Nieuwsbrief Audiomaatjes Webbox, Go-box en Vo-box. nr 51, mei 2021

Stemmen is een breed begrip. In deze Nieuwsbrief kijken we terug op het stemmen met de Soundbox tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Verder geven we uitleg over verschillende stemmen die het programma-aanbod op de Webbox voorlezen. Ook komt de gesproken handleiding aan bod en stelt één van onze medewerkers zich in een sprekend portret aan u voor. Maar we beginnen met een nieuwe toevoeging aan de Webbox3, namelijk de Podcast Top 100!

Podcast Top 100 op de Webbox3

Er verschijnen steeds meer podcasts op internet, en (dus) ook op de Webbox3. Nieuw op de Webbox3 is de Podcast Top 100. Deze lijst bevat zeer uiteenlopende titels en wordt dagelijks ververst. Dus het is een dynamische lijst met voor ieder wat wils. Let op: om technische redenen komt deze toevoeging niet naar de Webbox2.
De Podcast Top 100 wordt elke ochtend ververst. Het is immers gebaseerd op de best beluisterde podcasts, dus de volgorde en het aanbod kunnen variëren van dag tot dag. Het kan natuurlijk leuk zijn om op deze manier nieuwe populaire podcasts te ontdekken, die u anders misschien niet zou tegenkomen.
Podcasts en programma’s Miljoenen mensen hebben het fenomeen podcasts al ontdekt, u ook? Het merendeel daarvan luistert thuis. Dat kan ook prima met de Webbox. Podcasts zijn er in vele verschillende genres. Over gezondheid, actualiteiten, politiek, sport of ontspanning.
Een podcast is een audio-uitzending die op elk gewenst moment te beluisteren is via internet. Vaak is het speciaal gemaakt voor verspreiding via internet. Ook veel radioprogramma’s blijven bewaard en zijn naderhand terug te luisteren. De term podcast is een samentrekking van iPod, oftewel een draagbare MP3-speler, en broadcast, Engels voor ‘uitzenden’. De Nederlands/Amerikaanse ondernemer en presentator Adam Curry stond mede aan de wieg van de podcast techniek. Zo werd hij ‘podfather’, oftewel de godfather van de podcast. Klink onderaan dit artikel op de knop om een podcast met hem te beluisteren (speelduur 1,5 uur).
Wijzigingen in het Webbox-menu Er is dus verschil tussen podcasts die alleen op internet zijn te beluisteren en het terugluisteren van eerder uitgezonden radioprogramma’s. Om dat onderscheid duidelijker te maken, hebben we geleidelijk het Webbox-menu wat aangepast. Er is een nieuw onderdeel in het Hoofdmenu dat heet Podcasts. Daaronder zetten we natuurlijk voor de Webbox3 de ‘Podcast Top 100’. Ook staan hier, series zoals ‘Man met de microfoon’, ‘Besmet!’ en ‘De Witte Stok’. Deze stonden eerst bij Opgenomen programma’s onder Radio.
Het menupunt ‘Opgenomen programma’s’ onder Radio heet nu ‘Uitzending gemist’, zowel op Webbox2 als Webbox3. Dit dekt de lading beter. Hier kunnen namelijk vooral programma’s teruggeluisterd worden die eerder op diverse radiozenders waren uitgezonden. Zoals programma’s van de NPO, NOS, BNR en diverse regionale omroepen.
Een eenmaal aangemaakte favoriet naar een bepaalde podcast uit de Top 100 blijft bestaan. Ook als de desbetreffende podcast later op een andere positie in de lijst staat. Zo kunt u via het Favorieten-menu uw eigen favoriete podcasts snel terugvinden.
Wij wensen u vanuit het Webbox-team wederom veel luisterplezier!
Dit artikel is deels gebaseerd op ‘De wondere wereld van podcasts’ van Martijn Vet op Oogvereniging.nl. Daarin wordt uitgelegd hoe podcasts makkelijk met een smartphone en de Webbox beluisterd kunnen worden.

Stemmen met de Soundbox: een terugblik

Bij bijna 50 gemeenten konden blinden en slechtzienden tijdens de recente Tweede Kamerverkiezingen zelfstandig stemmen met de Soundbox en stemmal. Dit vroeg veel voorbereiding. Zowel voor het FabLab Den Haag, makers van de stemmal, als voor ons, ontwikkelaars van de Soundbox. De Soundbox is een verder vereenvoudigde versie van onze Webbox3.
De kieslijsten werden door de CBB (Chritelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) ingesproken en als audiobestanden aangeleverd voor de Soundbox. Deze moesten allemaal op de goede plek in de gesproken lijsten per kieskring worden gezet en grondig getest. Met tientallen partijen en kieskringen, en soms vele tientallen kandidaten per partij, was dit een flinke klus. De deelnemende gemeenten wilden natuurlijk de Soundbox met de goede gesproken kieslijst op tijd ontvangen. Dat hebben we met een gezamenlijke inspanning en wat maatwerk gelukkig voor elkaar gekregen. Webbox-gebruikers konden thuis vooraf al ‘oefenen’, omdat op alle Nederlandse Webboxen de kieslijsten te horen waren.
Het stemmen met de Soundbox en stemmal in het stemhokje kostte wat extra tijd. Het uitgebreide uitgevouwen stembiljet moest heel precies door medewerkers van het stembureau onder de stemmal worden gelegd. Daarna nam het doorlopen van alle stappen met de Soundbox enige tijd. Dit alles samen kon in het stembureau tot wat wachttijd leiden als meerdere mensen na elkaar van stemmal en Soundbox gebruik wilden maken. Uw auteur heeft in ieder geval naar tevredenheid op deze manier zelfstandig het juiste hokje kunnen inkleuren.
Wij hopen natuurlijk dat bij volgende verkiezingen nog meer gemeenten toegankelijk stemmen voor onze doelgroep mogelijk zullen maken. Want op deze manier kan het belangrijke stemgeheim ook voor blinden en slechtzienden gewaarborgd worden.
De Oogvereniging had in de aanloop naar de verkiezingen een filmpje gemaakt om het stemmen met stemmal en Soundbox uit te leggen.

Voorleesstemmen in de Webbox

Wij krijgen bij Solutions Radio soms vragen over het voorlezen van bepaalde zaken op de Webbox met menselijke of juist synthetische stemmen. Voor de duidelijkheid moet er wel goed onderscheid gemaakt worden tussen menselijke voorlezers en kunstmatige of synthetische stemmen. Daarover geven wij hierbij graag verdere uitleg.
Boeken en tijdschriften worden door mensen (vaak vrijwilligers) ingelezen. Maar het is niet haalbaar om elke dag tientallen complete kranten voor te laten lezen door mensen. Daarom worden de dagelijkse (elektronische) en online kranten op de Webbox voorgelezen door een interne kunstmatige stem. Hetzelfde geldt voor gesproken ondertiteling, die dag en nacht van verschillende zenders live voorgelezen moet worden. Voor de ondertiteling gebeurt dat op een grote computer (server) waar we de de tv-omroepen de teksten op aanleveren. De gesproken teksten worden daarvandaan naar de aangesloten Webboxen gestuurd.
De synthetische stemmen worden door andere bedrijven ontwikkeld die daarin zijn gespecialiseerd, en die daarvoor moeten worden betaald. Wij hebben een tijdje terug een soort stemmentest gehouden om geschikte stemmen te kiezen die op de Webbox passen. Daarbij moest er rekening gehouden worden met de beschikbare technische mogelijkheden van de Webbox. De Webbox kan heel veel, maar heeft niet de rekenkracht can een volwaardige pc of server, vandaar dat er verschil in kwalieit is.
De syntetische stemmen worden wel omschreven als ‘monotoon’, wij noemen ze liever neutraal. Een vrolijke voorleesstem, als die al zou bestaan, is misplaatst bij een krantenbericht over een ramp, of om ondertiteling bij een treurige tv-serie voor te lezen. Wij weten de context van voor te lezen teksten niet, dus is het handiger als alles neutraal wordt voorgelezen. Neemt u van ons aan dat de huidige stemmen al vele malen beter zijn dan die van pakweg tien jaar geleden. Die klonken echt nog als (buitenaardse) robots.
Op de Webbox kan gekozen worden uit vier verschillende voorleesstemmen voor de dagelijkse en online kranten etc. Meer uitleg daarover is te horen in de gesproken handleiding in het hoofdmenu of onder Online Kranten.
Het Webbox-keuzemenu is door een menselijke stem stukje bij beetje ingesproken. Als er nieuwe menupunten bijkomen of bestaande benamingen veranderen, laten we deze apart inspreken. De keuzemenu’s van o.a. Passend Lezen en enkele verenigingen worden door iemand daar vandaan ingesproken. Zo zijn er verschillende stemmen op de Webbox te horen. Maar allemaal met hetzelfde doel: de luisteraars een goede en uitgebreide keuzemogelijkheid geven.
Hopelijk helpt het bovenstaande om onderscheid te maken in de doelen en mogelijkheden van verschillende stemmen. Wij doen ons best om er het beste van te maken, binnen de beschikbare mogelijkheden.

Haal (nog) meer uit uw Webbox met de gesproken handleiding
Haalt u alles uit uw Webbox? Kent u alle knoppen en keuzemenu’s? Gebruikt u de afstandsbediening? Luistert u naar gesproken ondertiteling en/of lectuur met uw Webbox? Kunt u alle voorgaande vragen volmondig met ja beantwoorden, dan hoeft u niet verder te lezen. Weet u bepaalde dingen nog niet helemaal of wilt u er meer over weten? Dan is de gesproken handleiding wellicht wat voor u!
Wist u dat er in de Webbox een handige gesproken handleiding zit? Hierin hoort u uitleg over onder andere de Webbox, keuzemenu’s, knoppen, afstandsbediening et cetera. Verder worden de werking van de accu en de aansluitingen voor een hoofdtelefoon en extern geheugen beschreven.
Ook is er een heel hoofdstuk over de gesproken lectuur van Passend Lezen. Dit deel is ook apart te vinden via het Lectuur-menu als tweede optie. Hier hoort u hoe het Passend Lezen-menu werkt, hoe u zelf boeken kunt zoeken en toevoegen, door kranten en tijdschriften kunt navigeren, van voorleesstem kunt wisselen en nog veel meer. Als u al graag (luister)leest, dan is het heel handig om ook dit informatieve onderdeel eens te beluisteren.
Andere delen van de handleiding zijn ook te vinden bij de desbetreffende programma-onderdelen. Zo staat de uitleg over het instellen van de vertraging voor gesproken tv-ondertiteling ook in het televisie-menu. Hoe u van voorleesstem kunt wisselen, wordt ook verteld in het menu Online Kranten. We raden sowieso sterk aan om de keuzemenu’s eens helemaal te beluisteren en niet alleen voor de eerste optie te kiezen.
De hele handleiding, met inhoudsopgave, is te horen via het hoofdmenu van de Webbox. Wellicht kan deze u verder op weg helpen om nog meer uit uw Webbox te halen. Dus ga er eens goed voor zitten en neem hem door. Of beluister steeds een stukje ervan. Want de Webbox is, net als uzelf, heel veelzijdig. Het is heel mooi als u zoveel mogelijk van het uitgebreide programma-aanbod kunt vinden en gebruiken.

Onze gezichten: Richard

Mijn naam is Richard. Ik ben 50 jaar geleden geboren in Vlaardingen. Daar woon ik nu nog steeds, samen met mijn vrouw en drie kinderen in een huisje uit 1896. Op het dak heb ik zelf zonnepanelen geplaatst.
In mijn vrije tijd doe ik graag houtbewerking. Dat is niet zo gek voor de zoon van een timmerman. Het helpen knotten van knotwilgen als vrijwilligerswerk heb ik ook gedaan. Op vakantie ga ik graag met tent en gezin naar een leuke camping.
In Schiedam heb ik het VWO gedaan. Daarna heb ik aan de Technische Hogeschool Dordrecht/Rotterdam computerkunde gestudeerd. Na mijn afstuderen was ik tijdelijk klusjesman in een verpleeghuis.
Mijn eerste echte baan kreeg ik in oktober 1994 bij Solutions Radio, dat toen nog niet zo heette. Daar werd ik aangenomen voor het ontwerpen van elektronica en het geven van technische ondersteuning bij de verkoop daarvan. Dat ging eerst over professionele apparatuur voor radiomakers enzo. Later zijn daar de KerkWebRadio, Webbox, Go-box en Vo-box bij gekomen. Die heb ik allemaal helpen ontwerpen. Zowel de vormgeving van buiten, als de technische onderdelen die er in zitten. Het is soms een grote puzzel om alle kleine onderdelen goed samen te krijgen. Maar gelukkig is dat goed gelukt.

Solutions Radio B.V.
Kalfjeslaan 38, 2623 AJ Delft
015-262 59 55 | info@solutionsradio.com
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan uw afmeld e-mail naar nieuwsbrief@solutionsradio.com.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. BE: Vooruit wil fiscaal voordeel voor personen met handicap uitbreiden24-09-2021 08:09:22
 2. Krijgt de Nijmeegse ‘deugbrug’ rolstoelliften en braille op de trapleuning? Dat wordt nu onderzocht24-09-2021 05:09:37
 3. Streep voor shampoo, cirkel voor conditioner23-09-2021 05:09:55
 4. Hoe Alexa toegankelijker te maken voor slechtzienden?23-09-2021 05:09:34
 5. Kleur naar Geluid met Arduino: Een kleursensor voor visueel gehandicapten21-09-2021 04:09:26
 6. “152 miljoen euro bedoeld voor wegwerken wachtlijsten personen met handicap blijft liggen”20-09-2021 12:09:16
 7. Hoe kijk ik klok met mijn visuele beperking?17-09-2021 06:09:33
 8. NL: Flinke tekorten bij Bartiméus17-09-2021 06:09:30
 9. Visuele handicap: Ondersteuning na de diagnose15-09-2021 06:09:18
 10. Logitech G onthult lichte en duurzame draadloze gaming-headset met braille-indicatoren15-09-2021 06:09:23
 11. Apple TV, wat is het en wat kun je ermee?14-09-2021 05:09:28
 12. Hable en Higuita komen met volledig audiogedreven campagne en website14-09-2021 05:09:47
 13. Blindeninstituut Bartiméus in zwaar weer: onzekere tijd voor cliënten en medewerkers14-09-2021 05:09:10
 14. Campagne voor blinden en slechtzienden die niets laat zien09-09-2021 06:09:43
 15. Ergo Tips – Nagels verzorgen als je blind of slechtziend bent09-09-2021 05:09:53
 16. Hoe kan je als blinde koken?08-09-2021 06:09:20
 17. De LiDAR-scanner van de iPhone, wat kun je ermee06-09-2021 07:09:24
 18. Martijn kan coronabonus inleveren bij UWV04-09-2021 06:09:03
 19. Hoe doe ik de administratie en handel ik financiële zaken af met mijn visuele beperking?03-09-2021 06:09:48
 20. Koken als je blind bent, hoe doe je dat? Eindhovense ontwerper maakt veilig kookgerei voor blinden02-09-2021 07:09:55
 21. ‘Maak zelfstandig stemmen de norm of vrije keuze voor assistentie mogelijk’02-09-2021 07:09:32
 22. Wat is de Hable One? Eenvoudig fysiek brailletoetsenbord voor smartphone02-09-2021 05:09:36
 23. Wat kan Visio betekenen voor het jonge kind?02-09-2021 05:09:23
 24. Wat is de Hable One?01-09-2021 05:09:12
 25. Hable One, eenvoudig brailletoetsenbord voor smartphone01-09-2021 05:09:48
 26. RIVO Hulpmiddel voor iPhone Tim in ’t Veld01-09-2021 05:09:23
 27. Designer wint prijs met keukenspullen voor mensen met een visuele beperking31-08-2021 06:08:39
 28. Mensen met een beperking financieel in de knel door zorgkosten30-08-2021 05:08:01
 29. Zorgkosten voor chronisch zieken rijzen de pan uit: Janet en Gregory zijn per maand ruim 900 euro kwijt30-08-2021 03:08:56
 30. BE: Kortingsbon voor energiezuinige wasmachine of koelkast te weinig bekend: “Iedereen met sociaal tarief heeft er recht op”29-08-2021 05:08:38
 31. Haptics of Cooking voor koken met visuele beperking27-08-2021 05:08:54
 32. Ergo Tips – Koken met een visuele beperking26-08-2021 05:08:02
 33. Veiliger koken met visuele beperking: designer uit Eindhoven wint prijs met uitvinding26-08-2021 05:08:43
 34. Visio Oldenhagen Kind & Jeugd voor kinderen met een visuele handicap20-08-2021 05:08:07
 35. Ergo Tips – Zonnebril of pet tegen lichthinder20-08-2021 05:08:46
 36. Test ontwerp van mal voor nieuw model stembiljet20-08-2021 05:08:54
 37. Restaurant ontroert het internet met bijzonder dessert voor blinde Natalie19-08-2021 05:08:48
 38. Blijf op de hoogte met de Orion Webbox 318-08-2021 04:08:34
 39. Een middagje winkelen met een blinde of slechtziende is nooit saai17-08-2021 04:08:11
 40. Babbage – Eindelijk tijd om te labelen14-08-2021 06:08:36
 41. Demi: “Revalidatie bij Visio Het Loo Erf heeft me een nieuw begin gegeven”14-08-2021 06:08:19
 42. Van beeld naar woord – audiodescriptie12-08-2021 05:08:56
 43. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 44. Stembiljet moet toegankelijker – Iedereen moet zo zelfstandig mogelijk kunnen stemmen09-08-2021 12:08:52
 45. Ergo Tips – Pinnen met de nieuwe geldmaat02-08-2021 06:08:28
 46. Smart Home video 5 – Slimme luidsprekers30-07-2021 05:07:19
 47. Mooi filmpje over Visio De Vlasborch28-07-2021 11:07:29
 48. Impact van corona zichtbaar in zorg voor mensen met een zintuiglijke beperking27-07-2021 03:07:14
 49. Zintuiglijk gehandicapten hebben zichtbaar last van de impact van corona27-07-2021 05:07:34
 50. Touchbag de hoes voor je taststok27-07-2021 05:07:35
 51. TV-ondertiteling lezen of luisteren, de mogelijkheden26-07-2021 04:07:13
 52. NZa: ‘Impact van corona zichtbaar in zorg voor zintuiglijk gehandicapten’24-07-2021 05:07:06
 53. OrCam Read maakt alle teksten toegankelijk voor dyslectici (en blinden)24-07-2021 05:07:15
 54. Earcatch – Gebruikersvideo van Simone16-07-2021 07:07:04
 55. Predikherenbibliotheek in Mechelen versterkt aanbod voor slechtzienden: “Iedereen moet zich goed kunnen voelen in de bibliotheek”16-07-2021 06:07:06
 56. Hulpmiddelwereld – BBrain Basic – Sprekende Kalenderklok16-07-2021 01:07:40
 57. Mechelen – Predikheren verwelkomt Ommezien: “Ook voor blinden en slechtzienden een uitgelezen plekje”16-07-2021 06:07:47
 58. Mechelen – Ommezien vestigt zich dit najaar in Predikheren16-07-2021 06:07:28
 59. Mechelse bib breekt lans voor mensen met leesbeperking15-07-2021 12:07:42
 60. OrCam lanceert OrCam Read15-07-2021 10:07:46
 61. Vario Ultra, de multifunctionele brailleleesregel15-07-2021 10:07:19
 62. eSight, de bril voor de gebruiker die bewegingsvrijheid nodig heeft15-07-2021 10:07:56
 63. De Omni-Sense laten uitproberen door anderen13-07-2021 04:07:01
 64. Visio Het Loo Erf Apeldoorn heeft ruimte op het Intensieve revalidatietraject13-07-2021 05:07:24
 65. Hulshout – Blind gemeenteraadslid verliest vertrouwenspersoon13-07-2021 05:07:18
 66. Earcatch gebruikersvideo Sam10-07-2021 05:07:36
 67. Hulpmiddelen braille lezen en schrijven10-07-2021 05:07:13
 68. Cloverbook, een nieuwe elektronische loep – Low Vision Shop09-07-2021 06:07:54
 69. Braillemenukaart in iedere Brownies&downieS vestiging08-07-2021 05:07:58
 70. Kellogg gaat Navilens gebruiken om productinformatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden07-07-2021 06:07:32
 71. Over een jaar kan Koninklijke Visio verhuizen: Start van de bouw begonnen06-07-2021 10:07:43
 72. Vlaanderen investeert extra middelen om meer mensen met een handicap perspectief te geven05-07-2021 12:07:13
 73. Ergo Tips: Brood smeren als je blind of slechtziend bent (webinar)02-07-2021 11:07:30
 74. Nieuwe QR-code maakt leven van blinden en slechtziende makkelijker02-07-2021 11:07:14
 75. Zorg voor personen met een handicap!02-07-2021 05:07:49
 76. Werk de wachtlijsten voor mensen met een beperking helemaal weg02-07-2021 05:07:31
 77. Webinar telefoneren met slecht zicht – Slechtziend.nl01-07-2021 07:07:17
 78. Wachtlijst deels weggewerkt maar nog steeds geen perspectief voor bijna 15000 wachtenden01-07-2021 07:07:09
 79. Kellogg’s probeert code voor slechtzienden uit01-07-2021 07:07:14
 80. Kellogg’s maakt ontbijtgranendozen toegankelijk voor blinden en slechtzienden01-07-2021 07:07:43
 81. Vlaamse Regering kort wachttijd voor meest dringende PVB-vragen in PG 1 aanzienlijk in en garandeert voldoende middelen voor automatische toekenningen01-07-2021 05:07:26
 82. Kleurige tag op verpakking moet slechtzienden helpen01-07-2021 05:07:52
 83. Zuinige vreugde over sneller budget voor mensen met handicap: “Maar nog altijd 15.000 mensen zonder perspectief”30-06-2021 05:06:05
 84. BE: Inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt met 2% vanaf juli 202130-06-2021 04:06:47
 85. Vlaanderen investeert extra middelen om meer mensen met een handicap perspectief te geven30-06-2021 11:06:30
 86. “2.700 mensen met handicap krijgen extra budget, maar 15.000 mensen op de wachtlijst”30-06-2021 11:06:41
 87. Het zorginvesteringsplan: Vlaanderen investeert deze legislatuur 1,6 miljard euro om perspectief te geven aan personen met een handicap30-06-2021 11:06:23
 88. Mensen met beperking met hoge zorgnood krijgen sneller financiële hulp: “Binnen 18 maanden persoonsvolgend budget”30-06-2021 06:06:34
 89. Beke belooft dat mensen met handicap die dringend hulp nodig hebben dubbel zo snel budget krijgen30-06-2021 06:06:13
 90. OrCam Read – Draagbaar voorleesapparaat30-06-2021 05:06:45
 91. Slimme speakers, vragen en antwoorden (video)29-06-2021 07:06:14
 92. Earcatch gebruikersvideo’s: film en televisie toegankelijk voor blinden en slechtzienden29-06-2021 07:06:10
 93. Boodschappen doen – slimmer, toegankelijker (webinar)29-06-2021 06:06:09
 94. Hable One scoort met brailletoetsenbord29-06-2021 06:06:46
 95. Ziezo-online: Orcam – OrCam MyEye26-06-2021 11:06:14
 96. Ziezo-online: Hable – De telefoon efficiënter en makkelijk bedienen, met de Hable One!26-06-2021 11:06:53
 97. Ziezo-online: Blind Mobility: Rivo en Feelspace: smartphone bedienen en je weg vinden26-06-2021 11:06:14
 98. Ziezo-online: Bestaande én innovatieve producten van Low Vision Shop, de webshop van Slechtziend.nl26-06-2021 11:06:08
 99. Solutions Radio – Specialist in audio hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden26-06-2021 11:06:51
 100. Ziezo-online: Optelec – Specialist in oplossingen voor blinden en slechtzienden26-06-2021 11:06:25
 101. Ziezo-online: Lexima Reinecker Vision: Hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden26-06-2021 11:06:38
 102. Ziezo-online: Koninklijke Visio – Ervaar zelf handige tips voor de broodmaaltijd26-06-2021 11:06:35
 103. Ziezo-online: Visio Lunchcafé – Smart Home26-06-2021 11:06:28
 104. Ziezo-online: Koninklijke Visio – Ervaringen delen om anderen te helpen26-06-2021 11:06:39
 105. Ziezo-online: Envision – Herkenning van de omgeving26-06-2021 11:06:01
 106. Ziezo-online: Bartiméus – Slechtziend en het voordeel van een smartphone26-06-2021 11:06:17
 107. Ziezo-online: Babbage – Ondersteunende technologie en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-06-2021 11:06:15
 108. Braillemenukaart voor blinden en slechtzienden25-06-2021 05:06:32
 109. ZieZo-online – Envision: Hoe verkrijg je de Envision Glasses in Nederland?24-06-2021 01:06:56
 110. Ergo Tips – Drinken inschenken, koffie en thee zetten24-06-2021 06:06:55
 111. Omni-sense vs rollerbal aan witte stok24-06-2021 06:06:34
 112. Gents bedrijf ontwikkelt autofocale bril: “Met één druk op een knop verander je de sterkte”23-06-2021 06:06:12
 113. Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking18-06-2021 05:06:06
 114. Kinderen van de Revalidatiegroep doen ervaring op in het boodschappen doen bij Lidl Den Haag15-06-2021 05:06:56
 115. Over Symfoon – Vlaams blinden- en slechtziendenplatform vzw vroeger bekend als Zicht op Cultuur14-06-2021 02:06:02
 116. Houdt zorgdorp Vught voldoende rekening met mensen met een beperking?12-06-2021 04:06:33
 117. Hoe kook ik met mijn visuele beperking?12-06-2021 04:06:49
 118. BE: Wachtlijst voor personen met een handicap blijft groeien11-06-2021 05:06:45
 119. Nederlandssprekende Oorthermometer Low Vision Design10-06-2021 06:06:41
 120. Belgische technologie: één keer op knop duwen en je bril verandert van zicht04-06-2021 08:06:28
 121. Visuele handicap & wennen aan een nieuwe omgeving03-06-2021 12:06:10
 122. Bart is slechtziend, maar kan met dit gadget toch weer goed lezen03-06-2021 11:06:49
 123. Tips om last van zonlicht tegen te gaan03-06-2021 06:06:23
 124. BE: Belangenverenigingen in open brief: “Mensen met een handicap tellen niet mee voor deze regering”02-06-2021 05:06:51
 125. Omni-Sense rollerwiel met haak voor taststok01-06-2021 05:06:04
 126. BE: KVG eist automatische verrekening31-05-2021 01:05:36
 127. Ergo Tips – Zonwering tegen lichthinder31-05-2021 06:05:20
 128. Hoe kijken blinden tv?30-05-2021 07:05:41
 129. Hoe gebruik ik een iPhone met mijn visuele beperking?28-05-2021 07:05:54
 130. Waarom heeft voedselverpakking geen braille?28-05-2021 11:05:18
 131. BE: Leven on hold: Vinden we dat normaal voor mensen met een handicap?28-05-2021 11:05:17
 132. Soepverpakking met braille eind mei verkrijgbaar27-05-2021 06:05:50
 133. BE: Vanaf 1 juni 2021: Ruimere terugbetaling van brillenglazen27-05-2021 06:05:25
 134. Ook Mark de Lange van Ace & Tate steekt geld in bril voor blinden22-05-2021 06:05:02
 135. Personen met een handicap al dan niet zichtbaar bewijzen hun handicap met een European Disability Card21-05-2021 02:05:50
 136. Deskundig kijken bij een visuele en verstandelijke beperking21-05-2021 05:05:13
 137. BE: ‘Mensen met een handicap systematisch vergeten door beleidsmakers’20-05-2021 04:05:15
 138. BE: Verlenging tijdelijke verhoging tegemoetkoming20-05-2021 07:05:54
 139. Eerste voedselverpakking met braille in Nederland20-05-2021 06:05:47
 140. Nieuwsbrief Audiomaatjes Webbox, Go-box en Vo-box. nr 51, mei 202118-05-2021 07:05:01
 141. Hoe kijk ik films en series met mijn visuele beperking?15-05-2021 06:05:40
 142. Soep voor slechtzienden: eerste voedselverpakking met braille in Nederland15-05-2021 06:05:42
 143. Soep Naturally Tasty in verpakking met braille12-05-2021 02:05:33
 144. European Disability Card12-05-2021 05:05:26
 145. BE: Hulpmiddelen en aanpassingen – Uitbreiding mogelijkheden vereenvoudigde aanvraag12-05-2021 05:05:53
 146. ING past bankkaarten aan voor slechtzienden12-05-2021 05:05:59
 147. Dit is de eerste inclusieve deodorant voor mensen met een handicap11-05-2021 06:05:54
 148. De ATAG Pandoermat: speciaal voor slechtzienden11-05-2021 06:05:23
 149. BE: Bankkaarten ING krijgen inkeping11-05-2021 06:05:12
 150. BE: ING maakt bankkaart handiger voor slechtzienden11-05-2021 06:05:40
 151. Alles wat je wou weten over audiodescriptie08-05-2021 07:05:36
 152. Visio-ervaringsdeskundige John: “Je wordt hier begrepen”05-05-2021 06:05:12
 153. Zorgen voor iemand die slechtziend én dement is03-05-2021 06:05:52
 154. Unilever onthult Degree Inclusive: Deo voor gehandicapten30-04-2021 06:04:29
 155. Het Schild in Wolfheze – Melanie, Yvonne en een pratende lift zijn de ogen van deze bewoners29-04-2021 07:04:13
 156. Webinar televisie kijken met slecht zicht29-04-2021 04:04:59
 157. Visiocast – Een andere wending29-04-2021 04:04:33
 158. BE: Mijn bril vergoed door het ziekenfonds?29-04-2021 02:04:29
 159. Unilever werkt aan speciale deodorant voor mensen met handicap28-04-2021 12:04:54
 160. Smart Home is uitkomst voor blinden26-04-2021 01:04:00
 161. Beleeflocatie bij Visio De Brink in Vries: Kennismaken met slimme technologie26-04-2021 06:04:34
 162. BE: Ruimere terugbetaling van brillenglazen vanaf juni25-04-2021 09:04:56
 163. Netflix kijken met audiobeschrijving!24-04-2021 05:04:52
 164. Personen met handicap krijgen gratis bijstand bij opstart budget23-04-2021 03:04:58
 165. Eenvoudige klok voor slechtzienden die de tijd en datum uitspreekt22-04-2021 01:04:04
 166. Blijft Westerkwartier de enige gemeente waar blinden straks zelfstandig kunnen stemmen?21-04-2021 05:04:52
 167. Een slimme bril en app als ogen voor blinden17-04-2021 07:04:39
 168. Hoe doe ik boodschappen met mijn visuele beperking?17-04-2021 06:04:58
 169. Gemeente Westerkwartier schaft toch stemmal aan voor blinden en slechtzienden16-04-2021 11:04:45
 170. Poperinge – Nieuw optisch hulpmiddel in bib kan teksten en foto’s vergroten16-04-2021 06:04:17
 171. Geen eenzaam isolement dankzij persoonlijke assistentie – Verhaal van blinde PVB-budgethouder Monique15-04-2021 04:04:47
 172. Bartiméus Zwolle definitief verhuisd15-04-2021 05:04:06
 173. De Hable One: Podcast rond smartphonegebruik door blinde en slechtziende gebruikers14-04-2021 06:04:47
 174. Waar ergotherapeuten van Koninklijke Visio u zoal mee kunnen helpen12-04-2021 07:04:02
 175. Netflix past kijk- en luistersnelheid aan voor mensen met beperking11-04-2021 12:04:25
 176. Mogelijkheden voor TV-ondertiteling11-04-2021 12:04:11
 177. Handig voor blinden: pratende geldautomaat11-04-2021 12:04:51
 178. Geldmaat is uitkomst voor blinden en slechtzienden (filmpje)11-04-2021 12:04:22
 179. Geldautomaat kan voortaan praten met mensen met visuele beperking11-04-2021 12:04:41
 180. Basiskaarten voor kleurenblinden11-04-2021 12:04:24
 181. Steeds meer pinautomaten voor blinden en slechtzienden toegankelijk11-04-2021 12:04:55
 182. Slechtziende vrouw kan echo van haar baby toch ‘zien’ dankzij 3D-print11-04-2021 12:04:39
 183. Brussel – Mensen met een beperking wachten op hulp: ‘Ze geraken zelfs niet op de wachtlijst’11-04-2021 12:04:22
 184. Blinden kunnen veilig wandelen in centrum Gestel met voelplattegrond: ‘ik voelde me er niet veilig meer’11-04-2021 12:04:06
 185. Blijf op de hoogte met de Orion Webbox 311-04-2021 12:04:51
 186. BE: ‘Wegwerken wachtlijsten mensen met beperking moet prioriteit worden’11-04-2021 12:04:34
 187. Na “Pano”: Wouter Beke (CD&V) belooft extra geld voor mensen die persoonsgebonden budget nodig hebben11-04-2021 12:04:20
 188. Koffiezetapparaat bonen en koffiemachine voor blinden: Welke toestellen zijn toegankelijk?11-04-2021 12:04:07
 189. Heb je een handicap? Met wat geluk mag je in 2053 hulp verwachten11-04-2021 12:04:49
 190. Ergo Tips – pinnen met de nieuwe geldmaat11-04-2021 12:04:35
 191. Leo Messi ontmoet het OrCam Dream Team, 12 buitengewone blinde personen11-04-2021 12:04:13
 192. Hable One maakt smartphones toegankelijk voor blinden en slechtzienden11-04-2021 12:04:52
 193. MagniLink Vision TTS (Text To Speech)11-04-2021 12:04:27
 194. MagniLink TABMagniLink TAB11-04-2021 12:04:01
 195. MagniLink Student Bordcamera11-04-2021 12:04:37
 196. Hoe kijkt een blinde TV?11-04-2021 12:04:22
 197. Zien met geluid: blinde Tristan Bangma kan weer zelfstandig fietsen11-04-2021 12:04:00
 198. Vrijwel blinde baanwielrenner Bangma kan dankzij geluidsgolven ‘zien’11-04-2021 12:04:38
 199. Tristan kan zelfstandig fietsen dankzij 5G11-04-2021 12:04:19
 200. Slimme hulp voor wie slecht ziet11-04-2021 12:04:57

Laatst bijgewerkt op 18 mei 2021 – 19:13