Weer zien bril met minicamera

Licht in de duisternis: Blind zijn is niet meer voor altijd

AMSTERDAM

Het was onmogelijk: blinden weer laten zien. Maar Nederlandse wetenschappers denken dat het kan. De eerste successen bij apen zijn geboekt.

Over vijf jaar lopen de eerste blinde patiënten op straat zonder blindenstok. Ze zien het randje van de stoep, de contouren van de daken, de tram die voorbij dendert, een bekende die zwaait. Pieter Roelfsema probeert zijn eigen enthousiasme te temperen. Het lukt maar matig. „Ik moet natuurlijk voorzichtig zijn met voorspellingen, maar we zijn heel dichtbij.” Als directeur van het Nederlands Herseninstituut staat Roelfsema aan het hoofd van een onderzoek waar momenteel miljoenen euro’s in worden geïnvesteerd. De onderzoekers willen blinden weer laten zien, zonder tussenkomst van de ogen. Want: bij de meeste blinden – Nederland telt er 70.000 – is de oogzenuw stuk. Daar valt niets mee te beginnen. De onderzoekers vervangen de nutteloze, blinde ogen voor een bril met minicamera, die zijn beelden rechtstreeks doorgeeft aan de hersenen.

Voor zo’n futuristische prothese is eerst een zware hersenoperatie nodig die in Nederland tot nu alleen op apen is getest. Bij één resusaapje zijn 1.000 elektroden geïmplanteerd in het hersengebied dat hij maar ook wij – gebruiken om informatie van de buitenwereld om te zetten naar beelden. Wanneer er stroom op een van deze elektrodes wordt gezet, ziet de aap een lichtflits. Sinds kort ziet het dier 1.000 stipjes. „Alsof de kerstboom werd ontstoken”, beschrijft Roelfsema. Dat is het eerste succes van zijn onderzoek: licht in de duisternis.

Zijn onderzoeksgroep borduurt voort op oude studies van onder andere William Dobelle, een omstreden Amerikaanse arts die vanaf de jaren 70 probeerde een camera op de hersenen aan te sluiten. De arts negeerde alle medische wetten in eigen land, en nam zijn patiënten mee naar Europa om daar chips in het brein van zestien blinden te implanteren. Bij een aantal gebeurde er niks, anderen zagen alleen lichtflitsen, een enkeling had eventjes beperkt zicht. Omdat Dobelle overleed voordat zijn onderzoeksrapport klaar was, hebben de Amsterdammers veel aan de ervaringen van patiënt Jens Naumann, die de experimenten ternauwernood overleefde.

144 elektrodes

We bellen hem op. Aan de andere kant van de wereld vertelt Naumann (54) over die allereerste test in 2002. Dokter Dobelle had 144 elektrodes achterin zijn hoofd gestopt. Die dag zouden ze één voor één worden aangezet. „Natuurlijk was ik gespannen. Ik was zijn allereerste patiënt. Er staken twee stopcontacten uit mijn hoofd, waar draden zo dik als een potlood uitkwamen. Die werden aangesloten op een computer: een Pentium 586, een van de eerste processors. Die moest communiceren met de elektroden in mijn hoofd. Vlak nadat de dokter de eerste aanzette, zag ik een stip. Links van het midden, een beetje naar onder. Het was geweldig! Alsof je vastzit in een donkere badkamer in het huis van een ander. De deur is dicht en je denkt: waar is de schakelaar? En dan dat gevoel van opluchting wanneer je het licht aanknipt: ahh, dat is beter”.

Het verhaal van Jens Naumann is ongelooflijk. Hij raakte op zijn 17de gedeeltelijk blind, toen er tijdens zijn werk een stukje metaal van de spoorrails in zijn oog boorde. Drie jaar later vloog er een splinter door de kunststof motorkap van zijn sneeuwscooter in zijn andere oog. De Canadees maakte wat van het leven: hij werd pianostemmer, houthakker, boer, kreeg acht kinderen, van wie hij er zes zelf ter wereld bracht, en reisde de wereld rond. Maar hij bleef verlangen naar het moment dat hij weer zou kunnen kijken.

Na zijn hersenoperatie zag Naumann lichtstipjes. 96 van de 144 elektrodes werkten. Even was er die enorme opwinding. Hij zag licht! „Maar de hoofdpijn was niet te harden. Mijn spraak ging achteruit, ik had vreselijke hallucinaties. Hersenvocht droop langs mijn oren. Ik realiseerde me dat dokter Dobelle hier minder van wist dan ik had gedacht. Maar ik kon niet anders dan doorgaan. Het spul zat al in mijn hoofd, you see.”

Naumann, die een speciale bril met camera droeg, zag alleen stipjes. Geen objecten, patronen of mensen, zoals de dokter had gehoopt. Het interpreteren van de camerabeelden bleek moeilijker dan gedacht.

Om medische missers te voorkomen, is eerst grondig onderzoek nodig in proefdieren. Dankzij de studie met apen – muizen en ratten zijn ongeschikt – weten de onderzoekers nu hoe gezonde ogen het licht van buiten opvangen. De cellen op het netvlies sturen deze informatie door naar de hersenen, die de signaaltjes omzetten naar ‘pixels’ die samen een beeld vormen. Dagelijks zijn 100 miljoen hersencellen driftig in de weer om deze vertaalslag te maken. Dokter Dobelle kreeg met zijn techniek 96 groepen van cellen aan de praat.

Relevant

De Amsterdammers weten inmiddels het tiendubbele aan hersencellen te activeren in het brein van de proefaapjes. Nog steeds niet veel, geeft Roelfsema toe, maar met slimme computersoftware kunnen ze de juiste cellen in het brein aanzetten. „We ontwikkelen nu een programma dat de camerabeelden zo goed kan bewerken dat de patiënt straks alleen dingen ziet die voor hem relevant zijn. Als je bijvoorbeeld buiten loopt, is het reclamebord boven de weg totaal onbelangrijk. Je wilt de stoeprand zien en de obstakels. Alleen deze hoofdzaken, dus niet de bijzaken, sturen we straks naar de hersenen. Wij denken dat je met 1.000 pixels vrij veel kan zien.”

Ook de Amerikaanse arts experimenteerde met een – weliswaar ouder computerprogramma, dat de elektroden in Naumans hoofd aan- en uitzette. „Eerst zag ik alleen maar lichtflitsen. Het dreef me tot waanzin. No way dat ik een stoel van een telefoon kon onderscheiden. Na drie dagen kreeg ik door dat als ik mijn hoofd meedraaide met de flitsen, ik ‘iets’ kon waarnemen. Als ik bijvoorbeeld mijn hoofd in een vierkant bewoog, moest dat een deurpost zijn. De hersenen hebben een enorme neuroplasticiteit. Ze zijn erop gericht om vooruit te gaan en je het grotere plaatje te laten zien. Dat was precies wat er gebeurde toen ik op een dag naar mijn blindenstok zocht. Waar is dat ding, mopperde ik. En opeens zag ik hem. Mijn witte stok, leunend tegen een zwarte wand.”
Naumann stapte naar buiten en zag steeds meer. De bomen, de bladeren, de daken, de raamkozijnen. „Ik was enorm opgetogen. Al negentien jaar zeulde ik die verdomde stok mee, nu kon ik vrij rondlopen.”

Het nieuws maakte dokter Dobelle zo enthousiast dat hij een gloednieuwe auto huurde, de patiënt achter het stuur zette en CNN uitnodigde voor een ritje. Om het spektakel compleet te maken zetten de arts zijn 8-jarige zoon in dezelfde auto. „Ik reed maar 20 kilometer per uur, maar het ging goed. Ik zag de betonnen obstakels op het parkeerterrein, de gebouwen in de verte. Het gaf me een enorm gevoel van ruimtebesef. Geweldig!”

De euforie hield een paar weken aan. Naumann liep rond met een stekker uit zijn hoofd en een draagbare computer in zijn rugzak, maar het kon hem niks schelen. In een restaurant kon hij plots weer zien welke tafels bezet waren, van 5 meter afstand. En waar hij moest afrekenen. „Letters kleiner dan 10 centimeter zag ik niet. Ook gezichten herkennen ging voor geen meter. Ik kon wel zien of iemand een hoed of een bril droeg, maar het kon evengoed mijn moeder, broer of een vreemdeling zijn. Dobelle zei: het wordt alleen nog maar beter. We gaan naar 500 of 1.000 elektroden in je brein. Maar ik was er niet zo zeker van of ik weer geopereerd wilde worden. De operatie was extreem pijnlijk.”

Binnen een halfjaar ging het bergafwaarts. De lichtstipjes verloren kracht. Dobelle joeg steeds meer stroom door de bovenkamer van zijn patiënt, waardoor Naumann zwellingen in zijn hoofd, epileptische aanvallen en wondinfecties kreeg.

Roelfsema noemt Dobelle een inspirator, maar ook een cowboy. „Het is foute boel om je patiënten te onderwerpen aan een systeem, dat nog onvoldoende is getest.” Zijn onderzoeksgroep heeft nu een implantaat ontwikkeld dat iets dieper het brein ingaat. Hierdoor kunnen ze veel preciezer de hersencellen prikkelen, die moeten helpen bij het zien.

De directeur wijst naar elders in het gebouw, waar een proefdierfaciliteit zit. Hier traint de ’toekomst’ één a twee uur per dag. De apen zijn fit en hebben geen last van bijwerkingen, zegt hij. „We hebben ook de plicht goed voor ze te zorgen.”

De apen krijgen 1.000 elektroden in het brein geplugd, maar zijn niet blind gemaakt. Ze worden getraind om een seintje te geven wanneer ze een lichtflits zien. Bewegen ze hun oog naar de juiste plek op het beeldscherm, krijgen ze een beetje appelsap als beloning. Eén aapje legde de testen al succesvol af.

Het computerprogramma dat de elektrodes aanstuurt moet straks zo worden aangepast dat het dier niet alleen lichtflitsen ziet, zoals Naumann in het begin, maar ook dingen kan herkennen zoals de letter A. Roelfsema: „Dat is nogal lastig. Je kunt een aap helaas niet vragen wat hij ziet. Daarom hebben we hem eerst het alfabet geleerd en proberen we hem via een keuzemenu de juiste letter aan te laten wijzen. Als dat lukt, zijn we al heel ver.” Op een paar plekken ter wereld worden momenteel soortgelijke studies verricht om blinden weer te laten zien. „Maar ons onderzoek is het meest realistisch”, meent de directeur. „Het liefst zou ik dit systeem binnen vijf jaar uitproberen in een patiënt, maar dat vergt nog veel werk.”

De Amsterdammers denken dat de prothese straks alleen werkt bij blinden die tot hun 10de ziend zijn geweest. Bij hen zijn de juiste hersenverbindingen aangelegd, die als het ware staan te trappelen om gebruikt te worden. Mensen die vanaf hun geboorte blind zijn gebruiken ditzelfde gebiedje in het brein voor andere functies. Bijvoorbeeld als werkgeheugen om woorden op te slaan.

Weer blind

Jens Naumann raakte na acht maanden definitief zijn zicht kwijt omdat zijn prothese er plots mee ophield. „Toen ik opnieuw blind werd, begreep niemand hoe erg ik dat vond. Mijn familie zei: je hebt toch een goede modus gevonden om hiermee te leven. Voor mij was het verschil gigantisch. Ik was terug bij af: leven in duisternis.”

Voor de Canadees kwam het experiment te laat. Door de hardware die nog in zijn hoofd zit is het waarschijnlijk te riskant om in de toekomst deel te nemen aan de eerste experimenten bij blinden in Amsterdam. Maar diep in zijn hart wil hij het wel. „Ik ben nooit in staat geweest om mijn kinderen te zien leren lopen, spelen, vechten, lachen, whatever, alles wat kinderen doen. Het leven als blinde hoeft niet saai te zijn, maar je zult de wereld nooit ten volle ervaren als je niet kunt zien.”

HANNEKE VAN HOUWELINGEN

Bron: Algemeen Dagblad, 6 januari 2018

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Beeldbrengers Tiel – Het Vuurwerkverbod aflevering 2 de oogarts30-12-2021 02:12:24
 2. Oogdruppels in plaats van een leesbril30-12-2021 06:12:50
 3. ‘Kijkdoos’ voor telefoon moet bijziendheid tegengaan28-12-2021 04:12:27
 4. Metro-stelling: ‘Vuurwerk afsteken is een achterlijke traditie’28-12-2021 04:12:19
 5. Chinese en Britse universiteit ontwikkelen techniek voor bionisch oog28-12-2021 04:12:59
 6. Minder druk op thuiszorg door oogdruppelinstructie mantelzorgers en patiënten23-12-2021 04:12:35
 7. Coronavaccinatie en oogaandoeningen22-12-2021 08:12:34
 8. Wat zijn de meest voorkomende oogkwalen?21-12-2021 11:12:06
 9. Oogdruppels kunnen voor velen de leesbril vervangen:20-12-2021 06:12:33
 10. Zo zie je maar – Hoe te voorkomen dat je ogen slechter worden19-12-2021 07:12:57
 11. “Ook je ogen kunnen verbranden door de zon”19-12-2021 07:12:01
 12. Ja, schermtijd is schadelijk voor kinderen, en zo help je ze te minderen19-12-2021 06:12:58
 13. Transplantaties met een hoornvlies van zetmeel en gelatine?17-12-2021 06:12:56
 14. Jane’s beertjes maken kinderen blij16-12-2021 04:12:06
 15. Verband tussen smartphone en tablets en risico van myopie bij kinderen16-12-2021 06:12:39
 16. Is langdurig naar een scherm kijken schadelijk voor je ogen?16-12-2021 06:12:18
 17. Hemianopsie, weer heel leven met half zicht14-12-2021 08:12:30
 18. Welke visuele problemen ondervinden kinderen die scheel kijken? Wat zien kinderen met een lui oog?10-12-2021 06:12:14
 19. BringINsight: Hersenimplantaat voor blinde personen10-12-2021 06:12:53
 20. Gentherapie tegen de blindheid van Leber: een getuigenis van een patiënt09-12-2021 07:12:27
 21. Nieuwe publicatie: 3D geprinte oogprothese08-12-2021 07:12:04
 22. Blinde Hein hoopt weer te kunnen zien met hersenchip07-12-2021 06:12:19
 23. Marij wil nooit meer een operatie aan haar ogen: ‘Ik kon niet werken, autorijden, niets’03-12-2021 03:12:52
 24. Hein (58) werd blind door een val van 15 meter: ‘ik zie mijn kinderen niet langer opgroeien’03-12-2021 07:12:03
 25. Het nieuwe Oogcentrum in Heerhugowaard03-12-2021 07:12:37
 26. Advies: geen tablet of telefoon voor kinderen onder de 2 jaar30-11-2021 08:11:40
 27. Covid doet vreemde dingen met ogen en oren30-11-2021 08:11:03
 28. ‘Blinde mensen weer laten zien, dat is het doel’29-11-2021 06:11:29
 29. Oogarts luidt de noodklok: Nederlandse jeugd steeds vaker bijziend29-11-2021 06:11:46
 30. Help Hein weer te zien27-11-2021 06:11:07
 31. Man krijgt eerste 3D-geprint oogimplantaat ter wereld26-11-2021 06:11:32
 32. Man uit Londen krijgt eerste 3D-geprinte oogprothese, productieproces gaat dubbel zo snel25-11-2021 07:11:46
 33. Zussen met zeldzame oogziekte lopen vierdaagse in het donker25-11-2021 06:11:20
 34. Actie ‘Walk4light’ van Fiene, Iefke en Lenne bij start avond4daagse al een groot succes24-11-2021 06:11:19
 35. Hoe komt het dat je soms sterretjes ziet?23-11-2021 06:11:36
 36. Lotte strijdt voor medicijn dat voorkomt dat ze blind wordt22-11-2021 07:11:25
 37. Uren naar je beeldscherm turen: hoe voorkom je computerogen?22-11-2021 12:11:32
 38. iSTAR Medical krijgt Europees groen licht voor oogimplantaat19-11-2021 06:11:25
 39. Deze man kan kleuren horen via een antenne18-11-2021 06:11:48
 40. Daarom draagt Bono altijd een zonnebril18-11-2021 06:11:09
 41. iSTAR Medical krijgt goedkeuring voor de Europese markt voor het glaucoomimplantaat MINIject18-11-2021 06:11:36
 42. Hoornvliesprothese in het Universitair Ziekenhuis van Montpellier: de patiënt kon een week na de operatie weer zien17-11-2021 03:11:23
 43. Belgisch medtechbedrijf gaat de markt op met hightech ‘drainagebuis’ voor het oog17-11-2021 03:11:06
 44. Podcast – Een injectie in je oog?!17-11-2021 06:11:24
 45. De eerste Europeaan die een kunsthoornvlies plaatste bij een blinde patiënt16-11-2021 06:11:25
 46. Zusjes met oogziekte komen in actie16-11-2021 06:11:05
 47. Drie zusjes zien steeds minder door zeldzame erfelijke oogziekte15-11-2021 07:11:04
 48. Van dans tot DNA: terugblik op het Oogcongres 202112-11-2021 07:11:35
 49. Elektrofysiologische onderzoeken meten netvlies of oogzenuw12-11-2021 07:11:07
 50. Blinde 70-jarige kan het licht weer zien dankzij een kunstmatig en super-technologisch netvlies08-11-2021 07:11:09
 51. Onderzoek naar biologicals en genetica moet leiden tot nieuwe behandelopties06-11-2021 12:11:37
 52. Netvliesloslating: Wanneer Moet U Zich Zorgen Maken Over Myodesopieën, De ‘Vliegende Vliegen’05-11-2021 06:11:29
 53. BE: De prioritering in de ziekenhuizen in tijden van pandemie voor personen met een handicap (2021)04-11-2021 02:11:43
 54. Nancy: ‘Ik heb al tien jaar drukkende pijn aan mijn ogen’03-11-2021 06:11:13
 55. Dit zijn de meest voorkomende oogaandoeningen na je veertigste01-11-2021 06:11:11
 56. NL: Drie zusjes met zeldzame oogziekte zien langzaam steeds minder: ‘Dan breekt je hart’31-10-2021 06:10:40
 57. Steeds minder kinderen hebben ‘gezonde’ ogen, blijkt uit onderzoek28-10-2021 02:10:06
 58. Cees verliest langzaam zijn zicht, maar door een tekort is het medicijn niet te krijgen: ‘Ik sta met mijn rug tegen de muur’28-10-2021 02:10:10
 59. NL: Ook na corona blijven we videobellen met de oogarts28-10-2021 04:10:41
 60. Donaties voor onderzoek moet voorkomen dat Alexander (14) zijn zicht verliest24-10-2021 01:10:02
 61. Blinde vrouw kan weer zien dankzij Nederlands-Spaans hersenimplantaat24-10-2021 05:10:10
 62. Over Lisannes ROP, laserbehandeling in Veldhoven en haar slechtziendheid22-10-2021 04:10:12
 63. Op je stuitje vallen, kun je daar blind van worden?22-10-2021 03:10:55
 64. Spaanse wetenschappers testen hersenimplantaat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien”22-10-2021 03:10:48
 65. Familie Hogervorst loopt avond4daagse ‘Walk4light’ om geld in te zamelen voor onderzoek progressieve oogziekte Retinitis Pigmentosa22-10-2021 03:10:17
 66. Bartiméus – Campagne: hersenchip biedt blinde mensen zicht22-10-2021 03:10:39
 67. Weg met de oogsticker: VR-app verhelpt lui oog21-10-2021 02:10:40
 68. Blinde vrouw in staat om eenvoudige vormen te zien met behulp van een hersenimplantaat21-10-2021 06:10:22
 69. Alcoholconsumptie geassocieerd met oogproblemen: een meta-analyse17-10-2021 06:10:40
 70. Astigmatisme: Optische vervorming en mogelijke gevolgen voor leesvaardigheid en oogsamenwerking16-10-2021 05:10:51
 71. Mensen met zeldzame oogziekte krijgen toegang tot therapie in UZ Gent16-10-2021 05:10:19
 72. Minister van VWS bevestigt: Het Oogziekenhuis Rotterdam is expertisecentrum voor diverse zeldzame oogaandoeningen15-10-2021 04:10:51
 73. Hersenchip laat blinde een beetje zien. Pieter Roelfsema heeft 6 miljoen nodig voor cruciale fase baanbrekend onderzoek15-10-2021 04:10:21
 74. UZ Gent start met nieuwe therapie tegen blindheid15-10-2021 04:10:32
 75. Hersenchip kan ervoor zorgen dat Hein weer kan zien, hij werd blind door een klimongeluk15-10-2021 04:10:56
 76. Zichtproblemen bij kinderen toegenomen door coronacrisis15-10-2021 06:10:45
 77. Aandacht voor oogkwalen hard nodig: ‘Steeds meer ouderen én kinderen kampen met zichtproblemen’15-10-2021 06:10:26
 78. PXL-student volgt revolutionaire therapie tegen blindheid14-10-2021 07:10:54
 79. UZ Gent start met nieuwe gentherapie tegen blindheid14-10-2021 07:10:29
 80. UZ Gent voert eerste terugbetaalde operatie voor zeldzame oogziekte uit: “Zonder operatie was ik voor mijn 35e blind”14-10-2021 07:10:11
 81. Eerste terugbetaalde gentherapie voor ernstige zeldzame oogziekte14-10-2021 07:10:46
 82. Week van het Zien: 5 feiten en fabels over ogen14-10-2021 07:10:27
 83. Passende zorg bij maculadegeneratie is winst14-10-2021 07:10:05
 84. 14 oktober is Internationale Dag van het Zicht om aandacht te vragen voor oogzorg14-10-2021 10:10:16
 85. Stop met roken, eet gezond en beweeg elke dag14-10-2021 10:10:35
 86. Essilor lanceert Stellest brillenglanzen tegen myopie14-10-2021 10:10:59
 87. UZ Gent start met nieuwe therapie tegen blindheid (door 150 miljard virussen in het netvlies te injecteren)14-10-2021 06:10:04
 88. Student (21) werd langzaam blind, revolutionaire ingreep voorkomt doemscenario14-10-2021 06:10:36
 89. Gentherapie voor erfelijke netvliesblindheid14-10-2021 05:10:04
 90. Zo slecht is een beeldscherm voor jouw kind: ‘Op 13-jarige leeftijd is een kwart al bijziend!’13-10-2021 05:10:50
 91. Oogartsen en opticiens zien toename bijziendheid door lange schermtijden11-10-2021 05:10:38
 92. Hoop voor miljoenen blinden dankzij enzymes en anonieme schenker11-10-2021 05:10:11
 93. Stijgende trend in myopie reden tot bezorgdheid (oogartsen)11-10-2021 05:10:38
 94. Oogproblemen bij kinderen na lockdown: “Te lang op de iPad gespeeld”11-10-2021 05:10:04
 95. Video: Corona heeft onze ogen geen goed gedaan: meer jongeren bijziend10-10-2021 04:10:38
 96. Kun je blind worden van gamen? 👀09-10-2021 12:10:04
 97. Steeds meer kinderen bijziend, blijkt uit rondvraag bij oogartsen: “Minder schermen, meer buiten ravotten”09-10-2021 12:10:53
 98. Onderscheid tussen enkel goedaardige nevus of maligne oogmelanoom tumor nu mogelijk09-10-2021 12:10:21
 99. Tegen 2025 bijna 1 op de 3 kinderen bijziend volgens studie bij Belgische oogartsen09-10-2021 05:10:40
 100. Voorkom myopie (bijziendheid)07-10-2021 05:10:46
 101. Lijken lantaarnpalen ineens krom? ‘Ga zo snel mogelijk naar de oogarts’07-10-2021 05:10:42
 102. Passende zorg bij maculadegeneratie is winst voor de patiënt24-09-2021 07:09:46
 103. Complexe oogkasproblemen geholpen met nieuwe techniek: 3D geprinte conformers22-09-2021 02:09:13
 104. Speciale Libelle-bijlage over ogen uitgereikt aan Diggy Dex17-09-2021 06:09:37
 105. Oogproblemen leiden vaak tot dementie15-09-2021 11:09:36
 106. Nederlands Herseninstituut: implantaat voor blinden14-09-2021 05:09:52
 107. Esther (37) is nagenoeg blind aan één oog: ‘Ik dacht dat dit alleen ouderen overkomt’11-09-2021 04:09:18
 108. Kun je blindheid genezen met aardappelen?10-09-2021 02:09:36
 109. Regelmatige oogcontrole is net zo belangrijk als tandartsbezoek10-09-2021 02:09:07
 110. Regelmatige oogcontrole is net zo belangrijk als tandartsbezoek10-09-2021 02:09:21
 111. Progressieve myopie bij kinderen: wat is het en wat kun je doen?09-09-2021 06:09:12
 112. Veel lezen blijft belangrijkste oorzaak bijziendheid07-09-2021 01:09:45
 113. Van maculadegeneratie word je niet blind Bert van der Pol01-09-2021 05:09:19
 114. Onderzoekers kweken minibrein met ‘oogjes’30-08-2021 05:08:16
 115. Augmented reality-lenzen voor slechtzienden zijn niet langer science fiction28-08-2021 05:08:14
 116. Het Klokhuis – Scheelzien25-08-2021 12:08:57
 117. Oogziekte-simulator25-08-2021 05:08:13
 118. Wereldwijd tekort aan oogmedicijn Visudyne, pas begin 2022 weer beschikbaar17-08-2021 04:08:28
 119. Myopie, een groeiend oogprobleem van wereldformaat09-08-2021 04:08:33
 120. Slechts 9 flacons voor 200 patiënten: wereldwijd tekort aan belangrijk medicijn dreigt mensen met zeldzame oogziekte blind te maken09-08-2021 05:08:24
 121. Link tussen meer bijziende kinderen en lockdowns in Hong Kong: hoe zit dat in Nederland?08-08-2021 05:08:46
 122. Na de coronapandemie, de bijziendheidsepidemie?06-08-2021 05:08:18
 123. Blijvende oogschade door tekort Visudyne06-08-2021 05:08:06
 124. Oogproblemen bij je baby of peuter: zo ontdek je het en dit kun je eraan doen05-08-2021 05:08:01
 125. Glaucoom: wat is het en kun je het voorkomen? Wij vroegen het aan de oogarts!05-08-2021 05:08:18
 126. Voor wie geldt dit tekort aan oogmiddel Visudyne04-08-2021 05:08:05
 127. Webinar Hoge Myopie (hoge bijziendheid)03-08-2021 06:08:29
 128. Oogmedicijn voorlopig op: ‘Vreselijk dat mensen hierdoor hun zicht verliezen’01-08-2021 05:08:12
 129. Wereldwijd tekort aan oogmedicijn Visudyne, pas begin 2022 weer beschikbaar01-08-2021 05:08:51
 130. Filmpje over oogaandoening achromatopsie31-07-2021 05:07:07
 131. Tekort aan cruciaal oogmedicijn: ‘Mijn zicht gaat achteruit, niemand kan iets doen’31-07-2021 05:07:43
 132. Deel oogpatiënten kan niet geholpen worden door tekort cruciaal oogmiddel31-07-2021 05:07:16
 133. Cruciaal oogmiddel niet meer beschikbaar: ‘Dit kan zorgen voor blijvende oogschade’30-07-2021 05:07:53
 134. Belangrijk medicijn voor oogziekten dit jaar niet meer verkrijgbaar30-07-2021 05:07:12
 135. Wereldwijd tekort aan cruciaal oogmedicijn Visudyne30-07-2021 05:07:52
 136. Cruciaal oogmiddel niet meer beschikbaar: ‘Dit kan blijvende oogschade veroorzaken’30-07-2021 05:07:37
 137. Ernstig tekort aan Visudyne30-07-2021 05:07:19
 138. Wereldwijd grote zorgen om ernstig tekort aan medicijn Visudyne30-07-2021 05:07:57
 139. Wereldwijd tekort aan belangrijk oogmedicijn30-07-2021 05:07:39
 140. Campagne moet veelvuldig beeldschermgebruik tegengaan: ‘Het wordt tijd dat dit onder de aandacht komt’30-07-2021 05:07:06
 141. Wat is Refsumziekte?18-07-2021 05:07:44
 142. Bewustwording stimuleren van de oogziekte glaucoom16-07-2021 01:07:08
 143. Vervolg InZicht geeft nieuwe impuls wetenschappelijk onderzoek15-07-2021 11:07:39
 144. Vroegdiagnostiek Bartiméus voor jonge kinderen die slechtziend of blind zijn13-07-2021 04:07:52
 145. Onderzoekers leggen verband tussen cataract en depressie bij bejaarden13-07-2021 05:07:39
 146. Waarom preventie van oogproblemen een must is bij diabetes13-07-2021 05:07:33
 147. #ffwegkijken: ‘Als we niets doen, is bijziendheid in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid’11-07-2021 05:07:58
 148. Lancering nieuwe patiëntengroep voor mensen met sterke bijziendheid10-07-2021 05:07:36
 149. Campagne tegen slecht zien door intensief schermgebruik10-07-2021 05:07:18
 150. Gentse start-up haalt 8 miljoen op voor slimme contactlens09-07-2021 06:07:18
 151. Podcast: Als je ogen ouder worden09-07-2021 06:07:44
 152. Zien waar je van houdt!08-07-2021 05:07:36
 153. Aantal patiënten met maculadegeneratie: groeit: ’Ik wil dood zijn voordat ik blind word’06-07-2021 01:07:18
 154. Wat is Myopie06-07-2021 06:07:29
 155. Uniek in Europa: Bartiméus Vroegdiagnostiek02-07-2021 05:07:13
 156. Lancering nieuwe patiëntengroep voor mensen met sterke bijziendheid01-07-2021 07:07:36
 157. Hoe een Zeeuwse oogarts met een minuscuul buisje blindheid voorkomt30-06-2021 05:06:48
 158. Ziezo-online: Oogvereniging – Toegankelijke gezondheidszorg26-06-2021 11:06:49
 159. Ziezo-online: Oogvereniging – Albinisme26-06-2021 11:06:03
 160. Bijziendheid bij jonge kinderen neemt toe: “Niet alleen de schuld van de lockdown”24-06-2021 01:06:40
 161. Marokkaanse artsen ontdekken nieuwe erfelijke ziekte24-06-2021 01:06:19
 162. ‘Ik gun de allerkleinsten de beste oogzorg.’24-06-2021 06:06:14
 163. Oogartsen Marjolijn en Thijs: ‘Als we niet op tijd ingrijpen, is er kans op permanente schade’23-06-2021 05:06:13
 164. Vroegdiagnostiek: nieuwe, unieke dienstverlening voor zeldzame en complexe oogaandoeningen bij baby’s en peuters22-06-2021 12:06:53
 165. Patiëntengroep Uveïtis digitaal in coronatijd22-06-2021 05:06:29
 166. Heleen (71) heeft ernstige oogziekte: ‘Mijn zicht gaat hoe dan ook achteruit’22-06-2021 05:06:02
 167. Blinde man kan na 40 jaar zien dankzij injectie van lichtgevoelige eiwitten20-06-2021 06:06:22
 168. Een brilletje door de lockdown19-06-2021 04:06:41
 169. Bartiméus opent expertisecentrum voor blinde baby’s en kinderen16-06-2021 09:06:39
 170. Medische brochure albinisme14-06-2021 02:06:10
 171. Opening Baby- en Peutercentrum Bartiméus11-06-2021 06:06:33
 172. De beste oogzorg voor de allerkleinsten11-06-2021 06:06:11
 173. Is een hoge inname van cafeïne geassocieerd met een verhoogd risico op blindheid?09-06-2021 05:06:33
 174. Bijzondere operatie in Oostburg: een buisje zo dun als een haar voorkomt dat Ria blind raakt08-06-2021 11:06:33
 175. Van de oorzaken tot de juiste behandeling: dit wil je weten over scheelzien05-06-2021 02:06:58
 176. Hoe schadelijk zijn schermpjes nou echt voor de ogen van je kind?03-06-2021 06:06:56
 177. Niet goed meer kunnen zien na hersenletsel01-06-2021 05:06:08
 178. Dankzij hersenimplantaat kunnen blinden in de toekomst weer zien30-05-2021 07:05:34
 179. Michiel zou blind worden, maar ziet na nieuwe operatie meer dan ooit: ‘Zoveel vrijheid’30-05-2021 07:05:58
 180. Nieuwe blog: gentherapie28-05-2021 06:05:59
 181. Meisje wordt blind door verkoudheid27-05-2021 12:05:30
 182. De blinde man heeft na 40 jaar blindheid gedeeltelijk zijn gezichtsvermogen teruggekregen dankzij optogenetica27-05-2021 06:05:35
 183. Kan nieuw onderzoek met algen het zicht van blinden verbeteren?26-05-2021 12:05:29
 184. Oogbehandeling geeft blinde deels zijn zicht terug26-05-2021 06:05:14
 185. Klinische proef: optogenetica brengt licht terug in het oog24-05-2021 05:05:35
 186. Wetenschappers willen blinden weer laten zien24-05-2021 03:05:16
 187. Oogzorgcentrum Gelderland en Droge Ogen Kliniek Nederland breiden zorg uit24-05-2021 05:05:18
 188. Eerder onderzoek kan lui oog bij kinderen mogelijk voorkomen23-05-2021 06:05:45
 189. Dr. Devroey over slecht zien: “Veel mensen denken dat ze nachtblind zijn, maar het is logisch dat je ’s nachts minder goed ziet”22-05-2021 06:05:59
 190. Meer zicht op oogziekte glaucoom21-05-2021 02:05:01
 191. Kun je staar voorkomen?20-05-2021 03:05:01
 192. Aan déze symptomen herken je glaucoom (en dit kun je dan het best doen)15-05-2021 06:05:23
 193. Het netvlies (vmbo)08-05-2021 07:05:17
 194. Oogprethese: Inzetten, uithalen en enkele richtlijnen04-05-2021 04:05:17
 195. Michiel kan na nieuwe oogoperatie weer zien: ‘Arts moest enthousiasme verbergen’30-04-2021 03:04:44
 196. Het oog: Waarom zien we niet alles op zijn kop?26-04-2021 06:04:59
 197. Demi vertelt over albinisme22-04-2021 05:04:57
 198. Fuchs hoornvliesdystrofie – Het heft (tijdelijk) uit handen geven; een proces van vallen en opstaan22-04-2021 05:04:26
 199. Zijn wortels echt goed voor je ogen? Een oogdokter vertelt16-04-2021 06:04:56
 200. ARGUS II-netvliesimplantaat met warmtegevoelige camera15-04-2021 11:04:04

Laatst bijgewerkt op 30 april 2019 – 06:49