10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er in 2013 wereldwijd 39 miljoen blinde mensen. Zij leven dagelijks zonder de hulp van hun ogen en gebruiken hun andere zintuigen om zich in de maatschappij te integreren. Iedereen met deze handicap heeft wel eens een geweldig verhaal te vertellen, maar sommige blinde personen hebben echt ongelooflijke dingen bereikt of buitengewone situaties meegemaakt. Een aantal van deze unieke, haast onwaarschijnlijke verhalen hebben (inter)nationaal de pers weten te halen.

De blinde filmcriticus: Tommy Edison

Wie had gedacht dat deze vorm van kunst ook interessant zou zijn voor blinden en slechtzienden? Een film is namelijk hoofdzakelijk een visueel medium. Tommy Edison, blindgeboren, startte in 2011 met het plaatsen van filmrecensies op een Youtube-kanaal. Deze video’s behaalden steevast duizenden tot zelfs miljoenen views. Edison geeft zijn mening over diverse films, van The Hunger Games tot Revoir Dogs en dit doet hij steeds met een humoristische kwinkslag. Hij benadert films wel anders dan de meeste filmliefhebbers. Hij beoordeelt de films namelijk op het verhaal en het acteertalent en zwicht daardoor niet voor het daverende succes van vele kaskrakers. Hij is wel een grote fan van “Die Hard”. Edison opteert er voor om de plot van de film zo goed mogelijk zelf te begrijpen; hij houdt er niet van om tijdens zijn “kijkproces” informatie te vragen aan ziende personen.

Edison bezit nog een tweede Youtube-kanaal wat een antwoord biedt op vele (prangende) vragen van de ziende medemens. Zo legt Edison in zijn video’s uit hoe blinden kleuren kunnen begrijpen, hoe een blinde persoon leert te lachen, hoe Edison denkt over zelf eventueel te kunnen zien enz. Deze blogs zijn eenvoudig maar geven vaak een diepgaand en persoonlijk inzicht in het leven van blinden.

De militair die kan zien met zijn tong: Craig Lundberg

Craig Lundberg was een 24-jarige korporaal die in Basra, Irak werkte, toen zijn leven voorgoed door elkaar werd geschud in 2007. De jonge militair hield na een raketaanval ernstige verwondingen over aan zijn hoofd, gezicht en armen. Hij werd hierdoor bovendien volledig blind.

Lundberg mocht door het ministerie van Defensie een gek stukje technologie uittesten: de BrainPort®. De BrainPort bestaat uit een zonnebril met daaraan gekoppeld een videocamera. De camerabeelden worden omgezet in elektrische impulsen en naar een “lolly” gestuurd. Deze lolly ligt dan weer op de tong van iemand die blind is. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waar deze elektrische signalen precies belanden. Dit kan in de visuele cortex of de somatosensorische cortex zijn (het deel dat contact verwerkt). Hoe dan ook, Lundberg kon nu voortaan tweedimensionale beelden zien met dit apparaat. Concreet kan hij eenvoudige vormen identificeren, objecten aanpakken en zelfs lezen. Hoewel dit apparaat nog volop in ontwikkeling is en Lundberg een compleet nieuw leven geeft, zal het voor hem nooit zijn trouwe blindengeleidehond vervangen.

De avonturier die naar de Zuidpool trok: Alan Lock

Erik Weihenmayer is een blinde avonturier die de Mount Everest heeft beklommen. Hij is echter niet de enige visueel gehandicapte persoon met deze bovenmenselijke talenten. Alan Lock droomde er van om onderzeeofficier te worden, maar tijdens de training verloor hij op zes weken tijd zijn gezichtsvermogen door maculadegeneratie. Hij ziet de wereld als “mat glas met blinde vlekken”. Lock heeft zijn blindheid positief benut en wilde toch de wereld veroveren op zijn manier.

Tussen 2003 en 2012 nam hij deel aan 18 marathons, beklom hij de Mount Elbrus, en roeide hij als eerste blinde persoon ooit over de Atlantische Oceaan. Lock, die nog niet tevreden was over zijn prestaties, besloot om iets uitdagender te proberen. Met de hulp van twee slechtziende vrienden en een gids vertrok de 31-jarige van de Antarctische kust voor een skireis naar de Zuidpool. Hij nam een slede van 60-kilogram mee die rond zijn middel gebonden was, moest vechten tegen ijskoude wind en reisde samen met zijn metgezellen op 39 dagen tijd 960 kilometer. Hij overleefde op klonten boter en gedroogd voedsel. Lock heeft met zijn reis ook diverse goede doelen voor blinden en slechtzienden gesteund.

De vrouw die beweging kan zien: Milena Channing

In 2000 werd de 29-jarige Milena Channing getroffen door een beroerte die haar primaire visuele cortex aantastte. Ze zou hierdoor volledig blind moeten zijn, maar Channing beweerde dat ze regen naar beneden zag vallen. Ze zag auto’s langs haar raam rijden en zag zelfs haar dochter rennen en spelen. Wanneer artsen Channing’s hersenen analyseerden, dachten ze dat ze zich vergistte. Het was neurologisch gezien onmogelijk voor haar om iets anders dan een grote, lege ruimte te zien. Artsen dachten dat ze misschien last had van het Charles Bonnet Syndroom, een bizarre aandoening die ervoor zorgt dat blinde mensen hallucinaties ervaren.

Channing, die ervan overtuigd was dat ze echt kon zien, had een ontmoeting met Gordon Dutton, de enige arts die haar verhaal geloofde. Deze oogarts van Glasgow vermoedde dat Channing leed aan het Riddoch’s-verschijnsel. Dit is een vreemd syndroom dat mensen in staat stelt om enkel vormen te zien bewegen. Om zijn theorie te testen, liet de dokter Channing in een schommelstoel zitten. Ze moest heen en weer bewegen, en merkte dat ze plotseling de wereld langs haar heen zag bewegen.

Vijf jaar na de beroerte bevestigde een groep onderzoekers dat het deel van Channing’s hersenen dat beweging verwerkt nog steeds intact is. De signalen werden niet naar haar visuele cortex gestuurd, maar haar ogen kregen informatie van het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het interpreteren van beweging. Gelukkig kon Channing met de hulp van Dr. Dutton objecten langzaam duidelijker gaan zien. Ze kan nog steeds geen gezichten van mensen vlakbij haar zien omdat het deel van haar hersenen dat zich toelegt op dat proces niet meer functioneert. Maar het feit dat ze nog beweging kan zien, is ronduit geweldig.

De schilder die zijn eigen kunst niet kan zien: Esref Armagan

Esref Armagan, die geboren is in Istanbul in 1953, werd blind geboren in een arme familie. Armagan was een nieuwsgierig kind: Hij wilde alles verkennen en aanraken wat hij in zijn handen kon krijgen. Hij begon zelfs op zesjarige leeftijd te tekenen. Hij kan alles tekenen: van portretten tot vlinders en dat met kleurpotloden tot olieverf. Armagan werkt steeds in volledige stilte, visualiseert vervolgens een beeld en maakt dan een schets met een braillepen. Vervolgens schetst hij de ets met een potlood en controleert hij zijn werk met zijn gevoelige linkerhand. Daarna dept hij zijn vingers in de verf zodat hij een windmolen, een villa, of zelfs een Volvo kan tekenen.

In 2009 huurde het Zweedse autobedrijf Volvo Armagan in om hun nieuwe S60 te schilderen. Armagan tastte met zijn vingers het automodel af en kon daarna meteen op een indrukwekkende manier een schilderij maken terwijl hij het onderwerp niet eens kan zien. Armagan toont zijn schilderijen overal ter wereld: Nederland, Tsjechië, de Verenigde Staten, China, … Ook was hij al eens te gast in een televisieaflevering van Discovery’s The Real Superhumans.

Zeer bizar bij Armagan zijn zijn zeer ongebruikelijke hersenen. Onderzoekers van de Harvard Universiteit vroegen de Turk om enkele schetsen te maken terwijl hij zich in een MRI-scanner bevond. Terwijl Esref tekende, waren de wetenschappers geschokt door wat ze zagen. Meestal ziet de visuele cortex bij scans van een blinde persoon er uit als een zwarte vlek. Dit zagen ze ook bij Armagan toen hij nog niet tekende. Toen de neurologen hem echter pen en papier gaven, verlichtte zijn visuele cortex als een kerstboom. Het leek alsof hij met zijn ogen kon zien. Wetenschappers zijn nog steeds de mysterieuze hersenen van Armagan aan het bestuderen. Niettemin maakt hij ongeziene wonderen op zijn doeken.

De man die het telefoonsysteem kon hacken: Joe Engressia

Joe Engressia, die blind werd geboren in 1949, was een vroegrijpe jongen die zijn dagen al spelend met een telefoon doorbracht. Hij belde dan naar willekeurige getallen, en luisterde voor de lol naar oproepen. Het was de enige manier waarop een visueel gehandicapte persoon zich kon vermaken in de jaren ’50. één van zijn hobby’s was ook “fluiten”. De combinatie van zijn hobby’s leidde tot de geheime wereld van de telefooncentrale.

Engressia ontdekte op achtjarige leeftijd dat hij een speciale gave had. Hij kon namelijk een oproep maken en op 2.600 Hz fluiten zodat de oproep plotseling afbrak. Hij kon het telefoonsysteem hierdoor laten denken dat hij een operator was. Hij kon daardoor interlokale gesprekken gratis plaatsen of met meerdere mensen tegelijkertijd praten. Uiteindelijk kon hij een oproep helemaal rond de wereld omleiden en terug naar zichzelf sturen via een aparte ontvanger.

Uiteraard was dit illegaal en Engressia werd dan ook twee keer gearresteerd. Hij was technisch zeer begaafd maar toch niet zo gelukkig. Hij had een hoog IQ van 172 maar zijn leven thuis was niet makkelijk. Hij werd ook seksueel misbruikt door een leraar. Tijdens zijn latere leven wijzigde Engressia zijn naam in “Joybubbles” en pretendeerde hij dat hij vijf jaar oud was. Joybubbles verzamelde speelgoed, sprak met denkbeeldige vrienden, en leefde van sociale voorzieningen. Engressia overleed in 2007 en liet een indrukwekkende maar deprimerende erfenis achter.

De uitvinder van Cruise Control: Ralph Teetor

Iedereen die ooit heeft gereden met een auto heeft dit te danken aan Ralph Teetor. Tijdens de jaren 1940 vond hij een van de meest handige functies in de auto uit: cruise control. Dit is zeer indrukwekkend gezien het feit dat Teetor op vijfjarige leeftijd blind werd. Hij verloor zijn gezichtsvermogen bij een winkelongeval, maar dat weerhield hem er niet van om veel te knutselen en dingen te bouwen.

Zijn blindheid gaf hem zelfs bijkomende pluspunten. Hij kon zich beter concentreren op zijn taken. Daarnaast werd hij ook niet beperkt door wat zijn ogen vertelden over wat mogelijk standaard of aanvaardbaar was. Hij kon vrij creëren wat hij in zijn geest zag, en daardoor maakte hij ook heel wat leuke dingen. In 1902 bouwde de twaalfjarige Teetor een auto uit reserveonderdelen. Hij studeerde af aan de Universiteit van Pennsylvania in 1912, en begon daarna een nieuw vergrendelings- en balanceermechanisme voor stoomturbinerotors in torpedojagers.

Uiteindelijk opende hij zijn eigen bedrijf dat gespecialiseerd was in zuigerveren. Zijn grootste prestatie kwam er echter tijdens de Tweede Wereldoorlog toen hij in een auto met zijn advocaat meereed. Het verhaal gaat de ronde dat de advocaat niet tegelijkertijd kon praten en rijden. Wanneer hij begon te praten, liet hij de remmen los. Toen hij stopte met praten, gaf hij gas. Deze onregelmatige manier van rijden maakte zijn blinde passagier snel misselijk. Omdat hij gefrustreerd was over het rijgedrag van zijn vriend, kwam Teetor met het concept van de cruise control. Tien jaar later vroeg hij een octrooi aan, en kort daarna was dit ingebouwd in Chrysler-auto’s. Vandaag de dag heeft bijna elke auto op de weg cruise control, allemaal dankzij een blinde uitvinder en een waardeloze chauffeur.

Het beroemdste blinde meisje ter wereld: Laura Bridgman

Heb je ooit gehoord van Laura Bridgman? Er was een tijd dat ze een van de meest beroemde mensen op aarde was. Bridgman, geboren in 1829, verloor vier van haar vijf zintuigen op tweejarige leeftijd na een aanval van roodvonk. Alleen haar tastzin hield ze nog over. Het jonge meisje kwam terecht bij het Peterson Institute in Boston, een gesticht gerund door Samuel Gridley Howe. Hoewel hij onaangenaam in omgang was, was Howe gefascineerd in Bridgman. Tegen haar zevende verjaardag had hij Laura geleerd hoe ze kon communiceren met de buitenwereld.

Veertig jaar voordat Helen Keller nog maar geboren was, leerde Bridgman letters vormen met haar vingers en vormen maken in de handpalm van een ontvanger. Zo leerde ze langzaam de spelling van woorden en zinnen. Ze leerde ook lezen door haar handen te leggen op reliëfletters. Met dank aan haar harde werk en gedetailleerde rapporten van Howe, werd Bridgman een internationale beroemdheid. Ze trok duizenden fans aan die haar handtekening en haarlokken wilden. Van over de hele wereld kwamen mensen kijken hoe ze kon lezen en schrijven. Kleine meisjes plukten de glazen ogen uit hun poppen en gaven de pop de naam “Laura”. Ze heeft zelfs Charles Dickens ontmoet die in een van zijn boeken over haar schreef waardoor ze nog beroemder werd.

Natuurlijk was het leven nog steeds moeilijk voor de jonge tiener. Toen ze ouder werd, leed ze aan anorexia omdat ze geen voedsel kon proeven of ruiken. Ze stond ook in het midden van een vreemd experiment. Howe was namelijk benieuwd wat er zou gebeuren indien ze van niemand religieuze invloeden zou krijgen, en daarom verbood hij iedereen om met Laure over geestelijke zaken te spreken. Wanneer een groep van evangelische christenen haar echter toch overtuigde tot het christendom, werd Howe woedend en gaf hij zijn pupil op. Hij ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat blinden mentaal inferieur waren ten opzichte van de rest van de wereld. Bridgman, die verstoten was door haar leraar, bracht de rest van haar leven door op het Perkins Institute, waar ze een vergeten figuur werd, verlaten door de wereld.

De eerste blinde dokter ter wereld: Jacob Bolotin

Jacob Bolotin kent een speciale plaats in de medische geschiedenis. Deze goede arts die geboren werd in 1888 in Chicago is de zoon van verarmde Poolse immigranten. Helaas was in deze familie aangeboren blindheid bekend waardoor drie van de zeven Bolotin-kinderen blind geboren werden, waaronder Jacob. Vanwege zijn handicap ontwikkelde hij al snel zijn andere zintuigen. Het duurde niet lang vooraleer hij mensen kon herkennen door hun geuren en braille kon lezen door meerdere kledingslagen heen.

Nadat hij aan een school voor blinden afgestudeerd was, werkte Bolotin eerst als verkoper en verkocht hij borstels en schrijfmachines op trams in Chicago. Hij wilde echter zijn grote droom niet opgeven om arts te worden. De meeste universiteiten waren echter niet bereid om een blinde student toe te laten. Uiteindelijk kon hij terecht op het Chicago College of Medicine. Toen hij op 24-jarige leeftijd afgestudeerd was, werd hij de eerste blindgeboren persoon die gediplomeerd arts werd.

Bolotin specialiseerde zich in hart- en longaandoeningen. Hij kon zijn patiënten uiteraard niet zien, maar gebruikte zijn vingers en oren om aandoeningen bij een patiënt te diagnosticeren. Tijdens zijn stage bij het Frances Willard Ziekenhuis deed hij een opmerkelijke diagnose. Hij diagnosticeerde bij een jonge vrouw namelijk een lekkende hartklep door aan haar huid en hartslag te voelen. Naast zijn medische werk reisde hij over de Middenwesten waar hij lezingen over blindheid gaf en startte de eerste scoutsgroep voor blinden. Helaas overleed Bolotin op 36-jarige leeftijd. Zijn begrafenis trok maar liefst 5.000 mensen wier leven geraakt was door de blinde arts.

De blinde Schindler: Otto Weidt

Otto Weidt haatte de nazi’s. Als anarchist en ronduit goede kerel wist hij dat Hitler een echte tiran was die de macht greep. Toen het antisemitische beleid van Hitler in de straten van Berlijn duidelijk werd, wilde Weidt dit niet zomaar laten gebeuren. Vergelijkbaar met de meer bekende Oskar Schindler, runde Weidt een winkel die voornamelijk Joden tewerkstelde. De werknemers van Weidt waren echter allemaal gehandicapt. Hij huurde regelmatig dove, stomme en blinde werknemers uit het Joodse huis voor Blinden en betaalde hen om paardenhaarborstels en bezems te maken. Weidt wist wat het was om door het leven gaan zonder gezichtsvermogen en wilde anderen met hetzelfde probleem helpen.

Weidt moest zijn arbeiders verdedigen tegen de Gestapo toen Hitler aan de macht was. Hij probeerde eerst om ambtenaren te overtuigen dat zijn medewerkers essentieel waren voor de oorlogsinspanning. Toen dat niet werkte, nam hij zijn toevlucht tot omkoping en gaf hij zeldzame items zoals champagne, sigaren, en parfum weg. Het werd wel moeilijker toen de nazi’s besloten dat de Joodse bevolking van Berlijn uit te wissen. Zodra het hardhandige optreden begon, probeerde Weidt zijn werknemers te verbergen, maar toen een paar gevangen werden en naar een laadstation gebracht werden, sprak Weidt ambtenaren aan om hen te laten gaan vlak voordat de trein vertrok.

Een andere keer werd Alice Licht, werknemer, gearresteerd en in een veewagen op weg naar Auschwitz gegooid. Gelukkig kon ze een postkaart door de vloer duwen waardoor het briefje weer terecht kwam bij Weidt. Ondanks zijn blindheid, haastte hij zich naar Polen en huurde een veilig huis gevuld met contant geld en kleding voor de jonge vrouw. Weidt werd smoorverliefd op Licht. Ze vertrok echter naar Amerika nadat het Rijk viel en zag haar blinde weldoener nooit meer. Hoewel er geen troost bestaat voor een gebroken hart, werd Weidt postuum door Yad Veshem erkend als “Rechtvaardige onder de Volkeren”. Hij was een niet-Jood die alles riskeerde om zijn medemens te redden.

Bronnen en referenties

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 19 juni 2017 – 20:53