‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)

Zijn zintuigcellen verouderen in rap tempo, waardoor Vincent Bijlo zonder gehoorapparaat zo goed als doof zou zijn. ‘Als de atoombom valt, is het de vraag of ik het hoor.’ Maar hij laat zich er niet door ontmoedigen en gaat weer de theaters in.

Eerst is er de uitgestoken hand met lange dunne vingers, een moment bungelend in het luchtledige alvorens te worden geschud.

Vincent Bijlo (50), sinds het verscheiden van Jules de Corte onbetwist Nederlands bekendste blinde, oogt uitgelaten en heeft merkbaar last van verlate kriebels van een vakantie in het oosten van Duitsland.

Op de veranda van hun woning in Bunnik toont zijn vrouw, zangeres Mariska Reijmerink, kiekjes van een gelukzalige trip door de Heimat: Vincent voor de koepel van de Rijksdag in Berlijn, Vincent voor het Goethe Huis in Weimar, Vincent voor…

De monumentale decors waartegen hij poseert, kent hij alleen van horen zeggen. Van beschrijvingen van Mariska, die al 27 jaar zijn ogen vormt en, als gevolg van zijn toenemende doofheid, op gezette tijden ook voor zijn oren invalt. Nee hoor, een geleidehond heeft hij nooit serieus overwogen.

“Mariska is allergisch en dan moet de man kiezen tussen hond of vrouw.”

Bijlo spreekt over zijn blindheid nooit in termen als ‘zielig’ of ‘handicap’. Met zelfbeklag hoefde je vroeger in het gezin Bijlo te Bussum trouwens ook niet aan te komen. “Mijn ouders gingen met een grote mate van vanzelfsprekendheid met mij om. Je kunt, vonden ze, dingen niet veranderen door ze te betreuren.

“Wij hadden aan het huis een uitbouw. Mijn moeder had, vermoedelijk in Vogue, gelezen dat op een vloer met Italiaanse plavuizen een vaas met bloemen zo mooi mediterraan stond. Die trapte ik uiteraard een keer om. Ik ben blind, tenslotte. Kijk toch uit je doppen, lul,’ hoorde ik uit de kamer schreeuwen. ‘Maar mam, ik zie zo’n ding niet staan…’

Hij beschrijft de sc ne uit zijn jeugd zonder een spoor van sentiment. Als lid van de familie Bijlo moest je tegen een stootje kunnen. Zijn broer Marcel, de oudste, kwam blind ter wereld. Van de tweeling die volgde, Vincent en Esther, kon alleen het meisje zien. Voor zijn ouders moet de wereld zijn ingestort.

“Na Marcel besloten ze bewust nog een kind te nemen – blind of niet. Hij mocht niet alleen opgroeien, vonden ze. Ik heb hen dat nooit verweten.

Zeker, er was een vermoeden van een genetische afwijking, die uit zijn ogen opgemaakt kon worden. Er was enige literatuur op dit gebied en er was een gerede kans dat het mis zou kunnen gaan…

In zijn nieuwe voorstelling ‘Het Nieuwe Nu’ komt het dilemma ook aan de orde, maar druipend van de zelfspot, het handelsmerk van Bijlo. Zijn humor is als zo’n ouderwetse enveloppe met gomrand, die bij het dichtlikken in je tong snijdt. Een felle pijn die vervolgens de hele dag schrijnt.

Het idee voor zijn show is van administratieve aard. “Ik ben 50 geworden.

En dat is natuurlijk het nieuwe 30, dat snap je.” Lachend: “Toen ik 49 werd vond ik dat totale onzin, maar nu ben ik het er volkomen mee eens.”

Bovendien, merkt hij fijntjes op, is hij al 17 jaar ouder geworden dan Christus en laat hij de 3 J’s – Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison – ver achter zich.

“Op je 50ste slaat het nostalgievirus toe. Dat vreselijke vroeger-was-alles-beter-gevoel. Ik ga het hebben over hoe het geheugen ons in de maling neemt. Er zijn mensen die zeker weten dat er vroeger elk jaar een Elfstedentocht werd verreden. Maar tussen 1963 en 1985, 22 jaar lang meneer, géén tocht. Ze weten ook zeker dat Wim Kan jaarlijks op tv was.

Dat is drie keer gebeurd: 1973, 1979, 1982. En er lag, vanzelfsprekend, elke winter een dik pak sneeuw.

“Je geheugen creëert een ideaalbeeld van toen. De hang naar warme chocolademelk. Je schildert een plaatje van die tijd en dat zet zich vast in je hoofd, zijnde de werkelijkheid. En het is ook heel menselijk. Het geeft troost, je voelt je er comfortabel bij. Die goeie ouwe tijd.

“Complete ideologie n zijn erop gebaseerd. Politieke partijen als de PVV en SP teren sterk op dat gedachtegoed, exploiteren het volop. Als we de gulden maar terugkrijgen, dan komt alles goed. In het oosten van Duitsland bestaat ook zo’n hang naar de voormalige DDR. De lucht van bruinkool en iedereen had werk. En als je iets vertrouwelijks wilde zeggen, ging je gezellig met zijn allen op de wc staan, zodat de Stasi je niet afluisterde.”

Hij verbaast zich oprecht over de hang naar nostalgie die gepaard gaat met een ‘enorm cultuurpessimisme.’ “In Nederland hebben we nog nooit op zo’n hoog welvaartsniveau gestaan, nimmer zoveel spulletjes gehad.

Veranderingen zijn van alle tijden. Toen de duivelse trein kwam, waarschuwden de boeren dat de koeien nooit meer melk zouden geven.
“De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek is opgericht toen de radio zijn intrede deed, bang als men was dat nooit iemand zou lezen. Het is nu hetzelfde met televisie versus smartphone. Vele vijftigers en zestigers roepen: ‘Alles gaat naar de kloten en dat komt door al die nieuwe dingen.’

“Ik geloof daar niet in. Ik zie wel veel mensen vanaf 40 jaar die als het ware verdwaald zijn in hun leven. Ze hebben alleen hun oude ankerpunten.

Hun ouders, waar ze vandaan kwamen. En verder hobbelen ze voort over hun levensweg. Waar die heengaat, weet niemand.

“Volgens mij kun je je ertegen wapenen door je te blijven ontwikkelen.

Door altijd te leren en je open te stellen voor de nieuwe dingen van de tijd. Zonder je geforceerd als twintiger te gedragen, want dan wordt het pijnlijk. Je merkt dat veel ouderen zich terugtrekken. Klagen dat er weer zo’n gezellig ouderwetse middenstander verdwijnt, waarbij ze natuurlijk hopen dat er niet een Turk met kleedjes voor in de plaats komt. Maar als je hen vraagt: ‘Kocht je dan weleens wat bij dat buurtwinkeltje’, luidt het antwoord ontkennend. Nee, zij gaan uiteraard naar de Jumbo, dat is lekker goedkoop.”

Het is een typische Bijlo-monoloog, uitgesproken op licht docerende toon, gekruid met een prettige relativering. Dat moet hij, mijmert hij,
van zijn vader hebben. “Mijn vader was actuaris. Een leuke, dynamische, maar ook gecompliceerde man. Hij was gereformeerd opgevoed, werd voor mijn moeder katholiek, maar was een heilig overtuigd athe st. Van hem is de uitspraak:

‘De paus is erger dan Hitler en Stalin bij elkaar’.

“Hij was waanzinnig trots op wat ik deed, al liet hij dat nooit zo blijken. Misschien had hij het zelf ook gewild. Hij kon erg goed schrijven en had humor à la Godfried Bomans, alleen met meer peper. Maar hij zat compleet vast in zijn kantoorbaan. Ook iemand die bleef hangen in wat hij kende. Dan zette hij een plaat van Bob Dylan op en zei: ‘Noem mij nou één iemand die nog dit soort muziek maakt. Die bestaat niet!’

“Wat ik tegenwoordig wel mis is de oprechte woede die mijn vader nog had.

Hij was een echte PvdA’er, maar socialisten konden, vond hij, klootviolen en ladelichters zijn. Ik heb dat ook. Jeroen Dijsselbloem die zich zogenaamd boos maakt over de bonussen bij ABN AMRO.

“Dat is helemaal geen oprechte boosheid, want hij heeft daar als minister mee ingestemd. Hij weet dat het kan en mag. Dan krijg je een soort woede voor de bühne om de achterban te laten zien dat hij nog wel degelijk voor de oude socialistische idealen staat. Dat maakt de PvdA zo ongeloofwaardig.”

“Weet je dat er in 1968 Kamervragen zijn gesteld over het gezin Bijlo?

Jazeker, meneer. Toen Marcel en ik jong waren, was het doodnormaal dat je een blind kind afleverde bij een instituut. Bij mijn moeder druiste dat tegen alle moedergevoel in en mijn vader steunde haar daar volledig in.

“Mijn vader vroeg bij het GAK, het tegenwoordige UWV, een vergoeding aan om te verhuizen. Wij woonden driehoog achter in Amsterdam. Mijn ouders wilden naar Huizen. Daar was een blindeninstituut in de buurt, zodat wij thuis konden wonen. Maar een huis kopen ging niet zomaar. Je moest economisch gebonden zijn. Toch is het mijn ouders gelukt, tot op het hoogste democratische niveau dus.

“Het zou rampzalig zijn geweest als ik vijftig jaar eerder was geboren.

Dan zat ik denkelijk in een katholiek gesticht met paters die, zal ik maar zeggen, heel de dag dingetjes aan het doen waren. Ik heb mijn hele jeugd nog zonder gehoorapparaten kunnen doen en dat was op de middelbare school een zegen. Die teringherrie wil je niet missen, hoor. En je hoefde tijdens de gym en het zwemmen niet rekening te houden met die dingen die niet nat mogen worden.

“Ik hoor nu heel slecht. Zou zonder gehoorapparaat zo goed als doof zijn.

Als de atoombom valt, is het de vraag of ik het hoor. ‘Vin, de bom is gevallen jongen.’ ‘Echt, Maris?’ Er is een duidelijk verband tussen mijn blindheid en mijn afnemende gehoor. Mijn zintuigcellen verouderen in rap tempo. En die cellen komen er nooit meer bij.”

Maar voor blinden, zegt hij, is het dankzij de voortschrijdende techniek ook een fantastische tijd. Er komen, somt hij op, steeds meer apps op de markt die het bestaan van blinden verrijken. “Er is niets meer dat ik niet kan lezen. Je houdt je iPhone boven de krant, maakt een foto en het ding leest je het complete artikel voor.

“En met SmartSoles, inlegzolen die je met een draadje op een smartphone aansluit, kun je de stad door navigeren. Als je naar links moet, trilt je linker zool. Zo zijn er altijd weer nieuwe ontwikkelingen. Op den duur gaan we naar een geleiderobotje toe.”

De blinde mens heeft, vindt hij, in de hedendaagse samenleving bepaald niet te klagen. Waar vind je, zoals bij zijn favoriete voetbalclub Feyenoord, een tribune die er speciaal voor blinden en slechtzienden staat?

“Dat gezever over 020 en 010… Ik was van jongs af aan 02159, het oude netnummer van Bussum. Daar was iedereen voor die club uit Amsterdam, waarvan ik de naam niet zal uitspreken. Uit pure dwarsheid werd ik voor Feyenoord. En het is net als met blindheid – dat raak je nooit meer kwijt.

Ik vond die Amsterdammers maar mietjes. Als ze twee wedstrijden verloren, begonnen ze te huilen en moest de trainer weg. Terwijl als supporter juist je club in tijden van malheur moet steunen.

“Bij Feyenoord heb ik de blindentribune geopend. De wedstrijden zijn voor een blinde altijd mooier, omdat je er alles bij kunt verzinnen.

Leerling-verslaggevers geven via de koptelefoon live commentaar.

Aanvankelijk begonnen die ook de voetbalschoenen van de spelers en de reclameborden gedetailleerd te beschrijven, in de veronderstelling dat je blinden alles moest vertellen.

Vincent Bijlo heeft zich naar eigen zeggen altijd ver van de blindenwereld gehouden. Zijn credo: als je wilt integreren, moet je niet in een clubje gaan zitten. “Veel gelijkgestemden die zich verenigen, willen eigenlijk schuilen. Bovendien, ik geloof niet in zoiets als lotgenotencontact. Blind zijn is geen lot, het lot is het leven. Alle mensen zijn lotgenoten omdat we allen het leven delen. Daarbij: ‘lot’ staat vaak voor ‘juk’, voor een last. Ik heb geen zin in de verdeling wij en zij. Dan leef je in het besef dat je iets niet kunt, dat de rest van de wereld wel kan. En dat vind ik niet.

“Ik heb blindheid nooit als handicap ervaren. Ja, soms is het in praktische zin lastig. Ik kan niet alleen door een stad dwalen en het eens lekker op een zuipen zetten. Jij zoekt naar dingen met je ogen. Waar is het leuk? Waar wil ik naar binnen? Ik heb geen enkele referentie. Je kunt ook niet tegen een blindengeleidehond zeggen: ‘Kom, we gaan eens lekker op stap.’

“En ik kan op vakantie nooit eens tegen Maris zeggen: ‘Blijf jij nou lekker aan tafel zitten, dan haal ik het ontbijtje voor je.’ Als we op reis zijn, weet Maris dat ze elke ochtend weer een bordje voor die man moet maken.”

Vanaf 18 september reist Vincent Bijlo met zijn nieuw programma langs de Nederlandse theaters.

Paspoort Vincent Bijlo

Geboren: 27 april 1965 in Amsterdam
Opleiding: VWO. Nederlands (niet afgemaakt) aan de Universiteit Utrecht
Carrière: Vincent Bijlo won in 1988 de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids Cabaretfestival. Zijn eerste voorstelling was ‘Made in braille’; deze maand gaat hij met zijn 17de show ‘Het Nieuwe Nu’ op tournee. Hij is columnist bij het AD, schreef boeken en maakte CD’s met onder anderen zijn echtgenote.
Privé: Getrouwd met Mariska Reijmerink. Hij is de achterkleinzoon van de
architect- en stedenbouwkundige Hendrik Berlage.

(Bron: AD 12-9-2015)

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 12 september 2015 – 16:09