Onze ogen en het zicht

Kijkers op scherp

Brillen, lenzen, krasjes … Meer dan de helft van de mensen hebben ze nodig om scherp te kunnen zien. Brillen en lenzen zijn inmiddels ingeburgerd, maar over laserchirurgie bestaat nog veel onduidelijkheid. Wie heeft er baat bij? Wat levert het op? Welke risico’s zijn eraan verbonden? Profiel legt de technieken onder de loep.

De meest voorkomende oogafwijkingen bij volwassenen zijn:

* myopie (bijziendheid): de meest voorkomende gezichtsstoornis. Scherp zicht van nabij, maar onscherp zicht in de verte;
* hypermetropie (verziendheid): in zekere zin het tegenovergestelde van myopie, namelijk scherp zicht in de verte en onscherp zicht van nabij. Vanaf een bepaalde leeftijd gaat zowel het zicht in de verte als het zicht van nabij achteruit. Deze gezichtsstoornis komt iets minder vaak voor;
* astigmatisme (scheel kijken): gaat vaak gepaard met myopie of hypermetropie en is veelal te wijten aan een foutje in het hoornvlies. Als een normaal hoornvlies op een voetbal lijkt, heeft het hoornvlies in geval van astigmatisme meer weg van een rugbybal.

Met het ouder worden, kunnen zich ook andere stoornissen manifesteren:

* presbyopie (ouderdomsverziendheid): kenmerkt zich door een veroudering van de ooglens. Na verloop van tijd verliest de ooglens aan elasticiteit, wat het zicht van nabij onscherp maakt. Aan presbyopie valt helaas niet te ontkomen, maar de stoornis is wel te verhelpen met een bril of met lenzen waarvan de sterkte mettertijd moet worden aangepast;
* glaucoom: ernstige oogaandoening die gepaard gaat met een hoge oculaire druk en die voornamelijk opduikt rond de leeftijd van 40 jaar. Als de ziekte niet behandeld wordt, kan ze blindheid veroorzaken. De patiënt heeft geen pijn en kan soms nog jarenlang goed zien. In dat stadium is een glaucoom enkel op te sporen door een oftalmologisch onderzoek;
* leeftijdsgebonden maculadegeneratie: de belangrijkste oorzaak van blindheid bij vijftigplussers in westerse landen. Het gaat om een degeneratieve aantasting van de retina.

De week van het zien Van 9 tot 14 oktober 2006 organiseert de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB) de Week van het Zien. Tijdens die week kan je bij opticiens en optometristen langs- gaan voor een gratis oogtest. Naargelang het resultaat krijgt je nuttige tips of word je doorverwezen naar een oftalmoloog. Bijkomende info vind je op de website http://www.apoob.be

Lasertechnieken

Brillen en lenzen zijn efficiënte hulpmiddelen, maar hebben toch bepaalde nadelen. Daarom zijn oftalmologen de laatste decennia op zoek gegaan naar nieuwe technieken om het zicht te verbeteren… en met succes! Refractieve chirurgie sleutelt aan de structuur van het oog en corrigeert op die manier de afwijking aan het gezichtsvermogen. Momenteel gebeurt 95% van de heelkundige ingrepen aan het oog via revolutionaire lasertechnieken. De twee meest voorkomende technieken zijn:

* refractieve keratectomie: onder plaatselijke verdoving. De laser wijzigt zachtjes de kromming van het hoornvlies. De gebruikte laserstraal is uiterst precies en de ingreep duurt dan ook maar een paar seconden. Tijdens de 2 à 3 dagen daarna kan het oog pijnlijk aanvoelen en in sommige gevallen kan een soort waas ontstaan die het herstel van de gezichtsscherpte vertraagt;
* Lasik: geschikt voor alle vormen van myopie, evenals voor de meeste gevallen van hypermetropie en astigmatisme. De chirurg maakt een deeltje van het hoornvlies los, waarna de laser een flinterdun laagje hoornvliesweefsel doet verdwijnen. Zodra dat gebeurd is, wordt het losgemaakte deeltje van het hoornvlies terug op z’n plaats gezet. De ingreep veroorzaakt geen pijn achteraf, maar het losmaken van een deeltje van het hoornvlies kan in sommige, weliswaar zeldzame gevallen complicaties met zich meebrengen. Met de nieuwste toestellen is dat risico echter zeer gering.

Geen bril en geen lenzen, koste wat het kost?

De kostprijs van refractieve lasertechnieken varieert van centrum tot centrum en van ziekenhuis tot ziekenhuis. Een refractieve keratectomie kost ongeveer 1.000 euro per oog en de prijs van een Lasik-behandeling bedraagt ongeveer 1.200 euro per oog.

OZ Onafhankelijk Ziekenfonds biedt een terugbetaling van e 150 per gezin voor een optische laserbehandeling.

Profiel bedankt Mevr. Brigitte Denis van de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België en Dr. Jean Assaf van de afdeling refractieve chirurgie van het UMC Sint-Pieter voor hun mede werking aan dit artikel.

INTERVIEW MET DR. JEAN ASSAF, directeur van de afdeling refractieve chirurgie van het UMC Sint-Pieter in Brussel

Houdt refractieve chirurgie bepaalde risico’s in?

Lasers zijn tegenwoordig uiterst nauwkeurig. Als de patiënt tijdens de ingreep beweegt, bijvoorbeeld, dan zal de laser die beweging gewoon volgen en de ingreep onmiddellijk onderbreken als dat nodig is. De enige risico’s die na de ingreep kunnen opduiken zijn infecties of ontstekingen en dat komt slechts voor bij 1 op 4.000 à 5.000 Lasik-behandelingen en bij 1 op 3.000 à 4.000 refractieve keratectomie- ingrepen. Een ontsteking vormt overigens geen enkele bedreiging voor de vitale functies van het oog en de postoperatieve ongemakken vallen best mee.

Zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan lasertherapie?

Er zijn inderdaad een paar voorwaarden:
– de patiënt moet 18 jaar zijn of ouder;
– de refractieve anomalie moet al minstens 2 jaar stabiel zijn;
– er mag geen sprake zijn van bepaalde oogziektes;
– een voorafgaande evaluatie moet al dan niet groen licht geven voor de ingreep. Daar komen dan nog eens parameters bovenop die voor elk oog verschillend zijn, zoals de dioptrie bijvoorbeeld. Zo is astigmatisme te corrigeren tot een dioptrie van -5. Andere parameters zijn de dikte en de kromming van het hoornvlies, de diameter van de pupil bij halfschaduw, enz.

Wanneer kunnen patiënten de draad van het dagelijkse leven terug opnemen na zo’n ingreep?

Bij Lasik-ingrepen kan dat al vanaf de dag na de behandeling, terwijl de littekenvorming bij refractieve chirurgie zowat een week tijd in beslag neemt. De nazorg is erg belangrijk: oogspoelingen met antibiotica, synthetisch traanvocht in het oog druppelen, niet in de ogen wrijven, een zonnebril opzetten (tijdens de eerste paar dagen na Lasik en gedurende een paar maanden na refractieve chirurgie), vuil water vermijden, enz.

Nachtlenzen voor mensen met bijziendheid

Lenzen dragen kan vervelend zijn. Dan is de lucht weer te droog, dan zit er een vuiltje onder de lens, dan heb je weer geïrriteerde ogen. Als je kon kiezen, dan was je ze liever arm dan rijk. Ook brillen is niet altijd een plezier. Voor bijziende mensen tot een dioptrie van -4.50 en een astigmatisme van 1.50 bestaat de oplossing: nachtlenzen. Die draag je ‘s nachts en door hun werking hoef je overdag geen lenzen meer te dragen.

De techniek

Hoe nachtlenzen werken, is gebaseerd op de principes van de orthokeratologie. Daarbij wordt de buitenste laag van het hoornvlies vlakker gemaakt (de kromming wordt gereduceerd) waardoor het brandpunt van het oog wordt verschoven. Resultaat: je ziet weer beter.

Door de afvlakking kan bijziendheid van -4.50 weer tot 0.00 worden teruggebracht. Om die afvlakking mogelijk te maken, draag je ‘s nachts de harde contactlenzen. De lens doet z’n werk of je nu wakker bent of slaapt. Hij werkt als een mal en is iets groter dan de standaard contactlens. Nadat je de lenzen enkele uren gedragen hebt, langer is eigenlijk niet nodig, doe je ze uit. Het hoornvlies heeft nu de juiste kromming en blijft die vorm de hele dag houden. Om het effect van de afvlakking te behouden, moet je de lenzen dus wel regelmatig dragen. Het wordt een routine als je ze elke nacht insteekt.

Het gevoel

Uit onderzoek blijkt dat de harde nachtlens over het algemeen goed verdragen wordt. Ze kunnen wel eens vervelend aanvoelen, zeker in het begin, maar de meeste mensen zouden er nauwelijks last van ondervinden en vallen snel in slaap.

Naar verluidt zouden de Chinezen vroeger al zandzakjes op hun gesloten oogleden leggen om tijdens de nacht hun bijziendheid te reduceren. Het nadeel was toen echter dat ze hiermee glaucoom veroorzaakten.

Nog geen succes

Opticiens lijken voorlopig niet warm te lopen voor de techniek. In Vlaanderen zijn er een tiental opticiens die ze toepassen. Dat kan te maken hebben met het feit dat het niet evident is een nachtlens op maat te maken. Er is een speciaal toestel voor nodig dat het reliëf van het hoornvlies in kaart brengt. De investeringskosten lopen al snel op. Er zou ook nog geen opleiding in België bestaan: opticiens moeten over de grens.

Ook voor de patiënt is het een vrij dure zaak. Voor een paar nachtlenzen betaal je al gauw 400 euro, metingen, berekeningen en aanpassing inclusief.

Wie wel en wie niet?

Nachtlenzen kunnen maar een sterkte tot -4.50 en een astigmatisme van 1.50 corrigeren. De patiënt kan dan weer perfect zien. Meer dan -4.50 kan enkel onvolledig gecorrigeerd worden: 0.00 kan niet meer. Nachtlenzen zijn vooral geschikt voor mensen die last hebben van droge ogen door veel computerwerk, airco, droge ruimten…

Zoals voor alle directe oogcorrecties geldt ook voor nachtlenzen dat ze niet geschikt zijn voor wie een acute en/of chronische infectie ontsteking heeft aan het voorste oogsegment. Ook dit zijn contra-indicaties: elke oogziekte, verwonding of afwijking van het hoornvlies, bindvlies of ooglid. Ernstige mate van droge ogen. Verlaagde gevoeligheid van het hoornvlies. Elke systemische ziekte die effect heeft op het oog of verergert door het dragen van contactlenzen. Allergische reacties van het oogoppervlak die worden veroorzaakt of verergerd door contactlensvloeistoffen. Elke acute hoornvliesinfectie van bacteriële of virale oorzaak of door een schimmel.

Bij de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB) kan je navragen waar je terecht kunt voor nachtlenzen: 02 512 55 26.

Bron:
– “Nachtlenzen corrigeren Billy’s ogen terwijl ze slaapt”, Nieuwsblad van 15 januari 2006
http://www.optiek.com

Tot 75,00 voor wie ouder is dan 18 jaar en zelfs tot 150,00 voor jongeren tot 18 jaar. Terugbetaling van bril of lenzen op basis van de factuur van de opticien met ver- melding van dioptrie. De tussenkomsten optiek maken deel uit van een korf waarvoor je maximum 150,00 tussen- komsten per jaar per gezin kan genieten.

Je brilt of draagt lenzen?

De verplichte ziekteverzekering komt tussen! In sommige gevallen heb jij of je kinderen recht op een (gedeeltelijke) terugbetaling van brilglazen of lenzen. Dat hangt af van voorwaarden zoals leeftijd en dioptrie. Dioptrie is eenvoudig gesteld het cijfer dat aanduidt in welke mate je bril of lenzen moeten worden aangepast zodat je weer optimaal ziet. Dat kan positief of negatief zijn.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de voorwaarden. Voor alle details kan je terecht in je lokaal ziekenfondskantoor.

Brilglazen

Brilglazen worden enkel terugbetaald op voorschrift van een geneesheerspecialist in de oftalmologie (oogarts). Enkel voor een brilmontuur voor -12-jarigen is zo’n voorschrift niet vereist.

Er zijn drie terugbetalingscategorieën.

1. Glazen met een hoge correctie

Brilglazen met een hoge correctie, dat wil zeggen hoger of gelijk aan -/+ 8.25, komen steeds in aanmerking voor terugbetaling. Leeftijd speelt hier geen rol.

Je hebt opnieuw recht op een terugbetaling als de glazen na minimaal 5 jaar vernieuwd worden, tenzij er tussen de nieuwe en de oude glazen een dioptrieverschil is van minimaal 0.5: dan heb je altijd recht op een terugbetaling.

2. Glazen voor kinderen

De glazen voor kinderen, jonger dan 12 jaar, mogen terugbetaald worden voor om het even welke dioptrie. Die terugbetaling is in principe eenmalig. Voor hen is er daarnaast een forfaitaire tegemoetkoming voor het montuur, ook ongeacht de sterkte van de glazen.

Uitzondering: jonger dan 7 jaar en met een dioptrie van +/- 4.25 tot en met +/- 8.00 Voor hen is er ook een terugbetaling als er tussen de nieuwe en de oude glazen een dioptrieverschil is van 0.5 of als er een termijn van 2 jaar verstreken is sinds de laatste levering (voor de zogenoemde afaken).

Vanaf een dioptrie van +/- 8.25 gelden de regels voor glazen met een hoge correctie. Alleen geldt hier geen vernieuwingstermijn van 5 jaar, maar één van 1 jaar.

3. Glazen voor mensen ouder dan 65 jaar

Er is een terugbetaling voorzien als je glazen hebt met een dioptrie van minimaal +/- 4.25. Voor verziendheid komen enkel bi- en multifocale glazen in aanmerking.

Je hebt opnieuw recht op een terugbetaing na een vernieuwingstermijn van 5 jaar of bij een dioptrieverschil van minimaal 0.5.

Lenzen

Lenzen worden enkel terugbetaald op voorschrift van een geneesheerspecialist in de oftalmologie (oogarts).

De terugbetaling en de vernieuwing van lenzen verlopen als volgt:

Soort van lens:, Gewone lenzen (alle leeftijden)

Terugbetalingsvoorwaarden:
– enkel voor erkende aandoeningen (De erkende aandoeningen zijn keratoconus, monoculaire afakie, anisometropie van 3 dioptrieën en meer, onregelmatig astigmatisme, ametropie hoger dan +/- 8 dioptrie, geëvalueerd volgens het brekende vermogen van de contactlens in de meridiaan waar de ametropie maximaal is.)
– en met de toestemming van de arbeidsgeneesheer

Vernieuwingstermijn:
– ten minste een dioptrieverschil: altijd
– zelfde dioptrie:, * harde: 5 jaar, * soepele: 3 jaar

Soort van lens:, Lenzen van Fresnel, in plastiek voor, + 65 jaar
– 12 jaar

Terugbetalingsvoorwaarden:, /

Vernieuwingstermijn:
– ten minste een dioptrieverschil: altijd
– zelfde dioptrie: eenmaal per jaar

Bron: Profiel nr. 95, September-Oktober 2006

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hoornvliestroebeling: Littekens op cornea van oog16-12-2019 06:12:49
 2. Intermediaire uveïtis: Oogontsteking met ontstoken glasvocht16-12-2019 06:12:23
 3. Posterieure uveïtis: Oogontsteking van netvlies en vaatvlies16-12-2019 06:12:55
 4. Anterieure uveïtis: Oogontsteking van straallichaam en iris13-12-2019 01:12:39
 5. Retinopathie: Schade aan het netvlies van oog of ogen28-11-2019 08:11:08
 6. Stel je voor: dat blinden kunnen zien13-11-2019 07:11:16
 7. Een mijlpaal in de ooglaserchirugie24-10-2019 05:10:14
 8. Droge ogen : “Oogdruppels voor gamers zijn verkeerd signaal”10-10-2019 06:10:27
 9. Is donkere chocolade nuttig voor het gezichtsvermogen?09-10-2019 06:10:42
 10. App ontdekt oogafwijkingen05-10-2019 06:10:35
 11. Lasercoagulatie oog: Behandeling van abnormale bloedvaten30-09-2019 10:09:51
 12. Zonnebril na het laseren van de ogen10-09-2019 10:09:39
 13. Oogkanker: Soorten en symptomen van kwaadaardige oogtumoren08-08-2019 06:08:45
 14. Ooglidkanker: Soorten en behandeling van kanker in ooglid07-08-2019 06:08:16
 15. Klopt dit? ‘Een kwart van de 13-jarige kinderen is bijziend’25-07-2019 05:07:15
 16. ‘Ik wil technologie worden’25-07-2019 04:07:26
 17. “Ik dacht eerst dat het gewoon een stofje was”23-07-2019 04:07:40
 18. Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen aan bindvlies oog18-07-2019 02:07:03
 19. Hemolacrie: Oorzaken van tranen met bloed huilen16-07-2019 08:07:37
 20. Zeer slechtziend door zeldzame ziekte PXE03-07-2019 05:07:48
 21. Overmatig knipperen met ogen: Oorzaken frequent oogknipperen02-07-2019 06:07:20
 22. Oogproblemen in zomer: Soorten oogziekten in zomerperiode01-07-2019 06:07:50
 23. We worden allemáál bijziend25-06-2019 05:06:28
 24. Oogonderzoek: Ziekten opsporen met oogonderzoeken20-06-2019 05:06:11
 25. Dacryocystocele: Cyste midden onder binnenste ooghoek17-06-2019 02:06:50
 26. Voorkom bijziendheid: Ga naar buiten07-06-2019 06:06:05
 27. Jens kon voor even weer zien, maar is nu alsnog blind. ‘Vooral de sociale interactie met mijn familie mis ik’04-06-2019 06:06:09
 28. “Misschien zal Miguel nooit honderd procent zien maar zelfs vijftig procent is al een overwinning”04-06-2019 06:06:06
 29. Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen28-05-2019 06:05:08
 30. Ooglapje: Indicatie en tips en bij afplakken van oog25-05-2019 05:05:00
 31. 28 miljoen euro voor Luiks oogimplantaat22-05-2019 05:05:42
 32. Na halve eeuw nog steeds geen geslaagde oogtransplantatie20-05-2019 05:05:05
 33. Tijdelijk verlies van gezichtsvermogen (plots visusverlies)15-05-2019 07:05:12
 34. Kegeldystrofie: Verlies van kegeltjes van netvlies in oog02-05-2019 11:05:52
 35. Wrijven in oog of ogen: Oorzaken, nadelen en tips30-04-2019 08:04:14
 36. UV-stralen en het effect op de ogen30-04-2019 06:04:29
 37. Weer zien bril met minicamera30-04-2019 06:04:32
 38. Normale druk glaucoom: Oogziekte met schade aan oogzenuw30-04-2019 06:04:06
 39. Al wie hiérin gelooft, is gezien25-04-2019 05:04:07
 40. Geneesmiddelentekort24-04-2019 06:04:48
 41. Kleverige ogen in ochtend: Oorzaken van korsten op oog23-04-2019 11:04:02
 42. Audio: Prof. Dr. Bart Leroy – Netvliesaandoeningen en behandelingen19-04-2019 08:04:12
 43. Ooglaser en astigmatisme18-04-2019 05:04:05
 44. Kegelstaafdystrofie: Schade aan kegeltjes & staafjes van oog16-04-2019 06:04:50
 45. Felicia’s kinderen kijken zes uur per dag naar een scherm15-04-2019 06:04:05
 46. ‘We vinden dit gevaarlijk’13-04-2019 07:04:13
 47. Ooggymnastiek om beter te zien?12-04-2019 06:04:48
 48. Nieuw paramedisch beroep helpt oogzorg scherpstellen12-04-2019 06:04:42
 49. LUMC-onderzoekers kweken netvliezen met nachtblindheid07-04-2019 06:04:40
 50. Oogziekte door schildklieraandoening met uitpuilende ogen02-04-2019 06:04:00
 51. Zou je dit niet beter op papier lezen?31-03-2019 08:03:36
 52. De ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen24-03-2019 07:03:27
 53. Gentherapie voor het oog23-03-2019 07:03:47
 54. Behandeling Stargardt in de maak19-03-2019 06:03:28
 55. Oogtest kan Alzheimer opsporen15-03-2019 07:03:32
 56. Muis krijgt nachtzicht11-03-2019 05:03:31
 57. Ruis op het netvlies11-03-2019 05:03:47
 58. Het was een goedaardige tumor met kwaadaardige gevolgen07-03-2019 07:03:34
 59. Nieuwe genetische therapie veelbelovend voor mensen met aangeboren netvliesblindheid21-02-2019 07:02:42
 60. Nieuwe gentherapie biedt hoop voor slechtzienden20-02-2019 07:02:18
 61. Autosomaal dominante optische atrofie en cataract: Oogziekte14-02-2019 09:02:33
 62. Blinde kan in toekomst kijken14-02-2019 09:02:37
 63. Curcumine-oogdruppels kunnen glaucoom bestrijden13-02-2019 08:02:32
 64. Hersenwetenschapper Xing Chen: ‘Zicht voor blinden is binnen bereik’11-02-2019 08:02:13
 65. Genetische oorzaak ziekte van Stargardt gevonden08-02-2019 07:02:37
 66. Leuvense neurofysiologen vinden nieuwe inzichten over visuele hersenschors02-02-2019 07:02:11
 67. Phthiriasis palpebrarum: Jeukende oogleden door wimperluizen31-01-2019 08:01:05
 68. Zo slecht is het voor je ogen om uren per dag naar een beeldscherm te staren25-01-2019 08:01:49
 69. UV-straling: Soorten, oogproblemen en bescherming van ogen17-01-2019 08:01:17
 70. ‘Te veel tijd achter beeldschermen kan leiden tot bijziendheid’17-01-2019 07:01:26
 71. Digitale oogstress toenemend probleem bij jongeren12-01-2019 06:01:26
 72. Visuele prothese voor blinden, door Richard van Wezel08-01-2019 08:01:51
 73. Mikken op minstens één klinisch succes in 201905-01-2019 07:01:40
 74. Leeftijdsgebonden oogziekten: Oogaandoeningen bij ouderen04-01-2019 08:01:50
 75. Meisje (15) blind na cruise04-01-2019 08:01:11
 76. Bertha (12) lijdt aan syndroom van Wolfram “Durf nooit als dokter te zeggen: ‘Hier houdt het op'”02-01-2019 08:01:58
 77. Vuurwerkbril redde de ogen van 15-jarige Balaji01-01-2019 10:01:40
 78. Kinderoogarts Tjeerd de Faber strijdt onvermoeibaar tegen vuurwerk31-12-2018 07:12:27
 79. Eén keer geen vuurwerkbril, meteen blind31-12-2018 07:12:49
 80. Oogproblemen bij fibromyalgie: Aantasting van oogspieren29-12-2018 08:12:37
 81. Oogproblemen bij chronische nierziekten29-12-2018 08:12:12
 82. Oogproblemen bij de auto-immuunaandoening lupus29-12-2018 08:12:41
 83. Oogproblemen bij stress (oogstress): Oorzaken van symptomen29-12-2018 08:12:24
 84. Oogproblemen door hoofdtrauma en hersenschudding29-12-2018 08:12:04
 85. Verlies van perifeer gezichtsvermogen (zicht om zich heen)29-12-2018 08:12:40
 86. Een brilletje voor het slapengaan29-12-2018 08:12:04
 87. Één gouden raad29-12-2018 08:12:16
 88. Ooginfecties door seksueel overdraagbare aandoening (soa)27-12-2018 08:12:28
 89. Oogproblemen bij hersentumor: Locatie en symptomen aan ogen27-12-2018 08:12:01
 90. Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)27-12-2018 08:12:34
 91. Wat is bijziendheid eigenlijk?23-12-2018 08:12:45
 92. Ziekteverloop glaucoompatiënten in kaart gebracht20-12-2018 06:12:05
 93. Waarom je volgens déze oogarts je wimpers moet wassen met zeep15-12-2018 08:12:16
 94. Dit is waarom slecht zien en slecht slapen vaak samengaan14-12-2018 06:12:59
 95. Rugpatiënt pijnvrij tijdens oogoperatie13-12-2018 08:12:57
 96. Studente geneeskunde (22) laat vliegtuig landen zodat man niet blind wordt11-12-2018 10:12:49
 97. Ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je baby: wanneer kan hij zien08-12-2018 07:12:23
 98. Slechtziend? Dat kan komen door een gebrek aan zonlicht06-12-2018 08:12:58
 99. Australische wetenschappers boeken succes met bionisch oog05-12-2018 10:12:03
 100. “Drie jaar lang heeft mijn oog mijn leven bepaald”03-12-2018 08:12:14
 101. Petra verliest oog door parasiet in leidingwater03-12-2018 08:12:29
 102. Nieuwe contactlens met ingebouwde elektronica belooft oogziekten te monitoren01-12-2018 06:12:31
 103. Vrouw verliest oog door parasiet in kraantjeswater30-11-2018 03:11:37
 104. Eerste gentherapie zeldzame erfelijke netvliesaandoening28-11-2018 08:11:40
 105. Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op iris28-11-2018 07:11:31
 106. Refractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzen28-11-2018 07:11:07
 107. Campagne ziekenhuizen voor vuurwerkbril27-11-2018 07:11:47
 108. Parinaud oculoglandulair syndroom: Ooginfectie met rood oog27-11-2018 07:11:17
 109. Een contactlens oogziektes opspoort?27-11-2018 07:11:52
 110. Gezondheid: een oogafwijking herkennen bij je kind26-11-2018 08:11:16
 111. De man die kleuren hoort24-11-2018 11:11:17
 112. Eerste hulp bij geïrriteerde ogen24-11-2018 11:11:02
 113. Waarom het belangrijk is om regelmatig je ogen te laten checken24-11-2018 07:11:30
 114. Leuvense oogarts roept op kinderen te laten buiten spelen om bijziendheid te voorkomen23-11-2018 08:11:40
 115. Vlaamse contactlens spoort ziektes op23-11-2018 08:11:56
 116. Het recept voor gezonde ogen23-11-2018 07:11:36
 117. Aangedaan gezichtsveld bij migraine gelinkt aan atriumfibrilleren23-11-2018 07:11:53
 118. Verily, Novartis stoppen met ontwikkeling slimme lens22-11-2018 08:11:28
 119. Staafje in je oog: startup biedt alternatief voor glucosemeter Google21-11-2018 11:11:14
 120. Imec integreert elektronica in contactlens voor opsporing ziektes en toediening medicatie21-11-2018 07:11:09
 121. Komt er een bijziende generatie aan?20-11-2018 07:11:19
 122. ‘Slimme’ Vlaamse ooglens spoort ziektes op20-11-2018 07:11:28
 123. Wat zijn die rare dingen op mijn ogen?20-11-2018 07:11:19
 124. Terugblik Oogcongres 201819-11-2018 07:11:57
 125. 6 oorzaken van een trillend ooglid18-11-2018 07:11:40
 126. Worteltjestaart blijkt geen broodjeaapverhaal17-11-2018 09:11:47
 127. Van binnen zitten worden kinderen bijziend, volgens Britse studie17-11-2018 08:11:44
 128. Smartphones maken kinderen bijziend17-11-2018 08:11:05
 129. Scheelzien bij kinderen, hoe pak je het aan?17-11-2018 08:11:32
 130. Problemen door hogere wachttijden in de oogzorg17-11-2018 08:11:28
 131. Opticiens vergeleken: resultaten oogmetingen heel wisselend17-11-2018 08:11:11
 132. Hoe gaat een lensimplantatie in zijn werk?17-11-2018 08:11:32
 133. Het preventief ooggezondheidsonderzoek17-11-2018 08:11:03
 134. Het échte verhaal over staar17-11-2018 08:11:26
 135. Hebben Leonardo Da Vinci en Kate Moss hun succes te danken aan een oogafwijking?17-11-2018 08:11:29
 136. Glaucoom behandelbaar bij vroege diagnose17-11-2018 08:11:31
 137. Gentherapie voor oogaandoening17-11-2018 08:11:37
 138. Duitse ‘deliveroo-robots’ trekken baantjes door de oogbol om medicijnen tegen aandoeningen te kunnen bezorgen17-11-2018 07:11:32
 139. Mensen met staar breken vaker een bot17-11-2018 07:11:42
 140. Flink afgevallen Patty kiest voor ooglidcorrectie17-11-2018 07:11:19
 141. Google-zusterbedrijf stopt onderzoek naar contactlens die glucose meet17-11-2018 07:11:48
 142. Tevreden E-scoop klant16-11-2018 07:11:03
 143. Tiener raakt voor twee dagen blind door haarverf: “Ik zag eruit als een buitenaards wezen”16-11-2018 07:11:19
 144. Koningin Margrethe geopereerd aan ogen16-11-2018 07:11:50
 145. Magnetische oogimplantaten kunnen zicht van glaucoompatiënten redden15-11-2018 10:11:07
 146. Slecht kleurenzicht: Oorzaken van stoornissen in kleurenzien08-11-2018 01:11:27
 147. Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: Oogziekte08-11-2018 01:11:08
 148. Het échte verhaal over staar08-11-2018 07:11:15
 149. Zwolse met oogafwijking organiseert eerste Wiebelige Woensdag: ‘Het is niks raars’08-11-2018 06:11:02
 150. ‘Deliveroo-robots’ zwemmen dwars door oog varken07-11-2018 06:11:12
 151. Gordelroos in het oog: Oogproblemen door virale infectie03-11-2018 07:11:08
 152. Wat is nystagmus?02-11-2018 08:11:50
 153. Cataract (staar): Types van vertroebeling van ooglens30-10-2018 08:10:18
 154. Vision Direct lanceert ludieke oogtest voor kinderen30-10-2018 07:10:51
 155. Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zon30-10-2018 06:10:05
 156. Rode adertjes (lijntjes in ogen): Oorzaken van rode aders29-10-2018 08:10:19
 157. Scheel kijken kan heilzaam voor de kunst zijn29-10-2018 07:10:38
 158. Volgens de wetenschap kunnen doven straks horen en blinden zien27-10-2018 06:10:50
 159. Zet die filterbril maar op: is blauw licht schadelijk?27-10-2018 06:10:47
 160. Reizen door de ruimte herschikt je hersenvocht27-10-2018 06:10:37
 161. Leonardo: exceptioneel door exotropie?25-10-2018 05:10:42
 162. Wat wakker worden tegenwoordig betekent voor mij22-10-2018 10:10:29
 163. Zo ontstaan droge ogen22-10-2018 05:10:49
 164. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie – Er snel bij zijn loont20-10-2018 05:10:20
 165. Loensende blik hielp Da Vinci 3D-wereld af te beelden20-10-2018 05:10:02
 166. Leonardo da Vinci had een oogafwijking20-10-2018 05:10:34
 167. Effect beeldschermen onderschat18-10-2018 12:10:23
 168. Maasstad Ziekenhuis biedt met iStent innovatieve oplossing voor patiënten met oogziekte glaucoom17-10-2018 12:10:06
 169. LASIK-chirurgie: Voordelen van vorm van ooglaseren16-10-2018 01:10:42
 170. Dus dáár komt die hoofdpijn vandaan13-10-2018 06:10:51
 171. Gezichtsvermogen: Schade aan ogen door slechte gewoonten12-10-2018 07:10:34
 172. Virale conjunctivitis: Oogbindvliesontsteking door virus10-10-2018 10:10:16
 173. Oogparasieten: Soorten en types van parasitaire ooginfecties10-10-2018 01:10:38
 174. Zanderig gevoel in ogen: Oorzaken van korrelig gevoel in oog10-10-2018 01:10:10
 175. Oculaire toxoplasmose: Parasitaire ooginfectie10-10-2018 01:10:45
 176. Een digitale bril biedt zicht voor slechtzienden09-10-2018 06:10:26
 177. ‘Smartphones zijn toch niet zo slecht voor je ogen’05-10-2018 06:10:59
 178. Wachttijden oogzorg lopen flink op01-10-2018 06:10:06
 179. Artificiële intelligentie van VITO kan oogproblemen herkennen29-09-2018 07:09:26
 180. Ggo’s tegen blindheid29-09-2018 07:09:49
 181. Bart Van Avermaet met netvliesloslating onder het mes16-09-2018 06:09:38
 182. Boodschappenlijst voor gezonde ogen15-09-2018 07:09:18
 183. Wetenschappers komen met bionisch oog-prototype10-09-2018 09:09:47
 184. Oogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogarts07-09-2018 05:09:01
 185. “Mijn zoontje heeft voor het eerst gelachen toen hij kon zien”05-09-2018 07:09:26
 186. Tranen ontleden om aandoening ‘droge ogen’ op te sporen01-09-2018 07:09:30
 187. Bionisch oog uit de printer30-08-2018 06:08:06
 188. Glaucoom: Preventie van oogziekte met verhoogde oogdruk27-08-2018 03:08:52
 189. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie: Preventie van oogziekte27-08-2018 12:08:17
 190. Oogzalven & ooggels: Gebruik van & tips bij oogzalf & ooggel25-08-2018 06:08:34
 191. Refractieafwijkingen: Soorten brekingsfouten van het oog21-08-2018 11:08:15
 192. Leeftijdsgebonden cataract: Grijze staar voorkomen21-08-2018 06:08:54
 193. Onderzoek: Viagra kan Leeftijdgebonden Maculadegeneratie (LMD) remmen21-08-2018 06:08:46
 194. Nieuwe mutaties van Stargardt ontdekt21-08-2018 06:08:38
 195. Aanwijzingen voor auto immuunreactie als oorzaak van oogziekte glaucoom17-08-2018 12:08:30
 196. Bionisch oog Belgische primeur voor dienst Oogheelkunde17-08-2018 11:08:05
 197. Slikken we binnenkort Viagra tegen blindheid?16-08-2018 06:08:52
 198. AI-technologie overtreft menselijke oogarts in diagnosestelling16-08-2018 06:08:47
 199. Googles AI verslaat oogartsen in het stellen van diagnoses15-08-2018 06:08:46
 200. Waarom het blauw licht van je smartphone tot blindheid kan leiden14-08-2018 05:08:17

Laatst bijgewerkt op 20 september 2015 – 21:43