BE Open brief: Nieuwe screening ivm het zorgbudget

Goedenavond

Ik schreef een open brief om de nieuwe screening ivm het zorgbudget aan te klagen. Ik vermoed dat meer blinden/slechtzienden hier mee worstelen. Als dit iets is voor op jullie pagina, graag! Ik kopieer hem hieronder maar u kunt hem ook delen via mijn facebookprofiel. Groeten, Sarah

Beste minister

Laat me maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben misnoegd, gefrustreerd en boos. En ik zal u ook uitleggen waarom.

Ik heb een ernstige visuele handicap, een combinatie van retinitis pigmentosa, nachtblindheid, fotofobie en cataract. Pech, het verergert alleen maar en er is niks aan te doen vanuit de medische wereld, dus ik doe mijn best om een zo normaal mogelijk leven te leiden met mijn beperking. Hiervoor heb ik dagelijks hulp nodig van anderen voor zeer uiteenlopende zaken.

Daarom vroeg ik 6 jaar geleden op aanraden van mijn begeleidster bij Blindenzorg Licht en Liefde de premie voor zwaar zorgbehoevenden aan (ook wel mantelzorgpremie genoemd). Er kwam iemand langs van de mutualiteit die mijn zorgbehoefte inschaalde a.d.h.v. de BEL-schaal, het screeningsinstrument dat toen courant was. Ik behaalde voldoende punten en kreeg dan ook meteen het statuut van zorgbehoevende voor de maximumperiode, namelijk 3 jaar.
In 2018 werd ik opnieuw gescreend met de BEL-schaal en kreeg ik opnieuw het statuut van zorgbehoevende voor de maximumperiode van 3 jaar (logisch als je handicap alleen maar verergert en de nood aan hulp toeneemt). Ik was toen zwanger, en de afnemer zei dat ik bij volgende screening nog hoger zou scoren omdat de zorg voor kleine kinderen natuurlijk ook mee in kaart wordt gebracht. Logisch.

Eind juni 2021 liep mijn tweede periode af en ik had nog geen nieuwe afspraak gekregen. Ik belde dus zelf even om te informeren en er was wat vertraging, want er was nog maar een maand overgeschakeld naar een nieuw screeningsinstrument, de Belrai. Geen probleem, in juli zouden ze langskomen en ik had wel vertrouwen in het systeem.

Maar dat vertrouwen bleek HELEMAAL onterecht. Net zoals bij de BEL-schaal werden er vragen gesteld om mijn zorgbehoefte in te schalen. Maar wat een incompleet, niet op de handicaps afgestemd instrument is dit! Ik geef graag enkele voorbeelden.

Voor het item verplaatsing werd mij gevraagd hoe ik mij verplaats in mijn eigen huis, op eenzelfde verdieping, zonder trappen. U zal er niet van verschieten dat ik in mijn eigen huis waar alles een vaste plaats heeft best mijn plan kan trekken qua verplaatsing. Maar mijn probleem stopt niet aan de voordeur, daar begint het pas echt! Maar neen hoor, verplaatsingen buiten je eigen huis, die worden niet meer gescoord. Zelfs verplaatsingen bij vrienden, naar of in een winkel,… tellen niet mee! Dit is toch te gek voor woorden!

Bovendien werd er bij vele vragen gepolst of ik het de voorbije 3 dagen nog gedaan had, want dat werd gescoord. Het zal u niet verbazen dat mensen met een handicap die voor heel veel zaken een beroep op anderen moeten doen, zeer vaak de ‘voorbije 3 dagen’ niks speciaals zullen gedaan hebben! Ik kan niet snel even naar een vriendin, naar de winkel, een hobby gaan doen, net door de handicap!

De zorg voor kleine kinderen die je moet uitbesteden of waar je hulp bij nodig hebt, dit wordt totaal niet meer gescoord. Oppert u nu dat mensen met een handicap dan beter geen kinderen krijgen? Vindt u ons daar niet capabel genoeg voor?

Problemen met klaarleggen, beoordelen, kleuren van kledij,…dit wordt niet meer gescoord. Alleen het zichzelf kunnen wassen nog. Moeten we daarna dan in ons blootje rondlopen, of maakt het verder niet uit hoe we er voor komen?

De beoordelaar merkte duidelijke frustraties rond mijn handicap. Toen hij vroeg of ik hiervoor antidepressiva nam, was het antwoord ‘neen’, dus dan kon dit item niet gescoord worden. Ook verdriet, schaamte, een verlaging van het zelfbeeld, dit wordt niet meer getoetst. Vragen die ik nu wel kreeg, waren: ‘Hebt u soms de neiging om iemand te bijten? Roept u soms? Hebt u soms ongepaste seksuele neigingen of dwaalt u soms? Weet u welke dag het is en hoe gaat het met uw geheugen?’. Ik begrijp dat deze vragen zinvol zijn voor een ander soort beperking, maar het is toch niet logisch dat ik op deze items dan niet kan scoren, hoewel andere items zoals zorg voor kinderen, verplaatsing buitenshuis en dergelijke gewoon niet meer meetellen?!

Uiteraard ben ik in beroep gegaan tegen dit alles, en hierbij verdubbelde mijn score! En ik kan u zeggen, niet doordat ik heb gelogen of overdreven (hoewel ik dit misschien beter wel eens zou doen, want die mensen krijgen vaak wel gewoon wat nodig is), maar omdat de tweede persoon een veel duidelijker inzicht had in mijn problematiek. Hoe gegrond het ook leek dat ik wel nog recht zou hebben op de erkenning als zorgbehoevende, de computer besliste er opnieuw ander over. Ik begrijp dat menselijke scores meer voor interpretatie vatbaar zijn en dat een computeralgoritme gestandaardiseerder is, maar als ik de verhalen hoor van mensen die al 20-25 jaar een erkenning krijgen, en die ook nu uit de boot vallen omdat de computer een score geeft die 0.10 punten te weinig is, waar zijn we dan mee bezig?

Verder wil ik toch nog even melden dat het hebben van een handicap niet gelijk staat aan een minder intellectueel vermogen hebben. Daar lijkt men soms toch wel van uit te gaan of op te rekenen. Zelfs bij de vaststelling van mijn handicap, zo’n 20 jaar geleden, werden mijn ouders al gewaarschuwd dat het veel moeilijke en ingewikkkelde administratie, papieren en gedoe zou zijn, omdat men er zo op hoopt dat vele mensen afhaken in het proces om dingen gedaan te krijgen. Jammer genoeg is dit de voorbije jaren wel gebleken. Als je niet sterk in je schoenen staat, het intellectueel wat moeilijker hebt, of als je geen goede omgeving hebt die jou enorm steunt, dan begrijp ik heel goed dat mensen het opgeven.
Ik ben trouwens in de voorbije jaren al meermaals gebotst op ‘professionelen’ die mij verkeerde informatie gaven, of die bepaalde zaken zelf niet wisten. Dit is iets wat ik ook merk bij mijn slechtziende vrienden.
Het feit dat je nu sinds augustus ook moet betalen om tegen een beslissing in beroep te gaan, lijkt een volgende stap om de mensen af te schrikken in het hele proces om te verkrijgen waar men recht op zou kunnen hebben, jammer.

Ik wil ook nog eens duidelijk stellen dat het mij hier niet te doen is om de premie die ik nu niet meer zal ontvangen, maar om de erkenning en ook herkenning van mijn handicap. Als je tegen mensen zegt dat je slechtziend bent, dan vragen ze vaak of je een bril of lenzen draagt, of ze zeggen: ‘Oh, ik ook, ik ben bijziend.’ Een visuele handicap is in het gewone leven al zo moeilijk te begrijpen (je ziet of je bent blind, iets daartussen is er niet) dat je vaak moet opboksen tegen vooroordelen en commentaren. Iemand met een witte stok die dan een sms begint te sturen bijvoorbeeld, dat kan toch niet?! In deze tijden van integratie en inclusie zou je toch hopen dat op zijn minst de bevoegde instanties een duidelijk beeld en inschaling zouden hebben, maar dit ontbreekt voor de visuele handicap compleet in jullie nieuwe Belrai. Ik denk trouwens dat ik niet lang zal moeten zoeken om mensen met een andere handicap te vinden die eenzelfde mening delen over de Belrai.

Ik hoor van professionelen, mutualiteiten, lotgenoten, vrienden,… hoe absurd en incorrect het nieuwe systeem is, hoeveel beroepen en klachten er al ingediend zijn,… ik kan maar hopen dat mijn brief er ook toe bijdraagt om dit systeem te herzien naar een meer correcte en menselijkere versie. Want zeg nu zelf, als ik een maand eerder mijn nieuwe inschaling had gehad, dan had ik nu opnieuw een erkenning voor 3 jaar. Zou het dan op zijn minst niet fair zijn om mensen die in het oude systeem erkend waren, ook in het oude systeem te blijven beoordelen, zoals nog al gebeurd is met andere veranderingen? Of als er dan toch een nieuw systeem nodig is, dit op zijn minst uit te werken met kennis van de te scoren handicaps, en vragen die ook de verschillende handicaps en de noden/beperkingen die daarmee gepaard gaan correct in beeld brengen.

Zo, dan ga ik nu wat ronddwalen in mijn eigen huis, op eenzelfde verdiep zonder trappen, in de hoop dat ik val en mij eens goed pijn doe, dan word ik misschien wel au sérieux genomen. Maar dan moet u wel binnen de drie dagen langskomen om dit te scoren natuurlijk, of het is niet meer geldig.

Vriendelijke groeten
Sarah Vergauwen
https://www.facebook.com/sarah.vergauwen.5

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Blog: een onvergetelijk vuur – Tanguy le Breton31-12-2022 07:12:21
 2. Telecom moet vanaf 2025 toegankelijk zijn voor mensen met beperking28-12-2022 02:12:20
 3. Vanaf 2025 meer inclusiviteit voor mensen met beperking28-12-2022 01:12:17
 4. ‘Niemand mag buiten de boot vallen’27-12-2022 06:12:45
 5. NL: Jaarlijks een miljoen euro extra voor audiodescriptie23-12-2022 06:12:57
 6. Blijf lezen met de Daisybox22-12-2022 06:12:34
 7. Veilige Auditieve Omgeving (VAO)22-12-2022 06:12:10
 8. Webinar: Op naar toegankelijke verkiezingen20-12-2022 06:12:27
 9. Brailleliga – 100 jaar (en meer)15-12-2022 07:12:55
 10. Onderzoek: slimme speaker zorgt voor onafhankelijkheid bij mensen met handicap14-12-2022 05:12:56
 11. Bartiméus Fonds – Jaarlijks 1 miljoen euro extra voor audiodescriptie14-12-2022 07:12:17
 12. Het recht op toegankelijke informatie14-12-2022 07:12:13
 13. Nieuwe website voor European Disability Card voor personen met een handicap14-12-2022 07:12:45
 14. Nieuwe website moet European Disabilty Card meer bekendheid geven14-12-2022 07:12:00
 15. Tienen – European Disability Card14-12-2022 07:12:10
 16. Een nieuwe gebruiksvriendelijke website promoot de European Disability Card voor personen met een handicap14-12-2022 07:12:03
 17. Jaarlijks een miljoen euro extra voor audiodescriptie12-12-2022 02:12:10
 18. Visio zet handtekening onder Green Deal 3.009-12-2022 07:12:25
 19. Recensie: Brailletoetsenbord Hable One09-12-2022 07:12:46
 20. Het VAPH ondersteunt elk jaar meer personen met een handicap09-12-2022 07:12:28
 21. N-VA wil meer aandacht voor European Disability Card bij hulpdiensten en opleidingsscholen08-12-2022 04:12:35
 22. Mensen met beperking botsen op strenge procedure voor noodsituaties: “Als mijn ouders waren omgekomen bij een ongeval, had ik wel budget gekregen”03-12-2022 07:12:57
 23. BE: Steile klim naar steun02-12-2022 08:12:06
 24. W13 promoot European Disability Card: “Meer begrip voor mensen met onzichtbare beperking”02-12-2022 06:12:25
 25. Low budget scan standaards voor telefoon of tablet02-12-2022 06:12:24
 26. Video: Zuid-West-Vlaamse gemeenten zetten hun schouders onder European Disability Card01-12-2022 06:12:13
 27. Druppelbril geeft oogpatiënt meer vrijheid29-11-2022 06:11:32
 28. Politieke partijen: NPO moet toegankelijker worden voor blinden28-11-2022 05:11:18
 29. Deel Kamer wil geld vrijmaken om tv toegankelijk te maken voor slechtzienden28-11-2022 05:11:03
 30. Werner: Meer tv-programma’s toegankelijk maken voor mensen met visuele beperking28-11-2022 05:11:26
 31. Den Brillenman werkt samen met Ommezien om mensen met visuele beperking te helpen26-11-2022 06:11:01
 32. Federaal Actieplan Handicap: 48 van de 145 maatregelen na anderhalf jaar volledig uitgevoerd23-11-2022 01:11:17
 33. Maak kennis met het toegankelijkheidsaanbod van VRT22-11-2022 06:11:54
 34. Wat is het nut van braille op trapleuningen?20-11-2022 06:11:38
 35. Zorgwijs.be breidt uit met het aanbod van rechtsreeks toegankelijke hulp18-11-2022 02:11:45
 36. Oogfonds Mieps Fontein Prijs voor het eerst uitgereikt, winnaar Stichting Vier het Leven17-11-2022 06:11:49
 37. Koninklijk bezoek op Oogfondsgala in Flint17-11-2022 06:11:12
 38. Audio: Stukjes en beetjes – De Blindshell Classic 2 (deel 1)15-11-2022 06:11:44
 39. Viering 75-jarig jubileum oogfonds12-11-2022 06:11:56
 40. Vernieuwde handreiking ‘Politiek voor iedereen!’ voor toegankelijke verkiezingen gelanceerd12-11-2022 06:11:36
 41. Koninklijk bezoek in Amersfoort bij 75e verjaardag Oogfonds11-11-2022 06:11:57
 42. Mantelzorger Nielai (11) staat altijd klaar voor haar moeder: ‘Ik doe het met heel mijn hart’11-11-2022 06:11:28
 43. TV-ondertiteling lezen of luisteren, de mogelijkheden11-11-2022 06:11:50
 44. Verlichting in huis voor personen die slecht zien10-11-2022 06:11:09
 45. ‘Met de nachtzichtbril heb ik er in de winter een halve dag bij!’09-11-2022 05:11:43
 46. Optelec beeldschermloep voor vergroting, contrast en voorlezen08-11-2022 06:11:50
 47. Optelec elektronische handloep voor vergroting en contrast08-11-2022 06:11:32
 48. Optelec toegankelijke mobiele telefoon Blindshell08-11-2022 06:11:54
 49. Optelec mobiele beeldschermloep voor vergroting, contrast en voorlezen08-11-2022 06:11:38
 50. Optelec Daisyspelers voor het gesproken boek08-11-2022 06:11:23
 51. Optelec voorgelezen en vergrote televisie-ondertiteling08-11-2022 06:11:36
 52. Optelec loeplamp voor vergroting en verlichting08-11-2022 06:11:09
 53. Optelec PowerMag vergrootglazen met verlichting08-11-2022 06:11:55
 54. Optelec voorleesapparaat voor het voorlezen van gedrukte tekst08-11-2022 06:11:41
 55. Hulpmiddelen voor mensen met doofblindheid04-11-2022 06:11:56
 56. Met deze ‘slimme bril’ kan blinde Ronald golfen03-11-2022 05:11:17
 57. Optiekzaak Den Brillenman start samenwerking met Ommezien: “Mensen met visuele beperking en blinden kunnen bij ons terecht”03-11-2022 05:11:04
 58. Maatbeker met gaatjes: Simon Dogger maakt voorwerpen toegankelijk voor blinde mensen03-11-2022 04:11:12
 59. Studenten helpen blinde golfer Ronald Boef met slimme bril aan meer zelfstandigheid03-11-2022 11:11:49
 60. Bifocale bril helpt kinderen met Downsyndroom03-11-2022 06:11:56
 61. Kennis en advies toegankelijkheid vormt de gouden graal01-11-2022 07:11:29
 62. BE: 20 miljoen euro extra voor 1100 deelbudgetten01-11-2022 07:11:43
 63. ‘Alsof het dag is!’ Leen test de nachtzichtbril01-11-2022 07:11:24
 64. Energie besparen, heeft het zin om de lampen uit te doen?31-10-2022 06:10:42
 65. Revalidatie hoeft geen eenzame reis te zijn28-10-2022 05:10:42
 66. BE: Wachtlijst voor mensen met een handicap in de hoogste prioriteitengroep zo goed als weggewerkt27-10-2022 10:10:21
 67. BE: Versneld persoonsvolgend budget voor meer dan 400 personen met handicap27-10-2022 10:10:44
 68. Matias met syndroom van Down is dolblij met zijn speciale bril: ‘Ik kan nu lezen’24-10-2022 11:10:04
 69. Een simpel stickertje maakt het verschil23-10-2022 05:10:33
 70. Met de bpaidkaart kan je jezelf zijn14-10-2022 05:10:52
 71. Feest en herinneringen tijdens jubileum Bartiméus Doorn13-10-2022 04:10:37
 72. European Disability Card (EDC-kaart) vervallen?12-10-2022 05:10:56
 73. NL: Meer risico op langdurige financiële problemen voor jongeren met een beperking12-10-2022 05:10:26
 74. Blinde Betje in de kantoortuin12-10-2022 05:10:25
 75. Kleding herkennen en opbergen als je slechtziend of blind bent10-10-2022 05:10:32
 76. NL: Waarom moeilijk doen als het ook samen kan?07-10-2022 05:10:36
 77. BrailleTech 2022: Top 10 van de BrailleShop: de beste basishulpmiddelen06-10-2022 04:10:10
 78. Veel belangstelling voor Koninklijke Visio op ZieZo-beurs 202204-10-2022 05:10:59
 79. Nieuwsbrief Dorestad Services oktober 202203-10-2022 12:10:22
 80. NL: Ontmoeting voor en door slechtziende mensen03-10-2022 05:10:05
 81. Bartiméus: Hulp aan senioren met oogaandoeningen03-10-2022 05:10:44
 82. Brasserie uit Deinze heeft nu ook menukaart in braille28-09-2022 05:09:07
 83. Praktische tips voor ouders met een visuele beperking27-09-2022 05:09:20
 84. Deinze – Brasserie Torck heeft menukaart in braille: “Iedereen moet zich hier welkom voelen”26-09-2022 02:09:56
 85. Willeke Alberti treedt op tijdens 110-jarig bestaan woonzorgcentrum Het Schild23-09-2022 03:09:02
 86. NL: Ieder(in) stelt vijf noodmaatregelen voor om mensen met een beperking nu al te helpen21-09-2022 04:09:30
 87. Hoe maak ik schoon met mijn visuele beperking?17-09-2022 05:09:02
 88. NL: Meer risico op langdurige financiële problemen voor jongeren met een beperking17-09-2022 05:09:11
 89. Siemens presenteert Smart Kitchen Dock met spraakbediening07-09-2022 05:09:05
 90. Zonwering tegen lichthinder31-08-2022 05:08:41
 91. “Aantal functies van elektronische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden neemt toe”25-08-2022 03:08:39
 92. Het Kennisportaal nu ook op de Webbox beschikbaar24-08-2022 04:08:31
 93. ‘Politiek is de weg als je dingen voor elkaar wil krijgen’19-08-2022 05:08:20
 94. Able2 Europe B.V. en Worldwide Vision slaan de handen ineen!05-08-2022 06:08:15
 95. Kaart moet personen met niet zichtbare handicap helpen: “Dacht dat ik in een film was beland”02-08-2022 06:08:21
 96. Sensotec staat ook op YouTube27-07-2022 12:07:04
 97. Crevits start met deelbudgetten voor personen met handicap18-07-2022 03:07:21
 98. Zonnebril of pet tegen lichthinder17-07-2022 05:07:03
 99. Snel aan de slag met Hable One13-07-2022 05:07:35
 100. Basalt en Visio gaan samenwerken in de revalidatie voor mensen met hersenletsel11-07-2022 05:07:21
 101. De nieuwe Milestone 312 Ace wifi07-07-2022 04:07:00
 102. Bartiméus Fonds – Onze inspiratie – Rosita van Oostenbrugge07-07-2022 06:07:37
 103. Ieder(in) doet verbetervoorstellen voor meer toegankelijke televisie06-07-2022 07:07:01
 104. Turnhout – Europese gehandicaptenkaart onderwerp van politiek spelletje op gemeenteraad06-07-2022 10:07:31
 105. Ieder(in) doet verbetervoorstellen voor meer toegankelijke televisie06-07-2022 09:07:18
 106. De keuken inrichten voor personen met een visuele beperking05-07-2022 05:07:05
 107. Babbage – Hable One smartphone controller05-07-2022 05:07:20
 108. Visio gaat nu echt stappen maken van Echten naar Hoogeveen, onderzoek naar mogelijkheden aan de Amshoffweg02-07-2022 05:07:08
 109. Wolfheze – Bewoners en personeel kunnen blijven na overname Het Schild30-06-2022 04:06:32
 110. Bijeenkomst Baby- en Peutercentrum van Bartiméus28-06-2022 05:06:03
 111. Nog veel onzekerheid binnen woonzorgcentrum Het Schild ondanks overname27-06-2022 06:06:49
 112. Oogarts Arlette van Sorge: “Visio speelt een belangrijke rol in het traject na de diagnose“24-06-2022 05:06:33
 113. Brugge – Europese kaart voor mensen met een handicap nu ook uitgebreider te gebruiken22-06-2022 12:06:06
 114. Brugge is partner van de European Disability Card (EDC) om gehandicapten beter te helpen22-06-2022 12:06:10
 115. European Disability Card is goede stap in de participatie van mensen van een beperking21-06-2022 02:06:11
 116. “European Disability Card moet ook in wereld van zorg beter ingeburgerd raken”21-06-2022 02:06:50
 117. Zwembrillen en duikbrillen, uitleg en tips20-06-2022 12:06:16
 118. Visio de Vlasborch viert vijfentwintigjarig jubileum20-06-2022 12:06:14
 119. Margot Scheltema nieuwe voorzitter Oogvereniging18-06-2022 04:06:13
 120. De heer Vreeburg uit Zoetermeer Koninklijk onderscheiden18-06-2022 04:06:42
 121. Experimenten met stembiljetten moeten verkiezingen toegankelijker maken18-06-2022 05:06:18
 122. Koninklijke Visio – Jaarbeeld 2021 online!16-06-2022 12:06:41
 123. BE: Uw sociale voordelen binnen handbereik: MyBEnefits15-06-2022 05:06:26
 124. Ed laat zien hoe hij als blind persoon zijn mobiele telefoon gebruikt (met audiodescriptie)14-06-2022 10:06:16
 125. Bijzondere mensen, bijzondere talenten14-06-2022 05:06:53
 126. Curator zoekt partij die blindeninstituut Het Schild ongewijzigd wil voortzetten12-06-2022 05:06:06
 127. KPN Interactieve TV toegankelijker voor klanten met visuele beperking08-06-2022 05:06:24
 128. Woonzorgcentrum Het Schild is failliet07-06-2022 04:06:25
 129. Woonzorgcentrum Het Schild is failliet, blinde bewoners en 110 medewerkers in onzekerheid02-06-2022 07:06:30
 130. Experimenten met stembiljetten moeten verkiezingen toegankelijker maken01-06-2022 07:06:57
 131. Eerste Kamer aanvaardt Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten01-06-2022 05:06:44
 132. Hulpmiddelen voor mensen met doofblindheid31-05-2022 06:05:28
 133. Bartiméus Kwaliteit in 2021: ‘Samen ertegenaan’30-05-2022 05:05:24
 134. Ergo Tips – Koken met een visuele beperking26-05-2022 05:05:57
 135. Het activiteitenverslag 2021 van de Brailleliga is ook beschikbaar als podcast25-05-2022 05:05:58
 136. Voor wie is de Hable One geschikt? | Hable One – Alles over Hable24-05-2022 02:05:47
 137. Terugblik 100% Bartiméus Live!14-05-2022 04:05:52
 138. Het verhaal van Leonie: “Ik heb geleerd mijn beperking te accepteren en te kijken wat ik wel kan”12-05-2022 02:05:38
 139. Verhaal van Athittiya: “Ik ben anders naar mijn visuele beperking gaan kijken” – Visio Het Loo Erf12-05-2022 01:05:27
 140. Het verhaal van Demi: “Nu kan ik léven” – Visio Het Loo Erf11-05-2022 05:05:55
 141. Molenaarsgraaf – Voorlopig nog geen pinautomaat met spraakfunctie11-05-2022 05:05:44
 142. Leerlingen ontwerpen rugzak voor blinden en vallen in de prijzen10-05-2022 05:05:37
 143. Ook met een (visuele) handicap moet Tweede Kamer te vinden zijn09-05-2022 05:05:36
 144. Bartiméus in beeld! – met audiodescriptie03-05-2022 04:05:05
 145. Video’s: Koken met een visuele beperking met Visio30-04-2022 04:04:46
 146. Hoe lees ik met mijn visuele beperking?30-04-2022 04:04:55
 147. Technologie voor mensen met een beperking29-04-2022 01:04:52
 148. Nieuw bij Dorestad Services: Braille op plastic!28-04-2022 04:04:53
 149. Kent u de hulpmiddelendatabank al?27-04-2022 04:04:47
 150. SGP stelt verdwenen spraakfunctie pinautomaat Molenaarsgraaf aan de kaak26-04-2022 10:04:08
 151. De Orcam van receptionist Gijs25-04-2022 03:04:40
 152. Drinken inschenken, koffie en thee zetten met een visuele handicap25-04-2022 05:04:44
 153. Ferkan (27) maakt een bril die blinden laat ‘zien’: “Stevie Wonder test de bril nu!”22-04-2022 05:04:28
 154. 1 jarig-jubileum: 100% onze plek gevonden in Amsterdam21-04-2022 07:04:08
 155. School voor blinden en slechtzienden werkt aan Geluidenatlas19-04-2022 04:04:17
 156. Hoe herken en gebruik ik medicatie met mijn visuele beperking?15-04-2022 06:04:06
 157. Bril van Nederlands bedrijf helpt blinden en slechtzienden, Stevie Wonder test ‘m15-04-2022 05:04:18
 158. Video: Vanessa Vigar en Richard Koster over de ‘slimme bril’ voor blinden en slechtzienden14-04-2022 04:04:45
 159. Slimme bril zorgt voor enthousiaste Stevie Wonder13-04-2022 07:04:39
 160. Rachel ontwerpt een kledinglijn voor blinden13-04-2022 07:04:23
 161. Rachel ontwerpt kleding voor blinden: ‘Winkels zijn niet toegankelijk’12-04-2022 05:04:55
 162. Deze kleding is speciaal gemaakt voor blinden12-04-2022 05:04:13
 163. Contant betalen moet mogelijk blijven voor senioren, blinden en slechtzienden12-04-2022 06:04:34
 164. Gebruik jij de Hable One al?09-04-2022 05:04:15
 165. Met OrCam wordt lezen voor iedereen toegankelijk gemaakt08-04-2022 06:04:51
 166. Visie op Zorgtechnologie | Bestuurder Julianne Meijers van Bartiméus07-04-2022 08:04:04
 167. Blinden en slechtzienden naar Tweede Kamer geleid07-04-2022 05:04:49
 168. Braillereling beschrijft uitzicht Pier Scheveningen06-04-2022 06:04:44
 169. Kamer onthult audiomaquette en blindegeleidelijn05-04-2022 06:04:58
 170. Blinden en slechtzienden kunnen dankzij speciale strook weg vinden naar Tweede Kamer05-04-2022 06:04:43
 171. BE: Kortingsbon voor aankoop energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries03-04-2022 02:04:28
 172. Stevie Wonder heeft ‘m al: Hable, Nederlandse vinding die blinden smartphone laat bedienen03-04-2022 06:04:38
 173. Tijdelijke Tweede Kamer wordt toegankelijker voor blinden en slechtzienden01-04-2022 08:04:40
 174. Envision presenteert nieuwe generatie slimme brillen voor blinden en slechtzienden01-04-2022 08:04:04
 175. Hoe kijken blinde mensen televisie? | Vragen van Kinderen01-04-2022 08:04:22
 176. Braille op De Pier01-04-2022 08:04:20
 177. NL: Tweede Kamer – Opening audiomaquette en blindegeleidelijn01-04-2022 06:04:29
 178. Het verhaal van ambulant specialistisch begeleider Lidy: “Ik bouw een team om mensen heen”01-04-2022 06:04:56
 179. Het verhaal van Hans (75): “Nooit stress dankzij Ivonne”31-03-2022 05:03:03
 180. Blinding-in – Online boodschappen doen? Hoe toegankelijk zijn de apps?30-03-2022 12:03:14
 181. Het verhaal van Naigel (55): “Rosa biedt een luisterend oor” – ambulante specialistische begeleiding30-03-2022 05:03:59
 182. Hoe kijken blinde mensen tv? Televisie kijken met audiodescriptie29-03-2022 07:03:04
 183. Het verhaal van Yvonne (81): “Zij wijst de weg” – ambulante specialistische begeleiding29-03-2022 06:03:43
 184. HELP! Of toch liever zelf proberen?29-03-2022 06:03:16
 185. Het verhaal van Ellen (58): “We zijn een team” – ambulante specialistische begeleiding29-03-2022 06:03:44
 186. Brailleliga en The Crew vieren My Independence Day25-03-2022 07:03:04
 187. Hoe herken je slechtziendheid?25-03-2022 07:03:28
 188. Veel positieve meldingen over toegankelijkheid bij verkiezingen25-03-2022 06:03:53
 189. Week van de Brailleliga 2022: teaser24-03-2022 07:03:09
 190. Sam ging van snuffelstage bij het CDA naar kandidaat-raadslid in Houten17-03-2022 03:03:46
 191. Week van de Brailleliga: het interview van Maarten17-03-2022 07:03:29
 192. Ondersteuning inburgeraars met zintuiglijke beperking geborgd17-03-2022 06:03:48
 193. Kapelle – Stemmen als slechtziende is geen pretje; ‘Ik voelde me doodongelukkig’17-03-2022 06:03:25
 194. Blinde raadskandidaat kan niet zelf stemmen: “Je verwacht dat er werk van wordt gemaakt”17-03-2022 06:03:43
 195. Tolk gebarentaal en stemmal in Arnhem: ‘Ik kan nu stemmen op gevoel’16-03-2022 09:03:44
 196. Slechtziende Esther kan eindelijk weer stemmen in speciaal stembureau16-03-2022 06:03:29
 197. Stemmen met de stemmal, een uitkomst voor slechtzienden16-03-2022 06:03:59
 198. Week van de Brailleliga 2022: radiospot15-03-2022 09:03:19
 199. Week van de Brailleliga 2022: André (met audiodescriptie)15-03-2022 08:03:09
 200. Week van de Brailleliga 2022: Maarten (met audiodescriptie)15-03-2022 08:03:49

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2021 – 15:55