Biografie van Gerrie Henderson Elbrink

Inhoudsopgave

SLECHTE OGEN

Op zondag 6 december om 07:00 uur werd ik geboren te Gorichem.

Na negen maanden constateerde mijn moeder dat ik slechte ogen had. Onderzoek in Leiden wees uit dat ik alleen felle kleuren en donker en licht van elkaar kon onderscheiden. Toen ik eenmaal 5 jaar was ging ik naar de kleuterschool en met 6 jaar naar de grote school, twee straten verderop van waar ik woonde.

Ik kon weinig zien wat er op het bord geschreven werd en daarom moest ik van de juf vaak vooraan bij het bord op een trapje staan, dit vond ik zo eng dat ik er telkens weer van begon te rillen.

Ik droeg in die tijd een bril maar omdat ik deze vaak afgooide, kreeg ik regelmatig straf van de juf met een paar tikken op mijn handen. In die tijd werd ik vaak uitgescholden voor brillenjood en dit vond ik als kind erg moeilijk. Op een gegeven moment nodigde meneer van de Zouwer mijn moeder uit om te zeggen dat het zo niet meer langer ging. Later dat jaar ben ik voor het eerst naar Bartimeus gegaan, een school voor blinden en slechtzienden. Ik weet het nog precies, het was 3 maart 1941 op een dinsdag. Mijn moeder bracht me weg die dag en ik werd ontvangen door juffrouw Adie. Ze vroeg meteen of ik ook mee wilde eten.

PASEN

Ik weet nog dat ik het afschuwelijk vond en naar mijn moeder schreeuwde dat ik met haar mee wilde en dat ik achter haar aan holde. Juffrouw Griep kwam me tegemoet en zei me dat mama me over drie weken weer zou komen halen. In die tijd was mijn moeder nog erg jong en ze moest veel werken om geld te verdienen, dit deed ze bij de familie Sluier in Gorichem.

Ik zou haar gemiddeld 3 keer per jaar zien, met Pasen, kerst en de grote vakantie. Ik leerde op school lezen, schrijven en ook het brailleschrift. Ik verheugde me op de Paasvakantie want dan zou mijn moeder me weer komen halen. Die ochtend, het was half 8 toe we met zijn allen aan tafel zaten, kwamen alle ouders hun kinderen halen, de ene na de andere. Op een gegeven moment was iedereen weg, behalve ik. Ik was als enige overgebleven en ik begreep niet waarom. Ik werd naar het paviljoen voor meisjes gebracht en daar in bad gedaan en het was ondertussen een uur of half zeven toen de bel ging. Aan de deur stonden twee Duitse soldaten. Ze moesten Gerrie hebben. Het was in die tijd oorlog maar ik begreep absoluut niet waarom ik met die soldaten mee zou moeten. Maar ze namen me mee.

Pas onderweg kwamen de soldaten tot de ontdekking dat ze de verkeerde Gerrie te pakken hadden en ik werd weer terug gebracht.

Diezelfde nacht om half 1 kwamen mijn Opa én mijn moeder me op de Fiets van uit Gorichem me toch nog halen. Op de terugweg zat ik bij mijn moeder achterop. De hele paasvakantie heb ik thuis doorgebracht. Toen ik na de vakantie weer op Bartimeus was begon ik al aardig te wennen. Ik had er een vriendinnetje die Toos heette. Mijn eerste rapport was zo goed dat ik een klas mocht overslaan. De heer Fokker leerde ons psalmliederen en van hem mocht ik altijd als eerste een psalmliedje uitkiezen, ik werd altijd een beetje door hem voorgetrokken. Het ging echt goed op school.

In 1943 werd het hoofdgebouw van Bartiméus ingenomen door de Duitsers en wij moesten naar de Mandenmakerij. We sliepen daar in die tijd samen in een ruimte met de leiding. Ik had het eerste bed en naast mij lag Toos. Toos was altijd bang om ’s avonds alleen naar het toilet te gaan en daarom ging ik dan met haar mee. We werden dan regelmatig gesnapt door juffrouw Adrie. Soms was het kabaal buiten zo erg dat we allebei niet naar het toilet durfde en dan van angst in ons bed plasten.

De tijd van de grote vakantie was weer aangebroken en we gingen voor zes weken naar huis. Eigenlijk zouden we vijf september weer naar school moeten maar omdat de hongerwinter was aangebroken bleven we thuis. Mijn moeder kreeg van de burgemeester altijd wat extra geld omdat ze een gehandicapt kind had en daarom hebben we het geluk gehad dat we geen honger hebben hoeven lijden. De school is een jaar dicht gebleven. Ik herinner me nog de bombardementen en hoe we dan met de hele familie onder de trap of in de kelder dekking zochten.

TOOS GAAT VAN SCHOOL

Het was 1945 en vijf mei was natuurlijk de bevrijding. We gingen vijf september weer naar school en Toos was er ook met haar moeder maar die kregen ruzie met Juffrouw Voorhoeven en die stuurde Toos naar huis. Toos was nu 17 jaar en ze is daarna snel getrouwd. En ik zat weer op school.

Ik had zelf de leeftijd van 12 jaar en zat in de vijfde klas. Ik had veel verdriet omdat mijn vriendin Toos van school weg ging.

Met de andere kinderen sloot ik niet zo snel vriendschap, want ik vond de anderen erg zielig.

Op school ging het heel goed. In deze tijd voelde ik wel aan dat het huwelijk tussen mijn ouders niet goed ging.

Op school had ik erg goed contact met de leiding en met een juffrouw in het bijzonder, dit was juffrouw Adrie.

In de grote vakantie van 1947 zou ik naar huis toe gaan. Maar mijn moeder bracht me terug omdat ze in die tijd een vriend had, Phillip Zuikerboom en ze vertrok naar Limburg. Ze zou me laten weten als ze was aangekomen. En om half 12 ’s avonds maakte de directie me wakker omdat er een telegram was gekomen waarin stond dat ze was aangekomen. Ik snapte er niks van en vroeg me af of mijn moeder daar dan woonde. Ik begreep het niet.

Ik had altijd al een angst voor onweer en omdat ik zo bang was ben ik weggelopen naar mijn vader in Gorichem. Onderweg vroeg ik of aan een man of hij me wilde begeleiden. Ik kwam pas in de avond aan. Op de radio was er al bekendheid aan gegeven dat er een blind meisje was weggelopen.

Toen ik bij mijn vader was, ben ik ook weer weggelopen, dit keer naar mijn opa en oma.

Daarna ben ik weer terug gebracht naar Bartiméus door mijn Opa, ik miste mijn moeder heel erg en ben toen weer weggelopen.

Mijn vader zei dat hij me naar het gesticht zou brengen als ik nog een keer weg zou lopen. Desondanks ben ik toch weer weggelopen naar mijn moeder.

In die tijd woonde ik met mijn moeder bij mijn opa en oma (zij waren niet zo aardig). Burgemeester Rappart heeft er voor gezorgd dat we een huisje kregen. Het huis stond in de Torenstraat 4 in Gorichem. Er was een mooie grote kamer en een bedstee. Die bedstee vond ik helemaal het einde.

EEN NIEUWE MAN VOOR MIJN MOEDER

De relatie tussen mijn moeder en Phillip was beëindigd en mijn moeder werkte in die tijd in een wasserette. Ik ging altijd mee om te helpen met het mangelen en persen. In die tijd zette mijn moeder een contactadvertentie. Ze kreeg wel 65 reacties.

Ze maakte wat afspraakjes en ik ging dan mee. Vaak zei ik dan dat ik het niks vond. In die tijd had ik ook een vriendschap met Corrie, en op een middag, toen ik met Corrie een bootje was gaan huren had mijn moeder weer afgesproken met een man die op de advertentie had gereageerd. Ik was zo benieuwd dat ik na een uur al naar huis wilde om te zien wat voor een man het was. Thuis aan gekomen stelde mijn moeder me aan hem voor, zijn naam was Houwelingen. Ik vertelde mijn moeder achteraf dat deze man me beviel en ik hem best als vader zou willen hebben. 8 februari 1949 zijn ze getrouwd.

Hij had drie kinderen, de oudste was 19, de middelste 18 en de jongste was 17. Ik was het vierde kind dat er bij kwam en ik was 16. Ze hadden een dolgelukkig huwelijk samen. Ik was heel weinig thuis in die tijd.

BARTIMEUS

1 mei 1950 ben ik groepsleidster geworden bij Bartiméus. Ik ging de agogische kant op, studeerde veel, ging op dinsdag en donderdagavond naar school en na twee jaar had ik mijn diploma op zak. In totaal heb ik in die tijd dat ik bij Bartiméus werkte 7 diploma’s gehaald.

Na vijf jaar wilde ik de blinde wereld verlaten en ben gaan doorsolliciteren. Dit was niet eenvoudig, doordat ik blind was, was solliciteren extra moeilijk. Ik vermoed dat ze dachten dat een blinde niet met jongeren zou kunnen werken, ik zou immers hun kattenkwaad niet kunnen opmerken. Bij elkaar duurde het 3,5 jaar voor ik aan de bak kwam. Ik ben gaan werken bij de kinderbescherming aan de Noordvliet 19 en werkte met jongens tussen de 16 en 19 jaar. Ze stonden er op dat ik hun groepsleider werd. Na 5 jaar werd de instelling gesloten. Van de ene op de andere dag had ik een nieuwe betrekking. Ik ging werken aan de Kleiweg in Rotterdam met jongens tussen de 10 en 16 jaar, we hadden een eindeloze tijd. We zeilden, roeiden en kanode, en eens per jaar gingen we met zijn allen op kamp. in totaal heb ik hier 7 jaar gewerkt en daarna ging ik naar het Kortenaerhuis in Overschie. Weer met oudere jongens. Hier werkte ik vier jaar en in deze periode was het ook dat ik mijn man Herman ontmoette.

HERMAN

In ’76 had ik mijn eerste huisje, ik woonde op de eerste verdieping van een flat. Herman woonde op de 3de verdieping. Onze eerste ontmoeting was beneden bij de brievenbus. Ik geloof dat ik hem vroeg of hij wist of de post al was geweest, we maakten een praatje samen en hij nodigde me uit om een pilsje te komen drinken. Ik herinner me dat ik dacht, misschien heeft deze man hulp nodig en kan ik hem ergens mee helpen. Later zijn we samen uiteten geweest en zo is het min of meer gekomen. Herman was Drogist. In 1860 al opende zijn overgrootvader de eerste Henderson drogist.

Hij had al drie kinderen uit een eerder huwelijk. Zijn vrouw was een jaar eerder overleden. 11-5-1979 zijn we getrouwd. Het was een goed huwelijk, voor mij was hij als een vader en een man tegelijk. Het kon een driftkop zijn. Het contact met zijn kinderen was verslechterd sinds ons trouwen. Maar het was een lieve man en ik vond het erg prettig dat hij me niet als een blinde behandelde. Zelf was ik ook erg avontuurlijk en sleepte Herman overal mee naar toe. Hij ging vaak mee naar mijn werk en kon het erg goed vinden met de kinderen. Ook gingen we vaak varen met zijn schip.

Niet lang na ons trouwen ben ik gestopt met werken. En iedere zomer gingen we vijf maanden naar de Bieschbos op vakantie. Het was een heerlijke tijd. In 1980 zijn we verhuisd naar de Litulisingel, dit was een zes kamer woning in Ommoord. Hier hebben we jaren gewoond en we hadden het goed samen. In 1995 hebben we vreselijk nieuws gekregen. Hermans zoon was onverwachts overleden aan een hartinfarct. Niet lang daarna werd Herman zelf ziek en we zijn daarom in 1997 verhuisd naar een kleinere woning dichter bij allerlei voorzieningen. Herman kon niet meer lopen en had erg veel pijn aan zijn handen. Ook had hij al een paar keer een hartinfarct gehad. Hij werd gedotterd en in die tijd was dat nog zo bijzonder dat hij gevraagd is hier een spreekbeurt over te houden voor studenten. Maar het was een zware periode.

Nu is het alweer zeven jaar geleden dat hij is overleden. Na zijn overlijden ben ik veel verhuisd. Het was een grote strijd om over de eenzaamheid heen te komen. Pas nu naar 7 jaar zie ik weer hele kleine lichtpuntjes uit het donker te voorschijn komen. Sinds elf maanden woon ik in een verzorgingscentrum te Rotterdam en ik wil graag de draad weer oppakken. Met de dag gaat het steeds wat beter.

Ik wil mijn persoonlijkheid weer terug vinden.

Ik wil trachten er nog het een en ander van te maken.

Ik wens jullie, en in het bijzonder mijn lotgenoten heel veel succes, voor nu en in de toekomst.

Gerrie Henderson-Elbrink

Bron: Gerrie Henderson Elbrink, 4 februari 2008

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Waar blijft de eerste weervrouw in een rolstoel?18-07-2020 06:07:10
 2. Voor blinden en personen met autisme blijft lockdown duren01-07-2020 05:07:45
 3. “Ik voel me nu pas echt beperkt”20-05-2020 06:05:18
 4. “Ik ben blind en kan afstand van ‘social distancing’ niet inschatten”25-04-2020 07:04:39
 5. ‘Ontwijk zelf mensen met witte stok, want zij kunnen je niet waarnemen’23-04-2020 06:04:50
 6. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 7. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 8. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 9. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 10. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 11. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 12. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 13. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 14. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 15. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 16. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 17. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 18. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 19. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 20. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 21. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 22. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 23. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 24. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 25. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 26. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 27. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 28. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 29. De vijf belangrijkste knelpunten voor mensen met een beperking in Nederland15-06-2017 10:06:51
 30. Blinde man verklapt wat nou het ergst is aan blind zijn14-06-2017 05:06:16
 31. Column “Blind”14-06-2017 03:06:45
 32. Blind autoruiten wassen14-06-2017 03:06:56
 33. “België moet tandje bijsteken voor integratie mensen met een handicap”13-06-2017 02:06:19
 34. Videoverhalen “Zonder grenzen”12-06-2017 04:06:45
 35. Blinden en slechtzienden en hun “bijzondere” activiteiten10-04-2017 01:04:21
 36. “België moet tandje bijsteken voor integratie mensen met een handicap”02-01-2017 06:01:50
 37. ROC mocht blinde vrouw niet afwijzen27-07-2016 08:07:55
 38. Toegankelijkheid voor mensen met beperking geborgd14-07-2016 06:07:28
 39. Nieuw beleid nodig voor mensen met oogaandoening02-06-2016 07:06:39
 40. Wetgeving tegen discriminatie van personen met handicap uitgebreid15-04-2016 10:04:48
 41. ‘Ook invalide moet Senaat in kunnen’13-04-2016 06:04:10
 42. Nieuwe e-module intercultureel werken in de zorg Amsterdam01-04-2016 09:04:45
 43. In Polen vechten visueel gehandicapten voor hun rechten01-04-2016 08:04:49
 44. Historische dag: Tweede Kamer stemt in met VN-verdrag21-01-2016 09:01:57
 45. Kamerdebat VN-Verdrag Rechten voor mensen met een beperking15-01-2016 10:01:33
 46. KNGF Geleidehonden geeft Tweede Kamer sleutel ratificatie VN-verdrag12-01-2016 11:01:52
 47. Behandel mensen met een beperking niet langer apart15-12-2015 09:12:56
 48. VN-verdrag voor mensen met een beperking11-12-2015 07:12:51
 49. Daar zijn geen woorden voor03-10-2015 08:10:17
 50. Overheid nog werk inzake rechten van personen met een handicap01-10-2015 05:10:54
 51. ‘We zijn nog altijd tweederangsburgers’01-10-2015 05:10:54
 52. Contactpersoon voor gehandicapten in alle federale kabinetten en administraties01-10-2015 05:10:54
 53. Ieder(in) nieuwe koepelorganisatie van mensen met een beperking of chronische ziekte01-10-2015 05:10:53
 54. ‘België schendt VN-regels voor gehandicapten’01-10-2015 05:10:53
 55. Ieder(In) en Platform VG presenteren PR-Team NL voor iedereen01-10-2015 05:10:53
 56. Nederlander: ‘Buurman of collega met handicap geen probleem’01-10-2015 05:10:53
 57. De schaduw van ‘de Rechten van Personen met een Handicap’01-10-2015 05:10:53
 58. Je rechten als persoon met een handicap01-10-2015 05:10:53
 59. Ieder(in) stelt zich voor!01-10-2015 05:10:53
 60. Plasterk ‘vergeet’ mensen met handicap in actieplan01-10-2015 05:10:53
 61. Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap01-10-2015 05:10:25
 62. ‘Gemeente Rotterdam discrimineert blind echtpaar’01-10-2015 04:10:26
 63. iedereeNModel: Wie je ook bent, je kan een voorbeeld zijn!01-10-2015 04:10:26
 64. Georgia Venetakis (27), Meldert01-10-2015 04:10:26
 65. Leefwereld: Exclusief diner met een kus van de kelner01-10-2015 04:10:26
 66. Actrice mag nachtclub niet in met blindenstok01-10-2015 04:10:26
 67. Wetgeving Gelijke kansen / Gelijke rechten01-10-2015 04:10:28
 68. Discriminatiewetgeving in België01-10-2015 04:10:11
 69. Wetgeving discriminatie en gelijke rechten in België01-10-2015 04:10:43
 70. Honderden rolstoelen palmen Europese wijk in Brussel in01-10-2015 07:10:20
 71. “Willen actief deelnemen aan maatschappij, niet geleefd worden”01-10-2015 07:10:48
 72. Scheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebben23-07-2015 12:07:08
 73. Beperking geen belemmering bij voogdijzaken16-07-2015 02:07:02
 74. Maak kennis met Mentor Support!07-07-2015 07:07:27
 75. ‘Zorgkinderen kunnen ook naar reguliere kinderopvang’26-06-2015 05:06:42
 76. Zo voelt het als je een beperking hebt25-06-2015 08:06:33
 77. Minister Peeters ontmoet blinden en slechtzienden in Middelheimpark23-06-2015 08:06:48
 78. Instemming plan van aanpak VN-verdrag gehandicapten16-06-2015 09:06:41
 79. Europees parlement keurt resolutie over rechten van personen met een handicap goed16-06-2015 06:06:43
 80. Kabinet stemt in met plan van aanpak VN-verdrag rechten van personen met een handicap13-06-2015 07:06:44
 81. Een onzichtbare minderheid03-06-2015 08:06:34
 82. Mensen met beperking nog altijd op grote schaal uitgesloten21-05-2015 06:05:27
 83. Campagne voor gelijke positie gehandicapten trapt af bij de VARA16-05-2015 01:05:18
 84. “Europa werkt mee aan participatie mensen met een beperking”09-05-2015 07:05:55
 85. Horizon College Hoorn discrimineerde blind meisje08-04-2015 06:04:16
 86. Jongeren met en zonder beperking maken clip10-03-2015 08:03:07
 87. Inleven in wereld van blinden – Campagne visuele handicap – VTM Nieuws10-03-2015 08:03:52
 88. Inleven in wereld van blinden – Campagne visuele handicap – VRT Nieuws10-03-2015 08:03:24
 89. Hoe omgaan met blinden?10-03-2015 08:03:20
 90. Gelijke kansen en diversiteitsplan van de Vlaamse Overheid toegelicht en besproken in het parlement25-02-2015 08:02:58
 91. ‘Ik heb een droom’ (door Vincent Bijlo)24-02-2015 07:02:30
 92. Waarom praten mensen op kleinerende wijze tegen mensen met een handicap?09-02-2015 08:02:15
 93. Twee CD&V-raadsleden in OCMW voor de prijs van één04-01-2015 09:01:02
 94. Gehandicapte wordt te veel uitgesloten06-10-2014 08:10:11
 95. België moet meer werk maken van inclusie van personen met een handicap04-10-2014 10:10:02
 96. Inclusieve samenleving27-06-2014 12:06:02
 97. Inclusie in Vlaanderen: Ja, maar niet teveel16-01-2014 04:01:06
 98. Paus over problemen van mensen met een handicap14-01-2014 12:01:48
 99. 3 generaties Deel 329-09-2013 07:09:30
 100. 3 generaties Deel 120-09-2013 04:09:47
 101. “Een handicap kan ook een cadeau zijn”16-09-2013 05:09:24
 102. Grote belangstelling voor allereerste uitreiking Handi-Awards19-05-2013 06:05:19
 103. “Hoog tijd voor een nieuwslezer in rolstoel01-06-2012 07:06:28
 104. Bisdom Breda start project voor meer integratie van mensen met beperking16-01-2012 06:01:30
 105. “Wij komen vaak achteraan”05-06-2011 01:06:24
 106. Bij de jeugdbeweging05-06-2011 01:06:11
 107. Biografie van Gerrie Henderson Elbrink05-06-2011 01:06:11
 108. Als het kind maar een naam heeft – Wat heet anders?05-06-2011 12:06:18
 109. Uit het dagboek – Monique en Robin05-06-2011 12:06:14
 110. Humor slijpt de scherpe kantjes van verdriet05-06-2011 11:06:50
 111. Al twintig jaar actief voor slechtzienden05-06-2011 11:06:08
 112. Évacuez ces îles!05-06-2011 11:06:04
 113. Ontruim het eiland05-06-2011 10:06:18
 114. Lede werkt aan integratie van gehandicapten05-06-2011 10:06:40
 115. Integratie op de arbeidsmarkt05-06-2011 10:06:27
 116. Integratie in het onderwijs05-06-2011 10:06:07
 117. Integration in the education system05-06-2011 10:06:34
 118. Integration on the labour market05-06-2011 10:06:03
 119. Integratiedoelstellingen rond blinde en slechtziende personen05-06-2011 10:06:38
 120. Integratie van gehandicapten05-06-2011 10:06:49
 121. Stijlvol schrijven over mensen met een handicap05-06-2011 10:06:23
 122. Charter voor integratie van gehandicapten05-06-2011 10:06:10
 123. Slechte start, verrassend goed leven05-06-2011 10:06:05
 124. Europa heeft 12 miljoen euro veil voor integratie gehandicapten29-05-2011 12:05:50

Laatst bijgewerkt op 4 oktober 2015 – 13:08