10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er in 2013 wereldwijd 39 miljoen blinde mensen. Zij leven dagelijks zonder de hulp van hun ogen en gebruiken hun andere zintuigen om zich in de maatschappij te integreren. Iedereen met deze handicap heeft wel eens een geweldig verhaal te vertellen, maar sommige blinde personen hebben echt ongelooflijke dingen bereikt of buitengewone situaties meegemaakt. Een aantal van deze unieke, haast onwaarschijnlijke verhalen hebben (inter)nationaal de pers weten te halen.

De blinde filmcriticus: Tommy Edison

Wie had gedacht dat deze vorm van kunst ook interessant zou zijn voor blinden en slechtzienden? Een film is namelijk hoofdzakelijk een visueel medium. Tommy Edison, blindgeboren, startte in 2011 met het plaatsen van filmrecensies op een Youtube-kanaal. Deze video’s behaalden steevast duizenden tot zelfs miljoenen views. Edison geeft zijn mening over diverse films, van The Hunger Games tot Revoir Dogs en dit doet hij steeds met een humoristische kwinkslag. Hij benadert films wel anders dan de meeste filmliefhebbers. Hij beoordeelt de films namelijk op het verhaal en het acteertalent en zwicht daardoor niet voor het daverende succes van vele kaskrakers. Hij is wel een grote fan van “Die Hard”. Edison opteert er voor om de plot van de film zo goed mogelijk zelf te begrijpen; hij houdt er niet van om tijdens zijn “kijkproces” informatie te vragen aan ziende personen.

Edison bezit nog een tweede Youtube-kanaal wat een antwoord biedt op vele (prangende) vragen van de ziende medemens. Zo legt Edison in zijn video’s uit hoe blinden kleuren kunnen begrijpen, hoe een blinde persoon leert te lachen, hoe Edison denkt over zelf eventueel te kunnen zien enz. Deze blogs zijn eenvoudig maar geven vaak een diepgaand en persoonlijk inzicht in het leven van blinden.

De militair die kan zien met zijn tong: Craig Lundberg

Craig Lundberg was een 24-jarige korporaal die in Basra, Irak werkte, toen zijn leven voorgoed door elkaar werd geschud in 2007. De jonge militair hield na een raketaanval ernstige verwondingen over aan zijn hoofd, gezicht en armen. Hij werd hierdoor bovendien volledig blind.

Lundberg mocht door het ministerie van Defensie een gek stukje technologie uittesten: de BrainPort®. De BrainPort bestaat uit een zonnebril met daaraan gekoppeld een videocamera. De camerabeelden worden omgezet in elektrische impulsen en naar een “lolly” gestuurd. Deze lolly ligt dan weer op de tong van iemand die blind is. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waar deze elektrische signalen precies belanden. Dit kan in de visuele cortex of de somatosensorische cortex zijn (het deel dat contact verwerkt). Hoe dan ook, Lundberg kon nu voortaan tweedimensionale beelden zien met dit apparaat. Concreet kan hij eenvoudige vormen identificeren, objecten aanpakken en zelfs lezen. Hoewel dit apparaat nog volop in ontwikkeling is en Lundberg een compleet nieuw leven geeft, zal het voor hem nooit zijn trouwe blindengeleidehond vervangen.

De avonturier die naar de Zuidpool trok: Alan Lock

Erik Weihenmayer is een blinde avonturier die de Mount Everest heeft beklommen. Hij is echter niet de enige visueel gehandicapte persoon met deze bovenmenselijke talenten. Alan Lock droomde er van om onderzeeofficier te worden, maar tijdens de training verloor hij op zes weken tijd zijn gezichtsvermogen door maculadegeneratie. Hij ziet de wereld als “mat glas met blinde vlekken”. Lock heeft zijn blindheid positief benut en wilde toch de wereld veroveren op zijn manier.

Tussen 2003 en 2012 nam hij deel aan 18 marathons, beklom hij de Mount Elbrus, en roeide hij als eerste blinde persoon ooit over de Atlantische Oceaan. Lock, die nog niet tevreden was over zijn prestaties, besloot om iets uitdagender te proberen. Met de hulp van twee slechtziende vrienden en een gids vertrok de 31-jarige van de Antarctische kust voor een skireis naar de Zuidpool. Hij nam een slede van 60-kilogram mee die rond zijn middel gebonden was, moest vechten tegen ijskoude wind en reisde samen met zijn metgezellen op 39 dagen tijd 960 kilometer. Hij overleefde op klonten boter en gedroogd voedsel. Lock heeft met zijn reis ook diverse goede doelen voor blinden en slechtzienden gesteund.

De vrouw die beweging kan zien: Milena Channing

In 2000 werd de 29-jarige Milena Channing getroffen door een beroerte die haar primaire visuele cortex aantastte. Ze zou hierdoor volledig blind moeten zijn, maar Channing beweerde dat ze regen naar beneden zag vallen. Ze zag auto’s langs haar raam rijden en zag zelfs haar dochter rennen en spelen. Wanneer artsen Channing’s hersenen analyseerden, dachten ze dat ze zich vergistte. Het was neurologisch gezien onmogelijk voor haar om iets anders dan een grote, lege ruimte te zien. Artsen dachten dat ze misschien last had van het Charles Bonnet Syndroom, een bizarre aandoening die ervoor zorgt dat blinde mensen hallucinaties ervaren.

Channing, die ervan overtuigd was dat ze echt kon zien, had een ontmoeting met Gordon Dutton, de enige arts die haar verhaal geloofde. Deze oogarts van Glasgow vermoedde dat Channing leed aan het Riddoch’s-verschijnsel. Dit is een vreemd syndroom dat mensen in staat stelt om enkel vormen te zien bewegen. Om zijn theorie te testen, liet de dokter Channing in een schommelstoel zitten. Ze moest heen en weer bewegen, en merkte dat ze plotseling de wereld langs haar heen zag bewegen.

Vijf jaar na de beroerte bevestigde een groep onderzoekers dat het deel van Channing’s hersenen dat beweging verwerkt nog steeds intact is. De signalen werden niet naar haar visuele cortex gestuurd, maar haar ogen kregen informatie van het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het interpreteren van beweging. Gelukkig kon Channing met de hulp van Dr. Dutton objecten langzaam duidelijker gaan zien. Ze kan nog steeds geen gezichten van mensen vlakbij haar zien omdat het deel van haar hersenen dat zich toelegt op dat proces niet meer functioneert. Maar het feit dat ze nog beweging kan zien, is ronduit geweldig.

De schilder die zijn eigen kunst niet kan zien: Esref Armagan

Esref Armagan, die geboren is in Istanbul in 1953, werd blind geboren in een arme familie. Armagan was een nieuwsgierig kind: Hij wilde alles verkennen en aanraken wat hij in zijn handen kon krijgen. Hij begon zelfs op zesjarige leeftijd te tekenen. Hij kan alles tekenen: van portretten tot vlinders en dat met kleurpotloden tot olieverf. Armagan werkt steeds in volledige stilte, visualiseert vervolgens een beeld en maakt dan een schets met een braillepen. Vervolgens schetst hij de ets met een potlood en controleert hij zijn werk met zijn gevoelige linkerhand. Daarna dept hij zijn vingers in de verf zodat hij een windmolen, een villa, of zelfs een Volvo kan tekenen.

In 2009 huurde het Zweedse autobedrijf Volvo Armagan in om hun nieuwe S60 te schilderen. Armagan tastte met zijn vingers het automodel af en kon daarna meteen op een indrukwekkende manier een schilderij maken terwijl hij het onderwerp niet eens kan zien. Armagan toont zijn schilderijen overal ter wereld: Nederland, Tsjechië, de Verenigde Staten, China, … Ook was hij al eens te gast in een televisieaflevering van Discovery’s The Real Superhumans.

Zeer bizar bij Armagan zijn zijn zeer ongebruikelijke hersenen. Onderzoekers van de Harvard Universiteit vroegen de Turk om enkele schetsen te maken terwijl hij zich in een MRI-scanner bevond. Terwijl Esref tekende, waren de wetenschappers geschokt door wat ze zagen. Meestal ziet de visuele cortex bij scans van een blinde persoon er uit als een zwarte vlek. Dit zagen ze ook bij Armagan toen hij nog niet tekende. Toen de neurologen hem echter pen en papier gaven, verlichtte zijn visuele cortex als een kerstboom. Het leek alsof hij met zijn ogen kon zien. Wetenschappers zijn nog steeds de mysterieuze hersenen van Armagan aan het bestuderen. Niettemin maakt hij ongeziene wonderen op zijn doeken.

De man die het telefoonsysteem kon hacken: Joe Engressia

Joe Engressia, die blind werd geboren in 1949, was een vroegrijpe jongen die zijn dagen al spelend met een telefoon doorbracht. Hij belde dan naar willekeurige getallen, en luisterde voor de lol naar oproepen. Het was de enige manier waarop een visueel gehandicapte persoon zich kon vermaken in de jaren ’50. één van zijn hobby’s was ook “fluiten”. De combinatie van zijn hobby’s leidde tot de geheime wereld van de telefooncentrale.

Engressia ontdekte op achtjarige leeftijd dat hij een speciale gave had. Hij kon namelijk een oproep maken en op 2.600 Hz fluiten zodat de oproep plotseling afbrak. Hij kon het telefoonsysteem hierdoor laten denken dat hij een operator was. Hij kon daardoor interlokale gesprekken gratis plaatsen of met meerdere mensen tegelijkertijd praten. Uiteindelijk kon hij een oproep helemaal rond de wereld omleiden en terug naar zichzelf sturen via een aparte ontvanger.

Uiteraard was dit illegaal en Engressia werd dan ook twee keer gearresteerd. Hij was technisch zeer begaafd maar toch niet zo gelukkig. Hij had een hoog IQ van 172 maar zijn leven thuis was niet makkelijk. Hij werd ook seksueel misbruikt door een leraar. Tijdens zijn latere leven wijzigde Engressia zijn naam in “Joybubbles” en pretendeerde hij dat hij vijf jaar oud was. Joybubbles verzamelde speelgoed, sprak met denkbeeldige vrienden, en leefde van sociale voorzieningen. Engressia overleed in 2007 en liet een indrukwekkende maar deprimerende erfenis achter.

De uitvinder van Cruise Control: Ralph Teetor

Iedereen die ooit heeft gereden met een auto heeft dit te danken aan Ralph Teetor. Tijdens de jaren 1940 vond hij een van de meest handige functies in de auto uit: cruise control. Dit is zeer indrukwekkend gezien het feit dat Teetor op vijfjarige leeftijd blind werd. Hij verloor zijn gezichtsvermogen bij een winkelongeval, maar dat weerhield hem er niet van om veel te knutselen en dingen te bouwen.

Zijn blindheid gaf hem zelfs bijkomende pluspunten. Hij kon zich beter concentreren op zijn taken. Daarnaast werd hij ook niet beperkt door wat zijn ogen vertelden over wat mogelijk standaard of aanvaardbaar was. Hij kon vrij creëren wat hij in zijn geest zag, en daardoor maakte hij ook heel wat leuke dingen. In 1902 bouwde de twaalfjarige Teetor een auto uit reserveonderdelen. Hij studeerde af aan de Universiteit van Pennsylvania in 1912, en begon daarna een nieuw vergrendelings- en balanceermechanisme voor stoomturbinerotors in torpedojagers.

Uiteindelijk opende hij zijn eigen bedrijf dat gespecialiseerd was in zuigerveren. Zijn grootste prestatie kwam er echter tijdens de Tweede Wereldoorlog toen hij in een auto met zijn advocaat meereed. Het verhaal gaat de ronde dat de advocaat niet tegelijkertijd kon praten en rijden. Wanneer hij begon te praten, liet hij de remmen los. Toen hij stopte met praten, gaf hij gas. Deze onregelmatige manier van rijden maakte zijn blinde passagier snel misselijk. Omdat hij gefrustreerd was over het rijgedrag van zijn vriend, kwam Teetor met het concept van de cruise control. Tien jaar later vroeg hij een octrooi aan, en kort daarna was dit ingebouwd in Chrysler-auto’s. Vandaag de dag heeft bijna elke auto op de weg cruise control, allemaal dankzij een blinde uitvinder en een waardeloze chauffeur.

Het beroemdste blinde meisje ter wereld: Laura Bridgman

Heb je ooit gehoord van Laura Bridgman? Er was een tijd dat ze een van de meest beroemde mensen op aarde was. Bridgman, geboren in 1829, verloor vier van haar vijf zintuigen op tweejarige leeftijd na een aanval van roodvonk. Alleen haar tastzin hield ze nog over. Het jonge meisje kwam terecht bij het Peterson Institute in Boston, een gesticht gerund door Samuel Gridley Howe. Hoewel hij onaangenaam in omgang was, was Howe gefascineerd in Bridgman. Tegen haar zevende verjaardag had hij Laura geleerd hoe ze kon communiceren met de buitenwereld.

Veertig jaar voordat Helen Keller nog maar geboren was, leerde Bridgman letters vormen met haar vingers en vormen maken in de handpalm van een ontvanger. Zo leerde ze langzaam de spelling van woorden en zinnen. Ze leerde ook lezen door haar handen te leggen op reliëfletters. Met dank aan haar harde werk en gedetailleerde rapporten van Howe, werd Bridgman een internationale beroemdheid. Ze trok duizenden fans aan die haar handtekening en haarlokken wilden. Van over de hele wereld kwamen mensen kijken hoe ze kon lezen en schrijven. Kleine meisjes plukten de glazen ogen uit hun poppen en gaven de pop de naam “Laura”. Ze heeft zelfs Charles Dickens ontmoet die in een van zijn boeken over haar schreef waardoor ze nog beroemder werd.

Natuurlijk was het leven nog steeds moeilijk voor de jonge tiener. Toen ze ouder werd, leed ze aan anorexia omdat ze geen voedsel kon proeven of ruiken. Ze stond ook in het midden van een vreemd experiment. Howe was namelijk benieuwd wat er zou gebeuren indien ze van niemand religieuze invloeden zou krijgen, en daarom verbood hij iedereen om met Laure over geestelijke zaken te spreken. Wanneer een groep van evangelische christenen haar echter toch overtuigde tot het christendom, werd Howe woedend en gaf hij zijn pupil op. Hij ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat blinden mentaal inferieur waren ten opzichte van de rest van de wereld. Bridgman, die verstoten was door haar leraar, bracht de rest van haar leven door op het Perkins Institute, waar ze een vergeten figuur werd, verlaten door de wereld.

De eerste blinde dokter ter wereld: Jacob Bolotin

Jacob Bolotin kent een speciale plaats in de medische geschiedenis. Deze goede arts die geboren werd in 1888 in Chicago is de zoon van verarmde Poolse immigranten. Helaas was in deze familie aangeboren blindheid bekend waardoor drie van de zeven Bolotin-kinderen blind geboren werden, waaronder Jacob. Vanwege zijn handicap ontwikkelde hij al snel zijn andere zintuigen. Het duurde niet lang vooraleer hij mensen kon herkennen door hun geuren en braille kon lezen door meerdere kledingslagen heen.

Nadat hij aan een school voor blinden afgestudeerd was, werkte Bolotin eerst als verkoper en verkocht hij borstels en schrijfmachines op trams in Chicago. Hij wilde echter zijn grote droom niet opgeven om arts te worden. De meeste universiteiten waren echter niet bereid om een blinde student toe te laten. Uiteindelijk kon hij terecht op het Chicago College of Medicine. Toen hij op 24-jarige leeftijd afgestudeerd was, werd hij de eerste blindgeboren persoon die gediplomeerd arts werd.

Bolotin specialiseerde zich in hart- en longaandoeningen. Hij kon zijn patiënten uiteraard niet zien, maar gebruikte zijn vingers en oren om aandoeningen bij een patiënt te diagnosticeren. Tijdens zijn stage bij het Frances Willard Ziekenhuis deed hij een opmerkelijke diagnose. Hij diagnosticeerde bij een jonge vrouw namelijk een lekkende hartklep door aan haar huid en hartslag te voelen. Naast zijn medische werk reisde hij over de Middenwesten waar hij lezingen over blindheid gaf en startte de eerste scoutsgroep voor blinden. Helaas overleed Bolotin op 36-jarige leeftijd. Zijn begrafenis trok maar liefst 5.000 mensen wier leven geraakt was door de blinde arts.

De blinde Schindler: Otto Weidt

Otto Weidt haatte de nazi’s. Als anarchist en ronduit goede kerel wist hij dat Hitler een echte tiran was die de macht greep. Toen het antisemitische beleid van Hitler in de straten van Berlijn duidelijk werd, wilde Weidt dit niet zomaar laten gebeuren. Vergelijkbaar met de meer bekende Oskar Schindler, runde Weidt een winkel die voornamelijk Joden tewerkstelde. De werknemers van Weidt waren echter allemaal gehandicapt. Hij huurde regelmatig dove, stomme en blinde werknemers uit het Joodse huis voor Blinden en betaalde hen om paardenhaarborstels en bezems te maken. Weidt wist wat het was om door het leven gaan zonder gezichtsvermogen en wilde anderen met hetzelfde probleem helpen.

Weidt moest zijn arbeiders verdedigen tegen de Gestapo toen Hitler aan de macht was. Hij probeerde eerst om ambtenaren te overtuigen dat zijn medewerkers essentieel waren voor de oorlogsinspanning. Toen dat niet werkte, nam hij zijn toevlucht tot omkoping en gaf hij zeldzame items zoals champagne, sigaren, en parfum weg. Het werd wel moeilijker toen de nazi’s besloten dat de Joodse bevolking van Berlijn uit te wissen. Zodra het hardhandige optreden begon, probeerde Weidt zijn werknemers te verbergen, maar toen een paar gevangen werden en naar een laadstation gebracht werden, sprak Weidt ambtenaren aan om hen te laten gaan vlak voordat de trein vertrok.

Een andere keer werd Alice Licht, werknemer, gearresteerd en in een veewagen op weg naar Auschwitz gegooid. Gelukkig kon ze een postkaart door de vloer duwen waardoor het briefje weer terecht kwam bij Weidt. Ondanks zijn blindheid, haastte hij zich naar Polen en huurde een veilig huis gevuld met contant geld en kleding voor de jonge vrouw. Weidt werd smoorverliefd op Licht. Ze vertrok echter naar Amerika nadat het Rijk viel en zag haar blinde weldoener nooit meer. Hoewel er geen troost bestaat voor een gebroken hart, werd Weidt postuum door Yad Veshem erkend als “Rechtvaardige onder de Volkeren”. Hij was een niet-Jood die alles riskeerde om zijn medemens te redden.

Bronnen en referenties

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Hans Smit, bestuursvoorzitter Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid15-06-2020 04:06:53
 2. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 3. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 4. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 5. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 6. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 7. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 8. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 9. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 10. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 11. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 12. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 13. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 14. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 15. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 16. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 17. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 18. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 19. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 20. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 21. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 22. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 23. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 24. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 25. Eén > Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 26. Eén > Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 27. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 28. Eén > Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 29. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 30. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 31. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 32. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 33. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 34. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 35. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 36. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 37. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 38. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 39. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 40. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 41. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 42. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 43. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 44. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 45. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 46. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 47. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 48. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37
 49. Marina Katarina Kovac wil ‘laten zien wat blinden kunnen’18-06-2017 03:06:44
 50. Leven zonder te zien15-06-2017 03:06:25
 51. “Je kunt meer dan je denkt als je blind bent”13-06-2017 04:06:53
 52. ‘Ik ben een jonge moeder van een baby en peuter. En oh ja: ik ben blind!’13-06-2017 04:06:12
 53. Larissa Klaassen wil inspireren11-06-2017 09:06:30
 54. Interview met Deborah Maerschalck (blind)11-06-2017 09:06:05
 55. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort02-01-2017 04:01:27
 56. ‘Bijna niets is onmogelijk’23-10-2016 05:10:14
 57. “Mijn papa kan heel goed vertellen”13-06-2016 08:06:32
 58. Blinde Corné Kremers Lid in de Orde van Oranje-Nassau31-05-2016 09:05:19
 59. Blind en in de jeugdraad – In gesprek met Deborah Maerschalck04-04-2016 11:04:10
 60. ‘Met je hart zie je meer’31-03-2016 10:03:46
 61. Blind raadslid legt werk neer vanwege handicap22-03-2016 08:03:33
 62. ‘Helemaal niet erg om blind te zijn’13-02-2016 09:02:01
 63. Blinde alleenstaande vrouw voedt zoon op zonder partner02-02-2016 04:02:55
 64. Joris werd opeens blind en verloor alles: ‘Verzekeraar liet me in de steek’27-01-2016 08:01:43
 65. Eén dag kan Marina ‘zien’06-01-2016 11:01:28
 66. “Als blinde wil ik opkomen voor de doven”05-12-2015 08:12:05
 67. Blind zijn, beeld je dat even in29-11-2015 09:11:51
 68. ‘Voor blinden is dit een fantastische tijd’ (over Vincent Bijlo)12-09-2015 04:09:28
 69. De Ooglijn is vanaf 1 september vaker en langer open02-09-2015 12:09:03
 70. Vincent Bijlo: ‘Blind of doof? Ik ben liever allebei’28-08-2015 09:08:41
 71. “Ik kijk anders naar de dingen”06-08-2015 08:08:35
 72. Vrouw herinnert echtgenoot alleen als 16-jarige tiener17-03-2015 08:03:52
 73. Wat zie je als je niet kunt kijken?10-03-2015 09:03:07
 74. Vrolijk Vlaanderen over blinden en slechtzienden10-03-2015 09:03:58
 75. Vincent Bijlo in Pavlov10-03-2015 09:03:34
 76. Reportage van de blinde Tonny van Breukelen10-03-2015 09:03:35
 77. Martine Boere strijdt om de titel ‘Bikkel 2011’10-03-2015 08:03:26
 78. Het Klokhuis – Blinde Sander is actief in het leven10-03-2015 08:03:20
 79. De Reünie Esther Crombag10-03-2015 06:03:18
 80. De ogen van Sophie – Alles over blind zijn10-03-2015 05:03:23
 81. Blinde mama Monique – Ik zie, ik zie, wat zij niet ziet10-03-2015 05:03:01
 82. Blinde Leo Dijk in Tiswat10-03-2015 05:03:43
 83. Blinde Karl gebruikt hulpmiddelen in het dagelijks leven10-03-2015 05:03:58
 84. Een bloemetje voor Kim Bols10-02-2015 08:02:52
 85. Video: Vrolijk Vlaanderen met blinden10-02-2015 06:02:31
 86. ‘Ik zou graag nog eens langs de winkels flaneren’25-01-2015 01:01:10
 87. Hoogezand – Oprichting lotgenotengroep voor mensen met een visuele beperking23-01-2015 05:01:59
 88. 10 ongelooflijke verhalen over blinde mensen22-01-2015 08:01:23
 89. Video – Meintje en haar blinde ouders18-01-2015 01:01:06
 90. Video – Blinde man laat beurs vallen, wat doe je?04-01-2015 09:01:44
 91. Larissa Klaassen: ‘Ik ben blij dat ik anderen help met mijn uitvinding’03-01-2015 09:01:49
 92. Ambassadeur Kim Bols11-12-2014 10:12:46
 93. Larissa is de stoerste19-11-2014 10:11:03
 94. Als het moet, dan moet het28-10-2014 06:10:48
 95. Persoonlijke ervaring van Evelien (29) uit Boxmeer20-09-2014 08:09:08
 96. “God heeft een bedoeling met mijn blindheid”02-09-2014 05:09:07
 97. Stadsportret: Blind met ballen15-08-2014 02:08:01
 98. Mooi: hoe blinde mensen schoonheid “zien”25-04-2014 03:04:52
 99. Gedicht: Ik ben ook normaal27-02-2014 09:02:10
 100. Gezichtsvermogen kwijt24-02-2014 08:02:24
 101. Oogcontact17-02-2014 12:02:29
 102. “Het is een kwestie van accepteren”09-02-2014 11:02:03
 103. Blind vertrouwen in de toekomst28-01-2014 08:01:01
 104. Jonge blinde vrouw komt spreken tijdens les Verzorging25-01-2014 08:01:44
 105. Audiodagboek van een blinde man: zo is het om je zicht te verliezen22-01-2014 07:01:02
 106. Overlast gevende bovenbuurvrouw blijkt blind14-01-2014 06:01:49
 107. Een moeder met veerkracht18-12-2013 04:12:49
 108. “Ik zou niet willen zien”26-11-2013 05:11:00
 109. Het begrip wolk uitleggen aan een blind kind?06-11-2013 03:11:02
 110. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
 111. “De dag nadat mijn blinde dochter trouwde”05-10-2013 07:10:57
 112. Mijn ouders kregen te horen dat er iets mis was met hun dochtertje11-05-2013 10:05:11
 113. Een blindere houding25-04-2013 06:04:08
 114. “Al drie keer kanker, maar ik geef niet op”22-02-2013 02:02:06
 115. Blinde Heemstedenaar wil ook graag gegroet worden19-02-2013 08:02:29
 116. ‘Ik kijk door de ogen van mijn zoon’08-01-2013 07:01:04
 117. ‘Ik ben blij een hefboom te kunnen zijn’24-12-2012 07:12:20
 118. Een kind opvoeden als je blind bent13-10-2012 06:10:33
 119. Zie je iets aan mij?25-08-2012 03:08:31
 120. ‘VARA weigert Vincent Bijlo om blindheid’06-08-2012 06:08:56
 121. Wereld blinden gaat open in Pakhuis14-07-2012 07:07:14
 122. Blinde moet 18.000 euro terug aan staat05-07-2012 06:07:04
 123. Video: Blind28-06-2012 03:06:35
 124. Xander en Siebe zijn gered10-05-2012 06:05:32
 125. Je vingers zijn je ogen07-05-2012 05:05:45
 126. Kim Bols: portret van een gedreven Vlaamse07-05-2012 05:05:25
 127. Het verhaal van Youssri – “Ik zie wat kan”01-04-2012 12:04:13
 128. Video: Klassen Kors Breijerschool op bezoek bij blinden23-03-2012 05:03:37
 129. Video: Blinde Wapservener loopt pelgrimstocht21-03-2012 12:03:42
 130. Video: Johan Dingemans21-03-2012 08:03:24
 131. Vincent Bijlo: ‘Ogen kunnen dictators zijn’31-12-2011 08:12:23
 132. Ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn06-12-2011 06:12:11
 133. Blind leven18-11-2011 05:11:11
 134. Interview Vincent Bijlo15-09-2011 10:09:45
 135. Interview met Kim Bols02-09-2011 10:09:59
 136. ‘Mijn handicap is juist mijn kracht’08-06-2011 07:06:43
 137. ‘Blind Alert, ik ben blij dat het er eindelijk is’07-06-2011 05:06:21
 138. Blinde moeder Rebecca wil nog een tweede kindje07-06-2011 05:06:41
 139. ‘Een onvergetelijke ervaring voor iedereen’07-06-2011 04:06:02
 140. Blind raadslid voltrekt huwelijk07-06-2011 04:06:35
 141. Carolus Leysen: “Als blinde ben je altijd een stap achter”07-06-2011 04:06:34
 142. “Het is niet omdat je niet ziet, dat je niets weet”06-06-2011 08:06:14
 143. Blinde Genkenaar Carlo Petrelli vangt honden op05-06-2011 02:06:53
 144. Hoedje af voor blinde mama Rebecca05-06-2011 01:06:29
 145. Kracht in mij05-06-2011 01:06:46
 146. Lotgenoten05-06-2011 01:06:04
 147. “Ik heb mijn levensvreugde teruggevonden”05-06-2011 01:06:16
 148. Een blinde leest lichaamstaal anders, maar daarom niet minder goed05-06-2011 01:06:47
 149. Over blinden, alcoholisten en rolstoelers05-06-2011 01:06:33
 150. “Het enige dat me niet lukt, is samen kleuren”05-06-2011 01:06:57
 151. ‘Blind fietsen? Gewoon’05-06-2011 01:06:52
 152. Blinde ouders05-06-2011 01:06:33
 153. Moeder houdt benefiet voor blinde dochter05-06-2011 01:06:47
 154. ‘In 2009 wil ik zélf mijn post lezen’05-06-2011 01:06:12
 155. Eten zonder je bord te zien05-06-2011 01:06:39
 156. Martine helpt Odette05-06-2011 01:06:11
 157. ‘Sommige afleveringen heb ik al 50 keer gezien’05-06-2011 01:06:04
 158. Gesprekken met kinderen in uitzonderlijke situaties – Zowel de PAPA als de MAMA van Veerle (11) zijn BLIND05-06-2011 01:06:58
 159. Mei Lan (16), ooit ziende, nu blind05-06-2011 01:06:32
 160. Mijn Melsbroek: Albert Keersmaekers05-06-2011 01:06:17
 161. “Boodschappen doen? Niet alleen!”05-06-2011 01:06:04
 162. ‘Ongelooflijk hoeveel wilskracht Eline toont’05-06-2011 01:06:29
 163. Oudejaarsshow Vincent Bijlo in Lokatie 78 (Bunnik)05-06-2011 01:06:49
 164. “Wij hadden blind meisje te gast”05-06-2011 01:06:55
 165. “Ook ziende zouden we voor elkaar kiezen”05-06-2011 01:06:16
 166. Ik kwam terug van Lourdes en werd blind05-06-2011 12:06:01
 167. Niets gezien, alles gehoord05-06-2011 12:06:37
 168. Herman Van Dijck ruimde vuil boeltje Hooge Maey op05-06-2011 12:06:56
 169. “Ik droom dat mama me kan zien”05-06-2011 12:06:33
 170. Frida en Edwin Weterings – Blind echtpaar met (ziende) kinderen …05-06-2011 12:06:19
 171. Blinden bouwen beroepsloopbaan uit: Wij zijn geen sukkelaars05-06-2011 12:06:16
 172. Blind zijn is moeilijker in de visuele maatschappij05-06-2011 12:06:05
 173. “Eeuwige optimist” Joël Vyncke overleden05-06-2011 12:06:42
 174. Blinde vrouw van 62 twaalfde keer moeder05-06-2011 12:06:12
 175. ‘Zielig komt niet in mijn woordenboek voor’05-06-2011 12:06:56
 176. Niks kniezen om je handicap, maar er gewoon voor gaan05-06-2011 12:06:30
 177. Een ‘beperking’ is heel normaal05-06-2011 12:06:16
 178. Hennie Halfwerk denkt in kleuren05-06-2011 12:06:42
 179. Vlaamse Buren: Gunter & Manuela en hun buurvrouw Rita Van Schel05-06-2011 12:06:47
 180. “Hij pakte mijn zicht af, maar niet mijn leven05-06-2011 12:06:28
 181. Onze redacteur op de lappen met een dove vrouw en een blinde man05-06-2011 11:06:28
 182. Herenthout: Kinderen met handicap vinden opvang05-06-2011 11:06:12
 183. Blinde van het jaar 200405-06-2011 11:06:55
 184. Superprestige-voorzitter Etienne Gevaert heeft leren leven met zijn handicap05-06-2011 11:06:34
 185. Severine Doré meter Kind Inclusie Plan05-06-2011 11:06:30
 186. Ik zou de sterren willen zien05-06-2011 11:06:14
 187. Leef voluit!05-06-2011 11:06:06
 188. Zoontje fotomodel Jordan blijkt blind05-06-2011 10:06:04
 189. Blind vertrouwen05-06-2011 10:06:04
 190. Georgia en Albert – Om het lijf05-06-2011 10:06:17
 191. Visueel gehandicapte ouders: “Wij zijn gewone mensen die gekozen hebben voor kinderen”05-06-2011 10:06:38
 192. Wat denkt Vlaanderen over …: Enquête over visueel gehandicapte personen05-06-2011 10:06:15
 193. Mijn verhaal: Een lezeres vertelt05-06-2011 10:06:02
 194. Anders en gelukkig05-06-2011 10:06:29
 195. “Liefde op het eerste woord” – Leo en Edith, van kindsbeen af blind, zijn twintig jaar getrouwd05-06-2011 10:06:48
 196. Het verhaal van Ilse Dupont05-06-2011 10:06:05
 197. Zelfwaardering, assertiviteit en visuele handicap05-06-2011 10:06:23
 198. Blinde angst05-06-2011 10:06:21
 199. Blinde tiener wil dwars door Brussel stappen29-05-2011 12:05:06
 200. Rolstoelpatiënt verdedigt belang lotgenoten in OCMW28-05-2011 11:05:07

Laatst bijgewerkt op 19 juni 2017 – 20:53