Interview: Stevie Wonder is terug na tien jaar

We leven in een gekke wereld’

Interview. Na vier decennia muziek maken voelt Stevie Wonder nog steeds dezelfde extase als altijd. “Ik heb altijd meer geloof gehad dan angst”, zegt hij.

“Pas als je stopt met leven, heb je niets meer te zeggen”

“De God waar ik in geloof, gelooft niet in bommen”

LONDEN

Met zijn nieuwe album A time 2 love laat Stevie Wonder na lange tijd weer van zich horen. Het is geen geweldig of consistent album, maar er staan wel een handvol heerlijke, funky nummers op die ons herinneren aan het genie van Wonder.

Zijn boodschap is nog altijd dezelfde, maar de context is veranderd. Wonder woont nog altijd in een wereld van liefde, zelfs nu de rest van de wereld in angst leeft. Maar de hoop haalt bij Wonder altijd de overhand.

Het duurde tien jaar om deze plaat te maken. Zijn eerste echtgenote Syreeta Wright overleed in die periode, net als zijn broer Larry. Maar hij hertrouwde, en kreeg nog twee zonen: Kailand en Mandia.

Turbulent

We spreken Wonder een dag na het fantastische concert dat hij speelde in de Abbey Road Studio (DS 1 december) in Londen. Hij is een uur te laat op de afspraak, zijn broer Milton brengt hem binnen. Hij is in het grijs en het zwart gekleed. Op zijn T-shirt staat naast de Levensboom de tekst “Door Gods genade”. Zijn haar is dunner geworden, en hangt in kralenvlechtjes op zijn schouders. Hij doet in niets meer denken aan de coole, broodmagere Wonder met zijn afrokapsel uit de jaren zeventig.

We schudden elkaar de hand en hij gaat zitten. Hij lijkt niet erg op zijn gemak. Er wordt gemompeld dat er geen klavier is. Ze hadden me verteld dat hij graag een klavier in de buurt heeft, dat haast een verlengstuk van zijn lichaam lijkt. In plaats daarvan begint hij op zijn braillemachine te tikken.

We vragen hem wat hij de voorbije jaren gedaan heeft. Hij lacht. Hij lijkt er zelf ook verbijsterd over dat er vroeger zoveel op zo’n korte tijd uit zijn handen kwam, en de laatste jaren zo vreselijk weinig. “Tien jaar is best lang, maar als je midden in het leven staat, besef je niet hoelang het werkelijk is.”

Intussen telt hij de jaren. “Als ik al die jaren optel, is er tussen 1963 en 1973 enorm veel gebeurd, zoals Blowin’ in the wind’, Uptight’, If you really love me’, I was made to love her’, Once in my life’. Maar tussen 1995 en 2005 had ik muzikaal gezien weinig in de pap te brokken.” Hij klinkt verontschuldigend. “Er is veel gebeurd in mijn privé-leven. Er is veel veranderd, goede dingen, slechte dingen en ronduit prachtige dingen.”

Was die onvruchtbare periode dan een weerspiegeling van zijn turbulente privé-leven? “Nee, dat had er weinig mee te maken. Maar tenzij je echt iets te zeggen hebt, hoef je niet altijd op het voorplan staan.” Ja, hij is hertrouwd, heeft andere kinderen gekregen en sterfgevallen meegemaakt, maar hij is vooral blijven spelen en werken in zijn opnamestudio, zelfs als het materiaal niet helemaal je dat was.

Op een paar uitzonderingen na laten popartiesten muzikaal minder van zich spreken wanneer ze ouder worden. Niet het minst omdat popmuziek zo vaak voortkomt uit jeugdig idealisme en rebellie. Wonder heeft het over zijn behoefte om telkens als hij de studio in trekt, met een nieuwe lei te beginnen, een heel andere kant op te gaan. Geen wonder dat er zo’n enorme kloof tussen zijn albums zit.

Is hij ooit bang geweest dat hij nooit meer nieuwe nummers zou opnemen, dat hij niets meer te zeggen had? “Dat gevoel heb ik nooit gehad. Het is pas wanneer je stopt met leven, dat je niets meer te zeggen hebt.”

Blind zijn

Steveland Judkins werd in mei 1950 geboren in Saginaw, Michigan. Hij kwam een maand te vroeg en door een teveel aan zuurstof in de couveuse – wat in die tijd wel vaker gebeurde – is hij blind geworden. Op zijn derde verhuisde hij met zijn moeder Lula, zijn zus en zijn vier broers naar Detroit.

Kan hij zich nog herinneren wanneer hij voor het eerst muziek hoorde? “Ik weet nog dat ik drie of vier was en naar de radio luisterde. Ik begreep maar niet hoe dat ding werkte.” Toen zijn moeder een tv kocht, was hij een en al bewondering. “Ik vroeg: Kun je echt mensen zien op dat ding?’ Ik hield mijn oor tegen de luidspreker en beeldde me in wat er op het scherm te zien was.”

Iemand die kan zien, begrijpt nauwelijks wat het is om je hele leven blind te zijn. Denkt hij dat de verbeelding een vorm van zien wordt? Hij knikt. “Je proeft van de sfeer op heel levendige plekken en ziet wat er gebeurt in je geest.”

Hij neemt het woord zien’ makkelijk en zonder enige ironie in de mond. Wonder vindt dat hij wel degelijk ziet, maar dan op een andere manier. Enkele jaren geleden heeft een specialist hem een operatie aangeboden om hem te laten zien. Wonder vond het niet de moeite. Hij voelde zich gelukkig zoals hij was.

Toen hij nog klein was, mocht Steveland van zijn moeder niet vaak naar buiten, om te vermijden dat hij zich pijn zou doen. Dus luisterde hij thuis naar de radio: Junior Parker, Little Willy John, Bobby Bland, Bobby Darin, Neil Sedaka en zijn grote held Ray Charles. Als de zwarte, blinde en straatarme Ray Charles het kon maken, kon iedereen het. Wonder heeft ooit gezegd: “Ik heb twee goede dingen bij mijn geboorte gekregen: gezond verstand en armoede.”

Steveland ging met een lepel tekeer op zijn moeders potten en pannen. Lula, een naaister en poetsvrouw, was dol op hem en spaarde om muziekinstrumenten voor hem te kunnen kopen. Toen hij vier was, kon hij overweg met de piano, het orgel, het drumstel, de bongo en de harmonica.

Zijn eerste publieke optreden was niet gepland. Hij zat in een club met zijn moeder en zijn stiefvader, een band speelde alsof zijn leven ervan afhing, en hij tikte in de maat op tafel. “Ze zeiden alleen: Kruip maar achter het drumstel’. Ik klom het podium op, ging tekeer op het drumstel en amuseerde me te pletter.”

Op zijn negende was hij al een doorgewinterde muzikant in de kerk, maar daar vloog hij eruit, omdat hij rock-‘n-roll op de piano speelde. Toch voelde hij zich niet op zijn gemak op een podium, omdat hij zich niet kon voorstellen hoe een podium eruitzag.

Toen hij bij de platenfirma Motown tekende, liet die hem inschrijven op een blindenschool. Heeft hij ooit zijn blindheid vervloekt? “Nee, ik heb nooit gedacht: God, waarom heb je me dit aangedaan?”‘

Vrouwen

Toen zijn moeder hem meer zijn eigen weg liet gaan, groeide hij op zoals elke andere jongen. Hij sloop in achtertuinen, klom in bomen, pikte de appels en de peren, en maakte ruzie. Was hij een taai joch? “Ik was heel klein, maar ik schopte geregeld keet. Ik maakte ruzie over de meest idiote dingen. Weet je wel, Ze is mijn vriendin’ Ik was nog jong, zeven, acht, negen jaar Ze valt op mij!’, Nee, op mij!”‘

De rol van kleine keetschopper zit hem nog altijd als gegoten. Verkochten ze hem misschien minder snel een klap omdat hij blind was? “Nee. Als we vochten, ging het hard tegen hard. Mijn blindheid speelde geen rol.”

Was hij altijd al zo’n vrouwenliefhebber? Hij gooit zijn hoofd in zijn nek en lacht verrukt. “Wel, het leven is geweldig en de liefde is prachtig.” Hij zegt het nog een keer en laat het woord liefde geil over zijn tong rollen. Wanneer heeft hij dat voor het eerst ontdekt? “Niet té vroeg, maar ook niet te laat om me er niet bewust van te zijn. Maar weet je, ik ben niet als maagd het huwelijk in gegaan.”

In het verleden heeft hij zijn liefdesleven wel eens als complex beschreven. Er is maar weinig bekend over zijn privé-leven, en zo wil hij het houden. Vooral voor zijn vijf oudste kinderen; de meeste heeft hij gekregen met Yolanda Simmons met wie hij nooit getrouwd is geweest, maar die hem wel nog altijd na aan het hart ligt.

Wat zien vrouwen in hem? Hij denkt diep na. “Volgens mij ben ik een aardige mens. Ik ben intelligent, en ik heb weinig complexen. Als je complexen hebt, loop je uiteindelijk vast.” Hij vindt dat veel beroemdheden te veel met zichzelf bezig zijn.

Politiek

In de jaren tachtig verdween zijn muziek even op de achtergrond en zette hij zich in voor het goede doel. Hij werd opgepakt tijdens een anti-apartheidsbetoging voor de Zuid-Afrikaanse ambassade, raakte bevriend met Louis Farrakhan, de leider van de Nation of Islam, en streed voor de erkenning van Martin Luther King. De campagne bereikte haar hoogtepunt toen Wonder het nummer “Happy birthday” uitbracht en de Martin Luther King Day als nationale feestdag erkend werd.

Vandaag heeft hij gemengde gevoelens over de politiek. Hij hoort het woord zelfs niet graag en heeft het liever over sociale rechtvaardigheid. Misschien stonden zijn geloof en zijn streven naar politieke verandering altijd al haaks op elkaar.

Eerst zegt hij dat we alles aan God moeten overlaten, daarna vindt hij dat we moeten vechten voor onze rechten. “Ik zeg gewoon hoe ik me voel bij een bepaalde houding of gebeurtenis,” zegt hij. “Als we elkaar rechtvaardig behandelen, zal God ons rechtvaardig behandelen. Daar ben ik van overtuigd.”

Is het dan geen verdienste dat hij niet alles aan God heeft overgelaten en actie gevoerd heeft voor verandering? “Wel, sommigen vinden van wel, anderen dan weer niet. Een aantal mensen zeiden me: Zonder dat gedoe over die feestdag voor King zou je meer aanvaard geweest zijn.’ Ach wat! Sommige mensen zeggen me: Concentreer je op je muziek, en vergeet de rest.’ Maar zo ben ik niet, weet je.”

Anderen vinden zijn politieke ideeën veel te zoetsappig. Hij heeft George Bush ontmoet, maar heeft hem niet zijn vet gegeven. “Hij kent mijn politieke ideeën en ik die van hem. Het was dus echt niet nodig. Mijn moeder zei altijd: Als je absoluut je zeg wilt hebben, kruip dan in de kast, doe de deur dicht, en praat erover met God.”

Wonder speelt vaak in de kerk van God in Christus vlak bij zijn huis in Los Angeles, en is van plan een gospelalbum op te nemen. Heeft hij ooit getwijfeld aan zijn geloof? Hij schudt zijn hoofd. Niet door racisme, niet door zijn blindheid, niet door het terrorisme, niet door het auto-ongeluk in 1973 waar hij bijna in gebleven was.

Denkt hij dat Bush de wereld er gevaarlijker op gemaakt heeft? “Luister,” zegt hij, “de woede tegen het Amerikaanse imperialisme gaat veel dieper. Dat hele gedoe is al lang geleden begonnen. Ze kibbelen nog altijd over het kwijtschelden van de schulden van de ontwikkelingslanden. Ik vind het één grote grap. Denk aan wat ze Afrika allemaal afgenomen hebben. God heeft elk continent op deze planeet natuurlijke rijkdommen geschonken om te overleven, om handel te drijven of wat dan ook. Maar de wereldmachten pakken wat er te pakken valt en stellen belachelijke contracten op”

En dan is er nog het misbruik van de religie. Bush beweert dat God aan zijn kant staat, en de islamisten razen maar door over de jihad. Wonder vindt dat ze allebei Gods naam ijdel gebruiken.

“Niemand kan beweren dat dit een heilige oorlog is. De mensen leden, terwijl hun leiders geld verdienden aan hun vette overeenkomsten. We leven in een gekke wereld waarin mensen waanzinnige dingen doen. De God waar ik in geloof, gelooft niet in bommen, en de Allah die ik respecteer voor de moslims, gelooft niet in het terroriseren van onschuldige mensen.”

De moord op John Lennon, 25 jaar geleden, bracht hem even van zijn stuk, maar kwam niet aan als een schok. “Imagine”, een pleidooi voor een wereld zonder godsdienst, leek hem altijd al een gevaarlijk nummer. “Na zijn dood moest ik altijd huilen als ik Imagine’ hoorde, maar ik was niet verrast dat hij neergeschoten werd. Die kerel zei dat hij geschoten had, omdat Lennon zei dat hij niet in Jezus geloofde, en ik weet nog dat ik, toen ik Imagine’ hoorde, dacht: Dit gaat iemand niet leuk vinden’.”

Vooroordelen

Wonder zijn hoofd zwaait als een metronoom terwijl hij praat, en hij lijkt gezegend met een innerlijke stilte en een gave voor intimiteit. Denkt hij dat er minder vooroordelen in de wereld zouden zijn als we allemaal blind waren? “Mensen moeten altijd over iets kunnen klagen. Blinden kunnen net zo bevooroordeeld zijn, maar zij gaan niet af op wat ze zien, maar op wat hen verteld wordt.”

Hij vertelt hoe hij op een dag van school naar huis liep. “Een kleine jongen riep: Paarse nikkers, groene nikkers, oranje nikkers, blauwe nikkers, witte nikkers, zwarte nikkers’ Zelf was hij blank, een klein joch nog, en blind.” Het gaat erom dat de jongen geen idee had van de verschillende rassen, maar dat hield hem niet tegen om te discrimineren.”

We praten over de orkaan Katrina en dat zoveel zwarten aan hun lot overgelaten werden. “Toch is de toestand niet te vergelijken met die uit de jaren vijftig. Maar ja, er is nog altijd een verschil.” Draait het nu meer om economie dan om racisme? “In bepaalde gevallen gaat het om economische redenen, in andere gevallen om racisme. Mensen beginnen te voelen dat”.

Hij zwijgt even. “Nee, ik zal het anders formuleren. Als een blank joch een zwart joch in elkaar slaat, en iedereen kan zich voorstellen dat het om een van zijn eigen kinderen gaat, dan zouden we al een stap vooruit zijn.”

Simon HATTENSTONE
Vertaling Home Office

“A Time 2 Love” is nu uit.

Who’s Talking & News

VPB

Bron: De Standaard, 3 december 2005

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lommelse producer werkt samen met Daisy uit ‘Belgium’s Got Talent’17-03-2020 05:03:00
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 4. Amadou & Mariam: blind vertrouwen22-11-2018 09:11:20
 5. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 6. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 7. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 8. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 9. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 10. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 11. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 12. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 13. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 14. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 15. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 16. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 17. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 18. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 19. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 20. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 21. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 22. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 23. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 24. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 25. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 26. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 27. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 28. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 29. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 30. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 31. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 32. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 33. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 34. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 35. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 36. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 37. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 38. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 39. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 40. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 41. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 42. Organist Tjaco van der Weerd moet het hebben van horen spelen11-01-2016 10:01:36
 43. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 44. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18
 45. Sommigen noemden hem ‘The Genius’09-10-2015 07:10:18
 46. Ray Charles had muziek nodig als eten en drinken09-10-2015 07:10:18
 47. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 48. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 49. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 50. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 51. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 52. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18
 53. Begrafenis Ray Charles druk bijgewoond09-10-2015 07:10:18
 54. Jazzlegende Ray Charles overlijdt op 73 jaar09-10-2015 07:10:17
 55. Jazz-icoon Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 56. Ray Charles zingt niet meer09-10-2015 07:10:17
 57. Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 58. Ray Charles (73) overleden09-10-2015 07:10:17
 59. Blinde muzikanten over Severine09-10-2015 07:10:13
 60. Gunter en Manuela uit Wolvertem leven mee met Eurosong-kandidate09-10-2015 07:10:13
 61. “Ik wilde haar zo zelfstandig mogelijk opvoeden”09-10-2015 07:10:13
 62. Cola cool en Pepsi poes09-10-2015 07:10:13
 63. De bijzondere eigenschap van Severine Doré09-10-2015 07:10:13
 64. “Het medelijden is weg”09-10-2015 07:10:13
 65. “Van ocharme moet ik niet weten”09-10-2015 07:10:13
 66. Bel Canto in actie voor blinden en slechtzienden07-10-2015 06:10:30
 67. Blinde Jane roert jury The Voice Kids tot tranen toe02-10-2015 06:10:45
 68. 15x Ray17-09-2015 08:09:53
 69. Studio Ray Charles wordt museum17-09-2015 08:09:40
 70. “Met dank aan oma”17-09-2015 08:09:20
 71. De oerschuld van een blinde zanger17-09-2015 08:09:01
 72. “Ik hang die Oscar rond mijn nek”17-09-2015 08:09:46
 73. Interview: Regisseur Taylor Hackford werkte vijftien jaar aan biopic over Ray Charles17-09-2015 08:09:33
 74. De blinde ambitie van Ray17-09-2015 08:09:20
 75. Grammy Awards eren Ray Charles17-09-2015 08:09:05
 76. Overleden muzieklegende Ray Charles legt het meeste gewicht in de schaal17-09-2015 08:09:51
 77. Blind op zijn zevende, junkie op zijn zestiende17-09-2015 08:09:36
 78. Blind Boys of Alabama verliezen zanger Scott17-09-2015 08:09:20
 79. Amadou & Mariam soulvol in de AB17-09-2015 08:09:07
 80. ‘Blind zijn zal ons nooit tegenhouden’17-09-2015 08:09:53
 81. Blind paar Amadou & Mariam maakte leukste zomerplaat17-09-2015 08:09:39
 82. ‘Samenwerking met Manu Chao geen opportunisme’17-09-2015 08:09:27
 83. Wij zingen voor vrede17-09-2015 08:09:14
 84. Interview: Stevie Wonder is terug na tien jaar17-09-2015 08:09:59
 85. ‘Het verlangen naar de dood verdring je maar beter’17-09-2015 08:09:45
 86. “Als blinde muzikant ben je veel kwetsbaarder”17-09-2015 08:09:30
 87. Ik praat niet alleen over geld17-09-2015 08:09:09
 88. Raymond Thiberge: Franse pianist, organist, pedagoog en auteur17-09-2015 08:09:55
 89. Conrad Paumann: Duitse organist, luitist en componist17-09-2015 08:09:42
 90. Claude Montal: De eerste blinde pianostemmer17-09-2015 08:09:28
 91. Art Tatum17-09-2015 08:09:15
 92. Bernard D’Ascoli: Blinde pianist17-09-2015 08:09:01
 93. Biografie George Albert Shearing17-09-2015 08:09:48
 94. Blinde tenor beter in pop dan in opera17-09-2015 08:09:34
 95. ‘Wat belangrijk is in het leven, is onzichtbaar’17-09-2015 08:09:17
 96. Ray Charles krijgt standbeeld in geboortestad17-09-2015 08:09:03
 97. Stevie Wonder op de knieën voor Obama17-09-2015 08:09:50
 98. Bluesgitarist Jeff Healey (1966 -2008)17-09-2015 08:09:35
 99. Jeff Healey verliest strijd tegen kanker17-09-2015 08:09:22
 100. “Hij gelooft zijn succes niet”17-09-2015 08:09:05
 101. Blinde blueszanger zingt hartverscheurend mooi17-09-2015 08:09:49
 102. Blinde Aboriginal zanger breekt internationaal door17-09-2015 08:09:35
 103. Ster voor Bocelli op Walk Of Fame17-09-2015 08:09:18
 104. Slechtziende verrast met Stevie Wonder17-09-2015 08:09:03
 105. Andrea Bocelli spreekt over zijn geloof17-09-2015 08:09:44
 106. Derek speelt alles na één keer horen17-09-2015 08:09:18
 107. Amadou & Mariam – Folila17-09-2015 08:09:00
 108. Amadou & Mariam17-09-2015 08:09:42
 109. Stevie Wonder kan straks misschien weer zien17-09-2015 08:09:25
 110. Stevie Wonder wil zelf met de auto rijden17-09-2015 08:09:08
 111. Stevie Wonder pleit voor muziekgames die geschikt zijn voor blinden17-09-2015 08:09:52
 112. Stevie Wonder geridderd17-09-2015 08:09:37
 113. Black Eyed Pea wordt langzaam blind17-09-2015 08:09:14
 114. Blinde fan speelt met U217-09-2015 08:09:57
 115. Stevie Wonder bedankt Steve Jobs voor toegankelijkheidsfuncties op iPhone17-09-2015 08:09:37
 116. Stevie Wonder wil leren dansen17-09-2015 08:09:10
 117. Stevie Wonder afgeperst door familie17-09-2015 08:09:54
 118. McCartney trakteert visueel gehandicapte fans op tickets17-09-2015 08:09:36
 119. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:02
 120. Concert Stevie Wonder als bedankje17-09-2015 08:09:47
 121. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:28
 122. Beyoncé zingt voor blinde fan17-09-2015 08:09:13
 123. Beyoncé zingt duet met blinde fan17-09-2015 08:09:56
 124. Blinde jazzpianist George Shearing (91) overleden17-09-2015 08:09:41
 125. Malinees duo Amadou en Mariam komt met nieuw album17-09-2015 08:09:25
 126. ‘We gaan pas naar huis als we iedereen horen dansen’17-09-2015 08:09:09
 127. Folklegende Doc Watson is niet meer17-09-2015 08:09:53
 128. Stevie Wonder vraagt echtscheiding aan17-09-2015 08:09:37
 129. Stevie Wonder vraagt scheiding aan na elf jaar huwelijk17-09-2015 08:09:56
 130. Dit Egyptische orkest van blinde moslima’s speelt werk dat hier wél mag17-09-2015 08:09:41
 131. Blinde operazanger Andrea Bocelli getrouwd17-09-2015 08:09:25
 132. Blueslegende Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:09
 133. Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:16
 134. Is Stevie Wonder wel echt blind?17-09-2015 08:09:54
 135. Is Stevie Wonder dan toch niet blind?17-09-2015 08:09:40
 136. Blinde zanger-pianist Bert Louissen: ‘Niet achteroverleunen, maar jezelf ontwikkelen!’17-09-2015 07:09:57
 137. Vincent Bijlo – ‘Meer dan die blinde cabaretier’17-09-2015 07:09:39
 138. De lichtzoeker en de geluidsjager17-09-2015 07:09:52
 139. Muzikanten met een handicap gaan ‘all the way’17-09-2015 07:09:37
 140. Gedreven door de uitdaging: Koninklijke school voor blinden en slechtzienden17-09-2015 07:09:54
 141. Braille helpt pianist Niels (12) aan Brits diploma17-09-2015 07:09:44
 142. ‘Ik heb 200 orgels in m’n hoofd zitten’17-09-2015 07:09:57
 143. Blinde Ed: ‘Mijn handicap is juist mijn sterke punt’17-09-2015 07:09:39
 144. Componist Yannis Kyriakides wint muziekprijs met Dreams of the Blind17-09-2015 07:09:17
 145. Oog voor ambities van blinden17-09-2015 07:09:00
 146. Carla Franssen (90): “Hoe kom je erbij dat ik niet meer kan spelen?”17-09-2015 07:09:47
 147. Video: Blinde organist presenteert CD17-09-2015 07:09:53
 148. Kinderen Visio De Heukelom kregen echte concertzaal voor de deur17-09-2015 07:09:18
 149. Bert Vossen uit Ospel – De blinde masseurblues17-09-2015 07:09:13
 150. Giel Beelen liever blind dan doof17-09-2015 07:09:05
 151. Nieuwe cd Charlotte Glorie17-09-2015 07:09:25
 152. Blinde student van Herman Brood Academie blogt voor Visio17-09-2015 07:09:52
 153. Video – Blinde Tjaco van der Weerd speelt La Improvisation Lyrique aan het Kuhn-orgel, Saint François Lausanne (CH)17-09-2015 07:09:27
 154. Blinde Bosschenaar Sjef van Rooij brengt cd uit17-09-2015 07:09:10
 155. “Hij voelt de muziek als geen ander!”17-09-2015 07:09:26
 156. Blinde Jef Verwimp viert 65-jarig jubileum als muzikant17-09-2015 07:09:12
 157. Organist Jos Bruurs uit Hoogstraten17-09-2015 07:09:38
 158. “Ik ben nog lang niet uitgezongen”17-09-2015 07:09:24
 159. Blinde zangermuzikant staat vijftig jaar op de planken17-09-2015 07:09:11
 160. Zanger Jefke de blinde begraven17-09-2015 07:09:54
 161. Jefke de blinde sterft niet op het podium17-09-2015 07:09:36
 162. “Jefke de blinde” sterft na val in huis17-09-2015 07:09:22
 163. Volkszanger Jefke de blinde overleden17-09-2015 07:09:08
 164. Severine Doré voelt zich nu wél klaar voor comeback17-09-2015 07:09:55
 165. Nieuwe single voor Severine Doré net voor 30ste verjaardag17-09-2015 07:09:37
 166. Friturist biedt 1.660 euro voor “iets” van Clouseau17-09-2015 07:09:25
 167. Koen Wauters brengt 1.660 euro op bij ‘blinde veiling’17-09-2015 07:09:13
 168. Blinden genieten mee van Folklorefestival17-09-2015 07:09:00
 169. Blinde danser steelt de show17-09-2015 07:09:45
 170. Dorst naar muziek en dans17-09-2015 07:09:30
 171. Accordeons van Jefke de blinde onder de hamer17-09-2015 07:09:09
 172. Slechtzienden brengen cd uit17-09-2015 07:09:57
 173. ‘Blind zijn houdt ons niet weg van muziek’&17-09-2015 07:09:42
 174. Blinde vrienden maken muziek17-09-2015 07:09:24
 175. “Zij zijn mijn oren, ik ben hun ogen”17-09-2015 07:09:06
 176. Gypsies stoten door naar Eurosong17-09-2015 07:09:41
 177. Duvelradio geeft lotgenoten tips en info17-09-2015 07:09:24
 178. Lommelaar maakt radio met tips voor blinden17-09-2015 07:09:11
 179. “Duvel speelt volksmuziek”17-09-2015 07:09:54
 180. “Als je niks ziet, is de passie groter”17-09-2015 07:09:33
 181. Zangeres Lydia Martino zingt Jos Martin17-09-2015 07:09:20
 182. Henri Spider eert Jos Martin17-09-2015 07:09:06
 183. Kraan hijst klavier in toren17-09-2015 07:09:53
 184. Nieuw beiaardklavier uniek in België17-09-2015 07:09:36
 185. Blinde muzikant opent opnamestudio17-09-2015 07:09:21
 186. “Ik zou na al die jaren zelfs niet meer willen zien”17-09-2015 07:09:06
 187. Manager uit Scherpenheuvel helpt blinde zanger aan nieuw album17-09-2015 07:09:51
 188. Putse blinde wil schlagerkoning worden17-09-2015 07:09:38
 189. “Single, manager én platencontract: wow!”17-09-2015 07:09:24
 190. Blinde Tom speelt op Mechelse beiaard17-09-2015 07:09:03
 191. “Ik ben wel blind maar doe alles mee”17-09-2015 06:09:47
 192. Blinden volgen notenleer in braille17-09-2015 06:09:22
 193. “Verhaal van Steven S. heeft Kafkaiaanse allures”17-09-2015 06:09:04
 194. Blinde drummer geschrapt aan muziekschool17-09-2015 06:09:35
 195. Blinde drummer mag toch naar conservatorium17-09-2015 06:09:00
 196. Bijna blinde zanger bedenkt manier om noten te lezen17-09-2015 06:09:11
 197. Freddy Davis blind aan rechteroog17-09-2015 06:09:32
 198. Blinde kinderen volgen pianoles in muziekschool17-09-2015 06:09:16
 199. ‘Paralympics van de muziek’ beleeft internationaal debuut op TedxBrussels17-09-2015 06:09:59
 200. Blindnote en Muziekpublique halen wereldtop17-09-2015 05:09:51

Laatst bijgewerkt op 19 juni 2017 – 20:30