Blinde muzikanten over Severine

Er zijn wel meer blinden die carrière maken in de muziek. In de States behoren Ray Charles en Stevie Wonder tot de hele groten. De Italiaanse tenor Andrea Bocelli is eveneens wereldtop. Ook in eigen land zijn er blinden die van de muziek hun beroep hebben gemaakt. Drie van hen hebben een boontje voor Severine Doré:

HASSELT

Raoul Claeys: “Tranen in mijn ogen”

De blinde Aarschotse pianist Raoul Claeys (65), die destijds gedurende acht jaar met zijn orkest The Top Hits An Christy begeleidde, had zondag tranen in de ogen toen hij de overwinning van Severine Doré mee beleefde vanop zijn ziekbed. “Ik heb Severine toevallig leren kennen tijdens haar optredens op zondagnamiddag in een Aarschotse taverne,” zegt Raoul. “Later heb ik een vijftal arrangementen voor haar geschreven van liedjes die deel uitmaakten van een programma voor scholen. Ze is een gedreven persoonlijkheid. Ik apprecieer vooral haar durf. Zelf zou ik dit niet hebben gedurfd. Achter een piano zitten is niet zo’n uitdaging voor een blinde, maar als zangeres stel je je bloot tegenover het publiek. Er is veel waar een blinde moet op letten. Je moet je bijvoorbeeld goed opstellen op het podium. Severine had vroeger de neiging om tijdens het zingen door te knieën te buigen. Dat heeft ze afgeleerd. Ze heeft zondag vooral heel sterk en heel juist gezongen. Ik denk dat ze een goede kans maakt in de finale.”

Pino Guaracci: “Niet uit medelijden”

De Genkse studiobaas Pino Guaracci kent Severine al enkele jaren. “We zijn ooit samen op vakantie geweest met een vereniging voor slechtzienden. Sindsdien zijn we contact blijven houden. De mensen zeggen vaak dat een blinde beter hoort dan personen zonder handicap. Dat is niet waar. Het gehoor van een blinde is op zich niet beter, het is wel beter ontwikkeld doordat een visueel gehandicapte niet wordt afgeleid. Hij concentreert zich veel beter omdat hij dat ene zintuig moet missen. Daardoor is trouwens ook de tastzin bij een blinde beter ontwikkeld.”

Is haar handicap voor Severine ook een voordeel geweest bij de puntentoekenning?

“Dat denk ik niet,” antwoordt Pino beslist. “Misschien is dat ooit zo geweest maar die tijd is voorbij. Terecht trouwens. Severine had een mooie Engelse ballad en ze heeft die prima gezongen.”

Mike Elburgh: “Niet zielig doen”

De blinde muzikant Geert Maeckelbergh (28) heeft zopas onder de naam Mike Elburgh de cd ‘Flight of Ideas’ uitgebracht, twaalf nummers synthesizermuziek waarbij de luisteraar in gedachten kan wegdromen naar verschillende landen: Baskenland, de Balkan, Brazilië enz. “Het is een rustgevende cd, heel geschikt tegen de stress,” zegt Geert. Hij is blij met de overwinning van Severine. “Ik ken haar van de vzw Respectra, waar ze vrijwilligerswerk doet. Het is een knappe meid. Ik vond haar nummer ook leuk. Als ze niet blind was, hadden ze haar zondag er ook uitgepikt. Ze heeft zelf gezegd dat niemand medelijden met haar moet hebben en dat is ook zo. Blinden zijn niet zielig. Ik hoop dat de mensen vooral haar muziek leuk vinden en dat er niet voortdurend over haar handicap wordt gepraat.”

Bron: Het Belang van Limburg, 29 januari 2002

De binnenkant van … Severine Doré

“Ik kick op stress”

ZWIJNDRECHT

“Leuke zaak heb je. Stopt de 24 hier niet ergens in de buurt?, informeert ze bij de barman van de statige Antwerpse brasserie, terwijl de fotograaf zijn materiaal in stelling brengt. “Ze kent de dienstregeling van alle trams en treinen uit het hoofd. Heel straf, hoor”, fluistert haar manager ons toe. Severine Doré, het breekbare, halfblinde zangeresje dat maandagavond met haar klaterende stem zowel de vakjury als het publiek van Eurosong in verrukking bracht, blijkt een erg zelfstandige, sterke vrouw. Het interview vindt plaats de dag na haar triomf, maar alleen de heesheid in haar stem verraadt dat ze al meer dan twintig uur onafgebroken in de weer is. Voor het overige lijkt de 23-jarige uit Zwijndrecht, die naast het podium Severine D’Hondt heet, nog altijd op een wolk te leven. “Hier heb ik mijn hele leven van gedroomd. Voor vermoeidheid is er even geen tijd”, lacht ze en zet haar tweede blikje Red Bull aan haar lippen.

ZEVEN EMOTIES

1. Geluk

(lachend) Een makkie om mee te beginnen, dankjewel. Voor een artiest zijn succes en erkenning natuurlijk de opperste vormen van geluk. Ik kan je verzekeren: als je na jaren van hard werken in de schaduw, plots in het volle licht van de spots staat, geeft dat een onbeschrijflijk gevoel. Ik ben nog altijd bedwelmd door alle aandacht die ik de voorbije 24 uur heb gekregen. ‘Een tv-optreden, twee radio-interviews, drie weekbladinterviews, … hoe hou je het vol?’ hebben sommige mensen mij vandaag gevraagd. Maar voor mij kan het eigenlijk niet hectisch genoeg zijn. Ook als ik bij de vzw Respectra (een vzw voor visueel gehandicapten waar Severine Doré in haar vrije tijd als vrijwilligster werkt) een artiestennamiddag organiseer, hou ik ervan wanneer het tijdens de voorbereiding hier en daar in het honderd loopt. Als ik mij dan thuis, weg van alle drukte in een warm bad laat glijden, kan ik daar ook wel van genieten. Maar eigenlijk kick ik het meest op stress. Rust en orde zijn niet echt aan mij besteed.

2. Woede

Ik maak mij niet vaak boos. Maar als het gebeurt, kan ik wel flink tekeer gaan, met veel roepen en schreeuwen. Alleen word ik zelden of nooit kwaad op vreemden. Alleen mensen die mij na aan het hart liggen, kunnen mij echt raken. Dus zijn het meestal familieleden of vrienden die het moeten ontgelden. Maar iedereen die mij kent, weet dat dat . korte uitbarstingen zijn. Twee minuten later ben ik het alweer vergeten. Ik durf van mezelf zeggen dat ik helemaal niet koppig of haatdragend ben.

Hoe reageer je als iemand insinueert dat je handicap in je voordeel heeft gespeeld bij je selectie voor de Eurosongfinale?

Daar zal ik mij nooit over opwinden. Het is onvermijdelijk dat sommige mensen dat denken. Tot op zekere hoogte heb ik daar ook begrip voor. Iedereen met een handicap die op één of andere vlak succesvol is, krijgt vroeg of laat dat verwijt te horen. Daar heb ik mee leren leven. Maar diep in mezelf weet ik dat het niet klopt. Severine Doré heeft die Eurosongselectie gewonnen, niet de blinde Severine Doré.

3. Verlangen

Natuurlijk droom ik erve door te breken als zangeres. Ik ben zelfs bereid om daar veel voor op te geven. Nu goed, momenteel is mijn leven niet zo gecompliceerd. Ik woon alleen. Dus op privé-vlak heb ik niet veel verplichtingen. En mijn echte vrienden zouden het ook wel begrijpen als ik hen door mijn zangcarrière wat minder zou kunnen opzoeken dan nu. Maar eigenlijk probeer ik niet te veel met de toekomst bezig te zijn. Dan raak je alleen maar gefrustreerd en dat wil ik absoluut vermijden. Mocht het niet vlotten met die zangcarrière, zal mijn wereld trouwens niet instorten. Dan probeer ik het wel achter de schermen van de showbizz, in het management of zo. Ik weet zeker dat zo’n carrière me op termijn evenveel voldoening zou schenken.

Je bent halfblind geboren. Heb je jezelf nooit afgevraagd hoe het is om normaal te kunnen zien? Is dat überhaupt een gespreksthema onder visueel gehandicapten?

Ik leid een vrij normaal leven, vandaar dat ik mijn handicap nooit als een gebrek of een gemis heb ervaren. Ik sta er eigenlijk zelden bij stil. Alleen als iemand me honderd procent zekerheid zou geven dat ik met een operatie een normaal gezichtsvermogen kan krijgen, zou ik het overwegen. Maar ik zou er geen enkel risico voor willen nemen. Weinig blinde

mensen zijn daar trouwens mee bezig. Bij vzw Respectra hebben we het vooral er het imago van blinden en slechtzienden. Behandeld worden als gewone, volwaardige mensen is voor ons veel belangrijker dan kunnen zien.

4. Heimwee

Ik heb tot nog toe al een vrij leuk leven gehad, vind ik zelf. Ik herinner mij nog hoe ik in de humaniora elke dag samen met een vriendin op de tandem naar school reed. Drie kwartier heen en drie kwartier terug, en maar kletsen. Maar die vier jaar op kot in Mechelen (Severine Dore studeerde secretariaatsmanagement met specialisatie event-management} dat was toch wel een heel leuke periode. Ik kwam daar toe op mijn achttiende en kende niemand. Gelukkig woonde ik samen met veertien andere studenten in één huis, zodat ik in ijltempo een brede vriendenkring heb uitgebouwd. In het begin was dat voor de anderen wellicht even wennen, een blind meisje dat zich in het studentenleven stort. Maar na een tijdje had ik het gevoel dat ze het niet eens meer merkten. Vooral dat eerste jaar op kot herinner ik mij als één lang feest. Ik was geen cantusloper, maar een fuifnummer. Het was vaak 5 uur ’s ochtends voor ik mijn bed zag. Maar de ochtend daarop zat ik wel om 8 uur stipt in de les, tot verwondering van mijn medestudenten. Vaak denk ik, voor een ouder moet het sowieso niet makkelijk zijn om een zoon of dochter op die leeftijd al zoveel zelfstandigheid te geven. Maar mijn ouders zullen het daar wellicht nog veel moeilijker mee gehad hebben, gezien mijn handicap. Maar daar hebben ze nooit iets van laten merken. En daar ben ik hen nog altijd dankbaar voor.

5. Verdriet

Ik ben iemand die zich nog al snel hecht aan mensen. Gewoon al afscheid nemen van een collega, daar kan ik dagen kapot van zijn. En als iemand mijn vertrouwen beschaamt, ben ik daar echt door geschokt. Ik weet dat ik daar, zeker in de showbizzwereld, moet mee uitkijken. Maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Gelukkig overkomt het me niet zo vaak dat ik me in iemand vergis. Meestal hoor ik aan iemands stem meteen of hij of zij te vertrouwen is. Als ik een slecht gevoel heb, gebeurt het heel vaak dat een vriendin zegt: ‘Je hebt gelijk, dat ziet er ne hele raren uit.’Maar het allergrootste verdriet is voor mij toch liefdesverdriet. Ik kan niet op uiterlijkheden afgaan. Dus liefde op het eerste gezicht bestaat niet voor mij. Ik moet de indruk hebben (lat ik iemand echt ken voor ik er verliefd op kan worden. En als dat dan mislukt, kan dat heel diep zitten. Dan heb ik echt tijd nodig om daar overheen te komen. Dat zijn ook de enige keren dat ik op mijn blindheid terugval. ‘Had ik gewoon kunnen zien, dan was dat niet gebeurd’, denk ik dan. Maar dat zijn de emoties van het moment. Achteraf besef ik wel dat dat onzin is. Noem het gerust één van mijn slechte eigenschappen.

6. Bewondering

Er zijn natuurlijk veel artiesten die ik mateloos bewonder. Maar als je nu echt vraagt met wie ik eens aan een tafel een gesprek zou willen hebben: Paddy Kelly van The Kelly Family. Een hééémelse stem en ik zou graag eens aan dat lang haar van hem voelen. (proest het uit)

Ik kan me voorstellen dat bewondering en afgunst soms heel dicht bij elkaar liggen voor een artiest.

(Denkt lang na) Zoals liefde en haat ook heel nauw verwant zijn, zeker? Het gebeurt wel eens dat ik een Nederlandstalige song hoor waarvan ik denk: moet dat nu op nummer één staan? Maar dan vind ik het ook écht niet goed. Maar als het een knap nummer is, dat knap gebracht wordt, dan zal ik dat ook zeggen. Jaloersheid vind ik een verschrikkelijk slechte eigenschap, daar weiger ik aan toe te geven.

7. Spijt

Ik heb maar van één ding echt spijt in mijn leven, en dat is van mijn studiekeuze. Eigenlijk lag die richting mij niet. Maar omdat ik elk jaar geslaagd was en mij bovendien uitstekend amuseerde, heb ik die studie dan maar uitgedaan. Nadien heb ik nog een jaar event management gevolgd en dat ging me een stuk beter af. Maar achteraf gezien had ik beter iets met communicatie gedaan.

Niet dat ik daar nog elke dag zit over te piekeren, hoor: Het verleden en de toekomst hebben niet zoveel belang voor mij. Ik leef eigenlijk van dag tot dag. En ik heb me voorgenomen zo lang mogelijk van de mooie momenten te genieten. Wie weet stap ik hier over vijf minuten buiten en loop ik stomweg onder de tram. Dan kom ik liever gelukkig dan ongelukkig onder die tram terecht.

Artiestennaam: Severine Doré
Echte naam: Severine D’Hondt
Leeftijd: 23
Burg. staat: ongehuwd
Woonplaats: Zwijndrecht
Beroep: administratief bediende bij de Vlaamse Gemeenschap
Infografiek: RUG pdh

NEGEN DILEMMA’S

1. Eurovisiesong of Vlaamse nummer-één-hit?

Eurovisiesongdeelname, zo hebben ze mij ook eens in het buitenland gehoord. En wie weet vloeit er achteraf in Vlaanderen nog wel een hit uit voort.

2. Rijk of bekend?

Bekend worden. Geld lijkt me een slechte drijfveer voor een artiest. Manager Guy Beyers (gekscherend): “Leuk om weten, Severine!”

3. Radio Donna of Radio 2?

Ik luister naar beide. Maar als ik moet kiezen: geef me dan toch maar Donna. Daar kletsen ze wat minder dan op Radio 2. Eigenlijk is 4FM mijn favoriete zender. Die vormt de ideale mix tussen Donna en Radio2.

4. Moederschap of internationale carrière?

Pffoeh, dat is een moeilijke. Geef toch maar die carrière. Ik ben pas 23, moeder worden kan daarna nog altijd. Maar ooit wil ik wel kinderen, dat staat vast. Desnoods als ongehuwde moeder, daar zou ik geen probleem mee hebben.

5. Thuis of op reis?

Ik ben graag onderweg, maar het mag niet te lang duren. Na één of twee weken begin ik weer naar thuis te verlangen. Zeker als ik niets om handen heb. Echt ver weg wil ik liever niet gaan want ik heb vliegangst.

6. Engels of Nederlands?

Engels. Niet omdat ik Nederlands geen mooie taal vindt. Maar Engels zingt gewoon een stuk makkelijker. En je bereikt er natuurlijk ook een breder publiek mee.

7. Barbara Dex of Sandra Kim?

Sandra Kim. Ik heb haar een paar keer live aan het werk gezien en ik vind dat ze een prachtige stem heeft. Barbara Dex ook trouwens, maar het genre ligt mij wat minder. Hoewel, het liedje waarmee ze indertijd op Eurosong is afgegaan vind ik nog altijd een heel mooi, ijzersterk nummer.

8. Avondje uit: concert of restaurant?

Voor mij gaat er niets boven een gezellig etentje met vrienden.

9. Severine Doré of Severine D’hondt?

Severine Doré. Al was het maar omdat ik D’Hondt een afgrijselijke naam vind. Bovendien is Severine Doré altijd gelukkig en goedgezind. Terwijl Severine D’Hondt ook wel eens haar mindere momenten heeft.

Nieuwsfeit van de week

Die bommelding tijdens Eurosong vond ik echt grof. Allez, wie doet nu zoiets? Wij zaten allemaal samen naar tv te kijken toen het gebeurde. Ik kon het eerst niet geloven, ik dacht dat het om een grap ging. Voor de rest heb ik de actualiteit deze week niet echt van nabij gevolgd. Ik wilde wel, maar je begrijpt dat mijn hoofd er niet echt naar stond.

Pieter LEURIDAN

Bron: Gazet van Antwerpen, 30 januari 2002

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lommelse producer werkt samen met Daisy uit ‘Belgium’s Got Talent’17-03-2020 05:03:00
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 4. Amadou & Mariam: blind vertrouwen22-11-2018 09:11:20
 5. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 6. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 7. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 8. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 9. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 10. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 11. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 12. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 13. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 14. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 15. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 16. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 17. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 18. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 19. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 20. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 21. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 22. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 23. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 24. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 25. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 26. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 27. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 28. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 29. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 30. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 31. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 32. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 33. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 34. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 35. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 36. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 37. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 38. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 39. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 40. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 41. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 42. Organist Tjaco van der Weerd moet het hebben van horen spelen11-01-2016 10:01:36
 43. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 44. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 45. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 46. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 47. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 48. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18
 49. Begrafenis Ray Charles druk bijgewoond09-10-2015 07:10:18
 50. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 51. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18
 52. Sommigen noemden hem ‘The Genius’09-10-2015 07:10:18
 53. Ray Charles had muziek nodig als eten en drinken09-10-2015 07:10:18
 54. Ray Charles zingt niet meer09-10-2015 07:10:17
 55. Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 56. Ray Charles (73) overleden09-10-2015 07:10:17
 57. Jazzlegende Ray Charles overlijdt op 73 jaar09-10-2015 07:10:17
 58. Jazz-icoon Ray Charles overleden09-10-2015 07:10:17
 59. “Ik wilde haar zo zelfstandig mogelijk opvoeden”09-10-2015 07:10:13
 60. Cola cool en Pepsi poes09-10-2015 07:10:13
 61. De bijzondere eigenschap van Severine Doré09-10-2015 07:10:13
 62. “Het medelijden is weg”09-10-2015 07:10:13
 63. “Van ocharme moet ik niet weten”09-10-2015 07:10:13
 64. Blinde muzikanten over Severine09-10-2015 07:10:13
 65. Gunter en Manuela uit Wolvertem leven mee met Eurosong-kandidate09-10-2015 07:10:13
 66. Bel Canto in actie voor blinden en slechtzienden07-10-2015 06:10:30
 67. Blinde Jane roert jury The Voice Kids tot tranen toe02-10-2015 06:10:45
 68. 15x Ray17-09-2015 08:09:53
 69. Studio Ray Charles wordt museum17-09-2015 08:09:40
 70. “Met dank aan oma”17-09-2015 08:09:20
 71. De oerschuld van een blinde zanger17-09-2015 08:09:01
 72. “Ik hang die Oscar rond mijn nek”17-09-2015 08:09:46
 73. Interview: Regisseur Taylor Hackford werkte vijftien jaar aan biopic over Ray Charles17-09-2015 08:09:33
 74. De blinde ambitie van Ray17-09-2015 08:09:20
 75. Grammy Awards eren Ray Charles17-09-2015 08:09:05
 76. Overleden muzieklegende Ray Charles legt het meeste gewicht in de schaal17-09-2015 08:09:51
 77. Blind op zijn zevende, junkie op zijn zestiende17-09-2015 08:09:36
 78. Blind Boys of Alabama verliezen zanger Scott17-09-2015 08:09:20
 79. Amadou & Mariam soulvol in de AB17-09-2015 08:09:07
 80. ‘Blind zijn zal ons nooit tegenhouden’17-09-2015 08:09:53
 81. Blind paar Amadou & Mariam maakte leukste zomerplaat17-09-2015 08:09:39
 82. ‘Samenwerking met Manu Chao geen opportunisme’17-09-2015 08:09:27
 83. Wij zingen voor vrede17-09-2015 08:09:14
 84. Interview: Stevie Wonder is terug na tien jaar17-09-2015 08:09:59
 85. ‘Het verlangen naar de dood verdring je maar beter’17-09-2015 08:09:45
 86. “Als blinde muzikant ben je veel kwetsbaarder”17-09-2015 08:09:30
 87. Ik praat niet alleen over geld17-09-2015 08:09:09
 88. Raymond Thiberge: Franse pianist, organist, pedagoog en auteur17-09-2015 08:09:55
 89. Conrad Paumann: Duitse organist, luitist en componist17-09-2015 08:09:42
 90. Claude Montal: De eerste blinde pianostemmer17-09-2015 08:09:28
 91. Art Tatum17-09-2015 08:09:15
 92. Bernard D’Ascoli: Blinde pianist17-09-2015 08:09:01
 93. Biografie George Albert Shearing17-09-2015 08:09:48
 94. Blinde tenor beter in pop dan in opera17-09-2015 08:09:34
 95. ‘Wat belangrijk is in het leven, is onzichtbaar’17-09-2015 08:09:17
 96. Ray Charles krijgt standbeeld in geboortestad17-09-2015 08:09:03
 97. Stevie Wonder op de knieën voor Obama17-09-2015 08:09:50
 98. Bluesgitarist Jeff Healey (1966 -2008)17-09-2015 08:09:35
 99. Jeff Healey verliest strijd tegen kanker17-09-2015 08:09:22
 100. “Hij gelooft zijn succes niet”17-09-2015 08:09:05
 101. Blinde blueszanger zingt hartverscheurend mooi17-09-2015 08:09:49
 102. Blinde Aboriginal zanger breekt internationaal door17-09-2015 08:09:35
 103. Ster voor Bocelli op Walk Of Fame17-09-2015 08:09:18
 104. Slechtziende verrast met Stevie Wonder17-09-2015 08:09:03
 105. Andrea Bocelli spreekt over zijn geloof17-09-2015 08:09:44
 106. Derek speelt alles na één keer horen17-09-2015 08:09:18
 107. Amadou & Mariam – Folila17-09-2015 08:09:00
 108. Amadou & Mariam17-09-2015 08:09:42
 109. Stevie Wonder kan straks misschien weer zien17-09-2015 08:09:25
 110. Stevie Wonder wil zelf met de auto rijden17-09-2015 08:09:08
 111. Stevie Wonder pleit voor muziekgames die geschikt zijn voor blinden17-09-2015 08:09:52
 112. Stevie Wonder geridderd17-09-2015 08:09:37
 113. Black Eyed Pea wordt langzaam blind17-09-2015 08:09:14
 114. Blinde fan speelt met U217-09-2015 08:09:57
 115. Stevie Wonder bedankt Steve Jobs voor toegankelijkheidsfuncties op iPhone17-09-2015 08:09:37
 116. Stevie Wonder wil leren dansen17-09-2015 08:09:10
 117. Stevie Wonder afgeperst door familie17-09-2015 08:09:54
 118. McCartney trakteert visueel gehandicapte fans op tickets17-09-2015 08:09:36
 119. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:02
 120. Concert Stevie Wonder als bedankje17-09-2015 08:09:47
 121. Stevie Wonder beloont diplomaten met concert17-09-2015 08:09:28
 122. Beyoncé zingt voor blinde fan17-09-2015 08:09:13
 123. Beyoncé zingt duet met blinde fan17-09-2015 08:09:56
 124. Blinde jazzpianist George Shearing (91) overleden17-09-2015 08:09:41
 125. Malinees duo Amadou en Mariam komt met nieuw album17-09-2015 08:09:25
 126. ‘We gaan pas naar huis als we iedereen horen dansen’17-09-2015 08:09:09
 127. Folklegende Doc Watson is niet meer17-09-2015 08:09:53
 128. Stevie Wonder vraagt echtscheiding aan17-09-2015 08:09:37
 129. Stevie Wonder vraagt scheiding aan na elf jaar huwelijk17-09-2015 08:09:56
 130. Dit Egyptische orkest van blinde moslima’s speelt werk dat hier wél mag17-09-2015 08:09:41
 131. Blinde operazanger Andrea Bocelli getrouwd17-09-2015 08:09:25
 132. Blueslegende Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:09
 133. Johnny Winter overleden17-09-2015 08:09:16
 134. Is Stevie Wonder wel echt blind?17-09-2015 08:09:54
 135. Is Stevie Wonder dan toch niet blind?17-09-2015 08:09:40
 136. Blinde zanger-pianist Bert Louissen: ‘Niet achteroverleunen, maar jezelf ontwikkelen!’17-09-2015 07:09:57
 137. Vincent Bijlo – ‘Meer dan die blinde cabaretier’17-09-2015 07:09:39
 138. De lichtzoeker en de geluidsjager17-09-2015 07:09:52
 139. Muzikanten met een handicap gaan ‘all the way’17-09-2015 07:09:37
 140. Gedreven door de uitdaging: Koninklijke school voor blinden en slechtzienden17-09-2015 07:09:54
 141. Braille helpt pianist Niels (12) aan Brits diploma17-09-2015 07:09:44
 142. ‘Ik heb 200 orgels in m’n hoofd zitten’17-09-2015 07:09:57
 143. Blinde Ed: ‘Mijn handicap is juist mijn sterke punt’17-09-2015 07:09:39
 144. Componist Yannis Kyriakides wint muziekprijs met Dreams of the Blind17-09-2015 07:09:17
 145. Oog voor ambities van blinden17-09-2015 07:09:00
 146. Carla Franssen (90): “Hoe kom je erbij dat ik niet meer kan spelen?”17-09-2015 07:09:47
 147. Video: Blinde organist presenteert CD17-09-2015 07:09:53
 148. Kinderen Visio De Heukelom kregen echte concertzaal voor de deur17-09-2015 07:09:18
 149. Bert Vossen uit Ospel – De blinde masseurblues17-09-2015 07:09:13
 150. Giel Beelen liever blind dan doof17-09-2015 07:09:05
 151. Nieuwe cd Charlotte Glorie17-09-2015 07:09:25
 152. Blinde student van Herman Brood Academie blogt voor Visio17-09-2015 07:09:52
 153. Video – Blinde Tjaco van der Weerd speelt La Improvisation Lyrique aan het Kuhn-orgel, Saint François Lausanne (CH)17-09-2015 07:09:27
 154. Blinde Bosschenaar Sjef van Rooij brengt cd uit17-09-2015 07:09:10
 155. “Hij voelt de muziek als geen ander!”17-09-2015 07:09:26
 156. Blinde Jef Verwimp viert 65-jarig jubileum als muzikant17-09-2015 07:09:12
 157. Organist Jos Bruurs uit Hoogstraten17-09-2015 07:09:38
 158. “Ik ben nog lang niet uitgezongen”17-09-2015 07:09:24
 159. Blinde zangermuzikant staat vijftig jaar op de planken17-09-2015 07:09:11
 160. Zanger Jefke de blinde begraven17-09-2015 07:09:54
 161. Jefke de blinde sterft niet op het podium17-09-2015 07:09:36
 162. “Jefke de blinde” sterft na val in huis17-09-2015 07:09:22
 163. Volkszanger Jefke de blinde overleden17-09-2015 07:09:08
 164. Severine Doré voelt zich nu wél klaar voor comeback17-09-2015 07:09:55
 165. Nieuwe single voor Severine Doré net voor 30ste verjaardag17-09-2015 07:09:37
 166. Friturist biedt 1.660 euro voor “iets” van Clouseau17-09-2015 07:09:25
 167. Koen Wauters brengt 1.660 euro op bij ‘blinde veiling’17-09-2015 07:09:13
 168. Blinden genieten mee van Folklorefestival17-09-2015 07:09:00
 169. Blinde danser steelt de show17-09-2015 07:09:45
 170. Dorst naar muziek en dans17-09-2015 07:09:30
 171. Accordeons van Jefke de blinde onder de hamer17-09-2015 07:09:09
 172. Slechtzienden brengen cd uit17-09-2015 07:09:57
 173. ‘Blind zijn houdt ons niet weg van muziek’&17-09-2015 07:09:42
 174. Blinde vrienden maken muziek17-09-2015 07:09:24
 175. “Zij zijn mijn oren, ik ben hun ogen”17-09-2015 07:09:06
 176. Gypsies stoten door naar Eurosong17-09-2015 07:09:41
 177. Duvelradio geeft lotgenoten tips en info17-09-2015 07:09:24
 178. Lommelaar maakt radio met tips voor blinden17-09-2015 07:09:11
 179. “Duvel speelt volksmuziek”17-09-2015 07:09:54
 180. “Als je niks ziet, is de passie groter”17-09-2015 07:09:33
 181. Zangeres Lydia Martino zingt Jos Martin17-09-2015 07:09:20
 182. Henri Spider eert Jos Martin17-09-2015 07:09:06
 183. Kraan hijst klavier in toren17-09-2015 07:09:53
 184. Nieuw beiaardklavier uniek in België17-09-2015 07:09:36
 185. Blinde muzikant opent opnamestudio17-09-2015 07:09:21
 186. “Ik zou na al die jaren zelfs niet meer willen zien”17-09-2015 07:09:06
 187. Manager uit Scherpenheuvel helpt blinde zanger aan nieuw album17-09-2015 07:09:51
 188. Putse blinde wil schlagerkoning worden17-09-2015 07:09:38
 189. “Single, manager én platencontract: wow!”17-09-2015 07:09:24
 190. Blinde Tom speelt op Mechelse beiaard17-09-2015 07:09:03
 191. “Ik ben wel blind maar doe alles mee”17-09-2015 06:09:47
 192. Blinden volgen notenleer in braille17-09-2015 06:09:22
 193. “Verhaal van Steven S. heeft Kafkaiaanse allures”17-09-2015 06:09:04
 194. Blinde drummer geschrapt aan muziekschool17-09-2015 06:09:35
 195. Blinde drummer mag toch naar conservatorium17-09-2015 06:09:00
 196. Bijna blinde zanger bedenkt manier om noten te lezen17-09-2015 06:09:11
 197. Freddy Davis blind aan rechteroog17-09-2015 06:09:32
 198. Blinde kinderen volgen pianoles in muziekschool17-09-2015 06:09:16
 199. ‘Paralympics van de muziek’ beleeft internationaal debuut op TedxBrussels17-09-2015 06:09:59
 200. Blindnote en Muziekpublique halen wereldtop17-09-2015 05:09:51

Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2015 – 19:35