Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje

Bron: Dag Allemaal
19 december 2006

TUSSEN DE MENSEN
Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje

‘SOMMIGE MENSEN SPREKEN ER SCHANDE VAN, MAAR IK WEET: IK BEN EEN GOEDE MAMA!

‘Ik heb er nooit aan getwijfeld of ik aan kinderen zou beginnen. Ik heb genoeg  zelfvertrouwen om te weten dat ik dit kán, ook al zie ik niet.’ Rebecca Biesot  (25) is blind maar dat weerhield haar er niet van toch mama te worden. Haar  grote trots heet Heavenlie en is net één jaar geworden.

Als er voor één ding geen plaats is in het leven van Rebecca Biesot uit Ranst,  dan is het wel voor zelfmedelijden. De jonge vrouw werd blind op haar zestiende,  maar ze heeft nooit toegestaan dat haar handicap een rem zette op haar verdere  leven. Integendeel: Rebecca vormt al vier jaar een vertederend koppel met  vrachtwagenchauffeur Marco (33), ze studeerde af als dierenartsassistente en  werkt al zes jaar in een dierenartsenpraktijk in Kapellen. Sinds vorig jaar is  haar geluk compleet: zij en Marco werden de supertrotse ouders van dochtertje  Heavenlie (1) – een Ierse naam die zoveel betekent als ‘zij die het beste in de  mensen naar boven brengt’. Het mag dan ook niet verbazen dat uitgerekend Rebecca  één van de spreekbuizen is van Blinde mama’s zijn ook goede mama’s, het project  van de Brailleliga dat dit jaar de Prinses Mathildeprijs kreeg.

Rebecca, jij was al een tiener toen je blind werd.

Ja. Bij mijn geboorte wisten ze wel meteen dat er iets mis was met mijn ogen.  Rond mijn vierde heb ik een behandeling gekregen, waardoor mijn zicht met  tachtig procent verbeterde. Toen ze die therapie later een tweede keer wilden  toepassen, sloeg ze niet meer aan. Sindsdien is mijn zicht heel snel  achteruitgegaan. Rond mijn zestiende ben ik blind verklaard. Nu kan ik alleen  nog licht en donker onderscheiden, en met de juiste lichtinval zie ik nog wel  enkele vage omtrekken.

 

Hoe erg mis je je zicht?

Niet zo heel erg. Ik ben eraan gewend. Als ik er elke keer opnieuw bij zou  stilstaan, zou ik maar depressief worden.

 

Was het een moeilijke beslissing om een kind te nemen?

Totaal niet, mijn handicap heeft geen enkel moment meegespeeld. Ik wist dat ik  het aankon, ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. En de kans dat Heavenlie met  dezelfde oogaandoening zou worden geboren, was heel klein. Daar hebben we ons  dus ook niet door laten afschrikken.

 

Marco, heb jij er nooit aan getwijfeld of dit wel een goed idee was?
Marco:

Nooit. Integendeel, Rebecca wilde eigenlijk nog een jaar wachten voor  we aan kinderen zouden beginnen, maar voor mij konden ze niet snel genoeg komen.  Over een jaar of twee beginnen we aan het volgende!

 

Rebecca, hoe moeilijk is het om voor een baby te zorgen als je niet kan zien?

O, dat liep vanzelf los. Ik heb wel veel nuttige tips gekregen van de  Brailleliga. Toen ik zwanger was, zijn ze langsgekomen met twee levensechte  poppen. Ze hebben hetzelfde gewicht als een echte baby, hun hoofdje wankelt net  zo en zelfs hun geslachtsdelen lijken echt. (grinnikt) En daar leer je dan mee  aan de slag gaan. Een ziende vrouw moet ook leren hoe ze een baby verzorgt. Als  je van vreemden constant te horen krijgt: ‘Je kan dat niet, je kan dat niet’,  begin je je ook vragen te stellen. Dan zijn de mensen van de Brailleliga er om  je te overtuigen dat je het wél kan.

 

Waren de reacties op je zwangerschap zo negatief?

Absoluut. Onze naaste familie was heel blij -mijn ouders huilden van geluk -, maar buitenstaanders begrijpen het niet. Ik heb het nog meegemaakt dat  wildvreemden me op straat aanspraken en zeiden dat het een schandaal was dat ik  een kind had. Als ik met mensen ga wandelen die wél zien, ergeren zij zich dood  aan de blikken die we krijgen. Ik niet, want ik zie dat toch niet. (lacht)  Mensen zijn meedogenloos. Zo stapte ik eens op de bus – Heavenlie was er toen  nog niet – en op de achterbank hoorde ik fluisteren: ‘Die hadden ze ook beter  een spuitje gegeven.’ (schatert)

 

Jij kan daar nog om lachen.

Ach, de stompzinnigheid van sommige mensen… Ik probeer daarom te lachen, en  meestal lukt dat wel. Van dat soort opmerkingen krijg ik ook een enorme drang om  te bewijzen dat ik alles wél kan.

 

Hoe pak je de verzorging van Heavenlie praktisch aan? Haar wassen, te eten  geven?

Als ik haar in bad steek, doe ik er niet te veel water in, zodat ze niet ‘blub,  blub, blub’ doet. (lacht) Dat is op zich niet zo moeilijk, hé. En eten geven: ik  knoei wel wat meer dan Marco, maar bon, daar zijn wasmachines voor. Ik neem haar  wel meestal op mijn schoot. Dan voel ik haar beter en weet ik waar ze zit. In de  eetstoel is het lastiger, want dan kan ik haar mondje niet altijd vinden. Het  gebeurt wel eens dat ze haar hoofdje wegdraait en haar mond gewoon dichthoudt en  dan hangt natuurlijk alles vol. Maar dan trek ik een ander T-shirt aan en het  probleem is opgelost. Dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Struikel je nooit over haar speelgoed?

Ik probeer dat allemaal in één hoekje te zetten, maar sommige speeltjes sleurt  ze overal mee naartoe en dan valt het voor dat ik erop trap. En ja, dat is even  pijnlijk, maar daardoor leer ik wel wat voorzichtiger te zijn.

 

Is het niet gevaarlijk dat je niet kan zien? Wat als ze haar vingers in het  stopcontact steekt?

Als ze ‘auw’ zegt, zal ik het wel merken, zeker? (schatert) Nee, serieus. Over  het algemeen hoor ik wel wat ze uitsteekt. Ik hoor haar heel goed rondlopen. Als  ze met haar vingers in de dvd-speler zit, hoor ik het klepje klapperen, de  deuren hoor ik opengaan. Ik bots wel eens tegen haar op, maar dat is eerder  uitzondering dan regel. Er zijn blinde moeders die een belletje aan het voetje  van hun spruit binden, maar dat vind ik voorlopig nog niet nodig. Ze maakt zo al  lawaai genoeg.

 

Wat als ze echt gaat rondrennen?

Binnen is dat geen probleem en voor buiten bestaan er harnasjes waardoor ik haar  aan de leiband kan houden. Dat is een heel veilige manier, maar ik weet nu al  dat de mensen daar weer erg negatief op zullen reageren. Ik hoor ze het al  zeggen: ‘Kijk, dat kind is een blindengeleidehond!’ Maar dat is absoluut niet  waar. Ik wil zéker niet dat Heavenlie mijn geleidehond wordt.

 

Ga je niet meer van haar verwachten dan een doorsneemoeder?

Nee, dat wil ik het koste wat het kost vermijden. Natuurlijk zal ze moeten  meehelpen in het huishouden, maar ik vind dat elk kind dat zou moeten doen.

 

Beredder jij het huishouden in je eentje?

Ja, hoor. Ik kook, ik was en ik poets. Ik doe er alleen wat langer over. Ik wil  geen hulp, ik ben daar veel te zelfstandig voor.

 

Ben jij altijd zo geweest?

Ja. Mijn ouders stonden daarop. Ze hebben me zo opgevoed dat ik op mijn eigen  benen kan staan. Ze hebben me nooit betutteld, en daar ben ik hen enorm dankbaar  voor. Zonder hen was ik nu waarschijnlijk een zielige blinde geweest die hele  dagen in een hoekje zit te huilen.

 

Marco, vind je het als ziende niet moeilijk om een relatie te hebben met een  blinde?
Marco:

Ik sta daar niet bij stil. Er zijn weken dat ik er niet eens aan dénk  dat Rebecca niet kan zien. Ons huis is ook totaal niet aangepast aan haar  handicap en haar ogen zien er heel gewoon uit, dus ik word er ook niet constant  mee geconfronteerd. Er zijn blinden die hun handicap letterlijk uitstralen:  ‘Oei, oei, ik ben blind. Ik kan niks meer!’ Maar dat heeft Rebecca totáál niet.  Wij leven zoals elk gewoon koppel.

 

Rebecca, je bent dierenartsassistente. Waar heb je gestudeerd?

In Nederland, want hier bestaat die opleiding niet. Ik heb jaren gependeld met  bus en trein. Soms in het gezelschap van een vriendin, maar heel vaak reisde ik  gewoon in mijn eentje.

 

Ben je nooit bang geweest?

Jawel, maar eigenlijk ben ik nooit lastiggevallen. Gepest ben ik wel, hard en  lang. Soms kwamen ze met een mes tot vlak voor mijn gezicht, terwijl ze riepen:  ‘Die had je niet zien aankomen, hé!’ Ze smeerden ook geregeld schoensmeer in  mijn gezicht, want ‘dat ziet ze toch niet’. Af en toe had ik dan wel eens de  neiging om me om te draaien en te zeggen: ‘Vind je jezelf nu stoer?’ Daar  schrokken ze dan wel van.

 

Hoe ging je daarmee om?

Negeren. Mijn ouders gingen elk jaar wel minstens één keer naar school om hun  beklag te doen, en dat hielp dan eventjes. Door al die pesterijen ben ik alleen  maar sterker geworden. Daardoor kan ik nu de harde reacties op de geboorte van  Heavenlie perfect aan. Ik zou die pestkoppen dus eigenlijk dankbaar moeten zijn.  (glimlacht)

 

Ben je makkelijk aan werk geraakt?

Ik zocht een plek om stage te doen en toen ik bij een dierenarts in Kapellen  mijn aanvraag indiende, heb ik in eerste instantie natuurlijk niet vermeld dat  ik niet kon zien. Je gaat niet meteen zeggen: ‘En o ja, ik ben blind’, want dan  is het gelijk afgelopen. Tijdens ons eerste gesprek kwam ik binnen met mijn  witte stok en ik hoorde hem wel nadenken, maar hij heeft nooit iets gezegd over  mijn handicap. ‘Doe maar gewoon mee en als er iets niet gaat, zeg je het  gewoon.’ Dat is zijn redenering. En ondertussen werk ik daar al zes jaar.

 

Heb je altijd een witte stok gehad?

Sinds mijn zestiende. Het was voor mij een heuse bevrijding toen ik hem kreeg.  Voordien liet ik me leiden door zogezegde vrienden. Het is me meer dan eens  overkomen dat ze zeiden dat ik gerust rechtdoor kon lopen en dat ik dan gewoon  tegen een paal knalde. Of dat ze me een vijfvaksbaan lieten oversteken terwijl  het licht nog op rood stond. Met die stok kreeg ik veel meer zelfvertrouwen en  overkwam me dat allemaal niet meer.

 

Je staat nu ook op een wachtlijst voor een blindengeleidehond. Waarom heb je  daar zo lang mee gewacht?

Omdat dat een enorme stap is. Vanaf dan heb je een hond, en die is áltijd bij  jou. Marco zag dat in het begin niet zitten, maar ik heb hem kunnen overtuigen.  Als je een hond hebt, hoef je immers niet meer te vertrouwen op mensen die niet  te vertrouwen zijn.

Marco:

Zij wil die hond zo graag en ik vind niet dat ik het haar kan  verbieden. Ik zal me trouwens ook veel geruster voelen als ze niet meer in haar  eentje op straat moet lopen. Voor je het weet, is ze verongelukt.

 

Rebecca, hoe erg vind je het dat je je dochter nooit zal zien?

Ach, ik weet zo ook wel dat ze op ons allebei lijkt. Ik vind dat niet zo’n  probleem. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik het niet kan zien als ze iets  geks doet. Maar om mijn gebrek aan zicht te compenseren, ben ik veel  lichamelijker met haar dan doorsneemoeders, denk ik.

 

Tijdens de uitreiking van de Prinses Mathildeprijs heb je Mathilde ontmoet.  Was het een fijn gesprek?

Zeer zeker. Mathilde heeft me aangenaam verrast. Ik had verwacht dat ze de  traditionele vragen zou stellen: ‘En hoe doet u dat nu?’ Maar ze was heel los,  heel gemoedelijk. We hebben gepraat als moeders onder elkaar. Ze vroeg me of  Heavenlie al kon stappen, en toen ik ja antwoordde, bekende ze dat Emmanuel  alleen nog maar kan kruipen en dat hij constant de boel afbreekt.

 

En hoe reageerde je dochter?

O, zij vond het allemaal fantastisch. Toen Mathilde haar oppakte, begon ze  meteen met haar halsketting te spelen. Dat is haar favoriete tijdverdrijf,  prinses of geen prinses. (lacht)

 

Foto: Rebecca met haar man Marco en dochtertje Heavenlie. ‘Ik zal haar nooit  kunnen zien, maar ik weet dat ze op ons allebei lijkt.’
Foto: Ondanks haar handicap slaagt Rebecca erin haar huishouden te runnen en  haar dochter te verzorgen. ‘Ik wil geen hulp’, zegt ze.
Foto: Rebecca’s dochter Heavenlie bij prinses Mathilde op de arm tijdens de  uitreiking van de Prinses Mathildeprijs.
Foto: REBECCA: Ik ben als kind heel hard gepest. Eigenlijk moet ik die  pestkoppen dankbaar zijn, want dankzij hen kan ik nu de harde reacties op de  geboorte van Heavenlie aan’
Foto: ‘Ik ben veel lichamelijker dan andere moeders, denk ik. Om mijn handicap  te compenseren.’
Foto: ‘Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Hoe harder de kritiek, hoe meer ik de  drang had om mezelf te bewijzen’

INGE STIERS
http://www.brailleliga.be

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 28 februari 2019 – 05:10