Implantaat belooft oudere ogen terug jong te maken

Voor veel mensen brengt het ouder worden een waaier van oogproblemen met zich mee. Dagelijkse activiteiten zoals lezen en autorijden zijn dan een grote uitdaging.

Een lensimplantaat dat de werking van een jong oog nabootst, geeft het zicht terug aan mensen die lijden aan cataract, astigmatisme of bij- en verziendheid. Het is de eerste lens die alle soorten oogproblemen corrigeert. De lens kan via een eenvoudige operatie geïmplanteerd worden. Ze werkt op alle afstanden en in alle lichtomstandigheden, en lijkt in werking meer op een camerazoom dan andere multifocale lenzen met drie aparte focuspunten.

Susan Wright, 57, een medewerker van een liefdadigheidsinstelling uit Macclesfield, Cheshire, is één van de eerste patiënten ter wereld die het nieuwe implantaat uittest.

Zes weken geleden kreeg ze een operatie aan beide ogen. Deze maand had ze haar laatste controleafspraak met Brian Little, een oogarts van de London Claremont Clinic. Wright had last van staar en kon voorwerpen van dichtbij niet zien waardoor het autorijden bijna onmogelijk was en het moeilijk was om met een computer te werken.

“Ik heb nooit bijzonder goed zicht had,” zei ze. “Ik had staar en verziendheid, en ik had het gevoel dat er een lege ruimte was in een deel van mijn zicht.”

Wright zei dat ze gestopt was met autorijden omdat ze onzeker was, vooral in het donker. Ze had ook problemen om op een scherm het verschil te zien tussen de getallen in werkbladen.

“Nu is mijn zicht van kortbij en veraf uitstekend en ik heb te horen gekregen dat mijn zicht van kortbij zal blijven verbeteren. Kleuren zijn veel helderder en alles is scherper,’ zei ze. “Ik had graag met de auto over de Pennines gereden om vrienden te zien en dat is nu mogelijk. “En ik kan voor het eerst een naald door een draad halen, en boeken en kranten lezen zonder een leesbril.”

De lenzen zijn gemaakt van plastic en moeten nooit vervangen worden.

De nieuwe implantaten hebben kleine cirkelvormige groeven die de manier waarop licht is gebogen, veranderen. Hierdoor is een relatief naadloze wijziging mogelijk bij het verschuiven van de focus. Dit lijkt een beetje op een reeks concentrische contactlenzen van verschillende sterktes. De nieuwe lenzen laten ook meer licht door zodat kleuren onderscheiden makkelijker is.

Recente klinische proeven van het implantaat toonden aan dat 81 procent van de deelnemers 20/20 van veraf kan zien na de operatie. Achteraf heeft 98 procent nooit meer een bril nodig voor veraf. Voor de middellange afstanden is dat 96 procent en 73 procent heeft achteraf voor kortbij geen bril meer nodig.

Bron: http://www.thestarphoenix.com/index.html, 30 december 2014

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Refractieafwijkingen: Soorten brekingsfouten van het oog21-08-2018 11:08:15
  2. Wetenschappers ontwikkelen levensecht kunstmatig oog18-04-2018 10:04:28
  3. Astigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oog22-05-2016 10:05:08
  4. Video: Oog astigmatisme – Wat is dat?21-09-2015 07:09:57
  5. Implantaat belooft oudere ogen terug jong te maken30-12-2014 04:12:57

Laatst bijgewerkt op 28 september 2015 – 16:20