Onze ogen en het zicht

Kijkers op scherp

Brillen, lenzen, krasjes … Meer dan de helft van de mensen hebben ze nodig om scherp te kunnen zien. Brillen en lenzen zijn inmiddels ingeburgerd, maar over laserchirurgie bestaat nog veel onduidelijkheid. Wie heeft er baat bij? Wat levert het op? Welke risico’s zijn eraan verbonden? Profiel legt de technieken onder de loep.

De meest voorkomende oogafwijkingen bij volwassenen zijn:

* myopie (bijziendheid): de meest voorkomende gezichtsstoornis. Scherp zicht van nabij, maar onscherp zicht in de verte;
* hypermetropie (verziendheid): in zekere zin het tegenovergestelde van myopie, namelijk scherp zicht in de verte en onscherp zicht van nabij. Vanaf een bepaalde leeftijd gaat zowel het zicht in de verte als het zicht van nabij achteruit. Deze gezichtsstoornis komt iets minder vaak voor;
* astigmatisme (scheel kijken): gaat vaak gepaard met myopie of hypermetropie en is veelal te wijten aan een foutje in het hoornvlies. Als een normaal hoornvlies op een voetbal lijkt, heeft het hoornvlies in geval van astigmatisme meer weg van een rugbybal.

Met het ouder worden, kunnen zich ook andere stoornissen manifesteren:

* presbyopie (ouderdomsverziendheid): kenmerkt zich door een veroudering van de ooglens. Na verloop van tijd verliest de ooglens aan elasticiteit, wat het zicht van nabij onscherp maakt. Aan presbyopie valt helaas niet te ontkomen, maar de stoornis is wel te verhelpen met een bril of met lenzen waarvan de sterkte mettertijd moet worden aangepast;
* glaucoom: ernstige oogaandoening die gepaard gaat met een hoge oculaire druk en die voornamelijk opduikt rond de leeftijd van 40 jaar. Als de ziekte niet behandeld wordt, kan ze blindheid veroorzaken. De patiënt heeft geen pijn en kan soms nog jarenlang goed zien. In dat stadium is een glaucoom enkel op te sporen door een oftalmologisch onderzoek;
* leeftijdsgebonden maculadegeneratie: de belangrijkste oorzaak van blindheid bij vijftigplussers in westerse landen. Het gaat om een degeneratieve aantasting van de retina.

De week van het zien Van 9 tot 14 oktober 2006 organiseert de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB) de Week van het Zien. Tijdens die week kan je bij opticiens en optometristen langs- gaan voor een gratis oogtest. Naargelang het resultaat krijgt je nuttige tips of word je doorverwezen naar een oftalmoloog. Bijkomende info vind je op de website http://www.apoob.be

Lasertechnieken

Brillen en lenzen zijn efficiënte hulpmiddelen, maar hebben toch bepaalde nadelen. Daarom zijn oftalmologen de laatste decennia op zoek gegaan naar nieuwe technieken om het zicht te verbeteren… en met succes! Refractieve chirurgie sleutelt aan de structuur van het oog en corrigeert op die manier de afwijking aan het gezichtsvermogen. Momenteel gebeurt 95% van de heelkundige ingrepen aan het oog via revolutionaire lasertechnieken. De twee meest voorkomende technieken zijn:

* refractieve keratectomie: onder plaatselijke verdoving. De laser wijzigt zachtjes de kromming van het hoornvlies. De gebruikte laserstraal is uiterst precies en de ingreep duurt dan ook maar een paar seconden. Tijdens de 2 à 3 dagen daarna kan het oog pijnlijk aanvoelen en in sommige gevallen kan een soort waas ontstaan die het herstel van de gezichtsscherpte vertraagt;
* Lasik: geschikt voor alle vormen van myopie, evenals voor de meeste gevallen van hypermetropie en astigmatisme. De chirurg maakt een deeltje van het hoornvlies los, waarna de laser een flinterdun laagje hoornvliesweefsel doet verdwijnen. Zodra dat gebeurd is, wordt het losgemaakte deeltje van het hoornvlies terug op z’n plaats gezet. De ingreep veroorzaakt geen pijn achteraf, maar het losmaken van een deeltje van het hoornvlies kan in sommige, weliswaar zeldzame gevallen complicaties met zich meebrengen. Met de nieuwste toestellen is dat risico echter zeer gering.

Geen bril en geen lenzen, koste wat het kost?

De kostprijs van refractieve lasertechnieken varieert van centrum tot centrum en van ziekenhuis tot ziekenhuis. Een refractieve keratectomie kost ongeveer 1.000 euro per oog en de prijs van een Lasik-behandeling bedraagt ongeveer 1.200 euro per oog.

OZ Onafhankelijk Ziekenfonds biedt een terugbetaling van e 150 per gezin voor een optische laserbehandeling.

Profiel bedankt Mevr. Brigitte Denis van de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België en Dr. Jean Assaf van de afdeling refractieve chirurgie van het UMC Sint-Pieter voor hun mede werking aan dit artikel.

INTERVIEW MET DR. JEAN ASSAF, directeur van de afdeling refractieve chirurgie van het UMC Sint-Pieter in Brussel

Houdt refractieve chirurgie bepaalde risico’s in?

Lasers zijn tegenwoordig uiterst nauwkeurig. Als de patiënt tijdens de ingreep beweegt, bijvoorbeeld, dan zal de laser die beweging gewoon volgen en de ingreep onmiddellijk onderbreken als dat nodig is. De enige risico’s die na de ingreep kunnen opduiken zijn infecties of ontstekingen en dat komt slechts voor bij 1 op 4.000 à 5.000 Lasik-behandelingen en bij 1 op 3.000 à 4.000 refractieve keratectomie- ingrepen. Een ontsteking vormt overigens geen enkele bedreiging voor de vitale functies van het oog en de postoperatieve ongemakken vallen best mee.

Zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan lasertherapie?

Er zijn inderdaad een paar voorwaarden:
– de patiënt moet 18 jaar zijn of ouder;
– de refractieve anomalie moet al minstens 2 jaar stabiel zijn;
– er mag geen sprake zijn van bepaalde oogziektes;
– een voorafgaande evaluatie moet al dan niet groen licht geven voor de ingreep. Daar komen dan nog eens parameters bovenop die voor elk oog verschillend zijn, zoals de dioptrie bijvoorbeeld. Zo is astigmatisme te corrigeren tot een dioptrie van -5. Andere parameters zijn de dikte en de kromming van het hoornvlies, de diameter van de pupil bij halfschaduw, enz.

Wanneer kunnen patiënten de draad van het dagelijkse leven terug opnemen na zo’n ingreep?

Bij Lasik-ingrepen kan dat al vanaf de dag na de behandeling, terwijl de littekenvorming bij refractieve chirurgie zowat een week tijd in beslag neemt. De nazorg is erg belangrijk: oogspoelingen met antibiotica, synthetisch traanvocht in het oog druppelen, niet in de ogen wrijven, een zonnebril opzetten (tijdens de eerste paar dagen na Lasik en gedurende een paar maanden na refractieve chirurgie), vuil water vermijden, enz.

Nachtlenzen voor mensen met bijziendheid

Lenzen dragen kan vervelend zijn. Dan is de lucht weer te droog, dan zit er een vuiltje onder de lens, dan heb je weer geïrriteerde ogen. Als je kon kiezen, dan was je ze liever arm dan rijk. Ook brillen is niet altijd een plezier. Voor bijziende mensen tot een dioptrie van -4.50 en een astigmatisme van 1.50 bestaat de oplossing: nachtlenzen. Die draag je ‘s nachts en door hun werking hoef je overdag geen lenzen meer te dragen.

De techniek

Hoe nachtlenzen werken, is gebaseerd op de principes van de orthokeratologie. Daarbij wordt de buitenste laag van het hoornvlies vlakker gemaakt (de kromming wordt gereduceerd) waardoor het brandpunt van het oog wordt verschoven. Resultaat: je ziet weer beter.

Door de afvlakking kan bijziendheid van -4.50 weer tot 0.00 worden teruggebracht. Om die afvlakking mogelijk te maken, draag je ‘s nachts de harde contactlenzen. De lens doet z’n werk of je nu wakker bent of slaapt. Hij werkt als een mal en is iets groter dan de standaard contactlens. Nadat je de lenzen enkele uren gedragen hebt, langer is eigenlijk niet nodig, doe je ze uit. Het hoornvlies heeft nu de juiste kromming en blijft die vorm de hele dag houden. Om het effect van de afvlakking te behouden, moet je de lenzen dus wel regelmatig dragen. Het wordt een routine als je ze elke nacht insteekt.

Het gevoel

Uit onderzoek blijkt dat de harde nachtlens over het algemeen goed verdragen wordt. Ze kunnen wel eens vervelend aanvoelen, zeker in het begin, maar de meeste mensen zouden er nauwelijks last van ondervinden en vallen snel in slaap.

Naar verluidt zouden de Chinezen vroeger al zandzakjes op hun gesloten oogleden leggen om tijdens de nacht hun bijziendheid te reduceren. Het nadeel was toen echter dat ze hiermee glaucoom veroorzaakten.

Nog geen succes

Opticiens lijken voorlopig niet warm te lopen voor de techniek. In Vlaanderen zijn er een tiental opticiens die ze toepassen. Dat kan te maken hebben met het feit dat het niet evident is een nachtlens op maat te maken. Er is een speciaal toestel voor nodig dat het reliëf van het hoornvlies in kaart brengt. De investeringskosten lopen al snel op. Er zou ook nog geen opleiding in België bestaan: opticiens moeten over de grens.

Ook voor de patiënt is het een vrij dure zaak. Voor een paar nachtlenzen betaal je al gauw 400 euro, metingen, berekeningen en aanpassing inclusief.

Wie wel en wie niet?

Nachtlenzen kunnen maar een sterkte tot -4.50 en een astigmatisme van 1.50 corrigeren. De patiënt kan dan weer perfect zien. Meer dan -4.50 kan enkel onvolledig gecorrigeerd worden: 0.00 kan niet meer. Nachtlenzen zijn vooral geschikt voor mensen die last hebben van droge ogen door veel computerwerk, airco, droge ruimten…

Zoals voor alle directe oogcorrecties geldt ook voor nachtlenzen dat ze niet geschikt zijn voor wie een acute en/of chronische infectie ontsteking heeft aan het voorste oogsegment. Ook dit zijn contra-indicaties: elke oogziekte, verwonding of afwijking van het hoornvlies, bindvlies of ooglid. Ernstige mate van droge ogen. Verlaagde gevoeligheid van het hoornvlies. Elke systemische ziekte die effect heeft op het oog of verergert door het dragen van contactlenzen. Allergische reacties van het oogoppervlak die worden veroorzaakt of verergerd door contactlensvloeistoffen. Elke acute hoornvliesinfectie van bacteriële of virale oorzaak of door een schimmel.

Bij de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB) kan je navragen waar je terecht kunt voor nachtlenzen: 02 512 55 26.

Bron:
– “Nachtlenzen corrigeren Billy’s ogen terwijl ze slaapt”, Nieuwsblad van 15 januari 2006
http://www.optiek.com

Tot 75,00 voor wie ouder is dan 18 jaar en zelfs tot 150,00 voor jongeren tot 18 jaar. Terugbetaling van bril of lenzen op basis van de factuur van de opticien met ver- melding van dioptrie. De tussenkomsten optiek maken deel uit van een korf waarvoor je maximum 150,00 tussen- komsten per jaar per gezin kan genieten.

Je brilt of draagt lenzen?

De verplichte ziekteverzekering komt tussen! In sommige gevallen heb jij of je kinderen recht op een (gedeeltelijke) terugbetaling van brilglazen of lenzen. Dat hangt af van voorwaarden zoals leeftijd en dioptrie. Dioptrie is eenvoudig gesteld het cijfer dat aanduidt in welke mate je bril of lenzen moeten worden aangepast zodat je weer optimaal ziet. Dat kan positief of negatief zijn.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de voorwaarden. Voor alle details kan je terecht in je lokaal ziekenfondskantoor.

Brilglazen

Brilglazen worden enkel terugbetaald op voorschrift van een geneesheerspecialist in de oftalmologie (oogarts). Enkel voor een brilmontuur voor -12-jarigen is zo’n voorschrift niet vereist.

Er zijn drie terugbetalingscategorieën.

1. Glazen met een hoge correctie

Brilglazen met een hoge correctie, dat wil zeggen hoger of gelijk aan -/+ 8.25, komen steeds in aanmerking voor terugbetaling. Leeftijd speelt hier geen rol.

Je hebt opnieuw recht op een terugbetaling als de glazen na minimaal 5 jaar vernieuwd worden, tenzij er tussen de nieuwe en de oude glazen een dioptrieverschil is van minimaal 0.5: dan heb je altijd recht op een terugbetaling.

2. Glazen voor kinderen

De glazen voor kinderen, jonger dan 12 jaar, mogen terugbetaald worden voor om het even welke dioptrie. Die terugbetaling is in principe eenmalig. Voor hen is er daarnaast een forfaitaire tegemoetkoming voor het montuur, ook ongeacht de sterkte van de glazen.

Uitzondering: jonger dan 7 jaar en met een dioptrie van +/- 4.25 tot en met +/- 8.00 Voor hen is er ook een terugbetaling als er tussen de nieuwe en de oude glazen een dioptrieverschil is van 0.5 of als er een termijn van 2 jaar verstreken is sinds de laatste levering (voor de zogenoemde afaken).

Vanaf een dioptrie van +/- 8.25 gelden de regels voor glazen met een hoge correctie. Alleen geldt hier geen vernieuwingstermijn van 5 jaar, maar één van 1 jaar.

3. Glazen voor mensen ouder dan 65 jaar

Er is een terugbetaling voorzien als je glazen hebt met een dioptrie van minimaal +/- 4.25. Voor verziendheid komen enkel bi- en multifocale glazen in aanmerking.

Je hebt opnieuw recht op een terugbetaing na een vernieuwingstermijn van 5 jaar of bij een dioptrieverschil van minimaal 0.5.

Lenzen

Lenzen worden enkel terugbetaald op voorschrift van een geneesheerspecialist in de oftalmologie (oogarts).

De terugbetaling en de vernieuwing van lenzen verlopen als volgt:

Soort van lens:, Gewone lenzen (alle leeftijden)

Terugbetalingsvoorwaarden:
– enkel voor erkende aandoeningen (De erkende aandoeningen zijn keratoconus, monoculaire afakie, anisometropie van 3 dioptrieën en meer, onregelmatig astigmatisme, ametropie hoger dan +/- 8 dioptrie, geëvalueerd volgens het brekende vermogen van de contactlens in de meridiaan waar de ametropie maximaal is.)
– en met de toestemming van de arbeidsgeneesheer

Vernieuwingstermijn:
– ten minste een dioptrieverschil: altijd
– zelfde dioptrie:, * harde: 5 jaar, * soepele: 3 jaar

Soort van lens:, Lenzen van Fresnel, in plastiek voor, + 65 jaar
– 12 jaar

Terugbetalingsvoorwaarden:, /

Vernieuwingstermijn:
– ten minste een dioptrieverschil: altijd
– zelfde dioptrie: eenmaal per jaar

Bron: Profiel nr. 95, September-Oktober 2006

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Oogarts: Amper tijd voor routinecontroles19-11-2020 07:11:49
 2. Oogonderzoek: Ziekten opsporen met oogonderzoeken20-06-2019 05:06:11
 3. ‘We vinden dit gevaarlijk’13-04-2019 07:04:13
 4. Nieuw paramedisch beroep helpt oogzorg scherpstellen12-04-2019 06:04:42
 5. Oogtest kan Alzheimer opsporen15-03-2019 07:03:32
 6. Refractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzen28-11-2018 07:11:07
 7. Waarom het belangrijk is om regelmatig je ogen te laten checken24-11-2018 07:11:30
 8. Vlaamse contactlens spoort ziektes op23-11-2018 08:11:56
 9. Terugblik Oogcongres 201819-11-2018 07:11:57
 10. Problemen door hogere wachttijden in de oogzorg17-11-2018 08:11:28
 11. Opticiens vergeleken: resultaten oogmetingen heel wisselend17-11-2018 08:11:11
 12. Hoe gaat een lensimplantatie in zijn werk?17-11-2018 08:11:32
 13. Het preventief ooggezondheidsonderzoek17-11-2018 08:11:03
 14. Vision Direct lanceert ludieke oogtest voor kinderen30-10-2018 07:10:51
 15. Wachttijden oogzorg lopen flink op01-10-2018 06:10:06
 16. Artificiële intelligentie van VITO kan oogproblemen herkennen29-09-2018 07:09:26
 17. Oogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogarts07-09-2018 05:09:01
 18. Google vervangt snel uw oogarts21-08-2018 06:08:30
 19. AI-technologie overtreft menselijke oogarts in diagnosestelling16-08-2018 06:08:47
 20. Googles AI verslaat oogartsen in het stellen van diagnoses15-08-2018 06:08:46
 21. DeepMind-algoritmes kunnen vijftig oogziektes correct diagnosticeren via scans14-08-2018 05:08:24
 22. Cat-eye-care22-04-2018 10:04:03
 23. Westerhof Optiek presenteert DNEye scanner voor veel betere resultaten01-10-2017 08:10:23
 24. Oogartsen vragen meer assistenten27-09-2017 09:09:50
 25. Oogafwijkingen bij Vlaamse kinderen sneller opgespoord16-09-2017 07:09:37
 26. Fietsende oogtest tijdens eerste schooldag22-08-2017 07:08:51
 27. Orthoptist Jacqueline Bos: ‘Ik wil mijn patiënten lange reis niet aandoen’19-07-2017 11:07:00
 28. 25% ouders laat ogen kinderen niet controleren14-07-2017 02:07:57
 29. Veel Nederlanders negeren oogproblemen18-06-2017 05:06:18
 30. Met deze test kun je de blinde vlekken in je zicht vinden18-06-2017 01:06:02
 31. Oogonderzoeken: Dit weten oogartsen wat wij (nog) niet weten17-06-2017 12:06:15
 32. Ogen testen | Zijn jouw lenzen nog up-to date?15-06-2017 10:06:13
 33. Brancheorganisatie pleit voor gekwalificeerde oogmeting15-06-2017 03:06:51
 34. Oogmeting & Brilrecept15-06-2017 03:06:48
 35. Waarom een oogmeting?15-06-2017 03:06:28
 36. Hoe is het met jouw ogen gesteld? Doe de oogtest!15-06-2017 03:06:05
 37. Miljoenen naar oogonderzoek Radboudumc15-06-2017 03:06:43
 38. Baanbrekende technologie voor het automatisch vaststellen van diabetische retinopathie nu beschikbaar in Nederland14-06-2017 02:06:54
 39. Allereerste Nationale Oogcongres13-06-2017 08:06:43
 40. 4 vragen over een oogmeting13-06-2017 05:06:38
 41. Opzetstuk iPhone bespaart oogarts € 25.00011-06-2017 09:06:40
 42. Doe de online OOGtest11-06-2017 07:06:34
 43. Oogartsen – Gemiddelde wachttijd: ongeveer 13 weken12-05-2017 06:05:21
 44. Onderzoek Oogfonds: Nederlander negeert signalen oogziekte26-01-2017 12:01:18
 45. Betere diagnose van oogziekten bij testen in het donker15-09-2016 08:09:58
 46. Meer klanten in uw winkel door een online oogtest07-07-2016 09:07:02
 47. Google-dochter DeepMind zet algoritmes in tegen blindheid05-07-2016 12:07:34
 48. Ogen thuis testen op oogafwijkingen31-05-2016 07:05:25
 49. Oogonderzoek Oogspierfunctietest: Onderzoek zes oogspieren27-02-2016 09:02:27
 50. Elektronystagmografie: Evenwichtsonderzoek14-02-2016 07:02:02
 51. Gezichtsscherpte: Belang en meting via een Snellen-kaart02-01-2016 08:01:58
 52. Oogonderzoek: Visual Evoked Potential (VEP)15-12-2015 09:12:50
 53. Hoe is het met jouw ogen gesteld? Doe de oogtest!27-11-2015 05:11:17
 54. Onze ogen en het zicht19-09-2015 09:09:45
 55. 4 op 5 Belgen maken zich zorgen over slechtziendheid19-09-2015 09:09:31
 56. “Belg draagt te weinig zorg voor zijn ogen”19-09-2015 09:09:14
 57. Week van het Zien19-09-2015 09:09:54
 58. ‘Kom maar op met dat volgende oog’19-09-2015 09:09:36
 59. Week van het Zien: Jaarlijkse campagne om ogen te laten controleren19-09-2015 09:09:20
 60. Voor het eerst richtlijnen voor vijf courante oogtesten19-09-2015 09:09:06
 61. Ogentests opticiens onbetrouwbaar19-09-2015 09:09:53
 62. Drie op de tien klaagt over de bril19-09-2015 09:09:40
 63. Scherpere blik op groener gras19-09-2015 09:09:27
 64. Opticientest: Oogmeting vaak verkeerd19-09-2015 09:09:12
 65. Bartiméus beschikt over nieuw diagnostisch apparaat: de OCT19-09-2015 09:09:25
 66. Sint Nicolaas ziet weer scherp19-09-2015 09:09:59
 67. Vers kapitaal voor oogscanner19-09-2015 09:09:29
 68. Fundusonderzoek om de twee jaar is veilig19-09-2015 09:09:16
 69. Fundusfoto’s ook in Noordwijkerhout19-09-2015 09:09:47
 70. Ogen zijn de spiegel van het lichaam19-09-2015 09:09:24
 71. Oogproblemen kosten wereldeconomie jaarlijks 200 miljard dollar19-09-2015 09:09:02
 72. Ogen vertellen veel over je gezondheid19-09-2015 09:09:45
 73. Sophia Revalidatie en Bartiméus screenen zicht patiënten19-09-2015 09:09:28
 74. Sint en Piet ondergaan oogmeting19-09-2015 09:09:00
 75. Pearle opticiens lanceert online oogtest19-09-2015 09:09:36
 76. Beter zien dankzij Nina Flamant19-09-2015 09:09:09
 77. Oogmeting bij Streetwise op St. Antonius19-09-2015 09:09:45
 78. Moet u oogmeetgegevens meegeven aan de consument?19-09-2015 09:09:17
 79. Meerderheid Utrechters verwaarloost ooggezondheid19-09-2015 09:09:03
 80. Goed zien en vallen19-09-2015 09:09:49
 81. Lichtverstrooiing belangrijk bij onderzoek19-09-2015 09:09:31
 82. 50.000 mensen doen online oogtest19-09-2015 09:09:17
 83. Sinterklaas laat ogen en oren controleren19-09-2015 09:09:03
 84. ‘Mensen met leerprobleem vaak slechte ogen’19-09-2015 09:09:09
 85. Misschien ziet u slechter dan u denkt…19-09-2015 09:09:26
 86. Zes tekenen dat je ogen slecht worden19-09-2015 09:09:59
 87. Preventie van oogziektes: signalen en tips19-09-2015 09:09:41
 88. Dichterbij het oog: de optometrist19-09-2015 09:09:17
 89. Optometrist in Utrecht helpt wachttijd oogarts verkorten19-09-2015 09:09:27
 90. Optometristen verwijzen minder dan huisartsen19-09-2015 09:09:51
 91. Optometristen verwijzen minder dan huisartsen19-09-2015 09:09:32
 92. Achmea subsidieert onderzoek naar rol van optometrist19-09-2015 09:09:17
 93. CZ wint Oogzorgnetwerk Partnerprijs 200919-09-2015 09:09:57
 94. 150 tot 220 duizend Nederlanders onnodig blind of slechtziend19-09-2015 09:09:45
 95. OOGbus verwijst 16.000 60-plussers door naar opticien en oogarts19-09-2015 09:09:31
 96. Raymann laat ogen testen19-09-2015 09:09:17
 97. 60+ers gescreend in OOGbussen bemand door Ergra19-09-2015 09:09:48
 98. Oogheelkunde Beatrixziekenhuis vijftiende partner Oogzorgnetwerk19-09-2015 09:09:33
 99. Unie KBO bepleit bevolkingsonderzoek oogaandoeningen19-09-2015 09:09:17
 100. Video: Oogbus in Klundert19-09-2015 09:09:00
 101. Oogbussen op zoek naar slechtziende ouderen19-09-2015 09:09:37
 102. Video: Oogmeting voor bewoners van Hamrikheem in de Oogbus19-09-2015 09:09:04
 103. Kwart ouderen heeft oogziekte zonder het te weten19-09-2015 09:09:31
 104. Nederlanders lopen lang door met oogklachten19-09-2015 09:09:59
 105. Vanaf vandaag biedt OOGbus oogonderzoek aan DSW-verzekerde 55-plussers19-09-2015 09:09:36
 106. OOGbussen steunen het werk van de Eye Care Foundation19-09-2015 09:09:14
 107. Onderzoeksbus komt naar Almelo19-09-2015 09:09:50
 108. Patiënten Beatrixziekenhuis snel geholpen dankzij samenwerking met Oogziekenhuis Rotterdam19-09-2015 09:09:35
 109. Onderzoeksbus voor slechtzienden komt naar Eilandstaete19-09-2015 09:09:47
 110. Gratis oogcheck groot succes19-09-2015 09:09:53
 111. OOGbus bestaat 5 jaar19-09-2015 09:09:38
 112. Video – De OOGbus 2014 in Ridderkerk bij RTV-Ridderkerk19-09-2015 09:09:09
 113. Vergrijzing oefent druk uit op Nederlandse oogzorg19-09-2015 09:09:52
 114. OOGbus rijdt in Dordrecht19-09-2015 09:09:37
 115. Veel interesse voor gratis oogmeting in OOGbus bij Beatrixziekenhuis19-09-2015 09:09:00
 116. Het Oogziekenhuis Rotterdam opent rijdende oogpoli19-09-2015 09:09:41
 117. Gratis netvliescheck bij Specsavers Zeist19-09-2015 03:09:52
 118. Geen oogproblemen voor de Sint19-09-2015 03:09:41
 119. Sinterklaas doet NetvliesCheck bij Specsavers Tiel19-09-2015 03:09:28
 120. Sinterklaas doet NetvliesCheck19-09-2015 03:09:13
 121. Oogzorg is meer dan alleen een netvliesfoto19-09-2015 03:09:14
 122. Video: Netvliescamera die oorzaken voor blindheid opspoort19-09-2015 03:09:48
 123. LUMC geeft oogheelkundig onderzoek impuls09-09-2015 08:09:40
 124. CT-scan van de ogen en oogkas26-08-2015 08:08:38
 125. Contrastgevoeligheidstest15-08-2015 08:08:54
 126. Onderzoeken bij gezichtsvelduitval en gezichtsvelddefecten14-08-2015 09:08:22
 127. Oftalmoscopie: Onderzoek van de achterkant van het oog12-08-2015 04:08:59
 128. Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoom11-08-2015 09:08:33
 129. Oogkleuring met fluoresceïne bij hoornvliesletsels11-08-2015 03:08:52
 130. Tonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporen11-08-2015 03:08:19
 131. Oog- en oogkasechografie (oogechografie)10-08-2015 02:08:34
 132. Fundusfotografie: Foto’s van de achterkant van het oog04-08-2015 07:08:44
 133. Corneatopografie: In beeld brengen van het hoornvlies04-08-2015 07:08:31
 134. Pachymetrie: meten van de dikte van het hoornvlies04-08-2015 07:08:20
 135. Schirmertest: Onderzoek naar de traanproductie van het oog24-07-2015 09:07:51
 136. Orthoptist: Oogproblemen opsporen en verbeteren via training14-07-2015 12:07:04
 137. OCT-onderzoek (netvliesscan)14-07-2015 12:07:36
 138. Laat regelmatig een oogonderzoek doen14-07-2015 12:07:10
 139. Gezichtsveldonderzoek (GVO)14-07-2015 12:07:38
 140. Fluorescentieangiografie (onderzoek bloedvaten netvlies)14-07-2015 12:07:10
 141. Electroretinografie (ERG)14-07-2015 12:07:49
 142. Een uitgebreid oogonderzoek14-07-2015 12:07:21
 143. Biometrie: meting van de lenssterkte14-07-2015 12:07:43
 144. Een oogmeting: hoe gaat dat in zijn werk?24-06-2015 09:06:54
 145. Video: Gezichtsveldonderzoek – gezichtsveldanalyse24-06-2015 09:06:21
 146. Video – Corneatopografie24-06-2015 09:06:19
 147. Nieuwe Online Oogtest gelanceerd21-05-2015 06:05:28
 148. Hogeschool schenkt 4.500 euro15-04-2015 08:04:30
 149. Chiro schenkt opbrengst aan goed doel01-04-2015 08:04:14
 150. ‘Oogmeting opticiens niet accuraat’04-03-2015 07:03:23
 151. Aveleijn betaalt oogonderzoek cliënten08-01-2015 09:01:25
 152. EU-Hof: opticien mag geen oogonderzoek doen06-06-2011 06:06:31
 153. Europees Hof buigt zich over conflict oogartsen-opticiens06-06-2011 06:06:04
 154. Opticiens mogen nog altijd oogonderzoeken uitvoeren06-06-2011 06:06:51
 155. “Drempel van opticien is lager dan oogarts” – Opticiens mogen geen oogmetingen meer doen06-06-2011 06:06:57
 156. Opticien Karel Maudens met het apparaat voor een oogtest06-06-2011 06:06:42
 157. Iedere uil kan leren zien – Functioneel optometrist Guy Naegels leert mensen zien05-06-2011 07:06:15
 158. Steeds meer opticiens voeren oogtests uit05-06-2011 06:06:21
 159. Ga op tijd naar de oogarts28-05-2011 05:05:30
 160. Het ding: De oftalmoscoop28-05-2011 05:05:15
 161. Slechtziende Wim Tonniau pleit voor regelmatig oogonderzoek28-05-2011 04:05:20
 162. Dr. Léonard, voorzitter beroepsvereniging: “Alleen een echte oogarts kan een degelijk oogonderzoek uitvoeren”28-05-2011 03:05:37
 163. Gezichtsveld27-05-2011 05:05:33
 164. Perimeter27-05-2011 02:05:15

Laatst bijgewerkt op 20 september 2015 – 21:43