Interview: Regisseur Taylor Hackford werkte vijftien jaar aan biopic over Ray Charles

Regisseur Hackford: ‘Charles heeft acteur Jamie Foxx getest tot het pijn deed. Uiteindelijk stond hij op, omarmde zichzelf en zei hij: ‘Hij heeft het. Hij is de man die we zoeken”

‘Ray heeft er roerloos naar geluisterd’

Vijftien jaar kostte het regisseur Taylor Hackford om Ray te voltooien, over het leven van muzieklegende Ray Charles. Maar het loonde de moeite, het was zelfs nooit zo goed geweest als het minder lang had geduurd, beweert Hackford. Hoofdrolspeler Jamie Foxx wordt alvast overladen met prijzen, en Ray werd genomineerd voor zes Oscars.

LONDEN

Hackford staat bekend als een gedegen vakman, iemand die een film kan maken en een publiek in de ban houden. Geen slechte, maar ook geen sterregisseur. Het is een reputatie waar mee te leven valt, ware het niet dat Hackford meer is dan zijn reputatie voorschrijft. Vooral als film zijn andere passie, muziek, kruist, levert hij meer dan zomaar degelijk werk. Bij zijn beste films hoort Chuck Berry – Hail! Hail! Rock’n’Roll, niet toevallig over het leven van de legendarische Chuck Berry, en hij producete La Bamba, over de al even legendarische muzikant Ritchie Valens.

Zelfs als het verhaal niet over muziek ging, slaagde Hackford erin een song voor altijd aan de film te verbinden. Zo brachten An Officer and a Gentleman, Against all Odds en White Nights in de jaren tachtig monsterhits voort waar menig eerste tong op is gedraaid. Ook de thrillers The Devil’s Advocate en Dolores Claiborne zijn van zijn hand, net als Proof of Life, dat jammer genoeg werd overschaduwd door de liefdesaffaire tussen de twee hoofdrolspelers, Meg Ryan en Russell Crowe.

Proof of Life zou Hackford (°1944) veel grijze haren hebben bezorgd als de man ze al niet had door de vijftien jaar durende lijdensweg van Ray gemaakt te krijgen, zijn biopic over Ray Charles. Al is de beloning nu groot. Ray kreeg maar liefst zes Oscar-nominaties, onder meer voor beste film en beste regisseur. Een opsteker voor Hackford, die bijna weer ondergesneeuwd dreigde te geraken door het aura van zijn hoofdrolspeler, Jamie Foxx. Ook Foxx werd genomineerd, als beste acteur. De kans dat hij het beeldje ook mee naar huis zal nemen, is bijzonder groot. Eerder dit jaar won hij al een Golden Globe en een Bafta voor zijn vertolking van Charles.

Taylor Hackford gunt het zijn ster echter van harte, want zonder Foxx zou de film nooit iets geworden zijn. Dat is althans wat Ray Charles hem zei toen hij de ruwe montage van de film had ‘gezien’, enkele weken voor Charles in juni vorig jaar overleed.

U kende Ray Charles goed. Wat voor iemand was hij?

Hackford: “Een buitengewoon mens. Vooral onze eerste ontmoeting, in 1989, heeft een geweldige indruk op me nagelaten. Zijn zoon had me opgebeld. Hij was een grote fan van Hail! Hail! Rock’n’Roll en La Bamba. Of ik geïnteresseerd was om een film over zijn vader te maken? Dat hoefde hij geen twee keer vragen, ik ben een grote Ray Charles-fan.

“Zijn muziek kende ik maar al te goed, maar over zijn leven wist ik, behalve dat hij blind was, bitter weinig. Dus ging ik Charles opzoeken in zijn studio in LA. Ik moest op hem wachten in zijn kantoor en ik verwachtte een man te ontmoeten met een witte stok of een geleidehond. Toen hij binnenkwam, zonder hond, stok of enige andere vorm van hulp, meed hij moeiteloos de zetels en de tafel die er stonden. Hij kwam recht op me af, stak zijn hand uit en zei: ‘Hey Taylor, ik heb al veel over je gehoord. Doe eens wat huid in het zakje.’ Dat was zijn uitdrukking voor: laat ons elkaar de hand schudden.

“Vervolgens wandelde hij zonder problemen om zijn bureau heen, hij ging zitten en begon meteen te vertellen over een basketmatch die hij de vorige avond op tv had ‘gezien’. Hij droeg die typische zonnebril, die als een gitzwart schild zijn ogen verborg. Ik was ervan overtuigd dat hij helemaal niet zo blind was als iedereen dacht, dat hij op zijn minst gedeeltelijk kon zien. Hoe kon hij anders weten waar ik stond, hoe kon hij zich anders oriënteren? Ik had het mis, natuurlijk. Hoewel Ray Charles als kind kon zien, werd hij op zijn zesde blind door glaucoom. Zijn beide ogen werden zelfs verwijderd. Hij zag niets. Zijn hele leven lang woonde hij in het donker.

“Maar ondanks zijn blindheid was Charles allesbehalve zwak of kwetsbaar. Hij stond erop te leven en behandeld te worden zoals iedereen. Wrok, haat of zelfmedelijden waren hem vreemd. Hij was de laatste om over zijn toestand te klagen. Tijdens dat eerste gesprek praatten we over zijn leven, maar ook over sport, politiek en andere zaken. Hij was erg dynamisch en intelligent, en hij had een hekel aan domme mensen. Hij had zijn leven en zijn omgeving onder controle. Die dag ging ik terug naar huis met maar één zekerheid: dat ik een film over zijn leven zou maken.”

Dat is intussen vijftien jaar geleden. Hoe komt het dat het zo lang heeft geduurd?

“Geen enkele studio wilde investeren in een film over het leven van een zwarte muzikant. Men dacht dat het blanke publiek niet geïnteresseerd zou zijn. Uiteindelijk heb ik een investeerder uit de privé-sector gevonden. Philip Anschutz is een makelaar en mediatycoon, een conservatief en zeer godsdienstig man maar met een grote passie voor Charles’ werk. Op dat gebied konden we het erg goed met elkaar vinden.

“Anschutz had maar een voorwaarde, de film moest de kijkwaardering PG-13 krijgen (niet voor onbegeleide kinderen jonger dan dertien, CO). Hij wilde met andere woorden een ‘gekuiste’ versie van het scenario, dat toen een smeuïger taalgebruik had. Daar was ik tegen. Ik wilde het echte verhaal tonen, geen flauw afkooksel.

“Het project stond op springen door die discussie. Tot Charles tussenbeide kwam en me duidelijk maakte dat het taalgebruik in de jaren vijftig veel braver was dan nu. ‘Het is niet omdat ik nu vloek als een ketter, dat ik dat vroeger ook deed’, zei hij. Hij had gelijk. In die tijd gedroegen mannen, zwarten in het bijzonder, zich erg voorbeeldig in het openbaar. Ray was een wijs man, en hij heeft me ervan overtuigd de teksten aan te passen. Al heb ik commissie wel speciale toestemming moeten vragen om drugsgebruik te laten zien. Ook dat is namelijk niet PG-13. Dat heeft ze toegestaan, vanwege de educatieve waarde van het verhaal.”

Uiteindelijk bleek die lange lijdensweg een voordeel, zegt u.

“Het was karma. Jarenlang heb ik me kwaad gemaakt en gevochten om deze film gemaakt te krijgen. Pas nu realiseer ik me dat het zo moest zijn. Het was opnieuw Ray Charles zelf die me keer op keer geruststelde. Hij zei: ‘Taylor, het komt als het komt.’ Hij heeft gelijk gekregen. Had ik de film vijftien jaar geleden gemaakt, dan was die lang zo goed niet geweest. Met de tijd nam Ray me steeds meer in vertrouwen, wat uiteraard goed was voor het verhaal.

“En ik heb moeten wachten tot Jamie Foxx er klaar voor was. Jamie draagt de film zoals niemand anders dat zou hebben gekund. Ray Charles is zo bekend, ik had een acteur nodig die op hem leek. Jamie heeft hetzelfde postuur, dezelfde vierkante kaaklijn, hij speelt piano en hij kan acteren als geen ander. Hij en Ray hebben erg veel met elkaar gemeen. Ook Jamie groeide op in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij en Ray begrepen elkaar.”

Charles zou persoonlijk zijn goedkeuring hebben gegeven voor Jamie Foxx.

“Hij heeft hem getest tot het pijn deed, ja. Charles was geen gemakkelijk mens. Hij nodigde hem uit om naast hem aan de piano plaats te nemen. ‘Laat ons een beetje spelen’, zei hij. Hij speelde wat funk, en Jamie viel in. Daarna wat blues, en opnieuw was Jamie mee. En dan begon hij plots Thelonious Monk te spelen. Erg moeilijk. Jamie aarzelde, hij had nooit jazz gestudeerd. Ray, voor wie alles jazz was, voelde dat. ‘Komaan man, speel dan toch op die piano!’, riep hij. En plots speelde Jamie mee. Ray stond op, omarmde zichzelf en zei: ‘Deze jongen heeft het. Hij is de man die we zoeken.’ Je zag Jamie zwellen van trots.”

Foxx blijkt inderdaad de ware te zijn. Het is alsof je naar de echte Ray Charles kijkt.

“Hij heeft een ongelooflijke prestatie neergezet. Het is niet eenvoudig om een blinde te spelen. Tijdens de opnames droeg hij protheses op zijn ogen: hij was dus echt blind op de set. Hij heeft hard moeten werken om dezelfde zelfzekerheid als Charles in zijn bewegingen te krijgen. Maar hij deed het voortreffelijk. Jamie speelde niet alleen Ray Charles, hij was ook Ray Charles.”

Charles wordt in de film niet als een heilige voorgesteld. Kon hij zich daarin vinden?

“Hij stond er zelfs op dat we alles zouden vertellen, ook de dingen die hij nog nooit aan iemand had verteld. De heroïneverslaving, zijn overspelige avonturen, de manipulaties. Maar ook zijn arme kindertijd in Georgia, zijn jongere broertje dat voor zijn ogen in een waskuip verdronk, zijn ziekte en zijn moeder. Vooral zijn moeder vond hij erg belangrijk. Zonder haar, zegt hij, had hij nooit gestaan waar hij uiteindelijk stond. Zij is het die hem heeft ingeprent om niet als een kreupele door het leven te gaan. Zij heeft hem geleerd om zich te oriënteren op basis van zijn gehoor. Zijn moeder was een arme en zieke vrouw, maar voor het geluk van haar zoon maakte ze van haar hart een steen en stuurde ze hem naar een blindenschool, zodat hij kon leren lezen.

“Hij heeft het scenario gelezen, en hij ging akkoord met alles, zelfs met de passages waarin we bepaalde feiten wat aandikken of verschuiven in de tijd, omwille het verhaal. Hij heeft slechts twee veranderingen aangebracht, en die waren feitelijk. Een ervan was dat hij zweert dat hij nooit anderen heeft aangezet tot drugsgebruik.”

Eigenlijk is Ray net zo goed een musical als een biopic.

“Dat klopt. De songs vertellen veel over hoe hij zich op dat moment voelde. Veel van zijn nummers zijn ook een soundtrack voor belangrijke periodes uit mijn leven. Het nummer ‘What’d I Say’ kwam uit toen ik vijftien was, en het vertolkt perfect wat ik toen meemaakte, namelijk gierende hormonen en ontluikende seksualiteit. Daarom heb ik ervoor gekozen om zijn muziek het verhaal te laten voortstuwen. De nummers komen bovendien chronologisch. Het was boeiend om te zien hoe het drama van het leven iemands werk beïnvloedt.”

Ray Charles overleed vorig jaar. Heeft hij het einde van de film nog meegemaakt?

“Ik was helemaal van de kaart toen hij stierf. Maar zijn dood kwam niet onverwacht. Toen ik wist dat zijn gezondheid achteruitging, heb ik hem een ruwe montage getoond. Roerloos zat hij te luisteren. Toen de film uit was, zei hij: ‘Taylor, het is je gelukt.’ Ik ben blij dat hij zijn fiat heeft kunnen geven.”

Cathérine ONGENAE

Bron: De Morgen, 23 februari 2005

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lommelse producer werkt samen met Daisy uit ‘Belgium’s Got Talent’17-03-2020 05:03:00
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 4. Amadou & Mariam: blind vertrouwen22-11-2018 09:11:20
 5. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 6. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 7. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 8. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 9. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 10. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 11. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 12. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 13. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 14. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 15. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 16. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 17. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 18. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 19. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 20. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 21. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 22. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 23. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 24. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 25. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 26. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 27. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 28. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 29. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 30. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 31. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 32. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 33. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 34. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 35. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 36. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 37. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 38. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 39. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 40. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 41. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 42. Organist Tjaco van der Weerd moet het hebben van horen spelen11-01-2016 10:01:36
 43. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 44. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 45. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 46. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 47. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18
 48. Begrafenis Ray Charles druk bijgewoond09-10-2015 07:10:18
 49. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 50. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18
 51. Sommigen noemden hem ‘The Genius’09-10-2015 07:10:18
 52. Ray Charles had muziek nodig als eten en drinken09-10-2015 07:10:18
 53. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 54. Ray Charles zingt niet meer09-10-2015 07:10:17
 55. Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 56. Ray Charles (73) overleden09-10-2015 07:10:17
 57. Jazzlegende Ray Charles overlijdt op 73 jaar09-10-2015 07:10:17
 58. Jazz-icoon Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 59. Cola cool en Pepsi poes09-10-2015 07:10:13
 60. De bijzondere eigenschap van Severine Doré09-10-2015 07:10:13
 61. “Het medelijden is weg”09-10-2015 07:10:13
 62. “Van ocharme moet ik niet weten”09-10-2015 07:10:13
 63. Blinde muzikanten over Severine09-10-2015 07:10:13
 64. Gunter en Manuela uit Wolvertem leven mee met Eurosong-kandidate09-10-2015 07:10:13
 65. “Ik wilde haar zo zelfstandig mogelijk opvoeden”09-10-2015 07:10:13
 66. Bel Canto in actie voor blinden en slechtzienden07-10-2015 06:10:30
 67. Blinde Jane roert jury The Voice Kids tot tranen toe02-10-2015 06:10:45
 68. 15x Ray17-09-2015 08:09:53
 69. Studio Ray Charles wordt museum17-09-2015 08:09:40
 70. “Met dank aan oma”17-09-2015 08:09:20
 71. De oerschuld van een blinde zanger17-09-2015 08:09:01
 72. “Ik hang die Oscar rond mijn nek”17-09-2015 08:09:46
 73. Interview: Regisseur Taylor Hackford werkte vijftien jaar aan biopic over Ray Charles17-09-2015 08:09:33
 74. De blinde ambitie van Ray17-09-2015 08:09:20
 75. Grammy Awards eren Ray Charles17-09-2015 08:09:05
 76. Overleden muzieklegende Ray Charles legt het meeste gewicht in de schaal17-09-2015 08:09:51
 77. Blind op zijn zevende, junkie op zijn zestiende17-09-2015 08:09:36
 78. Blind Boys of Alabama verliezen zanger Scott17-09-2015 08:09:20
 79. Amadou & Mariam soulvol in de AB17-09-2015 08:09:07
 80. ‘Blind zijn zal ons nooit tegenhouden’17-09-2015 08:09:53
 81. Blind paar Amadou & Mariam maakte leukste zomerplaat17-09-2015 08:09:39
 82. ‘Samenwerking met Manu Chao geen opportunisme’17-09-2015 08:09:27
 83. Wij zingen voor vrede17-09-2015 08:09:14
 84. Interview: Stevie Wonder is terug na tien jaar17-09-2015 08:09:59
 85. ‘Het verlangen naar de dood verdring je maar beter’17-09-2015 08:09:45
 86. “Als blinde muzikant ben je veel kwetsbaarder”17-09-2015 08:09:30
 87. Ik praat niet alleen over geld17-09-2015 08:09:09
 88. Raymond Thiberge: Franse pianist, organist, pedagoog en auteur17-09-2015 08:09:55
 89. Conrad Paumann: Duitse organist, luitist en componist17-09-2015 08:09:42
 90. Claude Montal: De eerste blinde pianostemmer17-09-2015 08:09:28
 91. Art Tatum17-09-2015 08:09:15
 92. Bernard D’Ascoli: Blinde pianist17-09-2015 08:09:01
 93. Biografie George Albert Shearing17-09-2015 08:09:48
 94. Blinde tenor beter in pop dan in opera17-09-2015 08:09:34
 95. ‘Wat belangrijk is in het leven, is onzichtbaar’17-09-2015 08:09:17
 96. Ray Charles krijgt standbeeld in geboortestad17-09-2015 08:09:03
 97. Stevie Wonder op de knieën voor Obama17-09-2015 08:09:50
 98. Bluesgitarist Jeff Healey (1966 -2008)17-09-2015 08:09:35
 99. Jeff Healey verliest strijd tegen kanker17-09-2015 08:09:22
 100. “Hij gelooft zijn succes niet”17-09-2015 08:09:05
 101. Blinde blueszanger zingt hartverscheurend mooi17-09-2015 08:09:49
 102. Blinde Aboriginal zanger breekt internationaal door17-09-2015 08:09:35
 103. Ster voor Bocelli op Walk Of Fame17-09-2015 08:09:18
 104. Slechtziende verrast met Stevie Wonder17-09-2015 08:09:03
 105. Andrea Bocelli spreekt over zijn geloof17-09-2015 08:09:44
 106. Derek speelt alles na één keer horen17-09-2015 08:09:18
 107. Amadou & Mariam – Folila17-09-2015 08:09:00
 108. Amadou & Mariam17-09-2015 08:09:42
 109. Stevie Wonder kan straks misschien weer zien17-09-2015 08:09:25
 110. Stevie Wonder wil zelf met de auto rijden17-09-2015 08:09:08
 111. Stevie Wonder pleit voor muziekgames die geschikt zijn voor blinden17-09-2015 08:09:52
 112. Stevie Wonder geridderd17-09-2015 08:09:37
 113. Black Eyed Pea wordt langzaam blind17-09-2015 08:09:14
 114. Blinde fan speelt met U217-09-2015 08:09:57
 115. Stevie Wonder bedankt Steve Jobs voor toegankelijkheidsfuncties op iPhone17-09-2015 08:09:37
 116. Stevie Wonder wil leren dansen17-09-2015 08:09:10
 117. Stevie Wonder afgeperst door familie17-09-2015 08:09:54
 118. McCartney trakteert visueel gehandicapte fans op tickets17-09-2015 08:09:36
 119. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:02
 120. Concert Stevie Wonder als bedankje17-09-2015 08:09:47
 121. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:28
 122. Beyoncé zingt voor blinde fan17-09-2015 08:09:13
 123. Beyoncé zingt duet met blinde fan17-09-2015 08:09:56
 124. Blinde jazzpianist George Shearing (91) overleden17-09-2015 08:09:41
 125. Malinees duo Amadou en Mariam komt met nieuw album17-09-2015 08:09:25
 126. ‘We gaan pas naar huis als we iedereen horen dansen’17-09-2015 08:09:09
 127. Folklegende Doc Watson is niet meer17-09-2015 08:09:53
 128. Stevie Wonder vraagt echtscheiding aan17-09-2015 08:09:37
 129. Stevie Wonder vraagt scheiding aan na elf jaar huwelijk17-09-2015 08:09:56
 130. Dit Egyptische orkest van blinde moslima’s speelt werk dat hier wél mag17-09-2015 08:09:41
 131. Blinde operazanger Andrea Bocelli getrouwd17-09-2015 08:09:25
 132. Blueslegende Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:09
 133. Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:16
 134. Is Stevie Wonder wel echt blind?17-09-2015 08:09:54
 135. Is Stevie Wonder dan toch niet blind?17-09-2015 08:09:40
 136. Blinde zanger-pianist Bert Louissen: ‘Niet achteroverleunen, maar jezelf ontwikkelen!’17-09-2015 07:09:57
 137. Vincent Bijlo – ‘Meer dan die blinde cabaretier’17-09-2015 07:09:39
 138. De lichtzoeker en de geluidsjager17-09-2015 07:09:52
 139. Muzikanten met een handicap gaan ‘all the way’17-09-2015 07:09:37
 140. Gedreven door de uitdaging: Koninklijke school voor blinden en slechtzienden17-09-2015 07:09:54
 141. Braille helpt pianist Niels (12) aan Brits diploma17-09-2015 07:09:44
 142. ‘Ik heb 200 orgels in m’n hoofd zitten’17-09-2015 07:09:57
 143. Blinde Ed: ‘Mijn handicap is juist mijn sterke punt’17-09-2015 07:09:39
 144. Componist Yannis Kyriakides wint muziekprijs met Dreams of the Blind17-09-2015 07:09:17
 145. Oog voor ambities van blinden17-09-2015 07:09:00
 146. Carla Franssen (90): “Hoe kom je erbij dat ik niet meer kan spelen?”17-09-2015 07:09:47
 147. Video: Blinde organist presenteert CD17-09-2015 07:09:53
 148. Kinderen Visio De Heukelom kregen echte concertzaal voor de deur17-09-2015 07:09:18
 149. Bert Vossen uit Ospel – De blinde masseurblues17-09-2015 07:09:13
 150. Giel Beelen liever blind dan doof17-09-2015 07:09:05
 151. Nieuwe cd Charlotte Glorie17-09-2015 07:09:25
 152. Blinde student van Herman Brood Academie blogt voor Visio17-09-2015 07:09:52
 153. Video – Blinde Tjaco van der Weerd speelt La Improvisation Lyrique aan het Kuhn-orgel, Saint François Lausanne (CH)17-09-2015 07:09:27
 154. Blinde Bosschenaar Sjef van Rooij brengt cd uit17-09-2015 07:09:10
 155. “Hij voelt de muziek als geen ander!”17-09-2015 07:09:26
 156. Blinde Jef Verwimp viert 65-jarig jubileum als muzikant17-09-2015 07:09:12
 157. Organist Jos Bruurs uit Hoogstraten17-09-2015 07:09:38
 158. “Ik ben nog lang niet uitgezongen”17-09-2015 07:09:24
 159. Blinde zangermuzikant staat vijftig jaar op de planken17-09-2015 07:09:11
 160. Zanger Jefke de blinde begraven17-09-2015 07:09:54
 161. Jefke de blinde sterft niet op het podium17-09-2015 07:09:36
 162. “Jefke de blinde” sterft na val in huis17-09-2015 07:09:22
 163. Volkszanger Jefke de blinde overleden17-09-2015 07:09:08
 164. Severine Doré voelt zich nu wél klaar voor comeback17-09-2015 07:09:55
 165. Nieuwe single voor Severine Doré net voor 30ste verjaardag17-09-2015 07:09:37
 166. Friturist biedt 1.660 euro voor “iets” van Clouseau17-09-2015 07:09:25
 167. Koen Wauters brengt 1.660 euro op bij ‘blinde veiling’17-09-2015 07:09:13
 168. Blinden genieten mee van Folklorefestival17-09-2015 07:09:00
 169. Blinde danser steelt de show17-09-2015 07:09:45
 170. Dorst naar muziek en dans17-09-2015 07:09:30
 171. Accordeons van Jefke de blinde onder de hamer17-09-2015 07:09:09
 172. Slechtzienden brengen cd uit17-09-2015 07:09:57
 173. ‘Blind zijn houdt ons niet weg van muziek’&17-09-2015 07:09:42
 174. Blinde vrienden maken muziek17-09-2015 07:09:24
 175. “Zij zijn mijn oren, ik ben hun ogen”17-09-2015 07:09:06
 176. Gypsies stoten door naar Eurosong17-09-2015 07:09:41
 177. Duvelradio geeft lotgenoten tips en info17-09-2015 07:09:24
 178. Lommelaar maakt radio met tips voor blinden17-09-2015 07:09:11
 179. “Duvel speelt volksmuziek”17-09-2015 07:09:54
 180. “Als je niks ziet, is de passie groter”17-09-2015 07:09:33
 181. Zangeres Lydia Martino zingt Jos Martin17-09-2015 07:09:20
 182. Henri Spider eert Jos Martin17-09-2015 07:09:06
 183. Kraan hijst klavier in toren17-09-2015 07:09:53
 184. Nieuw beiaardklavier uniek in België17-09-2015 07:09:36
 185. Blinde muzikant opent opnamestudio17-09-2015 07:09:21
 186. “Ik zou na al die jaren zelfs niet meer willen zien”17-09-2015 07:09:06
 187. Manager uit Scherpenheuvel helpt blinde zanger aan nieuw album17-09-2015 07:09:51
 188. Putse blinde wil schlagerkoning worden17-09-2015 07:09:38
 189. “Single, manager én platencontract: wow!”17-09-2015 07:09:24
 190. Blinde Tom speelt op Mechelse beiaard17-09-2015 07:09:03
 191. “Ik ben wel blind maar doe alles mee”17-09-2015 06:09:47
 192. Blinden volgen notenleer in braille17-09-2015 06:09:22
 193. “Verhaal van Steven S. heeft Kafkaiaanse allures”17-09-2015 06:09:04
 194. Blinde drummer geschrapt aan muziekschool17-09-2015 06:09:35
 195. Blinde drummer mag toch naar conservatorium17-09-2015 06:09:00
 196. Bijna blinde zanger bedenkt manier om noten te lezen17-09-2015 06:09:11
 197. Freddy Davis blind aan rechteroog17-09-2015 06:09:32
 198. Blinde kinderen volgen pianoles in muziekschool17-09-2015 06:09:16
 199. ‘Paralympics van de muziek’ beleeft internationaal debuut op TedxBrussels17-09-2015 06:09:59
 200. Blindnote en Muziekpublique halen wereldtop17-09-2015 05:09:51

Laatst bijgewerkt op 17 september 2015 – 20:33