Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel

Inhoudsopgave

Bron: Dag Allemaal
12 juli 2005

De helft van de Belgen kent z’n buren niet persoonlijk, zo blijkt uit een recent  onderzoek.  Maar zij die wél verder kijken dan het tuinhek, hebben soms een  bijzonder hechte band met de mensen van naast de deur.  Al zijn er ook  buren die elkaar de duvel aandoen.  In deze nieuwe reeks trekken we door  Vlaanderen op zoek naar buitengewone, hartverwarmende maar ook tragische  burenverhalen.

Rita doet al wat ze kan voor haar blinde buren: Manuela en Gunter mogen me  alles vragen.  Zelfs als hun hond heeft overgegeven, ga ik dat opkuisen’

‘Ik heb twee zonen, maar eigenlijk heb ik vier kinderen.  Ook voor Gunter  en Manuela voel ik me een mama.’  Rita Van Schel (43) waakt als een  moederkloek over haar blinde buren, het jonge stel Gunter (29) en Manuela (29)  Van den Troost.

 

Het blinde koppel Manuela en Gunter en hun interim-mama Rita wonen naast elkaar  in de Pieter Breughellaan in het Brusselse Wolvertem.

In de Pieter Breughellaan in Wolvertem is nog plaats voor echte solidariteit.   Toen Rita erachter kwam dat haar buren droomden van een blindengeleidehond,  organiseerde ze prompt een benefietactie om het nodige geld bijeen te krijgen.   ‘Ik help liever iemand anders dan dat ik zelf geholpen moet worden’, zegt ze.   Manuela en Gunter, die allebei blind zijn van bij de geboorte, hadden zich geen  betere buurvrouw kunnen dromen: ‘Wij krijgen van niemand zoveel hulp als van  Rita.’

Jullie zijn sinds vijf jaar buren.  Hoe verliep de eerste ontmoeting?
Rita:

Dat was behoorlijk grappig.  Gunter en Manuela zaten buiten van  de zon te genieten.  Ik passeerde en maakte een praatje met hen.  Ze  wisten dat ik in de plaatselijke politiek zat en na ons gesprek hoorde ik  Manuela tegen Gunter zeggen: ‘Dat ziet er wel een sympathieke uit.  Die  gaan we nog veel zien.’  Waarop Gunter antwoordde: ‘Dat zal niet zijn!   Eens de verkiezingen voorbij zijn, horen of zien we haar niet meer.’  Dat  is wel even anders uitgedraaid.  (lacht)

Gunter:

Rita heeft een taxibedrijfje en daar deden we in het begin  regelmatig een beroep op.  Zo is onze vriendschap gegroeid.

 

Rita, heb jij moeten wennen aan de handicap van je buren?
Rita:

Wennen is veel gezegd.  Maar de eerste keer dat we samen op stap  gingen, was wel een vuurdoop.  Het is niet zo vanzelfsprekend om met twee  blinden buiten te komen.  Als ziende moet je immers ook voor hén kijken.   Liggen er geen kabels op de grond?  Hebben ze de stoeprand opgemerkt?   Kunnen ze onder de winkelluifels?  Maar dat raak je snel gewoon.  Het  enige nadeel is dat als de zon schijnt, ik op elke arm een witte plek heb waar  ze mij hebben vastgehouden.  (lacht)

 

Heb je ook braille geleerd?
Rita:

Absoluut.  Maar ik lees het niet met mijn vinger, zoals Gunter en  Manuela.  Ik kijk naar de bolletjes.

 

Hoe zouden jullie je relatie omschrijven?
Manuela:

Rita is onze ‘interim-mama’.  Mijn ouders wonen negentig  kilometer van hier, in Tessenderlo.  Met het openbaar vervoer doen we daar  drie uur over.  Rita maakt het gemis voor een stuk goed.

 

Rita, hoe vul jij die ‘moederrol’ in?
Rita:

Met kleine dingen.  Als Gunters mama geen tijd heeft gehad om hun  kleren klaar te leggen, doe ik dat.  Zij kunnen immers niet combineren  omdat ze de kleuren niet zien.  En als hun hond heeft overgegeven, bellen  ze even naar mij om het op te ruimen, want zij zien natuurlijk niet waar dat  overal ligt.  Of in de zomer, heel dom: er vliegt een beest rond.   Maar wat is het: een vlieg of een wesp?  Dan kom ik dat beest even vangen.

Manuela:

Rita neemt ons ook mee op vakantie.  Voor onze eerste reis  hadden we met z’n drieën een mobilhome gehuurd en zijn we door de Rhônestreek  getrokken.  Het jaar nadien was het Duitsland.  En deze zomer gaan we  naar Tunesië.  Alleen Rita en ik, Gunter blijft deze keer thuis.

Rita:

Eerlijk gezegd, als ik zonder hen op vakantie ga, wil ik na twee  dagen alweer naar huis.

 

Jullie lijken haast onafscheidelijk.
Rita:

Het is zeker niet zo dat ik elke dag bij hen ben, maar we doen wel  veel samen, ja.  In de buurt spreken ze over ‘Rita en haar blinde  koppeltje’.  Als ik ergens kom zonder Manuela en Gunter is het meteen van:  ‘Waar zijn ze?  Toch niet ziek, zeker?’  Eigenlijk kom ik meer met hen  onder de mensen dan Gunters moeder.

 

Hoezo?
Gunter:

Mijn moeder heeft het nog altijd moeilijk met mijn handicap.

Rita:

Ze vindt het vervelend om mensen te zien staren.  Ik had het  daar in het begin ook lastig mee.  Ik had constant zin om te roepen:  ‘Hebben ze iets aan van u?  Ze willen het anders gerust uitdoen, hoor!’   Maar na een tijd zag ik die blikken niet meer.

 

Ik vermoed dat jullie ook met medelijden worden geconfronteerd.  Stoort  dat?
Gunter:

O jawel!  We hebben vooral last van het feit dat we vaak als  kleine kinderen worden behandeld.

Manuela:

Als ik bijvoorbeeld met Rita op de markt aan een kraam iets  bestel, zullen ze altijd aan háár vragen of ik nog iets moet hebben.

Rita:

Hetzelfde als we iets gaan drinken.  Gunter mag vragen hoeveel  hij moet betalen, maar ik zal altijd de rekening krijgen.

 

Hoe komt dat?
Rita:

Mensen hebben een verkeerd beeld van blinden.  Ze zien Gunter en  Manuela – volkomen onterecht – als twee sukkelaars en ze zijn bang om iets  verkeerds te zeggen.  Zo waren we eens in de supermarkt en Manuela zei:  ‘Dat zullen we dan wel zien, zeker.’  Een man keek mij aan met een blik  van: ‘Wat zegt die nu!’  Maar ze kan toch moeilijk zeggen: ‘Dat zullen we  dan wel voelen, zeker.’  (lacht) Of mensen die hen begroeten met: ‘Ha, lang  geleden dat ik u heb gezien.’  Als ze beseffen wat ze hebben gezegd, voelen  ze zich gegeneerd, maar dat is zo onnozel.  Manuela en Gunter weten best  wat ze missen, maar dat neemt niet weg dat ze zeer goed hun plan kunnen trekken.

 

Zit de blindengeleidehond Kenzie daar voor iets tussen?
Gunter:

Zeer zeker.  We hebben hem nu zeven maanden en ons leven is  heel wat simpeler geworden.  In het begin was het wel vreemd om met een  hond rond te lopen, want ik was mijn witte stok gewoon.  Plots moest ik al  mijn vertrouwen aan een dier schenken.  Maar eens we die stap hadden gezet,  wilden we Kenzie nooit meer kwijt.

 

Wat betekent die hond voor jullie?
Gunter:

Kort gezegd: vroeger ging Rita voor ons naar de winkel, maar sinds  we Kenzie hebben, gaan wij soms voor haar boodschappen doen.  Nu zijn de  rollen omgekeerd.

Rita:

Ze voelen zich zekerder met de hond, zelfstandiger.  Als ze  vroeger constateerden dat ze geen vlees in huis hadden, moesten ze iemand  optrommelen om mee naar de slager te gaan.  Nu kunnen ze dat allemaal zelf.

Gunter:

We hebben veel vrijheid gekregen.  Ik ga nu te voet naar het  centrum.  Met de stok deed ik dat nooit.  Als we zin hebben om een  pintje te gaan drinken, zijn we weg.  Vroeger moesten we altijd iemand  vragen om mee te gaan.

 

Als ik jullie bezig zie, heb ik ook de indruk dat Kenzie hier het kind des  huizes is.
Rita:

Dat klopt.  Ze hebben nu iemand om voor te zorgen.  Toen hij  arriveerde, gaf ik een feestje en iedereen had een cadeautje voor Kenzie bij,  net zoals op een babyborrel.

 

Jij hebt zelfs een benefietactie voor Kenzie georganiseerd.  Waarom?
Rita:

De opleiding van Kenzie, in de school van de Vrienden der Blinden in  Koksijde, kostte 15.000 euro.  Een deel daarvan werd betaald door het  Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, maar de rest moest van ergens komen, hé.  Als we het geld  niet meteen op tafel konden leggen, kwamen Manuela en Gunter terecht op een  wachtlijst van vier jaar.

 

Hoeveel geld werd er ingezameld?
Rita:

Tienduizend euro.  Dat kwam van spaarpotjes in winkels en van een  pannenkoekennamiddag.  Ook onze oud-burgemeester heeft geholpen.  Hij  was vijftig jaar getrouwd en gaf een groot feest.  Hij wilde geen cadeaus,  maar vroeg zijn gasten om te storten voor Gunter en Manuela.  Ook de  organisatie van de Beiaardfeesten heeft een deel van hun opbrengsten afgestaan.

 

Heerst er hier in Wolvertem zo’n grote solidariteit?
Rita:

Sinds onze benefietactie wel, ja.  Die actie heeft ervoor gezorgd  dat de andere buren ook contact hebben gelegd met Gunter en Manuela.   Voordien staken ze altijd de straat over omdat ze niet wisten wat ze tegen een  blind koppel moesten zeggen.

Gunter:

Mensen zeiden ook: ‘Ochgottekes, zie hen.  En dan nog met  twéé!’  Nu kijken ze niet meer naar ons, maar naar Kenzie.  Iedereen  vindt het fantastisch om te zien hoe hij ‘werkt’.

 

Gunter: ‘Moet er nog iets zijn?’  vragen ze bij de slager.  Wij  weten dan niet of dat tegen ons is’
Waarom hebben jullie zo lang gewacht om een blindengeleidehond aan te  schaffen?
Gunter:

Omdat we vroeger op een appartement woonden en er geen plaats voor  een hond was.  Bovendien wisten we niet dat het mogelijk was om één hond  voor ons twee te laten werken.

Rita:

Kenzie is een bijzondere hond.  Manuela en Gunter zijn de  enige blinden in Europa die samen een blindengeleidehond delen.  In alle  andere gevallen heeft zo’n hond maar één baasje.

 

Wat heb jij in ruil voor zo’n geweldig cadeau gekregen?
Rita:

Een hele mooie beloning: Manuela en Gunter hebben mij meter van Kenzie  gemaakt!

 

Voor veel mindervaliden is het niet makkelijk om goed bedoelde hulp te  aanvaarden.
Gunter:

Ik vind dat ook moeilijk.  Mensen zeggen snel: ‘Kom jong, ik  zal dat wel voor u doen.  Gij kunt dat toch niet.’  Dan denk ik: ‘Laat  het me tenminste probéren.  Lukt het niet, dan lukt het niet.’

Rita:

Ik heb daar in het begin ook op moeten letten.  Een stom  voorbeeld: ik zat in de zetel en ik zag Manuela schoorvoetend afkomen met een  glas water.  Ik had meteen de neiging om recht te staan en dat glas van  haar over te nemen.  Als ik hen in de keuken bezig zie, krijg ik ook de  kriebels.  Je denkt automatisch dat ze hun vinger eraf gaan snijden als ze  aardappelen schillen.

Gunter:

Als ik Rita naar huis wil krijgen, moet ik maar één ding doen:  frieten beginnen bakken.  (lacht)

Rita:

Hij voelt met zijn vinger of het vet heet genoeg is!  Dat kan  ik niet aanzien, hé.

 

Kan je daar ooit aan wennen, aan blind zijn?
Manuela:

Ja, hoor.  Ik denk dat het goed is dat wij nooit iets hebben  gezien.  Geen schimmen, geen vage omtrekken.  Niks.  Daardoor  weten we niet wat we missen.  Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen die  ons leven eenvoudiger maken.  Ons huis staat vol met sprekende toestellen,  van de computer en de weegschaal tot de wekker en de koortsthermometer.

Gunter:

Maar sommige dingen blijven moeilijk.  Naar de slager gaan.   Als ze vragen: ‘Aan wie is het?’, weten wij van niks.  Ze bedienen daar ook  met drie en als één van hen dan vraagt: ‘Moet er nog iets zijn?’, weten wij  nooit of ze het tegen ons heeft of niet.  Enkele zinnen zijn niet genoeg om  een stem thuis te brengen.

 

‘Vroeger wisten onze buren niet wat ze tegen ons moesten zeggen.  Sinds  Rita een benefietactie organiseerde voor ons is dat anders’, zeggen Gunter en  Manuela.
Er bestaan veel moppen over blinde mensen.  Kunnen jullie daarom lachen?
Rita:

Absoluut.  Mijn man vindt dat helemaal niet kunnen, maar ik voel  aan hoe ver ik daarin kan gaan.  Als wij op restaurant gaan, smijt ik wel  eens een stukje van mijn vlees op het bord van Gunter of Manuela, zodat ze plots  iets heel anders proeven.  Of ik pik het koekje van Gunters ijsje en ik  zeg: ‘Amai, je krijgt hier nog niet eens een koekje bij je ijsje.’   (algemene hilariteit)

Gunter:

Of ze blijft ijs bijscheppen op mijn bord terwijl ik eet, zodat  ik denk dat ik een megacoupe heb gekregen.

Manuela:

We lachen er zelf ook om.  Als we elkaar iets willen geven  en we elkaars handen niet vinden, bijvoorbeeld.  Dan staan we daar soms  minutenlang te klooien.  Ach, het heeft gewoon geen zin om te treuren over  onze handicap.

 

Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen?
Gunter:

Op het Koninklijk Instituut voor gehoors- en gezichtsgestoorden in  Sint-Lambrechts-Woluwe.  We zijn al een koppel sinds we vijftien waren.   In 2000 zijn we getrouwd.

 

Was het geen grote stap om te gaan nwonen?
Gunter:

Nee.  Omdat mijn ouders vlakbij wonen, krijgen we veel hulp van  hen.

Manuela:

Maar vroeger gingen we nog allebei werken in een beschutte  werkplaats.  Dat was wel zwaar, omdat we dan ’s avonds nog moesten beginnen  koken en afwassen …

Gunter:

Bij ons gaat dat allemaal veel trager, hé.  Dat waren lange  dagen.  Maar ondertussen werken we niet meer.

 

Hebben jullie niet getwijfeld om voor een partner te kiezen die ook blind is?   Dat maakt het immers nog moeilijker.
Manuela:

Nee.  We waren vijftien.  Dan denk je daar niet aan.   Volgens mij is het zelfs eenvoudiger dat Gunter ook blind is.  Zo weet hij  tenminste wat het is.

Gunter:

Maar anderzijds zou het toch makkelijker zijn om een ziende  partner te hebben.  Die kan met de auto rijden.  Dat zou ons een hoop  ellende met het openbaar vervoer besparen.

 

Jullie zijn bijna dertig.  Komen er kinderen?
Manuela:

Ik weet het niet.  We hebben met Kenzie onze handen al  behoorlijk vol.

Gunter:

Het is niet evident voor ons.  Als wij ergens naar toe gaan,  is Manuela grotendeels van mij afhankelijk, want ze heeft oriëntatieproblemen.   Ondertussen moet ik ook voor de hond zorgen.  Als daar dan nog een kind  bijkomt …  Ik zie heel graag kinderen, maar ik hou ook rekening met de  problemen die ze met zich meebrengen.

 

Tot slot zouden jullie zonder Rita kunnen?
Manuela:

Het zou moeilijk zijn, maar als het moet, moet het.

Rita:

Als ze mij Gunter en Manuela afnemen, zou ik dat even erg vinden  als bij mijn eigen kinderen.  Van hen krijg je tenminste eerlijke  vriendschap.

Gunter:

Wij kunnen het ons ook niet permitteren om ambras te gaan maken  met onze vrienden, hé.  Wij hebben het zo al moeilijk genoeg.

 

Inge STIERS

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2011 – 12:26