“Ik kijk anders naar de dingen”

Zonder fiets ben je niets

Blinde kinesist Jos Van Looy maakt fietstochtjes met de tandem

Leve de velo. Veel Vlamingen trappen aardig door tijdens de zomermaanden. Gazet van Antwerpen hangt een week in het wiel van enkele doorwinterde pedaalridders. Want weer of geen weer, zonder fiets zijn zij niets.

Morgen deel 3: koersen in retrostijl met Stoomtrein Grobbendonk

Jos Van Looy (62) uit Herenthout is kinesist.

Tijdens zijn vakantie aan de kust maakt de sportieve Kempenaar graag een fietstochtje met zijn echtgenote.

Niemand die daarvan opkijkt. En dat hoeft ook niet. Al is er iets bijzonders: Jos is blind.

“Blijf Daya, blijf.” Daya moet achterblijven op een terras. En dat zint haar duidelijk niet. De geleidehond wijkt liefst geen millimeter van de zijde van Jos Van Looy. Maar haar baasje gaat een eindje fietsen. Normaal gezien rijdt Jos eropuit met echtgenote Nadine Delen. Speciaal voor deze reportage geeft Jos het stuur – en zijn lot – in handen van uw reporter.

De tandem logeert tijdens de zomer in Middelkerke. “Met de ambitie om weer meer te fietsen, maar tussen droom en werkelijkheid…”, lacht Jos. Ooit was het anders. Dan koerste Jos als volleerd wielrenner mee in het Belgische kampioenschap Tandemracen.

“Die wedstrijd bestaat sinds de jaren tachtig. In het begin nam ik vooral deel om de hoop te vergroten. We reden met een koersfiets in tandemmodel.

De koers rijdt in het voorjaar nog altijd uit, maar op mijn leeftijd moet ik daar niet meer aan beginnen.”

Geen schrik

Tijdens een tandemkoers spraken Jos en zijn compagnon zo weinig mogelijk. Kwestie van adem te sparen. Gelukkig is een gezapig ritje door de duinen van een andere categorie. Onderweg is er veel gelegenheid tot babbelen, maar eerst is het een zaak om te vertrekken. Bij het gegeven van een tandem gebeurt dit liefst van al synchroon.

“Als ik en Nadine vertrekken, zetten wij meestal de rechterpedaal omhoog om ons samen af te zetten. Instructies geven we onderweg niet. Je moet elkaar enigszins aanvoelen en er moet een zeker vertrouwen zijn. Enige alertheid is ook belangrijk, er kan altijd een auto in achteruit van een oprit rijden. Schrik heb ik niet op de fiets. Ik ben ook nog nooit gevallen. Ook niet tijdens het koersen, waar we toch hoge snelheden haalden. We reden aan met een gemiddelde snelheid tussen de 40 en 44 kilometer per uur. Maar laten we voor deze eerste trip maar een gezapig tempo aanhouden. Daar leent mijn conditie zich trouwens ook beter toe (lacht).”

Nochtans was Jos ooit uiterst sportief. “Het is niet zo dat ik niets meer doe. We gaan bijvoorbeeld vaak wandelen. Maar vroeger deed ik triatlons. Ik liep met een partner aan mijn zijde. Aan mijn linkerpols droeg ik een leren riempje dat ook rond zijn arm zat. Raakten we elkaar, dan gingen we te snel. Stond het bandje gespannen, dan liep ik te traag (lacht). Ik was destijds aangesloten bij de Herenthoutse atletiekclub.

Speciale faciliteiten voor blinden waren er niet. Er waren een zestal lopers die zich als vrijwilliger opgaven om met mij te lopen. Ik zwom zelfstandig. Toen ik vooraan in de twintig was, deed ik aan competitiezwemmen.

Hoe ik wist dat ik aan de overkant was? Simpel, als ik tegen de muur van het zwembad botste (lacht). Na een tijdje ken je het aantal slagen dat je nodig hebt om de overkant te bereiken.

Doorgaans waren er dat vijfentwintig.”

Andere beleving

Na tien minuten fietsen, duikt aan de horizon iets onvermijdelijks op. Met name een bocht. Onze eerste bocht samen. “Wanneer het echt een scherpe bocht is, durft Nadine dat wel signaleren.

Ik moet met mijn 75 kilo achteraan namelijk mee in de bocht hangen. Als ik dat niet doe, dan wordt het onmogelijk om die bocht te nemen. Hoor je in de verte trouwens die balletjes botsen?

Dat is de tennis van de Davis Cup.” Eerlijk? Ik hoor niets, Jos.

“Ik ervaar fietsen natuurlijk op een heel andere manier. Ik hoor mijn omgeving. Ik hoor het verkeer, ik hoorde hoe daarnet een wielertoerist ons voorbijzoefde.

Ik dacht nog: “Dat zou ik vroeger nooit laten passeren, dat ze mij voorbijstaken. Dan zette ik de achtervolging in (lacht).” Ik ruik ook dat de zilte zeelucht hier is verjaagd door een vleesgeur.

Waarschijnlijk zijn ze op die camping ginder aan het barbecueën.

Vroeger keek ik graag films.

Vooral films met veel dialoog en mooie muziek. Zoals De Witte van Zichem, een heerlijk trage film met veel tekst. Tegenwoordig is er te veel actie. Daar hou ik niet van. Dan hoor je schoten, maar ik weet nooit wie er is doodgeschoten (lacht). Naar het nieuws kijk ik wel elke dag en ook sportwedstrijden – maakt niet uit welke discipline – zie ik graag.”

Geen complexen

Jos gebruikt de werkwoorden ‘zien’ of ‘kijken’ zonder ironie.

“Waarom niet? Ik ben in het reine met mijn lot. Het is zoals het is. Je mag gerust blinde tegen mij zeggen en het zo schrijven in je reportage.

Sommigen spreken goedbedoeld over ‘een persoon met een visuele beperking’. Maar dat komt op hetzelfde neer, hoor.

Ik ben blind sinds mijn vijfde. Daarvoor kon ik een heel klein beetje zien. Dat maakt dat ik aan bepaalde hoofdkleuren en vormen nog vage herinneringen heb. Complexen heb ik nooit gehad. Al waren mijn tienerjaren beslist de moeilijkste uit mijn leven. Voor een doorsnee puber is het sowieso al niet makkelijk, laat staan voor eentje met een handicap. Ik had weinig vrienden toen. Ik denk dat ik in die periode geen al te makkelijke mens was. Ik zat op internaat, in het buitengewoon onderwijs. Daar waren wel wat faciliteiten, zoals een schuin hellende looppiste. De hellingsgraad zorgt ervoor dat blinde lopers in een cirkel blijven lopen. Tegenwoordig is er de tendens om via het M-decreet kinderen met een beperking toch regulier onderwijs te laten volgen. Ik vind dat geen slechte zaak. Ondanks mijn handicap streefde ik altijd naar een zo normaal mogelijk leven.

Zo ging ik op mijn achttiende ook gewoon op kot in Gent om kinesitherapie te studeren. Ik moet toegeven dat ik wel bij een echte ouderwetse en superbezorgde kotmadam terechtkwam. Daar viel ik dus even met mijn gat in de boter.

Mijn studies betekenden zwoegen. Letterlijk tienduizenden bladzijden uit mijn cursus schreef ik over in braille. Tegenwoordig kan dat digitaal, maar toen moest dat manueel. In de jaren vijftig en zestig waren er voor blinden nog weinig tot geen hulpmiddelen.

Ik krijg nog een schrijfkramp als ik eraan terugdenk.

Het enige voordeel was dat ik mijn leerstof wel heel goed kende (lacht). Nadien begon ik een eigen praktijk in Herenthout.

Slechts één klant maakte ooit een punt van mijn blindheid. Die dame zag ik nooit meer terug. Ik weet niet of een blinde kinesist beter is. Daar doe ik geen uitspraken over. Natuurlijk moet ik veel meer spieren of knellingen voelen dan een ziende collega. Maar even tussendoor, ik denk een terras te horen!”

Bordje leeg

De hint is duidelijk. Geen inspanning zonder ontspanning. “Ik geniet graag van het leven. Nadine en ik gaan graag op reis. Vroeger met onze twee dochters, tegenwoordig met ons tweeën. Nadine vertelt dan onderweg over het landschap of de gebouwen. Van zulke kleine dingen geniet ik mateloos. Vrijwel al onze kameraden kunnen zien. Ik ben niet aangesloten bij een blindenvereniging of iets dergelijks. Ik vind het zinvol dat die organisaties bestaan, maar ik ben geen lid. Stel je voor, dat dat ten koste zou komen van mijn lidmaatschap bij de wijnclub (lacht)! Onze dochters zijn ondertussen het huis uit, maar we hangen nog intens aan elkaar. Ons gezin is een gelukkig geheel. Savita en Rupali deden wel eens voordeel dankzij mijn blindheid. “Mogen we een snoepje nemen, papa?” Terwijl ze stiekem al half de pot hadden leeggesnoept. “Is jullie bordje leeg, dames?” “Ja ja, papa, helemaal leeg!” Dat kon ik dus nooit controleren (lacht). Maar ik hoorde wel aan de intonatie van hun stem dat er soms deugnieterij in zat. Of wanneer ze een blik trokken van ‘papa-heeft-het-zagen- weer’ dan voelde ik dat toch aan. Pas op, er was ook de last. Ze mochten in huis niets laten rondslingeren.

Als – ik zeg maar wat – een stoel twintig centimeter achteruit staat, dan loop ik daar voluit op omdat die daar normaal niet hoort te staan. Het zijn kleine dingen. Zoals jij nu moet signaleren waar mijn flesje Orval staat, of ik kom hier om van de dorst.”

Het tweede deel van de fietstocht blijkt zowaar nog vlotter te bollen. “Onbewust raak je op elkaar ingespeeld. Eigenlijk wil ik wel weer meer fietsen. Zoals je merkt, ziet deze tandem er vrij nieuw uit. Nochtans is dit exemplaar al vijftien jaar oud. Het verklapt iets over hoe vaak hij nog van stal komt (lacht). Nadine lijkt de laatste tijd meer gewonnen voor een duofiets. Dan zit je niet achter, maar naast elkaar. Zoals op een gocart. Ze knipte een artikel uit waarin staat waar je die dingen kunt huren, misschien moet ik het een keer een kans geven?”

Frikandel

Nadine en Daya wachten nog steeds geduldig op het terras van Fleur de Sel. Wie van beiden Jos het meest miste, is snel duidelijk.

“Als Jos te lang wegblijft, huilt Daya”, vertelt Nadine. “Zelf was ik er iets meer gerust in. Ik wist wel dat jullie heelhuids zouden terugkeren (lacht). Daya en onze Jos vormen een onafscheidelijk duo. Ooit haalden ze zelfs de lokale pers met een straffe stoot.

Daya krijgt altijd een frikandel bij Peter Kip in het dorp. Op een keer passeerde Jos met Daya aan de zaak, die op dat moment nog niet open was. Maar Peter was binnen aan het kuisen, met het rolluik van zijn deur halfopen. Daya dacht ‘aha, frikandel’ en stapte naar binnen, met Jos er achteloos achteraan. Jos knalde met zijn gezicht voluit op het half neergelaten rolluik (lacht). Radio 2 pikte de blunder op. Ik en Jos zaten net in de wagen op weg van Middelkerke naar huis. Ik zei: “Jos, dit gaat over ons!” Een mens maakt wat mee… Het is waar dat we tegenwoordig te weinig samen fietsen. Misschien vormt deze reportage een nieuwe start?”

JOS VAN LOOY – Blinde fietser – “Toen ik vooraan in de twintig was, deed ik aan competitiezwemmen. Hoe ik wist dat ik aan de overkant was? Simpel, als ik tegen de muur van het zwembad botste.”

STEFAN LAENEN

Bron: Gazet van Antwerpen, Di. 04 Aug. 2015, Pagina 6

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 6 augustus 2015 – 08:38