Nieuwsbrief Audiomaatjes Webbox, Go-box en Vo-box. nr 51, mei 2021

Stemmen is een breed begrip. In deze Nieuwsbrief kijken we terug op het stemmen met de Soundbox tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Verder geven we uitleg over verschillende stemmen die het programma-aanbod op de Webbox voorlezen. Ook komt de gesproken handleiding aan bod en stelt één van onze medewerkers zich in een sprekend portret aan u voor. Maar we beginnen met een nieuwe toevoeging aan de Webbox3, namelijk de Podcast Top 100!

Podcast Top 100 op de Webbox3

Er verschijnen steeds meer podcasts op internet, en (dus) ook op de Webbox3. Nieuw op de Webbox3 is de Podcast Top 100. Deze lijst bevat zeer uiteenlopende titels en wordt dagelijks ververst. Dus het is een dynamische lijst met voor ieder wat wils. Let op: om technische redenen komt deze toevoeging niet naar de Webbox2.
De Podcast Top 100 wordt elke ochtend ververst. Het is immers gebaseerd op de best beluisterde podcasts, dus de volgorde en het aanbod kunnen variëren van dag tot dag. Het kan natuurlijk leuk zijn om op deze manier nieuwe populaire podcasts te ontdekken, die u anders misschien niet zou tegenkomen.
Podcasts en programma’s Miljoenen mensen hebben het fenomeen podcasts al ontdekt, u ook? Het merendeel daarvan luistert thuis. Dat kan ook prima met de Webbox. Podcasts zijn er in vele verschillende genres. Over gezondheid, actualiteiten, politiek, sport of ontspanning.
Een podcast is een audio-uitzending die op elk gewenst moment te beluisteren is via internet. Vaak is het speciaal gemaakt voor verspreiding via internet. Ook veel radioprogramma’s blijven bewaard en zijn naderhand terug te luisteren. De term podcast is een samentrekking van iPod, oftewel een draagbare MP3-speler, en broadcast, Engels voor ‘uitzenden’. De Nederlands/Amerikaanse ondernemer en presentator Adam Curry stond mede aan de wieg van de podcast techniek. Zo werd hij ‘podfather’, oftewel de godfather van de podcast. Klink onderaan dit artikel op de knop om een podcast met hem te beluisteren (speelduur 1,5 uur).
Wijzigingen in het Webbox-menu Er is dus verschil tussen podcasts die alleen op internet zijn te beluisteren en het terugluisteren van eerder uitgezonden radioprogramma’s. Om dat onderscheid duidelijker te maken, hebben we geleidelijk het Webbox-menu wat aangepast. Er is een nieuw onderdeel in het Hoofdmenu dat heet Podcasts. Daaronder zetten we natuurlijk voor de Webbox3 de ‘Podcast Top 100’. Ook staan hier, series zoals ‘Man met de microfoon’, ‘Besmet!’ en ‘De Witte Stok’. Deze stonden eerst bij Opgenomen programma’s onder Radio.
Het menupunt ‘Opgenomen programma’s’ onder Radio heet nu ‘Uitzending gemist’, zowel op Webbox2 als Webbox3. Dit dekt de lading beter. Hier kunnen namelijk vooral programma’s teruggeluisterd worden die eerder op diverse radiozenders waren uitgezonden. Zoals programma’s van de NPO, NOS, BNR en diverse regionale omroepen.
Een eenmaal aangemaakte favoriet naar een bepaalde podcast uit de Top 100 blijft bestaan. Ook als de desbetreffende podcast later op een andere positie in de lijst staat. Zo kunt u via het Favorieten-menu uw eigen favoriete podcasts snel terugvinden.
Wij wensen u vanuit het Webbox-team wederom veel luisterplezier!
Dit artikel is deels gebaseerd op ‘De wondere wereld van podcasts’ van Martijn Vet op Oogvereniging.nl. Daarin wordt uitgelegd hoe podcasts makkelijk met een smartphone en de Webbox beluisterd kunnen worden.

Stemmen met de Soundbox: een terugblik

Bij bijna 50 gemeenten konden blinden en slechtzienden tijdens de recente Tweede Kamerverkiezingen zelfstandig stemmen met de Soundbox en stemmal. Dit vroeg veel voorbereiding. Zowel voor het FabLab Den Haag, makers van de stemmal, als voor ons, ontwikkelaars van de Soundbox. De Soundbox is een verder vereenvoudigde versie van onze Webbox3.
De kieslijsten werden door de CBB (Chritelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) ingesproken en als audiobestanden aangeleverd voor de Soundbox. Deze moesten allemaal op de goede plek in de gesproken lijsten per kieskring worden gezet en grondig getest. Met tientallen partijen en kieskringen, en soms vele tientallen kandidaten per partij, was dit een flinke klus. De deelnemende gemeenten wilden natuurlijk de Soundbox met de goede gesproken kieslijst op tijd ontvangen. Dat hebben we met een gezamenlijke inspanning en wat maatwerk gelukkig voor elkaar gekregen. Webbox-gebruikers konden thuis vooraf al ‘oefenen’, omdat op alle Nederlandse Webboxen de kieslijsten te horen waren.
Het stemmen met de Soundbox en stemmal in het stemhokje kostte wat extra tijd. Het uitgebreide uitgevouwen stembiljet moest heel precies door medewerkers van het stembureau onder de stemmal worden gelegd. Daarna nam het doorlopen van alle stappen met de Soundbox enige tijd. Dit alles samen kon in het stembureau tot wat wachttijd leiden als meerdere mensen na elkaar van stemmal en Soundbox gebruik wilden maken. Uw auteur heeft in ieder geval naar tevredenheid op deze manier zelfstandig het juiste hokje kunnen inkleuren.
Wij hopen natuurlijk dat bij volgende verkiezingen nog meer gemeenten toegankelijk stemmen voor onze doelgroep mogelijk zullen maken. Want op deze manier kan het belangrijke stemgeheim ook voor blinden en slechtzienden gewaarborgd worden.
De Oogvereniging had in de aanloop naar de verkiezingen een filmpje gemaakt om het stemmen met stemmal en Soundbox uit te leggen.

Voorleesstemmen in de Webbox

Wij krijgen bij Solutions Radio soms vragen over het voorlezen van bepaalde zaken op de Webbox met menselijke of juist synthetische stemmen. Voor de duidelijkheid moet er wel goed onderscheid gemaakt worden tussen menselijke voorlezers en kunstmatige of synthetische stemmen. Daarover geven wij hierbij graag verdere uitleg.
Boeken en tijdschriften worden door mensen (vaak vrijwilligers) ingelezen. Maar het is niet haalbaar om elke dag tientallen complete kranten voor te laten lezen door mensen. Daarom worden de dagelijkse (elektronische) en online kranten op de Webbox voorgelezen door een interne kunstmatige stem. Hetzelfde geldt voor gesproken ondertiteling, die dag en nacht van verschillende zenders live voorgelezen moet worden. Voor de ondertiteling gebeurt dat op een grote computer (server) waar we de de tv-omroepen de teksten op aanleveren. De gesproken teksten worden daarvandaan naar de aangesloten Webboxen gestuurd.
De synthetische stemmen worden door andere bedrijven ontwikkeld die daarin zijn gespecialiseerd, en die daarvoor moeten worden betaald. Wij hebben een tijdje terug een soort stemmentest gehouden om geschikte stemmen te kiezen die op de Webbox passen. Daarbij moest er rekening gehouden worden met de beschikbare technische mogelijkheden van de Webbox. De Webbox kan heel veel, maar heeft niet de rekenkracht can een volwaardige pc of server, vandaar dat er verschil in kwalieit is.
De syntetische stemmen worden wel omschreven als ‘monotoon’, wij noemen ze liever neutraal. Een vrolijke voorleesstem, als die al zou bestaan, is misplaatst bij een krantenbericht over een ramp, of om ondertiteling bij een treurige tv-serie voor te lezen. Wij weten de context van voor te lezen teksten niet, dus is het handiger als alles neutraal wordt voorgelezen. Neemt u van ons aan dat de huidige stemmen al vele malen beter zijn dan die van pakweg tien jaar geleden. Die klonken echt nog als (buitenaardse) robots.
Op de Webbox kan gekozen worden uit vier verschillende voorleesstemmen voor de dagelijkse en online kranten etc. Meer uitleg daarover is te horen in de gesproken handleiding in het hoofdmenu of onder Online Kranten.
Het Webbox-keuzemenu is door een menselijke stem stukje bij beetje ingesproken. Als er nieuwe menupunten bijkomen of bestaande benamingen veranderen, laten we deze apart inspreken. De keuzemenu’s van o.a. Passend Lezen en enkele verenigingen worden door iemand daar vandaan ingesproken. Zo zijn er verschillende stemmen op de Webbox te horen. Maar allemaal met hetzelfde doel: de luisteraars een goede en uitgebreide keuzemogelijkheid geven.
Hopelijk helpt het bovenstaande om onderscheid te maken in de doelen en mogelijkheden van verschillende stemmen. Wij doen ons best om er het beste van te maken, binnen de beschikbare mogelijkheden.

Haal (nog) meer uit uw Webbox met de gesproken handleiding
Haalt u alles uit uw Webbox? Kent u alle knoppen en keuzemenu’s? Gebruikt u de afstandsbediening? Luistert u naar gesproken ondertiteling en/of lectuur met uw Webbox? Kunt u alle voorgaande vragen volmondig met ja beantwoorden, dan hoeft u niet verder te lezen. Weet u bepaalde dingen nog niet helemaal of wilt u er meer over weten? Dan is de gesproken handleiding wellicht wat voor u!
Wist u dat er in de Webbox een handige gesproken handleiding zit? Hierin hoort u uitleg over onder andere de Webbox, keuzemenu’s, knoppen, afstandsbediening et cetera. Verder worden de werking van de accu en de aansluitingen voor een hoofdtelefoon en extern geheugen beschreven.
Ook is er een heel hoofdstuk over de gesproken lectuur van Passend Lezen. Dit deel is ook apart te vinden via het Lectuur-menu als tweede optie. Hier hoort u hoe het Passend Lezen-menu werkt, hoe u zelf boeken kunt zoeken en toevoegen, door kranten en tijdschriften kunt navigeren, van voorleesstem kunt wisselen en nog veel meer. Als u al graag (luister)leest, dan is het heel handig om ook dit informatieve onderdeel eens te beluisteren.
Andere delen van de handleiding zijn ook te vinden bij de desbetreffende programma-onderdelen. Zo staat de uitleg over het instellen van de vertraging voor gesproken tv-ondertiteling ook in het televisie-menu. Hoe u van voorleesstem kunt wisselen, wordt ook verteld in het menu Online Kranten. We raden sowieso sterk aan om de keuzemenu’s eens helemaal te beluisteren en niet alleen voor de eerste optie te kiezen.
De hele handleiding, met inhoudsopgave, is te horen via het hoofdmenu van de Webbox. Wellicht kan deze u verder op weg helpen om nog meer uit uw Webbox te halen. Dus ga er eens goed voor zitten en neem hem door. Of beluister steeds een stukje ervan. Want de Webbox is, net als uzelf, heel veelzijdig. Het is heel mooi als u zoveel mogelijk van het uitgebreide programma-aanbod kunt vinden en gebruiken.

Onze gezichten: Richard

Mijn naam is Richard. Ik ben 50 jaar geleden geboren in Vlaardingen. Daar woon ik nu nog steeds, samen met mijn vrouw en drie kinderen in een huisje uit 1896. Op het dak heb ik zelf zonnepanelen geplaatst.
In mijn vrije tijd doe ik graag houtbewerking. Dat is niet zo gek voor de zoon van een timmerman. Het helpen knotten van knotwilgen als vrijwilligerswerk heb ik ook gedaan. Op vakantie ga ik graag met tent en gezin naar een leuke camping.
In Schiedam heb ik het VWO gedaan. Daarna heb ik aan de Technische Hogeschool Dordrecht/Rotterdam computerkunde gestudeerd. Na mijn afstuderen was ik tijdelijk klusjesman in een verpleeghuis.
Mijn eerste echte baan kreeg ik in oktober 1994 bij Solutions Radio, dat toen nog niet zo heette. Daar werd ik aangenomen voor het ontwerpen van elektronica en het geven van technische ondersteuning bij de verkoop daarvan. Dat ging eerst over professionele apparatuur voor radiomakers enzo. Later zijn daar de KerkWebRadio, Webbox, Go-box en Vo-box bij gekomen. Die heb ik allemaal helpen ontwerpen. Zowel de vormgeving van buiten, als de technische onderdelen die er in zitten. Het is soms een grote puzzel om alle kleine onderdelen goed samen te krijgen. Maar gelukkig is dat goed gelukt.

Solutions Radio B.V.
Kalfjeslaan 38, 2623 AJ Delft
015-262 59 55 | info@solutionsradio.com
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan uw afmeld e-mail naar nieuwsbrief@solutionsradio.com.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. PvdA Emmen zet verkiezingsprogramma op Spotify en Youtube30-12-2021 06:12:00
 2. Beter contact met slechtziende en blinde anderstaligen 129-12-2021 06:12:07
 3. Stemmen met een visuele beperking24-12-2021 04:12:59
 4. BE: Coronapremie tot 31 maart 202124-12-2021 01:12:34
 5. De Nederlandssprekende personenweegschaal van Low Vision Design23-12-2021 04:12:21
 6. Hoe kun je mensen met een visuele beperking dingen tóch laten zien?23-12-2021 04:12:55
 7. Stemmal in stemlokaal gemeentehuis Woerden23-12-2021 04:12:22
 8. Stemmal in stemlokaal gemeentehuis Woerden tijdens verkiezingen23-12-2021 04:12:57
 9. Wouter Beke: “Ook volgende regering zal wachtlijsten voor personen met handicap niet kunnen wegwerken”22-12-2021 06:12:02
 10. Snel je spullen vinden met Pennytalks22-12-2021 07:12:14
 11. Met goed licht, de juiste aanpassingen en slimme trucjes doet Huub alles zelf in huis21-12-2021 05:12:28
 12. Marnix Kluiters over de Babbage Academy21-12-2021 12:12:48
 13. Koken zonder kijken (Koninklijke Visio)21-12-2021 11:12:25
 14. Technologische snufjes verrijking voor blinden en slechtzienden21-12-2021 06:12:45
 15. Slush 2021: Hable maakt de smartphone toegankelijk voor blinden20-12-2021 06:12:22
 16. Oriëntatie en hulpmiddelen voor jonge kinderen met een visuele beperking19-12-2021 06:12:00
 17. Nog altijd veel klachten over bereikbaarheid van de Dienst Personen met een handicap: “In januari krijgen we 15 extra personeelsleden”17-12-2021 05:12:45
 18. ‘Erbij horen én betrokken worden, dát is inclusie’17-12-2021 05:12:21
 19. BE: Nog altijd veel klachten over bereikbaarheid van de Dienst Personen met een handicap16-12-2021 08:12:54
 20. Promotie Kyra Frederiks op de Slimme Sok16-12-2021 06:12:59
 21. Koken met… Malou Thijssen – ‘Je leert als slechtziende veel op gevoel te doen.’16-12-2021 06:12:42
 22. Je kind verzorgen met een visuele beperking – de babyfase16-12-2021 06:12:33
 23. Kennis Over Zien onderzocht de ervaringen van slechtziende en blinde kiezers14-12-2021 08:12:05
 24. NL: ‘Onderzoek: Verkiezingen nog altijd onvoldoende toegankelijk’13-12-2021 06:12:27
 25. Aan de slag met Google Home, Nest of Mini – Visio Podcast11-12-2021 07:12:15
 26. NL: Kiezers met een visuele beperking11-12-2021 07:12:33
 27. Aandacht voor audiodescriptie10-12-2021 06:12:33
 28. Ontwikkelingsstimulerende groep De Vlinder van Koninklijke Visio09-12-2021 07:12:27
 29. Bartiméus Fonds vraagt aandacht voor audiodescriptie08-12-2021 07:12:48
 30. ‘Ik kijk mee met AD!’08-12-2021 07:12:10
 31. InsideONE brailletablet08-12-2021 07:12:09
 32. Woerden – Roep om aanschaf stemmal voor gemeenteraadsverkiezingen 202207-12-2021 06:12:41
 33. European Disability Card moet inclusie bevorderen06-12-2021 03:12:43
 34. Een zesde zintuig voor mensen met een visuele beperking05-12-2021 06:12:27
 35. Versterkte European Disability Card in 202303-12-2021 03:12:37
 36. Brailletoetsenbord Hable One wint 4TU Impact challenge03-12-2021 03:12:11
 37. Eindhovens smartphone brailletoetsenbord in de prijzen02-12-2021 06:12:19
 38. Hable wint 4TU Impact Challenge met brailletoetsenbord voor smartphones30-11-2021 06:11:45
 39. Hoe houd je afstand met een visuele beperking?30-11-2021 02:11:16
 40. Omgaan met mensen met een beperking: 5 do’s & don’ts30-11-2021 10:11:52
 41. Schiedam – Stemmal voor slechtzienden bij verkiezingen29-11-2021 06:11:10
 42. Koken met Visio 4 – Boodschappen doen29-11-2021 06:11:54
 43. Koken met Visio 5 – Voorbereiding29-11-2021 06:11:38
 44. Koken met Visio 6 – Rijst koken in een pan29-11-2021 06:11:23
 45. Koken met Visio 7 – Groente en vlees bakken29-11-2021 06:11:07
 46. Koken met Visio 8 – De keuken schoonmaken29-11-2021 06:11:52
 47. Bartiméus – Goede en betaalbare zorg, nu en in de toekomst29-11-2021 06:11:25
 48. Hoe verschoon ik een bed met mijn visuele beperking?27-11-2021 06:11:57
 49. Water koken met de Google assistent en deze waterkoker27-11-2021 06:11:37
 50. BE: Coronavirus – Kamer zet licht op groen voor verlenging tijdelijke premie uitkeringsgerechtigden26-11-2021 07:11:47
 51. Lionel Messi en zijn vrouw schonken een technische bril aan een slechtziende fan: nu kan hij lezen25-11-2021 06:11:14
 52. Kennisoverzien.nl: hét platform voor mensen met een visuele beperking25-11-2021 06:11:54
 53. NL: Onderzoek: mensen met een beperking willen striktere coronaregels24-11-2021 02:11:58
 54. 60 miljoen minder toegekend aan personen met handicap dan eerder was beloofd door Vlaams minister Beke24-11-2021 07:11:30
 55. Hulpmiddelenoverzicht voor doofblinden24-11-2021 06:11:56
 56. Webinar: Technologie voor mensen met een visuele- en meervoudige beperking? Appeltje, Eitje!23-11-2021 11:11:33
 57. Demonstratie hulpmiddelen voor slechtziende mensen22-11-2021 07:11:19
 58. Smartphone toetsenbordjes – Rivo versus Hable One22-11-2021 12:11:55
 59. BE: COVID-19 zelftests in de apotheek22-11-2021 12:11:11
 60. BE: Bijna 1.400 extra budgetten voor personen met handicap18-11-2021 06:11:29
 61. Koken met Visio 1 – Verlichting in de keuken13-11-2021 07:11:58
 62. Koken met Visio 2 – Uitrusting van de keuken13-11-2021 07:11:33
 63. Koken met Visio 3 – Indeling van de keuken13-11-2021 07:11:55
 64. Ermelo – Stemmal bij verkiezingen10-11-2021 06:11:26
 65. Webinar vergroting of spraak – Slechtziend.nl10-11-2021 06:11:20
 66. De nieuwe Nederlands en Engels sprekende keukenweegschaal van Low Vision Design10-11-2021 02:11:37
 67. Tips voor blinden en slechtzienden10-11-2021 06:11:27
 68. Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt09-11-2021 03:11:52
 69. Daisyspeler Victor Reader Stratus 4, snel aan de slag09-11-2021 03:11:23
 70. “Bij Visio Het Loo Erf werkte ik aan mijn zelfstandigheid en ontdekte ik wat ik leuk vind”09-11-2021 03:11:49
 71. Verkiezingen Maashorst: vroegstemmen, mobiele stembus en kieslijst in braille06-11-2021 07:11:03
 72. Domotica – Webinar “Apparaten in huis voor je laten werken”04-11-2021 06:11:42
 73. Hoe zoek ik mijn kleding uit met mijn visuele beperking?29-10-2021 07:10:28
 74. Koken met je stem29-10-2021 05:10:58
 75. Bartiméus maakt alle rollators slim29-10-2021 05:10:40
 76. Ook Maastricht gaat stemhulp voor blinden en slechtzienden gebruiken28-10-2021 02:10:39
 77. BE: Personen met een beperking kunnen voortaan tegemoetkoming combineren met inkomen uit arbeid27-10-2021 05:10:25
 78. Mastercard introduceert toegankelijke kaart voor blinden en slechtzienden27-10-2021 05:10:10
 79. Mastercard introduceert toegankelijke kaart voor blinden en slechtzienden26-10-2021 08:10:20
 80. Gemeenteraadsverkiezingen voor nieuwe gemeente Dijk en Waard – Toegankelijkheid stemmers centraal26-10-2021 08:10:26
 81. Hable One: het slimme brailletoetsenbord voor jouw smartphone26-10-2021 08:10:52
 82. Tips: De juiste telefoon kopen als blinde of slechtziende persoon25-10-2021 05:10:23
 83. Ervaringsdeskundigheid steeds belangrijker bij ontwikkeling hulpmiddelen24-10-2021 04:10:49
 84. Verkiezingen met gebarentolk, soundbox en drive-through-stemlokalen. Toegankelijkheid staat centraal24-10-2021 03:10:34
 85. Webinar Hulpmiddelenwijzer: Hendrik Buimer over ervaringsdeskundigheid als voorwaarde voor onderzoek22-10-2021 03:10:23
 86. BE Open brief: Nieuwe screening ivm het zorgbudget22-10-2021 03:10:54
 87. Blinde slimmer op weg met kunstmatig intelligente stok22-10-2021 03:10:43
 88. Ergo Tips – Je woning inrichten met een visuele beperking21-10-2021 06:10:47
 89. Almaar minder mensen die zwaar zorgbehoevend zijn, krijgen een zorgbudget van de Vlaamse overheid19-10-2021 02:10:35
 90. Luisteren en laten voorlezen. Wat is de meest geschikte oplossing voor slechtzienden en blinden?19-10-2021 01:10:25
 91. BE: VFG wordt Dito!19-10-2021 09:10:34
 92. Slimme thermostaat van Google Nest19-10-2021 05:10:18
 93. Dagelijks zelfstandig lezen met vergrootglazen, beeldschermloepen en voorleesloepen.18-10-2021 05:10:27
 94. Hulp aanbieden aan personen met een visuele beperking15-10-2021 04:10:09
 95. Nederlands sprekende drukknopklok van Low Vision Design14-10-2021 07:10:56
 96. BrailleTech 2021 – Technische hulpmiddelen maken ook koken een pak eenvoudiger14-10-2021 07:10:32
 97. VarioUltra 20 door Ommezien14-10-2021 07:10:57
 98. BE: Belastingvoordelen voor personen met een handicap bij de aankoop en het gebruik van een auto14-10-2021 10:10:40
 99. NL: Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 moeten toegankelijker worden13-10-2021 04:10:03
 100. Uitbreiding van European Disability Card naar alle EU-lidstaten13-10-2021 11:10:48
 101. NL: Merkbaar minder drempels bij verkiezingen13-10-2021 05:10:50
 102. Begeleiding à la carte #2: Op bezoek bij Bartiméus12-10-2021 11:10:42
 103. Omgangstips voor slechtziende mensen08-10-2021 01:10:19
 104. Presentatie Feelware – Tactiele en sprekende keukenapparatuur08-10-2021 01:10:18
 105. Geluid in Zicht bouwt nieuwe audiomaquette voor de Tweede Kamer08-10-2021 01:10:09
 106. Dyslexiepen, bruikbaar voor slechtziende mensen?08-10-2021 05:10:36
 107. Het perron vinden of een kopje koffie halen? Voelbare plattegrond wijst blinden en slechtzienden voortaan de weg in het stationsgebied van Feanwâlden07-10-2021 03:10:04
 108. NL: Feanwâlden – Voelbare plattegrond voor blinden en slechtzienden bij station06-10-2021 01:10:29
 109. Smart Home – Het slimme toilet05-10-2021 07:10:42
 110. Hoe schenk ik drinken in met mijn visuele beperking?01-10-2021 06:10:21
 111. Groningse glasbakken krijgen een upgrade en zijn nu voor iédereen te gebruiken29-09-2021 05:09:57
 112. Glascontainers in stad uitgerust met brailletekst29-09-2021 05:09:37
 113. Groninger glascontainers aangepast voor blinden en slechtzienden28-09-2021 01:09:14
 114. BE: Vooruit wil fiscaal voordeel voor personen met handicap uitbreiden24-09-2021 08:09:22
 115. Krijgt de Nijmeegse ‘deugbrug’ rolstoelliften en braille op de trapleuning? Dat wordt nu onderzocht24-09-2021 05:09:37
 116. Hoe Alexa toegankelijker te maken voor slechtzienden?23-09-2021 05:09:34
 117. Kleur naar Geluid met Arduino: Een kleursensor voor visueel gehandicapten21-09-2021 04:09:26
 118. “152 miljoen euro bedoeld voor wegwerken wachtlijsten personen met handicap blijft liggen”20-09-2021 12:09:16
 119. Hoe kijk ik klok met mijn visuele beperking?17-09-2021 06:09:33
 120. NL: Flinke tekorten bij Bartiméus17-09-2021 06:09:30
 121. Visuele handicap: Ondersteuning na de diagnose15-09-2021 06:09:18
 122. Logitech G onthult lichte en duurzame draadloze gaming-headset met braille-indicatoren15-09-2021 06:09:23
 123. Apple TV, wat is het en wat kun je ermee?14-09-2021 05:09:28
 124. Hable en Higuita komen met volledig audiogedreven campagne en website14-09-2021 05:09:47
 125. Blindeninstituut Bartiméus in zwaar weer: onzekere tijd voor cliënten en medewerkers14-09-2021 05:09:10
 126. Campagne voor blinden en slechtzienden die niets laat zien09-09-2021 06:09:43
 127. Ergo Tips – Nagels verzorgen als je blind of slechtziend bent09-09-2021 05:09:53
 128. Hoe kan je als blinde koken?08-09-2021 06:09:20
 129. De LiDAR-scanner van de iPhone, wat kun je ermee06-09-2021 07:09:24
 130. Martijn kan coronabonus inleveren bij UWV04-09-2021 06:09:03
 131. Hoe doe ik de administratie en handel ik financiële zaken af met mijn visuele beperking?03-09-2021 06:09:48
 132. Koken als je blind bent, hoe doe je dat? Eindhovense ontwerper maakt veilig kookgerei voor blinden02-09-2021 07:09:55
 133. ‘Maak zelfstandig stemmen de norm of vrije keuze voor assistentie mogelijk’02-09-2021 07:09:32
 134. Wat is de Hable One? Eenvoudig fysiek brailletoetsenbord voor smartphone02-09-2021 05:09:36
 135. Wat kan Visio betekenen voor het jonge kind?02-09-2021 05:09:23
 136. Wat is de Hable One?01-09-2021 05:09:12
 137. Hable One, eenvoudig brailletoetsenbord voor smartphone01-09-2021 05:09:48
 138. RIVO Hulpmiddel voor iPhone Tim in ’t Veld01-09-2021 05:09:23
 139. Designer wint prijs met keukenspullen voor mensen met een visuele beperking31-08-2021 06:08:39
 140. Mensen met een beperking financieel in de knel door zorgkosten30-08-2021 05:08:01
 141. Zorgkosten voor chronisch zieken rijzen de pan uit: Janet en Gregory zijn per maand ruim 900 euro kwijt30-08-2021 03:08:56
 142. BE: Kortingsbon voor energiezuinige wasmachine of koelkast te weinig bekend: “Iedereen met sociaal tarief heeft er recht op”29-08-2021 05:08:38
 143. Haptics of Cooking voor koken met visuele beperking27-08-2021 05:08:54
 144. Ergo Tips – Koken met een visuele beperking26-08-2021 05:08:02
 145. Veiliger koken met visuele beperking: designer uit Eindhoven wint prijs met uitvinding26-08-2021 05:08:43
 146. Visio Oldenhagen Kind & Jeugd voor kinderen met een visuele handicap20-08-2021 05:08:07
 147. Ergo Tips – Zonnebril of pet tegen lichthinder20-08-2021 05:08:46
 148. Test ontwerp van mal voor nieuw model stembiljet20-08-2021 05:08:54
 149. Restaurant ontroert het internet met bijzonder dessert voor blinde Natalie19-08-2021 05:08:48
 150. Blijf op de hoogte met de Orion Webbox 318-08-2021 04:08:34
 151. Een middagje winkelen met een blinde of slechtziende is nooit saai17-08-2021 04:08:11
 152. Demi: “Revalidatie bij Visio Het Loo Erf heeft me een nieuw begin gegeven”14-08-2021 06:08:19
 153. Van beeld naar woord – audiodescriptie12-08-2021 05:08:56
 154. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 155. Stembiljet moet toegankelijker – Iedereen moet zo zelfstandig mogelijk kunnen stemmen09-08-2021 12:08:52
 156. Ergo Tips – Pinnen met de nieuwe geldmaat02-08-2021 06:08:28
 157. Smart Home video 5 – Slimme luidsprekers30-07-2021 05:07:19
 158. Mooi filmpje over Visio De Vlasborch28-07-2021 11:07:29
 159. Impact van corona zichtbaar in zorg voor mensen met een zintuiglijke beperking27-07-2021 03:07:14
 160. Zintuiglijk gehandicapten hebben zichtbaar last van de impact van corona27-07-2021 05:07:34
 161. Touchbag de hoes voor je taststok27-07-2021 05:07:35
 162. OrCam Read maakt alle teksten toegankelijk voor dyslectici (en blinden)24-07-2021 05:07:15
 163. Earcatch – Gebruikersvideo van Simone16-07-2021 07:07:04
 164. Predikherenbibliotheek in Mechelen versterkt aanbod voor slechtzienden: “Iedereen moet zich goed kunnen voelen in de bibliotheek”16-07-2021 06:07:06
 165. Hulpmiddelwereld – BBrain Basic – Sprekende Kalenderklok16-07-2021 01:07:40
 166. Mechelen – Predikheren verwelkomt Ommezien: “Ook voor blinden en slechtzienden een uitgelezen plekje”16-07-2021 06:07:47
 167. Mechelen – Ommezien vestigt zich dit najaar in Predikheren16-07-2021 06:07:28
 168. Mechelse bib breekt lans voor mensen met leesbeperking15-07-2021 12:07:42
 169. OrCam lanceert OrCam Read15-07-2021 10:07:46
 170. Vario Ultra, de multifunctionele brailleleesregel15-07-2021 10:07:19
 171. eSight, de bril voor de gebruiker die bewegingsvrijheid nodig heeft15-07-2021 10:07:56
 172. De Omni-Sense laten uitproberen door anderen13-07-2021 04:07:01
 173. Visio Het Loo Erf Apeldoorn heeft ruimte op het Intensieve revalidatietraject13-07-2021 05:07:24
 174. Hulshout – Blind gemeenteraadslid verliest vertrouwenspersoon13-07-2021 05:07:18
 175. Earcatch gebruikersvideo Sam10-07-2021 05:07:36
 176. Hulpmiddelen braille lezen en schrijven10-07-2021 05:07:13
 177. Cloverbook, een nieuwe elektronische loep – Low Vision Shop09-07-2021 06:07:54
 178. Braillemenukaart in iedere Brownies&downieS vestiging08-07-2021 05:07:58
 179. Kellogg gaat Navilens gebruiken om productinformatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden07-07-2021 06:07:32
 180. Over een jaar kan Koninklijke Visio verhuizen: Start van de bouw begonnen06-07-2021 10:07:43
 181. Ergo Tips: Brood smeren als je blind of slechtziend bent (webinar)02-07-2021 11:07:30
 182. Nieuwe QR-code maakt leven van blinden en slechtziende makkelijker02-07-2021 11:07:14
 183. Zorg voor personen met een handicap!02-07-2021 05:07:49
 184. Werk de wachtlijsten voor mensen met een beperking helemaal weg02-07-2021 05:07:31
 185. Webinar telefoneren met slecht zicht – Slechtziend.nl01-07-2021 07:07:17
 186. Wachtlijst deels weggewerkt maar nog steeds geen perspectief voor bijna 15000 wachtenden01-07-2021 07:07:09
 187. Kellogg’s maakt ontbijtgranendozen toegankelijk voor blinden en slechtzienden01-07-2021 07:07:43
 188. Vlaamse Regering kort wachttijd voor meest dringende PVB-vragen in PG 1 aanzienlijk in en garandeert voldoende middelen voor automatische toekenningen01-07-2021 05:07:26
 189. Kleurige tag op verpakking moet slechtzienden helpen01-07-2021 05:07:52
 190. Zuinige vreugde over sneller budget voor mensen met handicap: “Maar nog altijd 15.000 mensen zonder perspectief”30-06-2021 05:06:05
 191. BE: Inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt met 2% vanaf juli 202130-06-2021 04:06:47
 192. “2.700 mensen met handicap krijgen extra budget, maar 15.000 mensen op de wachtlijst”30-06-2021 11:06:41
 193. Het zorginvesteringsplan: Vlaanderen investeert deze legislatuur 1,6 miljard euro om perspectief te geven aan personen met een handicap30-06-2021 11:06:23
 194. Mensen met beperking met hoge zorgnood krijgen sneller financiële hulp: “Binnen 18 maanden persoonsvolgend budget”30-06-2021 06:06:34
 195. Beke belooft dat mensen met handicap die dringend hulp nodig hebben dubbel zo snel budget krijgen30-06-2021 06:06:13
 196. OrCam Read – Draagbaar voorleesapparaat30-06-2021 05:06:45
 197. Slimme speakers, vragen en antwoorden (video)29-06-2021 07:06:14
 198. Earcatch gebruikersvideo’s: film en televisie toegankelijk voor blinden en slechtzienden29-06-2021 07:06:10
 199. Boodschappen doen – slimmer, toegankelijker (webinar)29-06-2021 06:06:09
 200. Hable One scoort met brailletoetsenbord29-06-2021 06:06:46

Laatst bijgewerkt op 18 mei 2021 – 19:13