‘XII werken’ was buitengewone ervaring voor blinde Rudi Canters

Bron: Gazet van Antwerpen
21 december 1999

Rudi Canters is sinds zondag wereldberoemd in Vlaanderen.  Hij was de  blinde met wie Rob Vanoudenhoven een hele dag, zelf zogezegd ‘blind’, heeft  doorgebracht.  “Iedereen heeft het gezien”, glundert Canters.  “Op  mijn werk, maar ook op straat.  Als ik passeer, kijken ze, ze kijken nog  eens en dan valt hun frank.”  Hoe weet een blinde dat de mensen kijken?   “Omdat mijn vrouw het zegt en omdat ik het zélf voel.  Ik hoor dat aan de  manier van praten en aan de klank.”

Rudi Canters vertelde het zelf in de uitzending: hij werd blind na een zwaar  verkeersongeval.  Dat gebeurde in 1982, hij was negentien.  “Eigenlijk  moet ik nog van geluk spreken, in die zin dat ze mij voor dood hebben opgeraapt.   Ik had een slagader over en lag zeven dagen in coma.  Toen ik mijn ogen  open deed, was ik blij dat ik nog leefde.  Heel snel heb ik me voorgenomen  om niet bij de pakken te blijven zitten.  Ik was loodgieter.  Nog  datzelfde jaar ben ik een herscholing begonnen in Sint-Rafaël in Brugge.   Ik heb daar één jaar dactylo gevolgd en twee jaar telefonie.”

Sinds 1986 werkt Rudi Canters als telefonist bij het gemeentebestuur van Genk.   Nochtans is hij Antwerpenaar.  Geboren in Schoten, opgegroeid in de  volksbuurt Stuyvenberg.  Hij kwam in Genk terecht via zijn vrouw, die ook  visueel gehandicapt is en die hij in Brugge leerde kennen. Is het minder erg  blind geboren te worden, dan op oudere leeftijd blind te worden?  “Het één is het  één en het ander is het ander”, vindt Canters.  “Wie blind is geboren,  heeft bepaalde voordelen – als ik dat zo mag noemen – wat betreft oriëntatie,  gehoor, braille-lezen.  Mensen als ik kunnen zich bepaalde zaken dan weer  beter voorstellen.  Ik weet wat een zonsondergang is en als er wordt  gesproken over een gebouw van drie of van vijftien verdiepingen, kan ik  vergelijken.”

“Toch heb ik de dingen die ik vroeger kon zien bewust achter me gelaten.   Ik heb leren omgaan met mijn handicap: visualiseren doe ik niet meer.  Als  een nieuw type auto uitkwam, dacht ik in het begin: hoe zou die eruit zien.   Dat doe ik niet meer.  Ook niet voor personen.  Ik kan dat moeilijk  uitleggen, maar ik baseer me nu veel meer op gevoelens.”
Buitengewoon

“Die dag met Rob was een buitengewone ervaring”, geniet Rudi nog na.  “Ze  zijn me ’s morgens komen afhalen.  Eerst hebben we gefilmd in Brussel, dan  in Oostende, dan in Nieuwpoort.  Ik weet niet was dat was, maar met heel de  ploeg klikte het vanaf het eerste moment.  Het was alsof ik die mensen al  jaren kende.  Het ging allemaal vanzelf.  Ook bij de opname in de  studio.  Vlak voor ik op moest, had ik zenuwen, maar Rob heeft me direct op  mijn gemak gesteld.  Echt, ik vond het buitengewoon om zoiets te mogen  meemaken.  Dat vergeet ik van mijn leven niet.” Hebt u nooit het gevoel  gehad dat u werd gebruikt?  “Nee.  Absoluut niet.  Integendeel, als ik  wat vroeg, werd ik meteen geholpen en de problemen van de gehandicapten zijn  alleen maar duidelijker gesteld.”

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Bitter feelgooddrama over blinde Libanese zanger01-08-2017 10:08:37
  2. In het land der blinden09-07-2017 08:07:53
  3. Gehandicaptenbond boos om ‘blinde’ Baldwin06-07-2017 09:07:09
  4. Mein Blind Date mit dem Leben (2017)18-06-2017 02:06:31
  5. Mein Blind Date mit dem Leben gaat in jolige overdrive18-06-2017 02:06:10
  6. Een ijverige student toont de voor- en nadelen van blind zijn17-06-2017 01:06:04
  7. De lijdensweg van een blinde Marokkaanse familie16-06-2017 08:06:39
  8. Studenten maken tastbare kunst15-06-2017 04:06:03
  9. Het brailleportret maakt kunst tastbaar voor slechtzienden15-06-2017 04:06:40
  10. Kunst maken op gevoel15-06-2017 04:06:15
  11. Ans is een slechthorende, blinde kunstenares15-06-2017 04:06:10
  12. Geblinddoekte dame is één met de voelbare Victory Boogie Woogie van Mondriaan15-06-2017 04:06:17
  13. De onzichtbare wereld van blinde kunstenaar uit Eindhoven in beeld15-06-2017 04:06:59
  14. Donnie Yen over het spelen van een blinde in ‘Star Wars: Rogue One’15-06-2017 08:06:54
  15. Emma Roberts wordt langzaamaan blind in drama ‘Now I see you’15-06-2017 08:06:21
  16. Bijna blinde Houtenaar speelt hoofdrol in documentaire14-06-2017 03:06:01
  17. Andrea Bocelli verschijnt toch in eigen biopic13-06-2017 08:06:31
  18. “Into darkness” gelauwerd op Filmfestival van Los Angeles13-06-2017 02:06:03
  19. Alec Baldwin ziet niets meer in drama ‘Blind’12-06-2017 10:06:16
  20. Portretten van blinde kinderen op het Chinese platteland12-06-2017 04:06:00
  21. Eerste aflevering Daredevil schept hoge verwachtingen11-06-2017 07:06:59
  22. AVA van Léa Mysius02-06-2017 07:06:56
  23. RADIANCE van Naomi Kawase02-06-2017 07:06:16
  24. Into Darkness – “De Amerikanen waren van hun stuk”15-06-2016 07:06:56
  25. “Bepaalde scènes hebben we twaalf keer hernomen”08-02-2016 09:02:41
  26. ‘Into darkness’ wint VAF wildcard07-12-2015 11:12:03
  27. Afleveringen “Blind naar de top”27-11-2015 05:11:08
  28. Film “Into Darkness” op Internationaal Documentaire Filmfestival18-11-2015 07:11:49
  29. Verfilming ‘De stad der blinden’17-09-2015 01:09:56
  30. Kortfilm ‘Zie Utopia’ ontroert jury17-09-2015 01:09:44
  31. Blinde kinderen bedwingen berg17-09-2015 01:09:27
  32. Blind Loves17-09-2015 01:09:13
  33. Documentaire l Blind Loves17-09-2015 01:09:58
  34. Uit liefde voor de film17-09-2015 01:09:38
  35. Ik erger me vaak aan gehandicapten’17-09-2015 01:09:23
  36. ‘Hasta la vista’ is er recht op17-09-2015 01:09:05
  37. Blinden en slechtzienden kijken naar ‘Zot van A’17-09-2015 01:09:41
  38. Docu over dove en blinde Zuid-Koreaan wint op IDFA17-09-2015 01:09:14
  39. Films met gehandicapten scoren!17-09-2015 01:09:54
  40. Blinde moordenaar slaat toe17-09-2015 01:09:37
  41. Documentaire On Beauty zet albinisme in het zonnetje31-07-2015 09:07:32
  42. Daredevil-acteur krijgt award van Amerikaanse Stichting voor de blinden21-06-2015 08:06:06
  43. In Engeland staat een handicap juist goed op je tv-cv23-03-2015 09:03:04
  44. Help, de regisseur is blind!20-03-2015 07:03:59
  45. Blinden maken speelfilm10-03-2015 05:03:42
  46. De filmcriticus die nog nooit een film zag04-12-2014 09:12:01
  47. Deel 2 KIJKHUIS-serie gereed!28-05-2014 10:05:02
  48. Première film “Contact bij Kalorama”25-03-2014 12:03:34
  49. “Ik zou zo graag mezelf eens zien dansen”08-02-2014 09:02:10
  50. Kijken in het donker14-01-2014 07:01:57
  51. Blinde moeder leert haar dochter steeds beter zien17-10-2013 04:10:58
  52. Video: Blind (van Tamara Van Den Dop) Trailer05-03-2013 08:03:54
  53. Lucille Werner maakt serie met slechtziende jongen25-10-2012 06:10:36
  54. Video: Film voor blinden in bioscoop Ede21-03-2012 08:03:42
  55. Gal, de aanklager08-06-2011 07:06:50
  56. Meirelles slaat Cannes met blindheid07-06-2011 10:06:38
  57. Dop draait Nederlands-Belgische film ‘Blind’07-06-2011 09:06:34
  58. Liefde is blind, ook bij slechtzienden07-06-2011 09:06:36
  59. Het nieuwe godenkind van Hollywood: Bryce Dallas Howard07-06-2011 09:06:32
  60. “Blinden reageren positief op Marie”06-06-2011 06:06:22
  61. Een uit het leven gegrepen filmproject05-06-2011 11:06:08
  62. ‘XII werken’ was buitengewone ervaring voor blinde Rudi Canters05-06-2011 10:06:36
  63. Patsy Van der Meeren, net 22 geworden05-06-2011 10:06:01
  64. Ook blinden kunnen bioscoopfilm meepikken27-05-2011 12:05:07
  65. Audetel opent televisie, film en theater voor blinden en slechtzienden27-05-2011 11:05:37

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2011 – 10:19