Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel

Inhoudsopgave

Bron: Dag Allemaal
12 juli 2005

De helft van de Belgen kent z’n buren niet persoonlijk, zo blijkt uit een recent  onderzoek.  Maar zij die wél verder kijken dan het tuinhek, hebben soms een  bijzonder hechte band met de mensen van naast de deur.  Al zijn er ook  buren die elkaar de duvel aandoen.  In deze nieuwe reeks trekken we door  Vlaanderen op zoek naar buitengewone, hartverwarmende maar ook tragische  burenverhalen.

Rita doet al wat ze kan voor haar blinde buren: Manuela en Gunter mogen me  alles vragen.  Zelfs als hun hond heeft overgegeven, ga ik dat opkuisen’

‘Ik heb twee zonen, maar eigenlijk heb ik vier kinderen.  Ook voor Gunter  en Manuela voel ik me een mama.’  Rita Van Schel (43) waakt als een  moederkloek over haar blinde buren, het jonge stel Gunter (29) en Manuela (29)  Van den Troost.

 

Het blinde koppel Manuela en Gunter en hun interim-mama Rita wonen naast elkaar  in de Pieter Breughellaan in het Brusselse Wolvertem.

In de Pieter Breughellaan in Wolvertem is nog plaats voor echte solidariteit.   Toen Rita erachter kwam dat haar buren droomden van een blindengeleidehond,  organiseerde ze prompt een benefietactie om het nodige geld bijeen te krijgen.   ‘Ik help liever iemand anders dan dat ik zelf geholpen moet worden’, zegt ze.   Manuela en Gunter, die allebei blind zijn van bij de geboorte, hadden zich geen  betere buurvrouw kunnen dromen: ‘Wij krijgen van niemand zoveel hulp als van  Rita.’

Jullie zijn sinds vijf jaar buren.  Hoe verliep de eerste ontmoeting?
Rita:

Dat was behoorlijk grappig.  Gunter en Manuela zaten buiten van  de zon te genieten.  Ik passeerde en maakte een praatje met hen.  Ze  wisten dat ik in de plaatselijke politiek zat en na ons gesprek hoorde ik  Manuela tegen Gunter zeggen: ‘Dat ziet er wel een sympathieke uit.  Die  gaan we nog veel zien.’  Waarop Gunter antwoordde: ‘Dat zal niet zijn!   Eens de verkiezingen voorbij zijn, horen of zien we haar niet meer.’  Dat  is wel even anders uitgedraaid.  (lacht)

Gunter:

Rita heeft een taxibedrijfje en daar deden we in het begin  regelmatig een beroep op.  Zo is onze vriendschap gegroeid.

 

Rita, heb jij moeten wennen aan de handicap van je buren?
Rita:

Wennen is veel gezegd.  Maar de eerste keer dat we samen op stap  gingen, was wel een vuurdoop.  Het is niet zo vanzelfsprekend om met twee  blinden buiten te komen.  Als ziende moet je immers ook voor hén kijken.   Liggen er geen kabels op de grond?  Hebben ze de stoeprand opgemerkt?   Kunnen ze onder de winkelluifels?  Maar dat raak je snel gewoon.  Het  enige nadeel is dat als de zon schijnt, ik op elke arm een witte plek heb waar  ze mij hebben vastgehouden.  (lacht)

 

Heb je ook braille geleerd?
Rita:

Absoluut.  Maar ik lees het niet met mijn vinger, zoals Gunter en  Manuela.  Ik kijk naar de bolletjes.

 

Hoe zouden jullie je relatie omschrijven?
Manuela:

Rita is onze ‘interim-mama’.  Mijn ouders wonen negentig  kilometer van hier, in Tessenderlo.  Met het openbaar vervoer doen we daar  drie uur over.  Rita maakt het gemis voor een stuk goed.

 

Rita, hoe vul jij die ‘moederrol’ in?
Rita:

Met kleine dingen.  Als Gunters mama geen tijd heeft gehad om hun  kleren klaar te leggen, doe ik dat.  Zij kunnen immers niet combineren  omdat ze de kleuren niet zien.  En als hun hond heeft overgegeven, bellen  ze even naar mij om het op te ruimen, want zij zien natuurlijk niet waar dat  overal ligt.  Of in de zomer, heel dom: er vliegt een beest rond.   Maar wat is het: een vlieg of een wesp?  Dan kom ik dat beest even vangen.

Manuela:

Rita neemt ons ook mee op vakantie.  Voor onze eerste reis  hadden we met z’n drieën een mobilhome gehuurd en zijn we door de Rhônestreek  getrokken.  Het jaar nadien was het Duitsland.  En deze zomer gaan we  naar Tunesië.  Alleen Rita en ik, Gunter blijft deze keer thuis.

Rita:

Eerlijk gezegd, als ik zonder hen op vakantie ga, wil ik na twee  dagen alweer naar huis.

 

Jullie lijken haast onafscheidelijk.
Rita:

Het is zeker niet zo dat ik elke dag bij hen ben, maar we doen wel  veel samen, ja.  In de buurt spreken ze over ‘Rita en haar blinde  koppeltje’.  Als ik ergens kom zonder Manuela en Gunter is het meteen van:  ‘Waar zijn ze?  Toch niet ziek, zeker?’  Eigenlijk kom ik meer met hen  onder de mensen dan Gunters moeder.

 

Hoezo?
Gunter:

Mijn moeder heeft het nog altijd moeilijk met mijn handicap.

Rita:

Ze vindt het vervelend om mensen te zien staren.  Ik had het  daar in het begin ook lastig mee.  Ik had constant zin om te roepen:  ‘Hebben ze iets aan van u?  Ze willen het anders gerust uitdoen, hoor!’   Maar na een tijd zag ik die blikken niet meer.

 

Ik vermoed dat jullie ook met medelijden worden geconfronteerd.  Stoort  dat?
Gunter:

O jawel!  We hebben vooral last van het feit dat we vaak als  kleine kinderen worden behandeld.

Manuela:

Als ik bijvoorbeeld met Rita op de markt aan een kraam iets  bestel, zullen ze altijd aan háár vragen of ik nog iets moet hebben.

Rita:

Hetzelfde als we iets gaan drinken.  Gunter mag vragen hoeveel  hij moet betalen, maar ik zal altijd de rekening krijgen.

 

Hoe komt dat?
Rita:

Mensen hebben een verkeerd beeld van blinden.  Ze zien Gunter en  Manuela – volkomen onterecht – als twee sukkelaars en ze zijn bang om iets  verkeerds te zeggen.  Zo waren we eens in de supermarkt en Manuela zei:  ‘Dat zullen we dan wel zien, zeker.’  Een man keek mij aan met een blik  van: ‘Wat zegt die nu!’  Maar ze kan toch moeilijk zeggen: ‘Dat zullen we  dan wel voelen, zeker.’  (lacht) Of mensen die hen begroeten met: ‘Ha, lang  geleden dat ik u heb gezien.’  Als ze beseffen wat ze hebben gezegd, voelen  ze zich gegeneerd, maar dat is zo onnozel.  Manuela en Gunter weten best  wat ze missen, maar dat neemt niet weg dat ze zeer goed hun plan kunnen trekken.

 

Zit de blindengeleidehond Kenzie daar voor iets tussen?
Gunter:

Zeer zeker.  We hebben hem nu zeven maanden en ons leven is  heel wat simpeler geworden.  In het begin was het wel vreemd om met een  hond rond te lopen, want ik was mijn witte stok gewoon.  Plots moest ik al  mijn vertrouwen aan een dier schenken.  Maar eens we die stap hadden gezet,  wilden we Kenzie nooit meer kwijt.

 

Wat betekent die hond voor jullie?
Gunter:

Kort gezegd: vroeger ging Rita voor ons naar de winkel, maar sinds  we Kenzie hebben, gaan wij soms voor haar boodschappen doen.  Nu zijn de  rollen omgekeerd.

Rita:

Ze voelen zich zekerder met de hond, zelfstandiger.  Als ze  vroeger constateerden dat ze geen vlees in huis hadden, moesten ze iemand  optrommelen om mee naar de slager te gaan.  Nu kunnen ze dat allemaal zelf.

Gunter:

We hebben veel vrijheid gekregen.  Ik ga nu te voet naar het  centrum.  Met de stok deed ik dat nooit.  Als we zin hebben om een  pintje te gaan drinken, zijn we weg.  Vroeger moesten we altijd iemand  vragen om mee te gaan.

 

Als ik jullie bezig zie, heb ik ook de indruk dat Kenzie hier het kind des  huizes is.
Rita:

Dat klopt.  Ze hebben nu iemand om voor te zorgen.  Toen hij  arriveerde, gaf ik een feestje en iedereen had een cadeautje voor Kenzie bij,  net zoals op een babyborrel.

 

Jij hebt zelfs een benefietactie voor Kenzie georganiseerd.  Waarom?
Rita:

De opleiding van Kenzie, in de school van de Vrienden der Blinden in  Koksijde, kostte 15.000 euro.  Een deel daarvan werd betaald door het  Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, maar de rest moest van ergens komen, hé.  Als we het geld  niet meteen op tafel konden leggen, kwamen Manuela en Gunter terecht op een  wachtlijst van vier jaar.

 

Hoeveel geld werd er ingezameld?
Rita:

Tienduizend euro.  Dat kwam van spaarpotjes in winkels en van een  pannenkoekennamiddag.  Ook onze oud-burgemeester heeft geholpen.  Hij  was vijftig jaar getrouwd en gaf een groot feest.  Hij wilde geen cadeaus,  maar vroeg zijn gasten om te storten voor Gunter en Manuela.  Ook de  organisatie van de Beiaardfeesten heeft een deel van hun opbrengsten afgestaan.

 

Heerst er hier in Wolvertem zo’n grote solidariteit?
Rita:

Sinds onze benefietactie wel, ja.  Die actie heeft ervoor gezorgd  dat de andere buren ook contact hebben gelegd met Gunter en Manuela.   Voordien staken ze altijd de straat over omdat ze niet wisten wat ze tegen een  blind koppel moesten zeggen.

Gunter:

Mensen zeiden ook: ‘Ochgottekes, zie hen.  En dan nog met  twéé!’  Nu kijken ze niet meer naar ons, maar naar Kenzie.  Iedereen  vindt het fantastisch om te zien hoe hij ‘werkt’.

 

Gunter: ‘Moet er nog iets zijn?’  vragen ze bij de slager.  Wij  weten dan niet of dat tegen ons is’
Waarom hebben jullie zo lang gewacht om een blindengeleidehond aan te  schaffen?
Gunter:

Omdat we vroeger op een appartement woonden en er geen plaats voor  een hond was.  Bovendien wisten we niet dat het mogelijk was om één hond  voor ons twee te laten werken.

Rita:

Kenzie is een bijzondere hond.  Manuela en Gunter zijn de  enige blinden in Europa die samen een blindengeleidehond delen.  In alle  andere gevallen heeft zo’n hond maar één baasje.

 

Wat heb jij in ruil voor zo’n geweldig cadeau gekregen?
Rita:

Een hele mooie beloning: Manuela en Gunter hebben mij meter van Kenzie  gemaakt!

 

Voor veel mindervaliden is het niet makkelijk om goed bedoelde hulp te  aanvaarden.
Gunter:

Ik vind dat ook moeilijk.  Mensen zeggen snel: ‘Kom jong, ik  zal dat wel voor u doen.  Gij kunt dat toch niet.’  Dan denk ik: ‘Laat  het me tenminste probéren.  Lukt het niet, dan lukt het niet.’

Rita:

Ik heb daar in het begin ook op moeten letten.  Een stom  voorbeeld: ik zat in de zetel en ik zag Manuela schoorvoetend afkomen met een  glas water.  Ik had meteen de neiging om recht te staan en dat glas van  haar over te nemen.  Als ik hen in de keuken bezig zie, krijg ik ook de  kriebels.  Je denkt automatisch dat ze hun vinger eraf gaan snijden als ze  aardappelen schillen.

Gunter:

Als ik Rita naar huis wil krijgen, moet ik maar één ding doen:  frieten beginnen bakken.  (lacht)

Rita:

Hij voelt met zijn vinger of het vet heet genoeg is!  Dat kan  ik niet aanzien, hé.

 

Kan je daar ooit aan wennen, aan blind zijn?
Manuela:

Ja, hoor.  Ik denk dat het goed is dat wij nooit iets hebben  gezien.  Geen schimmen, geen vage omtrekken.  Niks.  Daardoor  weten we niet wat we missen.  Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen die  ons leven eenvoudiger maken.  Ons huis staat vol met sprekende toestellen,  van de computer en de weegschaal tot de wekker en de koortsthermometer.

Gunter:

Maar sommige dingen blijven moeilijk.  Naar de slager gaan.   Als ze vragen: ‘Aan wie is het?’, weten wij van niks.  Ze bedienen daar ook  met drie en als één van hen dan vraagt: ‘Moet er nog iets zijn?’, weten wij  nooit of ze het tegen ons heeft of niet.  Enkele zinnen zijn niet genoeg om  een stem thuis te brengen.

 

‘Vroeger wisten onze buren niet wat ze tegen ons moesten zeggen.  Sinds  Rita een benefietactie organiseerde voor ons is dat anders’, zeggen Gunter en  Manuela.
Er bestaan veel moppen over blinde mensen.  Kunnen jullie daarom lachen?
Rita:

Absoluut.  Mijn man vindt dat helemaal niet kunnen, maar ik voel  aan hoe ver ik daarin kan gaan.  Als wij op restaurant gaan, smijt ik wel  eens een stukje van mijn vlees op het bord van Gunter of Manuela, zodat ze plots  iets heel anders proeven.  Of ik pik het koekje van Gunters ijsje en ik  zeg: ‘Amai, je krijgt hier nog niet eens een koekje bij je ijsje.’   (algemene hilariteit)

Gunter:

Of ze blijft ijs bijscheppen op mijn bord terwijl ik eet, zodat  ik denk dat ik een megacoupe heb gekregen.

Manuela:

We lachen er zelf ook om.  Als we elkaar iets willen geven  en we elkaars handen niet vinden, bijvoorbeeld.  Dan staan we daar soms  minutenlang te klooien.  Ach, het heeft gewoon geen zin om te treuren over  onze handicap.

 

Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen?
Gunter:

Op het Koninklijk Instituut voor gehoors- en gezichtsgestoorden in  Sint-Lambrechts-Woluwe.  We zijn al een koppel sinds we vijftien waren.   In 2000 zijn we getrouwd.

 

Was het geen grote stap om te gaan nwonen?
Gunter:

Nee.  Omdat mijn ouders vlakbij wonen, krijgen we veel hulp van  hen.

Manuela:

Maar vroeger gingen we nog allebei werken in een beschutte  werkplaats.  Dat was wel zwaar, omdat we dan ’s avonds nog moesten beginnen  koken en afwassen …

Gunter:

Bij ons gaat dat allemaal veel trager, hé.  Dat waren lange  dagen.  Maar ondertussen werken we niet meer.

 

Hebben jullie niet getwijfeld om voor een partner te kiezen die ook blind is?   Dat maakt het immers nog moeilijker.
Manuela:

Nee.  We waren vijftien.  Dan denk je daar niet aan.   Volgens mij is het zelfs eenvoudiger dat Gunter ook blind is.  Zo weet hij  tenminste wat het is.

Gunter:

Maar anderzijds zou het toch makkelijker zijn om een ziende  partner te hebben.  Die kan met de auto rijden.  Dat zou ons een hoop  ellende met het openbaar vervoer besparen.

 

Jullie zijn bijna dertig.  Komen er kinderen?
Manuela:

Ik weet het niet.  We hebben met Kenzie onze handen al  behoorlijk vol.

Gunter:

Het is niet evident voor ons.  Als wij ergens naar toe gaan,  is Manuela grotendeels van mij afhankelijk, want ze heeft oriëntatieproblemen.   Ondertussen moet ik ook voor de hond zorgen.  Als daar dan nog een kind  bijkomt …  Ik zie heel graag kinderen, maar ik hou ook rekening met de  problemen die ze met zich meebrengen.

 

Tot slot zouden jullie zonder Rita kunnen?
Manuela:

Het zou moeilijk zijn, maar als het moet, moet het.

Rita:

Als ze mij Gunter en Manuela afnemen, zou ik dat even erg vinden  als bij mijn eigen kinderen.  Van hen krijg je tenminste eerlijke  vriendschap.

Gunter:

Wij kunnen het ons ook niet permitteren om ambras te gaan maken  met onze vrienden, hé.  Wij hebben het zo al moeilijk genoeg.

 

Inge STIERS

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hans Smit, bestuursvoorzitter Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid15-06-2020 04:06:53
 2. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 3. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 4. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 5. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 6. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 7. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 8. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 9. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 10. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 11. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 12. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 13. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 14. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 15. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 16. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 17. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 18. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 19. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 20. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 21. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 22. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 23. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 24. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 25. Eén > Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 26. Eén > Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 27. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 28. Eén > Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 29. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 30. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 31. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 32. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 33. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 34. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 35. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 36. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 37. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 38. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 39. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 40. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 41. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 42. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 43. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 44. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 45. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 46. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 47. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 48. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37
 49. Marina Katarina Kovac wil ‘laten zien wat blinden kunnen’18-06-2017 03:06:44
 50. Leven zonder te zien15-06-2017 03:06:25
 51. “Je kunt meer dan je denkt als je blind bent”13-06-2017 04:06:53
 52. ‘Ik ben een jonge moeder van een baby en peuter. En oh ja: ik ben blind!’13-06-2017 04:06:12
 53. Larissa Klaassen wil inspireren11-06-2017 09:06:30
 54. Interview met Deborah Maerschalck (blind)11-06-2017 09:06:05
 55. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort02-01-2017 04:01:27
 56. ‘Bijna niets is onmogelijk’23-10-2016 05:10:14
 57. “Mijn papa kan heel goed vertellen”13-06-2016 08:06:32
 58. Blinde Corné Kremers Lid in de Orde van Oranje-Nassau31-05-2016 09:05:19
 59. Blind en in de jeugdraad – In gesprek met Deborah Maerschalck04-04-2016 11:04:10
 60. ‘Met je hart zie je meer’31-03-2016 10:03:46
 61. Blind raadslid legt werk neer vanwege handicap22-03-2016 08:03:33
 62. ‘Helemaal niet erg om blind te zijn’13-02-2016 09:02:01
 63. Blinde alleenstaande vrouw voedt zoon op zonder partner02-02-2016 04:02:55
 64. Joris werd opeens blind en verloor alles: ‘Verzekeraar liet me in de steek’27-01-2016 08:01:43
 65. Eén dag kan Marina ‘zien’06-01-2016 11:01:28
 66. “Als blinde wil ik opkomen voor de doven”05-12-2015 08:12:05
 67. Blind zijn, beeld je dat even in29-11-2015 09:11:51
 68. ‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)12-09-2015 04:09:28
 69. De Ooglijn is vanaf 1 september vaker en langer open02-09-2015 12:09:03
 70. Vincent Bijlo: ‘Blind of doof? Ik ben liever allebei’28-08-2015 09:08:41
 71. “Ik kijk anders naar de dingen”06-08-2015 08:08:35
 72. Vrouw herinnert echtgenoot alleen als 16-jarige tiener17-03-2015 08:03:52
 73. Wat zie je als je niet kunt kijken?10-03-2015 09:03:07
 74. Vrolijk Vlaanderen over blinden en slechtzienden10-03-2015 09:03:58
 75. Vincent Bijlo in Pavlov10-03-2015 09:03:34
 76. Reportage van de blinde Tonny van Breukelen10-03-2015 09:03:35
 77. Martine Boere strijdt om de titel ‘Bikkel 2011’10-03-2015 08:03:26
 78. Het Klokhuis – Blinde Sander is actief in het leven10-03-2015 08:03:20
 79. De Reünie Esther Crombag10-03-2015 06:03:18
 80. De ogen van Sophie – Alles over blind zijn10-03-2015 05:03:23
 81. Blinde mama Monique – Ik zie, ik zie, wat zij niet ziet10-03-2015 05:03:01
 82. Blinde Leo Dijk in Tiswat10-03-2015 05:03:43
 83. Blinde Karl gebruikt hulpmiddelen in het dagelijks leven10-03-2015 05:03:58
 84. Een bloemetje voor Kim Bols10-02-2015 08:02:52
 85. Video: Vrolijk Vlaanderen met blinden10-02-2015 06:02:31
 86. ‘Ik zou graag nog eens langs de winkels flaneren’25-01-2015 01:01:10
 87. Hoogezand – Oprichting lotgenotengroep voor mensen met een visuele beperking23-01-2015 05:01:59
 88. 10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen22-01-2015 08:01:23
 89. Video – Meintje en haar blinde ouders18-01-2015 01:01:06
 90. Video – Blinde man laat beurs vallen, wat doe je?04-01-2015 09:01:44
 91. Larissa Klaassen: ‘Ik ben blij dat ik anderen help met mijn uitvinding’03-01-2015 09:01:49
 92. Ambassadeur Kim Bols11-12-2014 10:12:46
 93. Larissa is de stoerste19-11-2014 10:11:03
 94. Als het moet, dan moet het28-10-2014 06:10:48
 95. Persoonlijke ervaring van Evelien (29) uit Boxmeer20-09-2014 08:09:08
 96. “God heeft een bedoeling met mijn blindheid”02-09-2014 05:09:07
 97. Stadsportret: Blind met ballen15-08-2014 02:08:01
 98. Mooi: hoe blinde mensen schoonheid “zien”25-04-2014 03:04:52
 99. Gedicht: Ik ben ook normaal27-02-2014 09:02:10
 100. Gezichtsvermogen kwijt24-02-2014 08:02:24
 101. Oogcontact17-02-2014 12:02:29
 102. “Het is een kwestie van accepteren”09-02-2014 11:02:03
 103. Blind vertrouwen in de toekomst28-01-2014 08:01:01
 104. Jonge blinde vrouw komt spreken tijdens les Verzorging25-01-2014 08:01:44
 105. Audiodagboek van een blinde man: zo is het om je zicht te verliezen22-01-2014 07:01:02
 106. Overlast gevende bovenbuurvrouw blijkt blind14-01-2014 06:01:49
 107. Een moeder met veerkracht18-12-2013 04:12:49
 108. “Ik zou niet willen zien”26-11-2013 05:11:00
 109. Het begrip wolk uitleggen aan een blind kind?06-11-2013 03:11:02
 110. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
 111. “De dag nadat mijn blinde dochter trouwde”05-10-2013 07:10:57
 112. Mijn ouders kregen te horen dat er iets mis was met hun dochtertje11-05-2013 10:05:11
 113. Een blindere houding25-04-2013 06:04:08
 114. “Al drie keer kanker, maar ik geef niet op”22-02-2013 02:02:06
 115. Blinde Heemstedenaar wil ook graag gegroet worden19-02-2013 08:02:29
 116. ‘Ik kijk door de ogen van mijn zoon’08-01-2013 07:01:04
 117. ‘Ik ben blij een hefboom te kunnen zijn’24-12-2012 07:12:20
 118. Een kind opvoeden als je blind bent13-10-2012 06:10:33
 119. Zie je iets aan mij?25-08-2012 03:08:31
 120. ‘VARA weigert Vincent Bijlo om blindheid’06-08-2012 06:08:56
 121. Wereld blinden gaat open in Pakhuis14-07-2012 07:07:14
 122. Blinde moet 18.000 euro terug aan staat05-07-2012 06:07:04
 123. Video: Blind28-06-2012 03:06:35
 124. Xander en Siebe zijn gered10-05-2012 06:05:32
 125. Je vingers zijn je ogen07-05-2012 05:05:45
 126. Kim Bols: portret van een gedreven Vlaamse07-05-2012 05:05:25
 127. Het verhaal van Youssri – “Ik zie wat kan”01-04-2012 12:04:13
 128. Video: Klassen Kors Breijerschool op bezoek bij blinden23-03-2012 05:03:37
 129. Video: Blinde Wapservener loopt pelgrimstocht21-03-2012 12:03:42
 130. Video: Johan Dingemans21-03-2012 08:03:24
 131. Vincent Bijlo: ‘Ogen kunnen dictators zijn’31-12-2011 08:12:23
 132. Ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn06-12-2011 06:12:11
 133. Blind leven18-11-2011 05:11:11
 134. Interview Vincent Bijlo15-09-2011 10:09:45
 135. Interview met Kim Bols02-09-2011 10:09:59
 136. ‘Mijn handicap is juist mijn kracht’08-06-2011 07:06:43
 137. ‘Blind Alert, ik ben blij dat het er eindelijk is’07-06-2011 05:06:21
 138. Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje07-06-2011 05:06:41
 139. ‘Een onvergetelijke ervaring voor iedereen’07-06-2011 04:06:02
 140. Blind raadslid voltrekt huwelijk07-06-2011 04:06:35
 141. Carolus Leysen: “Als blinde ben je altijd een stap achter”07-06-2011 04:06:34
 142. “Het is niet omdat je niet ziet, dat je niets weet”06-06-2011 08:06:14
 143. Blinde Genkenaar Carlo Petrelli vangt honden op05-06-2011 02:06:53
 144. Hoedje af voor blinde mama Rebecca05-06-2011 01:06:29
 145. Kracht in mij05-06-2011 01:06:46
 146. Lotgenoten05-06-2011 01:06:04
 147. “Ik heb mijn levensvreugde teruggevonden”05-06-2011 01:06:16
 148. Een blinde leest lichaamstaal anders, maar daarom niet minder goed05-06-2011 01:06:47
 149. Over blinden, alcoholisten en rolstoelers05-06-2011 01:06:33
 150. “Het enige dat me niet lukt, is samen kleuren”05-06-2011 01:06:57
 151. ‘Blind fietsen? Gewoon’05-06-2011 01:06:52
 152. Blinde ouders05-06-2011 01:06:33
 153. Moeder houdt benefiet voor blinde dochter05-06-2011 01:06:47
 154. ‘In 2009 wil ik zélf mijn post lezen’05-06-2011 01:06:12
 155. Eten zonder je bord te zien05-06-2011 01:06:39
 156. Martine helpt Odette05-06-2011 01:06:11
 157. ‘Sommige afleveringen heb ik al 50 keer gezien’05-06-2011 01:06:04
 158. Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND05-06-2011 01:06:58
 159. Mei Lan (16), ooit ziende, nu blind05-06-2011 01:06:32
 160. Mijn Melsbroek: Albert Keersmaekers05-06-2011 01:06:17
 161. “Boodschappen doen? Niet alleen!”05-06-2011 01:06:04
 162. ‘Ongelooflijk hoeveel wilskracht Eline toont’05-06-2011 01:06:29
 163. Oudejaarsshow Vincent Bijlo in Lokatie 78 (Bunnik)05-06-2011 01:06:49
 164. “Wij hadden blind meisje te gast”05-06-2011 01:06:55
 165. “Ook ziende zouden we voor elkaar kiezen”05-06-2011 01:06:16
 166. Ik kwam terug van Lourdes en werd blind05-06-2011 12:06:01
 167. Niets gezien, alles gehoord05-06-2011 12:06:37
 168. Herman Van Dijck ruimde vuil boeltje Hooge Maey op05-06-2011 12:06:56
 169. “Ik droom dat mama me kan zien”05-06-2011 12:06:33
 170. Frida en Edwin Weterings – Blind echtpaar met (ziende) kinderen …05-06-2011 12:06:19
 171. Blinden bouwen beroepsloopbaan uit: Wij zijn geen sukkelaars05-06-2011 12:06:16
 172. Blind zijn is moeilijker in de visuele maatschappij05-06-2011 12:06:05
 173. “Eeuwige optimist” Joël Vyncke overleden05-06-2011 12:06:42
 174. Blinde vrouw van 62 twaalfde keer moeder05-06-2011 12:06:12
 175. ‘Zielig komt niet in mijn woordenboek voor’05-06-2011 12:06:56
 176. Niks kniezen om je handicap, maar er gewoon voor gaan05-06-2011 12:06:30
 177. Een ‘beperking’ is heel normaal05-06-2011 12:06:16
 178. Hennie Halfwerk denkt in kleuren05-06-2011 12:06:42
 179. Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel05-06-2011 12:06:47
 180. “Hij pakte mijn zicht af, maar niet mijn leven05-06-2011 12:06:28
 181. Onze redacteur op de lappen met een dove vrouw en een blinde man05-06-2011 11:06:28
 182. Herenthout: Kinderen met handicap vinden opvang05-06-2011 11:06:12
 183. Blinde van het jaar 200405-06-2011 11:06:55
 184. Superprestige-voorzitter Etienne Gevaert heeft leren leven met zijn handicap05-06-2011 11:06:34
 185. Severine Doré meter Kind Inclusie Plan05-06-2011 11:06:30
 186. Ik zou de sterren willen zien05-06-2011 11:06:14
 187. Leef voluit!05-06-2011 11:06:06
 188. Zoontje fotomodel Jordan blijkt blind05-06-2011 10:06:04
 189. Blind vertrouwen05-06-2011 10:06:04
 190. Georgia en Albert – Om het lijf05-06-2011 10:06:17
 191. Visueel gehandicapte ouders: “Wij zijn gewone mensen die gekozen hebben voor kinderen”05-06-2011 10:06:38
 192. Wat denkt Vlaanderen over …: Enquête over visueel gehandicapte personen05-06-2011 10:06:15
 193. Mijn verhaal: Een lezeres vertelt05-06-2011 10:06:02
 194. Anders en gelukkig05-06-2011 10:06:29
 195. “Liefde op het eerste woord” – Leo en Edith, van kindsbeen af blind, zijn twintig jaar getrouwd05-06-2011 10:06:48
 196. Het verhaal van Ilse Dupont05-06-2011 10:06:05
 197. Zelfwaardering, assertiviteit en visuele handicap05-06-2011 10:06:23
 198. Blinde angst05-06-2011 10:06:21
 199. Blinde tiener wil dwars door Brussel stappen29-05-2011 12:05:06
 200. Rolstoelpatiënt verdedigt belang lotgenoten in OCMW28-05-2011 11:05:07

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2011 – 12:26