“Ik wilde haar zo zelfstandig mogelijk opvoeden”

Dubbelgesprek Severine Doré en haar moeder Chris Vanlede

“Severine”: Ik heb me nooit in een hoekje weggestopt”

Chris: “Ik mis haar groot lawaai”

Severine: “We zijn echte vriendinnen”

Chris: “Ik ben heel erg trots op wat Severine bereikt heeft. Dat had ik nooit kunnen dromen toen ze geboren werd”. Chris Vanlede (54) glundert als ze het over haar dochter heeft. Geen mens die haar dat kwalijk kan nemen, want Severine Doré (23) heeft ondanks een zesde plaats in de Eurosongfinale en een ongeneeslijke oogziekte haar weg in het leven gevonden. Zelf blijft ze bescheiden onder alle lof en het compliment van mama Doré wordt meteen gerelativeerd. “Nu ik niet meer thuis woon, is de relatie met mijn moeder alleen maar beter geworden”, klinkt het. “We zitten niet meer op elkaars kap en daardoor is er heel wat wrevel verdwenen”. Een moeder-dochter gesprek over opgroeien, loslaten en alleen verder gaan.

Severine: “Mijn moeder is een tof ‘meiske’. (lacht) Ik ben heel dankbaar dat ze me altijd mijn zin heeft laten doen en dat ik alleen ben mogen gaan wonen.”

Chris: “Maar je had wel dichter bij huis mogen blijven.” (lacht)

Severine: “Ik bel toch vaak?”

Chris: “Ja, maar door je handicap wil je té zelfstandig zijn.”

Severine: “Klopt, ik wil elke dag bewijzen wat mijn mogelijkheden zijn. Ik wilde ook de zelfstandigheid die ik na vier jaar op kot had opgebouwd niet afstaan.”

Chris: “Maar ik vond het geen drama dat je weg ging, hoor. Door je studies heb ik geleidelijk aan je vertrek kunnen wennen. Het enige wat ik nu nog mis, is je groot lawaai.” (lacht)

Severine: “En ik jouw optimisme. Het glas van mijn moeder is altijd halfvol. Ze ziet alles van de positieve kant en dat apprecieer ik. Eigenlijk vind ik dat onze relatie alleen maar beter is geworden nu ik alleen woon. Thuis zaten we te dicht op elkaar. Nu zijn we echte vriendinnen. Ik vertel meer tegen haar dan tegen mijn vader. Hij weet bijvoorbeeld niet wat mijn nieuwe single wordt, want dat gaat hij meteen op zijn werk rondbazuinen.” (lacht)

Blinde mol

Severine: “Ik ben slechtziend geboren. De laatste jaren is mijn zicht nog wat achteruit gegaan.”

Chris: “Toen Severine een maand of twee was, hadden we door dat er iets mis was. Ze evolueerde niet goed. De diagnose was uiteraard een klap, zeker omdat we al twee kerngezonde zonen hadden.”

Severine: “Ik heb mijn moeder ooit gevraagd of ze me had gehouden als ze geweten had dat ik blind was. Ik had haar een abortus niet kwalijk genomen, want dan had ik het toch nooit geweten. (lacht) Zelf heb ik nooit bij mijn blindheid stil gestaan. Ik heb altijd op een gewone school gezeten en dat ging zonder problemen. Ik ben ook nooit gepest geweest. En als er al eens ‘blinde mol’ geroepen werd, riep ik gewoon terug: ‘Maar gelukkig ben ik niet zo stom als jij’. Dan houdt dat snel op.”

Chris: “Severine is altijd assertief geweest. We hebben in Nederland gewoond en daar heeft ze een jaar op de kleuterklas gezeten. Dat heeft sporen nagelaten. (lacht) Ik wilde haar ook zo zelfstandig mogelijk opvoeden. Als kind ging ze al alleen met haar stok haar vriendinnetjes opzoeken. Natuurlijk was ik bang dat er iets fout zou lopen, maar ik liet haar toch doen.”

Severine: “Ik heb me nooit in een hoekje weggestopt. Ik wilde bijvoorbeeld per se in mijn eentje in Mechelen gaan studeren. Ik wilde van nul beginnen, met nieuwe mensen, nieuwe vrienden. Dat kon niet in Antwerpen, want daar kende ik iedereen. Bovendien mocht ik dan niet op kot want dat was te dicht bij huis.”

Chris: “Maar we hebben je net gestimuleerd om op kot te gaan! Ik vond het heel belangrijk dat ze zich sociaal ontwikkelde.”

Severine: “En dat is me uitstekend gelukt, want in Mechelen ben ik nog opener geworden dan ik al was. We zaten op kot met veertien mensen. Ik heb meteen tegen hen gezegd: ‘Als ik ’s morgens binnen kom en er hangt nog choco aan mijn mond, zeg dat dan in plaats van te staan gniffelen.’ Ze schrokken zich rot.” (lacht)

Samen boos

Severine: “Ik heb het nooit echt moeilijk gehad. Behalve toen ik afstudeerde. Plots moest ik werk zoeken en daar werd ik met alle mogelijke vooroordelen geconfronteerd. Daar was ik niet op voorbereid. Werkgevers weten niet wat de mogelijkheden zijn van blinden. Je moet alleen maar uitleggen wat je praktisch kan. Naar studies of referenties wordt niet gevraagd. In een callcentrum wilden ze me bijvoorbeeld niet eens testen voor ze aan de baas hadden gemeld dat ik blind was. Dergelijke reacties zijn moeilijk.”

Chris: “Ik ging dikwijls mee naar die gesprekken en dan gingen we samen boos buiten.” (lacht)

Severine: “Nu wind ik me daar niet meer over op, want het is goed gekomen hé. En blind zijn heeft ook voordelen hoor. Ik mag gratis met de trein rijden. (lacht) En soms durf ik er ook wel eens misbruik van maken. Als ik de trein naar Nederland neem, moet ik bijvoorbeeld wel een ticket nemen en invullen. Maar dat ‘vergeet’ ik soms. Als ik dan gecontroleerd word, zeg ik wel eens dat ik het niet heb kunnen invullen omdat ik niet kan zien. (schatert) Maar verder profiteer ik nooit van mijn handicap. (ernstig) Ik wil niet dat blinden een negatief imago krijgen.”

Van dag tot dag

Chris: “Ik heb nooit gepanikeerd over Severines toekomst. Op school vloog ze er altijd door zonder te studeren. Ze kon de unief aan, maar dat wou ze niet. Ze wilde veel vrije tijd om te kunnen zingen. Wij hebben haar daarin vrij gelaten.”

Severine: “Ik ben nooit bezig met toekomst. Ik leef van dag tot dag. Mijn enige ambitie is zingen. Op mijn zestiende ben ik liedjes beginnen schrijven. Vanaf toen wist ik dat ik die richting uitwilde.”

Chris: “Ik heb haar muzikale ambities altijd serieus genomen. Maar ik was wel blij dat ze haar studies niet verwaarloosde.”

Severine: “Ik ben ook nooit obsessief met muziek bezig geweest. Behalve dan dat ene half jaar, toen ik niet meer uitging omdat ik mijn stem wilde sparen. Maar daar had ik snel genoeg van. Ik wilde graag zingen, maar niet ten koste van alles. Ik was er ook realistisch in. Ik wist dat ik iets achter de hand moest hebben als het niet zou lukken. Daarom wilde ik zeker mijn diploma halen.”

Chris: “Ik zou ook niet graag hebben dat ze haar vaste job opgeeft. In de showbizz weet je immers nooit.”

Severine: “Dat is nog niet aan de orde. Zolang ik mijn werk kan combineren met muziek, blijf ik zo doorgaan. Als dat niet meer kan, kies ik wél voor mijn zangcarrière.”

Geen marionet

Severine: “Ik ben voor heel wat uiterlijkheden afhankelijk van de smaak van anderen, maar ik voel me geen marionet. Ik kan nu eenmaal niet zelf oordelen en daar moet ik me maar bij neerleggen. Dat is geen ramp. Ik weet immers perfect waar ik me goed in voel. En ja, ik ben ijdel. Ik sta bijvoorbeeld weigerachtig tegenover een oogoperatie omdat ik het risico niet wil lopen dat mijn mooie ogen daardoor beschadigd raken. Ik ben evenveel met mijn uiterlijk bezig als jij. Wij leven tenslotte in dezelfde wereld hé, een wereld die op uiterlijkheden gericht is. En ik kan mensen misschien niet veroordelen op basis van hun looks, maar wél op basis van hun stem. Mijn eerste indruk wordt gevormd door de manier van spreken, intonatie, zinsbouw of accent van iemand.

Zo weet ik ook of ik een man zie zitten of niet. Wat dat betreft, ben ik veeleisend. Hij moet ambitieus zijn, hij moet me genoeg vrijheid geven, hij moet humoristisch zijn en hij moet zich verzorgen. De mannen die in het verleden verliefd op me werden, waren van het moederlijke type, maar daar hou ik niet van. Bovendien creëert mijn handicap sowieso een afstand. Mannen weten niet wat ik kan. Er staat niet op mijn gezicht geschreven dat ik zelfstandig ben en alleen woon. Ik denk dat dat wel afschrikt. Ach, als ik mijn ware rond mijn 32ste nog niet gevonden heb, word ik gewoon ongehuwde moeder, want ik wil heel graag een baby. Mijn andere ambities? Plaatjes maken. En volgend jaar nog eens meedoen aan de Eurosong-preselectie op de RTBf.” (lacht)

Inge STIERS

Bron: Het Laatste Nieuws, 4 maart 2002

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Nieuw infobord aan Gruuthuse ‘verplicht aan te raken’25-11-2019 07:11:47
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht wint RAAK Stimuleringsprijs 201909-10-2019 06:10:57
 4. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 5. Brugge – Voelplan maakt ’t Zand zichtbaar voor blinden25-03-2019 07:03:06
 6. Brugge – Blinden en slechtzienden voelen voor ze ’t Zand betreden: “Gevaarlijkste plein van de stad”22-03-2019 08:03:50
 7. MSK Gent – Kunst zichtbaar maken voor blinden en slechtzienden25-01-2019 08:01:24
 8. Gent – Voelmaquette De Krook11-12-2018 07:12:15
 9. Mu-Zee-Um maakt rondleidingen toegankelijk voor personen met handicap06-12-2018 08:12:16
 10. Aanraken is voor één keer de bedoeling06-12-2018 08:12:26
 11. Jofke vertelt over het Taktila schilderij Tafelgesprek van de blinde Corrie Balemans06-12-2018 08:12:43
 12. Mama van slechtziende Laurens (6) richt smeekbede tot Studio 100: “Verdient hij dan geen even goede plaats als iemand in een rolstoel?”30-11-2018 02:11:35
 13. Amadou & Mariam: blind vertrouwen22-11-2018 09:11:20
 14. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 15. Nationale Theater Onbeperkt organiseert ook voorstellingen voor slechtzienden17-11-2018 07:11:07
 16. Optische illusies Escher te voelen voor blinden en slechtzienden17-11-2018 07:11:15
 17. Voelmaquette laat blinden kasteel van Gaasbeek ontdekken27-10-2018 06:10:58
 18. Boijmans TV 2013 aflevering 4. Ik zie ik zie wat jij niet ziet22-10-2018 10:10:55
 19. Kasteel van Gaasbeek onthult maquette voor slechtzienden22-10-2018 05:10:14
 20. Kan je blind naar het Eschermuseum? Deze mensen testen het uit19-10-2018 06:10:00
 21. Voerman Museum wint 7.500 euro voor navigatie-app slechtzienden17-10-2018 09:10:42
 22. ‘Zie mij doen’ op Earcatch17-10-2018 09:10:45
 23. Interview – Toen de goden sliepen – Het Fluisterhuis16-10-2018 09:10:47
 24. Verzetsmuseum Amsterdam wint RAAK Stimuleringsprijs 201808-10-2018 03:10:47
 25. Blinde Paul ‘ziet’ zijn Gent opnieuw05-10-2018 06:10:03
 26. Hoe een Heerenveense stichting theater toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden15-09-2018 07:09:52
 27. Antwerpen – Voorstel Sp.a pleit voor ‘voelmaquette’05-09-2018 07:09:49
 28. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 29. Komt het zien12-06-2018 06:06:37
 30. “De repetities hebben bij sommige acteurs het verwerkingsproces in gang gezet”26-05-2018 07:05:23
 31. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 32. Bakkerijmuseum in Luyksgestel start met demonstratie voor blinden en slechtzienden16-04-2018 07:04:50
 33. Blind kunst ervaren, door kunstbeoefening én exposities voor de zintuigen04-03-2018 08:03:07
 34. Blind naar kunst ‘kijken’ met Taktila. Wat vind jij hiervan?04-03-2018 08:03:42
 35. Blind of kleurenblind zijn en kleding kiezen met Taktila04-03-2018 08:03:26
 36. Blind zijn en perspectief tekenen? Met Taktila kan dat!04-03-2018 08:03:07
 37. Moeten blinden zich aanpassen aan onze visuele maatschappij?04-03-2018 08:03:52
 38. Benieuwd hoe je kleuren kunt voelen?04-03-2018 08:03:35
 39. Blind maakt liefde03-03-2018 08:03:56
 40. Over straat zonder iets te kunnen zien27-02-2018 09:02:14
 41. Poppenspeelmuseum voor blinden in Vorchten – Gelderse Koppen11-02-2018 09:02:49
 42. Printtechniek Océ maakt kunstwerken tastbaar voor blinden10-02-2018 09:02:54
 43. Voelmaquette met legosteentjes gelezen en goedgekeurd26-01-2018 09:01:34
 44. Kinderen met visuele beperking ontdekken museum van 12.628 blokjes op de tast24-01-2018 08:01:05
 45. Museum Van Loon geeft rondleidingen voor blinden en slechtzienden18-01-2018 06:01:49
 46. Blinde M. Damstra leert over kleurenleer24-12-2017 08:12:27
 47. Henk Veenstra is blind en doet houtwerk op de tast21-12-2017 08:12:31
 48. Gent – Huis van Alijn opent opnieuw de deuren15-12-2017 10:12:24
 49. Bijna blinde Marja leert over perspectiefwerking27-11-2017 06:11:34
 50. Bronzen maquette van de Stad Appingedam voor blinden en slechtzienden24-11-2017 11:11:36
 51. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 52. Knooppunt Toegankelijk – Een bijzonder initiatief van Museum Van Loon19-11-2017 09:11:39
 53. Het muZIEum opent je de ogen16-11-2017 09:11:14
 54. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 55. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 56. Vorchten – Voelen is een must bij het Poppenspelmuseum06-10-2017 08:10:04
 57. Giovanni bouwt museum Eperon d’Or met legoblokjes01-10-2017 08:10:40
 58. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 59. Reportage performance ‘geluidsmuur’22-09-2017 07:09:55
 60. Sint-Pieters-Leeuw – Voelmaquette wijst blinden en slechtzienden de weg in Colomadomein13-09-2017 11:09:07
 61. Museum Speelklok bemachtigt tweede plaats RAAK Stimuleringsprijs voor blinden en slechtzienden13-09-2017 09:09:12
 62. Het is RAAK voor Boijmans van Beuningen12-09-2017 11:09:51
 63. Sint-Pieters-Leeuw – Voelmaquette toont de weg in het Colomapark07-09-2017 08:09:35
 64. Sint-Pieters-Leeuw heeft er een (nuttige) bezienswaardigheid bij04-09-2017 09:09:48
 65. Sint-Pieters-Leeuw – Inhuldiging bronzen voelmaquette van de plattegrond Colomapark03-09-2017 09:09:28
 66. Nieuw MuZIEum01-09-2017 07:09:42
 67. René van der Veer: ‘Het moet nu allemaal hip hip hip’31-08-2017 08:08:20
 68. Geluidsmuur30-08-2017 11:08:32
 69. Video: Pablo ontdekken op de tast08-08-2017 10:08:34
 70. Prijs voor Boijmans om collectie toegankelijker te maken voor blinden01-08-2017 10:08:13
 71. ‘Hoop is voor losers, begin er niet aan’01-08-2017 10:08:38
 72. Bitter feelgooddrama over blinde Libanese zanger01-08-2017 10:08:37
 73. In het land der blinden09-07-2017 08:07:53
 74. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 75. Izegem – Eperon d’Or stadsmuseum met speciale rondleidingen18-06-2017 10:06:16
 76. Vaste plek voor Van Gogh op gevoel18-06-2017 05:06:20
 77. Video: Beeldhouwer vraagt blinden om hun geliefden te omschrijven18-06-2017 05:06:32
 78. Slechtziende acteur Vincent: “Spelen doe ik het liefste”18-06-2017 04:06:58
 79. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 80. Ook blinden genieten voortaan van het Kasteel van Gaasbeek18-06-2017 04:06:54
 81. Hoe is het om blind te zijn? | Jouw Stad Nijmegen #318-06-2017 02:06:42
 82. Mein Blind Date mit dem Leben (2017)18-06-2017 02:06:31
 83. Mein Blind Date mit dem Leben gaat in jolige overdrive18-06-2017 02:06:10
 84. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 85. Een ijverige student toont de voor- en nadelen van blind zijn17-06-2017 01:06:04
 86. Portretten van mensen met een oogafwijking17-06-2017 12:06:13
 87. De lijdensweg van een blinde Marokkaanse familie16-06-2017 08:06:39
 88. MuZIEum verhuist naar eigen stek16-06-2017 06:06:33
 89. MuZIEum vertrekt uit de stadsschouwburg16-06-2017 06:06:09
 90. ,,Een rondje door de supermarkt is voor mij een heel andere ervaring dan voor jou.’’16-06-2017 06:06:47
 91. Visuele wereld voelbaar maken15-06-2017 05:06:14
 92. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 93. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 94. Hoe toegankelijk is het Museum aan de stroom MAS, Antwerpen?15-06-2017 04:06:13
 95. Toegankelijk boerenbondsmuseum15-06-2017 04:06:28
 96. Museum Passchendaele voor alle zintuigen15-06-2017 04:06:47
 97. Studenten maken tastbare kunst15-06-2017 04:06:03
 98. Aangepast rondgeleid in het Museum voor Schone Kunsten Gent15-06-2017 04:06:09
 99. Ans is een slechthorende, blinde kunstenares15-06-2017 04:06:10
 100. Geblinddoekte dame is één met de voelbare Victory Boogie Woogie van Mondriaan15-06-2017 04:06:17
 101. De onzichtbare wereld van blinde kunstenaar uit Eindhoven in beeld15-06-2017 04:06:59
 102. Blinden kunnen schilderij “zien”15-06-2017 01:06:59
 103. Toegankelijk Noord Brabants Museum15-06-2017 01:06:47
 104. Blinden kunnen schilderijen nu ook ‘zien’15-06-2017 01:06:31
 105. Blinde cabaretier Bijlo: Gun elkaar het licht in de ogen15-06-2017 01:06:14
 106. muziekinstrumenten en witte stokken in het Antwerpse vleeshuis15-06-2017 01:06:08
 107. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 108. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 109. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 110. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 111. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 112. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 113. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 114. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 115. Donnie Yen over het spelen van een blinde in ‘Star Wars: Rogue One’15-06-2017 08:06:54
 116. Emma Roberts wordt langzaamaan blind in drama ‘Now I see you’15-06-2017 08:06:21
 117. Tiresias wil jongeren aanzetten tot nadenken15-06-2017 08:06:09
 118. Antwerpen – Voorstelling met audiodescriptie15-06-2017 08:06:26
 119. Bijlo is op persoonlijke momenten op z’n best15-06-2017 08:06:11
 120. Slechtziend of verstandelijk beperkt moet op Boulevard geen drempel voor bezoeken voorstelling zijn15-06-2017 08:06:35
 121. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 122. Blindenprijs voor Museum Beelden aan Zee14-06-2017 09:06:31
 123. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 124. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 125. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 126. Blinde cabaretier Vincent Bijlo geniet van beelden in Gemeentemuseum14-06-2017 03:06:45
 127. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 128. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 129. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 130. Bijna blinde Houtenaar speelt hoofdrol in documentaire14-06-2017 03:06:01
 131. Bezoek aan toegankelijk museum in Parijs14-06-2017 03:06:04
 132. Beleef de Expeditie Ribbelroute in het muZIEum!14-06-2017 03:06:04
 133. Nieuwe liedboeken nu ook voor blinden toegankelijk14-06-2017 12:06:13
 134. Appingedam in 3D voor visueel gehandicapten13-06-2017 09:06:33
 135. Andrea Bocelli verschijnt toch in eigen biopic13-06-2017 08:06:31
 136. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 137. “Into darkness” gelauwerd op Filmfestival van Los Angeles13-06-2017 02:06:03
 138. Alec Baldwin ziet niets meer in drama ‘Blind’12-06-2017 10:06:16
 139. De audiomaquette van de Tweede Kamer12-06-2017 04:06:32
 140. Deventer zien, voelen en begrijpen?11-06-2017 07:06:27
 141. Eerste aflevering Daredevil schept hoge verwachtingen11-06-2017 07:06:59
 142. AVA van Léa Mysius02-06-2017 07:06:56
 143. RADIANCE van Naomi Kawase02-06-2017 07:06:16
 144. Connect2music – Nieuwsbrief 10, mei 201726-05-2017 01:05:57
 145. Zonder zicht, met visie18-05-2017 08:05:22
 146. MuZIEum beste museumuitje van Gelderland18-04-2017 07:04:49
 147. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 148. Huis van Alijn lanceert voel- en hoorbaar parcours15-03-2017 08:03:06
 149. Romeins verleden toegankelijk voor blinden en slechtzienden04-03-2017 09:03:55
 150. Tongeren – Gallo-Romeins Museum gidst blinden24-02-2017 07:02:02
 151. “Wie kan er nu beter blinde spelen dan blinde zelf?”12-02-2017 07:02:28
 152. Museum Bos van Aa: Unieke ontdekkingsruimte voor blinden14-01-2017 09:01:22
 153. Museum Beelden aan Zee wint RAAK Stimuleringsprijs17-11-2016 04:11:00
 154. “Geleerd om nooit op te geven”07-11-2016 09:11:14
 155. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 156. Norbert houwt maanden aan ‘De parabel der blinden’… voor blinden19-09-2016 08:09:36
 157. “Voelmaquette” Prinsenhof ook al kapot08-09-2016 08:09:52
 158. Kunstwerk voor slechtzienden02-07-2016 07:07:24
 159. Connect2music – Nieuwsbrief 9, Juni 201629-06-2016 08:06:00
 160. Into Darkness – “De Amerikanen waren van hun stuk”15-06-2016 07:06:56
 161. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 162. “Toneel beschrijven? Niet eenvoudig”14-05-2016 06:05:40
 163. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 164. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 165. Koninklijk Concertgebouw Orkest op school bij Koninklijke Visio21-04-2016 07:04:48
 166. Connect2music – Nieuwsbrief 8, Maart 201605-04-2016 02:04:35
 167. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 168. Blinde dj wil live op Feesten spelen19-03-2016 08:03:01
 169. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 170. MuZIEum opnieuw in top drie17-03-2016 10:03:41
 171. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 172. Aankomen mag, voor één keer16-03-2016 09:03:36
 173. Kunst ‘kijken’ met de vingers16-03-2016 09:03:28
 174. Braille bladmuziek helpt je verder!08-03-2016 01:03:36
 175. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 176. Gent – Eindelijk weer ‘voelmaquette’ in Prinsenhof03-02-2016 09:02:46
 177. Mechelen – Maquette van Sint-Romboutskathedraal15-01-2016 10:01:50
 178. Opnieuw groei voor het muZIEum12-01-2016 08:01:17
 179. Ieper – Bronzen replica Lakenhallen hersteld25-12-2015 09:12:06
 180. Hoe groot wilt u de noot?18-12-2015 05:12:13
 181. Gent – Blinden vinden weg op nieuw stadsplan11-12-2015 07:12:23
 182. Connect2music: Nieuwsbrief december 201510-12-2015 09:12:58
 183. Op reis met … Vincent Bijlo08-12-2015 08:12:07
 184. ‘Into darkness’ wint VAF wildcard07-12-2015 11:12:03
 185. Afleveringen “Blind naar de top”27-11-2015 05:11:08
 186. Film “Into Darkness” op Internationaal Documentaire Filmfestival18-11-2015 07:11:49
 187. Expositie: de Kunst van Zien17-11-2015 09:11:16
 188. Gent – Prinsenhof krijgt replica van gestolen maquette02-11-2015 09:11:56
 189. Expeditie Ribbelroute bij het muZIEum16-10-2015 07:10:12
 190. Expeditie Ribbelroute is gelanceerd!15-10-2015 08:10:16
 191. Voor even slechtziend op de ribbelroute14-10-2015 07:10:16
 192. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 193. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 194. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 195. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 196. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 197. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18
 198. Begrafenis Ray Charles druk bijgewoond09-10-2015 07:10:18
 199. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 200. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18

Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2015 – 19:35