Georgia en Albert – Om het lijf

‘Hoe ziet u dat?’, ‘Daar kijk ik naar uit’. Onze taal en leefwereld zijn volledig op zienden gericht. Blinden moeten zich flink aanpassen om in die wereld te kunnen leven. Gerlinde Bellefroid helpt hen daarbij. Ze geeft oriëntatie en mobiliteitstraining in het Revalidatiecentrum voor Slechtzienden van het UZ Sint-Rafaël te Leuven. Ze heeft al honderden blinden en slechtzienden onder haar hoede genomen en leert hen om zonder ongelukken hun weg te vinden bij hen thuis en op straat. “Ik ga met de mensen hier de straat op en leer hen een stok te gebruiken zodat ze de andere weggebruikers niet hinderen en toch zelf veilig zijn. Ze moeten elk obstakel dat zich voor hen op hun weg bevindt, kunnen voelen: Een omgevallen kinderfiets, een vuilniszak of een opengebroken stoep. Ik leer hen luisteren naar de richting en de drukte van het verkeer zodat ze veilig een straat kunnen oversteken.” Andere zintuigen nemen bij blinden voor een stukje de taak van de ogen over. Horen, voelen, ruiken en smaken worden belangrijker. De wind horen ritselen door de takken in een laan of in een bos geeft de blinde een beeld van de omgeving. Dat doet de regen ook. Het geluid van regendruppels op een zanderig pad of op een betegelde stoep geeft hem informatie. Regen op een dak of op een grasveld doet een blinde zijn omgeving ‘zien’. Zo brengen regen en wind een dimensie aan die een rustige zonnige en droge dag niet heeft. ‘Mooi’ is voor blinden ook helemaal iets anders dan voor zienden. Mooi is een lekker glas wijn, of een wandeling door het bos met al zijn geuren en geluiden.

Een blinde is beperkt in zijn waarneming, maar vooral het verlies van oogcontact, wanneer hij mensen ontmoet, valt hem zwaar en isoleert hem. Blind zijn is een handicap, blinden verliezen een stuk aan informatie die op geen enkele manier terug aangebracht kan worden ondanks alle braille- en spraakcomputers.

Dé blinde bestaat niet, blind zijn verschilt individueel heel sterk. Jong of oud, blindgeboren of niet, het maakt allemaal verschil. Een op duizend mensen is in min of meerdere mate slechtziend. Van hen is een op honderd blind. Maar zelfs blinden kunnen soms nog vage omtrekken onderscheiden of het verschil in lichtintensiteit opmerken. Hoe blinden hun wereld ervaren is voor elke blinde anders. Georgia (20) en Albert (85) vertellen over hun wereld.

Georgia: Ik werd als baby veel te vroeg geboren en kreeg te veel zuurstof in de incubator waardoor ik kort na mijn geboorte blind werd. Ik kan dag en nacht nog onderscheiden, maar de lichtintensiteit wordt stilaan minder. Als kleuter voelde ik wel dat ik anders was dan de andere kinderen. Maar dat stoorde me niet. Ik werd goed opgenomen in de groep en speelde ‘Schipper mag ik overvaren’ mee aan de hand van een schoolkameraadje. Nadien ben ik afwisselend naar een gewone school en naar blindeninstituten geweest. Ik wou zelf graag naar het gewone onderwijs. Ik wou niet bijzonder maar doodgewoon zijn: In de instituten leerde ik vaardigheden om zelfstandig te kunnen leven. Eerst leerde ik eten met mes en vork. Als blinde leer je immers niet omdat je het je ouders of andere mensen ziet doen. Je moet het als het ware zelf uitvinden. Ik leerde ook braille, mijn kamer schoonmaken en eten klaarmaken. Ik leerde mijn weg vinden op straat en het openbaar vervoer gebruiken. Ik onthoud de weg die ik moet gaan in een opeenvolging van hoeken en lijnen. Toen ik voor het eerst het openbaar vervoer nam van thuis naar Brussel, ging een nieuwe wereld voor mij open. Als ik van Diest naar Brussel kon, kon ik immers ook van Brussel naar Oostende. Ik won een heel stuk vrijheid.

Als het regent, loop ik nooit met een kap op mijn hoofd over straat. Dan hoor ik te weinig en krijg ik te weinig informatie van de auto’s en trams op de weg. Als het flink waait, is het ook vaak moeilijk om me te oriënteren, want dan speelt de wind met mijn blindenstok. Dan loop ik schuin in plaats van recht vooruit en kom ik wel eens verkeerd uit. Af en toe is de paniek dan niet ver weg en moet ik aan een voorbijganger hulp vragen.

Twee jaar geleden ben ik gestart met de studies van Vertaler-Tolk in Antwerpen. Ik zit er ook op kot. Ik leef zelfstandig, ga alleen naar de les en doe mijn boodschappen. Het moeilijkste is mijn leerboeken tijdig naar braille vertaald te krijgen. Ik leer in braille, dat lukt mij beter dan met cassettebandjes. Maar het vraagt meer tijd: Braille lezen gaat niet zo snel als gewoon lezen en ik kan natuurlijk geen tekst markeren om hoofdlijnen aan te duiden. Maar ik heb een boontje voor talen, ik doe het graag, ik hoop dat het later ook echt in een vak resulteert.

Ik ga graag uit met vrienden, naar een fuif of zomaar samen zijn. Ik hou van het gezellige rumoer om me heen. Ik volg ook hun gesprekken en doe er graag aan mee. Als een groep te groot wordt en door mekaar gaat praten, kan ik niet altijd goed volgen wie nu wat zegt. Dansen doe ik ook! Zalig. Ik kijk ook graag naar televisie, naar een goede film.

Klinkt gek, maar ik kan goed een film volgen door naar de dialogen te luisteren. Dromen doe ik ook in dialogen en geluid.

Integratie is tweerichtingsverkeer. Ziende, valide mensen moeten geen medelijden hebben met ons, niet bang zijn om ons te contacteren en ons niet negeren. Anderzijds moeten blinden ook een stap zetten, hun beperkingen toegeven en trachten de drempel te overschrijden om zo zelfstandig mogelijk te leven. We moeten onszelf promoten en bewijzen wat we kunnen.”

Albert: Rond mijn vijfenveertigste verhoogde mijn oogdruk en begon ik slechter te zien. Acht jaar later volgde een eerste operatie. Daarna heb ik nog een tiental jaar gewerkt, maar ik zag steeds slechter. Mijn vrouw kreeg Alzheimer en ik verkocht mijn bedrijf om voor haar te zorgen. Zeven jaar, geleden is ze overleden, een jaar later werd ik volledig blind. Nu zie ik niets meer, merk ook niet meer of het dag of nacht is. Ik ben een primitief en onhandig man geworden, ik kan niet meer alleen de straat over of mijn eten klaarmaken. Mijn huishoudster en mijn vriendin lossen mekaar af om voor mij te zorgen. En ze doen dat prachtig. Ik ga vaak wandelen en zwem nog elke week 700 meter. Anita zwemt dan naast me mee en verwittigt me als ik aan de rand ben. Ik fiets nog kilometers op de hometrainer en ben reuzengelukkig dat ik nog zo goed gezond ben.

Toen ik blind werd, was ik bang niets creatiefs meer te kunnen doen. Maar dat was fout. Blind zijn heeft ook mooie kanten. Nu heb ik veel meer tijd. Ik kan eindelijk de boeken lezen die ik wil en muziek beluisteren. Ik ontdek nu de rijkdom van klassieke muziek en jazz. Vroeger apprecieerde ik die muziek wel maar de diepere betekenis ontging me. Lezen doe ik natuurlijk niet uit een boek maar ik luister naar de bandjes van de Blindenbibliotheek. Daar hebben ze erg veel en ook recente titels in voorraad, ik kan dus nog een tijdje voort. En ik schrijf ook graag. Niet met pen en papier, maar ik dicteer mijn tekst met punten en komma’s, nieuwe lijnen en nieuwe alinea’s in een dictafoontje.

Ik volg sinds een jaar of drie schrijfcursussen bij de Stichting Lodewijk de Raet. Op zo’n weekend gaat mijn zoon mee en tikt mijn teksten uit. Ik ben natuurlijk wel wat beperkter dan de andere cursisten. Ik kan niet zo makkelijk vrije associaties of waarnemingen doen en aan de hand daarvan iets schrijven. Maar mijn geheugen heeft stof en onderwerpen genoeg in voorraad. In zo’n groep is iedereen even lief voor me, helpt me met de maaltijden, begeleidt me tussen eetzaal, schrijfzaal en bar en luistert naar mijn prachtige volzinnen. Ik ben nu eenmaal een schrijver van de oude stempel. De nieuwe literatuur is kort, bondig en krachtig en die heb ik niet in mijn pen.

In zo’n grote groep heb ik het soms wel moeilijk om te volgen wie aan het woord is. Goede bekenden herken ik aan hun stem, maar dat lukt me echt niet met iedereen. Ik hoor nog steeds erg goed, maar ben wat te oud blind geworden om dat ‘herkennen’ nog te leren. Dan is het handig als mensen even hun naam noemen voor ze het woord nemen. Dat mis ik het meest aan blind zijn.

Mensen spreken door hun ogen, daarin leeft hun ziel en die kan ik niet meer zien. Ik voel wel een glimlach en hun aandacht, maar ik mis het mooie van het oogcontact. Ik heb gelukkig een blije natuur, dat helpt me om wat ik mis te relativeren. Zo zijn er ook nieuwe dingen die ik niet echt leer kennen: De werking van een computer en internet kan ik me niet echt voorstellen. Eten blijft me wel smaken, alhoewel ik hoor van andere blinden dat zij hun trek in eten verloren door blind te worden. Geur en smaak zijn nauw verbonden met wat je ziet. En ik droom graag, dan zie ik terug kleuren en beelden en kan ik mijn vrouw terug zien. Ik heb een lang en gelukkig leven achter de rug, blind zijn is voor mij geen straf. Ik heb zoveel mooie dagen en dingen om aan terug te denken. Niet dat ik mijn tijd zomaar wat zit uit te zitten. Ik heb nog steeds tijd te kort”

Nuttige tips

Een blinde waardeert het als je hem aanspreekt en hem vraagt wat je voor hem kan doen. Als hij de straat over wil, geeft hij er de voorkeur aan om je bovenarm net boven de elleboog vast te nemen. Hierdoor krijgt hij alle informatie over de richting die hij uit moet maar behoudt zijn zelfstandigheid, evenwicht en mobiliteit. Zo bied je hem ook een stoel aan, niet door hem erop neer te drukken maar door hem de stoel te laten voelen. Zo ook de handgreep van de bus om op te stappen. Op een receptie geef je hem discreet een glas in zijn handen, na eerst gevraagd te hebben wat hij graag wil. Je helpt een blinde door hem te vertellen wie of wat er zich bevindt voor hem, of rechts of links naast hem. Zo kan hij zich oriënteren.

Bron: Vrouw en Wereld

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 30 januari 2020 – 10:30