Hulpmiddelen voor ouderen groeimarkt

ROOSENDAAL

De sector die hulpmiddelen voor een beter en comfortabeler leven aan ouderen levert, wint bijna per dag aan belang. Deze week was er in Centrum voor Wonen & Zorg De Brink een speciale dag aan gewijd voor de senioren. Timmers medizorg stond er met een stand vol artikelen die het leven van de oudere mens zo gemakkelijk mogelijk maken. Instrumentjes met een gemakkelijke grote greep om de zo moeilijk te openen potten met appelmoes en erwtjes in een wip open te krijgen. Maar ook allerhande middelen om het zelf aan- en uittrekken van steunkousen te vergemakkelijken.

Een op het oog doodgewone wandelstok, die bij nader inzien opvouwbaar blijkt, zodat hij ook in een damestas van enige omvang past.

Nicole de Jong van Timmers medizorg, de vanouds bekende winkel op het adres Kade 51, laat ook extra grote speelkaarten zien, die zelfs door mensen die niet heel goed kunnen zien gemakkelijk te onderscheiden zijn. Ernaast staan houten kaarthouders, geschikt voor ouderen die niet meer in staat zijn de kaarten goed vast te houden.

Ze wijst op een vergrootglas met een lampje erin en zegt dat wat op de tafel ligt maar een geringe afspiegeling vormt van wat er in de winkel te vinden is.

Een stand verder staat Toon van de Kar van Medicura, een bedrijf dat nauw samenwerkt met Timmers Medizorg. In Roosendaal is Medicura zelfs gevestigd in de winkel van Timmers medizorg. In Bergen op Zoom is het juist andersom. Daar woont Timmers medizorg in bij Medicura.

Toon van de Kar controleert de rollators van de ouderen, die in De Brink in groten getale afkomen op deze mogelijkheid.

Van de Kar: “Er kan van alles mis zijn met zo’n rollator. Soms keur ik hem gewoon af. Als de remmen niet goed zijn, bijvoorbeeld. Dat is regelrecht onveilig. Daar komen ongelukken van en dan zijn we nog veel verder van huis. Met alle kosten vandien. Een ziekenhuisopname is vele malen duurder dan het herstel van de rollator.”

Hij voegt eraan toe: “We geven ook adviezen over de houding van de mensen achter de rollator. Vaak lopen ze te ver voorover of juist te weinig. Ook dat leidt tot allerlei klachten en valpartijen.”

Op de vraag of er een toenemende markt is voor hulpmiddelen voor ouderen antwoordt hij met met grote beslistheid. “Ja, de vraag neemt enorm toe. De mensen worden gemiddeld ouder. Er komen dus steeds meer mensen bij die hulpmiddelen nodig hebben. En ze weten ons steeds beter te vinden. Wij zijn bekender geworden.”

Een paar keer per jaar controleert Medicura de rollators in alle woonzorgcentra, zoals De Brink. Het bedrijf rekent geen kosten voor deze service, al wordt de naamsbekendheid van Medicura er uiteraard wel mee gediend.

Een dag later is er een speciale beurs voor slechtzienden in hotel The Goderië op het Stationsplein. In het hotel staan tien stands die het leven van mensen die niet goed kunnen zien draaglijker maken en comfortabeler.

Bas Barendregt is de organisator. Hijzelf heeft maar dertien procent van het normale gezichtsvermogen. Hij heeft deze beperking opgelopen door zijn albinisme, dat vaak een slechte invloed heeft op het zien.

Ook Barendregt bevestigt dat er een duidelijke groeimarkt is voor hulpmiddelen. Ook hier is naar zijn mening de vergrijzing de oorzaak. De ouder wordende mens krijgt maar al te vaak te maken met degeneratie van de macula, het achteruitgaan van het netvlies. Maar met de middelen die nu op de markt zijn, kan iemand die minder gaat zien toch heel lang een normaal leven leiden.

Hij wijst op extra grote klokken. Dan pakt hij een waxinelichtje in een hoge doorschijnende houder van licht getint glas. Hij gooit het ding om. Er gebeurt niets.

Het vlammetje blijkt door een batterij te worden gevoed. Echt vuur en kaarsvet ontbreken.

Er staan bij Barendregt op tafel ook heel simpele dingen, die van gewone winkels afkomstig zijn. Een plastic houder maakt een pak melk of yoghurt veel stabieler op tafel, zodat een per ongeluk uitgedeeld tikje ertegen niet meteen een knoeiboel oplevert.

Even verderop staat de stand van Babbage , een Roosendaals bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogtechnologische oplossingen voor slechtzienden. Babbage heeft apparaten die van een doodnormale computer een ingenieus systeem voor visueel gehandicapten maken.

Tiemen Wolfs is directeur van Babbage en hij is present in The Goderië. Het bedrijf bestaat al sinds 1992.

Wolfs laat even zien wat je met zijn aangepaste computer kunt. Op het scherm staat een tekst in grote letters. Wolfs draait aan een knop en er komt nu één letter in beeld: schermvullend. De resolutie is zo hoog dat de onregelmatigheden in de letter veroorzaakt zijn door de inkt.

Er zijn mensen die alleen heel sterk uitvergroot kunnen lezen. “Erg vermoeiend”, opper ik. Wolfs knikt en kiest een andere instelling. Nu wordt de tekst door het apparaat voorgelezen.

“Babbage helpt mensen persoonlijk, zonder onnodige procedures.” Dat zegt niet eigenaar Wolfs, maar Bas Barendregt, die er ervaring mee heeft.

Iets verderop staat een stand met kleine spulletjes. Iris Huys heet de zaak. Ze hebben er daglichtlampen, die heel prettig zijn voor de ogen en de algemene beleving. Er ligt ook een speciale televisiebril, die niet het beeld, maar ondertitels vergroot. Ik probeer het even uit. Het werkt.

Hij laat nog een kleine trouvaille zien. Een spiegeltje. Ik kijk erin. Er is niets speciaals te zien. Dan draait hij de spiegel om. De achterkant vergroot zeer sterk. De uitleg is simpel: ook slechtzienden willen zich epileren of opmaken.

Bron: BN/De Stem, 24 september 2011

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. D-spelers met grote toetsen en sprekende GSM’s14-09-2015 11:09:52
 2. Handige hulpmiddelen voor mensen met visuele beperking14-09-2015 11:09:27
 3. Een geslaagde ZieZo-beurs!14-09-2015 11:09:11
 4. Foefjes en handigheden bij blindeninstituut Bartimeus Ermelo14-09-2015 11:09:33
 5. Video: Brailletech 2010 (Vlaanderen Vandaag @ VT4)14-09-2015 11:09:05
 6. Hulpmiddelen voor ouderen groeimarkt14-09-2015 11:09:49
 7. Druk bezochte Inn-zichtbeurs in Rolde op 5 oktober14-09-2015 11:09:29
 8. ZieZo 2012 trok ruim 9000 bezoekers14-09-2015 11:09:02
 9. Video: Regionale Hulpmiddelen Beurs14-09-2015 11:09:40
 10. Beurs voor slechtzienden goed bezocht14-09-2015 11:09:23
 11. Gezellige drukte op de Regionale Hulpmiddelenbeurs in Weesp14-09-2015 11:09:06
 12. Bevindingen van bezoek aan BETTshow 201414-09-2015 11:09:50
 13. Beurs voor blinden en slechtzienden in Amersfoort14-09-2015 11:09:35

Laatst bijgewerkt op 14 september 2015 – 11:08