven. Ik heb al veel herinneringen `gewonnen’.

Maar je dreigt wel volledig blind te worden?

Die kans bestaat. Ik heb geen glazen bol en weet alleen dat ik op korte tijd erg achteruitgegaan ben.

Hoe ga je daarmee om?

Ik heb mij er al een beetje op ingesteld dat de kans bestaat dat ik mijn kleinkinderen niet meer ga zien. Mn vrienden en familie, die zitten in mijn hart.

Weet je wat ik het hardst ga missen?

De kleuren van de natuur, denk ik. Ik ben vooral blij voor alle jaren dat ik nog wél goed zag, voor alle herinneringen die ik nog mocht opbouwen. Begin dit jaar hebben mijn man en ik nog een mooie grote reis gemaakt, een cruise vanuit Dubai door de Verenigde Arabische Emiraten. Daar heb ik zó van genoten… `Dit pakken ze mij al niet meer af’, denk ik dan.

Heb jij met jouw beperking een beroepsleven kunnen uitbouwen?

Ik heb negen jaar voltijds en twee jaar deeltijds gewerkt en had een boeiende job op de boekhouding.

Kon jij al die kleine lettertjes op de documenten dan wel goed lezen?

Ik legde alles onder een speciale scanner zodat de tekst uitvergroot verscheen op mijn computerscherm. Dat werd in tweeën gesplitst: onderaan zag ik m’n notities, bovenaan mijn boekhoudkundige programma’s.

Dat ging prima. De ene dag werkte ik, ’s anderendaags bleef ik thuis om te recupereren. Maar toen mijn zicht nóg achteruitging en er een herstructurering plaatsvond, kwam mijn overste mij vragen of ik het erg zou vinden om als eerste te moeten gaan.

En?

Ik voelde dat het niet echt meer ging en besefte dat het de beste oplossing was. Nadien heb ik nog een maand dichter bij huis gewerkt, maar mijn ogen waren er te slecht aan toe. Het was beter om definitief te stoppen, zei mijn arts.

Was dat moeilijk om te aanvaarden?

In het begin wel. Ik ging graag werken, thuiszitten en niets kunnen doen is frustrerend. Eens ergens naartoe rijden met de auto kon ik ook niet. Een goed boek lezen evenmin. Maar ik was wél een aanwezige mama. Met de duofiets ging ik de kinderen van school halen. Op de heenweg fietste ik heel voorzichtig de wijk uit, tot aan het schooltje. Op de terugweg speelden mijn zonen voor ogen. Zij verwittigden mij dan voor elke hindernis. Zo trok ik mijn plan. Gelukkig is het een heel veilige binnenweg.

Je zegt dat je geen boek kon lezen. Wat dan met braille?

Brailleschrift leren heb ik heel lang voor mij uitgeschoven. Omdat het zo confronterend is. Op mijn 43ste heb ik de knop omgedraaid en braille geleerd. Een verademing. Nu zou ik nog één stap moeten durven zetten: een blindenstok aanvaarden. Onlangs had ik zelf een lotgenotenbeenkomst georganiseerd. Toen ik daar mensen die er veel slechter aan toe zijn dan ik in hun eentje zag aankomen met een stok, was ik stiekem jaloers. Omdat zij dat wel durven. En daardoor hun vrijheid herwonnen. Want alleen op stap gaan, durf ik niet meer. Misschien is dat nog een werkpuntje voor dit jaar. (glimlacht)

Anja leerde op haar 43ste nog braille. `Dat heb ik lang voor me uitgeschoven’, zegt ze. `Te confronterend.’

Een impressie van hoe iemand met bijziendheid en glaucoom een straatbeeld waarneemt.

`Als ik al die kinderen hele dagen binnen zie zitten, gekluisterd aan hun schermpjes, dan hou ik mijn hart vast voor later’

Anja met haar echtgenoot Chris. In de winkel fluistert hij haar in het oor wat er in de toonbank ligt.

Begin dit jaar deden Anja en haar man een cruise langs de Verenigde Arabische Emiraten. `Toen dacht ik: `Dit pakken ze mij al niet meer af”, zegt Anja.

`Eén stap moet ik nog durven zetten: een blindenstok. Want ik merk dat zelfs mensen die er veel slechter aan toe zijn dan ik, daar hun vrijheid door herwinnen’

KATHLEEN VERVOORT

Bron: Dag Allemaal, Di. 12 Jun. 2018, Pagina 134

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Klopt dit? ‘Een kwart van de 13-jarige kinderen is bijziend’25-07-2019 05:07:15
 2. We worden allemáál bijziend25-06-2019 05:06:28
 3. Voorkom bijziendheid: Ga naar buiten07-06-2019 06:06:05
 4. Wat is bijziendheid eigenlijk?23-12-2018 08:12:45
 5. Slechtziend? Dat kan komen door een gebrek aan zonlicht06-12-2018 08:12:58
 6. Leuvense oogarts roept op kinderen te laten buiten spelen om bijziendheid te voorkomen23-11-2018 08:11:40
 7. Komt er een bijziende generatie aan?20-11-2018 07:11:19
 8. Van binnen zitten worden kinderen bijziend, volgens Britse studie17-11-2018 08:11:44
 9. Voorkom Myopie (Bijziendheid) Bij Je Kind!16-11-2018 07:11:17
 10. Elk schooljaar wordt je bril een kwartje sterker08-08-2018 05:08:54
 11. “Lang studeren vergroot kans op bril”21-06-2018 07:06:45
 12. ‘In de toog van de beenhouwer zie ik enkel rode vlekken’14-06-2018 07:06:02
 13. “Eén op vier 13-jarigen is bijziend door gebruik van tablet of smartphone”05-06-2018 12:06:22
 14. Onderzoek Erasmus MC: kwart van Rotterdamse kinderen bijziend05-06-2018 06:06:26
 15. Toename bijziendheid zorgelijk15-01-2018 02:01:42
 16. Staar je niet blind op het beeldscherm: zes vragen over bijziendheid16-12-2017 09:12:32
 17. Bijziendheid wordt een epidemie16-12-2017 09:12:00
 18. Staar je niet blind op je scherm14-12-2017 10:12:22
 19. Oogartsen slaan noodkreet: “Epidemie aan slechtzienden op komst”14-12-2017 09:12:36
 20. Kinderen steeds vaker bijziend14-12-2017 09:12:10
 21. Rotterdams onderzoek: toename blindheid dreigt14-12-2017 09:12:21
 22. Forse toename blindheid dreigt13-12-2017 09:12:25
 23. Zuigbroek tegen oogproblemen17-06-2017 02:06:18
 24. De ogen van uw kinderen zijn in gevaar, één op vier kinderen ziet niet goed16-06-2017 10:06:39
 25. Tegen 2050 lopen 1 miljard mensen het risico blind te worden15-06-2017 05:06:36
 26. ‘Specifiek gen leidt tot bijziendheid bij kinderen die veel lezen’15-06-2017 05:06:12
 27. Sterke bijziendheid het begin van Anja’s slechte zicht15-06-2017 05:06:47
 28. Steeds meer bijzienden door schermen15-06-2017 05:06:19
 29. Bijziendheid, een dreigende epidemie15-06-2017 05:06:55
 30. Minder bijziendheid bij jongeren die veel buiten spelen15-06-2017 05:06:23
 31. Helft wereldbevolking heeft straks bril nodig15-06-2017 05:06:59
 32. Helft bevolking straks bijziend15-06-2017 05:06:41
 33. De bijziendheidsepidemie: ‘Eén letter meer kunnen lezen bij de oogarts kost 37.000 euro’15-06-2017 05:06:11
 34. Diagnose: presbyopie – Alles wat je moet weten over ouderdomsbijziendheid15-06-2017 05:06:44
 35. Buitenspelende kinderen minder kans op bril15-06-2017 05:06:36
 36. Aantal Nederlanders dat bijziend is groeit13-06-2017 08:06:23
 37. Waarom steeds meer kinderen een bril dragen11-06-2017 09:06:10
 38. De bijziendheidsepidemie11-06-2017 09:06:43
 39. Help, we worden blind! Toename bijziendheid11-06-2017 07:06:11
 40. Bijziend17-10-2016 07:10:55
 41. Laat je kinderen elke dag twee uur buiten spelen22-07-2016 06:07:27
 42. Bijziendheid (myopie): Objecten wazig zien op afstand14-05-2016 09:05:23
 43. Tips voor een goed zicht13-11-2015 09:11:49
 44. Zomerbaby’s zijn vaker bijziend21-09-2015 03:09:07
 45. Brillen wellicht overbodig over tien jaar21-09-2015 03:09:54
 46. Bijziendheid is erfelijk bepaald21-09-2015 03:09:31
 47. Druppels genezen bijziende ogen21-09-2015 03:09:46
 48. Afwijkend gen draagt bij tot bijziendheid21-09-2015 03:09:30
 49. Kind dat veel buiten speelt, ziet beter21-09-2015 03:09:02
 50. Buitenlucht verkleint kans op bijziendheid21-09-2015 03:09:59
 51. Buiten spelen goed voor ogen21-09-2015 03:09:09
 52. Bril nodig? Ga toch buiten spelen!21-09-2015 03:09:48
 53. Minder bijziendheid door buitenspelen21-09-2015 03:09:23
 54. Vergeet wortels: kinderogen verzorg je door vaker buiten te komen21-09-2015 03:09:03
 55. Bijziendheid is erfelijk21-09-2015 03:09:44
 56. Nieuwe lasertechniek voor correctie van bijziendheid21-09-2015 03:09:10
 57. Met je neus tegen de tv, kan dat kwaad?21-09-2015 03:09:41
 58. Nazaten Bountyschip sleutel tot begrip bijziendheid21-09-2015 03:09:02
 59. Nieuwe contactlens kan bijziendheid afremmen21-09-2015 03:09:44
 60. Nieuwe lens remt bijziendheid af21-09-2015 03:09:08
 61. Myopie en myopia gravior21-09-2015 03:09:34
 62. Hoop op medicijn tegen bijziendheid na ontdekking van gelinkte genen21-09-2015 03:09:18
 63. Nieuwe genen bijziendheid ontdekt21-09-2015 03:09:33
 64. Meer bijziendheid in de stad21-09-2015 03:09:08
 65. Video: Bijziendheid – Wat is dat?21-09-2015 03:09:43
 66. Nieuwe erfelijke oorzaken bijziendheid ontdekt21-09-2015 03:09:59
 67. Een middeltje om de evolutie naar bijziendheid bij kinderen af te remmen21-09-2015 03:09:42
 68. Video – Wat is bijziendheid?21-09-2015 03:09:50
 69. Video – Wat is bijziendheid? Myopie21-09-2015 03:09:34
 70. Waar! Van veel binnen zitten word je bijziend21-09-2015 03:09:56
 71. Steeds meer kinderen zijn bijziend21-09-2015 03:09:39
 72. Kinderen die veel buiten spelen moeten niet brillen20-09-2015 07:09:15
 73. Buiten spelen voorkomt brillen19-09-2015 08:09:13
 74. Bril vermijden? Buiten spelen!19-09-2015 08:09:39
 75. Jij ook al toe aan een brilletje?22-06-2015 07:06:37
 76. Bijziendheid boomt20-06-2015 09:06:24
 77. Kinderen brillen meer omdat ze te weinig buiten spelen19-06-2015 06:06:00
 78. Vaker buiten spelen tegen bijziendheid16-06-2015 09:06:26
 79. Kinderen moeten vaker naar buiten om bijziendheid te voorkomen16-06-2015 09:06:30
 80. ‘Derde van hoog bijziende werknemers blind vóór pensioen’15-06-2015 12:06:18
 81. Bijziendheid neemt toe in Nederland13-06-2015 07:06:34
 82. Help, we worden blind!21-03-2015 08:03:20
 83. Worden kinderen bijziend omdat ze te weinig buiten spelen?19-03-2015 02:03:06
 84. Bijziende oogarts aan operatietafel06-06-2011 06:06:21
 85. Make-up eyeglasses voor bijziende vrouwen06-06-2011 06:06:47
 86. Is refractie erfelijk?05-06-2011 06:06:25
 87. Remmen bifocale glazen de toename af van bijziendheid bij kinderen?05-06-2011 06:06:21
 88. Aantal bijziende tieners stijgt sterk28-05-2011 05:05:24
 89. Bijziendheid door TV of computer ‘onzin’28-05-2011 05:05:55
 90. Steeds meer kinderen bijziend28-05-2011 05:05:53
 91. Modern leven zou leiden tot bijziendheid28-05-2011 05:05:36
 92. Van te veel kijken word je bijziend28-05-2011 05:05:31
 93. Bijziendheid corrigeren28-05-2011 04:05:29
 94. Helft middelbare scholieren in Hongkong bijziend28-05-2011 04:05:50
 95. Bijzienden verkeerd behandeld?28-05-2011 04:05:24
 96. Lang lezen maakt kinderen bijziend28-05-2011 04:05:57
 97. Bijziendheid door veranderde eetgewoonten28-05-2011 04:05:55
 98. “Slapen met licht oorzaak bijziendheid”28-05-2011 03:05:14
 99. Ben ik misschien bijziend?27-05-2011 05:05:13
 100. Beter zien met een ooggel27-05-2011 05:05:02
 101. Bijziendheid bij kinderen27-05-2011 05:05:33
 102. Blauw papier tegen bijziendheid27-05-2011 05:05:42
 103. Nachtmyopieën – een gevaar vooral voor de automobilist27-05-2011 03:05:39
 104. Is refractie erfelijk?27-05-2011 03:05:27
 105. Succesvolle OP-methode27-05-2011 02:05:32
 106. Wordt men door onvoldoende licht bijziend?27-05-2011 02:05:41

Laatst bijgewerkt op 14 juni 2018 – 07:31