‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’

Eibert Pieper (bijna 75) knapte zelf huizen op, ging op de fiets naar zijn werk, tapte biertjes en bakte friet. Bovendien was hij succesvol judoka en geslaagd ondernemer. En dat, terwijl hij al sinds zijn 7de blind is.

Eibert Pieper zit aan tafel in zijn B&B in het Gelderse Uddel en kijkt vriendelijk. Op de bank luistert zijn huidige vrouw Yvonne (66) mee. Zijn linkeroog lijkt echt, maar is een prothese. Zijn helemaal witte rechteroog is wel ‘origineel’, maar daarmee ziet hij ook niks. Kortom, Pieper is stekeblind. Al bijna 70 jaar. De geboren Barnevelder die tien jaar bij Bartiméus in Zeist woonde en vaak logeerde bij opvanggezinnen in Lopik, liet zich er niet door ontmoedigen. Hij werd ondanks zijn handicap een meer dan verdienstelijke judoka, zette sauna Bosch en Duin op, werd 8ste van de wereld met luchtgeweerschieten, maakte van een seksboerderij een hoeve voor alleenstaanden en reed vanwege een weddenschap in een auto door Zeist.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over zijn bijzondere leven is een biografie geschreven.

Waarom moest dat boek er komen?

“Ik wilde al langer mijn moeilijke jeugd van me afschrijven en mensen vertellen wat ik als blinde heb meegemaakt. Iedereen zei altijd: ‘Eibert je ziet niks, dat lukt je niet, het kan niet. Ik heb me er nooit door laten weerhouden. Op wilskracht is het me meestal toch gelukt. En als de kleinkinderen vragen gaan stellen en ik ben er niet meer, dan is er altijd nog dit boek.”

Yvonne: “Eibert sprak met anderen nooit over de moeilijke kanten van zijn leven.”

Wat wilt u die kleinkinderen meegeven?

“Ze moeten weten welke onmogelijke dingen opa allemaal heeft gedaan.” Yvonne: “Εn datje met een handicap toch heel ver kunt komen.”

“Ik wilde niet zielig gevonden worden. Nooit. En toch voelde het regelmatig zo. Steeds weer mensen die niet geloofden dat ik zelf de was deed, schuurtjes bouwde, bomen velde en in de keuken het vlees sneed.”

Yvonne: “Dan riepen ze: ‘Haha, Yvonne heeft vast het meeste gedaan.’ Dat deed hem pijn.”

“Ik wilde ondanks mijn handicap niet minder zijn dan anderen.”

In uw jonge jaren kon u gewoon zien?

„Ja, maar ik had wel een bol linkeroog, dat in een vlies zat. Ik kon er wel wat mee zien, maar het was niet zo’n mooi gezicht. Mijn vader wilde er per se iets aan te laten doen in het Ooglijdersgasthuis in Utrecht. Het bolle oog werd geopereerd. Dat mislukte en het moest worden verwijderd, waarbij ook mijn goede oog werd geïnfecteerd. Ik heb een jaar in het ziekenhuis gelegen. Toen ik 7 jaar was en al bij Bartiméus in Zeist woonde, kreeg ik de klink van een deur in het goede oog. Met een hersenschudding lag ik zes weken plat en sinds die dag was ik blind.”

Uit wat voor gezin komt u?

“Een zeer arm, bijna asociaal gezin met vier kinderen. Mijn moeder overleed, toen ik 8 jaar was, vermoedelijk aan nierfalen. Mijn vader was een dagarbeider die zijn loon steeds vaker opzoop. Geen fijne plek en toch wilde ik liever daar zijn dan op Bartiméus. Ondanks mijn dronken pa en de huishoudster die de kinderen verwaarloosde.”

Het liep bijna fout af.

“Toen ik er na een jaar weer kwam, was het er nietbeter op geworden. Mijn pa had een landloper uit de kroeg opgevist die bij ons op de bank sliep. Met hem moest ik langs de deuren om ansichtkaarten te verkopen. Als vader met invalide zoontje. Wat we verdienden, werd omgezet in bier. Ik schaamde me. De zaak escaleerde en ik schopte en sloeg hem. Ik was daarna zo over mijn toeren dat ik wanhopig probeerde mijn eigen slagader in mijn arm door te bijten. De achterburen hebben me opgehaald, maatschappelijk werk werd ingeschakeld en ik ging terug naar Bartiméus. Daarna was ik in de vakanties vaak in Lopik bij opvanggezinnen. ”

Hoe kwam u op de judomat terecht?

“Een gymleraar van Bartiméus bracht me de eerste beginselen bij. Ik was enthousiast, we zochten een goede judovereniging en ik werd lid. Een heerlijke sport om de ellende van me af te vechten. Judo is heel geschikt voor blinden en slechtzienden. Je pakt elkaar beet en dan begint de wedstrijd. Ik judodé altijd tegen ziende mensen. Dan moest ik scherp zijn, want ze probeerden me vaak meteen te werpen. Ik heb de zwarte band gehaald en ben tot de derde dan gekomen. Ik denk niet dat er in Europa een blinde is die me dat na kan zeggen.”

Hoe goed was u?

“Net geen Nederlandse top. Ik werd weleens derde op een groot toernooi en deed soms mee met de selectietraining door Anton Geesink. Hoe hij was? Een gewone man. Een bouwvakker die een beroemde sporter is geworden. Zonder bril zag hij trouwens ook niks, haha.”

Later nog wat aan het judo gehad in de horeca?

“Ik nam weleens een gluurder bij mijn sauna te grazen en ik herinner me een vervelende kerel die vaker amok maakte in onze herberg in Katlijk. Hij wilde het poolbiljart omgooien. Yvonne heeft me naar hem toegebracht en ik legde hem plat. Kon hij me ook niet slaan. Yvonne was bang dat hij de verwurging niet zou overleven. Later kwam ie langs met bloemen en excuus. Nooitmeer last van gehad.”

U bent tweemaal getrouwd geweest. Hoe kreeg u verkering?

“Tja, flirten en knipogen gaat niet. Je moet het gesprek aangaan. Maar toen ik jong was, dacht ik altijd: een blinde willen de dames niet. Mijn ex Joke was ook slechtziend.”

Yvonne: “Eibert was blind, maar zag er goed uit. Ik kan het weten. Hij had best ziende meisjes kunnen krijgen in de tijd dat hij bij bestekfabriek Gero in Zeist werkte. Maar dat wist hij niet.”

Na Gero begon u een sauna. Waarom?

“Boswachter worden vond ik ook wel wat, maar dat ging niet, haha. Ik had sportmassage gedaan en kwam zo in aanraking met de sauna. Daar zat toekomst in, want ze waren er nog nauwelijks. Ik begon met Sauna Kerckebosch, maar die zat na twee jaar zo vol dat we naar de Reelaan in Bosch en Duin verkasten. 80 meter waterleiding heb ik er zelf ingegraven. Het werd een succes. Zwembad erbij, whirlpool, stoombad. De sauna werd steeds mooier.”

En er kwamen veel BN’ers.

“Ik heb Conny Vandenbos gemasseerd, Rob de Nijs kwam er, Ria Valk, André van Duin, soms spelers van het Nederlands elftal.”

Kom maar op met de saillante verhalen.

“Nee, hoor. Je praat niet over wat op de massagetafel wordt gezegd. Noem het maar beroepsethiek. Maar ik hoorde van alles en kwam ook bij ze thuis. We hebben in de sauna vooral veel lol gehad. De laatste ronde kwam ik altijd achter de bar vandaan en ging mee de sauna in. Dan ging er extra veel water op de kachel en wie het eerst vertrok, betaalde een rondje. Aansluitend ging ik met vrienden regelmatig het Utrechtse nachtleven in.”

U deed aparte dingen. Zoals door het Panbos rennen aan een elastiek.

“Zo bleef ik fit. Mijn pols was met een elastiek verbonden aan die van een maat. Ik lette altijd erg goed op waar ik mijn voeten neerzette en ben nooit gevallen. Zelf fietsen deed ik ook. Een hand aan de mouw van iemand naast me, de ander aan het stuur. Zo ging ik jarenlang naar het werk bij Gero. Ik fietste op die manier ook met mijn eerste vrouw Joke, ondanks dat ze slechtziend was. Gekkenwerk natuurlijk.”

En u reed zelfs in een auto door Zeist.

“Dat was een weddenschap die tot stand kwam aan de saunabar. Een rijschoolhouder vertelde dat hij liever mij rijles gaf dan de ouwe baas die hij de volgende dag had. Daar werd een fust bier op ingezet. Ik vond het prima. Paar dagen later reed een nieuwe Opel voor. Ik achter het stuur en met 80 kilometer per uur over de Slotlaan. De instructeur zat ernaast, hè. Na een rondje Zeist zijn we teruggegaan om bier te drinken.”

Waarom heeft u de succesvolle sauna van de hand gedaan?

“Ik heb achttien jaar een sauna gehad en mensen gemasseerd. Mijn twee dochters zijn er groot geworden. Maar het liefste wil ik elke dag wat nieuws. Ik was het zat. Ik heb daarna zeventien woningen en recreatiehuisjes gehad door heel het land. Vaak knapte ik ze zelf op en verkocht ze weer. Of begon er zelf iets in. Van de sauna in Bosch en Duin via een voormalige seksboerderij in Wapserveen tot de bed and breakfast die we nu in Uddel hebben. Die seksboerderij werd trouwens een Vriendschapshoeve voor alleenstaanden, maar het erotische imago van het pand stond succes in de weg.” Yvonne: “Hij is onrustig. We begonnen ergens met een bouwval en als de tuin eindelijk ook klaar was, vertelde Eibert dat hij het er wel weer gezien had.”

Hoe komt dat?

“Ik wil bezig blijven, ondernemen en dan weer door. Ik hecht me niet aan huizen of plekken. Zelfs de judosport heb ik vaarwel gezegd om op mijn 55ste te gaan schieten met een luchtdrukgeweer. Hoe? Een pieptoon geeft dan aan of je goed richt. Jazeker, dat is een echte sport. Geduld, precisie, een vaste hand zijn nodig. En als je ruzie met je vrouw hebt gehad of de avond ervoor bent doorgezakt, dan schiet je niks.”

Yvonne: “Hij is nog 8ste van de wereld geworden in Slovenië. De enige blinde deelnemer tussen allemaal slechtzienden.”

Wat zegt dit alles over uw karakter?

“Ik ben een doorzetter. En een beloning motiveert me. Of het nu medailles zijn of respect van mensen.”

Yvonne: “Eibert wilde alles uit het leven halen. En daarbij was hij lastig voor zichzelf en anderen. Hij kon, toen hij jonger was, een driftig baasje zijn. Die harde kant was vooral zelfbescherming. Alles waaraan hij hechtte in zijn jonge jaren, raakte hij kwijt.”

En nu al vijftien jaar een B&B in het mondaine Uddel.

“Dat komt door Yvonne. Anders was ik al lang weg geweest, haha.”

Yvonne: “Je bent bijna 75 jaar, Eibert. Dat gaat niet meer.”

“Je hebt gelijk. In 2015 heb ik een beroerte gehad. Ik ben snel opgekalefaterd, maar helemaal de oude ben ik niet meer geworden.”

Yvonne: “Vanaf april begint het seizoen en is het hier weer druk. Dat is prima voor ons, want we kunnen niet stilzitten. Dan zie je de gasten weer met open mond kijken, als Eibert een boom omzaagt. ‘Is hij écht blind?’ vragen ze dan.”

Het boek Ik ben blind, maar verder is alles goed is te bestellen op http://eibertpieper.nl.

Het boek over het levensverhaal van Eibert is te bestellen via: http://eibertpieper.nl/

HANS VAN DEN HAM

Bron: Algemeen Dagblad, 24 maart 2018

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hans Smit, bestuursvoorzitter Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid15-06-2020 04:06:53
 2. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 3. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 4. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 5. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 6. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 7. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 8. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 9. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 10. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 11. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 12. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 13. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 14. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 15. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 16. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 17. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 18. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 19. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 20. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 21. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 22. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 23. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 24. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 25. Eén > Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 26. Eén > Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 27. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 28. Eén > Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 29. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 30. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 31. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 32. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 33. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 34. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 35. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 36. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 37. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 38. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 39. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 40. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 41. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 42. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 43. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 44. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 45. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 46. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 47. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 48. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37
 49. Marina Katarina Kovac wil ‘laten zien wat blinden kunnen’18-06-2017 03:06:44
 50. Leven zonder te zien15-06-2017 03:06:25
 51. “Je kunt meer dan je denkt als je blind bent”13-06-2017 04:06:53
 52. ‘Ik ben een jonge moeder van een baby en peuter. En oh ja: ik ben blind!’13-06-2017 04:06:12
 53. Larissa Klaassen wil inspireren11-06-2017 09:06:30
 54. Interview met Deborah Maerschalck (blind)11-06-2017 09:06:05
 55. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort02-01-2017 04:01:27
 56. ‘Bijna niets is onmogelijk’23-10-2016 05:10:14
 57. “Mijn papa kan heel goed vertellen”13-06-2016 08:06:32
 58. Blinde Corné Kremers Lid in de Orde van Oranje-Nassau31-05-2016 09:05:19
 59. Blind en in de jeugdraad – In gesprek met Deborah Maerschalck04-04-2016 11:04:10
 60. ‘Met je hart zie je meer’31-03-2016 10:03:46
 61. Blind raadslid legt werk neer vanwege handicap22-03-2016 08:03:33
 62. ‘Helemaal niet erg om blind te zijn’13-02-2016 09:02:01
 63. Blinde alleenstaande vrouw voedt zoon op zonder partner02-02-2016 04:02:55
 64. Joris werd opeens blind en verloor alles: ‘Verzekeraar liet me in de steek’27-01-2016 08:01:43
 65. Eén dag kan Marina ‘zien’06-01-2016 11:01:28
 66. “Als blinde wil ik opkomen voor de doven”05-12-2015 08:12:05
 67. Blind zijn, beeld je dat even in29-11-2015 09:11:51
 68. ‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)12-09-2015 04:09:28
 69. De Ooglijn is vanaf 1 september vaker en langer open02-09-2015 12:09:03
 70. Vincent Bijlo: ‘Blind of doof? Ik ben liever allebei’28-08-2015 09:08:41
 71. “Ik kijk anders naar de dingen”06-08-2015 08:08:35
 72. Vrouw herinnert echtgenoot alleen als 16-jarige tiener17-03-2015 08:03:52
 73. Wat zie je als je niet kunt kijken?10-03-2015 09:03:07
 74. Vrolijk Vlaanderen over blinden en slechtzienden10-03-2015 09:03:58
 75. Vincent Bijlo in Pavlov10-03-2015 09:03:34
 76. Reportage van de blinde Tonny van Breukelen10-03-2015 09:03:35
 77. Martine Boere strijdt om de titel ‘Bikkel 2011’10-03-2015 08:03:26
 78. Het Klokhuis – Blinde Sander is actief in het leven10-03-2015 08:03:20
 79. De Reünie Esther Crombag10-03-2015 06:03:18
 80. De ogen van Sophie – Alles over blind zijn10-03-2015 05:03:23
 81. Blinde mama Monique – Ik zie, ik zie, wat zij niet ziet10-03-2015 05:03:01
 82. Blinde Leo Dijk in Tiswat10-03-2015 05:03:43
 83. Blinde Karl gebruikt hulpmiddelen in het dagelijks leven10-03-2015 05:03:58
 84. Een bloemetje voor Kim Bols10-02-2015 08:02:52
 85. Video: Vrolijk Vlaanderen met blinden10-02-2015 06:02:31
 86. ‘Ik zou graag nog eens langs de winkels flaneren’25-01-2015 01:01:10
 87. Hoogezand – Oprichting lotgenotengroep voor mensen met een visuele beperking23-01-2015 05:01:59
 88. 10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen22-01-2015 08:01:23
 89. Video – Meintje en haar blinde ouders18-01-2015 01:01:06
 90. Video – Blinde man laat beurs vallen, wat doe je?04-01-2015 09:01:44
 91. Larissa Klaassen: ‘Ik ben blij dat ik anderen help met mijn uitvinding’03-01-2015 09:01:49
 92. Ambassadeur Kim Bols11-12-2014 10:12:46
 93. Larissa is de stoerste19-11-2014 10:11:03
 94. Als het moet, dan moet het28-10-2014 06:10:48
 95. Persoonlijke ervaring van Evelien (29) uit Boxmeer20-09-2014 08:09:08
 96. “God heeft een bedoeling met mijn blindheid”02-09-2014 05:09:07
 97. Stadsportret: Blind met ballen15-08-2014 02:08:01
 98. Mooi: hoe blinde mensen schoonheid “zien”25-04-2014 03:04:52
 99. Gedicht: Ik ben ook normaal27-02-2014 09:02:10
 100. Gezichtsvermogen kwijt24-02-2014 08:02:24
 101. Oogcontact17-02-2014 12:02:29
 102. “Het is een kwestie van accepteren”09-02-2014 11:02:03
 103. Blind vertrouwen in de toekomst28-01-2014 08:01:01
 104. Jonge blinde vrouw komt spreken tijdens les Verzorging25-01-2014 08:01:44
 105. Audiodagboek van een blinde man: zo is het om je zicht te verliezen22-01-2014 07:01:02
 106. Overlast gevende bovenbuurvrouw blijkt blind14-01-2014 06:01:49
 107. Een moeder met veerkracht18-12-2013 04:12:49
 108. “Ik zou niet willen zien”26-11-2013 05:11:00
 109. Het begrip wolk uitleggen aan een blind kind?06-11-2013 03:11:02
 110. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
 111. “De dag nadat mijn blinde dochter trouwde”05-10-2013 07:10:57
 112. Mijn ouders kregen te horen dat er iets mis was met hun dochtertje11-05-2013 10:05:11
 113. Een blindere houding25-04-2013 06:04:08
 114. “Al drie keer kanker, maar ik geef niet op”22-02-2013 02:02:06
 115. Blinde Heemstedenaar wil ook graag gegroet worden19-02-2013 08:02:29
 116. ‘Ik kijk door de ogen van mijn zoon’08-01-2013 07:01:04
 117. ‘Ik ben blij een hefboom te kunnen zijn’24-12-2012 07:12:20
 118. Een kind opvoeden als je blind bent13-10-2012 06:10:33
 119. Zie je iets aan mij?25-08-2012 03:08:31
 120. ‘VARA weigert Vincent Bijlo om blindheid’06-08-2012 06:08:56
 121. Wereld blinden gaat open in Pakhuis14-07-2012 07:07:14
 122. Blinde moet 18.000 euro terug aan staat05-07-2012 06:07:04
 123. Video: Blind28-06-2012 03:06:35
 124. Xander en Siebe zijn gered10-05-2012 06:05:32
 125. Je vingers zijn je ogen07-05-2012 05:05:45
 126. Kim Bols: portret van een gedreven Vlaamse07-05-2012 05:05:25
 127. Het verhaal van Youssri – “Ik zie wat kan”01-04-2012 12:04:13
 128. Video: Klassen Kors Breijerschool op bezoek bij blinden23-03-2012 05:03:37
 129. Video: Blinde Wapservener loopt pelgrimstocht21-03-2012 12:03:42
 130. Video: Johan Dingemans21-03-2012 08:03:24
 131. Vincent Bijlo: ‘Ogen kunnen dictators zijn’31-12-2011 08:12:23
 132. Ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn06-12-2011 06:12:11
 133. Blind leven18-11-2011 05:11:11
 134. Interview Vincent Bijlo15-09-2011 10:09:45
 135. Interview met Kim Bols02-09-2011 10:09:59
 136. ‘Mijn handicap is juist mijn kracht’08-06-2011 07:06:43
 137. ‘Blind Alert, ik ben blij dat het er eindelijk is’07-06-2011 05:06:21
 138. Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje07-06-2011 05:06:41
 139. ‘Een onvergetelijke ervaring voor iedereen’07-06-2011 04:06:02
 140. Blind raadslid voltrekt huwelijk07-06-2011 04:06:35
 141. Carolus Leysen: “Als blinde ben je altijd een stap achter”07-06-2011 04:06:34
 142. “Het is niet omdat je niet ziet, dat je niets weet”06-06-2011 08:06:14
 143. Blinde Genkenaar Carlo Petrelli vangt honden op05-06-2011 02:06:53
 144. Hoedje af voor blinde mama Rebecca05-06-2011 01:06:29
 145. Kracht in mij05-06-2011 01:06:46
 146. Lotgenoten05-06-2011 01:06:04
 147. “Ik heb mijn levensvreugde teruggevonden”05-06-2011 01:06:16
 148. Een blinde leest lichaamstaal anders, maar daarom niet minder goed05-06-2011 01:06:47
 149. Over blinden, alcoholisten en rolstoelers05-06-2011 01:06:33
 150. “Het enige dat me niet lukt, is samen kleuren”05-06-2011 01:06:57
 151. ‘Blind fietsen? Gewoon’05-06-2011 01:06:52
 152. Blinde ouders05-06-2011 01:06:33
 153. Moeder houdt benefiet voor blinde dochter05-06-2011 01:06:47
 154. ‘In 2009 wil ik zélf mijn post lezen’05-06-2011 01:06:12
 155. Eten zonder je bord te zien05-06-2011 01:06:39
 156. Martine helpt Odette05-06-2011 01:06:11
 157. ‘Sommige afleveringen heb ik al 50 keer gezien’05-06-2011 01:06:04
 158. Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND05-06-2011 01:06:58
 159. Mei Lan (16), ooit ziende, nu blind05-06-2011 01:06:32
 160. Mijn Melsbroek: Albert Keersmaekers05-06-2011 01:06:17
 161. “Boodschappen doen? Niet alleen!”05-06-2011 01:06:04
 162. ‘Ongelooflijk hoeveel wilskracht Eline toont’05-06-2011 01:06:29
 163. Oudejaarsshow Vincent Bijlo in Lokatie 78 (Bunnik)05-06-2011 01:06:49
 164. “Wij hadden blind meisje te gast”05-06-2011 01:06:55
 165. “Ook ziende zouden we voor elkaar kiezen”05-06-2011 01:06:16
 166. Ik kwam terug van Lourdes en werd blind05-06-2011 12:06:01
 167. Niets gezien, alles gehoord05-06-2011 12:06:37
 168. Herman Van Dijck ruimde vuil boeltje Hooge Maey op05-06-2011 12:06:56
 169. “Ik droom dat mama me kan zien”05-06-2011 12:06:33
 170. Frida en Edwin Weterings – Blind echtpaar met (ziende) kinderen …05-06-2011 12:06:19
 171. Blinden bouwen beroepsloopbaan uit: Wij zijn geen sukkelaars05-06-2011 12:06:16
 172. Blind zijn is moeilijker in de visuele maatschappij05-06-2011 12:06:05
 173. “Eeuwige optimist” Joël Vyncke overleden05-06-2011 12:06:42
 174. Blinde vrouw van 62 twaalfde keer moeder05-06-2011 12:06:12
 175. ‘Zielig komt niet in mijn woordenboek voor’05-06-2011 12:06:56
 176. Niks kniezen om je handicap, maar er gewoon voor gaan05-06-2011 12:06:30
 177. Een ‘beperking’ is heel normaal05-06-2011 12:06:16
 178. Hennie Halfwerk denkt in kleuren05-06-2011 12:06:42
 179. Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel05-06-2011 12:06:47
 180. “Hij pakte mijn zicht af, maar niet mijn leven05-06-2011 12:06:28
 181. Onze redacteur op de lappen met een dove vrouw en een blinde man05-06-2011 11:06:28
 182. Herenthout: Kinderen met handicap vinden opvang05-06-2011 11:06:12
 183. Blinde van het jaar 200405-06-2011 11:06:55
 184. Superprestige-voorzitter Etienne Gevaert heeft leren leven met zijn handicap05-06-2011 11:06:34
 185. Severine Doré meter Kind Inclusie Plan05-06-2011 11:06:30
 186. Ik zou de sterren willen zien05-06-2011 11:06:14
 187. Leef voluit!05-06-2011 11:06:06
 188. Zoontje fotomodel Jordan blijkt blind05-06-2011 10:06:04
 189. Blind vertrouwen05-06-2011 10:06:04
 190. Georgia en Albert – Om het lijf05-06-2011 10:06:17
 191. Visueel gehandicapte ouders: “Wij zijn gewone mensen die gekozen hebben voor kinderen”05-06-2011 10:06:38
 192. Wat denkt Vlaanderen over …: Enquête over visueel gehandicapte personen05-06-2011 10:06:15
 193. Mijn verhaal: Een lezeres vertelt05-06-2011 10:06:02
 194. Anders en gelukkig05-06-2011 10:06:29
 195. “Liefde op het eerste woord” – Leo en Edith, van kindsbeen af blind, zijn twintig jaar getrouwd05-06-2011 10:06:48
 196. Het verhaal van Ilse Dupont05-06-2011 10:06:05
 197. Zelfwaardering, assertiviteit en visuele handicap05-06-2011 10:06:23
 198. Blinde angst05-06-2011 10:06:21
 199. Blinde tiener wil dwars door Brussel stappen29-05-2011 12:05:06
 200. Rolstoelpatiënt verdedigt belang lotgenoten in OCMW28-05-2011 11:05:07

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2018 – 08:41