Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje

Bron: Dag Allemaal
19 december 2006

TUSSEN DE MENSEN
Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje

‘SOMMIGE MENSEN SPREKEN ER SCHANDE VAN, MAAR IK WEET: IK BEN EEN GOEDE MAMA!

‘Ik heb er nooit aan getwijfeld of ik aan kinderen zou beginnen. Ik heb genoeg  zelfvertrouwen om te weten dat ik dit kán, ook al zie ik niet.’ Rebecca Biesot  (25) is blind maar dat weerhield haar er niet van toch mama te worden. Haar  grote trots heet Heavenlie en is net één jaar geworden.

Als er voor één ding geen plaats is in het leven van Rebecca Biesot uit Ranst,  dan is het wel voor zelfmedelijden. De jonge vrouw werd blind op haar zestiende,  maar ze heeft nooit toegestaan dat haar handicap een rem zette op haar verdere  leven. Integendeel: Rebecca vormt al vier jaar een vertederend koppel met  vrachtwagenchauffeur Marco (33), ze studeerde af als dierenartsassistente en  werkt al zes jaar in een dierenartsenpraktijk in Kapellen. Sinds vorig jaar is  haar geluk compleet: zij en Marco werden de supertrotse ouders van dochtertje  Heavenlie (1) – een Ierse naam die zoveel betekent als ‘zij die het beste in de  mensen naar boven brengt’. Het mag dan ook niet verbazen dat uitgerekend Rebecca  één van de spreekbuizen is van Blinde mama’s zijn ook goede mama’s, het project  van de Brailleliga dat dit jaar de Prinses Mathildeprijs kreeg.

Rebecca, jij was al een tiener toen je blind werd.

Ja. Bij mijn geboorte wisten ze wel meteen dat er iets mis was met mijn ogen.  Rond mijn vierde heb ik een behandeling gekregen, waardoor mijn zicht met  tachtig procent verbeterde. Toen ze die therapie later een tweede keer wilden  toepassen, sloeg ze niet meer aan. Sindsdien is mijn zicht heel snel  achteruitgegaan. Rond mijn zestiende ben ik blind verklaard. Nu kan ik alleen  nog licht en donker onderscheiden, en met de juiste lichtinval zie ik nog wel  enkele vage omtrekken.

 

Hoe erg mis je je zicht?

Niet zo heel erg. Ik ben eraan gewend. Als ik er elke keer opnieuw bij zou  stilstaan, zou ik maar depressief worden.

 

Was het een moeilijke beslissing om een kind te nemen?

Totaal niet, mijn handicap heeft geen enkel moment meegespeeld. Ik wist dat ik  het aankon, ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. En de kans dat Heavenlie met  dezelfde oogaandoening zou worden geboren, was heel klein. Daar hebben we ons  dus ook niet door laten afschrikken.

 

Marco, heb jij er nooit aan getwijfeld of dit wel een goed idee was?
Marco:

Nooit. Integendeel, Rebecca wilde eigenlijk nog een jaar wachten voor  we aan kinderen zouden beginnen, maar voor mij konden ze niet snel genoeg komen.  Over een jaar of twee beginnen we aan het volgende!

 

Rebecca, hoe moeilijk is het om voor een baby te zorgen als je niet kan zien?

O, dat liep vanzelf los. Ik heb wel veel nuttige tips gekregen van de  Brailleliga. Toen ik zwanger was, zijn ze langsgekomen met twee levensechte  poppen. Ze hebben hetzelfde gewicht als een echte baby, hun hoofdje wankelt net  zo en zelfs hun geslachtsdelen lijken echt. (grinnikt) En daar leer je dan mee  aan de slag gaan. Een ziende vrouw moet ook leren hoe ze een baby verzorgt. Als  je van vreemden constant te horen krijgt: ‘Je kan dat niet, je kan dat niet’,  begin je je ook vragen te stellen. Dan zijn de mensen van de Brailleliga er om  je te overtuigen dat je het wél kan.

 

Waren de reacties op je zwangerschap zo negatief?

Absoluut. Onze naaste familie was heel blij -mijn ouders huilden van geluk -, maar buitenstaanders begrijpen het niet. Ik heb het nog meegemaakt dat  wildvreemden me op straat aanspraken en zeiden dat het een schandaal was dat ik  een kind had. Als ik met mensen ga wandelen die wél zien, ergeren zij zich dood  aan de blikken die we krijgen. Ik niet, want ik zie dat toch niet. (lacht)  Mensen zijn meedogenloos. Zo stapte ik eens op de bus – Heavenlie was er toen  nog niet – en op de achterbank hoorde ik fluisteren: ‘Die hadden ze ook beter  een spuitje gegeven.’ (schatert)

 

Jij kan daar nog om lachen.

Ach, de stompzinnigheid van sommige mensen… Ik probeer daarom te lachen, en  meestal lukt dat wel. Van dat soort opmerkingen krijg ik ook een enorme drang om  te bewijzen dat ik alles wél kan.

 

Hoe pak je de verzorging van Heavenlie praktisch aan? Haar wassen, te eten  geven?

Als ik haar in bad steek, doe ik er niet te veel water in, zodat ze niet ‘blub,  blub, blub’ doet. (lacht) Dat is op zich niet zo moeilijk, hé. En eten geven: ik  knoei wel wat meer dan Marco, maar bon, daar zijn wasmachines voor. Ik neem haar  wel meestal op mijn schoot. Dan voel ik haar beter en weet ik waar ze zit. In de  eetstoel is het lastiger, want dan kan ik haar mondje niet altijd vinden. Het  gebeurt wel eens dat ze haar hoofdje wegdraait en haar mond gewoon dichthoudt en  dan hangt natuurlijk alles vol. Maar dan trek ik een ander T-shirt aan en het  probleem is opgelost. Dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Struikel je nooit over haar speelgoed?

Ik probeer dat allemaal in één hoekje te zetten, maar sommige speeltjes sleurt  ze overal mee naartoe en dan valt het voor dat ik erop trap. En ja, dat is even  pijnlijk, maar daardoor leer ik wel wat voorzichtiger te zijn.

 

Is het niet gevaarlijk dat je niet kan zien? Wat als ze haar vingers in het  stopcontact steekt?

Als ze ‘auw’ zegt, zal ik het wel merken, zeker? (schatert) Nee, serieus. Over  het algemeen hoor ik wel wat ze uitsteekt. Ik hoor haar heel goed rondlopen. Als  ze met haar vingers in de dvd-speler zit, hoor ik het klepje klapperen, de  deuren hoor ik opengaan. Ik bots wel eens tegen haar op, maar dat is eerder  uitzondering dan regel. Er zijn blinde moeders die een belletje aan het voetje  van hun spruit binden, maar dat vind ik voorlopig nog niet nodig. Ze maakt zo al  lawaai genoeg.

 

Wat als ze echt gaat rondrennen?

Binnen is dat geen probleem en voor buiten bestaan er harnasjes waardoor ik haar  aan de leiband kan houden. Dat is een heel veilige manier, maar ik weet nu al  dat de mensen daar weer erg negatief op zullen reageren. Ik hoor ze het al  zeggen: ‘Kijk, dat kind is een blindengeleidehond!’ Maar dat is absoluut niet  waar. Ik wil zéker niet dat Heavenlie mijn geleidehond wordt.

 

Ga je niet meer van haar verwachten dan een doorsneemoeder?

Nee, dat wil ik het koste wat het kost vermijden. Natuurlijk zal ze moeten  meehelpen in het huishouden, maar ik vind dat elk kind dat zou moeten doen.

 

Beredder jij het huishouden in je eentje?

Ja, hoor. Ik kook, ik was en ik poets. Ik doe er alleen wat langer over. Ik wil  geen hulp, ik ben daar veel te zelfstandig voor.

 

Ben jij altijd zo geweest?

Ja. Mijn ouders stonden daarop. Ze hebben me zo opgevoed dat ik op mijn eigen  benen kan staan. Ze hebben me nooit betutteld, en daar ben ik hen enorm dankbaar  voor. Zonder hen was ik nu waarschijnlijk een zielige blinde geweest die hele  dagen in een hoekje zit te huilen.

 

Marco, vind je het als ziende niet moeilijk om een relatie te hebben met een  blinde?
Marco:

Ik sta daar niet bij stil. Er zijn weken dat ik er niet eens aan dénk  dat Rebecca niet kan zien. Ons huis is ook totaal niet aangepast aan haar  handicap en haar ogen zien er heel gewoon uit, dus ik word er ook niet constant  mee geconfronteerd. Er zijn blinden die hun handicap letterlijk uitstralen:  ‘Oei, oei, ik ben blind. Ik kan niks meer!’ Maar dat heeft Rebecca totáál niet.  Wij leven zoals elk gewoon koppel.

 

Rebecca, je bent dierenartsassistente. Waar heb je gestudeerd?

In Nederland, want hier bestaat die opleiding niet. Ik heb jaren gependeld met  bus en trein. Soms in het gezelschap van een vriendin, maar heel vaak reisde ik  gewoon in mijn eentje.

 

Ben je nooit bang geweest?

Jawel, maar eigenlijk ben ik nooit lastiggevallen. Gepest ben ik wel, hard en  lang. Soms kwamen ze met een mes tot vlak voor mijn gezicht, terwijl ze riepen:  ‘Die had je niet zien aankomen, hé!’ Ze smeerden ook geregeld schoensmeer in  mijn gezicht, want ‘dat ziet ze toch niet’. Af en toe had ik dan wel eens de  neiging om me om te draaien en te zeggen: ‘Vind je jezelf nu stoer?’ Daar  schrokken ze dan wel van.

 

Hoe ging je daarmee om?

Negeren. Mijn ouders gingen elk jaar wel minstens één keer naar school om hun  beklag te doen, en dat hielp dan eventjes. Door al die pesterijen ben ik alleen  maar sterker geworden. Daardoor kan ik nu de harde reacties op de geboorte van  Heavenlie perfect aan. Ik zou die pestkoppen dus eigenlijk dankbaar moeten zijn.  (glimlacht)

 

Ben je makkelijk aan werk geraakt?

Ik zocht een plek om stage te doen en toen ik bij een dierenarts in Kapellen  mijn aanvraag indiende, heb ik in eerste instantie natuurlijk niet vermeld dat  ik niet kon zien. Je gaat niet meteen zeggen: ‘En o ja, ik ben blind’, want dan  is het gelijk afgelopen. Tijdens ons eerste gesprek kwam ik binnen met mijn  witte stok en ik hoorde hem wel nadenken, maar hij heeft nooit iets gezegd over  mijn handicap. ‘Doe maar gewoon mee en als er iets niet gaat, zeg je het  gewoon.’ Dat is zijn redenering. En ondertussen werk ik daar al zes jaar.

 

Heb je altijd een witte stok gehad?

Sinds mijn zestiende. Het was voor mij een heuse bevrijding toen ik hem kreeg.  Voordien liet ik me leiden door zogezegde vrienden. Het is me meer dan eens  overkomen dat ze zeiden dat ik gerust rechtdoor kon lopen en dat ik dan gewoon  tegen een paal knalde. Of dat ze me een vijfvaksbaan lieten oversteken terwijl  het licht nog op rood stond. Met die stok kreeg ik veel meer zelfvertrouwen en  overkwam me dat allemaal niet meer.

 

Je staat nu ook op een wachtlijst voor een blindengeleidehond. Waarom heb je  daar zo lang mee gewacht?

Omdat dat een enorme stap is. Vanaf dan heb je een hond, en die is áltijd bij  jou. Marco zag dat in het begin niet zitten, maar ik heb hem kunnen overtuigen.  Als je een hond hebt, hoef je immers niet meer te vertrouwen op mensen die niet  te vertrouwen zijn.

Marco:

Zij wil die hond zo graag en ik vind niet dat ik het haar kan  verbieden. Ik zal me trouwens ook veel geruster voelen als ze niet meer in haar  eentje op straat moet lopen. Voor je het weet, is ze verongelukt.

 

Rebecca, hoe erg vind je het dat je je dochter nooit zal zien?

Ach, ik weet zo ook wel dat ze op ons allebei lijkt. Ik vind dat niet zo’n  probleem. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik het niet kan zien als ze iets  geks doet. Maar om mijn gebrek aan zicht te compenseren, ben ik veel  lichamelijker met haar dan doorsneemoeders, denk ik.

 

Tijdens de uitreiking van de Prinses Mathildeprijs heb je Mathilde ontmoet.  Was het een fijn gesprek?

Zeer zeker. Mathilde heeft me aangenaam verrast. Ik had verwacht dat ze de  traditionele vragen zou stellen: ‘En hoe doet u dat nu?’ Maar ze was heel los,  heel gemoedelijk. We hebben gepraat als moeders onder elkaar. Ze vroeg me of  Heavenlie al kon stappen, en toen ik ja antwoordde, bekende ze dat Emmanuel  alleen nog maar kan kruipen en dat hij constant de boel afbreekt.

 

En hoe reageerde je dochter?

O, zij vond het allemaal fantastisch. Toen Mathilde haar oppakte, begon ze  meteen met haar halsketting te spelen. Dat is haar favoriete tijdverdrijf,  prinses of geen prinses. (lacht)

 

Foto: Rebecca met haar man Marco en dochtertje Heavenlie. ‘Ik zal haar nooit  kunnen zien, maar ik weet dat ze op ons allebei lijkt.’
Foto: Ondanks haar handicap slaagt Rebecca erin haar huishouden te runnen en  haar dochter te verzorgen. ‘Ik wil geen hulp’, zegt ze.
Foto: Rebecca’s dochter Heavenlie bij prinses Mathilde op de arm tijdens de  uitreiking van de Prinses Mathildeprijs.
Foto: REBECCA: Ik ben als kind heel hard gepest. Eigenlijk moet ik die  pestkoppen dankbaar zijn, want dankzij hen kan ik nu de harde reacties op de  geboorte van Heavenlie aan’
Foto: ‘Ik ben veel lichamelijker dan andere moeders, denk ik. Om mijn handicap  te compenseren.’
Foto: ‘Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Hoe harder de kritiek, hoe meer ik de  drang had om mezelf te bewijzen’

INGE STIERS
http://www.brailleliga.be

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hans Smit, bestuursvoorzitter Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid15-06-2020 04:06:53
 2. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 3. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 4. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 5. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 6. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 7. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 8. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 9. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 10. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 11. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 12. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 13. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 14. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 15. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 16. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 17. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 18. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 19. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 20. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 21. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 22. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 23. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 24. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 25. Eén > Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 26. Eén > Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 27. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 28. Eén > Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 29. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 30. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 31. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 32. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 33. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 34. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 35. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 36. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 37. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 38. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 39. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 40. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 41. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 42. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 43. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 44. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 45. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 46. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 47. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 48. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37
 49. Marina Katarina Kovac wil ‘laten zien wat blinden kunnen’18-06-2017 03:06:44
 50. Leven zonder te zien15-06-2017 03:06:25
 51. “Je kunt meer dan je denkt als je blind bent”13-06-2017 04:06:53
 52. ‘Ik ben een jonge moeder van een baby en peuter. En oh ja: ik ben blind!’13-06-2017 04:06:12
 53. Larissa Klaassen wil inspireren11-06-2017 09:06:30
 54. Interview met Deborah Maerschalck (blind)11-06-2017 09:06:05
 55. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort02-01-2017 04:01:27
 56. ‘Bijna niets is onmogelijk’23-10-2016 05:10:14
 57. “Mijn papa kan heel goed vertellen”13-06-2016 08:06:32
 58. Blinde Corné Kremers Lid in de Orde van Oranje-Nassau31-05-2016 09:05:19
 59. Blind en in de jeugdraad – In gesprek met Deborah Maerschalck04-04-2016 11:04:10
 60. ‘Met je hart zie je meer’31-03-2016 10:03:46
 61. Blind raadslid legt werk neer vanwege handicap22-03-2016 08:03:33
 62. ‘Helemaal niet erg om blind te zijn’13-02-2016 09:02:01
 63. Blinde alleenstaande vrouw voedt zoon op zonder partner02-02-2016 04:02:55
 64. Joris werd opeens blind en verloor alles: ‘Verzekeraar liet me in de steek’27-01-2016 08:01:43
 65. Eén dag kan Marina ‘zien’06-01-2016 11:01:28
 66. “Als blinde wil ik opkomen voor de doven”05-12-2015 08:12:05
 67. Blind zijn, beeld je dat even in29-11-2015 09:11:51
 68. ‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)12-09-2015 04:09:28
 69. De Ooglijn is vanaf 1 september vaker en langer open02-09-2015 12:09:03
 70. Vincent Bijlo: ‘Blind of doof? Ik ben liever allebei’28-08-2015 09:08:41
 71. “Ik kijk anders naar de dingen”06-08-2015 08:08:35
 72. Vrouw herinnert echtgenoot alleen als 16-jarige tiener17-03-2015 08:03:52
 73. Wat zie je als je niet kunt kijken?10-03-2015 09:03:07
 74. Vrolijk Vlaanderen over blinden en slechtzienden10-03-2015 09:03:58
 75. Vincent Bijlo in Pavlov10-03-2015 09:03:34
 76. Reportage van de blinde Tonny van Breukelen10-03-2015 09:03:35
 77. Martine Boere strijdt om de titel ‘Bikkel 2011’10-03-2015 08:03:26
 78. Het Klokhuis – Blinde Sander is actief in het leven10-03-2015 08:03:20
 79. De Reünie Esther Crombag10-03-2015 06:03:18
 80. De ogen van Sophie – Alles over blind zijn10-03-2015 05:03:23
 81. Blinde mama Monique – Ik zie, ik zie, wat zij niet ziet10-03-2015 05:03:01
 82. Blinde Leo Dijk in Tiswat10-03-2015 05:03:43
 83. Blinde Karl gebruikt hulpmiddelen in het dagelijks leven10-03-2015 05:03:58
 84. Een bloemetje voor Kim Bols10-02-2015 08:02:52
 85. Video: Vrolijk Vlaanderen met blinden10-02-2015 06:02:31
 86. ‘Ik zou graag nog eens langs de winkels flaneren’25-01-2015 01:01:10
 87. Hoogezand – Oprichting lotgenotengroep voor mensen met een visuele beperking23-01-2015 05:01:59
 88. 10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen22-01-2015 08:01:23
 89. Video – Meintje en haar blinde ouders18-01-2015 01:01:06
 90. Video – Blinde man laat beurs vallen, wat doe je?04-01-2015 09:01:44
 91. Larissa Klaassen: ‘Ik ben blij dat ik anderen help met mijn uitvinding’03-01-2015 09:01:49
 92. Ambassadeur Kim Bols11-12-2014 10:12:46
 93. Larissa is de stoerste19-11-2014 10:11:03
 94. Als het moet, dan moet het28-10-2014 06:10:48
 95. Persoonlijke ervaring van Evelien (29) uit Boxmeer20-09-2014 08:09:08
 96. “God heeft een bedoeling met mijn blindheid”02-09-2014 05:09:07
 97. Stadsportret: Blind met ballen15-08-2014 02:08:01
 98. Mooi: hoe blinde mensen schoonheid “zien”25-04-2014 03:04:52
 99. Gedicht: Ik ben ook normaal27-02-2014 09:02:10
 100. Gezichtsvermogen kwijt24-02-2014 08:02:24
 101. Oogcontact17-02-2014 12:02:29
 102. “Het is een kwestie van accepteren”09-02-2014 11:02:03
 103. Blind vertrouwen in de toekomst28-01-2014 08:01:01
 104. Jonge blinde vrouw komt spreken tijdens les Verzorging25-01-2014 08:01:44
 105. Audiodagboek van een blinde man: zo is het om je zicht te verliezen22-01-2014 07:01:02
 106. Overlast gevende bovenbuurvrouw blijkt blind14-01-2014 06:01:49
 107. Een moeder met veerkracht18-12-2013 04:12:49
 108. “Ik zou niet willen zien”26-11-2013 05:11:00
 109. Het begrip wolk uitleggen aan een blind kind?06-11-2013 03:11:02
 110. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
 111. “De dag nadat mijn blinde dochter trouwde”05-10-2013 07:10:57
 112. Mijn ouders kregen te horen dat er iets mis was met hun dochtertje11-05-2013 10:05:11
 113. Een blindere houding25-04-2013 06:04:08
 114. “Al drie keer kanker, maar ik geef niet op”22-02-2013 02:02:06
 115. Blinde Heemstedenaar wil ook graag gegroet worden19-02-2013 08:02:29
 116. ‘Ik kijk door de ogen van mijn zoon’08-01-2013 07:01:04
 117. ‘Ik ben blij een hefboom te kunnen zijn’24-12-2012 07:12:20
 118. Een kind opvoeden als je blind bent13-10-2012 06:10:33
 119. Zie je iets aan mij?25-08-2012 03:08:31
 120. ‘VARA weigert Vincent Bijlo om blindheid’06-08-2012 06:08:56
 121. Wereld blinden gaat open in Pakhuis14-07-2012 07:07:14
 122. Blinde moet 18.000 euro terug aan staat05-07-2012 06:07:04
 123. Video: Blind28-06-2012 03:06:35
 124. Xander en Siebe zijn gered10-05-2012 06:05:32
 125. Je vingers zijn je ogen07-05-2012 05:05:45
 126. Kim Bols: portret van een gedreven Vlaamse07-05-2012 05:05:25
 127. Het verhaal van Youssri – “Ik zie wat kan”01-04-2012 12:04:13
 128. Video: Klassen Kors Breijerschool op bezoek bij blinden23-03-2012 05:03:37
 129. Video: Blinde Wapservener loopt pelgrimstocht21-03-2012 12:03:42
 130. Video: Johan Dingemans21-03-2012 08:03:24
 131. Vincent Bijlo: ‘Ogen kunnen dictators zijn’31-12-2011 08:12:23
 132. Ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn06-12-2011 06:12:11
 133. Blind leven18-11-2011 05:11:11
 134. Interview Vincent Bijlo15-09-2011 10:09:45
 135. Interview met Kim Bols02-09-2011 10:09:59
 136. ‘Mijn handicap is juist mijn kracht’08-06-2011 07:06:43
 137. ‘Blind Alert, ik ben blij dat het er eindelijk is’07-06-2011 05:06:21
 138. Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje07-06-2011 05:06:41
 139. ‘Een onvergetelijke ervaring voor iedereen’07-06-2011 04:06:02
 140. Blind raadslid voltrekt huwelijk07-06-2011 04:06:35
 141. Carolus Leysen: “Als blinde ben je altijd een stap achter”07-06-2011 04:06:34
 142. “Het is niet omdat je niet ziet, dat je niets weet”06-06-2011 08:06:14
 143. Blinde Genkenaar Carlo Petrelli vangt honden op05-06-2011 02:06:53
 144. Hoedje af voor blinde mama Rebecca05-06-2011 01:06:29
 145. Kracht in mij05-06-2011 01:06:46
 146. Lotgenoten05-06-2011 01:06:04
 147. “Ik heb mijn levensvreugde teruggevonden”05-06-2011 01:06:16
 148. Een blinde leest lichaamstaal anders, maar daarom niet minder goed05-06-2011 01:06:47
 149. Over blinden, alcoholisten en rolstoelers05-06-2011 01:06:33
 150. “Het enige dat me niet lukt, is samen kleuren”05-06-2011 01:06:57
 151. ‘Blind fietsen? Gewoon’05-06-2011 01:06:52
 152. Blinde ouders05-06-2011 01:06:33
 153. Moeder houdt benefiet voor blinde dochter05-06-2011 01:06:47
 154. ‘In 2009 wil ik zélf mijn post lezen’05-06-2011 01:06:12
 155. Eten zonder je bord te zien05-06-2011 01:06:39
 156. Martine helpt Odette05-06-2011 01:06:11
 157. ‘Sommige afleveringen heb ik al 50 keer gezien’05-06-2011 01:06:04
 158. Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND05-06-2011 01:06:58
 159. Mei Lan (16), ooit ziende, nu blind05-06-2011 01:06:32
 160. Mijn Melsbroek: Albert Keersmaekers05-06-2011 01:06:17
 161. “Boodschappen doen? Niet alleen!”05-06-2011 01:06:04
 162. ‘Ongelooflijk hoeveel wilskracht Eline toont’05-06-2011 01:06:29
 163. Oudejaarsshow Vincent Bijlo in Lokatie 78 (Bunnik)05-06-2011 01:06:49
 164. “Wij hadden blind meisje te gast”05-06-2011 01:06:55
 165. “Ook ziende zouden we voor elkaar kiezen”05-06-2011 01:06:16
 166. Ik kwam terug van Lourdes en werd blind05-06-2011 12:06:01
 167. Niets gezien, alles gehoord05-06-2011 12:06:37
 168. Herman Van Dijck ruimde vuil boeltje Hooge Maey op05-06-2011 12:06:56
 169. “Ik droom dat mama me kan zien”05-06-2011 12:06:33
 170. Frida en Edwin Weterings – Blind echtpaar met (ziende) kinderen …05-06-2011 12:06:19
 171. Blinden bouwen beroepsloopbaan uit: Wij zijn geen sukkelaars05-06-2011 12:06:16
 172. Blind zijn is moeilijker in de visuele maatschappij05-06-2011 12:06:05
 173. “Eeuwige optimist” Joël Vyncke overleden05-06-2011 12:06:42
 174. Blinde vrouw van 62 twaalfde keer moeder05-06-2011 12:06:12
 175. ‘Zielig komt niet in mijn woordenboek voor’05-06-2011 12:06:56
 176. Niks kniezen om je handicap, maar er gewoon voor gaan05-06-2011 12:06:30
 177. Een ‘beperking’ is heel normaal05-06-2011 12:06:16
 178. Hennie Halfwerk denkt in kleuren05-06-2011 12:06:42
 179. Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel05-06-2011 12:06:47
 180. “Hij pakte mijn zicht af, maar niet mijn leven05-06-2011 12:06:28
 181. Onze redacteur op de lappen met een dove vrouw en een blinde man05-06-2011 11:06:28
 182. Herenthout: Kinderen met handicap vinden opvang05-06-2011 11:06:12
 183. Blinde van het jaar 200405-06-2011 11:06:55
 184. Superprestige-voorzitter Etienne Gevaert heeft leren leven met zijn handicap05-06-2011 11:06:34
 185. Severine Doré meter Kind Inclusie Plan05-06-2011 11:06:30
 186. Ik zou de sterren willen zien05-06-2011 11:06:14
 187. Leef voluit!05-06-2011 11:06:06
 188. Zoontje fotomodel Jordan blijkt blind05-06-2011 10:06:04
 189. Blind vertrouwen05-06-2011 10:06:04
 190. Georgia en Albert – Om het lijf05-06-2011 10:06:17
 191. Visueel gehandicapte ouders: “Wij zijn gewone mensen die gekozen hebben voor kinderen”05-06-2011 10:06:38
 192. Wat denkt Vlaanderen over …: Enquête over visueel gehandicapte personen05-06-2011 10:06:15
 193. Mijn verhaal: Een lezeres vertelt05-06-2011 10:06:02
 194. Anders en gelukkig05-06-2011 10:06:29
 195. “Liefde op het eerste woord” – Leo en Edith, van kindsbeen af blind, zijn twintig jaar getrouwd05-06-2011 10:06:48
 196. Het verhaal van Ilse Dupont05-06-2011 10:06:05
 197. Zelfwaardering, assertiviteit en visuele handicap05-06-2011 10:06:23
 198. Blinde angst05-06-2011 10:06:21
 199. Blinde tiener wil dwars door Brussel stappen29-05-2011 12:05:06
 200. Rolstoelpatiënt verdedigt belang lotgenoten in OCMW28-05-2011 11:05:07

Laatst bijgewerkt op 28 februari 2019 – 05:10