BE Open brief: Nieuwe screening ivm het zorgbudget

Goedenavond

Ik schreef een open brief om de nieuwe screening ivm het zorgbudget aan te klagen. Ik vermoed dat meer blinden/slechtzienden hier mee worstelen. Als dit iets is voor op jullie pagina, graag! Ik kopieer hem hieronder maar u kunt hem ook delen via mijn facebookprofiel. Groeten, Sarah

Beste minister

Laat me maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben misnoegd, gefrustreerd en boos. En ik zal u ook uitleggen waarom.

Ik heb een ernstige visuele handicap, een combinatie van retinitis pigmentosa, nachtblindheid, fotofobie en cataract. Pech, het verergert alleen maar en er is niks aan te doen vanuit de medische wereld, dus ik doe mijn best om een zo normaal mogelijk leven te leiden met mijn beperking. Hiervoor heb ik dagelijks hulp nodig van anderen voor zeer uiteenlopende zaken.

Daarom vroeg ik 6 jaar geleden op aanraden van mijn begeleidster bij Blindenzorg Licht en Liefde de premie voor zwaar zorgbehoevenden aan (ook wel mantelzorgpremie genoemd). Er kwam iemand langs van de mutualiteit die mijn zorgbehoefte inschaalde a.d.h.v. de BEL-schaal, het screeningsinstrument dat toen courant was. Ik behaalde voldoende punten en kreeg dan ook meteen het statuut van zorgbehoevende voor de maximumperiode, namelijk 3 jaar.
In 2018 werd ik opnieuw gescreend met de BEL-schaal en kreeg ik opnieuw het statuut van zorgbehoevende voor de maximumperiode van 3 jaar (logisch als je handicap alleen maar verergert en de nood aan hulp toeneemt). Ik was toen zwanger, en de afnemer zei dat ik bij volgende screening nog hoger zou scoren omdat de zorg voor kleine kinderen natuurlijk ook mee in kaart wordt gebracht. Logisch.

Eind juni 2021 liep mijn tweede periode af en ik had nog geen nieuwe afspraak gekregen. Ik belde dus zelf even om te informeren en er was wat vertraging, want er was nog maar een maand overgeschakeld naar een nieuw screeningsinstrument, de Belrai. Geen probleem, in juli zouden ze langskomen en ik had wel vertrouwen in het systeem.

Maar dat vertrouwen bleek HELEMAAL onterecht. Net zoals bij de BEL-schaal werden er vragen gesteld om mijn zorgbehoefte in te schalen. Maar wat een incompleet, niet op de handicaps afgestemd instrument is dit! Ik geef graag enkele voorbeelden.

Voor het item verplaatsing werd mij gevraagd hoe ik mij verplaats in mijn eigen huis, op eenzelfde verdieping, zonder trappen. U zal er niet van verschieten dat ik in mijn eigen huis waar alles een vaste plaats heeft best mijn plan kan trekken qua verplaatsing. Maar mijn probleem stopt niet aan de voordeur, daar begint het pas echt! Maar neen hoor, verplaatsingen buiten je eigen huis, die worden niet meer gescoord. Zelfs verplaatsingen bij vrienden, naar of in een winkel,… tellen niet mee! Dit is toch te gek voor woorden!

Bovendien werd er bij vele vragen gepolst of ik het de voorbije 3 dagen nog gedaan had, want dat werd gescoord. Het zal u niet verbazen dat mensen met een handicap die voor heel veel zaken een beroep op anderen moeten doen, zeer vaak de ‘voorbije 3 dagen’ niks speciaals zullen gedaan hebben! Ik kan niet snel even naar een vriendin, naar de winkel, een hobby gaan doen, net door de handicap!

De zorg voor kleine kinderen die je moet uitbesteden of waar je hulp bij nodig hebt, dit wordt totaal niet meer gescoord. Oppert u nu dat mensen met een handicap dan beter geen kinderen krijgen? Vindt u ons daar niet capabel genoeg voor?

Problemen met klaarleggen, beoordelen, kleuren van kledij,…dit wordt niet meer gescoord. Alleen het zichzelf kunnen wassen nog. Moeten we daarna dan in ons blootje rondlopen, of maakt het verder niet uit hoe we er voor komen?

De beoordelaar merkte duidelijke frustraties rond mijn handicap. Toen hij vroeg of ik hiervoor antidepressiva nam, was het antwoord ‘neen’, dus dan kon dit item niet gescoord worden. Ook verdriet, schaamte, een verlaging van het zelfbeeld, dit wordt niet meer getoetst. Vragen die ik nu wel kreeg, waren: ‘Hebt u soms de neiging om iemand te bijten? Roept u soms? Hebt u soms ongepaste seksuele neigingen of dwaalt u soms? Weet u welke dag het is en hoe gaat het met uw geheugen?’. Ik begrijp dat deze vragen zinvol zijn voor een ander soort beperking, maar het is toch niet logisch dat ik op deze items dan niet kan scoren, hoewel andere items zoals zorg voor kinderen, verplaatsing buitenshuis en dergelijke gewoon niet meer meetellen?!

Uiteraard ben ik in beroep gegaan tegen dit alles, en hierbij verdubbelde mijn score! En ik kan u zeggen, niet doordat ik heb gelogen of overdreven (hoewel ik dit misschien beter wel eens zou doen, want die mensen krijgen vaak wel gewoon wat nodig is), maar omdat de tweede persoon een veel duidelijker inzicht had in mijn problematiek. Hoe gegrond het ook leek dat ik wel nog recht zou hebben op de erkenning als zorgbehoevende, de computer besliste er opnieuw ander over. Ik begrijp dat menselijke scores meer voor interpretatie vatbaar zijn en dat een computeralgoritme gestandaardiseerder is, maar als ik de verhalen hoor van mensen die al 20-25 jaar een erkenning krijgen, en die ook nu uit de boot vallen omdat de computer een score geeft die 0.10 punten te weinig is, waar zijn we dan mee bezig?

Verder wil ik toch nog even melden dat het hebben van een handicap niet gelijk staat aan een minder intellectueel vermogen hebben. Daar lijkt men soms toch wel van uit te gaan of op te rekenen. Zelfs bij de vaststelling van mijn handicap, zo’n 20 jaar geleden, werden mijn ouders al gewaarschuwd dat het veel moeilijke en ingewikkkelde administratie, papieren en gedoe zou zijn, omdat men er zo op hoopt dat vele mensen afhaken in het proces om dingen gedaan te krijgen. Jammer genoeg is dit de voorbije jaren wel gebleken. Als je niet sterk in je schoenen staat, het intellectueel wat moeilijker hebt, of als je geen goede omgeving hebt die jou enorm steunt, dan begrijp ik heel goed dat mensen het opgeven.
Ik ben trouwens in de voorbije jaren al meermaals gebotst op ‘professionelen’ die mij verkeerde informatie gaven, of die bepaalde zaken zelf niet wisten. Dit is iets wat ik ook merk bij mijn slechtziende vrienden.
Het feit dat je nu sinds augustus ook moet betalen om tegen een beslissing in beroep te gaan, lijkt een volgende stap om de mensen af te schrikken in het hele proces om te verkrijgen waar men recht op zou kunnen hebben, jammer.

Ik wil ook nog eens duidelijk stellen dat het mij hier niet te doen is om de premie die ik nu niet meer zal ontvangen, maar om de erkenning en ook herkenning van mijn handicap. Als je tegen mensen zegt dat je slechtziend bent, dan vragen ze vaak of je een bril of lenzen draagt, of ze zeggen: ‘Oh, ik ook, ik ben bijziend.’ Een visuele handicap is in het gewone leven al zo moeilijk te begrijpen (je ziet of je bent blind, iets daartussen is er niet) dat je vaak moet opboksen tegen vooroordelen en commentaren. Iemand met een witte stok die dan een sms begint te sturen bijvoorbeeld, dat kan toch niet?! In deze tijden van integratie en inclusie zou je toch hopen dat op zijn minst de bevoegde instanties een duidelijk beeld en inschaling zouden hebben, maar dit ontbreekt voor de visuele handicap compleet in jullie nieuwe Belrai. Ik denk trouwens dat ik niet lang zal moeten zoeken om mensen met een andere handicap te vinden die eenzelfde mening delen over de Belrai.

Ik hoor van professionelen, mutualiteiten, lotgenoten, vrienden,… hoe absurd en incorrect het nieuwe systeem is, hoeveel beroepen en klachten er al ingediend zijn,… ik kan maar hopen dat mijn brief er ook toe bijdraagt om dit systeem te herzien naar een meer correcte en menselijkere versie. Want zeg nu zelf, als ik een maand eerder mijn nieuwe inschaling had gehad, dan had ik nu opnieuw een erkenning voor 3 jaar. Zou het dan op zijn minst niet fair zijn om mensen die in het oude systeem erkend waren, ook in het oude systeem te blijven beoordelen, zoals nog al gebeurd is met andere veranderingen? Of als er dan toch een nieuw systeem nodig is, dit op zijn minst uit te werken met kennis van de te scoren handicaps, en vragen die ook de verschillende handicaps en de noden/beperkingen die daarmee gepaard gaan correct in beeld brengen.

Zo, dan ga ik nu wat ronddwalen in mijn eigen huis, op eenzelfde verdiep zonder trappen, in de hoop dat ik val en mij eens goed pijn doe, dan word ik misschien wel au sérieux genomen. Maar dan moet u wel binnen de drie dagen langskomen om dit te scoren natuurlijk, of het is niet meer geldig.

Vriendelijke groeten
Sarah Vergauwen
https://www.facebook.com/sarah.vergauwen.5

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. PvdA Emmen zet verkiezingsprogramma op Spotify en Youtube30-12-2021 06:12:00
 2. Beter contact met slechtziende en blinde anderstaligen 129-12-2021 06:12:07
 3. Stemmen met een visuele beperking24-12-2021 04:12:59
 4. BE: Coronapremie tot 31 maart 202124-12-2021 01:12:34
 5. De Nederlandssprekende personenweegschaal van Low Vision Design23-12-2021 04:12:21
 6. Hoe kun je mensen met een visuele beperking dingen tóch laten zien?23-12-2021 04:12:55
 7. Stemmal in stemlokaal gemeentehuis Woerden23-12-2021 04:12:22
 8. Stemmal in stemlokaal gemeentehuis Woerden tijdens verkiezingen23-12-2021 04:12:57
 9. Wouter Beke: “Ook volgende regering zal wachtlijsten voor personen met handicap niet kunnen wegwerken”22-12-2021 06:12:02
 10. Snel je spullen vinden met Pennytalks22-12-2021 07:12:14
 11. Met goed licht, de juiste aanpassingen en slimme trucjes doet Huub alles zelf in huis21-12-2021 05:12:28
 12. Marnix Kluiters over de Babbage Academy21-12-2021 12:12:48
 13. Koken zonder kijken (Koninklijke Visio)21-12-2021 11:12:25
 14. Technologische snufjes verrijking voor blinden en slechtzienden21-12-2021 06:12:45
 15. Slush 2021: Hable maakt de smartphone toegankelijk voor blinden20-12-2021 06:12:22
 16. Oriëntatie en hulpmiddelen voor jonge kinderen met een visuele beperking19-12-2021 06:12:00
 17. Nog altijd veel klachten over bereikbaarheid van de Dienst Personen met een handicap: “In januari krijgen we 15 extra personeelsleden”17-12-2021 05:12:45
 18. ‘Erbij horen én betrokken worden, dát is inclusie’17-12-2021 05:12:21
 19. BE: Nog altijd veel klachten over bereikbaarheid van de Dienst Personen met een handicap16-12-2021 08:12:54
 20. Promotie Kyra Frederiks op de Slimme Sok16-12-2021 06:12:59
 21. Koken met… Malou Thijssen – ‘Je leert als slechtziende veel op gevoel te doen.’16-12-2021 06:12:42
 22. Je kind verzorgen met een visuele beperking – de babyfase16-12-2021 06:12:33
 23. Kennis Over Zien onderzocht de ervaringen van slechtziende en blinde kiezers14-12-2021 08:12:05
 24. NL: ‘Onderzoek: Verkiezingen nog altijd onvoldoende toegankelijk’13-12-2021 06:12:27
 25. Aan de slag met Google Home, Nest of Mini – Visio Podcast11-12-2021 07:12:15
 26. NL: Kiezers met een visuele beperking11-12-2021 07:12:33
 27. Aandacht voor audiodescriptie10-12-2021 06:12:33
 28. Ontwikkelingsstimulerende groep De Vlinder van Koninklijke Visio09-12-2021 07:12:27
 29. Bartiméus Fonds vraagt aandacht voor audiodescriptie08-12-2021 07:12:48
 30. ‘Ik kijk mee met AD!’08-12-2021 07:12:10
 31. InsideONE brailletablet08-12-2021 07:12:09
 32. Woerden – Roep om aanschaf stemmal voor gemeenteraadsverkiezingen 202207-12-2021 06:12:41
 33. European Disability Card moet inclusie bevorderen06-12-2021 03:12:43
 34. Een zesde zintuig voor mensen met een visuele beperking05-12-2021 06:12:27
 35. Versterkte European Disability Card in 202303-12-2021 03:12:37
 36. Brailletoetsenbord Hable One wint 4TU Impact challenge03-12-2021 03:12:11
 37. Eindhovens smartphone brailletoetsenbord in de prijzen02-12-2021 06:12:19
 38. Hable wint 4TU Impact Challenge met brailletoetsenbord voor smartphones30-11-2021 06:11:45
 39. Hoe houd je afstand met een visuele beperking?30-11-2021 02:11:16
 40. Omgaan met mensen met een beperking: 5 do’s & don’ts30-11-2021 10:11:52
 41. Schiedam – Stemmal voor slechtzienden bij verkiezingen29-11-2021 06:11:10
 42. Koken met Visio 4 – Boodschappen doen29-11-2021 06:11:54
 43. Koken met Visio 5 – Voorbereiding29-11-2021 06:11:38
 44. Koken met Visio 6 – Rijst koken in een pan29-11-2021 06:11:23
 45. Koken met Visio 7 – Groente en vlees bakken29-11-2021 06:11:07
 46. Koken met Visio 8 – De keuken schoonmaken29-11-2021 06:11:52
 47. Bartiméus – Goede en betaalbare zorg, nu en in de toekomst29-11-2021 06:11:25
 48. Hoe verschoon ik een bed met mijn visuele beperking?27-11-2021 06:11:57
 49. Water koken met de Google assistent en deze waterkoker27-11-2021 06:11:37
 50. BE: Coronavirus – Kamer zet licht op groen voor verlenging tijdelijke premie uitkeringsgerechtigden26-11-2021 07:11:47
 51. Lionel Messi en zijn vrouw schonken een technische bril aan een slechtziende fan: nu kan hij lezen25-11-2021 06:11:14
 52. Kennisoverzien.nl: hét platform voor mensen met een visuele beperking25-11-2021 06:11:54
 53. NL: Onderzoek: mensen met een beperking willen striktere coronaregels24-11-2021 02:11:58
 54. 60 miljoen minder toegekend aan personen met handicap dan eerder was beloofd door Vlaams minister Beke24-11-2021 07:11:30
 55. Hulpmiddelenoverzicht voor doofblinden24-11-2021 06:11:56
 56. Webinar: Technologie voor mensen met een visuele- en meervoudige beperking? Appeltje, Eitje!23-11-2021 11:11:33
 57. Demonstratie hulpmiddelen voor slechtziende mensen22-11-2021 07:11:19
 58. Smartphone toetsenbordjes – Rivo versus Hable One22-11-2021 12:11:55
 59. BE: COVID-19 zelftests in de apotheek22-11-2021 12:11:11
 60. BE: Bijna 1.400 extra budgetten voor personen met handicap18-11-2021 06:11:29
 61. Koken met Visio 1 – Verlichting in de keuken13-11-2021 07:11:58
 62. Koken met Visio 2 – Uitrusting van de keuken13-11-2021 07:11:33
 63. Koken met Visio 3 – Indeling van de keuken13-11-2021 07:11:55
 64. Ermelo – Stemmal bij verkiezingen10-11-2021 06:11:26
 65. Webinar vergroting of spraak – Slechtziend.nl10-11-2021 06:11:20
 66. De nieuwe Nederlands en Engels sprekende keukenweegschaal van Low Vision Design10-11-2021 02:11:37
 67. Tips voor blinden en slechtzienden10-11-2021 06:11:27
 68. Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt09-11-2021 03:11:52
 69. Daisyspeler Victor Reader Stratus 4, snel aan de slag09-11-2021 03:11:23
 70. “Bij Visio Het Loo Erf werkte ik aan mijn zelfstandigheid en ontdekte ik wat ik leuk vind”09-11-2021 03:11:49
 71. Verkiezingen Maashorst: vroegstemmen, mobiele stembus en kieslijst in braille06-11-2021 07:11:03
 72. Domotica – Webinar “Apparaten in huis voor je laten werken”04-11-2021 06:11:42
 73. Hoe zoek ik mijn kleding uit met mijn visuele beperking?29-10-2021 07:10:28
 74. Koken met je stem29-10-2021 05:10:58
 75. Bartiméus maakt alle rollators slim29-10-2021 05:10:40
 76. Ook Maastricht gaat stemhulp voor blinden en slechtzienden gebruiken28-10-2021 02:10:39
 77. BE: Personen met een beperking kunnen voortaan tegemoetkoming combineren met inkomen uit arbeid27-10-2021 05:10:25
 78. Mastercard introduceert toegankelijke kaart voor blinden en slechtzienden27-10-2021 05:10:10
 79. Mastercard introduceert toegankelijke kaart voor blinden en slechtzienden26-10-2021 08:10:20
 80. Gemeenteraadsverkiezingen voor nieuwe gemeente Dijk en Waard – Toegankelijkheid stemmers centraal26-10-2021 08:10:26
 81. Hable One: het slimme brailletoetsenbord voor jouw smartphone26-10-2021 08:10:52
 82. Tips: De juiste telefoon kopen als blinde of slechtziende persoon25-10-2021 05:10:23
 83. Ervaringsdeskundigheid steeds belangrijker bij ontwikkeling hulpmiddelen24-10-2021 04:10:49
 84. Verkiezingen met gebarentolk, soundbox en drive-through-stemlokalen. Toegankelijkheid staat centraal24-10-2021 03:10:34
 85. Webinar Hulpmiddelenwijzer: Hendrik Buimer over ervaringsdeskundigheid als voorwaarde voor onderzoek22-10-2021 03:10:23
 86. BE Open brief: Nieuwe screening ivm het zorgbudget22-10-2021 03:10:54
 87. Blinde slimmer op weg met kunstmatig intelligente stok22-10-2021 03:10:43
 88. Ergo Tips – Je woning inrichten met een visuele beperking21-10-2021 06:10:47
 89. Almaar minder mensen die zwaar zorgbehoevend zijn, krijgen een zorgbudget van de Vlaamse overheid19-10-2021 02:10:35
 90. Luisteren en laten voorlezen. Wat is de meest geschikte oplossing voor slechtzienden en blinden?19-10-2021 01:10:25
 91. BE: VFG wordt Dito!19-10-2021 09:10:34
 92. Slimme thermostaat van Google Nest19-10-2021 05:10:18
 93. Dagelijks zelfstandig lezen met vergrootglazen, beeldschermloepen en voorleesloepen.18-10-2021 05:10:27
 94. Hulp aanbieden aan personen met een visuele beperking15-10-2021 04:10:09
 95. Nederlands sprekende drukknopklok van Low Vision Design14-10-2021 07:10:56
 96. BrailleTech 2021 – Technische hulpmiddelen maken ook koken een pak eenvoudiger14-10-2021 07:10:32
 97. VarioUltra 20 door Ommezien14-10-2021 07:10:57
 98. BE: Belastingvoordelen voor personen met een handicap bij de aankoop en het gebruik van een auto14-10-2021 10:10:40
 99. NL: Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 moeten toegankelijker worden13-10-2021 04:10:03
 100. Uitbreiding van European Disability Card naar alle EU-lidstaten13-10-2021 11:10:48
 101. NL: Merkbaar minder drempels bij verkiezingen13-10-2021 05:10:50
 102. Begeleiding à la carte #2: Op bezoek bij Bartiméus12-10-2021 11:10:42
 103. Omgangstips voor slechtziende mensen08-10-2021 01:10:19
 104. Presentatie Feelware – Tactiele en sprekende keukenapparatuur08-10-2021 01:10:18
 105. Geluid in Zicht bouwt nieuwe audiomaquette voor de Tweede Kamer08-10-2021 01:10:09
 106. Dyslexiepen, bruikbaar voor slechtziende mensen?08-10-2021 05:10:36
 107. Het perron vinden of een kopje koffie halen? Voelbare plattegrond wijst blinden en slechtzienden voortaan de weg in het stationsgebied van Feanwâlden07-10-2021 03:10:04
 108. NL: Feanwâlden – Voelbare plattegrond voor blinden en slechtzienden bij station06-10-2021 01:10:29
 109. Smart Home – Het slimme toilet05-10-2021 07:10:42
 110. Hoe schenk ik drinken in met mijn visuele beperking?01-10-2021 06:10:21
 111. Groningse glasbakken krijgen een upgrade en zijn nu voor iédereen te gebruiken29-09-2021 05:09:57
 112. Glascontainers in stad uitgerust met brailletekst29-09-2021 05:09:37
 113. Groninger glascontainers aangepast voor blinden en slechtzienden28-09-2021 01:09:14
 114. BE: Vooruit wil fiscaal voordeel voor personen met handicap uitbreiden24-09-2021 08:09:22
 115. Krijgt de Nijmeegse ‘deugbrug’ rolstoelliften en braille op de trapleuning? Dat wordt nu onderzocht24-09-2021 05:09:37
 116. Hoe Alexa toegankelijker te maken voor slechtzienden?23-09-2021 05:09:34
 117. Kleur naar Geluid met Arduino: Een kleursensor voor visueel gehandicapten21-09-2021 04:09:26
 118. “152 miljoen euro bedoeld voor wegwerken wachtlijsten personen met handicap blijft liggen”20-09-2021 12:09:16
 119. Hoe kijk ik klok met mijn visuele beperking?17-09-2021 06:09:33
 120. NL: Flinke tekorten bij Bartiméus17-09-2021 06:09:30
 121. Visuele handicap: Ondersteuning na de diagnose15-09-2021 06:09:18
 122. Logitech G onthult lichte en duurzame draadloze gaming-headset met braille-indicatoren15-09-2021 06:09:23
 123. Apple TV, wat is het en wat kun je ermee?14-09-2021 05:09:28
 124. Hable en Higuita komen met volledig audiogedreven campagne en website14-09-2021 05:09:47
 125. Blindeninstituut Bartiméus in zwaar weer: onzekere tijd voor cliënten en medewerkers14-09-2021 05:09:10
 126. Campagne voor blinden en slechtzienden die niets laat zien09-09-2021 06:09:43
 127. Ergo Tips – Nagels verzorgen als je blind of slechtziend bent09-09-2021 05:09:53
 128. Hoe kan je als blinde koken?08-09-2021 06:09:20
 129. De LiDAR-scanner van de iPhone, wat kun je ermee06-09-2021 07:09:24
 130. Martijn kan coronabonus inleveren bij UWV04-09-2021 06:09:03
 131. Hoe doe ik de administratie en handel ik financiële zaken af met mijn visuele beperking?03-09-2021 06:09:48
 132. Koken als je blind bent, hoe doe je dat? Eindhovense ontwerper maakt veilig kookgerei voor blinden02-09-2021 07:09:55
 133. ‘Maak zelfstandig stemmen de norm of vrije keuze voor assistentie mogelijk’02-09-2021 07:09:32
 134. Wat is de Hable One? Eenvoudig fysiek brailletoetsenbord voor smartphone02-09-2021 05:09:36
 135. Wat kan Visio betekenen voor het jonge kind?02-09-2021 05:09:23
 136. Wat is de Hable One?01-09-2021 05:09:12
 137. Hable One, eenvoudig brailletoetsenbord voor smartphone01-09-2021 05:09:48
 138. RIVO Hulpmiddel voor iPhone Tim in ’t Veld01-09-2021 05:09:23
 139. Designer wint prijs met keukenspullen voor mensen met een visuele beperking31-08-2021 06:08:39
 140. Mensen met een beperking financieel in de knel door zorgkosten30-08-2021 05:08:01
 141. Zorgkosten voor chronisch zieken rijzen de pan uit: Janet en Gregory zijn per maand ruim 900 euro kwijt30-08-2021 03:08:56
 142. BE: Kortingsbon voor energiezuinige wasmachine of koelkast te weinig bekend: “Iedereen met sociaal tarief heeft er recht op”29-08-2021 05:08:38
 143. Haptics of Cooking voor koken met visuele beperking27-08-2021 05:08:54
 144. Ergo Tips – Koken met een visuele beperking26-08-2021 05:08:02
 145. Veiliger koken met visuele beperking: designer uit Eindhoven wint prijs met uitvinding26-08-2021 05:08:43
 146. Visio Oldenhagen Kind & Jeugd voor kinderen met een visuele handicap20-08-2021 05:08:07
 147. Ergo Tips – Zonnebril of pet tegen lichthinder20-08-2021 05:08:46
 148. Test ontwerp van mal voor nieuw model stembiljet20-08-2021 05:08:54
 149. Restaurant ontroert het internet met bijzonder dessert voor blinde Natalie19-08-2021 05:08:48
 150. Blijf op de hoogte met de Orion Webbox 318-08-2021 04:08:34
 151. Demi: “Revalidatie bij Visio Het Loo Erf heeft me een nieuw begin gegeven”14-08-2021 06:08:19
 152. Van beeld naar woord – audiodescriptie12-08-2021 05:08:56
 153. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 154. Stembiljet moet toegankelijker – Iedereen moet zo zelfstandig mogelijk kunnen stemmen09-08-2021 12:08:52
 155. Ergo Tips – Pinnen met de nieuwe geldmaat02-08-2021 06:08:28
 156. Smart Home video 5 – Slimme luidsprekers30-07-2021 05:07:19
 157. Mooi filmpje over Visio De Vlasborch28-07-2021 11:07:29
 158. Impact van corona zichtbaar in zorg voor mensen met een zintuiglijke beperking27-07-2021 03:07:14
 159. Zintuiglijk gehandicapten hebben zichtbaar last van de impact van corona27-07-2021 05:07:34
 160. Touchbag de hoes voor je taststok27-07-2021 05:07:35
 161. OrCam Read maakt alle teksten toegankelijk voor dyslectici (en blinden)24-07-2021 05:07:15
 162. Earcatch – Gebruikersvideo van Simone16-07-2021 07:07:04
 163. Predikherenbibliotheek in Mechelen versterkt aanbod voor slechtzienden: “Iedereen moet zich goed kunnen voelen in de bibliotheek”16-07-2021 06:07:06
 164. Hulpmiddelwereld – BBrain Basic – Sprekende Kalenderklok16-07-2021 01:07:40
 165. Mechelen – Predikheren verwelkomt Ommezien: “Ook voor blinden en slechtzienden een uitgelezen plekje”16-07-2021 06:07:47
 166. Mechelen – Ommezien vestigt zich dit najaar in Predikheren16-07-2021 06:07:28
 167. Mechelse bib breekt lans voor mensen met leesbeperking15-07-2021 12:07:42
 168. OrCam lanceert OrCam Read15-07-2021 10:07:46
 169. Vario Ultra, de multifunctionele brailleleesregel15-07-2021 10:07:19
 170. eSight, de bril voor de gebruiker die bewegingsvrijheid nodig heeft15-07-2021 10:07:56
 171. De Omni-Sense laten uitproberen door anderen13-07-2021 04:07:01
 172. Visio Het Loo Erf Apeldoorn heeft ruimte op het Intensieve revalidatietraject13-07-2021 05:07:24
 173. Hulshout – Blind gemeenteraadslid verliest vertrouwenspersoon13-07-2021 05:07:18
 174. Earcatch gebruikersvideo Sam10-07-2021 05:07:36
 175. Hulpmiddelen braille lezen en schrijven10-07-2021 05:07:13
 176. Cloverbook, een nieuwe elektronische loep – Low Vision Shop09-07-2021 06:07:54
 177. Braillemenukaart in iedere Brownies&downieS vestiging08-07-2021 05:07:58
 178. Kellogg gaat Navilens gebruiken om productinformatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden07-07-2021 06:07:32
 179. Over een jaar kan Koninklijke Visio verhuizen: Start van de bouw begonnen06-07-2021 10:07:43
 180. Ergo Tips: Brood smeren als je blind of slechtziend bent (webinar)02-07-2021 11:07:30
 181. Nieuwe QR-code maakt leven van blinden en slechtziende makkelijker02-07-2021 11:07:14
 182. Zorg voor personen met een handicap!02-07-2021 05:07:49
 183. Werk de wachtlijsten voor mensen met een beperking helemaal weg02-07-2021 05:07:31
 184. Webinar telefoneren met slecht zicht – Slechtziend.nl01-07-2021 07:07:17
 185. Wachtlijst deels weggewerkt maar nog steeds geen perspectief voor bijna 15000 wachtenden01-07-2021 07:07:09
 186. Kellogg’s maakt ontbijtgranendozen toegankelijk voor blinden en slechtzienden01-07-2021 07:07:43
 187. Vlaamse Regering kort wachttijd voor meest dringende PVB-vragen in PG 1 aanzienlijk in en garandeert voldoende middelen voor automatische toekenningen01-07-2021 05:07:26
 188. Kleurige tag op verpakking moet slechtzienden helpen01-07-2021 05:07:52
 189. Zuinige vreugde over sneller budget voor mensen met handicap: “Maar nog altijd 15.000 mensen zonder perspectief”30-06-2021 05:06:05
 190. BE: Inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt met 2% vanaf juli 202130-06-2021 04:06:47
 191. “2.700 mensen met handicap krijgen extra budget, maar 15.000 mensen op de wachtlijst”30-06-2021 11:06:41
 192. Mensen met beperking met hoge zorgnood krijgen sneller financiële hulp: “Binnen 18 maanden persoonsvolgend budget”30-06-2021 06:06:34
 193. Beke belooft dat mensen met handicap die dringend hulp nodig hebben dubbel zo snel budget krijgen30-06-2021 06:06:13
 194. OrCam Read – Draagbaar voorleesapparaat30-06-2021 05:06:45
 195. Slimme speakers, vragen en antwoorden (video)29-06-2021 07:06:14
 196. Earcatch gebruikersvideo’s: film en televisie toegankelijk voor blinden en slechtzienden29-06-2021 07:06:10
 197. Boodschappen doen – slimmer, toegankelijker (webinar)29-06-2021 06:06:09
 198. Hable One scoort met brailletoetsenbord29-06-2021 06:06:46
 199. Ziezo-online: Orcam – OrCam MyEye26-06-2021 11:06:14
 200. Ziezo-online: Hable – De telefoon efficiënter en makkelijk bedienen, met de Hable One!26-06-2021 11:06:53

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2021 – 15:55