‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)

Zijn zintuigcellen verouderen in rap tempo, waardoor Vincent Bijlo zonder gehoorapparaat zo goed als doof zou zijn. ‘Als de atoombom valt, is het de vraag of ik het hoor.’ Maar hij laat zich er niet door ontmoedigen en gaat weer de theaters in.

Eerst is er de uitgestoken hand met lange dunne vingers, een moment bungelend in het luchtledige alvorens te worden geschud.

Vincent Bijlo (50), sinds het verscheiden van Jules de Corte onbetwist Nederlands bekendste blinde, oogt uitgelaten en heeft merkbaar last van verlate kriebels van een vakantie in het oosten van Duitsland.

Op de veranda van hun woning in Bunnik toont zijn vrouw, zangeres Mariska Reijmerink, kiekjes van een gelukzalige trip door de Heimat: Vincent voor de koepel van de Rijksdag in Berlijn, Vincent voor het Goethe Huis in Weimar, Vincent voor…

De monumentale decors waartegen hij poseert, kent hij alleen van horen zeggen. Van beschrijvingen van Mariska, die al 27 jaar zijn ogen vormt en, als gevolg van zijn toenemende doofheid, op gezette tijden ook voor zijn oren invalt. Nee hoor, een geleidehond heeft hij nooit serieus overwogen.

“Mariska is allergisch en dan moet de man kiezen tussen hond of vrouw.”

Bijlo spreekt over zijn blindheid nooit in termen als ‘zielig’ of ‘handicap’. Met zelfbeklag hoefde je vroeger in het gezin Bijlo te Bussum trouwens ook niet aan te komen. “Mijn ouders gingen met een grote mate van vanzelfsprekendheid met mij om. Je kunt, vonden ze, dingen niet veranderen door ze te betreuren.

“Wij hadden aan het huis een uitbouw. Mijn moeder had, vermoedelijk in Vogue, gelezen dat op een vloer met Italiaanse plavuizen een vaas met bloemen zo mooi mediterraan stond. Die trapte ik uiteraard een keer om. Ik ben blind, tenslotte. Kijk toch uit je doppen, lul,’ hoorde ik uit de kamer schreeuwen. ‘Maar mam, ik zie zo’n ding niet staan…’

Hij beschrijft de sc ne uit zijn jeugd zonder een spoor van sentiment. Als lid van de familie Bijlo moest je tegen een stootje kunnen. Zijn broer Marcel, de oudste, kwam blind ter wereld. Van de tweeling die volgde, Vincent en Esther, kon alleen het meisje zien. Voor zijn ouders moet de wereld zijn ingestort.

“Na Marcel besloten ze bewust nog een kind te nemen – blind of niet. Hij mocht niet alleen opgroeien, vonden ze. Ik heb hen dat nooit verweten.

Zeker, er was een vermoeden van een genetische afwijking, die uit zijn ogen opgemaakt kon worden. Er was enige literatuur op dit gebied en er was een gerede kans dat het mis zou kunnen gaan…

In zijn nieuwe voorstelling ‘Het Nieuwe Nu’ komt het dilemma ook aan de orde, maar druipend van de zelfspot, het handelsmerk van Bijlo. Zijn humor is als zo’n ouderwetse enveloppe met gomrand, die bij het dichtlikken in je tong snijdt. Een felle pijn die vervolgens de hele dag schrijnt.

Het idee voor zijn show is van administratieve aard. “Ik ben 50 geworden.

En dat is natuurlijk het nieuwe 30, dat snap je.” Lachend: “Toen ik 49 werd vond ik dat totale onzin, maar nu ben ik het er volkomen mee eens.”

Bovendien, merkt hij fijntjes op, is hij al 17 jaar ouder geworden dan Christus en laat hij de 3 J’s – Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison – ver achter zich.

“Op je 50ste slaat het nostalgievirus toe. Dat vreselijke vroeger-was-alles-beter-gevoel. Ik ga het hebben over hoe het geheugen ons in de maling neemt. Er zijn mensen die zeker weten dat er vroeger elk jaar een Elfstedentocht werd verreden. Maar tussen 1963 en 1985, 22 jaar lang meneer, géén tocht. Ze weten ook zeker dat Wim Kan jaarlijks op tv was.

Dat is drie keer gebeurd: 1973, 1979, 1982. En er lag, vanzelfsprekend, elke winter een dik pak sneeuw.

“Je geheugen creëert een ideaalbeeld van toen. De hang naar warme chocolademelk. Je schildert een plaatje van die tijd en dat zet zich vast in je hoofd, zijnde de werkelijkheid. En het is ook heel menselijk. Het geeft troost, je voelt je er comfortabel bij. Die goeie ouwe tijd.

“Complete ideologie n zijn erop gebaseerd. Politieke partijen als de PVV en SP teren sterk op dat gedachtegoed, exploiteren het volop. Als we de gulden maar terugkrijgen, dan komt alles goed. In het oosten van Duitsland bestaat ook zo’n hang naar de voormalige DDR. De lucht van bruinkool en iedereen had werk. En als je iets vertrouwelijks wilde zeggen, ging je gezellig met zijn allen op de wc staan, zodat de Stasi je niet afluisterde.”

Hij verbaast zich oprecht over de hang naar nostalgie die gepaard gaat met een ‘enorm cultuurpessimisme.’ “In Nederland hebben we nog nooit op zo’n hoog welvaartsniveau gestaan, nimmer zoveel spulletjes gehad.

Veranderingen zijn van alle tijden. Toen de duivelse trein kwam, waarschuwden de boeren dat de koeien nooit meer melk zouden geven.
“De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek is opgericht toen de radio zijn intrede deed, bang als men was dat nooit iemand zou lezen. Het is nu hetzelfde met televisie versus smartphone. Vele vijftigers en zestigers roepen: ‘Alles gaat naar de kloten en dat komt door al die nieuwe dingen.’

“Ik geloof daar niet in. Ik zie wel veel mensen vanaf 40 jaar die als het ware verdwaald zijn in hun leven. Ze hebben alleen hun oude ankerpunten.

Hun ouders, waar ze vandaan kwamen. En verder hobbelen ze voort over hun levensweg. Waar die heengaat, weet niemand.

“Volgens mij kun je je ertegen wapenen door je te blijven ontwikkelen.

Door altijd te leren en je open te stellen voor de nieuwe dingen van de tijd. Zonder je geforceerd als twintiger te gedragen, want dan wordt het pijnlijk. Je merkt dat veel ouderen zich terugtrekken. Klagen dat er weer zo’n gezellig ouderwetse middenstander verdwijnt, waarbij ze natuurlijk hopen dat er niet een Turk met kleedjes voor in de plaats komt. Maar als je hen vraagt: ‘Kocht je dan weleens wat bij dat buurtwinkeltje’, luidt het antwoord ontkennend. Nee, zij gaan uiteraard naar de Jumbo, dat is lekker goedkoop.”

Het is een typische Bijlo-monoloog, uitgesproken op licht docerende toon, gekruid met een prettige relativering. Dat moet hij, mijmert hij,
van zijn vader hebben. “Mijn vader was actuaris. Een leuke, dynamische, maar ook gecompliceerde man. Hij was gereformeerd opgevoed, werd voor mijn moeder katholiek, maar was een heilig overtuigd athe st. Van hem is de uitspraak:

‘De paus is erger dan Hitler en Stalin bij elkaar’.

“Hij was waanzinnig trots op wat ik deed, al liet hij dat nooit zo blijken. Misschien had hij het zelf ook gewild. Hij kon erg goed schrijven en had humor à la Godfried Bomans, alleen met meer peper. Maar hij zat compleet vast in zijn kantoorbaan. Ook iemand die bleef hangen in wat hij kende. Dan zette hij een plaat van Bob Dylan op en zei: ‘Noem mij nou één iemand die nog dit soort muziek maakt. Die bestaat niet!’

“Wat ik tegenwoordig wel mis is de oprechte woede die mijn vader nog had.

Hij was een echte PvdA’er, maar socialisten konden, vond hij, klootviolen en ladelichters zijn. Ik heb dat ook. Jeroen Dijsselbloem die zich zogenaamd boos maakt over de bonussen bij ABN AMRO.

“Dat is helemaal geen oprechte boosheid, want hij heeft daar als minister mee ingestemd. Hij weet dat het kan en mag. Dan krijg je een soort woede voor de bühne om de achterban te laten zien dat hij nog wel degelijk voor de oude socialistische idealen staat. Dat maakt de PvdA zo ongeloofwaardig.”

“Weet je dat er in 1968 Kamervragen zijn gesteld over het gezin Bijlo?

Jazeker, meneer. Toen Marcel en ik jong waren, was het doodnormaal dat je een blind kind afleverde bij een instituut. Bij mijn moeder druiste dat tegen alle moedergevoel in en mijn vader steunde haar daar volledig in.

“Mijn vader vroeg bij het GAK, het tegenwoordige UWV, een vergoeding aan om te verhuizen. Wij woonden driehoog achter in Amsterdam. Mijn ouders wilden naar Huizen. Daar was een blindeninstituut in de buurt, zodat wij thuis konden wonen. Maar een huis kopen ging niet zomaar. Je moest economisch gebonden zijn. Toch is het mijn ouders gelukt, tot op het hoogste democratische niveau dus.

“Het zou rampzalig zijn geweest als ik vijftig jaar eerder was geboren.

Dan zat ik denkelijk in een katholiek gesticht met paters die, zal ik maar zeggen, heel de dag dingetjes aan het doen waren. Ik heb mijn hele jeugd nog zonder gehoorapparaten kunnen doen en dat was op de middelbare school een zegen. Die teringherrie wil je niet missen, hoor. En je hoefde tijdens de gym en het zwemmen niet rekening te houden met die dingen die niet nat mogen worden.

“Ik hoor nu heel slecht. Zou zonder gehoorapparaat zo goed als doof zijn.

Als de atoombom valt, is het de vraag of ik het hoor. ‘Vin, de bom is gevallen jongen.’ ‘Echt, Maris?’ Er is een duidelijk verband tussen mijn blindheid en mijn afnemende gehoor. Mijn zintuigcellen verouderen in rap tempo. En die cellen komen er nooit meer bij.”

Maar voor blinden, zegt hij, is het dankzij de voortschrijdende techniek ook een fantastische tijd. Er komen, somt hij op, steeds meer apps op de markt die het bestaan van blinden verrijken. “Er is niets meer dat ik niet kan lezen. Je houdt je iPhone boven de krant, maakt een foto en het ding leest je het complete artikel voor.

“En met SmartSoles, inlegzolen die je met een draadje op een smartphone aansluit, kun je de stad door navigeren. Als je naar links moet, trilt je linker zool. Zo zijn er altijd weer nieuwe ontwikkelingen. Op den duur gaan we naar een geleiderobotje toe.”

De blinde mens heeft, vindt hij, in de hedendaagse samenleving bepaald niet te klagen. Waar vind je, zoals bij zijn favoriete voetbalclub Feyenoord, een tribune die er speciaal voor blinden en slechtzienden staat?

“Dat gezever over 020 en 010… Ik was van jongs af aan 02159, het oude netnummer van Bussum. Daar was iedereen voor die club uit Amsterdam, waarvan ik de naam niet zal uitspreken. Uit pure dwarsheid werd ik voor Feyenoord. En het is net als met blindheid – dat raak je nooit meer kwijt.

Ik vond die Amsterdammers maar mietjes. Als ze twee wedstrijden verloren, begonnen ze te huilen en moest de trainer weg. Terwijl als supporter juist je club in tijden van malheur moet steunen.

“Bij Feyenoord heb ik de blindentribune geopend. De wedstrijden zijn voor een blinde altijd mooier, omdat je er alles bij kunt verzinnen.

Leerling-verslaggevers geven via de koptelefoon live commentaar.

Aanvankelijk begonnen die ook de voetbalschoenen van de spelers en de reclameborden gedetailleerd te beschrijven, in de veronderstelling dat je blinden alles moest vertellen.

Vincent Bijlo heeft zich naar eigen zeggen altijd ver van de blindenwereld gehouden. Zijn credo: als je wilt integreren, moet je niet in een clubje gaan zitten. “Veel gelijkgestemden die zich verenigen, willen eigenlijk schuilen. Bovendien, ik geloof niet in zoiets als lotgenotencontact. Blind zijn is geen lot, het lot is het leven. Alle mensen zijn lotgenoten omdat we allen het leven delen. Daarbij: ‘lot’ staat vaak voor ‘juk’, voor een last. Ik heb geen zin in de verdeling wij en zij. Dan leef je in het besef dat je iets niet kunt, dat de rest van de wereld wel kan. En dat vind ik niet.

“Ik heb blindheid nooit als handicap ervaren. Ja, soms is het in praktische zin lastig. Ik kan niet alleen door een stad dwalen en het eens lekker op een zuipen zetten. Jij zoekt naar dingen met je ogen. Waar is het leuk? Waar wil ik naar binnen? Ik heb geen enkele referentie. Je kunt ook niet tegen een blindengeleidehond zeggen: ‘Kom, we gaan eens lekker op stap.’

“En ik kan op vakantie nooit eens tegen Maris zeggen: ‘Blijf jij nou lekker aan tafel zitten, dan haal ik het ontbijtje voor je.’ Als we op reis zijn, weet Maris dat ze elke ochtend weer een bordje voor die man moet maken.”

Vanaf 18 september reist Vincent Bijlo met zijn nieuw programma langs de Nederlandse theaters.

Paspoort Vincent Bijlo

Geboren: 27 april 1965 in Amsterdam
Opleiding: VWO. Nederlands (niet afgemaakt) aan de Universiteit Utrecht
Carrière: Vincent Bijlo won in 1988 de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids Cabaretfestival. Zijn eerste voorstelling was ‘Made in braille’; deze maand gaat hij met zijn 17de show ‘Het Nieuwe Nu’ op tournee. Hij is columnist bij het AD, schreef boeken en maakte CD’s met onder anderen zijn echtgenote.
Privé: Getrouwd met Mariska Reijmerink. Hij is de achterkleinzoon van de
architect- en stedenbouwkundige Hendrik Berlage.

(Bron: AD 12-9-2015)

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hans Smit, bestuursvoorzitter Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid15-06-2020 04:06:53
 2. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 3. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 4. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 5. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 6. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 7. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 8. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 9. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 10. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 11. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 12. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 13. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 14. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 15. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 16. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 17. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 18. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 19. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 20. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 21. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 22. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 23. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 24. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 25. Eén > Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 26. Eén > Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 27. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 28. Eén > Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 29. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 30. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 31. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 32. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 33. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 34. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 35. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 36. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 37. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 38. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 39. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 40. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 41. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 42. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 43. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 44. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 45. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 46. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 47. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 48. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37
 49. Marina Katarina Kovac wil ‘laten zien wat blinden kunnen’18-06-2017 03:06:44
 50. Leven zonder te zien15-06-2017 03:06:25
 51. “Je kunt meer dan je denkt als je blind bent”13-06-2017 04:06:53
 52. ‘Ik ben een jonge moeder van een baby en peuter. En oh ja: ik ben blind!’13-06-2017 04:06:12
 53. Larissa Klaassen wil inspireren11-06-2017 09:06:30
 54. Interview met Deborah Maerschalck (blind)11-06-2017 09:06:05
 55. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort02-01-2017 04:01:27
 56. ‘Bijna niets is onmogelijk’23-10-2016 05:10:14
 57. “Mijn papa kan heel goed vertellen”13-06-2016 08:06:32
 58. Blinde Corné Kremers Lid in de Orde van Oranje-Nassau31-05-2016 09:05:19
 59. Blind en in de jeugdraad – In gesprek met Deborah Maerschalck04-04-2016 11:04:10
 60. ‘Met je hart zie je meer’31-03-2016 10:03:46
 61. Blind raadslid legt werk neer vanwege handicap22-03-2016 08:03:33
 62. ‘Helemaal niet erg om blind te zijn’13-02-2016 09:02:01
 63. Blinde alleenstaande vrouw voedt zoon op zonder partner02-02-2016 04:02:55
 64. Joris werd opeens blind en verloor alles: ‘Verzekeraar liet me in de steek’27-01-2016 08:01:43
 65. Eén dag kan Marina ‘zien’06-01-2016 11:01:28
 66. “Als blinde wil ik opkomen voor de doven”05-12-2015 08:12:05
 67. Blind zijn, beeld je dat even in29-11-2015 09:11:51
 68. ‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)12-09-2015 04:09:28
 69. De Ooglijn is vanaf 1 september vaker en langer open02-09-2015 12:09:03
 70. Vincent Bijlo: ‘Blind of doof? Ik ben liever allebei’28-08-2015 09:08:41
 71. “Ik kijk anders naar de dingen”06-08-2015 08:08:35
 72. Vrouw herinnert echtgenoot alleen als 16-jarige tiener17-03-2015 08:03:52
 73. Wat zie je als je niet kunt kijken?10-03-2015 09:03:07
 74. Vrolijk Vlaanderen over blinden en slechtzienden10-03-2015 09:03:58
 75. Vincent Bijlo in Pavlov10-03-2015 09:03:34
 76. Reportage van de blinde Tonny van Breukelen10-03-2015 09:03:35
 77. Martine Boere strijdt om de titel ‘Bikkel 2011’10-03-2015 08:03:26
 78. Het Klokhuis – Blinde Sander is actief in het leven10-03-2015 08:03:20
 79. De Reünie Esther Crombag10-03-2015 06:03:18
 80. De ogen van Sophie – Alles over blind zijn10-03-2015 05:03:23
 81. Blinde mama Monique – Ik zie, ik zie, wat zij niet ziet10-03-2015 05:03:01
 82. Blinde Leo Dijk in Tiswat10-03-2015 05:03:43
 83. Blinde Karl gebruikt hulpmiddelen in het dagelijks leven10-03-2015 05:03:58
 84. Een bloemetje voor Kim Bols10-02-2015 08:02:52
 85. Video: Vrolijk Vlaanderen met blinden10-02-2015 06:02:31
 86. ‘Ik zou graag nog eens langs de winkels flaneren’25-01-2015 01:01:10
 87. Hoogezand – Oprichting lotgenotengroep voor mensen met een visuele beperking23-01-2015 05:01:59
 88. 10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen22-01-2015 08:01:23
 89. Video – Meintje en haar blinde ouders18-01-2015 01:01:06
 90. Video – Blinde man laat beurs vallen, wat doe je?04-01-2015 09:01:44
 91. Larissa Klaassen: ‘Ik ben blij dat ik anderen help met mijn uitvinding’03-01-2015 09:01:49
 92. Ambassadeur Kim Bols11-12-2014 10:12:46
 93. Larissa is de stoerste19-11-2014 10:11:03
 94. Als het moet, dan moet het28-10-2014 06:10:48
 95. Persoonlijke ervaring van Evelien (29) uit Boxmeer20-09-2014 08:09:08
 96. “God heeft een bedoeling met mijn blindheid”02-09-2014 05:09:07
 97. Stadsportret: Blind met ballen15-08-2014 02:08:01
 98. Mooi: hoe blinde mensen schoonheid “zien”25-04-2014 03:04:52
 99. Gedicht: Ik ben ook normaal27-02-2014 09:02:10
 100. Gezichtsvermogen kwijt24-02-2014 08:02:24
 101. Oogcontact17-02-2014 12:02:29
 102. “Het is een kwestie van accepteren”09-02-2014 11:02:03
 103. Blind vertrouwen in de toekomst28-01-2014 08:01:01
 104. Jonge blinde vrouw komt spreken tijdens les Verzorging25-01-2014 08:01:44
 105. Audiodagboek van een blinde man: zo is het om je zicht te verliezen22-01-2014 07:01:02
 106. Overlast gevende bovenbuurvrouw blijkt blind14-01-2014 06:01:49
 107. Een moeder met veerkracht18-12-2013 04:12:49
 108. “Ik zou niet willen zien”26-11-2013 05:11:00
 109. Het begrip wolk uitleggen aan een blind kind?06-11-2013 03:11:02
 110. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
 111. “De dag nadat mijn blinde dochter trouwde”05-10-2013 07:10:57
 112. Mijn ouders kregen te horen dat er iets mis was met hun dochtertje11-05-2013 10:05:11
 113. Een blindere houding25-04-2013 06:04:08
 114. “Al drie keer kanker, maar ik geef niet op”22-02-2013 02:02:06
 115. Blinde Heemstedenaar wil ook graag gegroet worden19-02-2013 08:02:29
 116. ‘Ik kijk door de ogen van mijn zoon’08-01-2013 07:01:04
 117. ‘Ik ben blij een hefboom te kunnen zijn’24-12-2012 07:12:20
 118. Een kind opvoeden als je blind bent13-10-2012 06:10:33
 119. Zie je iets aan mij?25-08-2012 03:08:31
 120. ‘VARA weigert Vincent Bijlo om blindheid’06-08-2012 06:08:56
 121. Wereld blinden gaat open in Pakhuis14-07-2012 07:07:14
 122. Blinde moet 18.000 euro terug aan staat05-07-2012 06:07:04
 123. Video: Blind28-06-2012 03:06:35
 124. Xander en Siebe zijn gered10-05-2012 06:05:32
 125. Je vingers zijn je ogen07-05-2012 05:05:45
 126. Kim Bols: portret van een gedreven Vlaamse07-05-2012 05:05:25
 127. Het verhaal van Youssri – “Ik zie wat kan”01-04-2012 12:04:13
 128. Video: Klassen Kors Breijerschool op bezoek bij blinden23-03-2012 05:03:37
 129. Video: Blinde Wapservener loopt pelgrimstocht21-03-2012 12:03:42
 130. Video: Johan Dingemans21-03-2012 08:03:24
 131. Vincent Bijlo: ‘Ogen kunnen dictators zijn’31-12-2011 08:12:23
 132. Ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn06-12-2011 06:12:11
 133. Blind leven18-11-2011 05:11:11
 134. Interview Vincent Bijlo15-09-2011 10:09:45
 135. Interview met Kim Bols02-09-2011 10:09:59
 136. ‘Mijn handicap is juist mijn kracht’08-06-2011 07:06:43
 137. ‘Blind Alert, ik ben blij dat het er eindelijk is’07-06-2011 05:06:21
 138. Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje07-06-2011 05:06:41
 139. ‘Een onvergetelijke ervaring voor iedereen’07-06-2011 04:06:02
 140. Blind raadslid voltrekt huwelijk07-06-2011 04:06:35
 141. Carolus Leysen: “Als blinde ben je altijd een stap achter”07-06-2011 04:06:34
 142. “Het is niet omdat je niet ziet, dat je niets weet”06-06-2011 08:06:14
 143. Blinde Genkenaar Carlo Petrelli vangt honden op05-06-2011 02:06:53
 144. Hoedje af voor blinde mama Rebecca05-06-2011 01:06:29
 145. Kracht in mij05-06-2011 01:06:46
 146. Lotgenoten05-06-2011 01:06:04
 147. “Ik heb mijn levensvreugde teruggevonden”05-06-2011 01:06:16
 148. Een blinde leest lichaamstaal anders, maar daarom niet minder goed05-06-2011 01:06:47
 149. Over blinden, alcoholisten en rolstoelers05-06-2011 01:06:33
 150. “Het enige dat me niet lukt, is samen kleuren”05-06-2011 01:06:57
 151. ‘Blind fietsen? Gewoon’05-06-2011 01:06:52
 152. Blinde ouders05-06-2011 01:06:33
 153. Moeder houdt benefiet voor blinde dochter05-06-2011 01:06:47
 154. ‘In 2009 wil ik zélf mijn post lezen’05-06-2011 01:06:12
 155. Eten zonder je bord te zien05-06-2011 01:06:39
 156. Martine helpt Odette05-06-2011 01:06:11
 157. ‘Sommige afleveringen heb ik al 50 keer gezien’05-06-2011 01:06:04
 158. Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND05-06-2011 01:06:58
 159. Mei Lan (16), ooit ziende, nu blind05-06-2011 01:06:32
 160. Mijn Melsbroek: Albert Keersmaekers05-06-2011 01:06:17
 161. “Boodschappen doen? Niet alleen!”05-06-2011 01:06:04
 162. ‘Ongelooflijk hoeveel wilskracht Eline toont’05-06-2011 01:06:29
 163. Oudejaarsshow Vincent Bijlo in Lokatie 78 (Bunnik)05-06-2011 01:06:49
 164. “Wij hadden blind meisje te gast”05-06-2011 01:06:55
 165. “Ook ziende zouden we voor elkaar kiezen”05-06-2011 01:06:16
 166. Ik kwam terug van Lourdes en werd blind05-06-2011 12:06:01
 167. Niets gezien, alles gehoord05-06-2011 12:06:37
 168. Herman Van Dijck ruimde vuil boeltje Hooge Maey op05-06-2011 12:06:56
 169. “Ik droom dat mama me kan zien”05-06-2011 12:06:33
 170. Frida en Edwin Weterings – Blind echtpaar met (ziende) kinderen …05-06-2011 12:06:19
 171. Blinden bouwen beroepsloopbaan uit: Wij zijn geen sukkelaars05-06-2011 12:06:16
 172. Blind zijn is moeilijker in de visuele maatschappij05-06-2011 12:06:05
 173. “Eeuwige optimist” Joël Vyncke overleden05-06-2011 12:06:42
 174. Blinde vrouw van 62 twaalfde keer moeder05-06-2011 12:06:12
 175. ‘Zielig komt niet in mijn woordenboek voor’05-06-2011 12:06:56
 176. Niks kniezen om je handicap, maar er gewoon voor gaan05-06-2011 12:06:30
 177. Een ‘beperking’ is heel normaal05-06-2011 12:06:16
 178. Hennie Halfwerk denkt in kleuren05-06-2011 12:06:42
 179. Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel05-06-2011 12:06:47
 180. “Hij pakte mijn zicht af, maar niet mijn leven05-06-2011 12:06:28
 181. Onze redacteur op de lappen met een dove vrouw en een blinde man05-06-2011 11:06:28
 182. Herenthout: Kinderen met handicap vinden opvang05-06-2011 11:06:12
 183. Blinde van het jaar 200405-06-2011 11:06:55
 184. Superprestige-voorzitter Etienne Gevaert heeft leren leven met zijn handicap05-06-2011 11:06:34
 185. Severine Doré meter Kind Inclusie Plan05-06-2011 11:06:30
 186. Ik zou de sterren willen zien05-06-2011 11:06:14
 187. Leef voluit!05-06-2011 11:06:06
 188. Zoontje fotomodel Jordan blijkt blind05-06-2011 10:06:04
 189. Blind vertrouwen05-06-2011 10:06:04
 190. Georgia en Albert – Om het lijf05-06-2011 10:06:17
 191. Visueel gehandicapte ouders: “Wij zijn gewone mensen die gekozen hebben voor kinderen”05-06-2011 10:06:38
 192. Wat denkt Vlaanderen over …: Enquête over visueel gehandicapte personen05-06-2011 10:06:15
 193. Mijn verhaal: Een lezeres vertelt05-06-2011 10:06:02
 194. Anders en gelukkig05-06-2011 10:06:29
 195. “Liefde op het eerste woord” – Leo en Edith, van kindsbeen af blind, zijn twintig jaar getrouwd05-06-2011 10:06:48
 196. Het verhaal van Ilse Dupont05-06-2011 10:06:05
 197. Zelfwaardering, assertiviteit en visuele handicap05-06-2011 10:06:23
 198. Blinde angst05-06-2011 10:06:21
 199. Blinde tiener wil dwars door Brussel stappen29-05-2011 12:05:06
 200. Rolstoelpatiënt verdedigt belang lotgenoten in OCMW28-05-2011 11:05:07

Laatst bijgewerkt op 12 september 2015 – 16:09