“Eindelijk kan ik ook tikkertje spelen”

Al z’n hele jonge leven zag Yannick Duwé enkel schimmen. In het donker liep hij verloren. Tikkertje spelen lukte niet, want steeds struikelde hij. Yannick is geboren met netvliesblindheid en was voorbestemd om volledig blind te worden. Maar vorig jaar deed hij mee aan een experiment in Amerika. Het resultaat is verbazingwekkend: Yannick ziet twee keer scherper, hij speelt karate en hij doet aan jumping. “En nu kan ik eindelijk tikkertje spelen met mijn vrienden”, zegt de tienjarige jongen.

Yannick Duwé uit Erembodegem, bij Aalst, is geboren met retinale dystrofie, een erfelijke vorm van netvliesblindheid. De jongen is superintelligent en kan beter dan een dokter uitleggen wat er scheelt: “Elke mens heeft een cel die bestaat uit twee stukjes. Als je twee goede hebt, zie je alles goed. Maar als je twee slechte hebt, is er een probleem. Mama en papa hebben allebei een goed en een slecht stukje, en ze hebben de slechte aan mij doorgegeven. Maar ze kunnen daar ook niks aan doen.”

Tony en Ann Duwé hebben jarenlang gezocht naar een manier om hun zoon te helpen. “De enige mogelijke behandeling was een transplantatie van het netvlies, maar zo’n zware ingreep doen ze niet”, vertelt mama An. “In het UZ Gent hoorden we van een experimentele studie in Amerika. Dokter Leroy heeft ons voorgesteld om mee te doen. We hebben geaarzeld, maar dokter Leroy zei dat het de moeite waard was om te proberen. Eigenlijk hadden we gewoon geen keuze. Er wàs geen alternatief. Slechter konden zijn ogen er ook al niet van worden. Bovendien waren de prognoses ontmoedigend: op latere leeftijd eindigt deze aandoening in totale blindheid. Elke verbetering – hoe klein ook – was dus meegenomen. Waarom zijn tweelingszus Caro de afwijking niet heeft, kan niemand ons zeggen. Ik weet wel dat als ik opnieuw zwanger was geworden, ik één kans op de vier had dat ik opnieuw een kind met die afwijking kreeg.”

Straatlampen

Vorig jaar in juli vertrok het gezin Duwé naar Philadelphia. In Yannicks rechteroog werden goede cellen ingespoten. “Ze hebben mijn oog moeten opensnijden, maar ik heb er niks van gevoeld. Ik sliep”, vertelt de jongen doodleuk. Het resultaat van de ingreep was al merkbaar bij de terugkeer naar België. “Toen ons vliegtuig opsteeg, was het donker. Met mijn geopereerd oog kon ik de lampen van de straten zien. Met mijn ander oog zag ik niks, alles was zwart. Logisch, want ik was volledig nachtblind. Daarna is mijn zicht geleidelijk verbeterd. Als ik vroeger iets liet vallen, moest ik het op de tast terugvinden. Nu kijk ik rond, zie het en raap het op.”

Yannick is altijd naar het gewone onderwijs gegaan. In vrije basisschool De Stip in Erembodegem kreeg hij hulp van een GON-leerkracht. “Ik had veel moeite om te volgen in de klas. Ik gebruikte een braillelezer om te lezen en te schrijven, maar dat is voorbij. Ik lees en schrijf nu zelf. Alles gaat veel makkelijker. Ook op de speelplaats is het veel leuker geworden. Ik kan nu mee tikkertje spelen. Vroeger liep ik altijd ergens tegen of struikelde ik. En als mijn vrienden wegliepen, dan vond ik ze niet meer.”

Paardrijden

Voor de operatie haalde het zicht van Yannick een score van nauwelijks één op tien. Nu komt hij vlot aan twee op tien. Een verdubbeling van het gezichtsvermogen, die een wereld van verschil betekent voor de jongen. “Sinds september doe ik ook aan karate. De zaal is goed verlicht, zodat ik de andere spelers kan zien. Paardrijden deed ik al langer, maar dat bleef beperkt tot dressuur. Omdat ik de balk van de hindernis nu zie liggen, kan ik ook aan jumping doen. Op de Wii spelen gaat moeilijker, maar ik kan toch al hamerslingeren en bowlen. Nu zou ik nog graag alleen naar school gaan, maar dat mag niet van mama.”

“Hij is erg ambitieus, maar dat wil ik nog even tegenhouden. Het is een drukke straat hier. Te gevaarlijk, want Yannick ziet de auto’s pas als ze al heel dichtbij zijn. Hij kan zijn beeld niet direct vastzetten. Hij moet eerst zoeken en dan focussen. Als wij naar iets kijken, zien we het meteen. Maar dat is bij hem nu ook al verbeterd”, zegt An. Ze heeft haar zoon het jongste jaar zien veranderen. “Hij is veel zelfstandiger geworden. Hij zal nu sneller uit eigen beweging iets doen, omdat hij zelfzekerder is geworden. Vroeger moesten we altijd bij hem zijn om hem te helpen. Nu begint hij zelf aan zijn huiswerk en moet hij niet aangespoord worden. Hij is optimistisch, maar dat is hij altijd wel geweest. Op school doet hij het goed. Hij heeft een hoog IQ, dat is een voordeel. Moest hij kunnen zien, zou hij de eerste van de klas zijn.”

Yannick somt nog enkele verbeteringen op. “Mijn ogen keken altijd rechtdoor. Als ik opzij wilde kijken, moest ik mijn hoofd draaien. Nu kan ik mijn ogen ‘besturen’. Vroeger keek ik ook wel televisie, maar toen had ik aan het geluid al voldoende om te kunnen volgen. Nu kan ik ook enkel op het zicht kijken. Maar met Engelse films heb ik moeite: de ondertitels flitsen veel te snel voorbij.” Dat hij nu beter ziet, heeft nog een ander gevolg: Yannick is kieskeuriger geworden op zijn kleding. “Vroeger was alles goed. Ik zag het toch niet. Nu wil ik een hemd dat er goed uitziet.”

Hersenen

“Ik heb nog geen idee wanneer het andere oog wordt behandeld. We wachten op bericht uit Amerika. Ik hoop zo snel mogelijk, want ik ga dan nog beter zien. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik dan zeker nooit blind zal worden. Want dat zou verschrikkelijk zijn. Ik heb nooit goed gezien, maar helemaal niks kunnen zien, dat wil ik niet meemaken. Mijn andere oog is intussen trouwens ook verbeterd. Ze weten niet juist waarom, maar ze denken dat mijn hersencellen nu meer informatie krijgen van mijn geopereerde oog. De hersencellen ‘denken’: als we toch zoveel informatie krijgen van dat rechteroog, waarom doen we dan met dat linkeroog niks?”

Dolfijnentrainer

Yannick en zijn ouders zijn nu al twaalf keer in Philadelphia geweest. “Het zijn zeker geen plezierreisjes. Gewoon op en af”, zegt An. “Aankomen, slapen, ‘s anderendaags naar het ziekenhuis en ‘s avonds terug het vliegtuig op. We doen het zonder morren. De verbetering houdt nu toch al anderhalf jaar aan, maar de vrees blijft bestaan dat die vooruitgang tijdelijk is. Het is uiteindelijk een experiment. Misschien moeten ze hem opnieuw opereren als het zicht vermindert.”

“Ik kan zien”, besluit Yannick. “Daar ben ik al heel gelukkig mee. Maar ik zou wel eens willen weten hoe het is om gewoon goed te zien, zoals iedereen. Al was het maar voor één dag. Mijn droom was om oogarts te worden. Maar laatst realiseerde ik mij dat dat onmogelijk is omdat ik de ogen van de patiënten door die buizen toch nooit kan zien. Daarom wil ik nu dolfijnentrainer worden. Heerlijk: tussen de dolfijnen gaan zwemmen!”

Hoop voor nog 50 slechtziende Belgen

“We hebben het netvlies van Yannick, dat niet hard genoeg werkte, in gang gezet”, zegt professor Bart Leroy, ooggeneticus aan het UZ Leuven. In ons land zijn er een vijftigtal slechtzienden die in aanmerking komen voor de behandeling. “Maar we weten nu dat het principe werkt, zodat we het nu naar andere genetische aandoeningen van het netvlies kunnen vertalen.”

Yannick Duwé en nog een andere Belgische jongen van 11 deden mee aan het experiment met gentherapie in Philadelphia. In totaal werden twaalf proefpersonen tussen 8 en 44 jaar behandeld. Ze werden geboren met de ziekte van Leber, een vorm van netvliesblindheid die ontstaat door een erfelijke fout. Door enkele miljarden gezonde genen in te spuiten, werd het oog ruim honderd keer gevoeliger. “Die injectie zorgt ervoor dat lichtgevoelige cellen in dat oog meer beginnen te werken zodat die aan de hersenen elektrische prikkels geven en de patiënten meer beginnen te zien”, legt Leroy uit. “Hoe jonger de patiënt, hoe makkelijker je de hersenen kan beïnvloeden die moeten interpreteren wat we zien. De capaciteit om ‘te leren zien’ is nog niet volledig uitgerijpt. Daarom is het niet verwonderlijk dat de jongere kinderen in de studie, die van 8 tot 11 jaar, eigenlijk ook de beste resultaten neerzetten. In een volgende fase gaan we ook proefpersonen van 3 jaar en later zelfs baby’s behandelen.”

Zien die proefpersonen nu normaal? “Vergeet het”, nuanceert de onderzoeker. “Er is een heel duidelijke, maar geen spectaculaire verbetering. Het scherp zicht is wel fel verbeterd, waardoor ze veel lichtgevoeliger worden. ‘s Avonds rondlopen is nu mogelijk. Vroeger was dat één zwarte muur.”

Philippe GHYSENS

Bron: Het Nieuwsblad, 30 oktober 2009

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Enkele injectie nanodeeltjes herstelt gezichtsvermogen van blinde ratten11-07-2020 07:07:21
 2. Stel je voor: dat blinden kunnen zien13-11-2019 07:11:16
 3. Jens kon voor even weer zien, maar is nu alsnog blind. ‘Vooral de sociale interactie met mijn familie mis ik’04-06-2019 06:06:09
 4. 28 miljoen euro voor Luiks oogimplantaat22-05-2019 05:05:42
 5. Na halve eeuw nog steeds geen geslaagde oogtransplantatie20-05-2019 05:05:05
 6. Weer zien bril met minicamera30-04-2019 06:04:32
 7. Audio: Prof. Dr. Bart Leroy – Netvliesaandoeningen en behandelingen19-04-2019 08:04:12
 8. LUMC-onderzoekers kweken netvliezen met nachtblindheid07-04-2019 06:04:40
 9. Nieuwe genetische therapie veelbelovend voor mensen met aangeboren netvliesblindheid21-02-2019 07:02:42
 10. Nieuwe gentherapie biedt hoop voor slechtzienden20-02-2019 07:02:18
 11. Blinde kan in toekomst kijken14-02-2019 09:02:37
 12. Hersenwetenschapper Xing Chen: ‘Zicht voor blinden is binnen bereik’11-02-2019 08:02:13
 13. Visuele prothese voor blinden, door Richard van Wezel08-01-2019 08:01:51
 14. Australische wetenschappers boeken succes met bionisch oog05-12-2018 10:12:03
 15. Eerste gentherapie zeldzame erfelijke netvliesaandoening28-11-2018 08:11:40
 16. Gentherapie voor oogaandoening17-11-2018 08:11:37
 17. Volgens de wetenschap kunnen doven straks horen en blinden zien27-10-2018 06:10:50
 18. Een digitale bril biedt zicht voor slechtzienden09-10-2018 06:10:26
 19. Wetenschappers komen met bionisch oog-prototype10-09-2018 09:09:47
 20. Bionisch oog uit de printer30-08-2018 06:08:06
 21. Onderzoek: Viagra kan Leeftijdgebonden Maculadegeneratie (LMD) remmen21-08-2018 06:08:46
 22. Bionisch oog Belgische primeur voor dienst Oogheelkunde17-08-2018 11:08:05
 23. “Tien jaar blind, maar nu zie ik opnieuw grote vormen”30-03-2018 06:03:30
 24. Video: Het einde van blindheid28-03-2018 08:03:10
 25. Blinde West-Vlaamse vrouw kan opnieuw gedeeltelijk zien dankzij “bionisch oog”28-03-2018 08:03:28
 26. Jeroen heeft al twee jaar een bionisch oog: ‘Door veel te trainen kan ik steeds meer’28-03-2018 08:03:05
 27. Jeroen heeft al twee jaar een bionisch oog: ‘Door veel te trainen kan ik steeds meer’27-03-2018 09:03:40
 28. ‘Hopelijk kan ik straks weer mijn kleinkinderen zien’27-03-2018 08:03:24
 29. UZ laat blinde zien dankzij bionisch oog27-03-2018 07:03:33
 30. Na tien jaar blindheid weer licht zien door ‘bionisch oog’27-03-2018 07:03:06
 31. UZ Gent laat blinde vrouw weer zien met de hulp van “bionisch oog”27-03-2018 08:03:05
 32. Eerste Belg met bionisch oog getuigt: “Ik kan weer letters zien. En hopelijk straks ook mijn kleinkinderen”27-03-2018 08:03:37
 33. UZ Gent laat blinde vrouw weer zien met bionisch oog27-03-2018 08:03:10
 34. Audio: Blinden nemen weer waar dankzij ingebouwde chip17-01-2018 09:01:21
 35. ‘Superbril’ laat blinden weer zien10-01-2018 07:01:05
 36. Venlonaar bedenkt mogelijk therapie tegen blindheid23-11-2017 11:11:24
 37. Eerste patiënt met aangeboren blindheid behandeld met RNA therapie22-11-2017 05:11:31
 38. Implantaat geeft weer zicht bij oogziekte18-11-2017 12:11:51
 39. ‘Nieuwe ontwikkelingen om blinden weer te laten zien’12-10-2017 03:10:20
 40. ‘Meer onderzoek nodig om blindheid en slechtziendheid te behandelen’08-10-2017 09:10:41
 41. Blinde muizen zien weer vormen dankzij gentherapie03-10-2017 11:10:54
 42. Gentherapie voor patiënten met X-linked retinitis pigmentosa31-08-2017 02:08:30
 43. 9-jarige Thibaut is 97% blind door gendefect, maar hoopt op revolutionaire therapie12-08-2017 08:08:38
 44. Gentherapie voor erfelijke blindheid werkt18-07-2017 01:07:45
 45. Hoe werkt de eSight bril? Weer zien met speciale bril28-06-2017 07:06:35
 46. Kunstmatige iris reageert op licht, net als menselijke iris27-06-2017 11:06:55
 47. eSight – Zien met elektronische bril23-06-2017 01:06:36
 48. Wist je dat? Blinden…18-06-2017 05:06:02
 49. Slechtziende vrouw ziet kleinkinderen voor het eerst18-06-2017 04:06:39
 50. Slechtziende jongen (8) kan met speciale bril opnieuw normaal zien18-06-2017 04:06:15
 51. Nanodraadjes herstellen gezichtsvermogen18-06-2017 03:06:45
 52. ‘Na alle tegenslagen eindelijk een lichtpuntje’18-06-2017 03:06:40
 53. Nieuwe DNA-techniek herstelt zicht van blinde ratten17-06-2017 01:06:00
 54. Kunstoog laat blinden zwartwitblokjes zien16-06-2017 08:06:04
 55. Dankzij een tand in zijn oog kan blinde John na 16 jaar weer zien15-06-2017 11:06:55
 56. Synthetisch netvlies voor blinden15-06-2017 11:06:06
 57. Verbeterd oplossend vermogen bij netvliesprotheses15-06-2017 11:06:36
 58. Wereldprimeur: UZ-artsen verwijderen klonter uit verstopte netvliesader15-06-2017 11:06:15
 59. CRISPR redt gezichtsvermogen15-06-2017 11:06:25
 60. Muis ziet beter dankzij stamceltherapie14-06-2017 08:06:09
 61. Stamcellen repareren ooglenzen14-06-2017 08:06:32
 62. Blinde vrouw kan weer zien dankzij stamcellen14-06-2017 08:06:33
 63. eSight bril geeft blinden en slechtzienden hun zicht terug14-06-2017 08:06:56
 64. Blinden ‘zien’ dankzij bril die beeld in geluid omzet14-06-2017 08:06:39
 65. Hoe kun je een dove laten horen en een blinde laten zien?14-06-2017 08:06:37
 66. Zien met behulp van een hersenimplantaat14-06-2017 08:06:13
 67. In Australië willen ze blinden laten ‘zien’ door een bionisch oog14-06-2017 08:06:14
 68. Bionisch oog geeft zicht via hersenen14-06-2017 08:06:44
 69. Hoe werkt een bionisch oog?14-06-2017 08:06:03
 70. Blinde vrouw ziet bruiloft dochter met hightech bril14-06-2017 08:06:00
 71. Blinde jongen ziet mama voor het eerst dankzij bril14-06-2017 04:06:16
 72. Baanbrekende technologie: zien met een bionisch oog14-06-2017 02:06:31
 73. € 1,8 miljoen voor ontwikkelen hersenprothese die blinden weer laat zien13-06-2017 04:06:57
 74. Blinde man kan huwelijk herleven dankzij hoogtechnologische bril13-06-2017 02:06:17
 75. Hightech bril geeft blinden zicht terug12-06-2017 04:06:51
 76. Video: Bionische ogen geven weer zicht aan blinden11-06-2017 10:06:07
 77. Topdokter Peter Stalmans gooit hoge ogen: ‘Ik wil mensen weer kunnen laten zien’11-05-2017 08:05:55
 78. Wat is de beste technologie voor een netvliesimplantaat?23-03-2017 10:03:42
 79. Wetenschappers creëren kunstmatig retina-implantaat20-03-2017 03:03:37
 80. Doorbraak stamceltechnologie22-02-2017 02:02:19
 81. Dankzij bionisch oog kan Jeroen weer zien: ‘Tranen stroomden over mijn wangen’22-02-2017 02:02:32
 82. Nieuwe ontwikkelingen bril met oogimplantaat17-08-2016 08:08:17
 83. Blinde muizen kunnen weer zien16-07-2016 10:07:36
 84. Wetenschappers slagen erin blinde muizen opnieuw te laten zien13-07-2016 07:07:34
 85. De wonderen van de neurochirurgie18-06-2016 08:06:59
 86. Blinde vrouw krijgt bij toeval zicht terug06-05-2016 09:05:06
 87. Hoop voor blinde kinderen en jongeren30-03-2016 08:03:42
 88. Jongen genezen van blindheid dankzij transplantatie varkensoog15-03-2016 04:03:52
 89. Bionisch oog helpt blinde mensen met zien24-02-2016 08:02:45
 90. ‘Mijn hersenen waren vergeten wat een theepot was’23-02-2016 09:02:36
 91. Eerste menselijke test met algen-DNA moet blinden weer doen zien22-02-2016 08:02:28
 92. Zes miljoen voor onderzoek naar behandelingen om blindheid te voorkomen13-01-2016 10:01:00
 93. In Australië willen ze blinden laten ‘zien’ door een bionisch oog07-01-2016 02:01:39
 94. Bionisch oog geeft blinden basaal gezichtsvermogen21-12-2015 12:12:38
 95. Bionisch oog geeft zicht via hersenen18-12-2015 08:12:32
 96. Technologie helpt blindheid vermijden14-12-2015 08:12:36
 97. Blinden kunnen ‘zien’ met deze bril14-11-2015 08:11:00
 98. Blinden kunnen zien met de tong19-09-2015 03:09:05
 99. Proeven is zien19-09-2015 03:09:54
 100. Een lolly laat blinden weer zien via tong19-09-2015 03:09:39
 101. Tand laat blinde weer zien19-09-2015 03:09:18
 102. Blinde man kan opnieuw zien dankzij tand19-09-2015 03:09:07
 103. Blinde ziet weer dankzij tand19-09-2015 03:09:53
 104. Brit kan na 12 jaar weer zien dankzij tand19-09-2015 03:09:39
 105. Blinde man kan weer zien dankzij tandimplantatie in oog19-09-2015 03:09:22
 106. Blinden kunnen weer zien na ingreep met stamcellen19-09-2015 03:09:46
 107. Blindheid is niet langer uitzichtloos19-09-2015 03:09:33
 108. Oog uit een schaaltje19-09-2015 03:09:08
 109. Doorbraak in strijd tegen blindheid19-09-2015 02:09:42
 110. Aangeboren blindheid niet altijd blijvend19-09-2015 02:09:25
 111. Gentherapie tegen blindheid bij kinderen19-09-2015 02:09:11
 112. Over DNA, genen, bloemetjes en bijtjes …19-09-2015 02:09:56
 113. Gen geneest zeldzame oogziekte19-09-2015 02:09:37
 114. Grote medische doorbraak voor blinde patiënten19-09-2015 02:09:21
 115. Bijna blinde Brit kan weer zien19-09-2015 02:09:05
 116. Nieuwe therapie doet blinde jongen zien19-09-2015 02:09:50
 117. Dankzij gentherapie kan blinde Yannick weer zien19-09-2015 02:09:35
 118. Bijna blinden kunnen meer zien met nieuwe aanpak19-09-2015 02:09:07
 119. Linda Thys onderging transplantatie van hoornvlies gekweekt uit eigen cellen19-09-2015 02:09:42
 120. “Zo blij dat ik opnieuw kan zien”19-09-2015 02:09:12
 121. Oogprimeur in het UZ Antwerpen19-09-2015 02:09:50
 122. Yannick dook in het bad der zienden19-09-2015 02:09:36
 123. Meisje (2) ziet voor het eerst dankzij stamceltherapie19-09-2015 02:09:14
 124. Oogheelkunde: Vrouwen aan de top19-09-2015 02:09:59
 125. Gentherapie bij ziekte van Leber19-09-2015 02:09:45
 126. Nieuw gen ontdekt dat nachtblindheid veroorzaakt19-09-2015 02:09:31
 127. “Eindelijk kan ik ook tikkertje spelen”19-09-2015 02:09:17
 128. Genenkuur helpt blinde kinderen zien19-09-2015 02:09:57
 129. Kleuters leren zien dankzij gentherapie in VS19-09-2015 02:09:40
 130. Behandeling met stamcellen laat blind oog opnieuw zien19-09-2015 02:09:21
 131. Gen voor erfelijke oogziekte gevonden19-09-2015 02:09:57
 132. Stamcellen genezen blinden19-09-2015 02:09:35
 133. Gendefecten ontdekt die erfelijke blindheid veroorzaken19-09-2015 02:09:28
 134. Wetenschappers kweken oog in lab19-09-2015 02:09:13
 135. Na 55 jaar het licht zien19-09-2015 01:09:25
 136. Het medicijn van één miljoen19-09-2015 01:09:52
 137. Embryonale stamcellen tegen oogziektes veilig19-09-2015 01:09:39
 138. Kapotte transportband veroorzaakt erfelijke blindheid bij pasgeborenen19-09-2015 01:09:25
 139. ‘Erfelijke blindheid behandelbaar’19-09-2015 01:09:11
 140. Gentherapie voor Leber-blindheid19-09-2015 01:09:56
 141. Gentherapie succesvol bij erfelijke blindheid19-09-2015 01:09:41
 142. Vroege behandeling oogziekten voorkomt blindheid19-09-2015 01:09:27
 143. ‘Blinden zien na stamcelwonder’19-09-2015 01:09:10
 144. Visuele handicap mogelijk verleden tijd19-09-2015 01:09:54
 145. Gentherapie voorkomt blindheid19-09-2015 01:09:39
 146. Gentherapie zichtbaar resultaat bij blindheid19-09-2015 01:09:25
 147. Veelbelovende gentherapie19-09-2015 01:09:05
 148. Gekweekte licht opvangende cellen in blinde muizen getransplanteerd19-09-2015 01:09:48
 149. Komt er ooit een oplossing voor blindheid?19-09-2015 01:09:32
 150. Netvliesimplantaat geneest blindheid19-09-2015 12:09:31
 151. Het oog dat alles ziet19-09-2015 12:09:45
 152. Onderzoekers ontwikkelen zonnecellen voor het oog19-09-2015 12:09:30
 153. Vooraanstaande oogartsen behandeld met KAMRA-implantaat19-09-2015 12:09:10
 154. ‘Nanobloem’ moet blinden weer laten zien19-09-2015 12:09:52
 155. Kijken zonder ogen19-09-2015 12:09:26
 156. Onderzoekers implanteren kunstmatig netvlies19-09-2015 12:09:03
 157. Onderzoek naar bioartificiële cornea kan blinden hun gezichtsvermogen teruggeven19-09-2015 12:09:46
 158. Synthetisch hoornvlies geeft slechtzienden zicht terug19-09-2015 12:09:30
 159. Doorbraak in ontwikkeling kunstmatige hoornvliezen19-09-2015 12:09:13
 160. Subsidie voor hoornvlies van visschubben19-09-2015 12:09:58
 161. Oog afstaan: nobel, maar niet verstandig…19-09-2015 12:09:44
 162. Mirakels uit ingebouwde chip19-09-2015 12:09:39
 163. Diamantlaag voor beter kunstnetvlies19-09-2015 12:09:14
 164. Bionische ogen doen blinden weer zien19-09-2015 12:09:55
 165. Bionisch oog als supercamera19-09-2015 12:09:38
 166. Weer een retina-implantaat19-09-2015 12:09:20
 167. Implantaat geeft bejaarden donutzicht19-09-2015 12:09:06
 168. Elektronisch implantaat laat blinden zien19-09-2015 12:09:41
 169. Wetenschappers simuleren bionisch waargenomen beeld19-09-2015 12:09:21
 170. Elektronisch netvlies laat blinde zien19-09-2015 12:09:03
 171. Wetenschappers beginnen tests voor bionisch-oogimplantaat19-09-2015 12:09:46
 172. Kijkend kunstoog nadert met kleine stapjes19-09-2015 12:09:33
 173. ‘Oogprothese geneest blindheid’19-09-2015 12:09:14
 174. Kunstoog verbetert draadloos het zicht van blinden19-09-2015 12:09:01
 175. Oogimplantaat moet zicht bij blinden herstellen19-09-2015 12:09:45
 176. Het bionische oog: de oplossing voor blinden19-09-2015 12:09:30
 177. Second Sight brengt oogimplantaat op de markt19-09-2015 12:09:05
 178. Chip tegen blindheid19-09-2015 12:09:48
 179. Onthuld: prototype voor ‘s werelds eerste bionisch oog19-09-2015 12:09:24
 180. Blindheid te lijf met genen, cellen en implantaten19-09-2015 12:09:11
 181. Ogentroost19-09-2015 12:09:12
 182. Minder slechtzienden door betere oogchirugie19-09-2015 12:09:56
 183. Blindsight – Spectaculair onderzoek van Beatrice de Gelder19-09-2015 12:09:42
 184. Rattenhersenen aan elkaar gekoppeld19-09-2015 12:09:27
 185. Belgisch onderzoek moet blinden weer doen zien19-09-2015 12:09:13
 186. Laat de blinden zien19-09-2015 12:09:00
 187. Minirobotjes injecteren in het oog kan blindheid voorkomen19-09-2015 12:09:46
 188. Slechtziende (70) kan na beroerte alles weer zien19-09-2015 12:09:32
 189. Blinde ziet na 10 jaar huwelijk voor het eerst zijn vrouw19-09-2015 12:09:10
 190. Wereldprimeur: selectie van embryo’s kan19-09-2015 12:09:55
 191. Aanpassing TSPAN12-gen kan blindheid voorkomen19-09-2015 12:09:31
 192. Algen bieden kans op herstel zicht van blinden19-09-2015 12:09:18
 193. Nobelprijs Scheikunde naar Israëliër Shechtman voor ontdekking quasi-kristallen19-09-2015 12:09:05
 194. 3D-tests apen beloftevol voor mensen met visuele handicap19-09-2015 12:09:50
 195. Minder blindheid na epilepsie-operatie dankzij excellente BMT-studente19-09-2015 12:09:31
 196. Video: Fascinerende technologie laat blinden zien via geluid19-09-2015 12:09:14
 197. Wetenschappers laten blinde muizen weer zien19-09-2015 12:09:00
 198. De bionische mens komt eraan19-09-2015 12:09:47
 199. Jonge onderzoekers worden beloond door de Stichting voor de blinden, stichting van openbaar nut van de Brailleliga19-09-2015 12:09:29
 200. Blinde opa ziet vrouw na 22 jaar19-09-2015 12:09:12

Laatst bijgewerkt op 19 september 2015 – 14:54