Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND

Bron: Dag Allemaal
15 mei 2008

Nieuwe reeks: Als grote mensen zwijgen

Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties (deel1)

Kinderen staan vaak onbevangener in het leven dan volwassenen.  ‘De waarheid komt  uit een kindermond, word dan ook gezegd.  Toch vergeten ‘grote mensen’ wel eens  dat ook de jongsten onder ons kunnen verzeilen in uitzonderlijke situaties die  enorm veel van een mens vergen.  In deze reeks laat Dag Allemaal moedige kinderen  zélf vertellen hoe ze daarmee omgaan.

Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND

Alles wat ze ziet, beschrijft ze luidop en voorlezen is haar tweede natuur  geworden.  Veerle moet de wereld dan ook voor drie personen bekijken: het meisje  groeit op met een mama en papa die allebei blind zijn.  ‘Ik draag soms een erg  grote verantwoordelijkheid’ zegt ze.

Twee volwassenen met een witte stok en daartussen in een klein meisje dat als  een volleerd gids tussen het verkeer laveert.  Voor elke toevallige passant is  het een vreemd tafereel, maar niet zo voor Veerle Van Immerseel uit Boom.  Zij is  het gewend om haar ouders, soms letterlijk, bij de hand te nemen.  En toch is  Veerles leven allesbehalve zelfsprekend.

Mama Kristel (35) is immers zwaar slechtziend – het enige wat ze nog kan  onderscheiden zijn vage omtrekken – en papa Marc (41) is volledig blind.  Een  uiterst ongewone opvoedingssituatie dus.  Desondanks is Veerle een doodgewone  jonge tiener, die houdt van paardrijden, lezen en naar de chiro gaan.  Het feit  dat haar ouders niet kunnen zien, lijkt voor haar slechts een detail.  Een  vervélend detail bij tijd en wijlen, dat een grote verantwoordelijkheid eist van  het jonge meisje.

Vind je het erg dat je ouders niet kunnen zien?

Tja, ik weet eigenlijk niet beter.  Ik kén niks anders, hé.  Meer zelfs: toen ik  nog klein was, vond ik het raar dat mama’s en papa’s van vriendinnetjes wél  konden zien.  Maar soms is het wel moeilijk.  Vooral naar anderen toe: iedereen  denkt altijd dat ik mijn ouders moet helpen, maar dat is niet het geval.  Ik moet  niks.  De buitenwereld gaat ervan uit dat ik het slaafje in huis ben, maar dat  ben ik zeker niet.  Alles wat ik voor mama en papa doe, doe ik spontaan.

Met welke dingen help jij zoal?

Ik help hen op straat.  Ik voorzie de medicijnen van een braillelabel, zodat ze  die makkelijk kunnen herkennen.  Mama scant de meeste dingen in de computer, die  de tekst dan naar een spraakbericht vertaalt, maar dat gaat niet bij alles.  Bij  een handgeschreven brief lukt dat bijvoorbeeld niet en dus zal ik die voorlezen.  Ik bekijk ook de vervaldatum op producten.

Neem je ook een deel van het huishouden voor je rekening?

Af en toe poets ik wel eens, maar vooral omdat ik het graag doe.  Bovendien komt  er ook een poetsvrouw.  Mama zou dat in principe nog zelf kunnen, maar ze heeft  er geen controle over.  Ze kan vijf keer over iets vegen en er dan nog naast de  vlek zitten.  Maar de meeste dingen doet mama zelf.  Ze kookt, ze wast en ze  strijkt in haar eentje.  Om het linnengoed te kunnen sorteren, moet ze wel een  kleurendetector gebruiken.  Die vertelt haar dan welke kleur dat kledingsstuk  heeft.

Word er ook van je verwacht dat je altijd mee boodschappen gaat doen?

Nee, want meestal zit ik dan op school.  Maar er gaat wel altijd iemand mee met  mama.  Bij de bakker kan ze gewoon vragen wat ze nodig heeft, maar in de  supermarkt moet ze het zelf gaan zoeken.  Dat is onmogelijk in haar eentje.  Ook  naar de bank gaan, kan ze niet alleen.  Mama doet aan online – banking op haar  aangepaste computer, maar als ze geld aan de automaat moet gaan halen, ga ik  mee, zodat ik het scherm kan voorlezen.

Is het niet lastig dat je altijd zo moet bijspringen?

Nee, ik vind het eigenlijk wel leuk om hen te helpen.  Alleen als ze een paar  dingen na elkaar nodig hebben, ben ik het soms wel beu.  Ze mogen beroep op me  doen, maar niet te veel.  (lacht)

Zijn er dingen waar je een hekel aan hebt?

Opruimen.  Dan denk ik wel eens: ‘Ik laat het gewoon liggen, ze zien het toch  niet.’ Maar ik zorg er wel altijd voor dat ik alles aan de kant leg, zodat mama  en papa er niet over struikelen, want dat zou ik toch niet graag hebben.  Nog  iets wat ik niet leuk vind: als we ergens zijn waar we de buurt niet kennen,  moet ik altijd de weg zoeken, het plan bekijken en de wegwijzers lezen.  Dat vind  ik soms vervelend.

Ga je wel eens op uitstap met je ouders?

Zeker.  We gaan regelmatig wandelen en dan beschrijf ik wat we onderweg zien.  En  als we naar de dierentuin gaan, lees ik de bordjes naast de kooien luidop voor.  Dat is zo’n gewoonte geworden dat ik de bordjes automatisch voorlees als ik met  de klas naar de zoo ga.  Tot grote verbazing van mijn vriendinnen natuurlijk, die  zich dan afvragen wat er met mij aan de hand is.  (lacht)

Wat vinden je vriendinnetjes eigenlijk van je ouders?

Als ze hier voor het eerst op bezoek komen, kijken ze allemaal op: een sprekende  weegschaal, een wekker in braille, een kleurendetector… Ze weten niet wat ze  zien!  (schatert) Soms ben ik best wel trots dat ik zulke speciale ouders heb.  Als ik nieuwe klasgenoten heb, hebben ze honderden vragen over hoe mijn mama en  papa dit of dat doen en dat vind ik best vreemd.  Voor mij is het altijd de  normaalste zaak van de wereld geweest dat mijn ouders blind zijn.

Je ziet er heel leuk uit, wie kiest je kleren?

Dat doe ik zelf, maar mama gaat wel altijd mee winkelen.  Ik beschrijf haar dan  de kleren en laat ze voelen.  Andere mama’s zullen misschien sneller tegen hun  dochter zeggen: ‘Nee, dat niet’, maar dat doet mijn moeder niet.  Zij vindt dat  ik een goede smaak heb.  (lacht) Ik denk dat ik wat dat betreft dus wel wat meer  vrijheid heb dan kinderen van ziende ouders.

Beslis je ook wat je ouders dragen?

Als mama of papa dingen aanhebben die niet bij elkaar passen, dan vertel ik dat,  ja.  Ik ga ook mee shoppen als mama een nieuwe outfit nodig heeft.  Als ze een  kleur kiest die haar echt niet staat, dan zeg ik dat meteen.  En dan koopt ze dat  ook niet.  Ze vertrouwt op mijn oordeel.

Wie helpt je met huiswerk?

Het meeste kan ik zelf en als ik toch een vraag heb, probeer ik het probleem zo  goed mogelijk te beschrijven, zodat mijn ouders me toch nog kunnen helpen.  Maar  meestal snap ik het wel.  De juf heeft het op school al uitgelegd, hé.  Ik krijg  dit jaar voor het eerst Franse les en nu hebben mijn ouders mijn werkboek laten  omzetten in braille.  In het eerste leerjaar hebben ze dat ook gedaan met mijn  boeken, zodat ze toch mee konden volgen.

Besteden de leerkrachten meer aandacht aan jou omdat ze weten dat je ouders je  moeilijk kunnen helpen?

Dat denk ik niet.  Maar op oudercontacten zijn ze wel altijd heel bezorgd om mama  en papa.  Zo van: ‘De deur is daar’ en ‘Hier staat een stoel’.

Rapporten bekijken, toetsen ondertekenen, hoe gebeurt dat?

Ik zeg eerst hoeveel punten ik heb gehaald en dan zet ik mama haar vinger op de  plek waar ze moet tekenen.

Maar ze kan nooit controleren of je de waarheid spreekt?

Mama Kristel: Dat is een kwestie van vertrouwen, hé.  Als haar rapporten gedrukt  zijn, kunnen we ze in principe wel scannen, maar Veerle leest ze meestal  spontaan voor.

Maak je dan nooit een béétje misbruik van de beperking van je ouders?

Veerle: (verlegen) Heel soms.  Als mama op de computer bezig is, en papa is gaan  werken, dan durf ik wel eens een koekje of een snoepje te pakken zonder het  eerst te vragen.

Heb je strenge ouders?

Totaal niet.  Maar er zijn natuurlijk wel regels waar ik me moet aan houden.  Om  halfnegen naar bed, bijvoorbeeld.  Niet te lang achter de computer zitten en  meteen doen wat me wordt gevraagd.

Moet je niet veel dingen missen?

Ik denk het niet.  Natuurlijk kunnen mijn ouders me nooit ergens met de wagen  naartoe brengen, maar dan ga ik wel te voet of met de fiets.  Waarschijnlijk ben  ik door de beperkingen van mijn ouders zelfstandiger dan mijn  leeftijdsgenootjes.  Dat moet wel.

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen met een ‘gewoon’ gezin?

Dat ik mijn ouders veel meer help.  En dat wij wel eens bekeken worden als we met  z’n drieën op straat lopen.  Mensen vinden het maar gek dat ik mijn ouders zo  vastpak.  Ik kan ook nooit eens samen met hen gaan fietsen en dat vind ik wel  spijtig.  Maar we gaan wel wandelen of naar een pretpark.  Omdat mama en papa niet  kunnen zien waar ik ben, ga ik op zulke uitstapjes regelmatig tegen hen zeggen  waar ik ben en welke kant ik opga.  Dan zijn ze gerust.

Kijken jullie ook samen tv?

Ja.  Soms vertel ik wat er te zien is en als we naar een programma in een vreemde  taal kijken, lees ik de ondertitels voor.  Ik vind dat plezant.  Ik lees hen ook  regelmatig voor uit tijdschriften of kranten.  En net zoals iedereen spelen wij  ook gezelschapsspelletjes.  Er bestaan genoeg spelletjes in braille.

Kan jij dat ook lezen?

Ja.  Ik heb het geleerd van mama en papa, omdat ik het fijn vind om briefjes of  zelfgemaakte gedichtjes naar hen te schrijven.  Ik leg die dan op hun hoofdkussen  of in de zetel en met Kerstmis hang ik ze ook aan hun cadeautjes.

Ben je niet bezorgd als je ouders alleen weg zijn?

Jawel.  Als ze ergens anders naartoe gaan, terwijl ik op school zit, denk ik wel  eens: ‘Oei, oei, als er maar niets misloopt.  Ik zou er beter bij zijn.’ Ik ben  de ogen van mijn ouders en dat is best wel een grote verantwoordelijkheid.  En  eigenlijk had ik graag een broer of zus gehad om die verantwoordelijkheid te  delen.

Wens je nooit eens dat je ouders had die wel konden zien?

Ja, dat zou leuker geweest zijn.  Ik doe bijvoorbeeld aan paardrijden – het is  mijn grootste droom om ooit zelf een paard te hebben – en ik vind het spijtig  dat mama en papa nooit kunnen zien hoe goed ik dat doe.  Maar verder… ik ben het  zo gewoon dat mijn ouders blind zijn dat ik me moeilijk een ander leven kan  voorstellen.

Misverstand

‘Mensen hebben soms een verkeerd beeld van ons gezin’ zegt Veerles mama Kristel,  die samen met haar man deeltijds werk bij de nationale inlichtingendienst van  Belgacom.  ‘Het is niet omdat wij niet zien dat wij geen kind kunnen opvoeden,  hé.  Wij hebben andere zintuigen die wel goed ontwikkeld zijn.  We zijn er ook van  overtuigd dat we onze dochter een perfect normaal leven kunnen geven.  Dat  misverstand wil ik voor eens en voor altijd uit de wereld helpen.’

Inge STIERS

Tekst bij foto’s:

‘Mijn mama en papa kunnen heel wat dingen niet alleen, dus moet ik vaak helpen’,  zegt Veerle.  ‘Maar ik ben zéker hun slaafje niet.  ‘

Veerle, samen met haar mama Kristel: ‘Soms ben ik wel trots dat ik zulke  speciale ouders heb.’

‘Op straat kijken de mensen soms vreemd dat ik mijn ouders zo stevig vastpak.’

‘ Ik kan me geen ander leven dan dit voorstellen’ zegt Veerle.  ‘In het begin  vond ik het zelfs vreemd dat de ouders van mijn vriendinnetjes wél konden zien.’

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hans Smit, bestuursvoorzitter Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid15-06-2020 04:06:53
 2. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 3. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 4. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 5. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 6. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 7. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 8. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 9. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 10. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 11. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 12. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 13. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 14. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 15. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 16. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 17. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 18. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 19. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 20. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 21. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 22. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 23. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 24. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 25. Eén > Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 26. Eén > Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 27. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 28. Eén > Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 29. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 30. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 31. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 32. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 33. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 34. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 35. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 36. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 37. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 38. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 39. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 40. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 41. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 42. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 43. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 44. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 45. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 46. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 47. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 48. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37
 49. Marina Katarina Kovac wil ‘laten zien wat blinden kunnen’18-06-2017 03:06:44
 50. Leven zonder te zien15-06-2017 03:06:25
 51. “Je kunt meer dan je denkt als je blind bent”13-06-2017 04:06:53
 52. ‘Ik ben een jonge moeder van een baby en peuter. En oh ja: ik ben blind!’13-06-2017 04:06:12
 53. Larissa Klaassen wil inspireren11-06-2017 09:06:30
 54. Interview met Deborah Maerschalck (blind)11-06-2017 09:06:05
 55. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort02-01-2017 04:01:27
 56. ‘Bijna niets is onmogelijk’23-10-2016 05:10:14
 57. “Mijn papa kan heel goed vertellen”13-06-2016 08:06:32
 58. Blinde Corné Kremers Lid in de Orde van Oranje-Nassau31-05-2016 09:05:19
 59. Blind en in de jeugdraad – In gesprek met Deborah Maerschalck04-04-2016 11:04:10
 60. ‘Met je hart zie je meer’31-03-2016 10:03:46
 61. Blind raadslid legt werk neer vanwege handicap22-03-2016 08:03:33
 62. ‘Helemaal niet erg om blind te zijn’13-02-2016 09:02:01
 63. Blinde alleenstaande vrouw voedt zoon op zonder partner02-02-2016 04:02:55
 64. Joris werd opeens blind en verloor alles: ‘Verzekeraar liet me in de steek’27-01-2016 08:01:43
 65. Eén dag kan Marina ‘zien’06-01-2016 11:01:28
 66. “Als blinde wil ik opkomen voor de doven”05-12-2015 08:12:05
 67. Blind zijn, beeld je dat even in29-11-2015 09:11:51
 68. ‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)12-09-2015 04:09:28
 69. De Ooglijn is vanaf 1 september vaker en langer open02-09-2015 12:09:03
 70. Vincent Bijlo: ‘Blind of doof? Ik ben liever allebei’28-08-2015 09:08:41
 71. “Ik kijk anders naar de dingen”06-08-2015 08:08:35
 72. Vrouw herinnert echtgenoot alleen als 16-jarige tiener17-03-2015 08:03:52
 73. Wat zie je als je niet kunt kijken?10-03-2015 09:03:07
 74. Vrolijk Vlaanderen over blinden en slechtzienden10-03-2015 09:03:58
 75. Vincent Bijlo in Pavlov10-03-2015 09:03:34
 76. Reportage van de blinde Tonny van Breukelen10-03-2015 09:03:35
 77. Martine Boere strijdt om de titel ‘Bikkel 2011’10-03-2015 08:03:26
 78. Het Klokhuis – Blinde Sander is actief in het leven10-03-2015 08:03:20
 79. De Reünie Esther Crombag10-03-2015 06:03:18
 80. De ogen van Sophie – Alles over blind zijn10-03-2015 05:03:23
 81. Blinde mama Monique – Ik zie, ik zie, wat zij niet ziet10-03-2015 05:03:01
 82. Blinde Leo Dijk in Tiswat10-03-2015 05:03:43
 83. Blinde Karl gebruikt hulpmiddelen in het dagelijks leven10-03-2015 05:03:58
 84. Een bloemetje voor Kim Bols10-02-2015 08:02:52
 85. Video: Vrolijk Vlaanderen met blinden10-02-2015 06:02:31
 86. ‘Ik zou graag nog eens langs de winkels flaneren’25-01-2015 01:01:10
 87. Hoogezand – Oprichting lotgenotengroep voor mensen met een visuele beperking23-01-2015 05:01:59
 88. 10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen22-01-2015 08:01:23
 89. Video – Meintje en haar blinde ouders18-01-2015 01:01:06
 90. Video – Blinde man laat beurs vallen, wat doe je?04-01-2015 09:01:44
 91. Larissa Klaassen: ‘Ik ben blij dat ik anderen help met mijn uitvinding’03-01-2015 09:01:49
 92. Ambassadeur Kim Bols11-12-2014 10:12:46
 93. Larissa is de stoerste19-11-2014 10:11:03
 94. Als het moet, dan moet het28-10-2014 06:10:48
 95. Persoonlijke ervaring van Evelien (29) uit Boxmeer20-09-2014 08:09:08
 96. “God heeft een bedoeling met mijn blindheid”02-09-2014 05:09:07
 97. Stadsportret: Blind met ballen15-08-2014 02:08:01
 98. Mooi: hoe blinde mensen schoonheid “zien”25-04-2014 03:04:52
 99. Gedicht: Ik ben ook normaal27-02-2014 09:02:10
 100. Gezichtsvermogen kwijt24-02-2014 08:02:24
 101. Oogcontact17-02-2014 12:02:29
 102. “Het is een kwestie van accepteren”09-02-2014 11:02:03
 103. Blind vertrouwen in de toekomst28-01-2014 08:01:01
 104. Jonge blinde vrouw komt spreken tijdens les Verzorging25-01-2014 08:01:44
 105. Audiodagboek van een blinde man: zo is het om je zicht te verliezen22-01-2014 07:01:02
 106. Overlast gevende bovenbuurvrouw blijkt blind14-01-2014 06:01:49
 107. Een moeder met veerkracht18-12-2013 04:12:49
 108. “Ik zou niet willen zien”26-11-2013 05:11:00
 109. Het begrip wolk uitleggen aan een blind kind?06-11-2013 03:11:02
 110. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
 111. “De dag nadat mijn blinde dochter trouwde”05-10-2013 07:10:57
 112. Mijn ouders kregen te horen dat er iets mis was met hun dochtertje11-05-2013 10:05:11
 113. Een blindere houding25-04-2013 06:04:08
 114. “Al drie keer kanker, maar ik geef niet op”22-02-2013 02:02:06
 115. Blinde Heemstedenaar wil ook graag gegroet worden19-02-2013 08:02:29
 116. ‘Ik kijk door de ogen van mijn zoon’08-01-2013 07:01:04
 117. ‘Ik ben blij een hefboom te kunnen zijn’24-12-2012 07:12:20
 118. Een kind opvoeden als je blind bent13-10-2012 06:10:33
 119. Zie je iets aan mij?25-08-2012 03:08:31
 120. ‘VARA weigert Vincent Bijlo om blindheid’06-08-2012 06:08:56
 121. Wereld blinden gaat open in Pakhuis14-07-2012 07:07:14
 122. Blinde moet 18.000 euro terug aan staat05-07-2012 06:07:04
 123. Video: Blind28-06-2012 03:06:35
 124. Xander en Siebe zijn gered10-05-2012 06:05:32
 125. Je vingers zijn je ogen07-05-2012 05:05:45
 126. Kim Bols: portret van een gedreven Vlaamse07-05-2012 05:05:25
 127. Het verhaal van Youssri – “Ik zie wat kan”01-04-2012 12:04:13
 128. Video: Klassen Kors Breijerschool op bezoek bij blinden23-03-2012 05:03:37
 129. Video: Blinde Wapservener loopt pelgrimstocht21-03-2012 12:03:42
 130. Video: Johan Dingemans21-03-2012 08:03:24
 131. Vincent Bijlo: ‘Ogen kunnen dictators zijn’31-12-2011 08:12:23
 132. Ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn06-12-2011 06:12:11
 133. Blind leven18-11-2011 05:11:11
 134. Interview Vincent Bijlo15-09-2011 10:09:45
 135. Interview met Kim Bols02-09-2011 10:09:59
 136. ‘Mijn handicap is juist mijn kracht’08-06-2011 07:06:43
 137. ‘Blind Alert, ik ben blij dat het er eindelijk is’07-06-2011 05:06:21
 138. Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje07-06-2011 05:06:41
 139. ‘Een onvergetelijke ervaring voor iedereen’07-06-2011 04:06:02
 140. Blind raadslid voltrekt huwelijk07-06-2011 04:06:35
 141. Carolus Leysen: “Als blinde ben je altijd een stap achter”07-06-2011 04:06:34
 142. “Het is niet omdat je niet ziet, dat je niets weet”06-06-2011 08:06:14
 143. Blinde Genkenaar Carlo Petrelli vangt honden op05-06-2011 02:06:53
 144. Hoedje af voor blinde mama Rebecca05-06-2011 01:06:29
 145. Kracht in mij05-06-2011 01:06:46
 146. Lotgenoten05-06-2011 01:06:04
 147. “Ik heb mijn levensvreugde teruggevonden”05-06-2011 01:06:16
 148. Een blinde leest lichaamstaal anders, maar daarom niet minder goed05-06-2011 01:06:47
 149. Over blinden, alcoholisten en rolstoelers05-06-2011 01:06:33
 150. “Het enige dat me niet lukt, is samen kleuren”05-06-2011 01:06:57
 151. ‘Blind fietsen? Gewoon’05-06-2011 01:06:52
 152. Blinde ouders05-06-2011 01:06:33
 153. Moeder houdt benefiet voor blinde dochter05-06-2011 01:06:47
 154. ‘In 2009 wil ik zélf mijn post lezen’05-06-2011 01:06:12
 155. Eten zonder je bord te zien05-06-2011 01:06:39
 156. Martine helpt Odette05-06-2011 01:06:11
 157. ‘Sommige afleveringen heb ik al 50 keer gezien’05-06-2011 01:06:04
 158. Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND05-06-2011 01:06:58
 159. Mei Lan (16), ooit ziende, nu blind05-06-2011 01:06:32
 160. Mijn Melsbroek: Albert Keersmaekers05-06-2011 01:06:17
 161. “Boodschappen doen? Niet alleen!”05-06-2011 01:06:04
 162. ‘Ongelooflijk hoeveel wilskracht Eline toont’05-06-2011 01:06:29
 163. Oudejaarsshow Vincent Bijlo in Lokatie 78 (Bunnik)05-06-2011 01:06:49
 164. “Wij hadden blind meisje te gast”05-06-2011 01:06:55
 165. “Ook ziende zouden we voor elkaar kiezen”05-06-2011 01:06:16
 166. Ik kwam terug van Lourdes en werd blind05-06-2011 12:06:01
 167. Niets gezien, alles gehoord05-06-2011 12:06:37
 168. Herman Van Dijck ruimde vuil boeltje Hooge Maey op05-06-2011 12:06:56
 169. “Ik droom dat mama me kan zien”05-06-2011 12:06:33
 170. Frida en Edwin Weterings – Blind echtpaar met (ziende) kinderen …05-06-2011 12:06:19
 171. Blinden bouwen beroepsloopbaan uit: Wij zijn geen sukkelaars05-06-2011 12:06:16
 172. Blind zijn is moeilijker in de visuele maatschappij05-06-2011 12:06:05
 173. “Eeuwige optimist” Joël Vyncke overleden05-06-2011 12:06:42
 174. Blinde vrouw van 62 twaalfde keer moeder05-06-2011 12:06:12
 175. ‘Zielig komt niet in mijn woordenboek voor’05-06-2011 12:06:56
 176. Niks kniezen om je handicap, maar er gewoon voor gaan05-06-2011 12:06:30
 177. Een ‘beperking’ is heel normaal05-06-2011 12:06:16
 178. Hennie Halfwerk denkt in kleuren05-06-2011 12:06:42
 179. Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel05-06-2011 12:06:47
 180. “Hij pakte mijn zicht af, maar niet mijn leven05-06-2011 12:06:28
 181. Onze redacteur op de lappen met een dove vrouw en een blinde man05-06-2011 11:06:28
 182. Herenthout: Kinderen met handicap vinden opvang05-06-2011 11:06:12
 183. Blinde van het jaar 200405-06-2011 11:06:55
 184. Superprestige-voorzitter Etienne Gevaert heeft leren leven met zijn handicap05-06-2011 11:06:34
 185. Severine Doré meter Kind Inclusie Plan05-06-2011 11:06:30
 186. Ik zou de sterren willen zien05-06-2011 11:06:14
 187. Leef voluit!05-06-2011 11:06:06
 188. Zoontje fotomodel Jordan blijkt blind05-06-2011 10:06:04
 189. Blind vertrouwen05-06-2011 10:06:04
 190. Georgia en Albert – Om het lijf05-06-2011 10:06:17
 191. Visueel gehandicapte ouders: “Wij zijn gewone mensen die gekozen hebben voor kinderen”05-06-2011 10:06:38
 192. Wat denkt Vlaanderen over …: Enquête over visueel gehandicapte personen05-06-2011 10:06:15
 193. Mijn verhaal: Een lezeres vertelt05-06-2011 10:06:02
 194. Anders en gelukkig05-06-2011 10:06:29
 195. “Liefde op het eerste woord” – Leo en Edith, van kindsbeen af blind, zijn twintig jaar getrouwd05-06-2011 10:06:48
 196. Het verhaal van Ilse Dupont05-06-2011 10:06:05
 197. Zelfwaardering, assertiviteit en visuele handicap05-06-2011 10:06:23
 198. Blinde angst05-06-2011 10:06:21
 199. Blinde tiener wil dwars door Brussel stappen29-05-2011 12:05:06
 200. Rolstoelpatiënt verdedigt belang lotgenoten in OCMW28-05-2011 11:05:07

Laatst bijgewerkt op 20 december 2014 – 13:09