De oerschuld van een blinde zanger

Taylor Hackford over zijn portret van Ray Charles

Vorige zomer overleed op 74-jarige leeftijd de legendarische jazz/blues/gospel/countryzanger Ray Charles; net te vroeg om ten volle te kunnen genieten van zijn revival door de bejubelde muzikale biopic “Ray”. Iedereen heeft het over de voortreffelijke Jamie Foxx, de topfavoriet voor de Oscar voor beste acteur. Maar “Ray” is vooral het kind van de Ray Charles-fan en muziekpecialist Taylor Hackford.

“Deze blinde zwarte heeft de geschiedenis van de entertainmentbusiness veranderd”

Natuurlijk vindt Taylor Hackford het jammer dat Ray Charles al dat succes niet meer meemaakt. Hoeveel weken zouden ze samen hebben doorgebracht in die vijftien jaar dat ze over de film praatten en vergeefs aanklopten bij financiers? Hackford, vriendelijk en praatzaam: “Die relatief jonge mensen die de beslissingen nemen in de grote filmstudio’s, hielden de boot af. Wie zit er te wachten op een vent van 72 die Pepsi-Cola verkoopt in tv-commercials? Een muzikant van vroeger die aan heroïne verslaafd was en zijn vrouw voortdurend bedroog: denk je nu echt dat dat gaat werken, Taylor?’

Het frustreerde me enorm dat anderen niet inzagen dat hier een prachtig veelzijdig portret van een gigantisch artiest inzat. De enige mensen die geld hebben gestopt in deze film, deden dat omdat ze fan waren van Ray Charles, zoals een een topman bij Universal.”

Vreemd dat hij zo moeilijk te verkopen was. Iedereen kent Ray Charles toch?

Wat mij aantrok, was dat iedereen dénkt dat hij Ray Charles kent. Weinig mensen kennen zijn echte levensverhaal. Dat bood perspectieven. Biografische films zijn vaak een tikje saai, omdat al wat gebeurt al overbekend is.

Ik herinner me de eerste ontmoeting met Ray nog zeer goed. Het was in zijn kantoor, waar hij iedere stoel en tafel feilloos wist staan: hij zwenkte er heel handig door, stak zijn hand uit en zei joviaal: Taylor, geef me de vijf’. Die zelfverzekerdheid van stijl en gebaar sloeg me uit mijn lood. Ik dacht meteen: deze man is niet volledig blind, hij kan contouren waarnemen. Ik wist toen nog niet dat hij zijn beide oogballen had laten verwijderen. Dat bewust uitstralen van controle was werkelijk een levenshouding van hem. Het was een manier om mensen te ontwapenen en vriendelijk duidelijk te maken: Onderschat mij niet omdat ik blind ben’.

Ik ben dan zijn autobiografie beginnen lezen. Die is heel accuraat over de positieve en minder positieve kanten van zijn leven, maar bijna zonder emotionele context of franje. Ik zag mijn broer sterven toen ik vijf was en hij vier. Negen maanden later werd ik blind.’ Of: Mijn moeder was belangrijk in mijn leven.’ Heel droog, bijna afstandelijk, en dus ongeschikt om een verhaal van te maken. Ook in gesprekken was hij ongenaakbaar. Leed je erg onder de pijn, Ray?’ O nee, zo erg was het niet. Veel mensen hebben veel minder geluk gehad in hun leven.’

Ik heb dus zelf aan research moeten doen om mijn idee te vormen over wie Ray Charles was. Ik heb zo’n 35 mensen uitgebreid geïnterviewd over hem: zijn vrouw, sommige vriendinnetjes, de leden van zijn band, de managers. Zo begon het verhaal vorm te krijgen dat ik wilde vertellen: over zijn pijn, over dat vroege drama in zijn leven en zijn relatie met zijn moeder en andere vrouwen.

Wat vond Ray zelf van die aanpak?

Hij vond dat prima. Hij was nooit defensief, alleen gereserveerd. Maar hij was wel een heel eerlijk en open klankbord voor mijn theorieën. Ik vroeg hem of hij ooit zo groot zou zijn geworden als hij niet blind was geweest. Hij dacht daar lang over na en zei dan: Ik denk het niet’. Dat deed de deur open voor me. Zijn uitstraling en zijn talent waren verbonden met die blindheid. Ook de dood van zijn broertje ben ik verder gaan ontginnen. Hoe voelde je je? Waarom riep je geen volwassene toen je hem zag verdrinken?’ En hij zei: Ik weet het niet. Ik was gewoon verlamd van angst, stond daar maar en keek zonder te praten of te bewegen. En ik heb er me mijn leven lang verschrikkelijk schuldig over gevoeld’. Je moet geen groot psycholoog zijn om te vermoeden hoe hij zijn blindheid ziet, die nota bene toesloeg negen maanden na deze tragedie: als een vloek, een straf van God.

Ik heb hem gevraagd of die veronderstelling klopte, en hij bevestigde het. Iedere interpretatie waar hij het niet mee eens was, ging er onverbiddelijk uit. Er was een grote vertrouwensband tussen ons.

Heeft hij de film ooit gezien? Pardon, ik druk me slecht uit, ik bedoel (glimlachend)

Je moet je niet generen, zo sprak hij zelf ook. “Heb je de Lakers gezien gisterenavond? Ongelooflijk hé, die driepunter op het einde?” En ja, hij heeft de film gezien’. De ruwe montage toch. Het was een maand of negen na onze laatste ontmoeting, toen hij nog topfit was. Maar toen ik die ruwe versie kwam tonen bij hem thuis in Los Angeles, was hij opeens een schim van de man die ik kende. Ik vond dat heel pijnlijk. Ik vond altijd dat hij onoverwinnelijk leek. Nu zat hij daar zo broos, onbeweeglijk, gefixeerd te luisteren naar de film, en ik kon echt niet van zijn gezicht afleiden wat hij ervan vond. Dan begon hij in zichzelf te mompelen: That’s right’; Yes’; I remember that’. Het was de beste recensie die ik ooit zal krijgen.

Toch wel eerlijk van hem dat hij dit portret zijn zegen gaf. De vrouwen en de drugs zijn onvermijdelijk. Maar hij komt er ook uit als een uitgekookte man van de keiharde dollars, en als een egocentrische artiest die zijn gezin verwaarloosde.

Dat hij een keiharde zakenman was, daar was hij trots op. Ray is trouwens zijn leven lang bevriend gebleven met zijn managers uit zijn jonge jaren bij Atlantic, ook nadat hij hen liet staan voor de miljoenendeal bij ABC. Dat komt over als verraad, maar Atlantic had toen al veel geld verdiend aan hem. Als hij verkoos nu eens de hoofdvogel af te schieten voor zichzelf, is dat zo vreemd? Dat contract was wel een staaltje van keihard onderhandelen.

Deze blinde zwarte heeft de geschiedenis van de entertainmentbusiness veranderd. Sinatra heeft nooit zo’n contract gehad, ondanks al zijn macht en connecties. The Beatles, Springsteen, Michael Jackson en alle artiesten van vandaag hebben een groot stuk van hun fortuin te danken aan Ray Charles.

Dat hij zijn kinderen lange tijd emotioneel verwaarloosd heeft, knaagde wel aan hem. Ook al is het niet altijd zo erg geweest als in de periode die ik in de film behandel. Ray heeft uiteindelijk twaalf kinderen gehad, waarvan er nog maar vier geboren waren op het moment dat ik mijn film eindig, in 1965.

Supertalenten zijn nu eenmaal zelden gemakkelijke mensen. Bovendien moet je het totaalpakket van goede en slechte eigenschappen overwegen. Ray was jarenlang verslaafd aan heroïne, hij was enorm egocentrisch, hij was een serieversierder. Maar hij was ook moedig en sterk, had een enorme integriteit, was een moedige voortrekker in de strijd voor mensenrechten. Ray was heel slim. Ik denk dat hij aanvoelde dat wie zijn sterke en zwakke punten samen voorgeschoteld krijgt, hem als totaalpakket toch altijd zal bewonderen.

Ray evoceert zeer sterk de atmosfeer van de zwarte muziekclubs uit die tijd.

Ray Charles was op het einde van zijn carrière een artiest waar mensen uit de betere klassen heel beleefd naar gingen zitten luisteren in een concertzaal. Maar hij is gestart als een muzikant van en voor de arbeidersklasse. Ray vertelde me: In die beginjaren speelde ik negen optredens per avond, met tien minuten pauze ertussen. Als ik de mensen in de club niet uit hun stoelen kreeg, gooide mijn opdrachtgever me buiten. Want die klanten hadden een week van hard labeur achter de rug, die kwamen om hun demonen uit te drijven in een swingend feest.’ Daarom heb ik in de film veel aandacht besteed aan de figuranten. Die optredens in clubs moesten echt die funky, rokerige geur van die tijd oproepen. Ik wilde zweet zien op die dansende mensen, en gebabbel en gelach en gewoon veel plezier.

We hebben de film opgenomen in Louisiana. Daar zijn veel clubs en decors die de ambiance van toen nog uitademen. En het is de geboorteplaats van de jazz, natuurlijk. Ze plaveien er nog steeds de straat met geweldige muzikanten. De leden van het orkest in de film staan niet te doen alsof. Jamie Foxx ook niet: hij is werkelijk een uitstekende zanger en pianist. Dat was ook een absolute vereiste. Het moest echt zijn, ik wilde speeksel uit Jamies mond zien komen als hij zong.

Horen we Jamie Foxx soms zelf als we naar de film kijken?

In het begin van de film, als Ray nog een soort Nat King Cole-imitator is: dat is Jamie die je hoort zingen. Maar zodra we Ray Charles echt als Ray Charles horen zingen, is het de meester zelve. Dat moest ik wel doen, ik ga niet knoeien met meesterwerken. Ik gebruikte de originele opnames, van studioplaten en van optredens. En sommige nummers hebben we opnieuw opgenomen met Ray, omdat de oorspronkelijke opnames technisch niet goed meer klonken. Hij bracht zijn eigen muzikanten mee naar de studio, en weet je wie er gitaar speelde? Slash van Guns ‘n Roses. Ray zei ‘Hey man, dat is een goede muzikant hoor’.”

U zei het al: biopics zijn vaak een tikje saai. Deze swingt de pan uit. Door de muziek alleen, of is er nog een geheim?

Ik heb niets tegen regisseurs die een verrassende artistieke interpretatie geven aan een biopic, maar we moeten ons ook niet generen om gewoon een boeiend verhaal te vertellen. Ik heb keuzes gemaakt, ik gebruik flashbacks om zijn levensverloop een psychologische duiding te geven. En ik gebruik zijn werk om dat verhaal te vertellen: dat moet je altijd doen als je het levensverhaal van een artiest vertelt. Ik gebruik de muziek om het verhaal kracht bij te zetten: het leven heeft nu eenmaal zijn invloed op de kunst. Sommige critici vinden dat het er te dik bovenop ligt: dat hij en Margie juist Hit the road, Jack’ zingen in de film als ze ook in het echte leven ruzie hebben. Maar zo was het ook, zijn songs waren commentaren op zijn leven. Ik heb daar geen kunst- en vliegwerk voor moeten toepassen.

Is Ray Charles van alle goden uit de jaren 1950 en 1960 uw persoonlijke oppergod? Yes. Ik ken niemand met meer aanleg. Niemand uitte zich met zoveel waarheid, inspiratie en talent. En vaak zo rauw.

Hij kon ook erg gesofistikeerd zijn en zingen, het is juist de combinatie met die rauwheid die hem zo uniek maakte. Sinatra was technisch zeer goed en hij had een uitstekend instrument, zijn stem. Maar Sinatra is zwaar overschat.

Ray Charles kon je raken tot in je ruggenmerg, hij klinkt echt. In jazz was hij oké, maar hij was een genie in de combinatie van gospel en blues. Hij trok de kerk in de seculiere wereld en schrééuwde om seks vanuit de diepte van zijn longen. Dat was geen zingen op een podium, dat was neuken. Fantastisch.

Ray stopte seks in zijn songs zoals niemand anders. Dat wilde ik tastbaar maken.

Steven DE FOER

Bron: De Standaard, 23 februari 2005

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lommelse producer werkt samen met Daisy uit ‘Belgium’s Got Talent’17-03-2020 05:03:00
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 4. Amadou & Mariam: blind vertrouwen22-11-2018 09:11:20
 5. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 6. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 7. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 8. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 9. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 10. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 11. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 12. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 13. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 14. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 15. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 16. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 17. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 18. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 19. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 20. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 21. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 22. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 23. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 24. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 25. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 26. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 27. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 28. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 29. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 30. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 31. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 32. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 33. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 34. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 35. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 36. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 37. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 38. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 39. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 40. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 41. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 42. Organist Tjaco van der Weerd moet het hebben van horen spelen11-01-2016 10:01:36
 43. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18
 44. Begrafenis Ray Charles druk bijgewoond09-10-2015 07:10:18
 45. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 46. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18
 47. Sommigen noemden hem ‘The Genius’09-10-2015 07:10:18
 48. Ray Charles had muziek nodig als eten en drinken09-10-2015 07:10:18
 49. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 50. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 51. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 52. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 53. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 54. Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 55. Ray Charles (73) overleden09-10-2015 07:10:17
 56. Jazzlegende Ray Charles overlijdt op 73 jaar09-10-2015 07:10:17
 57. Jazz-icoon Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 58. Ray Charles zingt niet meer09-10-2015 07:10:17
 59. Blinde muzikanten over Severine09-10-2015 07:10:13
 60. Gunter en Manuela uit Wolvertem leven mee met Eurosong-kandidate09-10-2015 07:10:13
 61. “Ik wilde haar zo zelfstandig mogelijk opvoeden”09-10-2015 07:10:13
 62. Cola cool en Pepsi poes09-10-2015 07:10:13
 63. De bijzondere eigenschap van Severine Doré09-10-2015 07:10:13
 64. “Het medelijden is weg”09-10-2015 07:10:13
 65. “Van ocharme moet ik niet weten”09-10-2015 07:10:13
 66. Bel Canto in actie voor blinden en slechtzienden07-10-2015 06:10:30
 67. Blinde Jane roert jury The Voice Kids tot tranen toe02-10-2015 06:10:45
 68. 15x Ray17-09-2015 08:09:53
 69. Studio Ray Charles wordt museum17-09-2015 08:09:40
 70. “Met dank aan oma”17-09-2015 08:09:20
 71. De oerschuld van een blinde zanger17-09-2015 08:09:01
 72. “Ik hang die Oscar rond mijn nek”17-09-2015 08:09:46
 73. Interview: Regisseur Taylor Hackford werkte vijftien jaar aan biopic over Ray Charles17-09-2015 08:09:33
 74. De blinde ambitie van Ray17-09-2015 08:09:20
 75. Grammy Awards eren Ray Charles17-09-2015 08:09:05
 76. Overleden muzieklegende Ray Charles legt het meeste gewicht in de schaal17-09-2015 08:09:51
 77. Blind op zijn zevende, junkie op zijn zestiende17-09-2015 08:09:36
 78. Blind Boys of Alabama verliezen zanger Scott17-09-2015 08:09:20
 79. Amadou & Mariam soulvol in de AB17-09-2015 08:09:07
 80. ‘Blind zijn zal ons nooit tegenhouden’17-09-2015 08:09:53
 81. Blind paar Amadou & Mariam maakte leukste zomerplaat17-09-2015 08:09:39
 82. ‘Samenwerking met Manu Chao geen opportunisme’17-09-2015 08:09:27
 83. Wij zingen voor vrede17-09-2015 08:09:14
 84. Interview: Stevie Wonder is terug na tien jaar17-09-2015 08:09:59
 85. ‘Het verlangen naar de dood verdring je maar beter’17-09-2015 08:09:45
 86. “Als blinde muzikant ben je veel kwetsbaarder”17-09-2015 08:09:30
 87. Ik praat niet alleen over geld17-09-2015 08:09:09
 88. Raymond Thiberge: Franse pianist, organist, pedagoog en auteur17-09-2015 08:09:55
 89. Conrad Paumann: Duitse organist, luitist en componist17-09-2015 08:09:42
 90. Claude Montal: De eerste blinde pianostemmer17-09-2015 08:09:28
 91. Art Tatum17-09-2015 08:09:15
 92. Bernard D’Ascoli: Blinde pianist17-09-2015 08:09:01
 93. Biografie George Albert Shearing17-09-2015 08:09:48
 94. Blinde tenor beter in pop dan in opera17-09-2015 08:09:34
 95. ‘Wat belangrijk is in het leven, is onzichtbaar’17-09-2015 08:09:17
 96. Ray Charles krijgt standbeeld in geboortestad17-09-2015 08:09:03
 97. Stevie Wonder op de knieën voor Obama17-09-2015 08:09:50
 98. Bluesgitarist Jeff Healey (1966 -2008)17-09-2015 08:09:35
 99. Jeff Healey verliest strijd tegen kanker17-09-2015 08:09:22
 100. “Hij gelooft zijn succes niet”17-09-2015 08:09:05
 101. Blinde blueszanger zingt hartverscheurend mooi17-09-2015 08:09:49
 102. Blinde Aboriginal zanger breekt internationaal door17-09-2015 08:09:35
 103. Ster voor Bocelli op Walk Of Fame17-09-2015 08:09:18
 104. Slechtziende verrast met Stevie Wonder17-09-2015 08:09:03
 105. Andrea Bocelli spreekt over zijn geloof17-09-2015 08:09:44
 106. Derek speelt alles na één keer horen17-09-2015 08:09:18
 107. Amadou & Mariam – Folila17-09-2015 08:09:00
 108. Amadou & Mariam17-09-2015 08:09:42
 109. Stevie Wonder kan straks misschien weer zien17-09-2015 08:09:25
 110. Stevie Wonder wil zelf met de auto rijden17-09-2015 08:09:08
 111. Stevie Wonder pleit voor muziekgames die geschikt zijn voor blinden17-09-2015 08:09:52
 112. Stevie Wonder geridderd17-09-2015 08:09:37
 113. Black Eyed Pea wordt langzaam blind17-09-2015 08:09:14
 114. Blinde fan speelt met U217-09-2015 08:09:57
 115. Stevie Wonder bedankt Steve Jobs voor toegankelijkheidsfuncties op iPhone17-09-2015 08:09:37
 116. Stevie Wonder wil leren dansen17-09-2015 08:09:10
 117. Stevie Wonder afgeperst door familie17-09-2015 08:09:54
 118. McCartney trakteert visueel gehandicapte fans op tickets17-09-2015 08:09:36
 119. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:02
 120. Concert Stevie Wonder als bedankje17-09-2015 08:09:47
 121. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:28
 122. Beyoncé zingt voor blinde fan17-09-2015 08:09:13
 123. Beyoncé zingt duet met blinde fan17-09-2015 08:09:56
 124. Blinde jazzpianist George Shearing (91) overleden17-09-2015 08:09:41
 125. Malinees duo Amadou en Mariam komt met nieuw album17-09-2015 08:09:25
 126. ‘We gaan pas naar huis als we iedereen horen dansen’17-09-2015 08:09:09
 127. Folklegende Doc Watson is niet meer17-09-2015 08:09:53
 128. Stevie Wonder vraagt echtscheiding aan17-09-2015 08:09:37
 129. Stevie Wonder vraagt scheiding aan na elf jaar huwelijk17-09-2015 08:09:56
 130. Dit Egyptische orkest van blinde moslima’s speelt werk dat hier wél mag17-09-2015 08:09:41
 131. Blinde operazanger Andrea Bocelli getrouwd17-09-2015 08:09:25
 132. Blueslegende Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:09
 133. Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:16
 134. Is Stevie Wonder wel echt blind?17-09-2015 08:09:54
 135. Is Stevie Wonder dan toch niet blind?17-09-2015 08:09:40
 136. Blinde zanger-pianist Bert Louissen: ‘Niet achteroverleunen, maar jezelf ontwikkelen!’17-09-2015 07:09:57
 137. Vincent Bijlo – ‘Meer dan die blinde cabaretier’17-09-2015 07:09:39
 138. De lichtzoeker en de geluidsjager17-09-2015 07:09:52
 139. Muzikanten met een handicap gaan ‘all the way’17-09-2015 07:09:37
 140. Gedreven door de uitdaging: Koninklijke school voor blinden en slechtzienden17-09-2015 07:09:54
 141. Braille helpt pianist Niels (12) aan Brits diploma17-09-2015 07:09:44
 142. ‘Ik heb 200 orgels in m’n hoofd zitten’17-09-2015 07:09:57
 143. Blinde Ed: ‘Mijn handicap is juist mijn sterke punt’17-09-2015 07:09:39
 144. Componist Yannis Kyriakides wint muziekprijs met Dreams of the Blind17-09-2015 07:09:17
 145. Oog voor ambities van blinden17-09-2015 07:09:00
 146. Carla Franssen (90): “Hoe kom je erbij dat ik niet meer kan spelen?”17-09-2015 07:09:47
 147. Video: Blinde organist presenteert CD17-09-2015 07:09:53
 148. Kinderen Visio De Heukelom kregen echte concertzaal voor de deur17-09-2015 07:09:18
 149. Bert Vossen uit Ospel – De blinde masseurblues17-09-2015 07:09:13
 150. Giel Beelen liever blind dan doof17-09-2015 07:09:05
 151. Nieuwe cd Charlotte Glorie17-09-2015 07:09:25
 152. Blinde student van Herman Brood Academie blogt voor Visio17-09-2015 07:09:52
 153. Video – Blinde Tjaco van der Weerd speelt La Improvisation Lyrique aan het Kuhn-orgel, Saint François Lausanne (CH)17-09-2015 07:09:27
 154. Blinde Bosschenaar Sjef van Rooij brengt cd uit17-09-2015 07:09:10
 155. “Hij voelt de muziek als geen ander!”17-09-2015 07:09:26
 156. Blinde Jef Verwimp viert 65-jarig jubileum als muzikant17-09-2015 07:09:12
 157. Organist Jos Bruurs uit Hoogstraten17-09-2015 07:09:38
 158. “Ik ben nog lang niet uitgezongen”17-09-2015 07:09:24
 159. Blinde zangermuzikant staat vijftig jaar op de planken17-09-2015 07:09:11
 160. Zanger Jefke de blinde begraven17-09-2015 07:09:54
 161. Jefke de blinde sterft niet op het podium17-09-2015 07:09:36
 162. “Jefke de blinde” sterft na val in huis17-09-2015 07:09:22
 163. Volkszanger Jefke de blinde overleden17-09-2015 07:09:08
 164. Severine Doré voelt zich nu wél klaar voor comeback17-09-2015 07:09:55
 165. Nieuwe single voor Severine Doré net voor 30ste verjaardag17-09-2015 07:09:37
 166. Friturist biedt 1.660 euro voor “iets” van Clouseau17-09-2015 07:09:25
 167. Koen Wauters brengt 1.660 euro op bij ‘blinde veiling’17-09-2015 07:09:13
 168. Blinden genieten mee van Folklorefestival17-09-2015 07:09:00
 169. Blinde danser steelt de show17-09-2015 07:09:45
 170. Dorst naar muziek en dans17-09-2015 07:09:30
 171. Accordeons van Jefke de blinde onder de hamer17-09-2015 07:09:09
 172. Slechtzienden brengen cd uit17-09-2015 07:09:57
 173. ‘Blind zijn houdt ons niet weg van muziek’&17-09-2015 07:09:42
 174. Blinde vrienden maken muziek17-09-2015 07:09:24
 175. “Zij zijn mijn oren, ik ben hun ogen”17-09-2015 07:09:06
 176. Gypsies stoten door naar Eurosong17-09-2015 07:09:41
 177. Duvelradio geeft lotgenoten tips en info17-09-2015 07:09:24
 178. Lommelaar maakt radio met tips voor blinden17-09-2015 07:09:11
 179. “Duvel speelt volksmuziek”17-09-2015 07:09:54
 180. “Als je niks ziet, is de passie groter”17-09-2015 07:09:33
 181. Zangeres Lydia Martino zingt Jos Martin17-09-2015 07:09:20
 182. Henri Spider eert Jos Martin17-09-2015 07:09:06
 183. Kraan hijst klavier in toren17-09-2015 07:09:53
 184. Nieuw beiaardklavier uniek in België17-09-2015 07:09:36
 185. Blinde muzikant opent opnamestudio17-09-2015 07:09:21
 186. “Ik zou na al die jaren zelfs niet meer willen zien”17-09-2015 07:09:06
 187. Manager uit Scherpenheuvel helpt blinde zanger aan nieuw album17-09-2015 07:09:51
 188. Putse blinde wil schlagerkoning worden17-09-2015 07:09:38
 189. “Single, manager én platencontract: wow!”17-09-2015 07:09:24
 190. Blinde Tom speelt op Mechelse beiaard17-09-2015 07:09:03
 191. “Ik ben wel blind maar doe alles mee”17-09-2015 06:09:47
 192. Blinden volgen notenleer in braille17-09-2015 06:09:22
 193. “Verhaal van Steven S. heeft Kafkaiaanse allures”17-09-2015 06:09:04
 194. Blinde drummer geschrapt aan muziekschool17-09-2015 06:09:35
 195. Blinde drummer mag toch naar conservatorium17-09-2015 06:09:00
 196. Bijna blinde zanger bedenkt manier om noten te lezen17-09-2015 06:09:11
 197. Freddy Davis blind aan rechteroog17-09-2015 06:09:32
 198. Blinde kinderen volgen pianoles in muziekschool17-09-2015 06:09:16
 199. ‘Paralympics van de muziek’ beleeft internationaal debuut op TedxBrussels17-09-2015 06:09:59
 200. Blindnote en Muziekpublique halen wereldtop17-09-2015 05:09:51

Laatst bijgewerkt op 17 september 2015 – 20:34