“Ik kijk anders naar de dingen”

Zonder fiets ben je niets

Blinde kinesist Jos Van Looy maakt fietstochtjes met de tandem

Leve de velo. Veel Vlamingen trappen aardig door tijdens de zomermaanden. Gazet van Antwerpen hangt een week in het wiel van enkele doorwinterde pedaalridders. Want weer of geen weer, zonder fiets zijn zij niets.

Morgen deel 3: koersen in retrostijl met Stoomtrein Grobbendonk

Jos Van Looy (62) uit Herenthout is kinesist.

Tijdens zijn vakantie aan de kust maakt de sportieve Kempenaar graag een fietstochtje met zijn echtgenote.

Niemand die daarvan opkijkt. En dat hoeft ook niet. Al is er iets bijzonders: Jos is blind.

“Blijf Daya, blijf.” Daya moet achterblijven op een terras. En dat zint haar duidelijk niet. De geleidehond wijkt liefst geen millimeter van de zijde van Jos Van Looy. Maar haar baasje gaat een eindje fietsen. Normaal gezien rijdt Jos eropuit met echtgenote Nadine Delen. Speciaal voor deze reportage geeft Jos het stuur – en zijn lot – in handen van uw reporter.

De tandem logeert tijdens de zomer in Middelkerke. “Met de ambitie om weer meer te fietsen, maar tussen droom en werkelijkheid…”, lacht Jos. Ooit was het anders. Dan koerste Jos als volleerd wielrenner mee in het Belgische kampioenschap Tandemracen.

“Die wedstrijd bestaat sinds de jaren tachtig. In het begin nam ik vooral deel om de hoop te vergroten. We reden met een koersfiets in tandemmodel.

De koers rijdt in het voorjaar nog altijd uit, maar op mijn leeftijd moet ik daar niet meer aan beginnen.”

Geen schrik

Tijdens een tandemkoers spraken Jos en zijn compagnon zo weinig mogelijk. Kwestie van adem te sparen. Gelukkig is een gezapig ritje door de duinen van een andere categorie. Onderweg is er veel gelegenheid tot babbelen, maar eerst is het een zaak om te vertrekken. Bij het gegeven van een tandem gebeurt dit liefst van al synchroon.

“Als ik en Nadine vertrekken, zetten wij meestal de rechterpedaal omhoog om ons samen af te zetten. Instructies geven we onderweg niet. Je moet elkaar enigszins aanvoelen en er moet een zeker vertrouwen zijn. Enige alertheid is ook belangrijk, er kan altijd een auto in achteruit van een oprit rijden. Schrik heb ik niet op de fiets. Ik ben ook nog nooit gevallen. Ook niet tijdens het koersen, waar we toch hoge snelheden haalden. We reden aan met een gemiddelde snelheid tussen de 40 en 44 kilometer per uur. Maar laten we voor deze eerste trip maar een gezapig tempo aanhouden. Daar leent mijn conditie zich trouwens ook beter toe (lacht).”

Nochtans was Jos ooit uiterst sportief. “Het is niet zo dat ik niets meer doe. We gaan bijvoorbeeld vaak wandelen. Maar vroeger deed ik triatlons. Ik liep met een partner aan mijn zijde. Aan mijn linkerpols droeg ik een leren riempje dat ook rond zijn arm zat. Raakten we elkaar, dan gingen we te snel. Stond het bandje gespannen, dan liep ik te traag (lacht). Ik was destijds aangesloten bij de Herenthoutse atletiekclub.

Speciale faciliteiten voor blinden waren er niet. Er waren een zestal lopers die zich als vrijwilliger opgaven om met mij te lopen. Ik zwom zelfstandig. Toen ik vooraan in de twintig was, deed ik aan competitiezwemmen.

Hoe ik wist dat ik aan de overkant was? Simpel, als ik tegen de muur van het zwembad botste (lacht). Na een tijdje ken je het aantal slagen dat je nodig hebt om de overkant te bereiken.

Doorgaans waren er dat vijfentwintig.”

Andere beleving

Na tien minuten fietsen, duikt aan de horizon iets onvermijdelijks op. Met name een bocht. Onze eerste bocht samen. “Wanneer het echt een scherpe bocht is, durft Nadine dat wel signaleren.

Ik moet met mijn 75 kilo achteraan namelijk mee in de bocht hangen. Als ik dat niet doe, dan wordt het onmogelijk om die bocht te nemen. Hoor je in de verte trouwens die balletjes botsen?

Dat is de tennis van de Davis Cup.” Eerlijk? Ik hoor niets, Jos.

“Ik ervaar fietsen natuurlijk op een heel andere manier. Ik hoor mijn omgeving. Ik hoor het verkeer, ik hoorde hoe daarnet een wielertoerist ons voorbijzoefde.

Ik dacht nog: “Dat zou ik vroeger nooit laten passeren, dat ze mij voorbijstaken. Dan zette ik de achtervolging in (lacht).” Ik ruik ook dat de zilte zeelucht hier is verjaagd door een vleesgeur.

Waarschijnlijk zijn ze op die camping ginder aan het barbecueën.

Vroeger keek ik graag films.

Vooral films met veel dialoog en mooie muziek. Zoals De Witte van Zichem, een heerlijk trage film met veel tekst. Tegenwoordig is er te veel actie. Daar hou ik niet van. Dan hoor je schoten, maar ik weet nooit wie er is doodgeschoten (lacht). Naar het nieuws kijk ik wel elke dag en ook sportwedstrijden – maakt niet uit welke discipline – zie ik graag.”

Geen complexen

Jos gebruikt de werkwoorden ‘zien’ of ‘kijken’ zonder ironie.

“Waarom niet? Ik ben in het reine met mijn lot. Het is zoals het is. Je mag gerust blinde tegen mij zeggen en het zo schrijven in je reportage.

Sommigen spreken goedbedoeld over ‘een persoon met een visuele beperking’. Maar dat komt op hetzelfde neer, hoor.

Ik ben blind sinds mijn vijfde. Daarvoor kon ik een heel klein beetje zien. Dat maakt dat ik aan bepaalde hoofdkleuren en vormen nog vage herinneringen heb. Complexen heb ik nooit gehad. Al waren mijn tienerjaren beslist de moeilijkste uit mijn leven. Voor een doorsnee puber is het sowieso al niet makkelijk, laat staan voor eentje met een handicap. Ik had weinig vrienden toen. Ik denk dat ik in die periode geen al te makkelijke mens was. Ik zat op internaat, in het buitengewoon onderwijs. Daar waren wel wat faciliteiten, zoals een schuin hellende looppiste. De hellingsgraad zorgt ervoor dat blinde lopers in een cirkel blijven lopen. Tegenwoordig is er de tendens om via het M-decreet kinderen met een beperking toch regulier onderwijs te laten volgen. Ik vind dat geen slechte zaak. Ondanks mijn handicap streefde ik altijd naar een zo normaal mogelijk leven.

Zo ging ik op mijn achttiende ook gewoon op kot in Gent om kinesitherapie te studeren. Ik moet toegeven dat ik wel bij een echte ouderwetse en superbezorgde kotmadam terechtkwam. Daar viel ik dus even met mijn gat in de boter.

Mijn studies betekenden zwoegen. Letterlijk tienduizenden bladzijden uit mijn cursus schreef ik over in braille. Tegenwoordig kan dat digitaal, maar toen moest dat manueel. In de jaren vijftig en zestig waren er voor blinden nog weinig tot geen hulpmiddelen.

Ik krijg nog een schrijfkramp als ik eraan terugdenk.

Het enige voordeel was dat ik mijn leerstof wel heel goed kende (lacht). Nadien begon ik een eigen praktijk in Herenthout.

Slechts één klant maakte ooit een punt van mijn blindheid. Die dame zag ik nooit meer terug. Ik weet niet of een blinde kinesist beter is. Daar doe ik geen uitspraken over. Natuurlijk moet ik veel meer spieren of knellingen voelen dan een ziende collega. Maar even tussendoor, ik denk een terras te horen!”

Bordje leeg

De hint is duidelijk. Geen inspanning zonder ontspanning. “Ik geniet graag van het leven. Nadine en ik gaan graag op reis. Vroeger met onze twee dochters, tegenwoordig met ons tweeën. Nadine vertelt dan onderweg over het landschap of de gebouwen. Van zulke kleine dingen geniet ik mateloos. Vrijwel al onze kameraden kunnen zien. Ik ben niet aangesloten bij een blindenvereniging of iets dergelijks. Ik vind het zinvol dat die organisaties bestaan, maar ik ben geen lid. Stel je voor, dat dat ten koste zou komen van mijn lidmaatschap bij de wijnclub (lacht)! Onze dochters zijn ondertussen het huis uit, maar we hangen nog intens aan elkaar. Ons gezin is een gelukkig geheel. Savita en Rupali deden wel eens voordeel dankzij mijn blindheid. “Mogen we een snoepje nemen, papa?” Terwijl ze stiekem al half de pot hadden leeggesnoept. “Is jullie bordje leeg, dames?” “Ja ja, papa, helemaal leeg!” Dat kon ik dus nooit controleren (lacht). Maar ik hoorde wel aan de intonatie van hun stem dat er soms deugnieterij in zat. Of wanneer ze een blik trokken van ‘papa-heeft-het-zagen- weer’ dan voelde ik dat toch aan. Pas op, er was ook de last. Ze mochten in huis niets laten rondslingeren.

Als – ik zeg maar wat – een stoel twintig centimeter achteruit staat, dan loop ik daar voluit op omdat die daar normaal niet hoort te staan. Het zijn kleine dingen. Zoals jij nu moet signaleren waar mijn flesje Orval staat, of ik kom hier om van de dorst.”

Het tweede deel van de fietstocht blijkt zowaar nog vlotter te bollen. “Onbewust raak je op elkaar ingespeeld. Eigenlijk wil ik wel weer meer fietsen. Zoals je merkt, ziet deze tandem er vrij nieuw uit. Nochtans is dit exemplaar al vijftien jaar oud. Het verklapt iets over hoe vaak hij nog van stal komt (lacht). Nadine lijkt de laatste tijd meer gewonnen voor een duofiets. Dan zit je niet achter, maar naast elkaar. Zoals op een gocart. Ze knipte een artikel uit waarin staat waar je die dingen kunt huren, misschien moet ik het een keer een kans geven?”

Frikandel

Nadine en Daya wachten nog steeds geduldig op het terras van Fleur de Sel. Wie van beiden Jos het meest miste, is snel duidelijk.

“Als Jos te lang wegblijft, huilt Daya”, vertelt Nadine. “Zelf was ik er iets meer gerust in. Ik wist wel dat jullie heelhuids zouden terugkeren (lacht). Daya en onze Jos vormen een onafscheidelijk duo. Ooit haalden ze zelfs de lokale pers met een straffe stoot.

Daya krijgt altijd een frikandel bij Peter Kip in het dorp. Op een keer passeerde Jos met Daya aan de zaak, die op dat moment nog niet open was. Maar Peter was binnen aan het kuisen, met het rolluik van zijn deur halfopen. Daya dacht ‘aha, frikandel’ en stapte naar binnen, met Jos er achteloos achteraan. Jos knalde met zijn gezicht voluit op het half neergelaten rolluik (lacht). Radio 2 pikte de blunder op. Ik en Jos zaten net in de wagen op weg van Middelkerke naar huis. Ik zei: “Jos, dit gaat over ons!” Een mens maakt wat mee… Het is waar dat we tegenwoordig te weinig samen fietsen. Misschien vormt deze reportage een nieuwe start?”

JOS VAN LOOY – Blinde fietser – “Toen ik vooraan in de twintig was, deed ik aan competitiezwemmen. Hoe ik wist dat ik aan de overkant was? Simpel, als ik tegen de muur van het zwembad botste.”

STEFAN LAENEN

Bron: Gazet van Antwerpen, Di. 04 Aug. 2015, Pagina 6

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hans Smit, bestuursvoorzitter Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid15-06-2020 04:06:53
 2. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 3. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 4. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 5. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 6. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 7. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 8. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 9. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 10. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 11. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 12. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 13. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 14. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 15. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 16. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 17. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 18. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 19. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 20. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 21. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 22. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 23. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 24. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 25. Eén > Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 26. Eén > Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 27. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 28. Eén > Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 29. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 30. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 31. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 32. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 33. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 34. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 35. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 36. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 37. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 38. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 39. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 40. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 41. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 42. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 43. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 44. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 45. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 46. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 47. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 48. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37
 49. Marina Katarina Kovac wil ‘laten zien wat blinden kunnen’18-06-2017 03:06:44
 50. Leven zonder te zien15-06-2017 03:06:25
 51. “Je kunt meer dan je denkt als je blind bent”13-06-2017 04:06:53
 52. ‘Ik ben een jonge moeder van een baby en peuter. En oh ja: ik ben blind!’13-06-2017 04:06:12
 53. Larissa Klaassen wil inspireren11-06-2017 09:06:30
 54. Interview met Deborah Maerschalck (blind)11-06-2017 09:06:05
 55. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort02-01-2017 04:01:27
 56. ‘Bijna niets is onmogelijk’23-10-2016 05:10:14
 57. “Mijn papa kan heel goed vertellen”13-06-2016 08:06:32
 58. Blinde Corné Kremers Lid in de Orde van Oranje-Nassau31-05-2016 09:05:19
 59. Blind en in de jeugdraad – In gesprek met Deborah Maerschalck04-04-2016 11:04:10
 60. ‘Met je hart zie je meer’31-03-2016 10:03:46
 61. Blind raadslid legt werk neer vanwege handicap22-03-2016 08:03:33
 62. ‘Helemaal niet erg om blind te zijn’13-02-2016 09:02:01
 63. Blinde alleenstaande vrouw voedt zoon op zonder partner02-02-2016 04:02:55
 64. Joris werd opeens blind en verloor alles: ‘Verzekeraar liet me in de steek’27-01-2016 08:01:43
 65. Eén dag kan Marina ‘zien’06-01-2016 11:01:28
 66. “Als blinde wil ik opkomen voor de doven”05-12-2015 08:12:05
 67. Blind zijn, beeld je dat even in29-11-2015 09:11:51
 68. ‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)12-09-2015 04:09:28
 69. De Ooglijn is vanaf 1 september vaker en langer open02-09-2015 12:09:03
 70. Vincent Bijlo: ‘Blind of doof? Ik ben liever allebei’28-08-2015 09:08:41
 71. “Ik kijk anders naar de dingen”06-08-2015 08:08:35
 72. Vrouw herinnert echtgenoot alleen als 16-jarige tiener17-03-2015 08:03:52
 73. Wat zie je als je niet kunt kijken?10-03-2015 09:03:07
 74. Vrolijk Vlaanderen over blinden en slechtzienden10-03-2015 09:03:58
 75. Vincent Bijlo in Pavlov10-03-2015 09:03:34
 76. Reportage van de blinde Tonny van Breukelen10-03-2015 09:03:35
 77. Martine Boere strijdt om de titel ‘Bikkel 2011’10-03-2015 08:03:26
 78. Het Klokhuis – Blinde Sander is actief in het leven10-03-2015 08:03:20
 79. De Reünie Esther Crombag10-03-2015 06:03:18
 80. De ogen van Sophie – Alles over blind zijn10-03-2015 05:03:23
 81. Blinde mama Monique – Ik zie, ik zie, wat zij niet ziet10-03-2015 05:03:01
 82. Blinde Leo Dijk in Tiswat10-03-2015 05:03:43
 83. Blinde Karl gebruikt hulpmiddelen in het dagelijks leven10-03-2015 05:03:58
 84. Een bloemetje voor Kim Bols10-02-2015 08:02:52
 85. Video: Vrolijk Vlaanderen met blinden10-02-2015 06:02:31
 86. ‘Ik zou graag nog eens langs de winkels flaneren’25-01-2015 01:01:10
 87. Hoogezand – Oprichting lotgenotengroep voor mensen met een visuele beperking23-01-2015 05:01:59
 88. 10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen22-01-2015 08:01:23
 89. Video – Meintje en haar blinde ouders18-01-2015 01:01:06
 90. Video – Blinde man laat beurs vallen, wat doe je?04-01-2015 09:01:44
 91. Larissa Klaassen: ‘Ik ben blij dat ik anderen help met mijn uitvinding’03-01-2015 09:01:49
 92. Ambassadeur Kim Bols11-12-2014 10:12:46
 93. Larissa is de stoerste19-11-2014 10:11:03
 94. Als het moet, dan moet het28-10-2014 06:10:48
 95. Persoonlijke ervaring van Evelien (29) uit Boxmeer20-09-2014 08:09:08
 96. “God heeft een bedoeling met mijn blindheid”02-09-2014 05:09:07
 97. Stadsportret: Blind met ballen15-08-2014 02:08:01
 98. Mooi: hoe blinde mensen schoonheid “zien”25-04-2014 03:04:52
 99. Gedicht: Ik ben ook normaal27-02-2014 09:02:10
 100. Gezichtsvermogen kwijt24-02-2014 08:02:24
 101. Oogcontact17-02-2014 12:02:29
 102. “Het is een kwestie van accepteren”09-02-2014 11:02:03
 103. Blind vertrouwen in de toekomst28-01-2014 08:01:01
 104. Jonge blinde vrouw komt spreken tijdens les Verzorging25-01-2014 08:01:44
 105. Audiodagboek van een blinde man: zo is het om je zicht te verliezen22-01-2014 07:01:02
 106. Overlast gevende bovenbuurvrouw blijkt blind14-01-2014 06:01:49
 107. Een moeder met veerkracht18-12-2013 04:12:49
 108. “Ik zou niet willen zien”26-11-2013 05:11:00
 109. Het begrip wolk uitleggen aan een blind kind?06-11-2013 03:11:02
 110. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
 111. “De dag nadat mijn blinde dochter trouwde”05-10-2013 07:10:57
 112. Mijn ouders kregen te horen dat er iets mis was met hun dochtertje11-05-2013 10:05:11
 113. Een blindere houding25-04-2013 06:04:08
 114. “Al drie keer kanker, maar ik geef niet op”22-02-2013 02:02:06
 115. Blinde Heemstedenaar wil ook graag gegroet worden19-02-2013 08:02:29
 116. ‘Ik kijk door de ogen van mijn zoon’08-01-2013 07:01:04
 117. ‘Ik ben blij een hefboom te kunnen zijn’24-12-2012 07:12:20
 118. Een kind opvoeden als je blind bent13-10-2012 06:10:33
 119. Zie je iets aan mij?25-08-2012 03:08:31
 120. ‘VARA weigert Vincent Bijlo om blindheid’06-08-2012 06:08:56
 121. Wereld blinden gaat open in Pakhuis14-07-2012 07:07:14
 122. Blinde moet 18.000 euro terug aan staat05-07-2012 06:07:04
 123. Video: Blind28-06-2012 03:06:35
 124. Xander en Siebe zijn gered10-05-2012 06:05:32
 125. Je vingers zijn je ogen07-05-2012 05:05:45
 126. Kim Bols: portret van een gedreven Vlaamse07-05-2012 05:05:25
 127. Het verhaal van Youssri – “Ik zie wat kan”01-04-2012 12:04:13
 128. Video: Klassen Kors Breijerschool op bezoek bij blinden23-03-2012 05:03:37
 129. Video: Blinde Wapservener loopt pelgrimstocht21-03-2012 12:03:42
 130. Video: Johan Dingemans21-03-2012 08:03:24
 131. Vincent Bijlo: ‘Ogen kunnen dictators zijn’31-12-2011 08:12:23
 132. Ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn06-12-2011 06:12:11
 133. Blind leven18-11-2011 05:11:11
 134. Interview Vincent Bijlo15-09-2011 10:09:45
 135. Interview met Kim Bols02-09-2011 10:09:59
 136. ‘Mijn handicap is juist mijn kracht’08-06-2011 07:06:43
 137. ‘Blind Alert, ik ben blij dat het er eindelijk is’07-06-2011 05:06:21
 138. Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje07-06-2011 05:06:41
 139. ‘Een onvergetelijke ervaring voor iedereen’07-06-2011 04:06:02
 140. Blind raadslid voltrekt huwelijk07-06-2011 04:06:35
 141. Carolus Leysen: “Als blinde ben je altijd een stap achter”07-06-2011 04:06:34
 142. “Het is niet omdat je niet ziet, dat je niets weet”06-06-2011 08:06:14
 143. Blinde Genkenaar Carlo Petrelli vangt honden op05-06-2011 02:06:53
 144. Hoedje af voor blinde mama Rebecca05-06-2011 01:06:29
 145. Kracht in mij05-06-2011 01:06:46
 146. Lotgenoten05-06-2011 01:06:04
 147. “Ik heb mijn levensvreugde teruggevonden”05-06-2011 01:06:16
 148. Een blinde leest lichaamstaal anders, maar daarom niet minder goed05-06-2011 01:06:47
 149. Over blinden, alcoholisten en rolstoelers05-06-2011 01:06:33
 150. “Het enige dat me niet lukt, is samen kleuren”05-06-2011 01:06:57
 151. ‘Blind fietsen? Gewoon’05-06-2011 01:06:52
 152. Blinde ouders05-06-2011 01:06:33
 153. Moeder houdt benefiet voor blinde dochter05-06-2011 01:06:47
 154. ‘In 2009 wil ik zélf mijn post lezen’05-06-2011 01:06:12
 155. Eten zonder je bord te zien05-06-2011 01:06:39
 156. Martine helpt Odette05-06-2011 01:06:11
 157. ‘Sommige afleveringen heb ik al 50 keer gezien’05-06-2011 01:06:04
 158. Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND05-06-2011 01:06:58
 159. Mei Lan (16), ooit ziende, nu blind05-06-2011 01:06:32
 160. Mijn Melsbroek: Albert Keersmaekers05-06-2011 01:06:17
 161. “Boodschappen doen? Niet alleen!”05-06-2011 01:06:04
 162. ‘Ongelooflijk hoeveel wilskracht Eline toont’05-06-2011 01:06:29
 163. Oudejaarsshow Vincent Bijlo in Lokatie 78 (Bunnik)05-06-2011 01:06:49
 164. “Wij hadden blind meisje te gast”05-06-2011 01:06:55
 165. “Ook ziende zouden we voor elkaar kiezen”05-06-2011 01:06:16
 166. Ik kwam terug van Lourdes en werd blind05-06-2011 12:06:01
 167. Niets gezien, alles gehoord05-06-2011 12:06:37
 168. Herman Van Dijck ruimde vuil boeltje Hooge Maey op05-06-2011 12:06:56
 169. “Ik droom dat mama me kan zien”05-06-2011 12:06:33
 170. Frida en Edwin Weterings – Blind echtpaar met (ziende) kinderen …05-06-2011 12:06:19
 171. Blinden bouwen beroepsloopbaan uit: Wij zijn geen sukkelaars05-06-2011 12:06:16
 172. Blind zijn is moeilijker in de visuele maatschappij05-06-2011 12:06:05
 173. “Eeuwige optimist” Joël Vyncke overleden05-06-2011 12:06:42
 174. Blinde vrouw van 62 twaalfde keer moeder05-06-2011 12:06:12
 175. ‘Zielig komt niet in mijn woordenboek voor’05-06-2011 12:06:56
 176. Niks kniezen om je handicap, maar er gewoon voor gaan05-06-2011 12:06:30
 177. Een ‘beperking’ is heel normaal05-06-2011 12:06:16
 178. Hennie Halfwerk denkt in kleuren05-06-2011 12:06:42
 179. Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel05-06-2011 12:06:47
 180. “Hij pakte mijn zicht af, maar niet mijn leven05-06-2011 12:06:28
 181. Onze redacteur op de lappen met een dove vrouw en een blinde man05-06-2011 11:06:28
 182. Herenthout: Kinderen met handicap vinden opvang05-06-2011 11:06:12
 183. Blinde van het jaar 200405-06-2011 11:06:55
 184. Superprestige-voorzitter Etienne Gevaert heeft leren leven met zijn handicap05-06-2011 11:06:34
 185. Severine Doré meter Kind Inclusie Plan05-06-2011 11:06:30
 186. Ik zou de sterren willen zien05-06-2011 11:06:14
 187. Leef voluit!05-06-2011 11:06:06
 188. Zoontje fotomodel Jordan blijkt blind05-06-2011 10:06:04
 189. Blind vertrouwen05-06-2011 10:06:04
 190. Georgia en Albert – Om het lijf05-06-2011 10:06:17
 191. Visueel gehandicapte ouders: “Wij zijn gewone mensen die gekozen hebben voor kinderen”05-06-2011 10:06:38
 192. Wat denkt Vlaanderen over …: Enquête over visueel gehandicapte personen05-06-2011 10:06:15
 193. Mijn verhaal: Een lezeres vertelt05-06-2011 10:06:02
 194. Anders en gelukkig05-06-2011 10:06:29
 195. “Liefde op het eerste woord” – Leo en Edith, van kindsbeen af blind, zijn twintig jaar getrouwd05-06-2011 10:06:48
 196. Het verhaal van Ilse Dupont05-06-2011 10:06:05
 197. Zelfwaardering, assertiviteit en visuele handicap05-06-2011 10:06:23
 198. Blinde angst05-06-2011 10:06:21
 199. Blinde tiener wil dwars door Brussel stappen29-05-2011 12:05:06
 200. Rolstoelpatiënt verdedigt belang lotgenoten in OCMW28-05-2011 11:05:07

Laatst bijgewerkt op 6 augustus 2015 – 08:38