NL 22/11: Inclusieve Tweede Kamerverkiezingen, ook voor blinden en slechtzienden

Inhoudsopgave

Op weg naar een meer inclusieve stemervaring bij de komende verkiezingen

Voor mensen met een visuele beperking blijft stemmen vaak een uitdaging. Nog altijd gaat een deel van de slechtziende of blinde kiezers niet stemmen vanwege de (on)toegankelijkheid van het huidige stemproces. En slechtziende en blinde kiezers die wel gaan stemmen, moeten dikwijls verschillende obstakels trotseren. Gelukkig wordt echter ook voortgang geboekt op dit vlak.
https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2023/november/op-weg-naar-meer-inclusieve-stemervaring

Zelfstandig stemmen: wat is er mogelijk?

Op woensdag 22 november a.s. vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Veel kiesgerechtigden maken dan hun gang naar de stembus. Voor mensen met een visuele beperking kan dat lastig zijn; niet alle stembureaus zijn toegankelijk en voor deze groep geschikt om een stem uit te brengen. In dit nieuwsbericht bundelen we informatie voor iedereen die met mensen met een visuele beperking werkt. Zo maken we het zelfstandig stemmen voor meer mensen mogelijk.
https://kennisoverzien.nl/nieuws/zelfstandig-stemmen-wat-er-mogelijk

Vier belangrijke stappen naar een meer inclusieve stemervaring

Voor mensen met een visuele beperking blijft stemmen vaak een uitdaging, zo blijkt uit ons onderzoek onder slechtziende en blinde kiezers. Op basis van dit onderzoek hebben we belangrijke aanbevelingen voor gemeenten en stembureaumedewerkers opgesteld. Hiermee kunnen zij de toegankelijkheid van stembureaus verbeteren. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november a.s., delen we deze aanbevelingen graag.
https://kennisoverzien.nl/nieuws/vier-belangrijke-stappen-naar-een-meer-inclusieve-stemervaring

Toegankelijk stemmen in de gemeente Nunspeet

NUNSPEET – Alle inwoners van de gemeente Nunspeet moeten gebruik kunnen maken van hun kiesrecht. De gemeente Nunspeet hecht daar veel waarde aan en wil dit voor iedereen zo makkelijk en toegankelijk mogelijk maken. Ook voor mensen met een lichamelijke of een visuele beperking.
https://www.rtvnunspeet.nl/51410-toegankelijk-stemmen-in-de-gemeente-nunspeet

Verkiezingsmeldpunt Iederin geopend

Is de toegankelijkheid van het stemlokaal bij jou in de buurt goed geregeld? Of word je misschien vervelend bejegend tijdens het stemmen vanwege je beperking?

Ieder(in) verzamelt positieve en negatieve ervaringen om de (lokale) politiek te overtuigen van het belang van een toegankelijk stemproces.
https://www.oogvereniging.nl/nieuws/verkiezingsmeldpunt-voor-kiezers-met-een-beperking-geopend/

CDA overhandigt braille verkiezingsprogramma

Vandaag overhandigde fractievoorzitter Jantine Zwinkels van CDA Utrecht het landelijke verkiezingsprogramma in braille aan de Oogvereniging. Anneke Berkhout, verenigingsmedewerker bij de Oogvereniging, nam het document in ontvangst.
https://www.oogvereniging.nl/nieuws/cda-overhandigt-braille-verkiezingsprogramma/

Hoe kun je stemmen als je niet kan zien?

Als je een visuele beperking hebt is het vaak niet mogelijk om met een potlood een rondje in te kleuren. Dat maakt zelfstandig stemmen ingewikkeld. Maar ook met een rolstoel kom je niet altijd makkelijk in een stemhokje. Hoe is het om te stemmen als je een handicap of beperking hebt?
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/356775/hoe-kun-je-stemmen-als-je-niet-kan-zien

Meeste partijen geven blinde mensen geen inzicht in verkiezingsplannen

Met de verkiezingen op komst wordt het voor veel Nederlanders tijd om zich te verdiepen in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen. https://www.hartvannederland.nl/nieuws/verkiezingen/meeste-partijen-geven-blinde-mensen-geen-inzicht-in-verkiezingsplannen

Steeds meer gemeenten gebruiken stemmal voor slechtzienden

Van een stemmal en een kandidatenlijst in braille tot geleidelijnen en drinkbakken voor blindengeleidehonden: ongeveer 150 gemeenten regelen op verkiezingsdag speciale voorzieningen voor blinde en slechtziende mensen. Dat laten ze weten in een rondgang van het ANP langs zo’n 250 gemeenten.

Steeds meer gemeenten gebruiken stemmal voor slechtzienden

Wat is een Stemmal? | Hoe en Wat | Anders Bekeken

Met soundbox en stemmal kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Hij woont tegenwoordig in Ossendrecht, maar geboren en getogen Krab Kees Spikker brengt woensdag 22 november zijn stem uit in het stadskantoor in Bergen op Zoom. ,,Daar kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen.”
https://www.gelderlander.nl/brabant/met-soundbox-en-stemmal-kunnen-blinden-en-slechtzienden-zelfstandig-stemmen-in-bergen-op-zoom~a1bae589/

‘Soms kleur je maar een half hokje rood’

SLIEDRECHT – Woensdag 22 november zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Een het hokje rood kleuren op het stembiljet lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor Leonard de Ruijter uit Sliedrecht is dat helemaal niet zo makkelijk.
https://www.hetkompassliedrecht.nl/lokaal/politiek/980469/-tweede-kamerverkiezingen-soms-kleur-je-maar-een-half-hokje-rood

De bijzondere manier waarop blinden of slechtzienden stemmen | NU.nl | Explainer

Hoe stem je als je blind of slechtziend bent? Tijdens een proefdag bij een stembureau in Den Haag konden medewerkers deze bijzondere manier van stemmen uitproberen. Precies op tijd voor de Tweede Kamer verkiezingen waarin een groot scala aan partijen zoals de VVD, PVDA, PVV, FVD, NSC, Volt en GroenLinks aan mee doen. Wij leggen deze bijzondere manier van stemmen uit!

Met soundbox en stemmal kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Hij woont tegenwoordig in Ossendrecht, maar geboren en getogen Krab Kees Spikker brengt woensdag 22 november zijn stem uit in het stadskantoor in Bergen op Zoom. ,,Daar kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen.”
https://www.bd.nl/brabant/met-soundbox-en-stemmal-kunnen-blinden-en-slechtzienden-zelfstandig-stemmen-in-bergen-op-zoom~a1bae589/

Zó maak je als stembureaumedewerker het verschil voor kiezers met een visuele beperking

Op woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In de voorbereidingen hebben gemeenten veel kunnen doen om zelfstandig stemmen voor mensen met een visuele beperking makkelijker te maken. Met nog een paar dagen te gaan tot de verkiezingen, delen we hierbij tips voor stembureaumedewerkers. Want: ook in die rol kun je het verschil maken voor kiezers met een visuele beperking!
https://kennisoverzien.nl/nieuws/zo-maak-je-als-stembureaumedewerker-het-verschil-voor-kiezers-met-een-visuele-beperking

Stemmen is een hele uitdaging voor slechtziende Wendela

Nederland telt weinig stembureaus waar blinde en slechtziende mensen kunnen stemmen. Daarvoor is een stemmal nodig en maar zo’n anderhalf procent van de stembureaus heeft er één. Bovendien is de route naar het bureau niet altijd even makkelijk.
https://nos.nl/collectie/13923/video/2467490-stemmen-is-een-hele-uitdaging-voor-slechtziende-wendela

Ook inwoners met visuele beperking kunnen in Hardenberg zelfstandig stemmen: ‘Dat is een recht’

Inwoners van Hardenberg met een visuele beperking kunnen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zelfstandig stemmen in het gemeentehuis. Speciaal voor deze Hardenbergers heeft de gemeente een stemmal en een soundbox aangeschaft.
https://www.ad.nl/hardenberg/ook-inwoners-met-visuele-beperking-kunnen-in-hardenberg-zelfstandig-stemmen-dat-is-een-recht~a76b83e2/

Twentse Marijke (44) kan niet goed zien en twijfelde of ze de juiste partij inkleurde: dit is de oplossing

Formulier uitvouwen, vakje rood kleuren. Het klinkt als secondewerk, maar dat is het niet voor iedereen. Marije Averdijk (44) kent de worstelingen van het stemhokje. „Ik was ongeveer een kwartier bezig.” Na afloop sloeg de twijfel toe. Had ze het wel goed gezien?
https://www.tubantia.nl/hof-van-twente/twentse-marijke-44-kan-niet-goed-zien-en-twijfelde-of-ze-de-juiste-partij-inkleurde-dit-is-de-oplossing~a9f2b503/

Botsgevaar bij stembureau voor blinden is geweken: geleidelijn loopt nu óm in plaats van door stemhokjes

Foutje, bedankt: blinden en slechtzienden die hun stem vanmorgen uitbrachten aan de Sint Jorisstraat in Nijmegen dreigden letterlijk tegen de stemhokjes aan te lopen. Maar inmiddels lijkt het ‘botsgevaar’ geweken.
https://www.ad.nl/nijmegen/botsgevaar-bij-stembureau-voor-blinden-is-geweken-geleidelijn-loopt-nu-om-in-plaats-van-door-stemhokjes~afbca336/

Edith en Cees, beiden (bijna) blind, kunnen voor het eerst zelfstandig stemmen, mét rood potlood

Het is even wennen, maar blinden en slechtzienden in Nunspeet konden vandaag voor het eerst helemaal zelfstandig stemmen. Dus zonder dat ze iemand anders hoeven te vragen om met het potlood dat ene rondje rood te maken. ,,Oh, ik moet wel meteen het goede rondje hebben, anders is het stembiljet ongeldig.’’
https://www.destentor.nl/nunspeet/edith-en-cees-beiden-bijna-blind-kunnen-voor-het-eerst-zelfstandig-stemmen-met-rood-potlood~a683dfe3/

Speciale ‘stemmal’ voor slechtzienden in de Vlasborch in Vught wordt weinig gebruikt: ‘Mensen lijken het een beetje spannend te vinden’

Op Woonzorgcentrum Visio de Vlasborch is het voor blinden en slechtzienden ook mogelijk om te stemmen. Maar wordt daar wel gebruik van gemaakt?
https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/special-stemmal-voor-slechtzienden-in-de-vlasborch-in-vught-wordt-weinig-gebruikt-mensen-lijken-het-een-beetje-spannend-te-vinden

Hoe stem ik met mijn visuele beperking?

Eens in de vier weken blog ik over hoe ik dingen aanpak met mijn visuele beperking. Het betreft zaken die mensen aan mij vragen of juist niet durven vragen. Deze keer: Hoe stem ik met mijn visuele beperking?

Hoe stem ik met mijn visuele beperking?

Deel dit:
Advertenties

 1. BE: Update beleid rond parkeerkaarten voor mensen met een handicap09-12-2023 06:12:31
 2. Recordaantal uitkeringen voor Belgen met handicap04-12-2023 06:12:00
 3. Zorgeloze geldverspilling01-12-2023 07:12:07
 4. CTI-pilot: De voorleesbril voor mensen met een leesbeperking28-11-2023 05:11:13
 5. EU-lidstaten akkoord over invoering Europese gehandicaptenkaart28-11-2023 05:11:40
 6. De ‘European Disability Card’ laat mensen met een handicap makkelijker reizen in de hele EU24-11-2023 08:11:20
 7. “Je handicap stopt niet aan de landsgrens”23-11-2023 06:11:55
 8. ‘Hier ben ik wie ik ben, en niet die blinde mevrouw’22-11-2023 06:11:28
 9. Sensotec in ZNA21-11-2023 12:11:49
 10. BE: Doodskisten op Martelaarsplein tegen wachtlijsten in gehandicaptenzorg18-11-2023 06:11:08
 11. Producten herkennen en onderscheiden14-11-2023 06:11:25
 12. Door de ogen van Kees | Documentaire over toegankelijkheid13-11-2023 11:11:55
 13. Geleidehonden aaien en we kunnen zelfstandig stemmen! | Oké-momenten | Anders Bekeken12-11-2023 05:11:52
 14. Kan bijna blinde Ben (66) nog zichzelf zijn?11-11-2023 05:11:19
 15. NL 22/11: Inclusieve Tweede Kamerverkiezingen, ook voor blinden en slechtzienden09-11-2023 07:11:56
 16. Slimme bril laat blinden en slechtzienden ‘zien’ met geluid28-10-2023 05:10:42
 17. Bas: ‘Bij de Oogvereniging krijg ik info over mijn oogaandoening en medische ontwikkelingen’27-10-2023 05:10:35
 18. Tips en tricks om lichthinder tegen te gaan26-10-2023 05:10:19
 19. Rinske (44) is slechthorend en slechtziend: ‘Je hoeft echt niet zielig thuis achter de geraniums te zitten’25-10-2023 04:10:00
 20. Drie kleurendetectors vergeleken25-10-2023 04:10:04
 21. Kaaskortingchaos21-10-2023 05:10:05
 22. BE: Netwerk Licht en Liefde lanceert Vlaamse ooglijn19-10-2023 05:10:23
 23. Aan de slag met een visuele beperking dankzij Orcam myEye18-10-2023 05:10:52
 24. Podcast: Slimme speakers, iets voor jou?17-10-2023 09:10:50
 25. Hightech blindenstok voorgesteld op BrailleTech 2023 in Brussel13-10-2023 05:10:18
 26. Beter zichtbaar voor mensen met een visuele beperking en zuiniger met inkt en energie. Gemeente Meppel introduceert nieuwe huisstijl05-10-2023 06:10:28
 27. Onderzoek in Valkenswaard naar interesse in succesvol Oogcafé29-09-2023 05:09:17
 28. Kijkstrategietraining voor kinderen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:07
 29. Begeleiding naar zelfstandigheid: 100% leven met een visuele beperking27-09-2023 05:09:07
 30. Luna Glasses vergroot leefwereld van mensen met nachtblindheid22-09-2023 05:09:09
 31. Een presentatie verzorgen zonder dat je je gasten en het publiek ziet? Dat kan!22-09-2023 05:09:26
 32. Diksmuide heeft een dienstencentrum voor blinden en slechtzienden12-09-2023 06:09:11
 33. Europese Gehandicapten- en Parkeerkaart: Een standaard voor gelijkheid06-09-2023 06:09:42
 34. Wat kan je met tekeningenbanden van ‘Op de tast… het oog’? | Hoe en Wat | Anders Bekeken03-09-2023 05:09:40
 35. MaculaVereniging organiseert beurs voor slechtzienden01-09-2023 12:09:39
 36. Hulpmiddel of app, wat is beter?22-08-2023 05:08:51
 37. Infovisie Flash, nieuws over hulpmiddelen en ICT22-08-2023 05:08:21
 38. 10 dingen die technisch gezien mogelijk zijn maar nu nog niet gebeuren | Top 10 | Anders Bekeken19-08-2023 06:08:14
 39. Strijd tegen halvering budget mensen met een beperking10-08-2023 04:08:14
 40. Webbox – Theo toont je hoe hij de Webbox gebruikt doorheen de dag. Volg jij mee?10-08-2023 04:08:20
 41. Kinderrevalidatieweek Visio Noord midden in de bossen: “Buitengewoon”08-08-2023 04:08:53
 42. NL: Website over braillemenukaarten07-08-2023 04:08:36
 43. Hoe zoek ik met mijn visuele beperking kleding uit in een winkel?04-08-2023 06:08:21
 44. Apple AirTag helpt je spullen terugvinden03-08-2023 05:08:58
 45. Computer vision: Een slimme bril voor blinden – Podcast De Innovatiegolf02-08-2023 05:08:07
 46. United Airlines voorziet alle vliegtuigcabines van braille28-07-2023 05:07:19
 47. De Leyhoeve – Druppelbril27-07-2023 04:07:21
 48. Woonvormen voor visueel gehandicapten Diepenbrockstraat en Zwijsenplein bestaan 25 jaar24-07-2023 04:07:44
 49. BE: De verhoging van de kinderbijslag voor mensen met een handicap zal niet langer leiden tot een vermindering van hun leefloon21-07-2023 06:07:37
 50. BE: PVB-deelbudget – “Moet mijn zoon een proefkonijn zijn?”13-07-2023 06:07:51
 51. Daisybox – intuïtieve Daisyspeler. Luister eenvoudig naar jouw boeken, kranten of tijdschriften12-07-2023 05:07:19
 52. De Go-box+ zorgt voor vergrote en voorgelezen TV-ondertiteling voor slechtzienden en blinden12-07-2023 05:07:03
 53. Hoe installeer en gebruik ik de Go-box of Vo-box?12-07-2023 05:07:48
 54. Hoe installeer en gebruik ik de Daisybox?12-07-2023 05:07:33
 55. Persoonsvolgende budgetten voor personen met een handicap: wachten op Godot12-07-2023 05:07:52
 56. BE: Brilglazen worden beter terugbetaald vanaf 1 augustus11-07-2023 05:07:38
 57. European Disability Card nog onvoldoende bekend in de zorgsector11-07-2023 05:07:39
 58. BE: Waarom je maar beter nog enkele weken wacht als je een nieuwe bril nodig hebt10-07-2023 05:07:11
 59. “Let’s talk about our future” levert platform op voor jongeren met een visuele beperking!06-07-2023 05:07:00
 60. Bartiméus lanceert een digitaal huis dat zelfstandigheid in en om huis stimuleert05-07-2023 05:07:12
 61. Samsung introduceert SeeColors op de TV’s en monitoren05-07-2023 05:07:45
 62. Lezen met ondersteunende hulpmiddelen27-06-2023 05:06:49
 63. Roeselare maakt werk van verdere bekendmaking European Disability Card27-06-2023 05:06:39
 64. High-tech mouw vertaalt emoties voor mensen met een visuele beperking24-06-2023 06:06:30
 65. Bewegwijzering printen voor slechtzienden22-06-2023 07:06:40
 66. Licht en Liefde zorgt al 100 jaar voor blinden: Vereniging zoekt financiële steun en vrijwilligers15-06-2023 05:06:33
 67. Den Brillenman gaat samenwerken met Ecoso10-06-2023 05:06:19
 68. My Board Buddy AIR – Smartboard oplossing voor leerlingen en werknemers met een visuele beperking10-06-2023 04:06:13
 69. My Board Buddy GO – Smartboard oplossing voor leerlingen en werknemers met een visuele beperking10-06-2023 04:06:44
 70. Mechelse brillenman wil betaalbare bril voor iedereen09-06-2023 04:06:35
 71. Vision Pro is ook te bedienen zonder ogen en handen – Toegankelijkheid is goed geregeld08-06-2023 12:06:46
 72. Video European Disability Card winnaar in onderdeel “Product & service” op Video Experience Day!08-06-2023 05:06:21
 73. Tips om last van zonlicht tegen te gaan06-06-2023 05:06:33
 74. BE: Demo van het toekomstige elektronische aanvraagformulier voor personen met een handicap01-06-2023 05:06:26
 75. Mensen met een handicap krijgen vanaf volgend jaar automatisch EDC-kaart31-05-2023 04:05:23
 76. Brailleliga – Voor de tweede jaar is ons activiteitenverslag van 2022 ook beschikbaar als podcast!27-05-2023 06:05:55
 77. Webinar: Met een visuele handicap boodschappen doen in de winkel en online26-05-2023 05:05:02
 78. Iedereen mee met de European Disability Card25-05-2023 05:05:16
 79. Een stuurhendel met trillingen leidt slechtzienden vooruit24-05-2023 05:05:32
 80. Waar dagbehandeling en flexibele zorg elkaar ontmoeten24-05-2023 05:05:12
 81. Resultaten campagne Oogvereniging eerste kwartaal 202324-05-2023 04:05:50
 82. Tips bij verlies van zicht in 1 oog23-05-2023 05:05:52
 83. Webinar: Een brailleleesregel, welke moet ik nemen?16-05-2023 05:05:11
 84. Stopcontacten, braille en meer… | Oké-momenten – Deel 6 | Anders Bekeken13-05-2023 11:05:30
 85. Webinar: Maatschappelijk Werk van Visio, wat kun je er aan hebben?10-05-2023 05:05:46
 86. NL: Manifest aangeboden aan de overheid09-05-2023 04:05:43
 87. BE: Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen kan maanden duren09-05-2023 05:05:47
 88. Ergra Low Vision Instructie Video E-Scoop Bril05-05-2023 05:05:35
 89. Ergra Low Vision Instructie Video Handloep05-05-2023 05:05:25
 90. Ergra Low Vision Instructie Video Loepenbril05-05-2023 05:05:09
 91. Ergra Low Vision Instructie Video Luxo Loeplamp05-05-2023 05:05:55
 92. Ergra Low Vision Instructie Video Telescoopbril05-05-2023 05:05:41
 93. Ergra Low Vision Instructie Video Visolux05-05-2023 05:05:25
 94. Ergra Low Vision Instructie Video Beeldschermloep05-05-2023 05:05:09
 95. Ieder(in): ‘Toegankelijkheid verkiezingen kan nog steeds stuk beter’02-05-2023 11:05:29
 96. KPN Gidsservice stopt02-05-2023 05:05:26
 97. Overzicht bevestigingssystemen om iPad enz. goed te positioneren28-04-2023 05:04:39
 98. Dominieke Bos-Havinga (53), Lid in de Orde van Oranje-Nassau26-04-2023 04:04:44
 99. Koninklijke onderscheiding voor vier bewoners van Het Schild26-04-2023 04:04:43
 100. Veel belangstelling voor de Oogdag in Friesland26-04-2023 05:04:32
 101. Iriscare betaalt vanaf 2024 individuele hulpmiddelen terug voor personen met handicap22-04-2023 05:04:27
 102. 3 nieuwe apps op BlindShell GSM20-04-2023 06:04:25
 103. Koninklijke Visio | iExpress Myself19-04-2023 07:04:28
 104. Licht en Liefde16-04-2023 05:04:03
 105. Lebbeke – Gemeentebestuur verder in zee met European Disability Card15-04-2023 05:04:44
 106. Rinske Westerhout zet ervaring om in inspiratie voor een ander13-04-2023 06:04:34
 107. Infovisie Flash, nieuws over hulpmiddelen en ict voor blinden en slechtzienden11-04-2023 05:04:22
 108. Beernem rolt European Disability Card uit04-04-2023 06:04:50
 109. NL: Geen ZieZo-beurs in 202303-04-2023 04:04:53
 110. Unilever voegt QR-code toe voor slechtzienden31-03-2023 05:03:08
 111. Iedereen Verlicht29-03-2023 07:03:44
 112. Handige tips om je brood te smeren als je blind of slechtziend bent24-03-2023 07:03:25
 113. Drinken inschenken als je blind of slechtziend bent24-03-2023 07:03:12
 114. Handige hulpmiddelen om geld te herkennen zonder te hoeven kijken24-03-2023 07:03:37
 115. NL: Peuter, kinder- en jeugdrevalidatiegroepen (van 2 tot 20 jaar)23-03-2023 07:03:53
 116. ReadEasy Evolve21-03-2023 07:03:14
 117. Blindshell Classic 2, een alternatieve smartphone21-03-2023 07:03:55
 118. Sneller persoonlijk zorgbudget voor mensen met handicap in noodsituatie18-03-2023 11:03:47
 119. Nancy werkt op een stembureau: ‘Stemmen is voor iedereen, ook mensen met een beperking’17-03-2023 06:03:31
 120. SmartVision, derde generatie van een oude bekende16-03-2023 06:03:49
 121. Blind, een streekvervoerstaking en toch zelfstandig willen stemmen: dat moest dit jaar zo15-03-2023 07:03:41
 122. Visueel beperkten kunnen zelfstandig stemmen met stemmal15-03-2023 07:03:44
 123. Wijnegem Shopping zet QR-codes op vuilnisbakken voor blinden en slechtzienden die afval willen sorteren15-03-2023 07:03:39
 124. Met wat hulp kleurt slechtziende Sandra voor het eerst zelf het juiste vakje rood15-03-2023 07:03:31
 125. Zo doe je dat! Zonder te kijken het juiste stemvakje vinden15-03-2023 05:03:03
 126. Zelfstandig stemmen met een visuele beperking is een stapje dichterbij: “Mijn stem is eindelijk geheim!”15-03-2023 05:03:36
 127. BE: Dankzij Coline (25) kunnen ook blinden en slechtzienden zelfstandig afval sorteren: “Ik wil dit graag voorstellen aan de Antwerpse schepen Els van Doesburg”15-03-2023 04:03:06
 128. Audio: Evert zoekt naar praktische oplossingen voor slechtziende en blinden mensen bij Bartiméus15-03-2023 12:03:34
 129. Audio: Een donker ervaring voor Tom Herlaar14-03-2023 07:03:21
 130. NL: Deze keer meer stembureaus toegankelijk voor mensen met een beperking14-03-2023 06:03:57
 131. NL: Gratis met de hubtaxi naar het stembureau en terug14-03-2023 06:03:39
 132. NL: Gratis vervoer naar stembureaus voor mensen met een beperking in Helmond: zo zit dat14-03-2023 06:03:16
 133. Smallingerland – Stemmal en soundbox helpen blinden en slechtzienden bij het stemmen13-03-2023 09:03:54
 134. Als staken het stemmen belemmert: botsende rechten in aanloop naar de verkiezingen11-03-2023 06:03:23
 135. Blinden kunnen in Súdwest-Fryslân niet geheel zelfstandig stemmen: hulpmiddelen niet op tijd aangeschaft10-03-2023 06:03:30
 136. Maastricht – Drie van de zestig stemlokalen niet geschikt voor mensen met lichamelijke beperking10-03-2023 06:03:47
 137. Putten – Stemmen met soundbox, braille en koptelefoon voor blinden en slechtzienden09-03-2023 07:03:37
 138. Met het toetsenbord van Hable One kunnen blinden weer smartphones gebruiken09-03-2023 07:03:09
 139. Zelfstandige stemlocaties voor slechtzienden in 95 gemeenten06-03-2023 01:03:21
 140. BE: Mensen met een handicap moeten tot twintig jaar wachten op zorgbudget06-03-2023 01:03:03
 141. BE: Wachttijd voor zorgbudget mensen met handicap kan oplopen tot twintig jaar06-03-2023 07:03:38
 142. VISIOCAST: Afronden en opnieuw beginnen04-03-2023 07:03:04
 143. Maatschappelijk werkers over hun rol bij Visio: “Wij zetten cliënten terug in hun kracht”04-03-2023 07:03:25
 144. Gigantische stembiljetten en ‘stemtaxi’ voor slechtziende en blinde kiezer03-03-2023 07:03:35
 145. Meer zelfstandige stemlocaties voor blinden en slechtzienden03-03-2023 07:03:26
 146. Blinden en slechtzienden in Velsen en regio Haarlem krijgen hulpmiddelen om te stemmen01-03-2023 06:03:11
 147. Vragen over de European Disability Card?28-02-2023 06:02:57
 148. Zorgwijs helpt u de ondersteuning vinden die u nodig hebt28-02-2023 06:02:21
 149. Apparaatje helpt blinden en slechtzienden met lezen: ‘Dit is een uitkomst’24-02-2023 07:02:20
 150. Febelfin geeft brochure ‘Klanten met een beperking ontvangen’ uit24-02-2023 07:02:21
 151. Slechtzienden kunnen zelfstandig stemmen in Smallingerland22-02-2023 08:02:38
 152. Den Haag – Oefenstemdag voor blinde en slechtziende kiezers22-02-2023 08:02:34
 153. Hoe toegankelijk zijn de verkiezingen? Zo maken we stembureaus toegankelijk voor iedereen22-02-2023 06:02:55
 154. Albrandswaard – Kiezers visuele beperking kunnen stemmal en soundbox uitproberen22-02-2023 06:02:22
 155. CDA Hoorn: Onafhankelijk stemmen voor slechtzienden21-02-2023 10:02:54
 156. “Is braillemarkering op medicijndoosjes echt nodig?”21-02-2023 10:02:03
 157. Zaandam – 43 stembureaus toegankelijk voor mensen met beperking18-02-2023 06:02:09
 158. Barendrecht – Kiezers met visuele beperking kunnen stemmal en soundbox proberen17-02-2023 06:02:41
 159. Bril voor kleurenblindheid in Groninger Museum: ‘Ik zie nu alles zoals het hoort!’17-02-2023 06:02:12
 160. Kennisagenda ouderen gepubliceerd16-02-2023 06:02:25
 161. Europese kaart moet in Antwerpen drempel verlagen voor iedereen met erkende handicap: “Zo weet je dat begeleider mee mag in zwembad of museum”15-02-2023 07:02:01
 162. European Diability Card moet vrijetijdsaanbod in Antwerpen nog inclusiever maken15-02-2023 06:02:35
 163. Stad Antwerpen presenteert partnerschap met European Disability Card: “Toegankelijkheid voor iedereen is cruciaal aandachtspunt”15-02-2023 06:02:18
 164. Helmond investeert 14 mille in toegankelijkheid van stembureaus tijdens komende verkiezingen15-02-2023 12:02:00
 165. Dankzij EnChroma-brillen kunnen kleurenblinde bezoekers toch de kleurrijke kunst in het Van Gogh Museum ervaren15-02-2023 12:02:55
 166. Luisteren en voelen, zo kunnen blinde en slechtziende kiezers stemmen in maart15-02-2023 06:02:32
 167. Tips bij gebruik van een koortsthermometer wanneer je blind of slechtziend bent15-02-2023 06:02:33
 168. Zo maken we stembureaus toegankelijk voor iedereen15-02-2023 06:02:22
 169. Blind koffie zetten11-02-2023 03:02:59
 170. Toegankelijk stemmen | Oké-momenten – Deel 3 | Anders Bekeken11-02-2023 01:02:32
 171. VisioKiddo 3 – Spelenderwijs de ontwikkeling stimuleren10-02-2023 06:02:53
 172. Maak kennis met peuterrevalidatie De Vlinder bij Visio Nijmegen09-02-2023 06:02:14
 173. Koninklijke Visio – Nieuwe locatie Revalidatie & Advies in Eindhoven feestelijk geopend03-02-2023 08:02:47
 174. Webinar: Koken wanneer je slecht of niets ziet, dat kan makkelijker03-02-2023 06:02:56
 175. AI-brillen: voorleesbrillen03-02-2023 06:02:08
 176. Heb jij ook moeite met online geldzaken? Je bent niet de enige01-02-2023 07:02:36
 177. BE: Gratis vervoer naar stembureaus voor personen met handicap01-02-2023 07:02:12
 178. NL: Stemmen met een oogaandoening01-02-2023 07:02:43
 179. Snel actie nodig om toegang betalingsverkeer te verbeteren31-01-2023 06:01:33
 180. Eurosleutel: Onbeperkt toegang aan toiletten voor mindervaliden in Nederland en België30-01-2023 07:01:01
 181. Rianne verkoopt 10 jaar voor Bartiméus29-01-2023 01:01:28
 182. Een brailleleesregel, welke moet ik nemen25-01-2023 06:01:57
 183. Een toegankelijke hybride smartphone voor blinden en slechtzienden25-01-2023 06:01:15
 184. Hoe herken ik badkamerproducten met mijn visuele beperking?20-01-2023 07:01:14
 185. Lancering van de European Disability Card in alle lidstaten van de EU20-01-2023 07:01:56
 186. OrCam MyEye 2 snel aan de slag20-01-2023 06:01:07
 187. NL: Geld om makkelijker te stemmen17-01-2023 06:01:13
 188. NL: Financiële impuls voor gemeenten om toegankelijkheid verkiezingen te verbeteren17-01-2023 06:01:40
 189. CDA Zuid-Holland presenteert het tienpuntenprogramma in braille06-01-2023 08:01:58
 190. Introductie ‘Onze Natuur met audiodescriptie’ in De Cinema in Antwerpen op 13-12-202206-01-2023 07:01:09
 191. Oogcafé krijgt verkiezingsprogramma CDA Overijssel in braille05-01-2023 06:01:58
 192. CDA Zuid-Holland presenteert het tienpuntenprogramma in braille05-01-2023 06:01:40
 193. CDA presenteert verkiezingsprogramma in braille04-01-2023 05:01:39
 194. CDA presenteert verkiezingsprogramma in braille04-01-2023 04:01:05
 195. Den Haag krijgt braillepluim voor gedichten op Scheveningse Pier04-01-2023 01:01:05
 196. Gemeente Den Haag ontvangt de braillepluim 2023 voor Braille op de Pier04-01-2023 06:01:17
 197. Mensen met een beperking dagen Vlaamse regering voor de rechter: “Een halve uitkering is niet genoeg”04-01-2023 06:01:00
 198. Tientallen mensen met beperking willen Vlaamse overheid voor de rechter slepen: “Alsof we maar halve mensen zijn”03-01-2023 07:01:37
 199. Vlaams Belang steunt rechtszaak tegen “experiment” Vlaamse regering met deelbudget03-01-2023 07:01:53
 200. Bartiméus in het kort – Zorgboerderij Langbroek03-01-2023 04:01:07

Laatst bijgewerkt op 25 november 2023 – 07:11