Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND

Bron: Dag Allemaal
15 mei 2008

Nieuwe reeks: Als grote mensen zwijgen

Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties (deel1)

Kinderen staan vaak onbevangener in het leven dan volwassenen.  ‘De waarheid komt  uit een kindermond, word dan ook gezegd.  Toch vergeten ‘grote mensen’ wel eens  dat ook de jongsten onder ons kunnen verzeilen in uitzonderlijke situaties die  enorm veel van een mens vergen.  In deze reeks laat Dag Allemaal moedige kinderen  zélf vertellen hoe ze daarmee omgaan.

Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND

Alles wat ze ziet, beschrijft ze luidop en voorlezen is haar tweede natuur  geworden.  Veerle moet de wereld dan ook voor drie personen bekijken: het meisje  groeit op met een mama en papa die allebei blind zijn.  ‘Ik draag soms een erg  grote verantwoordelijkheid’ zegt ze.

Twee volwassenen met een witte stok en daartussen in een klein meisje dat als  een volleerd gids tussen het verkeer laveert.  Voor elke toevallige passant is  het een vreemd tafereel, maar niet zo voor Veerle Van Immerseel uit Boom.  Zij is  het gewend om haar ouders, soms letterlijk, bij de hand te nemen.  En toch is  Veerles leven allesbehalve zelfsprekend.

Mama Kristel (35) is immers zwaar slechtziend – het enige wat ze nog kan  onderscheiden zijn vage omtrekken – en papa Marc (41) is volledig blind.  Een  uiterst ongewone opvoedingssituatie dus.  Desondanks is Veerle een doodgewone  jonge tiener, die houdt van paardrijden, lezen en naar de chiro gaan.  Het feit  dat haar ouders niet kunnen zien, lijkt voor haar slechts een detail.  Een  vervélend detail bij tijd en wijlen, dat een grote verantwoordelijkheid eist van  het jonge meisje.

Vind je het erg dat je ouders niet kunnen zien?

Tja, ik weet eigenlijk niet beter.  Ik kén niks anders, hé.  Meer zelfs: toen ik  nog klein was, vond ik het raar dat mama’s en papa’s van vriendinnetjes wél  konden zien.  Maar soms is het wel moeilijk.  Vooral naar anderen toe: iedereen  denkt altijd dat ik mijn ouders moet helpen, maar dat is niet het geval.  Ik moet  niks.  De buitenwereld gaat ervan uit dat ik het slaafje in huis ben, maar dat  ben ik zeker niet.  Alles wat ik voor mama en papa doe, doe ik spontaan.

Met welke dingen help jij zoal?

Ik help hen op straat.  Ik voorzie de medicijnen van een braillelabel, zodat ze  die makkelijk kunnen herkennen.  Mama scant de meeste dingen in de computer, die  de tekst dan naar een spraakbericht vertaalt, maar dat gaat niet bij alles.  Bij  een handgeschreven brief lukt dat bijvoorbeeld niet en dus zal ik die voorlezen.  Ik bekijk ook de vervaldatum op producten.

Neem je ook een deel van het huishouden voor je rekening?

Af en toe poets ik wel eens, maar vooral omdat ik het graag doe.  Bovendien komt  er ook een poetsvrouw.  Mama zou dat in principe nog zelf kunnen, maar ze heeft  er geen controle over.  Ze kan vijf keer over iets vegen en er dan nog naast de  vlek zitten.  Maar de meeste dingen doet mama zelf.  Ze kookt, ze wast en ze  strijkt in haar eentje.  Om het linnengoed te kunnen sorteren, moet ze wel een  kleurendetector gebruiken.  Die vertelt haar dan welke kleur dat kledingsstuk  heeft.

Word er ook van je verwacht dat je altijd mee boodschappen gaat doen?

Nee, want meestal zit ik dan op school.  Maar er gaat wel altijd iemand mee met  mama.  Bij de bakker kan ze gewoon vragen wat ze nodig heeft, maar in de  supermarkt moet ze het zelf gaan zoeken.  Dat is onmogelijk in haar eentje.  Ook  naar de bank gaan, kan ze niet alleen.  Mama doet aan online – banking op haar  aangepaste computer, maar als ze geld aan de automaat moet gaan halen, ga ik  mee, zodat ik het scherm kan voorlezen.

Is het niet lastig dat je altijd zo moet bijspringen?

Nee, ik vind het eigenlijk wel leuk om hen te helpen.  Alleen als ze een paar  dingen na elkaar nodig hebben, ben ik het soms wel beu.  Ze mogen beroep op me  doen, maar niet te veel.  (lacht)

Zijn er dingen waar je een hekel aan hebt?

Opruimen.  Dan denk ik wel eens: ‘Ik laat het gewoon liggen, ze zien het toch  niet.’ Maar ik zorg er wel altijd voor dat ik alles aan de kant leg, zodat mama  en papa er niet over struikelen, want dat zou ik toch niet graag hebben.  Nog  iets wat ik niet leuk vind: als we ergens zijn waar we de buurt niet kennen,  moet ik altijd de weg zoeken, het plan bekijken en de wegwijzers lezen.  Dat vind  ik soms vervelend.

Ga je wel eens op uitstap met je ouders?

Zeker.  We gaan regelmatig wandelen en dan beschrijf ik wat we onderweg zien.  En  als we naar de dierentuin gaan, lees ik de bordjes naast de kooien luidop voor.  Dat is zo’n gewoonte geworden dat ik de bordjes automatisch voorlees als ik met  de klas naar de zoo ga.  Tot grote verbazing van mijn vriendinnen natuurlijk, die  zich dan afvragen wat er met mij aan de hand is.  (lacht)

Wat vinden je vriendinnetjes eigenlijk van je ouders?

Als ze hier voor het eerst op bezoek komen, kijken ze allemaal op: een sprekende  weegschaal, een wekker in braille, een kleurendetector… Ze weten niet wat ze  zien!  (schatert) Soms ben ik best wel trots dat ik zulke speciale ouders heb.  Als ik nieuwe klasgenoten heb, hebben ze honderden vragen over hoe mijn mama en  papa dit of dat doen en dat vind ik best vreemd.  Voor mij is het altijd de  normaalste zaak van de wereld geweest dat mijn ouders blind zijn.

Je ziet er heel leuk uit, wie kiest je kleren?

Dat doe ik zelf, maar mama gaat wel altijd mee winkelen.  Ik beschrijf haar dan  de kleren en laat ze voelen.  Andere mama’s zullen misschien sneller tegen hun  dochter zeggen: ‘Nee, dat niet’, maar dat doet mijn moeder niet.  Zij vindt dat  ik een goede smaak heb.  (lacht) Ik denk dat ik wat dat betreft dus wel wat meer  vrijheid heb dan kinderen van ziende ouders.

Beslis je ook wat je ouders dragen?

Als mama of papa dingen aanhebben die niet bij elkaar passen, dan vertel ik dat,  ja.  Ik ga ook mee shoppen als mama een nieuwe outfit nodig heeft.  Als ze een  kleur kiest die haar echt niet staat, dan zeg ik dat meteen.  En dan koopt ze dat  ook niet.  Ze vertrouwt op mijn oordeel.

Wie helpt je met huiswerk?

Het meeste kan ik zelf en als ik toch een vraag heb, probeer ik het probleem zo  goed mogelijk te beschrijven, zodat mijn ouders me toch nog kunnen helpen.  Maar  meestal snap ik het wel.  De juf heeft het op school al uitgelegd, hé.  Ik krijg  dit jaar voor het eerst Franse les en nu hebben mijn ouders mijn werkboek laten  omzetten in braille.  In het eerste leerjaar hebben ze dat ook gedaan met mijn  boeken, zodat ze toch mee konden volgen.

Besteden de leerkrachten meer aandacht aan jou omdat ze weten dat je ouders je  moeilijk kunnen helpen?

Dat denk ik niet.  Maar op oudercontacten zijn ze wel altijd heel bezorgd om mama  en papa.  Zo van: ‘De deur is daar’ en ‘Hier staat een stoel’.

Rapporten bekijken, toetsen ondertekenen, hoe gebeurt dat?

Ik zeg eerst hoeveel punten ik heb gehaald en dan zet ik mama haar vinger op de  plek waar ze moet tekenen.

Maar ze kan nooit controleren of je de waarheid spreekt?

Mama Kristel: Dat is een kwestie van vertrouwen, hé.  Als haar rapporten gedrukt  zijn, kunnen we ze in principe wel scannen, maar Veerle leest ze meestal  spontaan voor.

Maak je dan nooit een béétje misbruik van de beperking van je ouders?

Veerle: (verlegen) Heel soms.  Als mama op de computer bezig is, en papa is gaan  werken, dan durf ik wel eens een koekje of een snoepje te pakken zonder het  eerst te vragen.

Heb je strenge ouders?

Totaal niet.  Maar er zijn natuurlijk wel regels waar ik me moet aan houden.  Om  halfnegen naar bed, bijvoorbeeld.  Niet te lang achter de computer zitten en  meteen doen wat me wordt gevraagd.

Moet je niet veel dingen missen?

Ik denk het niet.  Natuurlijk kunnen mijn ouders me nooit ergens met de wagen  naartoe brengen, maar dan ga ik wel te voet of met de fiets.  Waarschijnlijk ben  ik door de beperkingen van mijn ouders zelfstandiger dan mijn  leeftijdsgenootjes.  Dat moet wel.

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen met een ‘gewoon’ gezin?

Dat ik mijn ouders veel meer help.  En dat wij wel eens bekeken worden als we met  z’n drieën op straat lopen.  Mensen vinden het maar gek dat ik mijn ouders zo  vastpak.  Ik kan ook nooit eens samen met hen gaan fietsen en dat vind ik wel  spijtig.  Maar we gaan wel wandelen of naar een pretpark.  Omdat mama en papa niet  kunnen zien waar ik ben, ga ik op zulke uitstapjes regelmatig tegen hen zeggen  waar ik ben en welke kant ik opga.  Dan zijn ze gerust.

Kijken jullie ook samen tv?

Ja.  Soms vertel ik wat er te zien is en als we naar een programma in een vreemde  taal kijken, lees ik de ondertitels voor.  Ik vind dat plezant.  Ik lees hen ook  regelmatig voor uit tijdschriften of kranten.  En net zoals iedereen spelen wij  ook gezelschapsspelletjes.  Er bestaan genoeg spelletjes in braille.

Kan jij dat ook lezen?

Ja.  Ik heb het geleerd van mama en papa, omdat ik het fijn vind om briefjes of  zelfgemaakte gedichtjes naar hen te schrijven.  Ik leg die dan op hun hoofdkussen  of in de zetel en met Kerstmis hang ik ze ook aan hun cadeautjes.

Ben je niet bezorgd als je ouders alleen weg zijn?

Jawel.  Als ze ergens anders naartoe gaan, terwijl ik op school zit, denk ik wel  eens: ‘Oei, oei, als er maar niets misloopt.  Ik zou er beter bij zijn.’ Ik ben  de ogen van mijn ouders en dat is best wel een grote verantwoordelijkheid.  En  eigenlijk had ik graag een broer of zus gehad om die verantwoordelijkheid te  delen.

Wens je nooit eens dat je ouders had die wel konden zien?

Ja, dat zou leuker geweest zijn.  Ik doe bijvoorbeeld aan paardrijden – het is  mijn grootste droom om ooit zelf een paard te hebben – en ik vind het spijtig  dat mama en papa nooit kunnen zien hoe goed ik dat doe.  Maar verder… ik ben het  zo gewoon dat mijn ouders blind zijn dat ik me moeilijk een ander leven kan  voorstellen.

Misverstand

‘Mensen hebben soms een verkeerd beeld van ons gezin’ zegt Veerles mama Kristel,  die samen met haar man deeltijds werk bij de nationale inlichtingendienst van  Belgacom.  ‘Het is niet omdat wij niet zien dat wij geen kind kunnen opvoeden,  hé.  Wij hebben andere zintuigen die wel goed ontwikkeld zijn.  We zijn er ook van  overtuigd dat we onze dochter een perfect normaal leven kunnen geven.  Dat  misverstand wil ik voor eens en voor altijd uit de wereld helpen.’

Inge STIERS

Tekst bij foto’s:

‘Mijn mama en papa kunnen heel wat dingen niet alleen, dus moet ik vaak helpen’,  zegt Veerle.  ‘Maar ik ben zéker hun slaafje niet.  ‘

Veerle, samen met haar mama Kristel: ‘Soms ben ik wel trots dat ik zulke  speciale ouders heb.’

‘Op straat kijken de mensen soms vreemd dat ik mijn ouders zo stevig vastpak.’

‘ Ik kan me geen ander leven dan dit voorstellen’ zegt Veerle.  ‘In het begin  vond ik het zelfs vreemd dat de ouders van mijn vriendinnetjes wél konden zien.’

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 20 december 2014 – 13:09