De lichtzoeker en de geluidsjager

De één kijkt zijn ogen uit, de ander ziet geen hand voor ogen. De één heet Ruben Timman en is fotograaf, de ander heet Gert Schinkel en is geluidsman. Ook al verlopen hun levens compleet anders, op één punt vinden ze elkaar blindelings: God was er, is er, én zal komen om alles goed te maken. Gert: “Ik weet dat ik dan zal kunnen zien. “Amsterdammer Ruben (46) zakt neer in de brede schommelstoel achter het huis van Gert (43). Gert zelf voelt wat oriënterend om zich heen en schuift naast Ruben aan. Ongevraagd steekt hij, een gezellige kletsmajoor, van wal. “Ik heb lang bij de lokale omroep in Kampen gewerkt, waar ik onder andere cursussen techniek gaf. Verder heb ik veel met de journalistiekopleiding HICO en in Hilversum gedaan; audio-opnames, montages maken, uitzendingen schuiven, locatie-uitzendingen maken.”

Gert heeft iets met techniek. In zijn vrije tijd repareert hij computers en soldeert kabels. Nu werkt hij bij de politie als administratief rechercheur, en is hij als geluidsman betrokken bij gospelkoor Eternal Gospel, en zijn eigen kerk. Ook voor koken, stofzuigen en planten water geven draait hij zijn hand niet om. “Hoeveel ik zie? Helemaal niks. Ik geef iemand een hand en die hand voelt op een bepaalde hoogte, dus dan is diegene ongeveer zo lang. Hoe lang ik jou schat? Eén vijfentachtig?” Klopt exact. “Zoals jullie vanaf je geboorte je ogen leren gebruiken, heb ik dat met mijn gehoor en gevoel gedaan. Ik kan er prima mee leven,” concludeert de blindgeboren Gert.

Licht

Over naar Ruben. Vroeger was hij verpleegkundige. Daarna ging hij ontwikkelingswerk doen, wat hem uiteindelijk deed besluiten fotograaf te worden. “In 1989 kwam ik terug uit een vluchtelingenkamp op de grens van Cambodja. De film Killing Fields – over de Rode Khmer die twee miljoen mensen heeft vermoord – had me ertoe aangezet daarheen te gaan. Daardoor weet ik ook wat beelden met mensen kunnen doen. Bij terugkomst was ik zó gechoqueerd over het feit dat de ellende die ik daar had gezien, mensen hier zo weinig deed… Ik wilde hen wakker schudden; de wereld moest dit weten.” Ruben ging naar de kunstacademie en reisde daarna werkelijk de halve wereld rond om de ellende op een waardige manier in beeld te brengen. “Het reizen heeft mijn werk gigantisch beïnvloed; ik neem dingen niet meer als vanzelfsprekend aan en kan beter relativeren. Maar omdat ik een heel betrokken mens ben met een ontzettend groot rechtvaardigheidsgevoel, riepen die ervaringen wel wat vragen aan God op. Mijn les is dat God er is, wat er ook gebeurt; dat heb ik geleerd van mensen die ik tegenkwam in allerlei ellendige situaties.”

Sleutelwoord

In het gesprek tussen Ruben en Gert blijkt ‘licht’ al snel een sleutelwoord. “Vanochtend las ik nog in de Bijbel dat God het licht als eerste schiep,” vertelt Ruben. “Licht geeft aan alles vorm; het is misschien God, zó mooi! Het moeilijkste licht voor een fotograaf – zoals tegenlicht – is tegelijk het mooiste. Omdat het steeds verandert, kan het dingen op duizend manieren laten zien. Licht is voor mij zó essentieel, het zou een nachtmerrie zijn als ik niet meer kon zien. Zie jij wel licht en donker, Gert?” “Nee. Als ik buiten omhoog kijk, merk ik wel dat het licht is, maar dat is zo weinig. Ik kan me voorstellen dat jij het licht zou missen; belichting is voor een foto natuurlijk het belangrijkste, ik weet daar wel iets van.”

Of een beeld bij Ruben blijft hangen, heeft ook alles met licht te maken. “Foto’s van een weeshuis in Vietnam staan in mijn geheugen gegrift. Toen ik daar een kamer binnenkwam, leek het wel of ik de hemel binnen stapte – de fotografenhemel. De zon stond heel laag en scheen door de ramen naar binnen; een warme gloed viel over de kinderen die daar aan het naaien waren.

Door de lage zon veranderden de schaduwen steeds; het leek wel een film die zich voor mijn ogen afdraaide, ik hoefde ‘m alleen maar vast te leggen. Ik noem dat een gouden moment – dan blijf ik fotograferen tot het voorbij is.

Mijn passie gaat heel ver, want zelfs wanneer ik geen camera bij me heb, fotografeer ik in mijn hoofd. Ik denk dat je bijna als fotograaf geboren wordt; je bént het of niet.”

“Met muziek en geluid werkt dat denk ik hetzelfde,” reageert Gert. “Dat is ook aangeboren. Ik speel zelf toetsen, maar ik ken zat blinde mensen die daar niet voor zijn geboren.” Blind fotograferen lukt hem ook best. “Mijn vrouw wil ook wel eens op de foto; ze zet mij dan in de juiste positie. Dat schijnen zelfs leuke foto’s te worden. Eén ding is natuurlijk belangrijk: een strakke hand.” “Of juist niet,” reageert Ruben. Lachend: “Misschien worden de beelden wel veel interessanter als je geen strakke vaste hand hebt.” Gert: “Daar kan ik mij dus helemaal geen voorstelling van maken. Ik weet hoe het werkt, maar hoe je dat terug moet zien als beeld, weet ik niet.”

Echosignalen

“Als ik mijn ogen sluit,” vertelt Ruben, “kan ik nog steeds foto’s maken; ik droom ook in beelden.” “Ik niet,” reageert Gert. “Als ík droom, vóel ik. Ik kan dromen dat ik hand in hand loop; dat voel ik dan ook.” “Dat is dus misschien een diepere dimensie die wij missen,” werpt Ruben op. “Ja, jullie zijn heel visueel ingesteld. Waar jij in een drukke omgeving om je heen kijkt, werkt dat bij mij met echosignalen. Ik kan bewust filteren; in een volle kamer kies ik wat ik wel en niet hoor.”

Ruben: “Soms zie ik vormpjes of combinaties die een ander niet ziet – bijna ziekelijk; iemand met een geel jasje die langs een gele muur loopt. ‘Hád ik maar een camera bij me,’ denk ik dan. Vermoeiend, maar tegelijkertijd ontzettend leuk. Op vakanties moet ik m’n camera soms bewust thuislaten, anders geniet ik van andere dingen dan van mijn vrouw. Het mooiste wat ik de laatste tijd gezien heb? Over het algemeen vind ik iets mooi wanneer het een emotie bij mij losmaakt; als ik ga huilen of in mijn buik iets voel, is het een heel mooie foto,” zegt Ruben met iets van ontzag. “Onderweg hiernaartoe stopte ik middenin de polder, omdat ik een rood-wit-blauw beschilderde caravan zag. Het feit dat ik de moeite nam om te stoppen, zegt al genoeg. Alles viel samen: mooi licht, een korenveld met platgereden sporen.” Hij kijkt naar Gert: “Misschien denk jij nu:

‘Waar hébben we het over?’”

Gert: “Ik herken wel wat je zegt, maar dan met geluid. Mij zou onderweg opvallen welk geluid de auto maakt. Bij ons in de kerk hebben we een beste geluidsinstallatie, maar ik hoor héél duidelijk wie het geluid regelt. Als de microfoon begint rond te zingen, denk ik: ‘Jongen, draai nou even de middenfrequenter iets uit!’”

Moorkop

“Ik vind het vervelend dat ik bijvoorbeeld niet kan autorijden,” zegt Gert over de voor- en nadelen van blind zijn. “We hebben sinds kort een camper, maar mijn vrouw moet rijden. Dát had ik ook wel willen doen. Daartegenover staat dan weer mijn technische achtergrond, dus als er iets mankeert, kan ik ernaar kijken. Ik heb het min of meer geaccepteerd, maar sommige dingen zijn nog best lastig. Zo veranderen ze op mijn werk momenteel het softwaresysteem; dan loop ik wel eens vast, en dat is balen. Maar ik vind het niet erg dat iemand mij soms moet helpen.”

“Ik ben eigenlijk wel blij dat je vooral praktische dingen mist,” stelt Ruben. “Toen ik hierheen reed, voelde ik me bijna schuldig, omdat ik met iemand die blind is ga praten over hoe lyrisch ik ben over het visuele. Ik dacht: ‘Ik moet me maar inhouden, anders doe ik hem daar pijn mee.’”

Gert nuanceert dit door laaiend enthousiast te vertellen hoe hij op zijn beurt kan genieten van zijn gehoor. “Sinds kort ben ik weer begonnen met cd-opnames op locatie – laatst nog van een groot koor dat een paasoratorium zong. Eindelijk kon ik weer met mijn eigen spulletjes op pad. En dan toch ook die spanning: zal het allemaal wel goed gaan? Als ik dan de opname start en het spul draait, denk ik: ‘Yes!’ Ik kan dan wel een gat in de lucht springen – schítterend vind ik zo’n moment! Ik zie het koor dan zó voor me.”

Gert raakt op dreef. “Weet je wat echt leuk is? Moet je iemand een blinddoek omdoen en een gebakje geven, vooral zo’n lekkere moorkop; als je geluk hebt, heeft ‘ie het in z’n nek zitten. We hebben dat wel eens gedaan – ik heb vreselijk zitten genieten!” Lachend: “Ik zie het voor me, dat zal er mooi kliederig uitzien!”

Paradepaardje

Voordat we ons naar de fotolocatie spoeden, showt audiofanaat Gert enthousiast zijn eigen ‘ministudio’. “Dat jij daar wijs uit kunt worden!” roept Ruben verbaasd, alle apparatuur overziend. Compleet in zijn element draait Gert watervlug aan allerlei knopjes; schuifjes gaan in rap tempo open en dicht, begeleid door Gerts commentaar. “Kijk, dat doe ik zo, hups, en dan zo; hier heb je schuifje drie – drie vingers, zo doe ik dat.” Hier geeft een volleerd docent een spoedcursus ‘geluidstechniek’. Er staat ook een keyboard. “Ik heb twee jaar les gehad, maar noten – ho maar. Ik ken blinde mensen die hele stukken van Bach of Mozart via braille instuderen. Ik speel op het gehoor.” Dan laat Gert apetrots zijn paradepaardje zien: “Een amplitude-gemoduleerde Nord-synthesizer. Het mooiste wat ik heb; dit is zó mooi jongen. Puur analoog, het oude jaren zeventig, tachtig werk. Als je dit ding lóstrekt…”

De tijd dringt, want de zon zakt. Op dus naar de Drontense Vossemeerdijk voor de fotosessie. Daar aangekomen lachen de heren heel wat af. Gert roept tegen de Visie-fotograaf: “Fotografeer je het wel in RAW (een bestandsformaat, red.)? Dan kun je het nog een beetje bewerken.” Ruben: “Dat jij dat weet! Wel jammer dat hij een Nikon heeft, en geen Canon,” plaagt hij. Ruben leidt Gert voorzichtig op de tandem; in opperbeste stemming fietst het duo geduldig tientallen keren de dijk op en neer.

Even later praten we zittend op het dijkgras verder. Een bootje vaart voorbij. Gert – een echte geluidsjager, zoals hij zichzelf noemt – onderbreekt er het gesprek voor. “Kijk eens wat een mooi geluid, geweldig! Een ouwe Lister, een diesel,” beweert hij stellig. “Jammer dat je dat geluid niet in het artikel kunt zetten.”

Schaal

Zou Gert blij zijn als hij morgen plotseling kon zien? “Ik zou niet zomaar weten wat een boom is, of een auto. Misschien moet ik wel opnieuw leren lopen, en wil ik dat? Van Bartimeüs staat niet in de Bijbel hoe hij ermee omging toen hij ziende werd. Ik weet dat ik in het nieuwe leven zal zien. Op deze aarde red ik mij prima; krijg ik het hier niet, dan daar wel.” Volgens Ruben zullen we in de hemel allemáál in een andere dimensie gaan zien. “Dat gaan we met elkaar beleven; ik denk dat dat heel bijzonder wordt.”

Gert bezocht eens met zijn vrouw een grote basiliek in Maastricht. Daar stond een grote schaal met briefjes, waar Gert er één uit pakte. “Er stond op: ‘En de blinden zullen zien.’” Ruben is geraakt als Gert dit vertelt. “God weet wat je nodig hebt, denk ik dan. In de Bijbel staat: ‘Zalig hij die niet ziet, maar toch gelooft.’ Dat is niet letterlijk, maar geloven wordt misschien wel iets nóg groters wanneer je niet kunt zien.”

Met dank aan Ridder Tweewielers, Nijkerk.

Wilfred HERMANS

Bron: Eo.nl, 5 januari 2010

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lommelse producer werkt samen met Daisy uit ‘Belgium’s Got Talent’17-03-2020 05:03:00
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 4. Amadou & Mariam: blind vertrouwen22-11-2018 09:11:20
 5. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 6. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 7. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 8. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 9. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 10. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 11. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 12. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 13. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 14. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 15. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 16. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 17. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 18. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 19. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 20. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 21. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 22. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 23. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 24. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 25. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 26. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 27. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 28. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 29. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 30. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 31. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 32. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 33. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 34. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 35. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 36. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 37. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 38. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 39. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 40. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 41. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 42. Organist Tjaco van der Weerd moet het hebben van horen spelen11-01-2016 10:01:36
 43. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 44. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 45. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 46. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 47. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 48. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18
 49. Begrafenis Ray Charles druk bijgewoond09-10-2015 07:10:18
 50. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 51. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18
 52. Sommigen noemden hem ‘The Genius’09-10-2015 07:10:18
 53. Ray Charles had muziek nodig als eten en drinken09-10-2015 07:10:18
 54. Ray Charles zingt niet meer09-10-2015 07:10:17
 55. Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 56. Ray Charles (73) overleden09-10-2015 07:10:17
 57. Jazzlegende Ray Charles overlijdt op 73 jaar09-10-2015 07:10:17
 58. Jazz-icoon Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 59. Cola cool en Pepsi poes09-10-2015 07:10:13
 60. De bijzondere eigenschap van Severine Doré09-10-2015 07:10:13
 61. “Het medelijden is weg”09-10-2015 07:10:13
 62. “Van ocharme moet ik niet weten”09-10-2015 07:10:13
 63. Blinde muzikanten over Severine09-10-2015 07:10:13
 64. Gunter en Manuela uit Wolvertem leven mee met Eurosong-kandidate09-10-2015 07:10:13
 65. “Ik wilde haar zo zelfstandig mogelijk opvoeden”09-10-2015 07:10:13
 66. Bel Canto in actie voor blinden en slechtzienden07-10-2015 06:10:30
 67. Blinde Jane roert jury The Voice Kids tot tranen toe02-10-2015 06:10:45
 68. 15x Ray17-09-2015 08:09:53
 69. Studio Ray Charles wordt museum17-09-2015 08:09:40
 70. “Met dank aan oma”17-09-2015 08:09:20
 71. De oerschuld van een blinde zanger17-09-2015 08:09:01
 72. “Ik hang die Oscar rond mijn nek”17-09-2015 08:09:46
 73. Interview: Regisseur Taylor Hackford werkte vijftien jaar aan biopic over Ray Charles17-09-2015 08:09:33
 74. De blinde ambitie van Ray17-09-2015 08:09:20
 75. Grammy Awards eren Ray Charles17-09-2015 08:09:05
 76. Overleden muzieklegende Ray Charles legt het meeste gewicht in de schaal17-09-2015 08:09:51
 77. Blind op zijn zevende, junkie op zijn zestiende17-09-2015 08:09:36
 78. Blind Boys of Alabama verliezen zanger Scott17-09-2015 08:09:20
 79. Amadou & Mariam soulvol in de AB17-09-2015 08:09:07
 80. ‘Blind zijn zal ons nooit tegenhouden’17-09-2015 08:09:53
 81. Blind paar Amadou & Mariam maakte leukste zomerplaat17-09-2015 08:09:39
 82. ‘Samenwerking met Manu Chao geen opportunisme’17-09-2015 08:09:27
 83. Wij zingen voor vrede17-09-2015 08:09:14
 84. Interview: Stevie Wonder is terug na tien jaar17-09-2015 08:09:59
 85. ‘Het verlangen naar de dood verdring je maar beter’17-09-2015 08:09:45
 86. “Als blinde muzikant ben je veel kwetsbaarder”17-09-2015 08:09:30
 87. Ik praat niet alleen over geld17-09-2015 08:09:09
 88. Raymond Thiberge: Franse pianist, organist, pedagoog en auteur17-09-2015 08:09:55
 89. Conrad Paumann: Duitse organist, luitist en componist17-09-2015 08:09:42
 90. Claude Montal: De eerste blinde pianostemmer17-09-2015 08:09:28
 91. Art Tatum17-09-2015 08:09:15
 92. Bernard D’Ascoli: Blinde pianist17-09-2015 08:09:01
 93. Biografie George Albert Shearing17-09-2015 08:09:48
 94. Blinde tenor beter in pop dan in opera17-09-2015 08:09:34
 95. ‘Wat belangrijk is in het leven, is onzichtbaar’17-09-2015 08:09:17
 96. Ray Charles krijgt standbeeld in geboortestad17-09-2015 08:09:03
 97. Stevie Wonder op de knieën voor Obama17-09-2015 08:09:50
 98. Bluesgitarist Jeff Healey (1966 -2008)17-09-2015 08:09:35
 99. Jeff Healey verliest strijd tegen kanker17-09-2015 08:09:22
 100. “Hij gelooft zijn succes niet”17-09-2015 08:09:05
 101. Blinde blueszanger zingt hartverscheurend mooi17-09-2015 08:09:49
 102. Blinde Aboriginal zanger breekt internationaal door17-09-2015 08:09:35
 103. Ster voor Bocelli op Walk Of Fame17-09-2015 08:09:18
 104. Slechtziende verrast met Stevie Wonder17-09-2015 08:09:03
 105. Andrea Bocelli spreekt over zijn geloof17-09-2015 08:09:44
 106. Derek speelt alles na één keer horen17-09-2015 08:09:18
 107. Amadou & Mariam – Folila17-09-2015 08:09:00
 108. Amadou & Mariam17-09-2015 08:09:42
 109. Stevie Wonder kan straks misschien weer zien17-09-2015 08:09:25
 110. Stevie Wonder wil zelf met de auto rijden17-09-2015 08:09:08
 111. Stevie Wonder pleit voor muziekgames die geschikt zijn voor blinden17-09-2015 08:09:52
 112. Stevie Wonder geridderd17-09-2015 08:09:37
 113. Black Eyed Pea wordt langzaam blind17-09-2015 08:09:14
 114. Blinde fan speelt met U217-09-2015 08:09:57
 115. Stevie Wonder bedankt Steve Jobs voor toegankelijkheidsfuncties op iPhone17-09-2015 08:09:37
 116. Stevie Wonder wil leren dansen17-09-2015 08:09:10
 117. Stevie Wonder afgeperst door familie17-09-2015 08:09:54
 118. McCartney trakteert visueel gehandicapte fans op tickets17-09-2015 08:09:36
 119. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:02
 120. Concert Stevie Wonder als bedankje17-09-2015 08:09:47
 121. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:28
 122. Beyoncé zingt voor blinde fan17-09-2015 08:09:13
 123. Beyoncé zingt duet met blinde fan17-09-2015 08:09:56
 124. Blinde jazzpianist George Shearing (91) overleden17-09-2015 08:09:41
 125. Malinees duo Amadou en Mariam komt met nieuw album17-09-2015 08:09:25
 126. ‘We gaan pas naar huis als we iedereen horen dansen’17-09-2015 08:09:09
 127. Folklegende Doc Watson is niet meer17-09-2015 08:09:53
 128. Stevie Wonder vraagt echtscheiding aan17-09-2015 08:09:37
 129. Stevie Wonder vraagt scheiding aan na elf jaar huwelijk17-09-2015 08:09:56
 130. Dit Egyptische orkest van blinde moslima’s speelt werk dat hier wél mag17-09-2015 08:09:41
 131. Blinde operazanger Andrea Bocelli getrouwd17-09-2015 08:09:25
 132. Blueslegende Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:09
 133. Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:16
 134. Is Stevie Wonder wel echt blind?17-09-2015 08:09:54
 135. Is Stevie Wonder dan toch niet blind?17-09-2015 08:09:40
 136. Blinde zanger-pianist Bert Louissen: ‘Niet achteroverleunen, maar jezelf ontwikkelen!’17-09-2015 07:09:57
 137. Vincent Bijlo – ‘Meer dan die blinde cabaretier’17-09-2015 07:09:39
 138. De lichtzoeker en de geluidsjager17-09-2015 07:09:52
 139. Muzikanten met een handicap gaan ‘all the way’17-09-2015 07:09:37
 140. Gedreven door de uitdaging: Koninklijke school voor blinden en slechtzienden17-09-2015 07:09:54
 141. Braille helpt pianist Niels (12) aan Brits diploma17-09-2015 07:09:44
 142. ‘Ik heb 200 orgels in m’n hoofd zitten’17-09-2015 07:09:57
 143. Blinde Ed: ‘Mijn handicap is juist mijn sterke punt’17-09-2015 07:09:39
 144. Componist Yannis Kyriakides wint muziekprijs met Dreams of the Blind17-09-2015 07:09:17
 145. Oog voor ambities van blinden17-09-2015 07:09:00
 146. Carla Franssen (90): “Hoe kom je erbij dat ik niet meer kan spelen?”17-09-2015 07:09:47
 147. Video: Blinde organist presenteert CD17-09-2015 07:09:53
 148. Kinderen Visio De Heukelom kregen echte concertzaal voor de deur17-09-2015 07:09:18
 149. Bert Vossen uit Ospel – De blinde masseurblues17-09-2015 07:09:13
 150. Giel Beelen liever blind dan doof17-09-2015 07:09:05
 151. Nieuwe cd Charlotte Glorie17-09-2015 07:09:25
 152. Blinde student van Herman Brood Academie blogt voor Visio17-09-2015 07:09:52
 153. Video – Blinde Tjaco van der Weerd speelt La Improvisation Lyrique aan het Kuhn-orgel, Saint François Lausanne (CH)17-09-2015 07:09:27
 154. Blinde Bosschenaar Sjef van Rooij brengt cd uit17-09-2015 07:09:10
 155. “Hij voelt de muziek als geen ander!”17-09-2015 07:09:26
 156. Blinde Jef Verwimp viert 65-jarig jubileum als muzikant17-09-2015 07:09:12
 157. Organist Jos Bruurs uit Hoogstraten17-09-2015 07:09:38
 158. “Ik ben nog lang niet uitgezongen”17-09-2015 07:09:24
 159. Blinde zangermuzikant staat vijftig jaar op de planken17-09-2015 07:09:11
 160. Zanger Jefke de blinde begraven17-09-2015 07:09:54
 161. Jefke de blinde sterft niet op het podium17-09-2015 07:09:36
 162. “Jefke de blinde” sterft na val in huis17-09-2015 07:09:22
 163. Volkszanger Jefke de blinde overleden17-09-2015 07:09:08
 164. Severine Doré voelt zich nu wél klaar voor comeback17-09-2015 07:09:55
 165. Nieuwe single voor Severine Doré net voor 30ste verjaardag17-09-2015 07:09:37
 166. Friturist biedt 1.660 euro voor “iets” van Clouseau17-09-2015 07:09:25
 167. Koen Wauters brengt 1.660 euro op bij ‘blinde veiling’17-09-2015 07:09:13
 168. Blinden genieten mee van Folklorefestival17-09-2015 07:09:00
 169. Blinde danser steelt de show17-09-2015 07:09:45
 170. Dorst naar muziek en dans17-09-2015 07:09:30
 171. Accordeons van Jefke de blinde onder de hamer17-09-2015 07:09:09
 172. Slechtzienden brengen cd uit17-09-2015 07:09:57
 173. ‘Blind zijn houdt ons niet weg van muziek’&17-09-2015 07:09:42
 174. Blinde vrienden maken muziek17-09-2015 07:09:24
 175. “Zij zijn mijn oren, ik ben hun ogen”17-09-2015 07:09:06
 176. Gypsies stoten door naar Eurosong17-09-2015 07:09:41
 177. Duvelradio geeft lotgenoten tips en info17-09-2015 07:09:24
 178. Lommelaar maakt radio met tips voor blinden17-09-2015 07:09:11
 179. “Duvel speelt volksmuziek”17-09-2015 07:09:54
 180. “Als je niks ziet, is de passie groter”17-09-2015 07:09:33
 181. Zangeres Lydia Martino zingt Jos Martin17-09-2015 07:09:20
 182. Henri Spider eert Jos Martin17-09-2015 07:09:06
 183. Kraan hijst klavier in toren17-09-2015 07:09:53
 184. Nieuw beiaardklavier uniek in België17-09-2015 07:09:36
 185. Blinde muzikant opent opnamestudio17-09-2015 07:09:21
 186. “Ik zou na al die jaren zelfs niet meer willen zien”17-09-2015 07:09:06
 187. Manager uit Scherpenheuvel helpt blinde zanger aan nieuw album17-09-2015 07:09:51
 188. Putse blinde wil schlagerkoning worden17-09-2015 07:09:38
 189. “Single, manager én platencontract: wow!”17-09-2015 07:09:24
 190. Blinde Tom speelt op Mechelse beiaard17-09-2015 07:09:03
 191. “Ik ben wel blind maar doe alles mee”17-09-2015 06:09:47
 192. Blinden volgen notenleer in braille17-09-2015 06:09:22
 193. “Verhaal van Steven S. heeft Kafkaiaanse allures”17-09-2015 06:09:04
 194. Blinde drummer geschrapt aan muziekschool17-09-2015 06:09:35
 195. Blinde drummer mag toch naar conservatorium17-09-2015 06:09:00
 196. Bijna blinde zanger bedenkt manier om noten te lezen17-09-2015 06:09:11
 197. Freddy Davis blind aan rechteroog17-09-2015 06:09:32
 198. Blinde kinderen volgen pianoles in muziekschool17-09-2015 06:09:16
 199. ‘Paralympics van de muziek’ beleeft internationaal debuut op TedxBrussels17-09-2015 06:09:59
 200. Blindnote en Muziekpublique halen wereldtop17-09-2015 05:09:51

Laatst bijgewerkt op 17 september 2015 – 19:42