Blinden horen binnenkort hun krant

Bron: Het Nieuwsblad
3 juni 2003

Dankzij nieuwe software leest computer dagblad voor

Het Nieuwsbladen De Standaard worden al jaren gelezen door blinden en  slechtzienden.  Naast de kartonnen en digitale versies van de  braillekranten verschijnt in september nieuwe software waarmee blinde abonnees  artikelen ook kunnen beluisteren.

Toen de blinde Hervé Eeckman nog student was, viel het hem op dat de mensen om  hem heen veel spraken over artikelen in de krant.  Dat wilde hij ook kunnen  doen.  In 1990 richtte hij met zijn vriend Benoît Annoo de vzw De  Braillekrant op en twee jaar later verscheen de eerste Belgische krant voor  blinden.

Eeckman en Annoo hadden de kunst afgekeken bij een Franse braillekrant (l’Est  Républicain).  Daarna brachten ze bij de Vlaamse Uitgeversmaatschappij hun  kartonnen versies uit van De Standaarden Het Nieuwsblad.  Een paar jaar  later volgde een digitale versie voor de computer.  Volgens Eeckman bestaat  naast de Franse en Belgische braillekranten alleen in Hongkong een vergelijkbaar  dagblad.

Kamelego is een stapel van beige vellen karton gevuld met bobbels en  gaatjes.  Doordeweeks telt de krant circa 60 vellen, in het weekend 90 tot  100.  Dat lijkt veel informatie, maar komt overeen met twee tot drie  normale krantenpagina’s met 12 tot 20 artikelen.  Op één brailleblad van  A4-formaat past maar een kwart van de tekst die alfabetletters in beslag nemen.

Naast de kartonnen versie bestaat ook een digitale versie.  Die heet  Digikranten is via email of op een diskette via de post verkrijgbaar.  De  elektronische versie is veel omvangrijker dan het kartonnen dagblad.   Vrijwel alle artikelen uit de gewone kranten – inclusief beurstabellen en  televisiepagina’s – verschijnen in de digitale krant voor blinden.

Speciaal toetsenbord

De abonnees kunnen ze lezen met een speciaal brailletoetsenbord of software die  letters vergroot.  De software die krantenartikelen naar braille vertaalt,  hoort bij het abonnement, de hardware niet.

De Digikrantis nu alleen te krijgen in DOS, een verouderd programma.  In  september verschijnt een nieuwe Windows-editie, waar ook spraaktechnologie in  zit.

Omdat de Windows-software nog niet beschikbaar is, daalde het aantal lezers de  afgelopen jaren.  Nu heeft Kamelego een vijftigtal abonnees en de  Digikranteen vijftiental.  “Het aantal abonnees neemt af, omdat steeds meer  websites op internet toegankelijk worden voor blinden”, zegt Peter Cuypers.   Dat slecht zien vooral een ouderdomsverschijnsel is, speelt volgens Eeckman ook  mee.  Vooral ouderen die niet zo handig zijn met computers lezen graag de  kartonnen versie.

Voor blinde jongeren is internet vaak een alternatief.  “Maar internet is  niet altijd even toegankelijk, omdat blinden een website per regel in braille  gepresenteerd krijgen op hun toetsenbord”, stelt Katty Kloeck, coördinator van  de braille-uitgaven.  “Ze kunnen niet in één oogopslag zien hoe de  informatie gerangschikt staat.  Met ons leesprogramma is het duidelijker  welk artikel waar staat.”

Duur

Een abonnement op de Digikrant of Braillekrant is ongeveer even duur als bij een  gewone krant.  Door de kleine oplage en afwezigheid van advertenties is vzw  Kamelego niet winstgevend.  “De kosten voor het karton alleen al – circa 12.500 euro per jaar – zijn niet te dekken met de bijdragen van abonnees”,  vertelt Ivo Claeys, die al sinds 1996 de Braillekrant maakt.  De publicatie  blijf in leven dankzij subsidies van het Vlaamse Gewest en bijdragen van  sponsors.

Lezers van de Braillekranten Digikrant vinden het nieuws op radio en televisie  vaak niet genoeg.  “In krantenartikels zit meer diepgang, analyse en  duiding”, vindt lezer Raff Braspenning.  “Ik zit voor mijn studie al veel  achter de pc, dus ik vind het fijn om ook eens in mijn luie stoel te kunnen  lezen.”

***

Blindenkrant krijgt nieuw jasje

Bron: De Standaard
4 juni 2003

BRUSSEL

De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad worden al jaren gelezen door niet- en  slechtzienden (DS 3 juni, Brailleweek).  In september verschijnt naast de  kartonnen braillekrant, een nieuwe digitale krant die blinde abonnees nog beter  kunnen lezen en beluisteren.

Toen Hervé Eeckman nog student was, merkte hij dat mensen om hem heen veel  spraken over artikelen in de krant.  Daarover kon hij nooit meepraten,  omdat hij blind is.  Toch legde Eeckman zich daar niet zomaar bij neer.   In 1990 richtte hij met zijn vriend Benoît Lannoo Kamelego vzw op en  twee jaar later verscheen de eerste Belgische krant voor blinden.

Eeckman en Lannoo keken eerst de kunst af bij een Franse braillekrant (l’Est  Républicain).  Daarna brachten ze bij de Vlaamse Uitgeversmaatschappij hun  kartonnen versies uit van De Standaard en Het Nieuwsblad.  Een paar jaar  later volgde een digitale uitgave.  Volgens Eeckman bestaat naast de Franse  en Belgische braillekranten alleen in Hongkong een vergelijkbaar dagblad.

Kamelego is een stapel van beige vellen karton gevuld met bobbels en  putjes.  Doordeweeks telt de krant ongeveer 60 vellen, in het weekend 90  tot 100.  Dat lijkt veel informatie, maar komt overeen met twee tot drie  normale krantenpagina’s met 12 tot 20 artikelen.  Op één brailleblad van  A4-formaat past maar een kwart van de tekst die alfabetletters in beslag nemen.

“In de Braillekrant verschijnen alle artikelen van de voorpagina van de normale  krant.  Het redactioneel commentaar en de belangrijkste verhalen van  binnenland, buitenland, sport en cultuur worden ook geleverd”, vertelt Peter  Cuypers, chef van de eindredactie van De Standaard, verantwoordelijk voor de  selectie van het nieuws voor de Braillekrant.

“We proberen de doelgroep in het achterhoofd te houden.  Artikelen over  slechtzienden selecteren we altijd.  Ook muziek krijgt veel aandacht.”

De digitale versie van de krant voor blinden heet Digikrant.  Die wordt via  e-mail of op een diskette via de post verspreid.  De elektronische krant is  veel omvangrijker dan het kartonnen dagblad.  Vrijwel alle artikelen uit de  gewone kranten – inclusief beurstabellen en televisiepagina’s – verschijnen in  de Digikrant.

De abonnees kunnen ze lezen met een speciaal braille-toetsenbord of software die  letters vergroot.  De software die krantenartikelen naar braille vertaalt  hoort bij het abonnement, de hardware niet.

De Digikrant is nu alleen te krijgen in DOS, een verouderd programma.  In  september verschijnt een nieuwe Windows-editie, waar een menselijkere  spraaktechnologie in zit.

Omdat de Windows-software nog niet beschikbaar is, daalde het aantal lezers de  afgelopen jaren.  Nu heeft Kamelego een vijftigtal abonnees en de  Digikrant een vijftiental.  Vooral ouderen die niet zo handig zijn met  computers lezen graag de kartonnen versie.

Voor blinde jongeren is Internet vaak een alternatief.  “Maar Internet is  niet altijd even toegankelijk, omdat blinden een website per regel in braille  gepresenteerd krijgen op hun toetsenbord”, stelt Katty Kloeck, coördinator van  de vzw Braillekrant.  “Ze kunnen niet in één oogopslag zien hoe de  informatie gerangschikt staat.  Met ons leesprogramma is het duidelijker  welk artikel waar staat.”

Een abonnement op de Digikrant of Braillekrant is ongeveer even duur als bij een  gewone krant.  Door de kleine oplage en afwezigheid van advertenties is vzw  Kamelego niet winstgevend.  “De kosten voor het karton alleen al – ongeveer 12.500 euro per jaar – zijn niet te dekken met de bijdragen van  abonnees”, vertelt Ivo Claeys, die al sinds 1996 de Braillekrant maakt.  De  publicatie blijft in leven dankzij subsidies van de Vlaamse overheid en  bijdragen van sponsors.

Lezers van de Braillekrant en Digikrant vinden het nieuws op radio en televisie  vaak niet genoeg.  “Ik lees de Digikrant minimaal twee uur per dag.   Liefst alles over sport”, vertelt Eric Smekens, een trouwe lezer van de digitale  versie van Het Nieuwsblad.  Hij vindt dat de krant de actualiteiten beter  beschrijft voor blinden dan de televisie.

“In krantenartikels zit meer diepgang, analyse en duiding”, meent ook Raff  Braspenning, die al vijf jaar De Standaard op karton leest.  “Ik zit voor  mijn studie al veel achter de pc, dus vind ik het fijn om ook eens in mijn luie  stoel te kunnen lezen.”
http://www.standaard.be
http://www.braille.be

Mathilde SANDERS

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Andy ontwikkelt in zijn vrije tijd ‘board buddy’ voor slechtziende Eline (13), nu kan ze eindelijk lezen wat leraar op het bord schrijft30-03-2019 08:03:38
 2. Vernieuwd voorleesapparaat13-02-2019 08:02:09
 3. E-reader voor blinden in de maak25-01-2019 08:01:25
 4. Slimme handschoen biedt visueel bperkten sociale vrijheid17-11-2018 08:11:07
 5. De FingerReader ring laat blinden lezen zonder braille16-11-2018 07:11:47
 6. Audiokranten in Daisy-formaat09-11-2018 08:11:36
 7. Zelfstandig post lezen met het voorleesapparaat09-08-2018 06:08:09
 8. Mechelen – “Beter communiceren met blinden en slechtzienden”27-07-2018 05:07:13
 9. Mechelen – Brailleprinter voor het eerst gebruikt27-07-2018 05:07:25
 10. Microsoft en Apple hielpen bij het bouwen van nieuwe brailleleesregelstandaard01-06-2018 06:06:10
 11. Nieuw apparaatje maakt slechtziende Joric (18) een stuk zelfstandiger27-04-2018 11:04:09
 12. Braille e-reader Canute is in de maak08-03-2018 10:03:21
 13. Mechelen – Brailleprinter voor toegankelijke stad23-01-2018 08:01:51
 14. Stad Mechelen schaft brailleprinter aan20-01-2018 09:01:21
 15. Orcam voorleesbril15-01-2018 02:01:13
 16. Krant lezen met mijn brailleleesregel04-12-2017 11:12:45
 17. Mobiele beeldschermloep Optelec Compact 6 HD18-11-2017 10:11:46
 18. Artificial Intelligence wearable leest blinden voor en herkent gezichten16-11-2017 11:11:13
 19. Slechtziende Maaike kan weer lezen dankzij speciale bril: ‘Ik wil nooit meer zonder’01-11-2017 11:11:07
 20. Toestel kijkt in de plaats van blinde personen14-10-2017 07:10:41
 21. Video: slimme wearable camera helpt slechtzienden13-10-2017 07:10:49
 22. Lezen als je blind bent – Charissa Kalloe09-10-2017 09:10:53
 23. Testing, testing, one, two… testing OrCam!27-09-2017 09:09:42
 24. eSight-bril, verkrijgbaar bij Integra30-08-2017 11:08:16
 25. Video: Readit Scholar HD21-07-2017 08:07:09
 26. Video: Orcam, de voorleesbril07-07-2017 11:07:06
 27. OrCam helpt blinden27-06-2017 10:06:51
 28. Snow 7HD nu ook officieel verkrijgbaar bij Integra23-06-2017 02:06:58
 29. Video: Gertjan legt uit hoe hij gedrukte tekst laat voorlezen16-06-2017 08:06:49
 30. Voorleestoestel Orcam16-06-2017 08:06:29
 31. Voorleestoestel EasyReader16-06-2017 08:06:42
 32. Minicomputer helpt blinden weer lezen16-06-2017 08:06:17
 33. Dedicon – Daisy-spelers15-06-2017 01:06:55
 34. Informatie over Webbox 320-03-2017 05:03:16
 35. De bril die zegt wat je ziet12-03-2017 03:03:17
 36. “Een leesrevolutie voor blinden en slechtzienden”12-03-2017 03:03:39
 37. Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezen24-08-2016 03:08:22
 38. Readit Air mobiel leessysteem17-08-2016 08:08:44
 39. Orcam: Revolutionair nieuw leestoestel23-05-2016 03:05:58
 40. Hoe lees je de krant als je niet (goed) meer ziet?09-12-2015 03:12:40
 41. ‘Vingerhoed’ zet tekst om in braille29-09-2015 10:09:39
 42. OrCam-bril helpt slechtzienden lezen25-09-2015 09:09:13
 43. Nieuwe daisyspeler: Linio17-09-2015 07:09:12
 44. Voorleesring voor mensen met visuele beperking15-09-2015 09:09:10
 45. EyeRing zegt wat je ziet15-09-2015 09:09:42
 46. Augmented Reality aan je vingertip15-09-2015 09:09:20
 47. HoutMijnKrantVast – Krantenstandaard15-09-2015 04:09:35
 48. Uitbreiding krantenaanbod Kamelego15-09-2015 04:09:03
 49. Gesproken lectuur downloaden bij Aangepast Lezen15-09-2015 03:09:51
 50. Luisterend lezen als volwaardig alternatief15-09-2015 03:09:35
 51. “Ik heb nu ook mijn krant”15-09-2015 03:09:11
 52. Alle Vlaamse kranten voortaan in audiovorm15-09-2015 03:09:41
 53. Alle Vlaamse dagbladen te beluisteren15-09-2015 03:09:23
 54. HBvL nu ook te beluisteren15-09-2015 03:09:12
 55. Uw krant nu ook voor slechtzienden en blinden15-09-2015 03:09:41
 56. Luister binnenkort naar de audioversie van uw krant15-09-2015 03:09:04
 57. Kamelego biedt krantenaanbod uit15-09-2015 03:09:52
 58. De Slechtziendenkrant, een heldere kijk op de werkelijkheid15-09-2015 03:09:37
 59. ‘Radio en tv volstaan niet’15-09-2015 03:09:20
 60. Papieren braillekrant is uitgelezen15-09-2015 03:09:52
 61. Nog 15 blinden lezen laatste braillekrant15-09-2015 03:09:35
 62. Krant om te beluisteren15-09-2015 03:09:12
 63. Metro in audiovorm beschikbaar15-09-2015 03:09:28
 64. Straks luister je naar je krant15-09-2015 03:09:19
 65. Leidsch Dagblad lezen met je vingers15-09-2015 03:09:02
 66. Slechtzienden lezen de krant in hoge definitie15-09-2015 03:09:04
 67. Audiokrant informeert lezers ook online15-09-2015 03:09:20
 68. Audiokrant voor slechtzienden beschikbaar via Internet15-09-2015 03:09:37
 69. Audiokrant voor slechtzienden via internet15-09-2015 03:09:17
 70. Toekomst Braillekrant is digitaal15-09-2015 03:09:02
 71. Braillekrant15-09-2015 03:09:46
 72. Na Katrina en Rita … komt Daisy14-09-2015 08:09:48
 73. Voortaan ook “opslaan als Daisy”14-09-2015 08:09:16
 74. Shinano Kenshi stelt de PLEXTALK Linio Pocket voor14-09-2015 08:09:01
 75. Woonzorgcentrum De Markt – Daisyspeler voor bewoners14-09-2015 08:09:41
 76. Revolutie bij de DAISY spelers!14-09-2015 08:09:25
 77. Voorleestoestel EasyReader11-09-2015 07:09:16
 78. Voorleestoestel: Documenten voorlezen met spraak27-07-2015 09:07:08
 79. Brailleprinter: Documenten in braille afdrukken27-07-2015 09:07:36
 80. Daisy-speler: Navigeren door lectuur voor leesbeperkten26-07-2015 04:07:08
 81. Videomateriaal van de iRead en Readit leessystemen op YouTube20-06-2015 08:06:53
 82. De iRead is een compleet leessysteem18-05-2015 08:05:27
 83. Linio Pocket met Vlaamse spraaksynthese09-05-2015 01:05:45
 84. Speciale camera laat blinden ‘lezen’ zonder gebruik te maken van braille12-03-2015 07:03:56
 85. FingerReader helpt blinden met lezen12-03-2015 08:03:03
 86. Aan vinger gekoppeld apparaatje helpt visueel gehandicapten met lezen10-03-2015 10:03:43
 87. Voorleesapparaat niet verzekerd10-03-2015 09:03:38
 88. Eens in de week gesproken krant10-03-2015 06:03:55
 89. ViewPlus CUB, CUB Jr. en MAX31-01-2015 09:01:12
 90. Brailleprinter van 13-jarige uitvinder verschijnt dit jaar29-01-2015 07:01:47
 91. “De krant horen is een speciale ervaring”07-06-2011 06:06:08
 92. Nieuwsblad en Standaard ook in braille beschikbaar07-06-2011 06:06:00
 93. De DiGiKrant voor slechtzienden en blinden07-06-2011 06:06:22
 94. Blinden horen binnenkort hun krant07-06-2011 06:06:09
 95. Krant voor blinden wordt tien jaar07-06-2011 06:06:34
 96. Nieuws op een bandje07-06-2011 06:06:52
 97. “Brailleprinter dringend nodig!”06-06-2011 03:06:48
 98. Alouis Van Herck tikt blindelings huiskrant05-06-2011 10:06:25
 99. Al tien jaar meer toegankelijkheid voor blinden28-05-2011 11:05:22
 100. DiGiKrant in nieuw kleedje27-05-2011 12:05:55
 101. Middelkerkse champagnekrant nu ook in braille27-05-2011 12:05:09
 102. Digitale krant voor blinden en slechtzienden27-05-2011 11:05:52

Laatst bijgewerkt op 7 juni 2011 – 06:15