Interview Roger Ilegems

Aan mijn zicht kan ik niets doen. Da’s moeilijk. Maar dan is je ingesteldheid belangrijk. Ik ben altijd optimistisch geweest. Je leert ermee leven, je moet wel.”

Terwijl de hele wereld in de ban was van de Olympische Spelen, gingen we in Hemiksem langs bij Roger Ilegems. In 1984 bracht Roger heel ons land in feeststemming, door als 22-jarige onverwacht Olympisch goud te winnen. Intussen is hij ook door een diep dal gegaan, want vier jaar geleden werd hij geconfronteerd met zware slechtziendheid.

Roger, toen je zo jong naar de Spelen van Los Angeles mocht, was dat waarschijnlijk al een enorme belevenis op zich?

Roger: “Ik had al enkele internationale wedstrijden en wereldkampioenschappen gereden. Maar Olympische Spelen zijn helemaal anders. Je komt in contact met andere sporters, andere sporten, andere leefgewoonten, andere culturen. Het begint al op het vliegtuig. Vlak in mijn buurt zaten vedetten als Eddy Annys en Robert Van de Walle. Dat is echt speciaal. Ik had dat jaar heel goede wereldbekers gereden en hoopte op een medaille. Maar dat het goud zou worden, had ik nooit gedacht…”

Brief van de koning

En toen won je de Olympische puntenkoers, na een heel knap nummer. Opeens was je zelf een vedette: iedereen in België kende jou. Op de terugreis zal Eddy Annys naar jou gekeken hebben…

Roger: “Ja, dat was zo. Al sta je daar eigenlijk niet bij stil. Ik had een wedstrijd gewonnen zoals ik er dat jaar al drie of vier gewonnen had. Maar dan komen er ministers, je krijgt een brief van de koning… En iedereen wil iets van jou. Dat is wel raar. Een beetje begeleiding was wel goed geweest. Alles was nieuw voor mij en je kunt niet voor iedereen goed doen. In het begin wou ik ook geen geld vragen als ik ging spreken. Op de duur word je dan overal gevraagd…”

Hoe ben je wielrenner geworden?

Roger: “Als jonge knaap voetbalde ik. Mijn tien jaar oudere broer was wielrenner. Hij hoorde een hele tijd bij de beste renners van België. Zo kreeg ik het wielrennen met de paplepel binnen. Mijn eerste koersfiets was een afdanker van mijn broer. Ik begon te koersen en op vrij korte tijd was ik beter dan mijn broer. Als je dan Olympisch kampioen wordt, gaan er veel deuren open.”

Goede allrounder

Hoe is baanwielrennen in vergelijking met de weg?

Roger: “Het is wat moeilijker, en iedereen ziet jou constant bezig. Dan moet je bij de pinken zijn. Maar ik was er goed in en deed het dus ook liever dan de weg. Bergop rijden kon ik heel slecht. Als prof heb ik de Tour en de Vuelta gereden, dat is nog wat anders dan de piste! In Parijs-Roubaix ben ik eens 22ste geworden. Pas op, ik ging daar als helper naartoe. Dan moest ik in het begin van de koers mijn wiel afgeven en zo. Ik haalde de finish op eigen kracht. Dat vond ik ook wel plezant. In het jaar dat ik 22ste werd, was Edwig Van Hooydonck derde. Maar ik was met hem naar voor gereden en daarna had ik een lekke band gekregen. Zoveel verschil was er dus niet. Ik heb trouwens alle klassiekers uitgereden, behalve de Ronde van Lombardije.

Spijtig genoeg was de piste in die tijd niet lonend, anders had ik me daar meer in kunnen specialiseren. Vandaag zou dat lukken: als Olympisch kampioen zouden ze me vergoeden als topsporter. In mijn tijd ging dat nog amateuristisch. De piste was bijzaak…

Ik vind het wel heel jammer dat de puntenkoers op de Spelen van Londen afgevoerd is. Ook de individuele achtervolging, een van de topnummers op de piste, is geschrapt. In de plaats hebben ze een soort scratch ingevoerd, wat waarschijnlijk commerciëler is: een stuk puntenkoers, een stuk afvalling… van alles bijeen. Iets voor veelzijdige baanrenners. We hebben daar een heel goeie in: Gijs Van Hoecke, een jong talent.

Wist je trouwens dat ik op de Spelen van Los Angeles ook achtste ben geworden in de ploegenachtervolging? Ook die prestatie kan tellen.”

Combinatie van sterk en slim zijn

Roger: “In de puntenkoers heb je een combinatie nodig van sterk en slim zijn. De Deen Marcussen was mijn grootste tegenstander. Die was echt heel goed. Zelf had ik bewust minder gepresteerd in de weken voor de Spelen. Niemand dacht nog aan mij. In de reeksen was ik bewust maar achtste geworden. Toen kwam de finale. Iedereen keek zich dood op Marcussen. Ik nam direct twee ronden voorsprong, terwijl Marcussen niet weg raakte. Toen hij voor zijn eerste ronde ging, kon ik aanpikken. De koers liep over 150 ronden; 50 ronden voor het einde wist ik al dat ik zou winnen. Ik had ook heel veel hulp van mijn ploegmaat Rudy Sys en van onze coach Patrick Sercu, die langs de kant stond. Achteraf kreeg ik alle eer, maar ik had veel aan hen te danken.”

Als Olympisch kampioen wekte je daarna hoge verwachtingen…

Roger: “Niets kan tippen aan Olympisch goud. Je wordt er ook altijd op afgerekend. Toen ik 22 jaar was, wist ik dat ik het beste al gehad had.”

Heb je na je carrière vlot iets nieuws gevonden?

Roger: “Ik ben gestopt met knieproblemen en wat gezondheidsperikelen, door te veel te rijden. Het interesseerde mij ook niet meer. Sportbestuurder worden zei me niets. Het was genoeg geweest. Ik heb dan 15 jaar als bediende gewerkt in een cosmeticabedrijf. Daarna gaf ik opleidingen bij Bekaert. Dat was dicht bij huis, zodat ik veel tijd had voor mijn kinderen.”

Toen ik wakker werd, was ik blind

Zoals de Spelen plotseling een hemel voor jou waren, zo heb je vier jaar geleden even onverwacht de hel meegemaakt…

Roger: “Ik liet een maagverkleining doen, omdat ik te zwaar geworden was en niet het karakter had om te diëten. Het ging ook echt niet meer. Die operatie is helemaal misgelopen. Ik raakte in coma. Ik ben op 10 januari geopereerd en werd in april wakker… Naar het schijnt ben ik twee keer bijna dood geweest, maar ik weet daar niets van. Ik reageerde op mijn vrouw als zij tegen me sprak, mijn hartslag ging dan fel omhoog; maar ook daar heb ik geen herinnering aan.

Toen ik wakker werd, was ik blind. Dan heb je echt een paniekreactie. Ik kon ook niet meer stappen en geen vork meer vasthouden. Allerlei zenuwverbindingen met mijn hersenen waren verstoord.

Er volgde een lange revalidatie. Mijn zicht kwam een klein beetje terug, 10 à 15 procent. Toen vertelde een jong dokteresje mij vlakaf dat het nooit meer zou verbeteren. Dat had ze toch beter anders aangebracht…

Je leert dan alles opnieuw wat je als klein kindje geleerd hebt: scheppen, kauwen, dingen visualiseren, je spieren onder controle krijgen… Mijn linkse tenen kan ik nog altijd niet bewegen. Mijn hersenen zeggen wel: ‘beweeg’, en het lijkt alsof ze bewegen. Maar in de realiteit gebeurt er niets, wat confronterend is. Ook met het zien is dat zo. Dat zijn dingen waar je mee moet leren leven… Da’s echt niet gemakkelijk.”

Benutten wat je wel nog kunt

Roger: “Je moet proberen te benutten wat je wel nog kunt. Mijn reuk- en tastzin zijn veel verbeterd. En als het donker is, zie ik opeens tot 70 à 80 procent! Als ik ga fietsen bij mooi weer, zie ik geen tegenliggers afkomen; maar bij donker weer kan ik soms op 300 meter afstand een nummerplaat lezen, terwijl ik niet kan zeggen of het een grijze of een rode auto is. Raar hè!

Vroeger had ik de neiging te staren: als ik iets in het vizier kreeg, fixeerde ik me daarop. Dat heb ik afgeleerd: nu neem ik ook andere dingen waar.

Lezen lukt als het mooi en scherp gedrukt is, op goed papier.”

Hoe ga je om met je beperkingen?

Roger: “In het begin denk je aan alles wat je vroeger kon. Ik ben bv. ook twee derde van mijn pancreas kwijt, waardoor ik suikerproblemen heb. Soms moet ik opeens mijn reserves aanvullen als ik aan het fietsen ben. Anders kan ik in een coma raken. Dat zijn beperkingen waar je iets aan leert doen.

Aan mijn zicht kan ik niets doen. Da’s moeilijk. Maar dan is je ingesteldheid belangrijk. Ik ben altijd optimistisch geweest. Je leert ermee leven, je moet wel.

Als mijn vrouw gaan werken is en de kinderen naar school, heb ik het soms moeilijk. Maar dan pak ik mijn fiets of een boek: plezante dingen die ik nog een beetje kan. Ik zou graag nog wat gaan werken, maar dan straffen ze je financieel… Spijtig! Ik tracht dan maar zoveel mogelijk te doen. Ik kook heel graag en help in het huishouden. Want mijn vrouw moet zo vaak voor twee zien.”

Hoe was het om bij Licht en Liefde terecht te komen?

Roger: “Ik leerde Licht en Liefde kennen via mijn revalidatiecentrum. ‘Da’s een vereniging voor blinden en slechtzienden’, zeiden ze. ‘Ik ben niet blind’, dacht ik eerst… En daarna: ‘maar ik ben wel slechtziend’. Ik heb bij Licht en Liefde onder meer kooksessies gevolgd. Achteraf ben ik nog een paar keer blinde cursisten gaan helpen, als ‘tussenpersoon’: ook ik zie niet goed meer, maar toch nog een beetje. Ik help graag mensen. En ik bewonder de moed van mensen die volledig blind zijn.”

Olympisch kippenvelmoment

Ga je naar de Spelen in Londen?

Roger: “Ja, om de vier jaar word ik uitgenodigd. Alleen Beijing heb ik gemist, want toen lag ik in het ziekenhuis. Eerst dacht ik: wat kan ik in Londen nog gaan doen? Maar als ik vrij kort bij de piste zit en ze geven me uitleg, dan kan ik nog volgen. Ik ben blij dat ik kan gaan.

Ooit mocht ik de vlag dragen in het stadion. Maar gaan kijken is nog iets helemaal anders. Een belevenis! Als je in dat Olympisch stadion bent, er zijn honderdduizend man en je ziet die vlam… In Australië zag ik de aboriginal Cathy Freeman winnen. Daar komt het haar nog altijd van recht op mijn armen. Iedereen schreeuwde haar vooruit, er was op dat moment geen racisme. Dat was echt heel mooi.”

Heb je een toekomstdroom?

Roger: “Ik hoop dat ik heel oud word en veel kleinkinderen krijg. Een Olympische titel is prachtig, iets om te koesteren, maar andere dingen zijn zeker zo mooi. Iedereen die vader wordt, wordt Olympisch kampioen.”

Welke levenswijsheid wil je met ons delen?

Roger: “Probeer altijd, met de beperkingen die je hebt, het beste te halen uit jezelf. Je kunt dat! Maar je moet het willen kunnen. Laat je kop niet hangen. Doe verder! Het leven stopt niet bij een handicap. Zolang je leeft, is er hoop en leven. Zo zie ik het.”

Hartelijk dank voor je verhaal, Roger. Je bent een kampioen, maar vooral een heel fijn mens!
(Jan Dewitte)

Bron: http://www.blindenzorglichtenliefde.be/nl/Events/Artikels/621/interview-roger-ilegems, Jan De Witte

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Ik luister sneller dan jij leest11-10-2020 01:10:26
 2. Vlogger Miranda Blomsma – Wat op tafel staat bij een feestje ziet Miranda niet27-09-2020 06:09:39
 3. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 4. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 5. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 6. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 7. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 8. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 9. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 10. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 11. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 12. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 13. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 14. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 15. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 16. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 17. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 18. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 19. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 20. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 21. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 22. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 23. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 24. Laat een lichtje aan voor Marlies18-06-2017 03:06:33
 25. Introductie van slechtziende Charissa Kalloe15-06-2017 01:06:42
 26. ‘Mijn handicap is niets om medelijden mee te hebben’13-06-2017 04:06:42
 27. ‘Uit woede ben ik prompt alleen gaan wonen’08-06-2017 06:06:17
 28. ‘Ik kan nergens meer alleen heen’04-12-2016 09:12:45
 29. ‘Dit doet mij veel verdriet…’15-09-2016 07:09:50
 30. Conny (42) is overgevoelig voor licht, waardoor de zon voor vreselijke pijn in haar ogen zorgt19-07-2016 10:07:43
 31. Marble Sounds zingt voor slechtziende Marlies30-04-2016 07:04:00
 32. Visueel beperkten krijgen ‘Oog voor zichzelf’20-04-2016 09:04:53
 33. QR-code op bushokjes maakt passagiers slechtziend07-03-2016 09:03:45
 34. Brailleliga plaatst mensen in schoenen van slechtzienden07-03-2016 09:03:18
 35. Slechtziendheid: je moet het beleven om het te begrijpen07-03-2016 08:03:49
 36. Rian Janssen-Van ‘t Leven is slechtziend maar dat is niet aan haar te zien20-01-2016 03:01:45
 37. Bijna blinde spijkerschriftgeleerde laat zich niet stoppen26-11-2015 09:11:56
 38. Slechtziend ben je samen05-07-2015 05:07:45
 39. De DogSim spits02-06-2015 08:06:30
 40. “Ik leer nu zelfs piano spelen”26-04-2015 05:04:15
 41. Gewoon slechtziend23-04-2015 07:04:57
 42. Naar de bioscoop30-03-2015 04:03:49
 43. Willem Wever – Hoe is het om slechtziend te zijn?10-03-2015 09:03:17
 44. Wechelderzande – Donker huis10-03-2015 09:03:21
 45. Slechtziende Patricia Bron vertelt over haar leven10-03-2015 09:03:29
 46. Huisje Boompje Beestje – Slechtziende Martijn10-03-2015 08:03:31
 47. Blinden en slechtzienden zetten hun talent in bij ‘Werkgroep Beter Zien’09-03-2015 05:03:29
 48. Van hot naar haar27-02-2015 03:02:45
 49. In de ban van de smartphone26-02-2015 04:02:26
 50. Oogziekenhuis story12-02-2015 04:02:09
 51. Tussen licht en donker12-02-2015 04:02:04
 52. “Ze gooide me in de beerput. Nooit noem ik haar moeder”10-02-2015 04:02:43
 53. Gerda Jakma: ‘Ik zou willen leren om me op te maken’08-02-2015 08:02:59
 54. Paper blinden en slechtzienden01-02-2015 03:02:56
 55. Hoe Lies Lefever bijna blind werd31-01-2015 09:01:39
 56. Mollepraatjes – Rotje Knor21-01-2015 02:01:33
 57. Priester Stan leidt laatste misviering29-12-2014 09:12:29
 58. Afscheid van de “fietsende pastoor”28-12-2014 09:12:14
 59. Mijn kerstboom selfie11-12-2014 09:12:41
 60. Gewoon een avondje uit02-12-2014 04:12:16
 61. Kerst etiquette op maat01-12-2014 01:12:04
 62. Ik zie je wel ik zie je niet16-10-2014 01:10:06
 63. Landmeter of slechtziend?14-10-2014 09:10:03
 64. Zielig? Nee hoor!29-09-2014 03:09:03
 65. Slechtziend ben je samen25-09-2014 03:09:04
 66. Een simulatiebril17-09-2014 09:09:07
 67. Slechtziend! Ik ben beperkt ja11-09-2014 10:09:03
 68. Toiletjuffrouw08-09-2014 01:09:08
 69. Vrijheid28-08-2014 04:08:04
 70. Video – Slechtziende Remco in Je Zal Het Maar Hebben21-05-2014 02:05:04
 71. Slechtziend opvoeden12-02-2014 05:02:25
 72. Ik zie, wat jij niet ziet – Ismae Van Gils10-02-2014 07:02:09
 73. Slechtziende Kathleen – “Ervaring haal je niet uit boeken”09-01-2014 08:01:01
 74. Domie vertelt: Een druk bestaan06-11-2013 02:11:00
 75. Interview Roger Ilegems03-11-2013 10:11:01
 76. “Hier vind ik tenminste de ingang”16-09-2013 05:09:02
 77. Leven als VIP: Blend in04-09-2013 11:09:52
 78. Domie vertelt: Hokjesgeest10-06-2013 02:06:18
 79. Gehandicapte vergeten bij oorlogsmonument15-05-2013 01:05:04
 80. ‘Slechtziend is het leven ook de moeite waard, dat weet ik inmiddels’20-01-2013 09:01:38
 81. ‘Wat ik het meeste mis, is flirten’25-08-2012 03:08:29
 82. Lies Lefever staat deze zomer op de festivalpodia, haar zoontje gaat voor het eerst op vakantie met Kazou23-08-2012 07:08:25
 83. Stieneke is bijna blind, Femke is haar vriendin12-05-2012 05:05:18
 84. Video: Wat zie je als je niet kunt kijken?21-03-2012 01:03:59
 85. Video: Met andere ogen21-03-2012 12:03:59
 86. Video: Leven met beperkingen21-03-2012 12:03:51
 87. Video: Kennismaking met slechtziendheid21-03-2012 12:03:59
 88. Video: Slechtziende Ezyo21-03-2012 09:03:06
 89. “Wij zijn soms beter dan de andere kinderen”26-11-2011 07:11:29
 90. Omgaan met verminderd zicht16-11-2011 06:11:09
 91. Als slechtziende is zelfstandig leven goed mogelijk …22-10-2011 07:10:30
 92. Het laatste begijntje ter wereld13-07-2011 06:07:18
 93. Kiezen is de kunst07-06-2011 09:06:46
 94. Sinds trombose kan boekenwurm niet meer lezen07-06-2011 06:06:25
 95. ‘Vroeger baalde ik wel op het strand’05-06-2011 01:06:10
 96. ‘Als ik niet meer zou kunnen zien, zou ik er niet meer willen zijn’05-06-2011 01:06:02
 97. Jeanne Van Hooff vierde 102de verjaardag05-06-2011 01:06:16
 98. ‘Ik wil gewoon functioneren’05-06-2011 01:06:14
 99. Liefde heeft geen ogen nodig05-06-2011 12:06:46
 100. “Er is nog veel de moeite waard”05-06-2011 12:06:42
 101. “Die witte stok valt me zwaar”05-06-2011 12:06:39
 102. Annelies en David: “We trouwen als elfen”05-06-2011 12:06:47
 103. Een stadswandeling met Arie Breedijk (ernstig slechtziend)05-06-2011 12:06:27
 104. Sebastiaan de Graaf: ‘Ik wil niet betutteld worden’05-06-2011 12:06:00
 105. Slechtziende Michael maakt indruk op Pieter Aspe05-06-2011 12:06:41
 106. Het oog in de gang05-06-2011 12:06:58
 107. Slechtziend koppel kiest voor een kindje05-06-2011 12:06:56
 108. Karin, slechtziende moeder van Ignace en Iris05-06-2011 12:06:04
 109. “De ‘perfecte mens’ verdient een schop onder zijn kont”05-06-2011 12:06:15
 110. Campagne over humor en doorzettingsvermogen stelt beeld van ‘zielige’ gehandicapte bij05-06-2011 11:06:57
 111. Wazig wereldbeeld05-06-2011 11:06:56
 112. ‘Als de gezichten wazig worden’05-06-2011 11:06:09
 113. “Niet vrij kunnen bewegen weegt zwaarder dan handicap zelf”05-06-2011 11:06:48
 114. Van gewoondruk naar grootdruk: Het verhaal van Gregory Dunker05-06-2011 11:06:33
 115. Van gewoondruk naar grootdruk: Interview met Karolien De Zomer05-06-2011 11:06:55
 116. Een telefonisch en e-mailnetwerk van ervaringsdeskundigen05-06-2011 11:06:57
 117. Met witte stok toch krant lezen05-06-2011 10:06:55
 118. Onderzoekster Marjo Crombach05-06-2011 10:06:38
 119. Omgaan met slechtziendheid doe je samen05-06-2011 10:06:01
 120. Hoe is het leven als blinde of slechtziende?05-06-2011 10:06:38
 121. Maurice Baens is bijna blind, maar geniet van het leven05-06-2011 10:06:09
 122. “Ik zie overal lichtvlekjes”28-05-2011 05:05:11
 123. Blinde vlekken28-05-2011 04:05:41

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2015 – 10:20