Niet zien en niet gezien worden

Bron: De Standaard
18 september 2006

Het blindenrestaurant van de Vooruit draait de rollen om: blinde obers helpen u  er door het donker.

GENT

Een afspraak op restaurant met een collega en twee mensen van de organisatie  Blindenzorg Licht en Liefde.  Een van hen is blind, maar dat valt niet op.   In het blindenrestaurantis het voor iedereen even stikdonker.

We schuifelen naar onze tafel.  Een ober, Herman, brengt me tot aan mijn  stoel.  Voor hem is er niets aan de hand, want ook hij is blind, net als  alle obers hier.  Voor een keer begeleiden zij de zienden in plaats van  omgekeerd.  Een mooi idee, overgewaaid uit Zwitserland.

Minstens even interessant is het neveneffect van dat idee: er is geen kat die je  ziet.  Het is frappant hoeveel je normaal, zelfs tijdens een vrijblijvend  etentje, puur voor de uiterlijke schijn doet.  Je buik intrekken, handen op  tafel, ellebogen eraf, je jasje aanhouden ook al zweet je je te pletter, je haar  goed leggen, constant je lichaamstaal bijsturen.  Dat hoeft nu niet.

Het werkt bevrijdend en staat een beetje haaks op de idee dat je je inleeft in  de positie van een blinde.  Die voelt zich allicht net dubbel zo hard  bekeken en heeft het extra moeilijk als hij op restaurant gaat, besef ik wanneer  ik op de tast aan mijn eten begin.  Het is een soort vis met een vreemde  textuur en een smaak die moeilijk thuis te brengen valt.  Het is moeilijker  om te beslissen of je iets lekker vindt, als je het niet kunt zien.

Tussen de gangen in is er muziek.  De pianist kondigt zich aan, een  stemmetje ergens in het midden van de zaal, op zoek naar een publiek.  Maar  zodra hij de toetsen aanraakt, is er alleen nog zijn pianospel.  Mooie  muziek wordt nog mooier in het donker en de ballades van Brahms die Daan  Vandewalle speelt, zijn heel geschikt om dat te bewijzen.

Na de maaltijd, als we in de voorzichtig verlichte wintertuin nakaarten, is  Vandewalle nog aan het bekomen.  “Die twintig minuten leken een uur”,  vertelt hij.  “Sommige dingen worden heel moeilijk als ik niets zie.   Maar je hersens passen zich aan, je tastzin gaat harder werken.  En het  publiek is geconcentreerder.”

En Herman, is die opgelucht na zijn eerste avond als volleerde ober?  “Ik  was direct op mijn gemak.  Op kantoor halen we om de beurt koffie voor  elkaar, ik was het dus al een beetje gewoon.”

Herman Caulier werkt bij de KBC, een gewone kantoorbaan met een aangepaste  computer.  Via de organisatie Zicht op Cultuur hoorde hij dat er blinde  kandidaat-obers gezocht werden.  De ploeg oefende drie keer, één keer kon  ze proefdraaien in de Vooruit.  “Het concept is prettig.  Mensen laten  kennismaken met blindheid hoeft niet zwartgallig te zijn.”

Dorien KNOCKAERT

***

Eten en  luisteren in de duisternis

Bron: Het Nieuwsblad
19 september 2006

Blinde butlers serveren op culinair concert Blindelings

Een stuk Mechelse koekoek verorberen in complete duisternis zonder een gek  figuur te slaan en tussendoor genieten van drie concerten, dat is de formule van  Blindelings’.  De productie van het Festival van Vlaanderen en Licht en  Liefde, een vereniging voor blinden en slechtzienden in Vlaanderen, prikkelt  onze zintuigen maximaal.

Ik zal mijn bril maar afzetten”, klonk een laconieke Roland Van Campenhout  tijdens zijn optreden op Blindelings.  Bedoeling van de eigenzinnige  productie is om je zintuigen maximaal te laten prikkelen tijdens een culinair  concert in een volledige verduisterde Balzaal van Kunstencentrum Vooruit.   Voor je naar boven wordt begeleid, moet je eerst zelf je menu samenstellen.

Vis, vlees, vegetarisch, dat is alles wat je te weten krijgt.  Voor zij die  hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen, bestaat er de mogelijkheid om het  menu op voorhand te vragen.  Het is echter een aanrader om de suspense zijn  werk te laten doen en een brok onbekend voedsel in je mond te nemen.   Iedere deelnemer krijgt een aantal tafelgenoten toegewezen, waarmee je in  polonaisevorm, allemaal vrolijk stuntelend op een rij dus, in de pikdonkere zaal  wordt geleid.

Op de tast

Onze charmante gastvrouw van de avond is Christiane, die ons met haar  geruststellende stem al redelijk snel aan de duisternis laat wennen.  Het  aperitiefhapje staat klaar, alleen blijft de vraag waar het zich juist op de  tafel bevindt, en meer nog, wat er in hemelsnaam op die lepels ligt.  Het  voorgerecht volgt snel, voornamelijk dankzij de behendigheid van Christiane.   “Voor ons is het een verademing om de rollen om te draaien en jullie zienden te  helpen”, vertelt Christiane.  “Ik lijd sinds mijn geboorte aan  slechtziendheid.  Vanaf mijn negende ben ik minder en minder beginnen zien.   Je leert echter vlot met je handicap omgaan.  Het uiterlijk wordt een heel  relatieve zaak als je bijna blind bent.  Een stem, de inhoud van een  gesprek, een aanraking, dat is wat telt.”  In deze duisternis zijn de  blinde butlers in hun voordeel.  Een vloeistofdetector laat hen horen  wanneer de wijnglazen vol zijn.  Het voorgerecht hebben we op de tast  teruggevonden en opgegeten zodat het eerste concert kan beginnen.

Daan Vandewalle laat een heerlijke Brahms op het publiek los.  Muziek en de  ademhaling van de pianist, voor de rest is er niets dat je bezighoudt.  Een  halfuur later komt Christiane ons hoofdgerecht brengen.  Ik hoor mijn twee  tafelgenoten zuchten in hun poging met een mes en vork het vlees te snijden.   “Dit eet ik met mijn handen op”, laat de ene vallen.  Al gauw zitten we met  zijn drieën zonder scrupules het eten als oude Belgen op te eten.  Roland  eindigt de avond met een sappige blues.  In het volledige programma staan  ook Melike en Osama Abdulrasol en afwisselend Peter Vermeersch en Steven De  Bruyn op het programma.  Onze conclusie: zeker het bezoeken waard.   Maar trek dan wel je mooiste kleren niet aan.

Sofie VANHERPE

***

Eten  met je ogen dicht is zoveel lekkerder

Bron: De Morgen
21 september 2006

De Balzaal van de Gentse Vooruit is deze week de setting voor een ongewoon  restaurant.  Tijdens Blindelings dineert het publiek in het pikdonker en  wordt het bediend door blinde en slechtziende obers.

GENT

In Zürich is restaurant Blindekuh al sinds zijn oprichting in 1999 een  voltreffer en het heeft er sinds 2005 ook een filiaal bij in Basel.  Blinde  en slechtziende obers bedienen er de tafelgasten in het donker.

Dat zou niet alleen de smaak en de geurzin aanscherpen, maar het keert ook de  rollen om, want in het donker zijn het de blinden die zien.  Blindenzorg  van Licht & Liefde, Het Festival van Vlaanderen en de Vooruit beslisten om het  concept naar Gent te halen.  Drie concerten zorgen ervoor dat ook het oor  gestreeld wordt.

De Balzaal is verboden terrein voor pottenkijkers.  Na een aperitiefje  worden de ‘toeschouwers’ door de obers de donkere ruimte binnengeleid tot aan  hun tafel.  Pas na afloop kan het publiek visueel kennismaken met hun  disgenoten.  “Je merkt hoe je je andere zintuigen bewuster gaat gebruiken”,  zegt proefkonijn Chris.  Je herkent veel, maar je weet het niet meteen te  plaatsen, best wel beangstigend.  Gelukkig stellen de obers je gerust.   Het diner duurt drie uur.  Ik kan je verzekeren dat je enorm blij bent  wanneer je weer kunt zien.”

Christiane, de blinde ober die Chris’ tafel bediende, is er komen bijstaan.   “Nu is het weer aan mij om mijn weg naar buiten te vinden”, lacht ze.  Toen  haar werd gevraagd deel te nemen, was ze meteen enthousiast.  “Die paar  uren in de zaal zijn wij de baas.  Wij maken de ‘zienden’ wegwijs.”

De etiquette van de bordschikking wordt streng gerespecteerd.  Marc  Sergeant, chef-kok van het Brugse Grand Hotel du Sablon, leidde de kelners op.   “Het vlees op het bord moet het dichtst bij de tafelgast liggen, aardappelen  horen links, groenten rechts.  We ‘lezen’ het bord als een uurwerk”, zegt  serveerster Rita, die slechtziend is.  Rest nog de vraag hoe je bij het  inschenken van wijn weet wanneer het glas vol is.  “Een detector in het  glas piept als het glas vol is.”

“Het is een bizarre ervaring: je luistert, proeft en voelt intenser”, vindt  bezoeker Jan.  “Je krijgt ook meer inzicht in de problemen waarmee blinden  geconfronteerd worden en in de oplossingen die er zijn.  Je gaat ook veel  vertrouwelijker om met je tafelgenoten.  Misschien omdat je niet meteen een  eerste indruk vormt.  Een eerste indruk vormen, gebaseerd op een stem, is  veel moeilijker.”

“We hopen dat de angst voor die onbekende wereld minder groot is geworden”, zegt  Rieke Jacobs.  Ze is actief binnen de cel Zicht op Cultuur, die zich richt  op de inclusie van blinden en slechtzienden in onze maatschappij.  “Dat  gaat een stap verder dan integratie.  Niet enkel de visueel gehandicapten  moeten zich aanpassen, ook onze maatschappij moet hen als evenwaardige  medespelers zien.”

Zicht op Cultuur engageert een zestigtal visueel gehandicapten die als  ambassadeurs vorming geven aan hulpverleners en scholen.  “In anderhalf  jaar tijd hebben we al een tienduizend mensen bereikt.”  Toch heeft Zicht  op Cultuur moeite om het hoofd boven water te houden.  “Wat we van de  Vlaamse overheid ontvangen is peanuts.  Als je weet dat één op honderd  Belgen slechtziend is, besef je dat er nog heel wat werk aan de winkel is.”

Liv LAVEYNE

***

“In het  donker smaakt alles beter”

Bron: Het Laatste Nieuws
22 september 2006

Vzw Licht en Liefde laat je dineren in het pikdonker

GENT

In de Gentse Vooruit kan je nog tot zondag in het pikdonker dineren en naar  concerten luisteren.  Blinde en slechtziende obers serveren er gerechten in  een volledig verduisterd restaurant.  “We willen de mensen laten voelen wat  het is om blind te zijn.  We hopen dat werkgevers en de overheid daardoor  meer maatregelen nemen om slechtzienden en blinden in de maatschappij te  integreren.  Bovendien hopen we dat we investeerders vinden die  geïnteresseerd zijn om een permanent blindenrestaurant te starten”, zegt Rieke  Jacobs van de vzw Licht en Liefde.

Het project is een initiatief van de vzw samen met het Festival van Vlaanderen  en de Vooruit.  “De gasten krijgen voor ze het verduisterde restaurant  binnengaan een dichtgeplakt menu aangereikt.  De mensen zijn vrij om te  kijken wat ze te eten zullen krijgen, maar we merken dat de meesten zich willen  laten verrassen”, zegt Rieke.  “Met de ogen dicht smaakt alles veel beter.   De meeste blinden zijn echte fijnproevers net omdat ze het met één zintuig  minder moeten doen.”

Het eten wordt geserveerd door een team van blinde of slechtziende obers.   Daardoor draaien de rollen om, want zij kennen de zaal uit het hoofd terwijl de  gasten op de tast moeten werken.  Op de wijnglazen zit een systeempje dat  de obers duidelijk maakt wanneer een glas vol is.

“Tussen het eten door luisteren de mensen naar drie concerten.  Ook dat  creëert een heel speciale sfeer.  De mensen schreven in ons gastenboek al  dat het leek alsof ze door de muziek aangeraakt werden en heel wat mensen  raakten geëmotioneerd door de muziek.  We verwachten dan ook absolute  stilte tijdens de optredens, want de muzikanten moeten een half uur lang in het  donker spelen en dat vergt honderd percent concentratie”, zegt Rieke.

Scholen

Tijdens de week van de smaak in november zal het blindenrestaurant rondreizen  naar scholen en andere instellingen.  “We hopen stilletjes dat we  investeerders vinden die samen met ons een blindenrestaurant willen beginnen.   Het idee komt van Blindekuh uit Zwitserland, maar ook in Frankrijk en Nederland  bestaan al dergelijke restaurants.  Dus waarom zou dat bij ons niet kunnen.   Alleen de centen ontbreken aangezien we slechts voor twintig percent  gesubsidieerd worden en voor de overige tachtig percent moeten rekenen op  giften.”

Erik DE TROYER

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
  2. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
  3. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
  4. Blinden belevingsdiner: ‘Ik zie het allemaal niet meer zitten’04-10-2017 09:10:28
  5. ‘Het gaat om een grotere bewustwording van toegankelijkheid’02-10-2017 08:10:55
  6. Hartje Breda: Dineren in het donker18-06-2017 02:06:40
  7. Nog geen bord gevallen bij Zwart18-11-2016 10:11:59
  8. Hechtel-Eksel – Tweede editie ‘Dineren in het donker’06-12-2015 09:12:58
  9. Ctaste: Dineren in het donker16-07-2015 09:07:16
  10. Ctaste wint publieksaward23-05-2015 06:05:03
  11. In gesprek met Ctaste18-04-2015 08:04:38
  12. Ctaste in Antwerpen (België): Dineren in het duister10-03-2015 05:03:22
  13. Ctaste: “Een restaurant, stadsrondleidingen en arbeidsbemiddeling”26-02-2015 09:02:25
  14. Donker dineren tijdens Internationale Dag van de Gehandicapten10-12-2014 10:12:51
  15. Hechtel-Eksel – Eten in het donker05-12-2014 10:12:13
  16. Honderd mensen dineren in duisternis04-12-2014 09:12:59
  17. Video: Remco de Vaan gaat eten in het donker (rondjeNL TV73)29-07-2013 11:07:48
  18. Ctaste viert jubileum en Start Foundation schenkt rente terug27-11-2012 05:11:45
  19. Blind dineren bij Het Schild groot succes29-09-2012 04:09:47
  20. Dineren in volstrekte duisternis11-07-2012 03:07:23
  21. CTaste: je vingers aflikken in het pikkedonker31-03-2012 05:03:26
  22. Video: Lunchen in het donker21-03-2012 12:03:17
  23. Eten in het donker erg gewild03-12-2011 07:12:38
  24. Het donker en de anonimiteit maken balorig07-06-2011 04:06:04
  25. Barcelona heeft het eerste “blinden” restaurant van Spanje05-06-2011 01:06:11
  26. Dineren in het donker zorgt voor intieme conversatie05-06-2011 01:06:56
  27. Happen in het duister05-06-2011 01:06:16
  28. Eten in ’t donker05-06-2011 01:06:57
  29. Dineren in het donker – Ctaste (Amsterdam)05-06-2011 01:06:50
  30. Dineren in de duisternis05-06-2011 01:06:50
  31. Twaalf blinden hebben kelnerdiploma op zak05-06-2011 01:06:51
  32. In het donker05-06-2011 12:06:42
  33. Diner in het duister05-06-2011 12:06:43
  34. Fazant centraal, witloof op twee05-06-2011 12:06:03
  35. Aan tafel in het pikkedonker05-06-2011 12:06:16
  36. Niet zien en niet gezien worden05-06-2011 12:06:52
  37. Genieten in het donker05-06-2011 12:06:55
  38. Een culinaire ervaring in het pikdonker05-06-2011 12:06:21
  39. Parijs: Eten in het donker05-06-2011 12:06:42
  40. Geen bal gehakt te zien05-06-2011 11:06:25
  41. Eten in het donker05-06-2011 10:06:36
  42. Blind dates in een pikdonkere bar05-06-2011 10:06:43
  43. Tafelen op de tast05-06-2011 10:06:34
  44. Blinden openen donker restaurant voor zienden05-06-2011 10:06:10
  45. Restaurant voor ziende blinden05-06-2011 10:06:03

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2011 – 12:44