Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende

‘Ik heb fouten gemaakt, maar nooit uit kwaad opzet. Ik kan dus nergens berouw over hebben, want ik had steeds het beste voor”Het publiek en ik kennen elkaar ondertussen al veertig jaar. Dat is een verdomd lange relatie’

‘Ik heb nergens spijt van, lieveling’

‘Ik ben nu nog wat zwakjes, maar ik word beter’, beloofde Ray Charles, terwijl hij met Clint Eastwood op de foto ging. Zijn veertig jaar oude studio werd op dat moment omgedoopt tot historisch monument. Ray Charles Robinson, zoals hij voluit heette, heeft echter gelogen. Een maand later bleek die inhuldiging zijn allerlaatste publieke optreden. De blinde Amerikaanse zanger overleed vorige week donderdag in Los Angeles aan de gevolgen van een leverziekte. Hij werd 73.

LOS ANGELES

Pas gestorven muzikanten worden wel vaker bedacht met de titel legende, maar in het geval van Ray Charles gaat het cliché wel op. Charles was al een legende bij leven: zijn oeuvre leest als een greatest hits-collectie met songs als ‘Georgia On My Mind’, ‘Hit the Road Jack’ of ‘I Can’t Stop Loving You’. Charles vermengde op revolutionaire wijze gospel met blues: “Mijn oren waren als sponzen. Ik zoog alle muziek op die ik hoorde”, vertelt hij in zijn autobiografie Brother Ray. Hij maakte zich niet alleen braille eigen, maar leerde op het gehoor piano, klarinet en altsaxofoon spelen. De blinde crooner won negen van de twaalf Grammy’s waarvoor hij tussen 1960 en 1966 genomineerd werd, waaronder drie jaar achter elkaar de onderscheiding voor het beste r&b-nummer. Charles was op zijn dertigste al miljonair, maar daarvoor leidde hij een leven dat zich makkelijk leent tot de blues.

Hij werd op 23 september 1930 geboren in het straatarme deel van Albany, Georgia. Op zijn vijfde ziet hij zijn broertje voor zijn ogen verdrinken in een wastobbe. Twee jaar later steekt het noodlot zijn klauwen uit naar hem: hij wordt blind. Op zijn vijftiende wordt hij ook nog eens wees en tegen dat hij zeventien is, is hij een junk. Na een arrestatie wegens heroïnebezit stopt hij een jaar met optreden om af te kicken in een sanatorium. Sindsdien spoelt hij ‘s ochtends enkel nog zijn stem schoon met koffie en een slokje jenever.

Charles was steeds openhartig over alles, zelfs over zijn liefdesleven – tweemaal gescheiden, twaalf kinderen. Op muzikaal vlak was Charles nog actiever, zelfs toen hij door ziekte verzwakt was. In de lente van 2003 gaf hij zijn 10.000ste concert. Deze zomer zou hij nog duetten met Elton John, Norah Jones, B.B. King, Diana Krall en Willie Nelson uitbrengen. En hij wilde weer op tournee, want optreden was zijn leven. Het zou er niet meer van komen.

U treedt zoveel op als B.B. King. Waar blijft u de energie halen?

“Ik teer op mijn liefde voor muziek. Ik heb liedjes schrijven of zingen nooit als werk gezien, dus hoef ik me ’s morgens niet uit bed te slepen. Muziek is mijn liefde en leven. Niemand heeft mij overigens ooit moeten betalen om muziek te spelen. Ik moet enkel betaald worden voor alle besognes errond.”
,

Waarom stopte u tegen eind jaren zestig eigenlijk met muziek componeren?

“Ik schreef eerst uit noodzaak. Ik zat toen bij Atlantic Records. Zij stuurden me liedjes waar ik geen bal aan vond. Er zat gewoon niets anders op dan zelf iets schrijven waar ik me goed bij voelde. Ik heb mezelf nooit als een liedjesschrijver gezien omdat het me te veel tijd kostte. Soms kostte het me drie dagen om een song te schrijven, en verfrommelde ik meer papier dan dat ik iets op mijn blad kreeg.”
,

Vond u dan geen voldoening in zelf liedjes componeren?

“De noodzaak is er niet meer, dus zie ik er het nut niet van in om mezelf daar nog mee bezig te houden: ik heb een geweldige componist, Billy Osborne, die écht kan schrijven.”
,

Waarom besloot u om een eigen label op te starten?

“Ik had gewoon zin om zelf een label (Crossover Records, nvdr) te beginnen, en ik wilde zien hoe ik het eraf zou brengen. Niet zo best, bleek algauw. Om een label te laten draaien moet je de hele tijd aanwezig kunnen zijn. Je moet je winkel in de gaten houden.”
,

En u bent op zoveel vlakken bezig …

“… dat het onmogelijk bleek om zowel op te treden als op de werkvloer te staan. Ik heb toen besloten het label op non-actief te zetten. Tot ik, ergens vorig jaar, een alleraardigste dame vond die competenter is dan ikzelf. Zij leidt de zaak nu in goede banen.”
,

U hebt een speciale band met Frankrijk, viel me op.

“Ik hou van Frankrijk en van de Fransen, omdat ze hun liefde voor mij ook niet wegsteken. Wist je dat ik in Frankrijk sinds 1960 steevast voor uitverkochte zalen speel? Ze hangen slechts een paar bordjes op met de aankondiging dat ik kom spelen, en dat volstaat. Ik wil niemand tekortdoen, maar ik heb echt wel een boontje voor de Fransen.”
,

En iedereen ter wereld blijkt er een voor u te hebben.

“(lacht) Dit gaat klinken alsof ik over mezelf loop op te scheppen. Maar ja, ik kan telkens weer spelen voor een geweldig publiek. Dat is ook wel logisch: het publiek en ik gaan ondertussen al veertig jaar mee. Dat is een verdomd lange liefdesrelatie, hé.”
,

Zou u in Europa willen leven?

“In Frankrijk wonen had een optie kunnen zijn, ware het niet dat ik geen woord Frans spreek. Ik versta het niet, ik kan het niet eens lezen, dus weet ik niet hoe een woord klinkt – in het Spaans lukt me dat wel omdat je aan de schrijfwijze kunt zien hoe je het woord moet uitspreken. Ik hou van de Franse klanken, maar ik snap er niets van. En de Franse taal werkt met twee geslachten. Hoe kan ik nu weten wat vrouwelijk is? (lacht)”
,

U begon uw carrière vijftig jaar geleden in een Amerika dat door rassenscheiding verscheurd werd. Hoe kijkt u nu tegen uw geboorteland aan?

“Discriminatie vind je overal en in alle tijden terug. Volgens mij is er in die halve eeuw trouwens niet zo knap veel veranderd. Je zult steeds mensen tegenkomen die anderen het leven zuur maken vanwege religie of huidskleur. Dat krijg je niet uitgeroeid.”
,

Er klinkt berusting in uw stem.

“Meer onvermogen om het te begrijpen dan berusting. Ik ben nu 72 en ik snap nog steeds niet waarom zoveel mensen moeite hebben om respect op te brengen voor een ander. Ik zeg niet dat we elkaar allemaal graag moeten zien, maar… leef en laat leven, godbetert. Ik hoef niet zoals jij te zijn, maar ik heb ook geen enkele reden om je het bloed van onder de nagels te pesten omdat je niet bent zoals ik. Ach, mensen vinden zoveel manieren om een ander te haten. Het gaat mijn verstand te boven.”
,

Is er discriminatie onder muzikanten?

“Wat ik zo geweldig vind, is dat muzikanten daar niet over nadenken. Muziek verenigt mensen. Het enige dat telt, is hoe goed je je instrument beheerst of hoe knap je kunt zingen.”
,

Is er een groot verschil tussen de muziekindustrie van vroeger en die van vandaag

“Absoluut, schatje. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik kon beginnen in een tijd waarin de mensen in de muziekindustrie heel ruimdenkend waren en begrepen waar je als artiest mee bezig was. Ik heb de indruk dat er vandaag enkel nog advocaten en boekhouders te vinden zijn, en het vervelende is dat die geen maat kunnen houden.”
,

Komen jonge artiesten nog aan de bak?

“Niet zoals in mijn tijd. Toen bleven ze in je investeren als ze voelden dat je talent had. Toen Atlantic me tekende, heb ik drie of vier platen gemaakt die voor geen meter verkochten. Het was zo verontrustend dat ik zelf naar de grote baas stapte: ‘Ik maak me zorgen, kerel. Ik heb nog geen enkele nummer-eenhit gescoord.’ Weet je wat hij antwoordde? ‘Kijk eens, Ray, maak je geen zorgen om hits. Maak gewoon muziek. De hits zullen wel komen.’ Vandaag vind je zo’n mensen niet meer in de muziekindustrie.”
,

Wat stoort je het meest in de platenindustrie van vandaag?

“Artiesten worden aangemoedigd om zichzelf tot in het oneindige te herhalen. Of erger nog, ze worden aangespoord om hun eigenheid overboord te gooien en exact te klinken als het nieuwste hitwonder.”
,

Iedereen aapt iedereen na.

“Muzikanten hebben nu zelfs apparaatjes waarmee ze iets doen dat sampling heet. Dat is toch te gek voor woorden! Volkomen idioot, zeg ik je. Dat is toch hetzelfde als stelen? Je pikt wat een ander je voordeed. Iedereen wordt toch met een brein geboren, waarom kun je dan zelf niets bedenken? Vroeger hoorde je Ella Fitzgerald twee noten zingen en je wist dat zij het was. Idem dito met Nat King Cole, Frank Sinatra of Muddy Waters. Die individualiteit is verloren gegaan. Heel spijtig.”
,

Is er iets in uw carrière waar u spijt van hebt?

“Ik heb nergens spijt van, lieveling – en ik ben nu ontzettend eerlijk met je. Ik kan nergens berouw over tonen, want ik had steeds het beste voor. Ik heb fouten begaan maar nooit uit kwaad opzet. Je leeft en je leert bij, dat is alles. Ik hoef niet met spijt terug te blikken.”
,

U lijkt wel voltijds verzamelaar van onderscheidingen. Welke prijs ligt u het nauwst aan het hart?

“Dat kan ik met de beste wil niet zeggen, omdat elke prijs een andere betekenis heeft. Je kunt me evengoed vragen wat mijn favoriete fruit is of mijn lievelingsplaat. Bovendien ben ik steeds zielsgelukkig als iemand vindt dat ik een onderscheiding verdien.”
,

U wordt ook wel the genius, het genie, genoemd.

“Zo’n uitspraak laat me natuurlijk niet onberoerd, maar ik heb het daar wel wat moeilijk mee. Het overweldigt me: ik kan mezelf niet als een genie zien. Ik zou het niet weten ook. Wanneer ik zing, componeer of een instrument speel, focus ik me maar op één zaak: de muziek. Mijn verstand kan zich maar op één ding tegelijk richten.”
,

Quincy Jones heeft gezegd dat u in feite nog steeds zestien jaar bent.

“Dat is klopt wel, als je tenminste de maturiteit die je in je leven opdoet even buiten beschouwing laat. Maar ik voel mezelf zo jong omdat muziek me zo’n energie geeft, en daar ben ik niet de enige in. Ik herinner me een show van Duke Ellington, die op dat moment aan een zuurstoftank mag. Toen hij het podium opging, koppelde hij zich echter los van dat apparaat. Hij gaf zo’n grandioze, gepassioneerde show dat je nooit zou denken dat hij doodziek was. Na het optreden ging hij gewoon terug aan de zuurstoftank. Het is misschien moeilijk om te begrijpen, maar muziek is een krachtig goedje.”
,

Er staat ook geen leeftijd op.

“Mensen vragen me wel eens wanneer ik met pensioen ga. Hoe kan ik dat nu doen? Muziek is mijn leven. Ik zou niet weten wat gedaan als dat zou wegvallen. Bij Duke Ellington was dat krek hetzelfde. Muziek maken is voor ons als ademen. Je kunt er niet zonder.”
,

‘Niemand heeft me ooit moeten betalen om muziek te spelen, alleen voor de besognes daarbuiten had ik geld nodig’

Karine WEINBERGER

Bron: De Morgen, 19 juni 2004

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lommelse producer werkt samen met Daisy uit ‘Belgium’s Got Talent’17-03-2020 05:03:00
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 4. Amadou & Mariam: blind vertrouwen22-11-2018 09:11:20
 5. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 6. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 7. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 8. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 9. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 10. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 11. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 12. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 13. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 14. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 15. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 16. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 17. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 18. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 19. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 20. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 21. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 22. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 23. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 24. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 25. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 26. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 27. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 28. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 29. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 30. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 31. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 32. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 33. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 34. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 35. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 36. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 37. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 38. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 39. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 40. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 41. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 42. Organist Tjaco van der Weerd moet het hebben van horen spelen11-01-2016 10:01:36
 43. Sommigen noemden hem ‘The Genius’09-10-2015 07:10:18
 44. Ray Charles had muziek nodig als eten en drinken09-10-2015 07:10:18
 45. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 46. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 47. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 48. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 49. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 50. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18
 51. Begrafenis Ray Charles druk bijgewoond09-10-2015 07:10:18
 52. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 53. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18
 54. Ray Charles zingt niet meer09-10-2015 07:10:17
 55. Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 56. Ray Charles (73) overleden09-10-2015 07:10:17
 57. Jazzlegende Ray Charles overlijdt op 73 jaar09-10-2015 07:10:17
 58. Jazz-icoon Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 59. Gunter en Manuela uit Wolvertem leven mee met Eurosong-kandidate09-10-2015 07:10:13
 60. “Ik wilde haar zo zelfstandig mogelijk opvoeden”09-10-2015 07:10:13
 61. Cola cool en Pepsi poes09-10-2015 07:10:13
 62. De bijzondere eigenschap van Severine Doré09-10-2015 07:10:13
 63. “Het medelijden is weg”09-10-2015 07:10:13
 64. “Van ocharme moet ik niet weten”09-10-2015 07:10:13
 65. Blinde muzikanten over Severine09-10-2015 07:10:13
 66. Bel Canto in actie voor blinden en slechtzienden07-10-2015 06:10:30
 67. Blinde Jane roert jury The Voice Kids tot tranen toe02-10-2015 06:10:45
 68. 15x Ray17-09-2015 08:09:53
 69. Studio Ray Charles wordt museum17-09-2015 08:09:40
 70. “Met dank aan oma”17-09-2015 08:09:20
 71. De oerschuld van een blinde zanger17-09-2015 08:09:01
 72. “Ik hang die Oscar rond mijn nek”17-09-2015 08:09:46
 73. Interview: Regisseur Taylor Hackford werkte vijftien jaar aan biopic over Ray Charles17-09-2015 08:09:33
 74. De blinde ambitie van Ray17-09-2015 08:09:20
 75. Grammy Awards eren Ray Charles17-09-2015 08:09:05
 76. Overleden muzieklegende Ray Charles legt het meeste gewicht in de schaal17-09-2015 08:09:51
 77. Blind op zijn zevende, junkie op zijn zestiende17-09-2015 08:09:36
 78. Blind Boys of Alabama verliezen zanger Scott17-09-2015 08:09:20
 79. Amadou & Mariam soulvol in de AB17-09-2015 08:09:07
 80. ‘Blind zijn zal ons nooit tegenhouden’17-09-2015 08:09:53
 81. Blind paar Amadou & Mariam maakte leukste zomerplaat17-09-2015 08:09:39
 82. ‘Samenwerking met Manu Chao geen opportunisme’17-09-2015 08:09:27
 83. Wij zingen voor vrede17-09-2015 08:09:14
 84. Interview: Stevie Wonder is terug na tien jaar17-09-2015 08:09:59
 85. ‘Het verlangen naar de dood verdring je maar beter’17-09-2015 08:09:45
 86. “Als blinde muzikant ben je veel kwetsbaarder”17-09-2015 08:09:30
 87. Ik praat niet alleen over geld17-09-2015 08:09:09
 88. Raymond Thiberge: Franse pianist, organist, pedagoog en auteur17-09-2015 08:09:55
 89. Conrad Paumann: Duitse organist, luitist en componist17-09-2015 08:09:42
 90. Claude Montal: De eerste blinde pianostemmer17-09-2015 08:09:28
 91. Art Tatum17-09-2015 08:09:15
 92. Bernard D’Ascoli: Blinde pianist17-09-2015 08:09:01
 93. Biografie George Albert Shearing17-09-2015 08:09:48
 94. Blinde tenor beter in pop dan in opera17-09-2015 08:09:34
 95. ‘Wat belangrijk is in het leven, is onzichtbaar’17-09-2015 08:09:17
 96. Ray Charles krijgt standbeeld in geboortestad17-09-2015 08:09:03
 97. Stevie Wonder op de knieën voor Obama17-09-2015 08:09:50
 98. Bluesgitarist Jeff Healey (1966 -2008)17-09-2015 08:09:35
 99. Jeff Healey verliest strijd tegen kanker17-09-2015 08:09:22
 100. “Hij gelooft zijn succes niet”17-09-2015 08:09:05
 101. Blinde blueszanger zingt hartverscheurend mooi17-09-2015 08:09:49
 102. Blinde Aboriginal zanger breekt internationaal door17-09-2015 08:09:35
 103. Ster voor Bocelli op Walk Of Fame17-09-2015 08:09:18
 104. Slechtziende verrast met Stevie Wonder17-09-2015 08:09:03
 105. Andrea Bocelli spreekt over zijn geloof17-09-2015 08:09:44
 106. Derek speelt alles na één keer horen17-09-2015 08:09:18
 107. Amadou & Mariam – Folila17-09-2015 08:09:00
 108. Amadou & Mariam17-09-2015 08:09:42
 109. Stevie Wonder kan straks misschien weer zien17-09-2015 08:09:25
 110. Stevie Wonder wil zelf met de auto rijden17-09-2015 08:09:08
 111. Stevie Wonder pleit voor muziekgames die geschikt zijn voor blinden17-09-2015 08:09:52
 112. Stevie Wonder geridderd17-09-2015 08:09:37
 113. Black Eyed Pea wordt langzaam blind17-09-2015 08:09:14
 114. Blinde fan speelt met U217-09-2015 08:09:57
 115. Stevie Wonder bedankt Steve Jobs voor toegankelijkheidsfuncties op iPhone17-09-2015 08:09:37
 116. Stevie Wonder wil leren dansen17-09-2015 08:09:10
 117. Stevie Wonder afgeperst door familie17-09-2015 08:09:54
 118. McCartney trakteert visueel gehandicapte fans op tickets17-09-2015 08:09:36
 119. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:02
 120. Concert Stevie Wonder als bedankje17-09-2015 08:09:47
 121. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:28
 122. Beyoncé zingt voor blinde fan17-09-2015 08:09:13
 123. Beyoncé zingt duet met blinde fan17-09-2015 08:09:56
 124. Blinde jazzpianist George Shearing (91) overleden17-09-2015 08:09:41
 125. Malinees duo Amadou en Mariam komt met nieuw album17-09-2015 08:09:25
 126. ‘We gaan pas naar huis als we iedereen horen dansen’17-09-2015 08:09:09
 127. Folklegende Doc Watson is niet meer17-09-2015 08:09:53
 128. Stevie Wonder vraagt echtscheiding aan17-09-2015 08:09:37
 129. Stevie Wonder vraagt scheiding aan na elf jaar huwelijk17-09-2015 08:09:56
 130. Dit Egyptische orkest van blinde moslima’s speelt werk dat hier wél mag17-09-2015 08:09:41
 131. Blinde operazanger Andrea Bocelli getrouwd17-09-2015 08:09:25
 132. Blueslegende Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:09
 133. Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:16
 134. Is Stevie Wonder wel echt blind?17-09-2015 08:09:54
 135. Is Stevie Wonder dan toch niet blind?17-09-2015 08:09:40
 136. Blinde zanger-pianist Bert Louissen: ‘Niet achteroverleunen, maar jezelf ontwikkelen!’17-09-2015 07:09:57
 137. Vincent Bijlo – ‘Meer dan die blinde cabaretier’17-09-2015 07:09:39
 138. De lichtzoeker en de geluidsjager17-09-2015 07:09:52
 139. Muzikanten met een handicap gaan ‘all the way’17-09-2015 07:09:37
 140. Gedreven door de uitdaging: Koninklijke school voor blinden en slechtzienden17-09-2015 07:09:54
 141. Braille helpt pianist Niels (12) aan Brits diploma17-09-2015 07:09:44
 142. ‘Ik heb 200 orgels in m’n hoofd zitten’17-09-2015 07:09:57
 143. Blinde Ed: ‘Mijn handicap is juist mijn sterke punt’17-09-2015 07:09:39
 144. Componist Yannis Kyriakides wint muziekprijs met Dreams of the Blind17-09-2015 07:09:17
 145. Oog voor ambities van blinden17-09-2015 07:09:00
 146. Carla Franssen (90): “Hoe kom je erbij dat ik niet meer kan spelen?”17-09-2015 07:09:47
 147. Video: Blinde organist presenteert CD17-09-2015 07:09:53
 148. Kinderen Visio De Heukelom kregen echte concertzaal voor de deur17-09-2015 07:09:18
 149. Bert Vossen uit Ospel – De blinde masseurblues17-09-2015 07:09:13
 150. Giel Beelen liever blind dan doof17-09-2015 07:09:05
 151. Nieuwe cd Charlotte Glorie17-09-2015 07:09:25
 152. Blinde student van Herman Brood Academie blogt voor Visio17-09-2015 07:09:52
 153. Video – Blinde Tjaco van der Weerd speelt La Improvisation Lyrique aan het Kuhn-orgel, Saint François Lausanne (CH)17-09-2015 07:09:27
 154. Blinde Bosschenaar Sjef van Rooij brengt cd uit17-09-2015 07:09:10
 155. “Hij voelt de muziek als geen ander!”17-09-2015 07:09:26
 156. Blinde Jef Verwimp viert 65-jarig jubileum als muzikant17-09-2015 07:09:12
 157. Organist Jos Bruurs uit Hoogstraten17-09-2015 07:09:38
 158. “Ik ben nog lang niet uitgezongen”17-09-2015 07:09:24
 159. Blinde zangermuzikant staat vijftig jaar op de planken17-09-2015 07:09:11
 160. Zanger Jefke de blinde begraven17-09-2015 07:09:54
 161. Jefke de blinde sterft niet op het podium17-09-2015 07:09:36
 162. “Jefke de blinde” sterft na val in huis17-09-2015 07:09:22
 163. Volkszanger Jefke de blinde overleden17-09-2015 07:09:08
 164. Severine Doré voelt zich nu wél klaar voor comeback17-09-2015 07:09:55
 165. Nieuwe single voor Severine Doré net voor 30ste verjaardag17-09-2015 07:09:37
 166. Friturist biedt 1.660 euro voor “iets” van Clouseau17-09-2015 07:09:25
 167. Koen Wauters brengt 1.660 euro op bij ‘blinde veiling’17-09-2015 07:09:13
 168. Blinden genieten mee van Folklorefestival17-09-2015 07:09:00
 169. Blinde danser steelt de show17-09-2015 07:09:45
 170. Dorst naar muziek en dans17-09-2015 07:09:30
 171. Accordeons van Jefke de blinde onder de hamer17-09-2015 07:09:09
 172. Slechtzienden brengen cd uit17-09-2015 07:09:57
 173. ‘Blind zijn houdt ons niet weg van muziek’&17-09-2015 07:09:42
 174. Blinde vrienden maken muziek17-09-2015 07:09:24
 175. “Zij zijn mijn oren, ik ben hun ogen”17-09-2015 07:09:06
 176. Gypsies stoten door naar Eurosong17-09-2015 07:09:41
 177. Duvelradio geeft lotgenoten tips en info17-09-2015 07:09:24
 178. Lommelaar maakt radio met tips voor blinden17-09-2015 07:09:11
 179. “Duvel speelt volksmuziek”17-09-2015 07:09:54
 180. “Als je niks ziet, is de passie groter”17-09-2015 07:09:33
 181. Zangeres Lydia Martino zingt Jos Martin17-09-2015 07:09:20
 182. Henri Spider eert Jos Martin17-09-2015 07:09:06
 183. Kraan hijst klavier in toren17-09-2015 07:09:53
 184. Nieuw beiaardklavier uniek in België17-09-2015 07:09:36
 185. Blinde muzikant opent opnamestudio17-09-2015 07:09:21
 186. “Ik zou na al die jaren zelfs niet meer willen zien”17-09-2015 07:09:06
 187. Manager uit Scherpenheuvel helpt blinde zanger aan nieuw album17-09-2015 07:09:51
 188. Putse blinde wil schlagerkoning worden17-09-2015 07:09:38
 189. “Single, manager én platencontract: wow!”17-09-2015 07:09:24
 190. Blinde Tom speelt op Mechelse beiaard17-09-2015 07:09:03
 191. “Ik ben wel blind maar doe alles mee”17-09-2015 06:09:47
 192. Blinden volgen notenleer in braille17-09-2015 06:09:22
 193. “Verhaal van Steven S. heeft Kafkaiaanse allures”17-09-2015 06:09:04
 194. Blinde drummer geschrapt aan muziekschool17-09-2015 06:09:35
 195. Blinde drummer mag toch naar conservatorium17-09-2015 06:09:00
 196. Bijna blinde zanger bedenkt manier om noten te lezen17-09-2015 06:09:11
 197. Freddy Davis blind aan rechteroog17-09-2015 06:09:32
 198. Blinde kinderen volgen pianoles in muziekschool17-09-2015 06:09:16
 199. ‘Paralympics van de muziek’ beleeft internationaal debuut op TedxBrussels17-09-2015 06:09:59
 200. Blindnote en Muziekpublique halen wereldtop17-09-2015 05:09:51

Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2015 – 19:47