Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende

‘Ik heb fouten gemaakt, maar nooit uit kwaad opzet. Ik kan dus nergens berouw over hebben, want ik had steeds het beste voor”Het publiek en ik kennen elkaar ondertussen al veertig jaar. Dat is een verdomd lange relatie’

‘Ik heb nergens spijt van, lieveling’

‘Ik ben nu nog wat zwakjes, maar ik word beter’, beloofde Ray Charles, terwijl hij met Clint Eastwood op de foto ging. Zijn veertig jaar oude studio werd op dat moment omgedoopt tot historisch monument. Ray Charles Robinson, zoals hij voluit heette, heeft echter gelogen. Een maand later bleek die inhuldiging zijn allerlaatste publieke optreden. De blinde Amerikaanse zanger overleed vorige week donderdag in Los Angeles aan de gevolgen van een leverziekte. Hij werd 73.

LOS ANGELES

Pas gestorven muzikanten worden wel vaker bedacht met de titel legende, maar in het geval van Ray Charles gaat het cliché wel op. Charles was al een legende bij leven: zijn oeuvre leest als een greatest hits-collectie met songs als ‘Georgia On My Mind’, ‘Hit the Road Jack’ of ‘I Can’t Stop Loving You’. Charles vermengde op revolutionaire wijze gospel met blues: “Mijn oren waren als sponzen. Ik zoog alle muziek op die ik hoorde”, vertelt hij in zijn autobiografie Brother Ray. Hij maakte zich niet alleen braille eigen, maar leerde op het gehoor piano, klarinet en altsaxofoon spelen. De blinde crooner won negen van de twaalf Grammy’s waarvoor hij tussen 1960 en 1966 genomineerd werd, waaronder drie jaar achter elkaar de onderscheiding voor het beste r&b-nummer. Charles was op zijn dertigste al miljonair, maar daarvoor leidde hij een leven dat zich makkelijk leent tot de blues.

Hij werd op 23 september 1930 geboren in het straatarme deel van Albany, Georgia. Op zijn vijfde ziet hij zijn broertje voor zijn ogen verdrinken in een wastobbe. Twee jaar later steekt het noodlot zijn klauwen uit naar hem: hij wordt blind. Op zijn vijftiende wordt hij ook nog eens wees en tegen dat hij zeventien is, is hij een junk. Na een arrestatie wegens heroïnebezit stopt hij een jaar met optreden om af te kicken in een sanatorium. Sindsdien spoelt hij ‘s ochtends enkel nog zijn stem schoon met koffie en een slokje jenever.

Charles was steeds openhartig over alles, zelfs over zijn liefdesleven – tweemaal gescheiden, twaalf kinderen. Op muzikaal vlak was Charles nog actiever, zelfs toen hij door ziekte verzwakt was. In de lente van 2003 gaf hij zijn 10.000ste concert. Deze zomer zou hij nog duetten met Elton John, Norah Jones, B.B. King, Diana Krall en Willie Nelson uitbrengen. En hij wilde weer op tournee, want optreden was zijn leven. Het zou er niet meer van komen.

U treedt zoveel op als B.B. King. Waar blijft u de energie halen?

“Ik teer op mijn liefde voor muziek. Ik heb liedjes schrijven of zingen nooit als werk gezien, dus hoef ik me ’s morgens niet uit bed te slepen. Muziek is mijn liefde en leven. Niemand heeft mij overigens ooit moeten betalen om muziek te spelen. Ik moet enkel betaald worden voor alle besognes errond.”
,

Waarom stopte u tegen eind jaren zestig eigenlijk met muziek componeren?

“Ik schreef eerst uit noodzaak. Ik zat toen bij Atlantic Records. Zij stuurden me liedjes waar ik geen bal aan vond. Er zat gewoon niets anders op dan zelf iets schrijven waar ik me goed bij voelde. Ik heb mezelf nooit als een liedjesschrijver gezien omdat het me te veel tijd kostte. Soms kostte het me drie dagen om een song te schrijven, en verfrommelde ik meer papier dan dat ik iets op mijn blad kreeg.”
,

Vond u dan geen voldoening in zelf liedjes componeren?

“De noodzaak is er niet meer, dus zie ik er het nut niet van in om mezelf daar nog mee bezig te houden: ik heb een geweldige componist, Billy Osborne, die écht kan schrijven.”
,

Waarom besloot u om een eigen label op te starten?

“Ik had gewoon zin om zelf een label (Crossover Records, nvdr) te beginnen, en ik wilde zien hoe ik het eraf zou brengen. Niet zo best, bleek algauw. Om een label te laten draaien moet je de hele tijd aanwezig kunnen zijn. Je moet je winkel in de gaten houden.”
,

En u bent op zoveel vlakken bezig …

“… dat het onmogelijk bleek om zowel op te treden als op de werkvloer te staan. Ik heb toen besloten het label op non-actief te zetten. Tot ik, ergens vorig jaar, een alleraardigste dame vond die competenter is dan ikzelf. Zij leidt de zaak nu in goede banen.”
,

U hebt een speciale band met Frankrijk, viel me op.

“Ik hou van Frankrijk en van de Fransen, omdat ze hun liefde voor mij ook niet wegsteken. Wist je dat ik in Frankrijk sinds 1960 steevast voor uitverkochte zalen speel? Ze hangen slechts een paar bordjes op met de aankondiging dat ik kom spelen, en dat volstaat. Ik wil niemand tekortdoen, maar ik heb echt wel een boontje voor de Fransen.”
,

En iedereen ter wereld blijkt er een voor u te hebben.

“(lacht) Dit gaat klinken alsof ik over mezelf loop op te scheppen. Maar ja, ik kan telkens weer spelen voor een geweldig publiek. Dat is ook wel logisch: het publiek en ik gaan ondertussen al veertig jaar mee. Dat is een verdomd lange liefdesrelatie, hé.”
,

Zou u in Europa willen leven?

“In Frankrijk wonen had een optie kunnen zijn, ware het niet dat ik geen woord Frans spreek. Ik versta het niet, ik kan het niet eens lezen, dus weet ik niet hoe een woord klinkt – in het Spaans lukt me dat wel omdat je aan de schrijfwijze kunt zien hoe je het woord moet uitspreken. Ik hou van de Franse klanken, maar ik snap er niets van. En de Franse taal werkt met twee geslachten. Hoe kan ik nu weten wat vrouwelijk is? (lacht)”
,

U begon uw carrière vijftig jaar geleden in een Amerika dat door rassenscheiding verscheurd werd. Hoe kijkt u nu tegen uw geboorteland aan?

“Discriminatie vind je overal en in alle tijden terug. Volgens mij is er in die halve eeuw trouwens niet zo knap veel veranderd. Je zult steeds mensen tegenkomen die anderen het leven zuur maken vanwege religie of huidskleur. Dat krijg je niet uitgeroeid.”
,

Er klinkt berusting in uw stem.

“Meer onvermogen om het te begrijpen dan berusting. Ik ben nu 72 en ik snap nog steeds niet waarom zoveel mensen moeite hebben om respect op te brengen voor een ander. Ik zeg niet dat we elkaar allemaal graag moeten zien, maar… leef en laat leven, godbetert. Ik hoef niet zoals jij te zijn, maar ik heb ook geen enkele reden om je het bloed van onder de nagels te pesten omdat je niet bent zoals ik. Ach, mensen vinden zoveel manieren om een ander te haten. Het gaat mijn verstand te boven.”
,

Is er discriminatie onder muzikanten?

“Wat ik zo geweldig vind, is dat muzikanten daar niet over nadenken. Muziek verenigt mensen. Het enige dat telt, is hoe goed je je instrument beheerst of hoe knap je kunt zingen.”
,

Is er een groot verschil tussen de muziekindustrie van vroeger en die van vandaag

“Absoluut, schatje. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik kon beginnen in een tijd waarin de mensen in de muziekindustrie heel ruimdenkend waren en begrepen waar je als artiest mee bezig was. Ik heb de indruk dat er vandaag enkel nog advocaten en boekhouders te vinden zijn, en het vervelende is dat die geen maat kunnen houden.”
,

Komen jonge artiesten nog aan de bak?

“Niet zoals in mijn tijd. Toen bleven ze in je investeren als ze voelden dat je talent had. Toen Atlantic me tekende, heb ik drie of vier platen gemaakt die voor geen meter verkochten. Het was zo verontrustend dat ik zelf naar de grote baas stapte: ‘Ik maak me zorgen, kerel. Ik heb nog geen enkele nummer-eenhit gescoord.’ Weet je wat hij antwoordde? ‘Kijk eens, Ray, maak je geen zorgen om hits. Maak gewoon muziek. De hits zullen wel komen.’ Vandaag vind je zo’n mensen niet meer in de muziekindustrie.”
,

Wat stoort je het meest in de platenindustrie van vandaag?

“Artiesten worden aangemoedigd om zichzelf tot in het oneindige te herhalen. Of erger nog, ze worden aangespoord om hun eigenheid overboord te gooien en exact te klinken als het nieuwste hitwonder.”
,

Iedereen aapt iedereen na.

“Muzikanten hebben nu zelfs apparaatjes waarmee ze iets doen dat sampling heet. Dat is toch te gek voor woorden! Volkomen idioot, zeg ik je. Dat is toch hetzelfde als stelen? Je pikt wat een ander je voordeed. Iedereen wordt toch met een brein geboren, waarom kun je dan zelf niets bedenken? Vroeger hoorde je Ella Fitzgerald twee noten zingen en je wist dat zij het was. Idem dito met Nat King Cole, Frank Sinatra of Muddy Waters. Die individualiteit is verloren gegaan. Heel spijtig.”
,

Is er iets in uw carrière waar u spijt van hebt?

“Ik heb nergens spijt van, lieveling – en ik ben nu ontzettend eerlijk met je. Ik kan nergens berouw over tonen, want ik had steeds het beste voor. Ik heb fouten begaan maar nooit uit kwaad opzet. Je leeft en je leert bij, dat is alles. Ik hoef niet met spijt terug te blikken.”
,

U lijkt wel voltijds verzamelaar van onderscheidingen. Welke prijs ligt u het nauwst aan het hart?

“Dat kan ik met de beste wil niet zeggen, omdat elke prijs een andere betekenis heeft. Je kunt me evengoed vragen wat mijn favoriete fruit is of mijn lievelingsplaat. Bovendien ben ik steeds zielsgelukkig als iemand vindt dat ik een onderscheiding verdien.”
,

U wordt ook wel the genius, het genie, genoemd.

“Zo’n uitspraak laat me natuurlijk niet onberoerd, maar ik heb het daar wel wat moeilijk mee. Het overweldigt me: ik kan mezelf niet als een genie zien. Ik zou het niet weten ook. Wanneer ik zing, componeer of een instrument speel, focus ik me maar op één zaak: de muziek. Mijn verstand kan zich maar op één ding tegelijk richten.”
,

Quincy Jones heeft gezegd dat u in feite nog steeds zestien jaar bent.

“Dat is klopt wel, als je tenminste de maturiteit die je in je leven opdoet even buiten beschouwing laat. Maar ik voel mezelf zo jong omdat muziek me zo’n energie geeft, en daar ben ik niet de enige in. Ik herinner me een show van Duke Ellington, die op dat moment aan een zuurstoftank mag. Toen hij het podium opging, koppelde hij zich echter los van dat apparaat. Hij gaf zo’n grandioze, gepassioneerde show dat je nooit zou denken dat hij doodziek was. Na het optreden ging hij gewoon terug aan de zuurstoftank. Het is misschien moeilijk om te begrijpen, maar muziek is een krachtig goedje.”
,

Er staat ook geen leeftijd op.

“Mensen vragen me wel eens wanneer ik met pensioen ga. Hoe kan ik dat nu doen? Muziek is mijn leven. Ik zou niet weten wat gedaan als dat zou wegvallen. Bij Duke Ellington was dat krek hetzelfde. Muziek maken is voor ons als ademen. Je kunt er niet zonder.”
,

‘Niemand heeft me ooit moeten betalen om muziek te spelen, alleen voor de besognes daarbuiten had ik geld nodig’

Karine WEINBERGER

Bron: De Morgen, 19 juni 2004

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Nieuw infobord aan Gruuthuse ‘verplicht aan te raken’25-11-2019 07:11:47
 2. Daisy mag naar ‘Songfestival for the Blind’01-11-2019 06:11:08
 3. Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht wint RAAK Stimuleringsprijs 201909-10-2019 06:10:57
 4. Blinde zanger Rudolf Stevens heeft nieuwe single ‘Hier ben ik weer’ uit: “Muziek is mijn passie”27-09-2019 06:09:06
 5. Brugge – Voelplan maakt ’t Zand zichtbaar voor blinden25-03-2019 07:03:06
 6. Brugge – Blinden en slechtzienden voelen voor ze ’t Zand betreden: “Gevaarlijkste plein van de stad”22-03-2019 08:03:50
 7. MSK Gent – Kunst zichtbaar maken voor blinden en slechtzienden25-01-2019 08:01:24
 8. Gent – Voelmaquette De Krook11-12-2018 07:12:15
 9. Mu-Zee-Um maakt rondleidingen toegankelijk voor personen met handicap06-12-2018 08:12:16
 10. Aanraken is voor één keer de bedoeling06-12-2018 08:12:26
 11. Jofke vertelt over het Taktila schilderij Tafelgesprek van de blinde Corrie Balemans06-12-2018 08:12:43
 12. Mama van slechtziende Laurens (6) richt smeekbede tot Studio 100: “Verdient hij dan geen even goede plaats als iemand in een rolstoel?”30-11-2018 02:11:35
 13. Met twee albums op zak de wereld over’, Robert Finley, de gewezen timmerman met de krachtige soulstem knijpt zich nog eens in de arm22-11-2018 09:11:18
 14. Nationale Theater Onbeperkt organiseert ook voorstellingen voor slechtzienden17-11-2018 07:11:07
 15. Optische illusies Escher te voelen voor blinden en slechtzienden17-11-2018 07:11:15
 16. Voelmaquette laat blinden kasteel van Gaasbeek ontdekken27-10-2018 06:10:58
 17. Boijmans TV 2013 aflevering 4. Ik zie ik zie wat jij niet ziet22-10-2018 10:10:55
 18. Kasteel van Gaasbeek onthult maquette voor slechtzienden22-10-2018 05:10:14
 19. Kan je blind naar het Eschermuseum? Deze mensen testen het uit19-10-2018 06:10:00
 20. Voerman Museum wint 7.500 euro voor navigatie-app slechtzienden17-10-2018 09:10:42
 21. ‘Zie mij doen’ op Earcatch17-10-2018 09:10:45
 22. Interview – Toen de goden sliepen – Het Fluisterhuis16-10-2018 09:10:47
 23. Verzetsmuseum Amsterdam wint RAAK Stimuleringsprijs 201808-10-2018 03:10:47
 24. Blinde Paul ‘ziet’ zijn Gent opnieuw05-10-2018 06:10:03
 25. Hoe een Heerenveense stichting theater toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden15-09-2018 07:09:52
 26. Antwerpen – Voorstel Sp.a pleit voor ‘voelmaquette’05-09-2018 07:09:49
 27. “Concert in complete duisternis”22-06-2018 06:06:09
 28. Komt het zien12-06-2018 06:06:37
 29. “De repetities hebben bij sommige acteurs het verwerkingsproces in gang gezet”26-05-2018 07:05:23
 30. Rudolf Stevens heeft nieuwe single uit11-05-2018 08:05:07
 31. Bakkerijmuseum in Luyksgestel start met demonstratie voor blinden en slechtzienden16-04-2018 07:04:50
 32. Blind kunst ervaren, door kunstbeoefening én exposities voor de zintuigen04-03-2018 08:03:07
 33. Blind naar kunst ‘kijken’ met Taktila. Wat vind jij hiervan?04-03-2018 08:03:42
 34. Blind of kleurenblind zijn en kleding kiezen met Taktila04-03-2018 08:03:26
 35. Blind zijn en perspectief tekenen? Met Taktila kan dat!04-03-2018 08:03:07
 36. Moeten blinden zich aanpassen aan onze visuele maatschappij?04-03-2018 08:03:52
 37. Benieuwd hoe je kleuren kunt voelen?04-03-2018 08:03:35
 38. Blind maakt liefde03-03-2018 08:03:56
 39. Over straat zonder iets te kunnen zien27-02-2018 09:02:14
 40. Poppenspeelmuseum voor blinden in Vorchten – Gelderse Koppen11-02-2018 09:02:49
 41. Printtechniek Océ maakt kunstwerken tastbaar voor blinden10-02-2018 09:02:54
 42. Voelmaquette met legosteentjes gelezen en goedgekeurd26-01-2018 09:01:34
 43. Kinderen met visuele beperking ontdekken museum van 12.628 blokjes op de tast24-01-2018 08:01:05
 44. Museum Van Loon geeft rondleidingen voor blinden en slechtzienden18-01-2018 06:01:49
 45. Blinde M. Damstra leert over kleurenleer24-12-2017 08:12:27
 46. Henk Veenstra is blind en doet houtwerk op de tast21-12-2017 08:12:31
 47. Gent – Huis van Alijn opent opnieuw de deuren15-12-2017 10:12:24
 48. Bijna blinde Marja leert over perspectiefwerking27-11-2017 06:11:34
 49. Bronzen maquette van de Stad Appingedam voor blinden en slechtzienden24-11-2017 11:11:36
 50. Bennie laat een prachtige blinde vlek op de stad achter24-11-2017 01:11:50
 51. Knooppunt Toegankelijk – Een bijzonder initiatief van Museum Van Loon19-11-2017 09:11:39
 52. Het muZIEum opent je de ogen16-11-2017 09:11:14
 53. Blinde Bennie uitbehandeld: ‘Artsen geven me nog een paar maanden’31-10-2017 08:10:51
 54. Marianne Weber bezorgt blinden en slechtzienden Vught onvergetelijke middag07-10-2017 08:10:47
 55. Vorchten – Voelen is een must bij het Poppenspelmuseum06-10-2017 08:10:04
 56. Giovanni bouwt museum Eperon d’Or met legoblokjes01-10-2017 08:10:40
 57. Blinde zangeres zoekt koor27-09-2017 09:09:28
 58. Reportage performance ‘geluidsmuur’22-09-2017 07:09:55
 59. Sint-Pieters-Leeuw – Voelmaquette wijst blinden en slechtzienden de weg in Colomadomein13-09-2017 11:09:07
 60. Museum Speelklok bemachtigt tweede plaats RAAK Stimuleringsprijs voor blinden en slechtzienden13-09-2017 09:09:12
 61. Het is RAAK voor Boijmans van Beuningen12-09-2017 11:09:51
 62. Sint-Pieters-Leeuw – Voelmaquette toont de weg in het Colomapark07-09-2017 08:09:35
 63. Sint-Pieters-Leeuw heeft er een (nuttige) bezienswaardigheid bij04-09-2017 09:09:48
 64. Sint-Pieters-Leeuw – Inhuldiging bronzen voelmaquette van de plattegrond Colomapark03-09-2017 09:09:28
 65. Nieuw MuZIEum01-09-2017 07:09:42
 66. René van der Veer: ‘Het moet nu allemaal hip hip hip’31-08-2017 08:08:20
 67. Geluidsmuur30-08-2017 11:08:32
 68. Video: Pablo ontdekken op de tast08-08-2017 10:08:34
 69. Prijs voor Boijmans om collectie toegankelijker te maken voor blinden01-08-2017 10:08:13
 70. ‘Hoop is voor losers, begin er niet aan’01-08-2017 10:08:38
 71. Bitter feelgooddrama over blinde Libanese zanger01-08-2017 10:08:37
 72. In het land der blinden09-07-2017 08:07:53
 73. Keyboard/pianotip voor slechtziende en blinde gebruikers07-07-2017 11:07:33
 74. Izegem – Eperon d’Or stadsmuseum met speciale rondleidingen18-06-2017 10:06:16
 75. Vaste plek voor Van Gogh op gevoel18-06-2017 05:06:20
 76. Video: Beeldhouwer vraagt blinden om hun geliefden te omschrijven18-06-2017 05:06:32
 77. Slechtziende acteur Vincent: “Spelen doe ik het liefste”18-06-2017 04:06:58
 78. Puurse beiaard moet mensen verbinden18-06-2017 04:06:35
 79. Ook blinden genieten voortaan van het Kasteel van Gaasbeek18-06-2017 04:06:54
 80. Hoe is het om blind te zijn? | Jouw Stad Nijmegen #318-06-2017 02:06:42
 81. Mein Blind Date mit dem Leben (2017)18-06-2017 02:06:31
 82. Mein Blind Date mit dem Leben gaat in jolige overdrive18-06-2017 02:06:10
 83. Hey Mister DJ | ‘Ik zie maar drie procent, maar het oog wil ook wat’18-06-2017 12:06:49
 84. Een ijverige student toont de voor- en nadelen van blind zijn17-06-2017 01:06:04
 85. Portretten van mensen met een oogafwijking17-06-2017 12:06:13
 86. De lijdensweg van een blinde Marokkaanse familie16-06-2017 08:06:39
 87. MuZIEum verhuist naar eigen stek16-06-2017 06:06:33
 88. MuZIEum vertrekt uit de stadsschouwburg16-06-2017 06:06:09
 89. ,,Een rondje door de supermarkt is voor mij een heel andere ervaring dan voor jou.’’16-06-2017 06:06:47
 90. Visuele wereld voelbaar maken15-06-2017 05:06:14
 91. Stevie Wonder: gezegend met blindheid15-06-2017 05:06:53
 92. Blinde kinderen tonen wat ze kunnen15-06-2017 04:06:51
 93. Hoe toegankelijk is het Museum aan de stroom MAS, Antwerpen?15-06-2017 04:06:13
 94. Toegankelijk boerenbondsmuseum15-06-2017 04:06:28
 95. Museum Passchendaele voor alle zintuigen15-06-2017 04:06:47
 96. Studenten maken tastbare kunst15-06-2017 04:06:03
 97. Aangepast rondgeleid in het Museum voor Schone Kunsten Gent15-06-2017 04:06:09
 98. Ans is een slechthorende, blinde kunstenares15-06-2017 04:06:10
 99. Geblinddoekte dame is één met de voelbare Victory Boogie Woogie van Mondriaan15-06-2017 04:06:17
 100. De onzichtbare wereld van blinde kunstenaar uit Eindhoven in beeld15-06-2017 04:06:59
 101. Blinden kunnen schilderij “zien”15-06-2017 01:06:59
 102. Toegankelijk Noord Brabants Museum15-06-2017 01:06:47
 103. Blinden kunnen schilderijen nu ook ‘zien’15-06-2017 01:06:31
 104. Blinde cabaretier Bijlo: Gun elkaar het licht in de ogen15-06-2017 01:06:14
 105. muziekinstrumenten en witte stokken in het Antwerpse vleeshuis15-06-2017 01:06:08
 106. Muziekles volgen met een visuele beperking15-06-2017 01:06:13
 107. Drummen doe je met gevoel15-06-2017 01:06:32
 108. Een blinde laten drummen, het kan in Oisterwijk15-06-2017 01:06:02
 109. Graag Zien Lied15-06-2017 01:06:41
 110. Dromen zijn geen bedrog voor blinde fan Marco Borsato15-06-2017 01:06:18
 111. Zingen voor slechtzienden15-06-2017 01:06:19
 112. Royal Concertgebouw Orchestra at Visio school15-06-2017 01:06:34
 113. Connect2Music – Zanguitdaging sluit af met een concert15-06-2017 01:06:00
 114. Donnie Yen over het spelen van een blinde in ‘Star Wars: Rogue One’15-06-2017 08:06:54
 115. Emma Roberts wordt langzaamaan blind in drama ‘Now I see you’15-06-2017 08:06:21
 116. Tiresias wil jongeren aanzetten tot nadenken15-06-2017 08:06:09
 117. Antwerpen – Voorstelling met audiodescriptie15-06-2017 08:06:26
 118. Bijlo is op persoonlijke momenten op z’n best15-06-2017 08:06:11
 119. Slechtziend of verstandelijk beperkt moet op Boulevard geen drempel voor bezoeken voorstelling zijn15-06-2017 08:06:35
 120. ‘Dankzij mijn oren kan ik zien’15-06-2017 07:06:13
 121. Blindenprijs voor Museum Beelden aan Zee14-06-2017 09:06:31
 122. Blinde muzikant Ron wil jongensdroom waarmaken en zoekt dus vervoer naar Winterswijk14-06-2017 09:06:03
 123. Blinde rapper gooit een freestyle waarin hij Donald Trump disst.14-06-2017 09:06:15
 124. Blinde Julia (12) kan prachtig zingen14-06-2017 05:06:19
 125. Blinde cabaretier Vincent Bijlo geniet van beelden in Gemeentemuseum14-06-2017 03:06:45
 126. Blinde Bob Bullee van broodbakker tot echte muzikant14-06-2017 03:06:57
 127. Blind meisje met autisme reageert op hartverwarmende wijze wanneer ze straatmuzikant hoort spelen14-06-2017 03:06:27
 128. Blinde autistische jongen wordt het podium opgetild14-06-2017 03:06:10
 129. Bijna blinde Houtenaar speelt hoofdrol in documentaire14-06-2017 03:06:01
 130. Bezoek aan toegankelijk museum in Parijs14-06-2017 03:06:04
 131. Beleef de Expeditie Ribbelroute in het muZIEum!14-06-2017 03:06:04
 132. Nieuwe liedboeken nu ook voor blinden toegankelijk14-06-2017 12:06:13
 133. Appingedam in 3D voor visueel gehandicapten13-06-2017 09:06:33
 134. Andrea Bocelli verschijnt toch in eigen biopic13-06-2017 08:06:31
 135. ‘Als ik piano speel, gaat het niet meer over mijn handicap’13-06-2017 04:06:33
 136. “Into darkness” gelauwerd op Filmfestival van Los Angeles13-06-2017 02:06:03
 137. Alec Baldwin ziet niets meer in drama ‘Blind’12-06-2017 10:06:16
 138. De audiomaquette van de Tweede Kamer12-06-2017 04:06:32
 139. Deventer zien, voelen en begrijpen?11-06-2017 07:06:27
 140. Eerste aflevering Daredevil schept hoge verwachtingen11-06-2017 07:06:59
 141. AVA van Léa Mysius02-06-2017 07:06:56
 142. RADIANCE van Naomi Kawase02-06-2017 07:06:16
 143. Connect2music – Nieuwsbrief 10, mei 201726-05-2017 01:05:57
 144. Zonder zicht, met visie18-05-2017 08:05:22
 145. MuZIEum beste museumuitje van Gelderland18-04-2017 07:04:49
 146. Opera Vlaanderen lanceert opera met audiobeschrijving23-03-2017 10:03:28
 147. Huis van Alijn lanceert voel- en hoorbaar parcours15-03-2017 08:03:06
 148. Romeins verleden toegankelijk voor blinden en slechtzienden04-03-2017 09:03:55
 149. Tongeren – Gallo-Romeins Museum gidst blinden24-02-2017 07:02:02
 150. “Wie kan er nu beter blinde spelen dan blinde zelf?”12-02-2017 07:02:28
 151. Museum Bos van Aa: Unieke ontdekkingsruimte voor blinden14-01-2017 09:01:22
 152. Museum Beelden aan Zee wint RAAK Stimuleringsprijs17-11-2016 04:11:00
 153. “Geleerd om nooit op te geven”07-11-2016 09:11:14
 154. Stevie Wonder is niet blind04-11-2016 08:11:27
 155. Norbert houwt maanden aan ‘De parabel der blinden’… voor blinden19-09-2016 08:09:36
 156. “Voelmaquette” Prinsenhof ook al kapot08-09-2016 08:09:52
 157. Kunstwerk voor slechtzienden02-07-2016 07:07:24
 158. Connect2music – Nieuwsbrief 9, Juni 201629-06-2016 08:06:00
 159. Into Darkness – “De Amerikanen waren van hun stuk”15-06-2016 07:06:56
 160. Blinde Noël debuteert bij De Pilsjaars01-06-2016 07:06:07
 161. “Toneel beschrijven? Niet eenvoudig”14-05-2016 06:05:40
 162. Blinde Bob Bullee knokt al 35 jaar voor zijn doorbraak als zanger25-04-2016 08:04:41
 163. Chantal Janzen in tranen na auditie blinde Bob23-04-2016 07:04:30
 164. Koninklijk Concertgebouw Orkest op school bij Koninklijke Visio21-04-2016 07:04:48
 165. Connect2music – Nieuwsbrief 8, Maart 201605-04-2016 02:04:35
 166. Video – Blinde deelneemster stoot niet door in ‘The Voice’19-03-2016 08:03:52
 167. Blinde dj wil live op Feesten spelen19-03-2016 08:03:01
 168. Kandidate ‘The Voice’ is bijna helemaal blind18-03-2016 08:03:55
 169. MuZIEum opnieuw in top drie17-03-2016 10:03:41
 170. Primeur in ‘The Voice’: blind audition Daisy is echt blind17-03-2016 10:03:16
 171. Aankomen mag, voor één keer16-03-2016 09:03:36
 172. Kunst ‘kijken’ met de vingers16-03-2016 09:03:28
 173. Braille bladmuziek helpt je verder!08-03-2016 01:03:36
 174. Blind meisje verrast leraar met prachtstem03-03-2016 07:03:45
 175. Gent – Eindelijk weer ‘voelmaquette’ in Prinsenhof03-02-2016 09:02:46
 176. Mechelen – Maquette van Sint-Romboutskathedraal15-01-2016 10:01:50
 177. Opnieuw groei voor het muZIEum12-01-2016 08:01:17
 178. Ieper – Bronzen replica Lakenhallen hersteld25-12-2015 09:12:06
 179. Hoe groot wilt u de noot?18-12-2015 05:12:13
 180. Gent – Blinden vinden weg op nieuw stadsplan11-12-2015 07:12:23
 181. Connect2music: Nieuwsbrief december 201510-12-2015 09:12:58
 182. Op reis met … Vincent Bijlo08-12-2015 08:12:07
 183. ‘Into darkness’ wint VAF wildcard07-12-2015 11:12:03
 184. Afleveringen “Blind naar de top”27-11-2015 05:11:08
 185. Film “Into Darkness” op Internationaal Documentaire Filmfestival18-11-2015 07:11:49
 186. Expositie: de Kunst van Zien17-11-2015 09:11:16
 187. Gent – Prinsenhof krijgt replica van gestolen maquette02-11-2015 09:11:56
 188. Expeditie Ribbelroute bij het muZIEum16-10-2015 07:10:12
 189. Expeditie Ribbelroute is gelanceerd!15-10-2015 08:10:16
 190. Voor even slechtziend op de ribbelroute14-10-2015 07:10:16
 191. Pianokruk blijft leeg09-10-2015 07:10:18
 192. Afscheid van Ray Charles …09-10-2015 07:10:18
 193. Sommigen noemden hem ‘The Genius’09-10-2015 07:10:18
 194. Ray Charles had muziek nodig als eten en drinken09-10-2015 07:10:18
 195. “Ik zag hem ooit kaartspelen”09-10-2015 07:10:18
 196. “Hij was een superster”09-10-2015 07:10:18
 197. Het genie van de soulmuziek09-10-2015 07:10:18
 198. De stem van een revolutie09-10-2015 07:10:18
 199. Rhythm&blues Ray Charles: het grote interview, zes maanden voor de dood van de blinde legende09-10-2015 07:10:18
 200. Hit the Road, Ray09-10-2015 07:10:18

Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2015 – 19:47