‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’

Het onmogelijke mogelijk maken: dát is de uitdaging die Koen Wauters in ‘Over Winnaars’ aangaat. Vijf afleveringen lang helpt hij evenveel mensen hun beperking te overwinnen. U ziet het op maandag op VTM en leest het op dinsdag in Dag Allemaal. Voor Kiara (20) is de wereld één grote, wazige vlek. Autorijden is dan ook uit den boze. En al zeker aan het stuur van een racewagen. Tot ze Koen Wauters tegenkwam, die haar in ‘Over Winnaars’ op VTM meeneemt naar het circuit van Zolder.

Piekfijn ziet ze eruit, Kiara. Haar jurkje zorgvuldig uitgekozen, smaakvol opgemaakt en haar haren netjes gekamd en gestijld. Als ze tegen je praat, kijkt ze je recht in de ogen. Het is moeilijk te geloven dat ze nagenoeg blind is.

‘Ik ben erop getraind om mijn gesprekspartner in de ogen te kijken, ook al kan ik die niet zien’, glimlacht ze. ‘En je zou eens moeten weten hoeveel moeite ik moet doen om me mooi te maken. Ik doe dat graag, maar bij mij duurt het wel drie uur.’

Ben je slechtziend geboren?

(knikt) Mijn ouders hadden al snel door dat er iets mis was. Jarenlang moest ik elke week naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Zoiets wens ik niemand toe. Telkens weer dezelfde tests en telkens weer hetzelfde antwoord: ‘Je zicht is heel slecht, maar we weten niet waarom.’ Ik heb van alles geprobeerd: een bril met de sterkste lenzen dragen, vooraan in de klas zitten… Maar niets hielp.

De diagnose viel pas toen jij al negen was.

Het probleem is de gele vlek die normaal exact in het midden van het netvlies ligt, maar bij mij niet. Je kan het vergelijken met een projectiescherm. Normaal schijnt het licht op het scherm en kan je goed zien. Maar bij mij schijnt het licht naast het scherm. Blijkbaar is de aandoening het gevolg van een genetisch foutje bij m’n beide ouders. Er bestaat zelfs geen naam voor, want ik ben de enige op de wereld met deze afwijking.

Er is dus niemand die écht weet wat jij doormaakt.

Mijn oogarts zegt dat ik uniek ben, maar ik was toch liever op een andere manier uniek geweest, hoor.

Jouw zicht is één op tien. Wat betekent dat concreet?

Wat andere mensen scherp zien van op tien meter afstand, zie ik van op één meter. Ik zie nog wel íets, maar alles is heel wazig. Als ik goedziende mensen hun omgeving hoor beschrijven… Die van mij ziet er toch helemaal anders uit.

Zorgde jouw slechtziendheid voor problemen op school?

Hoe ik die eerste negen jaren zonder kleerscheuren ben doorgekomen, is me nog altijd een raadsel. Maar zodra ik de juiste begeleiding kreeg, ging het beter. Ik kwam altijd de helft van mijn notities tekort, maar mijn punten waren even goed als die van mijn klasgenootjes. En toch vonden sommige leerkrachten dat ik in het buitengewoon onderwijs thuishoorde.

Dat meen je niet.

Gelukkig hebben mijn ouders daar altijd tegen gevochten. Zij wilden mij een zo normaal mogelijk leven geven. En kijk nu: ik ben momenteel bezig met het behalen van een master in de klinische psychologie.

Was het moeilijk om vrienden te maken in jouw situatie?

Eén leerkracht kon het niet laten om me een raar kind te noemen, en een aanstellertje. Wellicht begreep ze m’n beperking niet helemaal. Maar als leerkracht heb je ook een voorbeeldfunctie, hé. Al snel moesten de andere kinderen niets meer van mij weten en was ik niet meer welkom op verjaardagsfeestjes. Ik werd gewoon niet uitgenodigd, als enige van de klas. Ik ben daar heel onzeker door geworden. Ik heb een paar goeie vrienden, maar voor de rest vertrouw ik niet veel mensen. In groep denk ik nog altijd dat ik ‘die rare’ ben.

Terwijl je er net heel ‘normaal’ uitziet. Als je me niet had verteld dat je een beperking hebt, ik had het nooit geweten.

De meeste mensen zien mijn beperking niet, maar ze is er wel. Neem nu tv-kijken: voor mij is dat absoluut geen ontspanning zoals voor de meeste mensen. Ik ben al jaren in behandeling bij een kinesist, omdat ik de nek van een 75-jarige heb. Alle aders in mijn nek zijn gesprongen, puur van de inspanning. Ik moet ook dagelijks pijnstillers nemen, omdat ik constant barstende hoofdpijn heb. Maar dat ziet niemand natuurlijk. Ik was er dan ook zeker van dat ik niet geselecteerd zou worden voor ‘Over Winnaars’.

Maar kijk: jij mocht met Koen Wauters racen op het circuit van Zolder.

Dat wist ik in ’t begin nog niet. Ik wist alleen dat Koen me zou leren autorijden met een Mini, mijn favoriete auto. We hadden afgesproken op een dakparking in Brussel. Aanvankelijk ging het rijden goed. Gas geven, remmen, schakelen, dat verliep allemaal heel vlot. Op den duur durfde ik zelfs al naar de tweede en derde versnelling schakelen.

Maar dan liep het fout.

Op een bepaald moment zei Koen dat ik moest remmen, maar in plaats daarvan duwde ik het gaspedaal in. Ik had dat niet door en was mijn oriëntatie helemaal kwijt. We zijn frontaal op een betonblok gebotst, de auto was perte totale.

Zo’n ongeluk tijdens je eerste rijles, dat moet nogal een schok geweest zijn.

Ik kon wel huilen, maar in plaats daarvan ben ik beginnen te lachen, puur van de stress. Koen voelde zich enorm schuldig. Hij nam het zichzelf kwalijk omdat hij niet aan het stuur had getrokken of de handrem niet had opgetrokken. Hij was bang dat ik niet meer met hem zou durven te rijden. Maar ja, het ging ook allemaal zo snel…

Heb je er geen trauma aan overgehouden?

Dat beeld van die crash is die nacht nog een paar keer voorbij geflitst, ja. ‘Waar ben ik in godsnaam aan begonnen’, dacht ik toen ik in bed lag. Op voorhand hadden we nog grapjes gemaakt over hoe vaak we gingen crashen, maar ik had er niet bij stilgestaan dat het ook écht zou kunnen gebeuren.

En dan moest de echte test nog komen, op het circuit van Zolder.

Anthony Kumpen had dat parcours afgelegd met een simulatiebril die hem even slechtziend maakte als ik. Dat record moest ik verbreken. Maar zo’n raceauto is in niets te vergelijken met een gewone wagen. In die Mini voelde ik me beschermd, want die had veel vering en ik zat er ingesloten. Maar in zo’n raceauto schiet je meteen naar voren en je voelt elk schokje. Dat was niet echt geruststellend.

Kon Koen je op je gemak stellen?

We hebben het heel langzaam opgebouwd. Eerst bediende hij het stuur, de remmen en het gaspedaal. Daarna liet hij me stilaan gas geven, dan ook remmen en uiteindelijk heb ik ook het stuur overgenomen. Van het parcours zelf kon ik niets zien, dus ik was volledig aangewezen op de instructies van Koen. Hij mocht zelf niets doen, enkel als we dreigden te botsen, zou hij op de rem gaan staan.

Dan moeten jullie elkaar wel heel erg vertrouwd hebben.

Wij waren enorm goed op elkaar ingespeeld, een goed geoliede machine. Op den duur moest hij maar een lettergreep zeggen en ik wist al wat hij bedoelde. ‘Als alle vrouwen zo goed zouden luisteren als jij, zou de wereld een veel betere plek zijn’, zei Koen. (lacht)

Was jij erop gebrand het record van Anthony Kumpen te verbreken?

We waren daar nogal realistisch in: het record verbreken was wellicht mission impossible, maar we wilden wél zo dicht mogelijk in de buurt komen. ‘Het is echt geen schande om van iemand als Anthony te verliezen’, zei Koen. ‘Wees fier op jezelf omdat je dit durft.’ Koen was een fantastische copiloot, zonder hem was dit me nooit gelukt. Wij vertrouwden elkaar blindelings. Letterlijk.

Dit avontuur zal jij vast nooit meer vergeten.

Met 160 kilometer per uur over die finishlijn vliegen was een onbeschrijflijk gevoel. Mijn mama had tranen in de ogen. Zij was met een bang hartje komen kijken, maar ze was enorm fier dat haar dochter zoiets durfde. Ik was vroeger nogal een angstig kind, zie je.

Nog straffer: je hebt het record van Anthony Kumpen verbroken.

Hij deed er drie minuten, twee seconden en 51 hondersten over, wij drie minuten en 94 hondersten. Koen en de crew waren euforisch. Daarna hebben Koen en ik nog een paar rondjes gereden en ben ik zelfs naar twee minuten en 48 seconden gegaan. Ik kom dankzij mijn prestatie zelfs in het Guinness Book of Records als snelste slechtziende vrouw van België.

Je straalt, Kiara.

Ik zal mijn beperking nooit helemaal kunnen aanvaarden, maar ‘Over Winnaars’ heeft me wel een mentale boost gegeven. Ik mag niet autorijden, maar nu weet ik wel dat ik het kán.

HILLE PEETERS

Bron: Dag Allemaal, Di. 26 Sep. 2017, Pagina 138

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Ik luister sneller dan jij leest11-10-2020 01:10:26
 2. Vlogger Miranda Blomsma – Wat op tafel staat bij een feestje ziet Miranda niet27-09-2020 06:09:39
 3. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 4. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 5. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 6. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 7. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 8. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 9. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 10. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 11. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 12. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 13. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 14. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 15. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 16. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 17. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 18. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 19. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 20. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 21. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 22. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 23. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 24. Laat een lichtje aan voor Marlies18-06-2017 03:06:33
 25. Introductie van slechtziende Charissa Kalloe15-06-2017 01:06:42
 26. ‘Mijn handicap is niets om medelijden mee te hebben’13-06-2017 04:06:42
 27. ‘Uit woede ben ik prompt alleen gaan wonen’08-06-2017 06:06:17
 28. ‘Ik kan nergens meer alleen heen’04-12-2016 09:12:45
 29. ‘Dit doet mij veel verdriet…’15-09-2016 07:09:50
 30. Conny (42) is overgevoelig voor licht, waardoor de zon voor vreselijke pijn in haar ogen zorgt19-07-2016 10:07:43
 31. Marble Sounds zingt voor slechtziende Marlies30-04-2016 07:04:00
 32. Visueel beperkten krijgen ‘Oog voor zichzelf’20-04-2016 09:04:53
 33. QR-code op bushokjes maakt passagiers slechtziend07-03-2016 09:03:45
 34. Brailleliga plaatst mensen in schoenen van slechtzienden07-03-2016 09:03:18
 35. Slechtziendheid: je moet het beleven om het te begrijpen07-03-2016 08:03:49
 36. Rian Janssen-Van ‘t Leven is slechtziend maar dat is niet aan haar te zien20-01-2016 03:01:45
 37. Bijna blinde spijkerschriftgeleerde laat zich niet stoppen26-11-2015 09:11:56
 38. Slechtziend ben je samen05-07-2015 05:07:45
 39. De DogSim spits02-06-2015 08:06:30
 40. “Ik leer nu zelfs piano spelen”26-04-2015 05:04:15
 41. Gewoon slechtziend23-04-2015 07:04:57
 42. Naar de bioscoop30-03-2015 04:03:49
 43. Willem Wever – Hoe is het om slechtziend te zijn?10-03-2015 09:03:17
 44. Wechelderzande – Donker huis10-03-2015 09:03:21
 45. Slechtziende Patricia Bron vertelt over haar leven10-03-2015 09:03:29
 46. Huisje Boompje Beestje – Slechtziende Martijn10-03-2015 08:03:31
 47. Blinden en slechtzienden zetten hun talent in bij ‘Werkgroep Beter Zien’09-03-2015 05:03:29
 48. Van hot naar haar27-02-2015 03:02:45
 49. In de ban van de smartphone26-02-2015 04:02:26
 50. Oogziekenhuis story12-02-2015 04:02:09
 51. Tussen licht en donker12-02-2015 04:02:04
 52. “Ze gooide me in de beerput. Nooit noem ik haar moeder”10-02-2015 04:02:43
 53. Gerda Jakma: ‘Ik zou willen leren om me op te maken’08-02-2015 08:02:59
 54. Paper blinden en slechtzienden01-02-2015 03:02:56
 55. Hoe Lies Lefever bijna blind werd31-01-2015 09:01:39
 56. Mollepraatjes – Rotje Knor21-01-2015 02:01:33
 57. Priester Stan leidt laatste misviering29-12-2014 09:12:29
 58. Afscheid van de “fietsende pastoor”28-12-2014 09:12:14
 59. Mijn kerstboom selfie11-12-2014 09:12:41
 60. Gewoon een avondje uit02-12-2014 04:12:16
 61. Kerst etiquette op maat01-12-2014 01:12:04
 62. Ik zie je wel ik zie je niet16-10-2014 01:10:06
 63. Landmeter of slechtziend?14-10-2014 09:10:03
 64. Zielig? Nee hoor!29-09-2014 03:09:03
 65. Slechtziend ben je samen25-09-2014 03:09:04
 66. Een simulatiebril17-09-2014 09:09:07
 67. Slechtziend! Ik ben beperkt ja11-09-2014 10:09:03
 68. Toiletjuffrouw08-09-2014 01:09:08
 69. Vrijheid28-08-2014 04:08:04
 70. Video – Slechtziende Remco in Je Zal Het Maar Hebben21-05-2014 02:05:04
 71. Slechtziend opvoeden12-02-2014 05:02:25
 72. Slechtziende Kathleen – “Ervaring haal je niet uit boeken”09-01-2014 08:01:01
 73. Domie vertelt: Een druk bestaan06-11-2013 02:11:00
 74. Interview Roger Ilegems03-11-2013 10:11:01
 75. “Hier vind ik tenminste de ingang”16-09-2013 05:09:02
 76. Leven als VIP: Blend in04-09-2013 11:09:52
 77. Domie vertelt: Hokjesgeest10-06-2013 02:06:18
 78. Gehandicapte vergeten bij oorlogsmonument15-05-2013 01:05:04
 79. ‘Slechtziend is het leven ook de moeite waard, dat weet ik inmiddels’20-01-2013 09:01:38
 80. ‘Wat ik het meeste mis, is flirten’25-08-2012 03:08:29
 81. Lies Lefever staat deze zomer op de festivalpodia, haar zoontje gaat voor het eerst op vakantie met Kazou23-08-2012 07:08:25
 82. Stieneke is bijna blind, Femke is haar vriendin12-05-2012 05:05:18
 83. Video: Wat zie je als je niet kunt kijken?21-03-2012 01:03:59
 84. Video: Met andere ogen21-03-2012 12:03:59
 85. Video: Leven met beperkingen21-03-2012 12:03:51
 86. Video: Kennismaking met slechtziendheid21-03-2012 12:03:59
 87. Video: Slechtziende Ezyo21-03-2012 09:03:06
 88. “Wij zijn soms beter dan de andere kinderen”26-11-2011 07:11:29
 89. Omgaan met verminderd zicht16-11-2011 06:11:09
 90. Als slechtziende is zelfstandig leven goed mogelijk …22-10-2011 07:10:30
 91. Het laatste begijntje ter wereld13-07-2011 06:07:18
 92. Kiezen is de kunst07-06-2011 09:06:46
 93. Sinds trombose kan boekenwurm niet meer lezen07-06-2011 06:06:25
 94. ‘Vroeger baalde ik wel op het strand’05-06-2011 01:06:10
 95. ‘Als ik niet meer zou kunnen zien, zou ik er niet meer willen zijn’05-06-2011 01:06:02
 96. Jeanne Van Hooff vierde 102de verjaardag05-06-2011 01:06:16
 97. ‘Ik wil gewoon functioneren’05-06-2011 01:06:14
 98. Liefde heeft geen ogen nodig05-06-2011 12:06:46
 99. “Er is nog veel de moeite waard”05-06-2011 12:06:42
 100. “Die witte stok valt me zwaar”05-06-2011 12:06:39
 101. Annelies en David: “We trouwen als elfen”05-06-2011 12:06:47
 102. Een stadswandeling met Arie Breedijk (ernstig slechtziend)05-06-2011 12:06:27
 103. Sebastiaan de Graaf: ‘Ik wil niet betutteld worden’05-06-2011 12:06:00
 104. Slechtziende Michael maakt indruk op Pieter Aspe05-06-2011 12:06:41
 105. Het oog in de gang05-06-2011 12:06:58
 106. Slechtziend koppel kiest voor een kindje05-06-2011 12:06:56
 107. Karin, slechtziende moeder van Ignace en Iris05-06-2011 12:06:04
 108. “De ‘perfecte mens’ verdient een schop onder zijn kont”05-06-2011 12:06:15
 109. Campagne over humor en doorzettingsvermogen stelt beeld van ‘zielige’ gehandicapte bij05-06-2011 11:06:57
 110. Wazig wereldbeeld05-06-2011 11:06:56
 111. ‘Als de gezichten wazig worden’05-06-2011 11:06:09
 112. “Niet vrij kunnen bewegen weegt zwaarder dan handicap zelf”05-06-2011 11:06:48
 113. Van gewoondruk naar grootdruk: Het verhaal van Gregory Dunker05-06-2011 11:06:33
 114. Van gewoondruk naar grootdruk: Interview met Karolien De Zomer05-06-2011 11:06:55
 115. Een telefonisch en e-mailnetwerk van ervaringsdeskundigen05-06-2011 11:06:57
 116. Met witte stok toch krant lezen05-06-2011 10:06:55
 117. Onderzoekster Marjo Crombach05-06-2011 10:06:38
 118. Omgaan met slechtziendheid doe je samen05-06-2011 10:06:01
 119. Hoe is het leven als blinde of slechtziende?05-06-2011 10:06:38
 120. Maurice Baens is bijna blind, maar geniet van het leven05-06-2011 10:06:09
 121. “Ik zie overal lichtvlekjes”28-05-2011 05:05:11
 122. Blinde vlekken28-05-2011 04:05:41

Laatst bijgewerkt op 24 november 2018 – 11:19