Slechtziende Kathleen – “Ervaring haal je niet uit boeken”

Kindercoaches begrijpen maar betreuren commotie rond hun beroep

Er zijn het afgelopen jaar heel wat kindercoaches gestart in ons land. Het is een fenomeen dat komt overgewaaid uit Nederland. Het beroep kwam anderhalve maand geleden nog negatief in het nieuws. “Opgelet met kindercoaches”, kopte ook uw krant. Volgens experts hebben ze niet de juiste opleiding en is er geen controle want het is geen beschermd beroep.

Turnhout

Kathleen Van de Ven begon in 2010 als zelfstandige in bijberoep. “Maar daarvoor werkte ik al 17 jaar in de hulpverlening. Voor mij was eerst ervaring opdoen in het reguliere circuit van groot belang. Daardoor heb ik nu ook een heel netwerk rondom mij.”

Van de Ven werkt ook heel nauw samen met een kinderpsychiater. “Bij kinderen is elke situatie anders en heeft elk geval een andere begeleiding nodig. Elke problematiek heeft 1000 gezichten.”

Ze krijgt te maken met heel uiteenlopende problemen. “Ouders die zeggen dat het thuis moeilijk loopt met de kinderen of kinderen die gepest worden op school. Maar net zo goed kinderen die een tekort hebben aan sociale vaardigheidstraining. Zo had ik ooit een kind bij me dat enge dromen had maar zijn gevoelens daarbij niet kon verwoorden.” Kathleen werkt vooral visueel bij de kinderen tussen 6 en 8 jaar en gaat uit van hobby’s en interesses.

“Zo heb ik ooit een toverdrank gemaakt met een kind. Een flesje met een mooi etiket op met bruiswater in en bessen. Voor dat kind was dat iets magisch. Zo ga ik mee in de fantasie van de kinderen, zonder hen te bedotten, wat erg belangrijk is.” Van de Ven geeft ook therapie aan de hand van lego blokken of ze laat het kind tekenen.

“Ik heb ook een doos vol poppetjes met een verschillende mimiek. Ik vertel dat aan het kind om daar zichzelf en mama en papa uit te kiezen. Zo had ik ooit een kind dat een poppetje in gevangenisoutfit eruit nam en dat bestempelde als de meester. Bleek dat het kind zich niet goed voelde in de klas.”

Kathleen Van de Ven (38) is maatschappelijk assistente van opleiding en assistente in de psychologie. Ze vindt de hele heisa rond de kindercoaches uit de context getrokken. “Er is ook nog zoiets als ervaring opdoen. Dat leer je niet uit boeken.”

Bengo

Van de Ven is slechtziend en haar geleidehond werkt ook als therapiehond in de praktijk. “Bengo heeft al veel verhalen van kinderen gehoord.

Als ze iets niet durven te vertellen aan mij, gaan ze naar Bengo. Zij voelt ook veel. Ik leg dan aan de kinderen uit dat Bengo verdriet aanvoelt als zij dat ook zijn en dat zij rustig is als het kind dat is.

Zo wordt een invulling gegeven aan de

“Een opleiding is noodzakelijk, maar gezond verstand en levenservaring zijn even belangrijk.” Kathleen Van de Ven kindercoach

interne gevoelswereld van het kind.”

Bijscholen is voor Van de Ven heel belangrijk. “Anders ben je niet meer mee. Alles verandert voortdurend.

Ook informatie uitwisselen met collega’s helpt.” Ze merkt dat er steeds meer mensen de stap zetten naar hulp. “De drempel is nog hoog, maar mensen durven vaker de stap te zetten.

Huisartsen zijn vaak overbezet en 60 procent van de problemen die zij tegenkomen, hebben psychische oorzaken.

De mensen vragen sneller naar hulpverlening. De school kan door de snelle evolutie van de samenleving ook niet elke probleemsituatie opvangen.”

Geen bandwerk

Hoe lang een gemiddelde begeleiding duurt, is moeilijk te zeggen. “Elke situatie is verschillend. Sommige kinderen zijn geholpen met drie keer, anderen komen drie maanden.” Van de Ven voelt zelf aan dat de discussie rond het beroep heel omstreden is. “Ik vind dat je een opleiding gevolgd moet hebben waar psychologie en pedagogievakken op het programma staan.

Inzicht in therapeutische begeleiding en methodieken is onontbeerlijk. Anders weet je niet waar je mee bezig bent. Een opleiding sociaal werk heeft bijvoorbeeld die vakken in het lessenpakket.

De opleiding gezinswetenschappen geeft dan weer vooral het praktijkmateriaal.”

“Je moet echter niet enkel uit boeken leren. Levenservaring en gezond verstand zijn even belangrijk. Een bachelordiploma hoeft dus zeker niet onder te doen voor een master.

We vullen elkaar aan.

Hulpverleners moeten ons niet in hokjes duwen. Door kleine dingen te doen, kun je ook grootse dingen bereiken.”

Kathleen heeft vandaag niet meer werk dan vroeger.

“Dat heb ik bewust gedaan. Ik wil geen bandwerk.

Soms krijg ik zware verhalen te horen en heb ik er behoefte aan om mijn hoofd leeg te maken. Begrijp me niet verkeerd, ik voel wel mee met de mensen, maar je kunt pas goed zorgen voor anderen, als je eerst goed voor jezelf zorgt en je niet laat opslorpen door vaak schrijnende verhalen.”

Bron: 09 januari 2014 – Gazet van Antwerpen [Kempen] – ilse Vanthielen; p.18

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
  2. “Waarom ik na 35 jaar ons verhaal wil vertellen”25-03-2019 07:03:59
  3. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
  4. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
  5. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
  6. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
  7. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
  8. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
  9. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
  10. Slechtziende Stéphanie nam deel aan ‘Taboe’ en reageert nu: “Daarom werkt het programma zo goed”12-02-2018 11:02:20
  11. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
  12. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
  13. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
  14. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
  15. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
  16. Explosieve stijging oogproblemen: dit is het zicht van slechtzienden19-09-2017 12:09:42
  17. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
  18. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
  19. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
  20. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
  21. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
  22. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
  23. Visueel beperkte Daan De Kort aan tafel bij Martha Wesenhagen18-06-2017 05:06:03
  24. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
  25. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
  26. Laat een lichtje aan voor Marlies18-06-2017 03:06:33
  27. Introductie van slechtziende Charissa Kalloe15-06-2017 01:06:42
  28. ‘Mijn handicap is niets om medelijden mee te hebben’13-06-2017 04:06:42
  29. ‘Uit woede ben ik prompt alleen gaan wonen’08-06-2017 06:06:17
  30. ‘Ik kan nergens meer alleen heen’04-12-2016 09:12:45
  31. Rita Dedeyster30-10-2016 07:10:10
  32. “Boogschieten kan ik niet meer, bowlen gelukkig wel”09-10-2016 08:10:38
  33. ‘Dit doet mij veel verdriet…’15-09-2016 07:09:50
  34. Conny (42) is overgevoelig voor licht, waardoor de zon voor vreselijke pijn in haar ogen zorgt19-07-2016 10:07:43
  35. Marble Sounds zingt voor slechtziende Marlies30-04-2016 07:04:00
  36. Visueel beperkten krijgen ‘Oog voor zichzelf’20-04-2016 09:04:53
  37. QR-code op bushokjes maakt passagiers slechtziend07-03-2016 09:03:45
  38. Brailleliga plaatst mensen in schoenen van slechtzienden07-03-2016 09:03:18
  39. Slechtziendheid: je moet het beleven om het te begrijpen07-03-2016 08:03:49
  40. Rian Janssen-Van ‘t Leven is slechtziend maar dat is niet aan haar te zien20-01-2016 03:01:45
  41. Bijna blinde spijkerschriftgeleerde laat zich niet stoppen26-11-2015 09:11:56
  42. Slechtziend ben je samen05-07-2015 05:07:45
  43. De DogSim spits02-06-2015 08:06:30
  44. “Ik leer nu zelfs piano spelen”26-04-2015 05:04:15
  45. Gewoon slechtziend23-04-2015 07:04:57
  46. Naar de bioscoop30-03-2015 04:03:49
  47. Willem Wever – Hoe is het om slechtziend te zijn?10-03-2015 09:03:17
  48. Wechelderzande – Donker huis10-03-2015 09:03:21
  49. Slechtziende Patricia Bron vertelt over haar leven10-03-2015 09:03:29
  50. Huisje Boompje Beestje – Slechtziende Martijn10-03-2015 08:03:31
  51. Blinden en slechtzienden zetten hun talent in bij ‘Werkgroep Beter Zien’09-03-2015 05:03:29
  52. Van hot naar haar27-02-2015 03:02:45
  53. In de ban van de smartphone26-02-2015 04:02:26
  54. Oogziekenhuis story12-02-2015 04:02:09
  55. Tussen licht en donker12-02-2015 04:02:04
  56. “Ze gooide me in de beerput. Nooit noem ik haar moeder”10-02-2015 04:02:43
  57. Gerda Jakma: ‘Ik zou willen leren om me op te maken’08-02-2015 08:02:59
  58. Paper blinden en slechtzienden01-02-2015 03:02:56
  59. Hoe Lies Lefever bijna blind werd31-01-2015 09:01:39
  60. Mollepraatjes – Rotje Knor21-01-2015 02:01:33
  61. Priester Stan leidt laatste misviering29-12-2014 09:12:29
  62. Afscheid van de “fietsende pastoor”28-12-2014 09:12:14
  63. Mijn kerstboom selfie11-12-2014 09:12:41
  64. Gewoon een avondje uit02-12-2014 04:12:16
  65. Kerst etiquette op maat01-12-2014 01:12:04
  66. Ik zie je wel ik zie je niet16-10-2014 01:10:06
  67. Landmeter of slechtziend?14-10-2014 09:10:03
  68. Zielig? Nee hoor!29-09-2014 03:09:03
  69. Slechtziend ben je samen25-09-2014 03:09:04
  70. Een simulatiebril17-09-2014 09:09:07
  71. Slechtziend! Ik ben beperkt ja11-09-2014 10:09:03
  72. Toiletjuffrouw08-09-2014 01:09:08
  73. Vrijheid28-08-2014 04:08:04
  74. Video – Slechtziende Remco in Je Zal Het Maar Hebben21-05-2014 02:05:04
  75. Slechtziend opvoeden12-02-2014 05:02:25
  76. Ik zie, wat jij niet ziet – Ismae Van Gils10-02-2014 07:02:09
  77. Slechtziende Kathleen – “Ervaring haal je niet uit boeken”09-01-2014 08:01:01
  78. Domie vertelt: Een druk bestaan06-11-2013 02:11:00
  79. Interview Roger Ilegems03-11-2013 10:11:01
  80. “Hier vind ik tenminste de ingang”16-09-2013 05:09:02
  81. Leven als VIP: Blend in04-09-2013 11:09:52
  82. Domie vertelt: Hokjesgeest10-06-2013 02:06:18
  83. Gehandicapte vergeten bij oorlogsmonument15-05-2013 01:05:04
  84. ‘Slechtziend is het leven ook de moeite waard, dat weet ik inmiddels’20-01-2013 09:01:38
  85. ‘Wat ik het meeste mis, is flirten’25-08-2012 03:08:29
  86. Lies Lefever staat deze zomer op de festivalpodia, haar zoontje gaat voor het eerst op vakantie met Kazou23-08-2012 07:08:25
  87. Stieneke is bijna blind, Femke is haar vriendin12-05-2012 05:05:18
  88. Video: Wat zie je als je niet kunt kijken?21-03-2012 01:03:59
  89. Video: Met andere ogen21-03-2012 12:03:59
  90. Video: Leven met beperkingen21-03-2012 12:03:51
  91. Video: Leven met een visuele beperking … doe het maar eens na21-03-2012 12:03:19
  92. Video: Kennismaking met slechtziendheid21-03-2012 12:03:59
  93. Video: Slechtziende Ezyo21-03-2012 09:03:06
  94. “Wij zijn soms beter dan de andere kinderen”26-11-2011 07:11:29
  95. Omgaan met verminderd zicht16-11-2011 06:11:09
  96. Als slechtziende is zelfstandig leven goed mogelijk …22-10-2011 07:10:30
  97. Het laatste begijntje ter wereld13-07-2011 06:07:18
  98. Kiezen is de kunst07-06-2011 09:06:46
  99. Sinds trombose kan boekenwurm niet meer lezen07-06-2011 06:06:25
  100. ‘Vroeger baalde ik wel op het strand’05-06-2011 01:06:10
  101. ‘Als ik niet meer zou kunnen zien, zou ik er niet meer willen zijn’05-06-2011 01:06:02
  102. Jeanne Van Hooff vierde 102de verjaardag05-06-2011 01:06:16
  103. ‘Ik wil gewoon functioneren’05-06-2011 01:06:14
  104. Liefde heeft geen ogen nodig05-06-2011 12:06:46
  105. “Er is nog veel de moeite waard”05-06-2011 12:06:42
  106. “Die witte stok valt me zwaar”05-06-2011 12:06:39
  107. Annelies en David: “We trouwen als elfen”05-06-2011 12:06:47
  108. Een stadswandeling met Arie Breedijk (ernstig slechtziend)05-06-2011 12:06:27
  109. Sebastiaan de Graaf: ‘Ik wil niet betutteld worden’05-06-2011 12:06:00
  110. Slechtziende Michael maakt indruk op Pieter Aspe05-06-2011 12:06:41
  111. Het oog in de gang05-06-2011 12:06:58
  112. Slechtziend koppel kiest voor een kindje05-06-2011 12:06:56
  113. Karin, slechtziende moeder van Ignace en Iris05-06-2011 12:06:04
  114. “De ‘perfecte mens’ verdient een schop onder zijn kont”05-06-2011 12:06:15
  115. Campagne over humor en doorzettingsvermogen stelt beeld van ‘zielige’ gehandicapte bij05-06-2011 11:06:57
  116. Wazig wereldbeeld05-06-2011 11:06:56
  117. ‘Als de gezichten wazig worden’05-06-2011 11:06:09
  118. “Niet vrij kunnen bewegen weegt zwaarder dan handicap zelf”05-06-2011 11:06:48
  119. Van gewoondruk naar grootdruk: Het verhaal van Gregory Dunker05-06-2011 11:06:33
  120. Van gewoondruk naar grootdruk: Interview met Karolien De Zomer05-06-2011 11:06:55
  121. Een telefonisch en e-mailnetwerk van ervaringsdeskundigen05-06-2011 11:06:57
  122. Met witte stok toch krant lezen05-06-2011 10:06:55
  123. Onderzoekster Marjo Crombach05-06-2011 10:06:38
  124. Omgaan met slechtziendheid doe je samen05-06-2011 10:06:01
  125. Eef Leenknecht is vrijwilliger in een school voor visueel gehandicapten05-06-2011 10:06:52
  126. Hoe is het leven als blinde of slechtziende?05-06-2011 10:06:38
  127. Maurice Baens is bijna blind, maar geniet van het leven05-06-2011 10:06:09
  128. “Ik zie overal lichtvlekjes”28-05-2011 05:05:11
  129. Blinde vlekken28-05-2011 04:05:41

Laatst bijgewerkt op 3 oktober 2015 – 20:20