Boek van Anna gaat multimediaal

Bron: Het Laatste Nieuws
3 mei 2006

GOOIK

Het vijfde boek van de Gooikse auteur Anna Coudenys is in de cultuurschuur van De Cam voorgesteld. Het is het eerste boek met een originele soundtrack en er is meteen ook een gesproken versie voor blinden en slechtzienden. Dat heeft vooral te maken met het blinde hoofdpersonage in het boek. Aan het boek hangt bovendien een rondreizende tentoonstelling vast over blindheid en slechtziendheid.

Anna Coudenys toonde zich gelukkig met dit multimediaal gebeuren. “De muziek van Roel Van Veldt inspireerde mij sterk voor dit verhaal. Het initiatief van de vzw Helen Keller om tegelijkertijd het boek in gesproken vorm uit te brengen, is ook prachtig. Zo krijgen blinden en slechtzienden een mooi product zonder bijkomende kosten”.

Meestal duurt het heel lang tot zelfs een jaar vooraleer een gesproken versie van een boek beschikbaar is. Mia Engels van de vzw Progebraille-Helen Keller, die alle gedrukte teksten toegankelijk wil maken voor blinden en slechtzienden, zei dat het uitzonderlijk was dat de gesproken versie tegelijkertijd met het gedrukte boek verschijnt. “Maar we zijn in dit project ook ingestapt omdat het hoofdpersonage blind is. Tegelijkertijd kunnen we met provinciale steun aan dit boek een hele sensibiliseringsactie vastknopen”.

Expo

Die sensibiliseringsactie kreeg de naam ‘Wilde Experience Box’ mee. Het is een tentoonstelling waarbij de bezoekers in de wereld stappen van blinden en slechtzienden. In een donkere ruimte kunnen ze een stukje van het boek beluisteren. Er zijn ook informatieve panelen over braille en enkele ingenieuze dozen simuleren slechtziendheid.

Meer info is beschikbaar op http://www.transkript.be.

Jean-Pierre SCHOUKENS

***

Eerste boek met soundtrack

Bron: Gazet van Antwerpen
8 maart 2006

Anna Coudenys publiceert volgende week bij uitgeverij Clavis/Afijn haar vijfde boek. Nieuw is dat het boek ook een soundtrack meekrijgt. Roel van Veldt componeerde de muziek bij de roman “Wilde Lucht”.

Woorden en muziek maken samen Wilde Lucht

BROECHEM

Roel, die in het dagelijkse leven Van Puyvelde heet, mag zelfs de eer opeisen de eerste impuls te hebben gegeven voor deze primeur. “Anna geeft net als ik voor de VDAB les aan anderstaligen. Ze hoorde mijn song Inside en dat sprak haar zo aan dat ze aan “Wilde Lucht” begon. Zo is het project verder gegroeid. Voor het eerst liet Anna een roman in wording aan iemand lezen voor hij klaar was. We zijn elkaar blijven beïnvloeden. Zo komt er nu een boek én een soundtrack uit. Bij film vindt iedereen het normaal dat er muziek bij hoort, waarom zou dat ook niet bij een roman kunnen?”

Roel (31), die een opleiding voor vertaler afrondde, is al erg lang bezeten door muziek. “Ik heb misschien al duizenden liedjes gemaakt. Ik volgde de gewone muziekschool, maar tot nu toe bleef het een hobby. Met dit project komen we nu voor het eerst professioneel naar buiten. Ik hou vooral van improviseren op de piano. Binnenkort treed ik op met een celliste en dan improviseren we samen. Ik wil me niet op één specifiek muziekgenre vastpinnen. Op de soundtrack van Wilde Lucht staan acht instrumentale nummers en vier songs. Kay Hewe heeft voor de teksten gezorgd.” Of de lezer de muziek tijdens het lezen moet horen, laat Roel in het midden. “In het verhaal kijkt een meisje van vijftien terug op twee relaties. Dat zorgt voor diverse emoties en dat heb ik ook in de muziek proberen te vertalen. Gevoelens als liefde, verwarring en hoop heb ik in mijn muziek gegoten.”

Deze unieke combinatie van woord en muziek vormt ook nog op een andere manier een primeur. Samen met het boek komt ook de versie voor slechtzienden uit. “Dat was een samenwerking met de Progebraille-Helen Keller vzw. Meestal duurt het een hele tijd voor boeken voor slechtzienden ingelezen zijn. Daarop moet je soms een half jaar wachten. Nu was het manuscript tijdig klaar, dus kon Kris Smet de tekst inlezen. De tekst vergt zes uur leesduur. Dat een gewoon boek ook meteen voor slechtzienden beschikbaar is, was nog niet gebeurd.”

Uitgeverij Clavis mikt vooral op jongere lezers, maar van Veldt wil “Wilde Lucht” niet als jeugdboek bestempelen. “Anna zegt van zichzelf dat ze geen jeugdauteur maar een grensauteur is. Daar ben ik het mee eens want haar “Yaka mama” wordt ook door volwassenen gelezen en gewaardeerd.”

Sylvain LIEKENS

***

Blinden lezen mee

Bron: Het Nieuwsblad
24 januari 2006

ZELLIK

“Wilde Lucht” wordt het eerste luister- én leesboek

Half februari verschijnt Wilde Lucht, het nieuwe boek van jeugdauteur Anna Coudenys. Speciaal is dat de versie voor mensen met een leeshandicap onmiddellijk beschikbaar zal zijn. Hiermee hoopt vzw Progebraille – Helen Keller, een aanmaakcentrum van gesproken -en brailleboeken, de aandacht te vestigen op de problemen van gehandicapten en slechtzienden.

Mia Engels, de waarnemend directeur van Progebraille – Helen Keller klinkt enorm opgetogen wanneer ze over de publicatie van Wilde Lucht praat. “Het boek is een unicum”, zegt ze, “want het gebeurde nog nooit eerder dat de luisterversie gelijktijdig met de gewone versie uitkwam.”

Volgens Engels moeten de blinden of slechtzienden vaak een tot twee jaar wachten eer er een luisterversie van een boek op de markt komt. “Alles wordt voorgelezen door vrijwilligers die daar gemiddeld twee uur per week voor uittrekken. Als ze een lijvige roman voor zich hebben kan het gerust een jaar duren vooraleer het boek helemaal is voorgelezen.”

Veel vooruitgang

Auteur Anna Coudenys was zelf een tijdje vrijwilliger om boeken voor te lezen en is niet ongevoelig voor de problemen van slechtzienden of mensen met een leeshandicap. Wilde Lucht werd sowieso al een speciaal project, want bij de roman hoort een speciaal gecomponeerde soundtrack, dus een luisterboek maakt de publicatie nog unieker.

“Wij wilden onszelf vooral overtreffen en aantonen dat een luisterboek gelijktijdig kan verschijnen. Van zodra de proefdruk klaar was zijn we met man en macht aan de slag gegaan”, zegt Engels. “Let wel, het is geen commerciële stunt, want het boek zal niet in de boekhandel te koop zijn. De versies zijn bedoeld voor gespecialiseerde bibliotheken.”

Wie het boek voor februari bestelt krijgt het luisterboek er echter gratis bij. Daarbij zal ook een extra informatiepakket zitten met uitleg over de problemen van slechtzienden en mensen met een leeshandicap. De vzw hoopt op die manier het grote publiek warm te maken voor de problematiek.

Toch hoor je Mia Engels niet klagen, want de toekomst ziet er goed uit. “Er is de voorbije tien jaar al veel vooruitgang geboekt”, zegt ze. “Het aanbod in de bibliotheken, ook de reguliere, is enorm gestegen. Mijn droom is echter dat de grote uitgeverijen ook boeken en tijdschriften voor mensen met een leeshandicap zouden uitbrengen. Misschien dat Wilde Lucht een stap in die richting kan zijn.”

Tim CUNNINGHAM

***

Anna Coudenys brengt tegelijk roman, luisterboek en muziek-cd uit

Bron: Het Laatste Nieuws
11 januari 2006

GOOIK

Volgende maand verschijnt van de Gooikse jeugdauteur Anna Coudenys het vijfde boek ‘Wilde Lucht’. Het is haar eerste roman die bovendien gekoppeld wordt aan een origineel gecomponeerde soundtrack op cd. Het is ook het eerste boek dat bij publicatie te koop is voor mensen met een leeshandicap. Muzikant Roel van Veldt inspireerde Anna Coudenys tot dit ongewoon drieluik.

Anna Coudenys is zelf nog altijd verbaasd over dit project. “Voor het eerst heb ik met iemand over mijn boek gepraat terwijl ik aan het schrijven was. Dat doe ik normaal nooit. Stukken van de teksten waarmee ik bezig was gaf ik aan de componist, Roel van Veldt. Die maakte er muziek bij en die muziek inspireerde me op mijn beurt weer om verder te schrijven. Dat was een heel nieuwe ervaring voor mij”.

Anna vindt de muziek bij het boek een meerwaarde. “De muziek was er zelfs éérst. Het was nadat ik ‘Inside’ van Roel had gehoord, één van de songs uit de soundtrack, dat ik ben beginnen schrijven aan Wilde Lucht. Het vertolkte de diepe, onuitspreekbare gevoelens die mijn hoofdpersonage probeert onder woorden te brengen.”.

Kris Smet

Voor de gesproken versie werkten Anna en Roel samen met het productiecentrum Progebraille – Helen Keller vzw. (www.transkript.be). Het luisterboek komt tegelijkertijd met het geschreven exemplaar op de markt. Ook dit initiatief is niet alledaags. Normaliter volgt pas maanden na de publicatie van het gedrukte boek het niet-commercieel luisterboek. Anna: “Dit boek is helemaal niet commercieel. Het is bestemd voor blindenbibliotheken en komt niet in de winkel. Het luisterboek werd digitaal opgenomen en geproduceerd met een speciaal computerprogramma, dat men DAISY noemt en waarmee de luisteraar overal doorheen het boek kan navigeren. Dat is een gloednieuw systeem, ook weer een primeur voor Vlaanderen. Met dit initiatief willen we ook de aandacht op trekken dat slechtzienden of blinden soms jaren moeten wachten voor hij of zij een nieuw boek kunnen beluisteren. Door ervoor te zorgen dat lees- en luisterboek er tegelijk zijn, tonen we dat zoiets met een beetje goede wil perfect anders kan”.

Jean-Pierre SCHOUKENS

***

Prijswinnende jeugdauteur pakt uit met nieuwe grensverleggende roman

Bron: vzw Stormwind Productions
Begin december 2005

In februari 2006 verschijnt van de bekroonde jeugdauteur Anna Coudenys haar vijfde boek Wilde lucht, een roman met soundtrack-cd. Het is bovendien ook de allereerste roman die meteen bij publicatie ook ter beschikking zal staan voor mensen met een leeshandicap.

Jeugdauteur Anna Coudenys won met haar vierde roman Yaka mama (Davidsfonds, 2002) in november 2005 de vierjaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur van de provincie Vlaams-Brabant. Yaka mama verhaalt de lotgevallen van een veertienjarig meisje tijdens de turbulente laatste maanden van de Belgische kolonie.

Deze bekroning betekent een erkenning en stimulans voor een veelzijdige auteur die bekend staat om haar groot inlevingsvermogen en unieke stijl.

Na haar bekroonde historische roman, legt ze nu de laatste hand aan een ander grensverleggend project: Wilde lucht, de eerste roman met origineel gecomponeerde soundtrack-cd. Voor de muziek zorgde Roel van Veldt. Schrijver en muzikant inspireerden elkaar tot het maken van een full-cd en poëtische roman die zowel op zichzelf staand als samen kunnen gelezen en of beluisterd worden.

Begin 2006 brengt Afijn/Clavis het boek met cd op de markt.

Maar er is méér: auteur en componist engageerden zich in samenwerking met het productiecentrum Progebraille – Helen Keller (http://www.transkript.be) om ervoor te zorgen dat tegelijk ook een Daisy-luisterboek voor blinden en slechtzienden beschikbaar is in de blindenbibliotheken. Ook dat is een unicum: normaal is zo’n niet-commercieel luisterboek pas beschikbaar maanden na de oorspronkelijke publicatiedatum.

Om dit initiatief extra in de verf te zetten, ontvangt iedereen die Wilde lucht voor eind februari bestelt een gratis exemplaar van het zes uur durende luisterboek in Daisy-MP3, ingelezen door Kris Smet. Dit luisterboek is niet in de handel te koop.

Vooraf bestellen kan door 20,00 euro (indien je het boek zelf zou afhalen op een Transkript-afhaalpunt in uw buurt – dit is in Zellik, Leuven, Mechelen of Hasselt) of 23,40 euro (indien u kiest voor een thuislevering) over te maken op het rekeningnummer 103-0164051-92 van vzw Stormwind Productions, met vermelding van naam, adres, e-mailadres en/of telefoonnummer.

Voor meer informatie: ikwilmeer@wildelucht.com. Je kan ook even bellen naar Transkript 02/466 94 40 of mailen naar info@transkript.be.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Geluidenboekjes: Clavis Muziek – Wij maken kinderdromen waar04-07-2019 07:07:32
 2. Nu ook audiobooks in Google Play25-01-2018 10:01:13
 3. Google start verkoop van audioboeken in België25-01-2018 10:01:44
 4. Blendle-artikelen nu ook te beluisteren13-01-2018 10:01:47
 5. Vanaf vandaag kunt u ’s ochtends de krant luisteren: Blende leest de interessantste artikelen voor11-01-2018 07:01:26
 6. Gene Bervoets: “Als ze mij bellen om mee te doen, maak ik tijd”17-11-2017 08:11:42
 7. Kobo start met audioboeken08-09-2017 09:09:10
 8. Nederlandstalige MP3-luisterboeken van alle Harry Potter-titels van J.K. Rowling nu verkrijgbaar in Nederland en België22-07-2017 12:07:52
 9. Zo vind je de beste audioboeken03-07-2017 10:07:07
 10. Gratis audiolezen voor leden Stadkamer Zwolle met een leesbeperking18-06-2017 02:06:33
 11. Sensotec uit Jabbeke neemt Online Daisy over van Pyxima NV14-06-2017 11:06:19
 12. Audioboeken zijn booming, ook in Nederland13-06-2017 09:06:35
 13. Het hoorspel maakt een revival door11-06-2017 09:06:43
 14. Jan Ad Adolfsen leest Sherlock Holmes-luisterboek11-06-2017 07:06:52
 15. Luisterboek Award 2016 naar Karakter25-05-2016 06:05:48
 16. Luisterboek Aufrecht gehen12-04-2016 05:04:35
 17. PAX Magazine ook in braille02-04-2016 10:04:36
 18. Duitsland ziet mogelijk luisterboekenkartel18-11-2015 07:11:21
 19. Duits kartelonderzoek naar luisterboeken viseert Amazon en Apple18-11-2015 07:11:07
 20. ‘Amazon komt met Netflix voor e-books’25-09-2015 08:09:48
 21. Amazon past Kindle aan voor blinden en slechtzienden25-09-2015 08:09:48
 22. Sony eReader, Ook voor slechtzienden!25-09-2015 08:09:48
 23. Kindle slecht voor blinde studenten25-09-2015 08:09:48
 24. 70.000 audioboeken voor mensen met leesbeperking in Nederland27-05-2015 12:05:00
 25. Luisterboek “Een weeffout in onze sterren” wint prijs19-05-2015 07:05:10
 26. Fragment luisterboek Black Venus van Jef Geeraerts11-05-2015 07:05:11
 27. Gratis audioboeken voor mensen met leesbeperking12-03-2015 07:03:13
 28. Storytel wil eind 2015 10.000 abonnees hebben14-01-2015 10:01:02
 29. Horizon op je smartphone05-12-2014 04:12:40
 30. Drijver en Weeber in hoorspel Magnus11-06-2014 07:06:03
 31. Pleidooi voor het luisterboek21-05-2014 05:05:03
 32. Hommage aan Pom15-05-2014 06:05:03
 33. Roman Magnus van Arjen Lubach wordt hoorspel10-05-2014 06:05:12
 34. Complete toneelwerk Hugo Claus wordt bewerkt voor Nederlandse radio22-04-2014 10:04:30
 35. Ina Eilander – Hoorspel – Hank, de haai die niet van zwemmen hield07-04-2014 03:04:11
 36. Radio Lorali: Het kan niet altijd kaviaar zijn06-04-2014 06:04:03
 37. Jouw boek als luisterboek?07-03-2014 12:03:35
 38. Luisterversie 1001 vrouwen verschenen02-03-2014 03:03:14
 39. Het hoorspel bestaat 90 jaar!16-01-2014 12:01:00
 40. Luisterboek van de Week: Butcher’s crossing10-01-2014 05:01:00
 41. Luisterboek steeds populairder26-04-2013 10:04:14
 42. Audioboekenservice voor 250 Britse blinden ten onrechte stopgezet26-10-2012 06:10:48
 43. Ook blinde bejaarden lusten ‘Vijftig Tinten Grijs’17-08-2012 08:08:20
 44. Video: Is lezen nog mogelijk als je blind of slechtziend bent?!05-06-2012 04:06:35
 45. ‘Voor luisterboeken gelden andere criteria’21-04-2012 06:04:25
 46. Downloadbare luisterboeken populair19-04-2012 02:04:36
 47. Nico Dijkshoorn spreekt luisterboek zelf in09-01-2012 01:01:18
 48. Heerlijk hoorspel29-10-2011 07:10:03
 49. Hollywoodsterren lezen audioboeken in13-10-2011 06:10:22
 50. Drie nieuwe zorgboeken over oogaandoeningen07-10-2011 08:10:52
 51. Vlamingen luisteren niet naar boeken04-10-2011 07:10:46
 52. Luisterboek wordt film zonder beeld07-06-2011 08:06:17
 53. Met 16 Potter-cd’s rij je tot Pyreneeën07-06-2011 08:06:19
 54. ‘Luisterboek wordt steeds gewoner’07-06-2011 08:06:59
 55. Orson Welles achterna07-06-2011 08:06:25
 56. Jongeren leren blinden ‘lezen’07-06-2011 08:06:06
 57. Remco Campert wint Prijs voor het Beste Luisterboek07-06-2011 06:06:15
 58. Boek van Anna gaat multimediaal07-06-2011 06:06:03
 59. Leesteren07-06-2011 06:06:23
 60. Luisterboek in de auto of tijdens de strijk07-06-2011 06:06:32
 61. Heerlijk lezen, met je ogen dicht07-06-2011 06:06:03
 62. Toxlo houdt al 25 jaar blinden op de hoogte07-06-2011 06:06:05
 63. Audioboeken populairder07-06-2011 06:06:05
 64. Geluidscassette viert tiende verjaardag07-06-2011 06:06:19
 65. Primeur: Tijdschrift om naar te luisteren in de auto07-06-2011 06:06:51
 66. Audiobooks worden de nieuwe trend07-06-2011 06:06:05
 67. ‘Luisteren naar een boek is verdomd langdradig’07-06-2011 06:06:19
 68. “Je verspreken is niet toegestaan”05-06-2011 08:06:10
 69. Stadsblad De Hasselaar krijgt editie voor blinden27-05-2011 11:05:03

Laatst bijgewerkt op 6 februari 2019 – 06:43