Wetenschappers ontwikkelen levensecht kunstmatig oog

Wetenschappers van Harvard University hebben mogelijk een doorbraak bereikt op het gebied van optische technologie. Ze ontwikkelden een kunstmatige ooglens die op dezelfde manier scherp stelt als een echt oog.

Geïnspireerd door het menselijk oog hebben onderzoekers van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) een adaptieve metalens ontwikkeld die in essentie een vlak, elektronisch gestuurde kunstoog is. De adaptieve metalens bestuurt tegelijkertijd drie van de belangrijkste bijdragers aan wazige beelden: focus, astigmatisme en beeldverschuiving.

“Dit onderzoek combineert doorbraken in kunstmatige spiertechnologie met metalens-technologie om een ​​afstembare metalens te creëren die zijn focus in real time kan veranderen, net als het menselijk oog”, zegt Alan She, een SEAS-student aan de Graduate School of Arts and Sciences, en eerste auteur van het papier. “We gaan nog een stap verder en bouwen het vermogen op om dynamisch te corrigeren voor aberraties zoals astigmatisme en beeldverschuiving, iets wat het menselijk oog natuurlijk niet kan doen.”

“Dit toont de haalbaarheid aan van ingebedde optische zoom en autofocus voor een breed scala aan toepassingen, waaronder gsm-camera’s, brillen en virtuele en augmented reality-hardware”, zegt Federico Capasso, hoogleraar Technische Natuurkunde en senior auteur van de paper. “Het toont ook de mogelijkheid van toekomstige optische microscopen, die volledig elektronisch werken en vele aberraties tegelijkertijd kunnen corrigeren.”

Lees meer via: https://www.maakindustrie.nl/nieuws/wetenschappers-ontwikkelen-levensecht-kunstmatig-oog

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Refractieafwijkingen: Soorten brekingsfouten van het oog21-08-2018 11:08:15
  2. Wetenschappers ontwikkelen levensecht kunstmatig oog18-04-2018 10:04:28
  3. Astigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oog22-05-2016 10:05:08
  4. Video: Oog astigmatisme – Wat is dat?21-09-2015 07:09:57
  5. Implantaat belooft oudere ogen terug jong te maken30-12-2014 04:12:57

Laatst bijgewerkt op 18 april 2018 – 10:01