“Wij zijn soms beter dan de andere kinderen”

Bron: Het Laatste Nieuws
26 november 2011

Talentjacht ‘Cappies’ plaatst getalenteerde jongeren met handicap in de spotlights

Daar waar de talentenjachten doorgaans voorbehouden zijn voor de mooiste vrouwen, de knapste stemmen of de strafste sporters, staan vanavond in de Genkse Limburghal vijf Limburgse kinderen met een beperking in de schijnwerpers. Ondanks hun handicap willen ze tonen dat ze toch wel heel wat in hun mars hebben. Ze noemen zich ‘Cappies’ en zijn zich heel bewust dat ook zij heel wat talenten hebben. “We zijn in sommige dingen gewoon veel beter dan andere kinderen”, lachen de ‘Cappies’.

‘Cappies Limburg’ is een talentenjacht waarin kinderen tot 15 jaar laten zien dat ze zich niet in een hoekje laten drummen door hun handicap. Net als alle andere kinderen doen ook zij dingen die ze leuk vinden, waar ze sterk in zijn en waar ze trots op zijn. Vanavond tonen Tomas, Kim, Céline, Nathalie en Michel in de Limburghal wat ze in hun mars hebben met als doel om een jury van ervaringsdeskundigen en experts te overtuigen van hun talent. De winnaar van ‘Cappies Limburg’ – Cappies komt trouwens van handiCAP en CAPabilities (mogelijkheden) – krijgt de kans om zijn of haar talent verder te ontwikkelen met professionele ondersteuning. Cappies is in 2006 ontstaan in Nederland. Via dit initiatief wil men werken aan positieve beeldvorming van kinderen met een lichamelijke handicap. Bedoeling is om mensen met een handicap zo te motiveren dat ze op eigen kracht een sterke positie aannemen in de maatschappij.

Minitriathlon

De dienst Gelijke Kansen van de provincie Limburg wist vijf straffe klanten te strikken voor de wedstrijd. Zo heeft de 10-jarige Tomas Klein uit Neerpelt al meermaals bewezen dat hij over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt. Tomas had geen onderbenen bij zijn geboorte en draagt twee prothesen. Die weerhouden hem er echter niet van om straffe sportprestaties te leveren. Zo bracht hij op achtjarige leeftijd al de minitriathlon van de Antwerpse Iron Kids tot een goed einde. Onlangs ontmoette hij ook zijn idool Oscar Pistorius, de bekende atleet die het ook op twee prothesen moet zien te klaren. “Intussen ben ik vooral bezig met kajakken”, zegt Tomas. “Het lukt vrij aardig en mijn vader Keith heeft me ingeschreven voor de ‘Cappies’-wedstrijd. Het was een verrassing, maar dat vind ik wel tof. Die triatlon was ook een hele uitdaging voor mij, maar het is toch maar mooi gelukt. Kajakken doe ik nu al anderhalf jaar in een speciaal op maat gemaakte boot. Het is een goede sport voor mij, want je moet het voornamelijk met je armen doen en daarin ben ik wel heel sterk”, vertelt Tomas. “Ik kan het even snel als de vriendjes waarmee ik samen begonnen ben. Ook mijn mama en papa willen het graag eens proberen, maar ze hebben zo weinig tijd. Tegenwoordig leggen we op training zo’n twee tot drie kilometer af. Da’s best zwoegen, maar ik sta mijn mannetje wel hoor. Ondanks mijn handicap kan ik toch wel goed sporten en daar ben ik best trots op.”

Uitblinken

Ook de 9-jarige Nathalie Raymaekers uit Alken heeft een beenprothese en een beperking aan haar hand. Toch blinkt zij uit in dansen. “Het ziekenfonds heeft me aangemoedigd om deel te nemen aan de wedstrijd”, zegt ze. “Gelukkig mag ik samen met mijn oudere zus Hanne op het podium, want het is best spannend allemaal. Ik heb een aangeboren handicap. Mijn arm en been aan de rechterkant zijn wat korter dan normaal. Hoe dat komt, weten de dokters niet. Ik draag protheses, maar daarmee kan ik toch niet alles doen wat andere kinderen wel kunnen. Springen gaat niet, want dat is te belastend voor mijn heupen”, vertelt Nathalie. “Maar zwemmen en fietsen gaat dan weer wel héél goed. Ook dansen doe ik heel graag en dat is mijn talent dat ik op de wedstrijd wil tonen. Samen met mijn zus heb ik een choreografie gemaakt op een nummer van de ‘Black Eyed Peas’. Eigenlijk verschilt er niet zoveel tussen mij en andere kinderen. Ik hou ook van muziek en ben erg creatief.” Nathalie zal vanavond op veel supporters kunnen rekenen. “Ik ga naar school in ‘MPI De Dageraad’ in Kortessem en mijn schoolkameraadjes hebben allemaal beloofd om te komen supporteren. Wat de toekomst zal brengen, weet ik niet. Ik heb een sterk karakter en laat mijn hoofd niet hangen.”

Internationale wedstrijden

Kim Monsieur – 15 jaar en uit het Nederlandse Echt – heeft een verlamming aan haar rechterkant, maar kan toch zeer goed skiën. “Bij ons in Nederland bestaat zo’n Cappies-wedstrijd al veel langer. Ik heb mezelf ingeschreven en gelukkig mag ik ook in Belgisch Limburg meedoen, want het is echt een leuke ervaring. Ik kijk ernaar uit om ook de andere kandidaten goed te leren kennen. Meedoen is eigenlijk belangrijker dan winnen in zo’n talentenjacht voor kinderen met een beperking. Het gaat erom dat we allemaal tonen dat ook wij wel kunnen presteren. We hebben een filmpje gemaakt waarop ik aan het skiën ben en dat zal ik aan de jury tonen. Van bij mijn geboorte ben ik lam aan de rechterkant, maar toch kan ik op twee latten staan. Ik probeer het al vanaf mijn derde, dus intussen ben ik wel goed in het skiën. Ik oefen iedere week indoor en trek zo vaak het kan naar Oostenrijk. Vorige week heb ik nog aan een internationale wedstrijd deelgenomen, al ging het toen niet zo best. Ik miste een poortje en werd gediskwalificeerd. Niet erg, ik laat het niet aan mijn hart komen en probeer het de volgende keer wat beter te doen.”

Volle pond

De 12-jarige Céline Flipkens uit Heusden-Zolder houdt ook wel van sport, maar muziek is pas echt helemaal haar ding. Ondanks het feit dat ze geen heupkommen heeft, blinkt ze uit op de cello. “Toen ik zes weken oud was, zagen de dokters dat ik geen kommen rond mijn heup had”, zegt Céline. “Na vele operaties hebben ze dan toch nog één heup kunnen rond maken, maar later zal ik toch een heupprothese nodig hebben. Het is nu wachten tot ik volgroeid ben. Ik kan heel veel. Op school doe ik tijdens de lessen lichamelijke opvoeding altijd mee, behalve bij toestelturnen. Da’s echt niets voor mij. Ook als we een lange uitstap maken krijg ik het lastig omdat ik al mijn spieren voor het volle pond moet gebruiken wanneer ik recht sta. Dan nemen we soms een rolstoel mee. Voor het overige red ik het best, weliswaar op mijn eigen tempo.” Céline is erg muzikaal aangelegd. “Na twee jaar notenleer mocht ik een instrument kiezen. Ik wilde voor de harp gaan, maar uiteindelijk is het een cello geworden. Het is niet gemakkelijk want ik kan het instrument niet tussen mijn benen plaatsen zoals alle andere muzikanten. Ik bespeel de cello zijdelings, maar het lukt vrij aardig. Het geeft me een goed gevoel dat ik toch iets kan wat heel veel andere jongens en meisjes van mijn leeftijd niet kunnen. Mijn grote droom is om ooit paard te rijden, maar dat is nog niet voor nu weggelegd.”

Niet afgaan

Ook de zestienjarige Michel Londja uit Alken wil zijn kans wagen in de talentenjacht. Hij is slechtziend, maar kan breakdancen als de beste. “Ik ben ermee begonnen als twaalfjarige in mijn leefgroep in het Mariahuis in Alken. Ik zocht een hobby en dansen kan je overal doen. Da’s handig meegenomen. In drie jaar tijd heb ik heel wat bijgeleerd en ik zou het graag willen tonen aan het grote publiek. Blind ben ik niet, maar ik zie wel zeer slecht. Hierdoor moet ik vooral mezelf danspassen aanleren, want ik kan niet stelen met mijn ogen”, zegt Michel. “Op maandag en zaterdag ga ik naar de dansles. Dan oefen ik twee uur. Daarnaast ben ik uiteraard ook op mezelf vaak aan het trainen. Het is wel heel vermoeiend, maar daar geef ik niet om. Later wil ik ook graag breakdancer blijven. Wat de wedstrijd zal brengen, weet ik niet. Nu voel ik wel heel wat zenuwen, want afgaan is natuurlijk het ergste wat er is voor een danser.” Op drie december – de internationale dag van de handicap – en op vier december wordt de Cappies-show uitgezonden op TVL.

Steven SWINNEN

***

Geen rem op talent van kinderen met beperking

Bron: Het Nieuwsblad
28 november 2011

Vijf enthousiaste kandidaten in wedstrijd

Kajakken, dansen, cello spelen, breakdancen en skiën: tijdens de eerste editie van Cappies, een Limburgse talentenjacht voor kinderen met een lichamelijke beperking, lieten vijf finalisten het beste van zichzelf zien. Peter Henderix

Thomas Klein (11): Op het water ziet niemand dat ik beenprotheses heb. Daar is het vooral de armkracht die telt

HASSELT

Wanneer Thomas Klein (11) uit Neerpelt het podium van de Limburghal in Genk bestijgt, wordt hij door meer dan vierhonderd Limburgers onthaald op een oorverdovend applaus. Vandaag staat hij hier in de spotlights, zowel letterlijk als figuurlijk, als een van de vijf finalisten van Cappies Limburg (Cappies komt van handiCAP en CAPabilities). Dat is een talentenwedstrijd om te werken aan een positieve beeldvorming en een groter positief zelfbeeld van kinderen met een lichamelijke beperking. Thomas was amper dertien maanden toen er een zware afwijking aan zijn botten werd vastgesteld. Beide benen moesten onmiddellijk geamputeerd worden. Voor Thomas zat er niets anders op: hij zou de rest van zijn leven moeten lopen met beenprotheses.

‘Ik wilde altijd al heel graag een sport beoefenen, maar door mijn beperking was de keuze vrij beperkt.’ zegt Thomas. ‘Tot ik deelnam aan een initiatie kajakken. Dat vond ik echt superleuk. Nu ben ik al meer dan een jaar lid van de Neerpeltse Watersport Club en ga ik twee tot drie keer per week kajakken. Op het water ziet niemand dat ik een handicap heb. Daar is het vooral de armkracht die telt.’

Na Thomas is het de beurt aan finaliste Nathalie Ramaekers (9) uit Alken om zich voor te stellen. Door een aangeboren afwijking aan haar ledematen heeft ze een verkort armpje en beentje. Daardoor draagt ze, net als Thomas, een beenprothese. ‘Al houdt me dat niet tegen om te doen wat ik graag doe, ‘ zegt Nathalie. Haar grote passie is dansen. Daar geeft ze vanavond op het podium maar al te graag een demonstratie van. ‘Ik dans altijd samen met mijn oudere zus. Ze helpt me om pasjes en bewegingen onder de knie te krijgen. Soms verzinnen we een hele choreografie.’

Ook finalisten Michel Londja (15) uit Alken, Céline Flipkens (12) uit Heusden-Zolder en Kim Monsieur (15) uit het Nederlands Limburgse Echt, tonen vanavond hoe een lichamelijke beperking niet noodzakelijk een handicap hoeft te zijn. Céline, die met zware problemen kampt aan haar heup, speelt al vier jaar cello, terwijl Michel zijn muzikale uitlaatklep in het breakdancen vindt. Hij heeft een oogziekte en een sterk beperkt gezichtsveld. Kim op haar beurt staat graag op de skilatten. Ondanks een verlamming aan de rechterkant van haar lichaam ambieert ze een deelname aan de Paralympics, de Olympische Spelen voor mensen met een beperking.

De talentenjacht wordt op 3 en 4 december ook integraal uitgezonden op TVL. Een jury beslist dan wie wint.

PHH

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Ik luister sneller dan jij leest11-10-2020 01:10:26
 2. Vlogger Miranda Blomsma – Wat op tafel staat bij een feestje ziet Miranda niet27-09-2020 06:09:39
 3. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 4. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 5. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 6. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 7. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 8. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 9. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 10. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 11. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 12. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 13. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 14. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 15. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 16. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 17. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 18. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 19. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 20. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 21. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 22. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 23. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 24. Laat een lichtje aan voor Marlies18-06-2017 03:06:33
 25. Introductie van slechtziende Charissa Kalloe15-06-2017 01:06:42
 26. ‘Mijn handicap is niets om medelijden mee te hebben’13-06-2017 04:06:42
 27. ‘Uit woede ben ik prompt alleen gaan wonen’08-06-2017 06:06:17
 28. ‘Ik kan nergens meer alleen heen’04-12-2016 09:12:45
 29. ‘Dit doet mij veel verdriet…’15-09-2016 07:09:50
 30. Conny (42) is overgevoelig voor licht, waardoor de zon voor vreselijke pijn in haar ogen zorgt19-07-2016 10:07:43
 31. Marble Sounds zingt voor slechtziende Marlies30-04-2016 07:04:00
 32. Visueel beperkten krijgen ‘Oog voor zichzelf’20-04-2016 09:04:53
 33. QR-code op bushokjes maakt passagiers slechtziend07-03-2016 09:03:45
 34. Brailleliga plaatst mensen in schoenen van slechtzienden07-03-2016 09:03:18
 35. Slechtziendheid: je moet het beleven om het te begrijpen07-03-2016 08:03:49
 36. Rian Janssen-Van ‘t Leven is slechtziend maar dat is niet aan haar te zien20-01-2016 03:01:45
 37. Bijna blinde spijkerschriftgeleerde laat zich niet stoppen26-11-2015 09:11:56
 38. Slechtziend ben je samen05-07-2015 05:07:45
 39. De DogSim spits02-06-2015 08:06:30
 40. “Ik leer nu zelfs piano spelen”26-04-2015 05:04:15
 41. Gewoon slechtziend23-04-2015 07:04:57
 42. Naar de bioscoop30-03-2015 04:03:49
 43. Willem Wever – Hoe is het om slechtziend te zijn?10-03-2015 09:03:17
 44. Wechelderzande – Donker huis10-03-2015 09:03:21
 45. Slechtziende Patricia Bron vertelt over haar leven10-03-2015 09:03:29
 46. Huisje Boompje Beestje – Slechtziende Martijn10-03-2015 08:03:31
 47. Blinden en slechtzienden zetten hun talent in bij ‘Werkgroep Beter Zien’09-03-2015 05:03:29
 48. Van hot naar haar27-02-2015 03:02:45
 49. In de ban van de smartphone26-02-2015 04:02:26
 50. Oogziekenhuis story12-02-2015 04:02:09
 51. Tussen licht en donker12-02-2015 04:02:04
 52. “Ze gooide me in de beerput. Nooit noem ik haar moeder”10-02-2015 04:02:43
 53. Gerda Jakma: ‘Ik zou willen leren om me op te maken’08-02-2015 08:02:59
 54. Paper blinden en slechtzienden01-02-2015 03:02:56
 55. Hoe Lies Lefever bijna blind werd31-01-2015 09:01:39
 56. Mollepraatjes – Rotje Knor21-01-2015 02:01:33
 57. Priester Stan leidt laatste misviering29-12-2014 09:12:29
 58. Afscheid van de “fietsende pastoor”28-12-2014 09:12:14
 59. Mijn kerstboom selfie11-12-2014 09:12:41
 60. Gewoon een avondje uit02-12-2014 04:12:16
 61. Kerst etiquette op maat01-12-2014 01:12:04
 62. Ik zie je wel ik zie je niet16-10-2014 01:10:06
 63. Landmeter of slechtziend?14-10-2014 09:10:03
 64. Zielig? Nee hoor!29-09-2014 03:09:03
 65. Slechtziend ben je samen25-09-2014 03:09:04
 66. Een simulatiebril17-09-2014 09:09:07
 67. Slechtziend! Ik ben beperkt ja11-09-2014 10:09:03
 68. Toiletjuffrouw08-09-2014 01:09:08
 69. Vrijheid28-08-2014 04:08:04
 70. Video – Slechtziende Remco in Je Zal Het Maar Hebben21-05-2014 02:05:04
 71. Slechtziend opvoeden12-02-2014 05:02:25
 72. Ik zie, wat jij niet ziet – Ismae Van Gils10-02-2014 07:02:09
 73. Slechtziende Kathleen – “Ervaring haal je niet uit boeken”09-01-2014 08:01:01
 74. Domie vertelt: Een druk bestaan06-11-2013 02:11:00
 75. Interview Roger Ilegems03-11-2013 10:11:01
 76. “Hier vind ik tenminste de ingang”16-09-2013 05:09:02
 77. Leven als VIP: Blend in04-09-2013 11:09:52
 78. Domie vertelt: Hokjesgeest10-06-2013 02:06:18
 79. Gehandicapte vergeten bij oorlogsmonument15-05-2013 01:05:04
 80. ‘Slechtziend is het leven ook de moeite waard, dat weet ik inmiddels’20-01-2013 09:01:38
 81. ‘Wat ik het meeste mis, is flirten’25-08-2012 03:08:29
 82. Lies Lefever staat deze zomer op de festivalpodia, haar zoontje gaat voor het eerst op vakantie met Kazou23-08-2012 07:08:25
 83. Stieneke is bijna blind, Femke is haar vriendin12-05-2012 05:05:18
 84. Video: Wat zie je als je niet kunt kijken?21-03-2012 01:03:59
 85. Video: Met andere ogen21-03-2012 12:03:59
 86. Video: Leven met beperkingen21-03-2012 12:03:51
 87. Video: Kennismaking met slechtziendheid21-03-2012 12:03:59
 88. Video: Slechtziende Ezyo21-03-2012 09:03:06
 89. “Wij zijn soms beter dan de andere kinderen”26-11-2011 07:11:29
 90. Omgaan met verminderd zicht16-11-2011 06:11:09
 91. Als slechtziende is zelfstandig leven goed mogelijk …22-10-2011 07:10:30
 92. Het laatste begijntje ter wereld13-07-2011 06:07:18
 93. Kiezen is de kunst07-06-2011 09:06:46
 94. Sinds trombose kan boekenwurm niet meer lezen07-06-2011 06:06:25
 95. ‘Vroeger baalde ik wel op het strand’05-06-2011 01:06:10
 96. ‘Als ik niet meer zou kunnen zien, zou ik er niet meer willen zijn’05-06-2011 01:06:02
 97. Jeanne Van Hooff vierde 102de verjaardag05-06-2011 01:06:16
 98. ‘Ik wil gewoon functioneren’05-06-2011 01:06:14
 99. Liefde heeft geen ogen nodig05-06-2011 12:06:46
 100. “Er is nog veel de moeite waard”05-06-2011 12:06:42
 101. “Die witte stok valt me zwaar”05-06-2011 12:06:39
 102. Annelies en David: “We trouwen als elfen”05-06-2011 12:06:47
 103. Een stadswandeling met Arie Breedijk (ernstig slechtziend)05-06-2011 12:06:27
 104. Sebastiaan de Graaf: ‘Ik wil niet betutteld worden’05-06-2011 12:06:00
 105. Slechtziende Michael maakt indruk op Pieter Aspe05-06-2011 12:06:41
 106. Het oog in de gang05-06-2011 12:06:58
 107. Slechtziend koppel kiest voor een kindje05-06-2011 12:06:56
 108. Karin, slechtziende moeder van Ignace en Iris05-06-2011 12:06:04
 109. “De ‘perfecte mens’ verdient een schop onder zijn kont”05-06-2011 12:06:15
 110. Campagne over humor en doorzettingsvermogen stelt beeld van ‘zielige’ gehandicapte bij05-06-2011 11:06:57
 111. Wazig wereldbeeld05-06-2011 11:06:56
 112. ‘Als de gezichten wazig worden’05-06-2011 11:06:09
 113. “Niet vrij kunnen bewegen weegt zwaarder dan handicap zelf”05-06-2011 11:06:48
 114. Van gewoondruk naar grootdruk: Het verhaal van Gregory Dunker05-06-2011 11:06:33
 115. Van gewoondruk naar grootdruk: Interview met Karolien De Zomer05-06-2011 11:06:55
 116. Een telefonisch en e-mailnetwerk van ervaringsdeskundigen05-06-2011 11:06:57
 117. Met witte stok toch krant lezen05-06-2011 10:06:55
 118. Onderzoekster Marjo Crombach05-06-2011 10:06:38
 119. Omgaan met slechtziendheid doe je samen05-06-2011 10:06:01
 120. Hoe is het leven als blinde of slechtziende?05-06-2011 10:06:38
 121. Maurice Baens is bijna blind, maar geniet van het leven05-06-2011 10:06:09
 122. “Ik zie overal lichtvlekjes”28-05-2011 05:05:11
 123. Blinde vlekken28-05-2011 04:05:41

Laatst bijgewerkt op 28 november 2011 – 07:27