Wandeling te Duffel voor blinden en slechtzienden

Wandeling te Duffel voor blinden en slechtzienden

Olly was vanmorgen lekker actief en dat zou ook nodig zijn deze namiddag want ik ging wandelen samen met een boel blinden en slechtzienden alsook ziende begeleiders van de wandelclub in Duffel. Ik had eerder al afgesproken met Marleen nadat ik twee weken geleden op de radio geweest was.

Olly had thuis keurig busy busy gedaan, en dus kon ik met een gerust hart de bus nemen. Alles verliep prima en ik stapte af aan het station. Olly kon niet snel genoeg de deur aanwijzen en mij naar binnen leiden, wooow! Maar een minuutje later begreep ik ook waarom: Dany en Indy stonden aan het loket aan te schuiven en gingen naar huis! Ik zou maw nog tot Lier met Dany in de trein zitten en dat zag ik zeker zitten, yes! Uiteindelijk hebben we nog wat kunnen bijkletsen en dat was zeker fijn.

In Mechelen werd ik meteen opgewacht en naar het perron gebracht waar de trein van Leuven vandaan kwam want daar zou Marleen, Olly’s pleegmama, van afstappen zodat we samen van Mechelen tot Duffel konden treinen. En ja hoor, zo geschiedde het! En Marleen kreeg direct een korte maar erg uitbundige begroeting van Olly die ff opsprong tegen haar, foei Olly! Maar ze was zo superenthousiast, wohoooow! De treinrit verliep heerlijk; Olly zat lekker naast mij en gedroeg zich perfect.

In Duffel werden Marleen en ik afgehaald door Marjolein die dit alles georganiseerd had. We gingen naar de achterkant van het station en daar stond al een heel groepje ons op te wachten. Er waren best veel geleidehondgebruikers, 3 van het BCG, 3 van de Vrienden der Blinden (Koksijde) en 1 van Blindengeleidehondenschool Genk.

Rond 14u, het werd inmiddels al aardig druk maar ook fris na al dat stil staan, bleek het tijd voor een fotoshoot voor enkele kranten. Dat was wel ff druk allemaal en Olly was maar aan het snuffelen en probeerde uiteraard kennis te maken met andere hondjes. Na wat afleiden, lukte het toch goed haar te laten zitten, al is Olly wel niet zo’n poseermadam en staat ze of niet goed recht, of kijkt ze opzij of staat ze met haar poep naar de lens toe ofzo, smile.

Een geleidehond van een andere school besloot zo maar eens ineens uit het niets uit te varen naar Olly: grommen, blaffen en bespringen! Ocharme ons Olly … Dit gebeurde dan enkele minuten later nog eens een keertje waarop Olly besloot wijselijk niet meer in de buurt van die hond te willen komen … ik geef haar groot gelijk!

Jeller van Jul en Zarko van Gerry staan buiten aan het station te poseren:

De uitleg rond de wandeling verliep allemaal wat chaotisch. Waar was de groep voor de 6,5 km en waar die van de 12 km? En was alles goed bepijld / bewegwijzerd of moest je echt met iemand van de wandelclub of met de ganse groep meegaan? Was er genoeg groen langs de kant om de hondjes eventueel uit te laten? Marleen en ik vonden gelukkig al gauw de 6,5 km-groep en vertrokken in een mag ik wel zeggen supersnel tempo … Olly was weer helemaal niet bij te benen, haha. En ze hijgde enorm … Ja, ze trok wel wat, zeker ook om voorop te kunnen lopen, maar ook van opwinding volgens mij.

We liepen dan ook in een heerlijke omgeving: een park, een stuk bos en vervolgens een heel lang stuk langs de Nete, knap! Het was bovendien stralend fris winterweer en in combinatie met de schitterende omgeving, had Olly wel zoiets van: hier wil ik loslopen! Na een kwartiertje ging Olly gelukkig al wat rustiger al probeerde ze wel steeds de leiding van de groep te nemen. Ze bleef wel keurig werken … good girl :)!

Op het einde van de wandeling besloten Marleen en ik samen met Sonja (van de wandelclub) Olly nog ff los te laten in het park waar we in het begin ook gewandeld hadden. Zo’n prachtige omgeving: gras, bomen, struiken, vijvers, eendjes, …!!! Olly kon zich lekker uitleven!!! Ik schrok ervan dat ze niet in het water ging (al probeerde ze wel maar volgens mij was de rand te lang). Na 5 minuutjes heb ik Olly maar weer ingetuigd want ze was weer obsessief op zoek naar eten en dat zint me niet echt. Er was natuurlijk ook geen speelkameraadje en dus was ze al snel uitgerend.

Dan op zoek naar de zaal, ook geen sinecure. We waren ff verkeerd gelopen maar al snel vonden we de juiste zaal toen we de andere groep van de 6,5 km zagen voorbijkomen aan de overkant. Het was aan onze kant te doen enkele meters verderop, yes.

In de zaal heb ik Olly meteen maar laten drinken uit een emmer die in de gang net voor de zaal gezet werd. En dorst dat Olly had, hihihi.

Ik ging naast Marleen zitten en over mij zat Gerry met geleidehond Zarko, ook een zwarte labrador retriever. Olly heeft er sinds daarstraks een nieuwe vrijer bij: Zarko. Die 2 kunnen goed met elkaar opschieten en verklaarden elkaar meermaals de liefde.

Het eten kwam dik een uur later: voor mij tomatensoep met brood en dat smaakte echt goed na die wandeling. Net voor het eten, kwamen de mensen van de 12 km-toer er aan en zag ik Jul met Jeller, jippie!!! Wel besloot ik net na het eten dat ik niet meer al te lang zou blijven. Anders zou ik echt veel te laat thuis zijn … En dus besloten we rond 17:30u door te gaan naar het station. Marcel en Jos, de man van Sonja van de wandelclub, besloten ons met een busje naar het station te brengen. Dan had ik ook nog wat tijd om Olly daar uit te laten en kon Marleen rustig een treinkaartje kopen.

Olly lanterfante wat aan het station maar een poepje of plasje kwam er niet. Marleen kon ook niet verder want het loket was al gesloten. We wandelden samen naar het juiste perron en hebben er nog een tijdje met een man staan praten die thuis ook een golden retriever heeft.

Ik merkte weer dat Olly toch wat angstig is soms en ook snel afgeleid is. Als er treinen passeren, gaat ze al wel eens staan als ik haar heb gevraagd te zitten. En de man met wie we praatten, lokte Olly met de stem en Olly stond meteen recht en trok naar de man terwijl ze ook moest blijven zitten. Zo zie je maar, jong en dolenthousiast, net als mij dus :). Olly is over het algemeen heel snel afgeleid als mensen haar lokken, roepen, aaien of op een andere manier aanhalen en dan gaat ze niet meer naar mij luisteren. Leuke woordjes, een knuffel, grappige lokgeluidjes e.d. zijn voor een (geleide)hond altijd interessant en worden als beloning gezien. Dat mogen ze enkel van het baasje krijgen!

Marleen dropte me nog op de juiste trein richting Turnhout. Die zat lekker vol en ik kon nog maar net met Olly gaan zitten. Olly was heel rustig en braaf al ging ze wel enkele keren van down naar sit omdat mensen anders op haar staart zouden trappen. In de zaal was daarstraks een vrouw op haar staart getrapt en dat was ze schijnbaar nog niet vergeten.

De trip naar Turnhout verliep lekker. Ik had geen hulp gevraagd want ik ken het station echt heel goed. Olly volgde de meerderheid van de mensen en zo kwam ik automatisch bij de bushaltes terecht. ‘k Heb een busje naar huis genomen en Olly ging weer lekker met haar voorpootjes over de trapjes midden in de bus net naast de uitstapdeur liggen. Grappig hoor! Zo kan ze haar evenwicht ook bewaren want anders vliegt ze van hier naar daar.

Dan nog een goei stukje te voet gegaan langs het dorp. Olly liet wederom iets grappig zien dat ze echt elke keer doet … Zij koos de weg over ipv naast het kerkplein en ik volgde haar; ik kon me echt wel genoeg oriënteren om te weten waar ik me bevond. En jawel hoor … Olly gaf opnieuw de kerkdeur aan!!! Olly en de kerk, ze heeft er echt iets mee. Bij Marleen is ze nooit naar de kerk geweest, en in opleiding ook niet, maar nu bij mij wil ze elke keer naar de kerk gaan als we over dat plein lopen. Wat lollig maar het hoort natuurlijk niet, dus ik heb Olly maar gauw terug op het rechte pad gezet, al moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn lach moeilijk onder stoelen of banken kon steken en dat Olly misschien onbewust juist daardoor aangemoedigd wordt die deur ook de volgende keer opnieuw te zoeken. Ik zal volgende keer proberen echt wat beter hierop in te spelen, of om haar anders links te laten lopen en pas helemaal op het einde naar rechts te laten gaan zodat we langs de ketting kunnen gaan. Ik denk altijd maar: ik volg Olly, want er kan links van mij vanalles op het plein staan, maar ik zal wel zien wat Olly doet en of er eventueel iets op het plein staat als ik vraag links aan te houden. Want ze lapt mij die kerkdeur dus echt elke keer, al was het nu wel zeker een maand geleden dat ik nog eens over het kerkplein ben gegaan.

Ik ben thuis uitgeteld aangekomen. Wel heb ik een heerlijke dag gehad hoor en Olly zeker ook!!!

Bron: Kim Bols, 24 februari 2006

***

Jong en oud leren omgaan met blinden

DUFFEL

Studenten organiseren sensibiliseringscampagne als stagewerk

De eerstejaarsstudenten Handelswetenschappen van de Brusselse hogeschool ESHAL kregen bij de start van het academiejaar de opdracht een project uit te werken waaruit zowel hun organisatietalent als hun aanleg voor teamwork moest blijken. Een gezamenlijke brainstorm leidde Marjolein Weymiens en vijf van haar medestudenten uiteindelijk tot een sensibiliseringscampagne rond blinde en slechtziende personen.

De dag begon in het derde jaar van het Sint-Norbertusinstituut. “Aan de hand van een viertal workshops wilden we de leerlingen laten voelen hoe het is om blind te zijn en welke problemen die mensen dagelijks ondervinden, zegt Marjolein.

“We hadden onder meer een hindernissenparcours dat ze geblinddoekt moesten afleggen, maar evenzeer ook informatie over de hulpmiddelen die blinden gebruiken. Het was de bedoeling het louter informatieve te combineren met doe-activiteiten en aan de reacties van de leerlingen te horen, denk ik wel dat we daarin geslaagd zijn.

Het andere deel van het opzet was om ook volwassenen te leren omgaan met blinden en daarvoor hadden de studenten een wandeltocht – 6,5 of 12 km – in en rond Duffel op touw gezet. Hierbij werden blinden of slechtzienden uit heel Vlaanderen begeleid door veertig dolenthousiaste leden van wandelclub WSV Neteland.

Eén grote bende

“We hebben een oproep gedaan via internetforums voor blinden en uiteindelijk zijn er vijftien personen op af gekomen. We vreesden dat het voor iedereen moeilijk zou zijn maar uiteindelijk was er een heel goede verstandhouding, merkt de studente op.

“Het is inderdaad fantastisch, beaamt Luc Bernaerts van WSV Neteland. “Een hele ervaring om mee te maken. De meeste blinden moeten niet eens begeleid worden want die hebben een hond bij. Het enige dat we moeten doen, is verwittigen als er een hindernis is. Ik had gedacht dat we zouden moeten slenteren maar we kunnen onze gewone tred aanhouden. Er was zelfs een hond die we hebben moeten intomen want tegen zijn tempo hadden we die twaalf kilometer nooit gehaald, lacht Luc.

Twee begeleiders

“Ik vind het toch bijzonder knap dat jonge mensen het aandurven om een evenement als dit te organiseren. In het begin was er nog een beetje onzekerheid omdat het niet evident is om een lange tocht met een vreemde te moeten wandelen. Daarom dat er ook twee begeleiders per blinde waren voorzien. Op die manier hadden we een dubbel contactpunt, maar uiteindelijk is het toch één grote bende geworden.

“Na de wandeling gaan we nog genieten van een lekkere spaghetti of soep en als afsluiter is er nog een concert van het Duffelse muziekensemble Affiatamento. Maar een dikke chapeau voor de organisatie: het was een geslaagde dag!, besluit Luc Bernaerts.

“Leuk met mensen onder elkaar

Blinde Nicole Wellens

“Het was heel tof om hieraan te kunnen deelnemen, vooral omdat je met mensen onder elkaar bent, laat Nicole Wellens weten. Zij ziet nog wel contrasten, maar is wat men noemt juridisch blind. “Het initiatief mag morgen al herhaald worden, lacht ze. Daarvoor zullen toch eerst de honden weer op hun poten moeten staan want die lagen, naar verluidt, uitgeteld onder tafel.

Sarah SCHOETERS

Bron: Het Nieuwsblad, 28 februari 2006

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 2. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 3. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 4. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 5. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 6. Jeugd HAC ’63 ervaart hoe het is te trainen zonder zicht20-10-2017 10:10:52
 7. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 8. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 9. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 10. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 11. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 12. Hoe toegankelijk is de Groningse binnenstad? De Rook en Kuik op pad als blinden13-10-2017 05:10:33
 13. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 14. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 15. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 16. Koen dompelt zich onder in de leefwereld van Kiara27-09-2017 09:09:39
 17. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 18. Assen – Raadsleden kruipen in huid invaliden07-07-2017 11:07:27
 19. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 20. Blind voor 1 Dag – Bekijk de blog van Marion29-06-2017 06:06:45
 21. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 22. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 23. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 24. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 25. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 26. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 27. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 28. Blind voor 1 dag: ‘Iedereen praat door elkaar. Zo irritant!’22-06-2017 01:06:09
 29. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 30. Medewerkers ’t Bouwhuis verkopen ijsjes voor collega met retinitis pigmentosa22-06-2017 07:06:29
 31. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 32. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 33. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 34. Ramen zemen makkelijk? Niet als je blind bent21-06-2017 10:06:42
 35. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 36. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 37. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 38. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 39. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 40. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 41. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 42. Beringen – Kinderen beleven een dagje als andersvaliden18-06-2017 03:06:16
 43. Gordon is even blind18-06-2017 02:06:40
 44. Leven met een handicap: Een ziende wordt blind gegidst18-06-2017 01:06:49
 45. Raadsleden Aalten leren van blinden, doven en autisten15-06-2017 12:06:53
 46. Blindgang voor gevorderden14-06-2017 09:06:13
 47. ‘Blinde’ Jim Bakkum wandelt door Haarlem14-06-2017 04:06:25
 48. Blind oversteken valt niet mee14-06-2017 03:06:41
 49. Ik schrik me dood13-06-2017 04:06:56
 50. Kinderen worden even blind22-02-2017 02:02:40
 51. Schepen wandelt ‘blind’ door de Brusselse binnenstad: “Traject van normaal twee minuten”28-01-2017 09:01:06
 52. Nieuwsbrief Low Vision International november 201518-11-2015 08:11:15
 53. LVI – Nieuwsbrief november 201502-11-2015 04:11:00
 54. Stekene – Scholieren ervaren hoe het is om blind te zijn16-10-2015 06:10:39
 55. Oog voor blinden16-10-2015 07:10:58
 56. Staatssecretaris Klijnsma ondervindt hoe het is om blind te zijn16-10-2015 07:10:01
 57. Nieuwsbrief Koba Vision oktober 201415-09-2015 10:09:32
 58. Heemstede – Complimenten voor wethouder Van de Stadt22-04-2015 01:04:48
 59. Voelen, luisteren, tasten en proeven in de duisternis en toch overdag22-04-2015 12:04:22
 60. Met een blinddoek de stad door09-04-2015 07:04:35
 61. Nieuwsbrief Optelec België maart 201519-03-2015 08:03:13
 62. Lunchen zonder te zien11-03-2015 03:03:19
 63. Kok met visuele handicap10-03-2015 08:03:35
 64. Fantasten in het duister10-03-2015 06:03:51
 65. Een “blinde” wandeling voor zienden10-03-2015 06:03:49
 66. Burgemeester kookt “blind” een Turkse maaltijd10-03-2015 05:03:58
 67. Cercle speelt geblinddoekt torbal26-02-2015 09:02:58
 68. Tom Aerts heeft maar één oog22-01-2015 08:01:10
 69. Blindheidssimulatie creëert negatief beeld over blinde personen16-01-2015 11:01:03
 70. Sally-Jane Van Horenbeeck: “Zelfs ik ben blinde Peggy wat beu”09-12-2014 08:12:54
 71. Peggy uit Thuis: “Ik heb mijn portie nu wel gehad”04-12-2014 10:12:52
 72. Run to Walk doet ervaren wat sporten met een beperking is23-09-2014 07:09:06
 73. Neerpeltse ontneemt Q-Musicpresentator 24 uur het zicht (video)05-09-2014 10:09:22
 74. “Blind tikkertje spelen is niet simpel”20-08-2014 08:08:08
 75. Mol – Leerlingen maken kennis met handicaps07-04-2014 10:04:02
 76. Kinderen leren omgaan met slechtziende mensen14-02-2014 07:02:15
 77. Themakoffer laat je beperking ervaren05-02-2014 01:02:35
 78. Winkeliers zien donkere kant van visuele beperking05-02-2014 12:02:56
 79. Mensen met een handicap zijn niet “raar”02-02-2014 10:02:02
 80. “J.R. in Dallas is ook slechterik”10-12-2013 06:12:00
 81. Bedolven onder de kritiek omdat ze “Peggy” wil helpen04-12-2013 09:12:39
 82. Blinde persoon in tv-serie “THUIS”23-11-2013 06:11:31
 83. Kleuters van BS het Kompas zijn even ‘blind’25-04-2013 06:04:31
 84. Video: Rick is … voor 1 dag blind10-03-2013 06:03:38
 85. Gehandicapten geven informatie op school04-04-2012 03:04:57
 86. Oostende: Politici op de tast door de stad14-09-2011 07:09:20
 87. Maurice leert bib-bezoekers zijn wereld kennen07-06-2011 06:06:39
 88. Jeugd verkent bib als blinde07-06-2011 06:06:27
 89. Leerlingen staren zich blind07-06-2011 05:06:57
 90. Jan Bardi fietst geblinddoekt Alpe d’Huez af07-06-2011 04:06:23
 91. Blinde Bardi verkent Bokrijk07-06-2011 04:06:56
 92. Bardi’s blinde rijparcours06-06-2011 06:06:43
 93. Tentoonstelling laat je kennismaken met de leefwereld van blinden en slechtzienden05-06-2011 01:06:24
 94. ‘Onvoorstelbaar wat je nog kan met een handicap’05-06-2011 01:06:22
 95. Burgemeester Termont kookt zonder kijken05-06-2011 01:06:43
 96. Elio Di Rupo blind voor één dag05-06-2011 01:06:07
 97. Training in het donker05-06-2011 12:06:40
 98. Leerlingen volgen les met blinddoek05-06-2011 12:06:00
 99. Politici op de tast05-06-2011 12:06:22
 100. Wandeling te Duffel voor blinden en slechtzienden05-06-2011 12:06:02
 101. Uitgetest: Het handicapparcours van Brussel Stad05-06-2011 12:06:34
 102. Leerlingen ’t Kofschip zijn blind voor één dag05-06-2011 11:06:39
 103. Ontmoetingsdag brengt meer begrip voor handicaps05-06-2011 11:06:41
 104. De eenzaamheid van een uurtje leven in duisternis05-06-2011 11:06:17
 105. Leerlingen shoppen met slechtzienden05-06-2011 11:06:44
 106. “Wat is het beangstigend in het donker!”05-06-2011 11:06:24
 107. Even in de huid van een blinde05-06-2011 10:06:30
 108. In de huid van gehandicapten05-06-2011 10:06:03
 109. Studenten en mindervaliden leven week samen05-06-2011 10:06:46
 110. “Blind water inschenken is niet gemakkelijk, ik heb nogal veel gemorst”05-06-2011 10:06:06
 111. Jongeren in de wereld van blinden05-06-2011 10:06:53
 112. Leerlingen beleven blinde wereld05-06-2011 10:06:19
 113. Leerlingen worden één dag blind05-06-2011 10:06:52
 114. Anders zien met blinden05-06-2011 10:06:35
 115. Wandelles leert lopen met stok29-05-2011 12:05:23
 116. Politici ‘gehandicapt’28-05-2011 03:05:50
 117. Blind date met de avondspits in Brussel28-05-2011 02:05:29
 118. Leerlingen met handicap bootsen in huis van Pede dagelijks leven na27-05-2011 12:05:06

Laatst bijgewerkt op 29 september 2015 – 12:33