Fazant centraal, witloof op twee

Bron: Het Nieuwsblad
17 november 2006

Week van de Smaak / De geneugten van blind tafelen

“Ofwel ligt er niets op mijn vork, ofwel een veel te groot stuk en wanneer ik  mij voorneem een stukje witloof te eten stop ik steevast fazant in mijn mond”,  zegt de geblinddoekte Karen Aerden, die lesgeeft aan jongeren met  gezichtsproblemen.

Vlaanderen is deze week in de ban van de smaak.  COOVI Elishout, de  Anderlechtse school voor voeding, kon moeilijk achterblijven en kwam op de  proppen met een heel eigen initiatief.  In samenwerking met de vzw Licht en  Liefde nodigden ze de leerkrachten en enkele leerlingen van Kasterlinden, een  secundaire school voor jongeren met gehoor- en gezichtsproblemen uit  Sint-Agatha-Berchem uit voor een lekker feestmaal bereid door de hotelafdeling.   Op het menu geen ordinaire schoolkost, maar heerlijke Bisque van kreeft,  Grietfilet Dugléré en Gebraden fazant met witloof, boschampignons en surprise  aardappelen.  Pittig detail: de ziende gasten verorberden de maaltijd  geblinddoekt.

“Het is voor onze leerlingen belangrijk dat ze weten hoe ze moeten omgaan met  blinden en slechtzienden als ze later in een hotel of restaurant werken”, zegt  Leo Bergmans, technisch adviseur van Elishout.

“We hebben deze voormiddag een aantal tips gekregen om met blinde en  slechtziende gasten om te gaan.  Zo is het zeer belangrijk om blinde mensen  niet te betuttelen.  En telkens we iets veranderen aan de tafelschikking – een glas verschuiven bijvoorbeeld – moeten we dat ook duidelijk aangeven”, zegt  Wendy Julien uit het zesde jaar hotelschool en ober van dienst.

Zwarte blinddoek

Bij het binnenkomen van de zaal vallen onmiddellijk de perfect gedekte tafels en  de mooi uitgedoste jongens en meisjes op, alles wat je van een hotelschool kan  verwachten.  Maar op de tafels lag een ongebruikelijk attribuut: een zwarte  blinddoek.  Eens gezeten, deden alle ziende genodigden die ook om.   Maar naarmate de gangen vorderden nam het aantal valsspelers toch toe.   “Als ik niets meer zie, is het net of ik niet meer kan praten”, verontschuldigt  zich iemand.

“Een zeer overweldigende ervaring”, zegt Ward Eenens, directeur van de  secundaire afdeling van Kasterlinden over eten met een blinddoek.  “Alle  achtergrondgeluiden komen plots op de voorgrond en het is ook helemaal niet meer  duidelijk wie tegen wie spreekt.”

Maar ook het eten zelf lijkt plots niet meer zo vanzelfsprekend.  “Ik heb  de indruk dat alles op mijn bord op een hoopje ligt en het is zeer raar dat je  niet weet wat je juist in je mond gaat steken.  Als je denkt aan een  champignon terwijl het een stukje vlees is, geeft dat een zeer rare  gewaarwording”, zegt Ann De Lantsheer, leerkracht Beroepsgerichte Vorming aan  Kasterlinden.

“Daar hebben wij een trucje voor”, zegt Steven Bladt (24), volledig blind van  bij zijn geboorte en een oud-leerling van Kasterlinden.  “Vlees hoort  onderaan in het midden, groenten op twee uur en aardappelen op tien uur.   Ik vind het ook altijd handig als mensen mij op voorhand zeggen wat er juist op  mijn bord ligt.”

De achtergrondgeluiden zijn bij de genodigden duidelijk sterker aanwezig, maar  geldt dat ook voor de smaak?  “Geuren en smaken zijn zoveel intenser als je  niet ziet.  Maar daar moet je wel een beetje op oefenen.  De meeste  mensen zijn zo visueel ingesteld dat, wanneer ze de eerste keer in volledige  duisternis eten, niet eens bloemkool van prei kunnen onderscheiden”, zegt  gepensioneerde tolk Myriam Roeland, zwaar slechtziend sinds haar elfde.   “Maar dan mag je natuurlijk op voorhand het menu niet kennen, want anders maak  je je toch weer voorstellingen.”

Sofie VANDENHOUWE

***

Blind  genieten van vijfgangendiner

Bron: Het Nieuwsblad
21 november 2006

BRUGGE

Hoe voelt het aan om blind te zijn?  Zestig personen namen deel aan  Duister-Dis, een ‘blind’ vijfgangendiner.

Het ging om een initiatief in het kader van de Week van de Smaak’ waarvoor het  MPI Spermailie, Hotelschool Spermalie en Licht en Liefde elkaar vonden.

Stel u voor: een compleet verduisterde ruimte.  Geen lamp, geen kaars,  zelfs geen lichtje van een gsm-scherm dat oplicht.  In die omstandigheden  hebben 61 genodigden van Hotel- en Toerismeschool Spermalie ruim drie uur  getafeld.  “De gerechten werden bereid door leerlingen van onze school”‘  zegt Sonja Saelaert, directrice van Hotelschool Spermalie.  “Ze worden  opgediend door veertien slechtziende en blinde kelners van MPI Spermalie en  Licht en Liefde uit Varsenare, die daarvoor een speciale training kregen in het  Hotel du Sablon.”

Voor de deelnemers was het tasten geblazen, naar vork en mes, borden en glazen.   Drieëneenhalf uur lang.  “Pas bij een experiment als dit voel je ten gronde  dat we in een visueel ingestelde maatschappij leven”, merkt Trees Vanhulle,  leerkracht godsdienst aan Spemalie’ op.

Pascale Van Belle ervoer hoe vermoeiend het was.  “Ik moest voortdurend  afgaan op mijn gehoor.  En met pratende mensen om mij heen viel dit niet  altijd mee.”

SVV

***

Toosten  op de tast

Bron: De Morgen
22 november 2006

Naar aanleiding van de Week van de Smaak organiseert de Brailleliga twee ‘blinde  etentjes’.  De Morgen ging een hapje nemen in de Vier Tafels in Gent.   We proefden, morsten en zagen niets.

GENT

‘Als het zicht wegvalt, smaak je veel meer’, zegt Alain Van Den Broeck van de  Brailleliga.  ‘Die ervaring willen we de zienden niet ontzeggen.’

“Goeiemiddag jongedame”, begroet Van Den Broeck de geblinddoekte gasten.   “U mag mijn arm nemen als u wilt.”  De slechtziende die de blinden leidt.   En hoe weet hij wie een jongedame is en wie een oudere vrouw?  Van het  timbre van iemands stem kun je veel afleiden en dat leren de geblinddoekte  gasten aan tafel heel snel.

Zonder iets te zien weet iedereen na tien minuten al wie de disgenoten zijn.   Helemaal rechts zitten jongeren die hier in het kader van hun opleiding  verpleegkunde naartoe geleid zijn door de lerares, een jonge, vrolijke vrouw die  het altijd goed voor heeft.  Links aan de tafel zitten Jacques en Ria.   In het midden moeten ook nog een paar mensen zitten, maar die zijn stil, dus in  de wereld van de blinden bestaan zij voorlopig niet.

Ria is een vrouw van rond de veertig met een warme stem en een lieve lach.   Jacques is een professor van middelbare leeftijd die de hele tijd vragen stelt  en duidelijk geniet van het spektakel.  “Hoe langer hoe meer gebeurt de  communicatie zonder dat we elkaar zien, via de telefoon of het internet.   Dus wordt het steeds belangrijker iemand te kunnen inschatten zonder het  visuele.  Daarom wilde ik erg graag meedoen aan dit initiatief en de  ervaring kan ook voor iets tellen natuurlijk.”

“Ik breng u nu uw voorgerecht, mevrouw.”  De ober tikt op onze schouder.   “Gaat u even achteruit.”  Dat het vis is, ruiken we al snel, maar waar die  vis ligt, is een moeilijker te beantwoorden vraag.  “Eerst moet je met je  handen over de tafel glijden en voelen waar je bord staat en hoe groot het is”,  instrueert Marie-Jeanne Nachtergaele van de Brailleliga.  “Dan schraap je  langzaam met je vork over het bord om te voelen waar het eten ligt.  Dan is  het de kunst om je eten te prikken en effectief in je mond te steken.”

Bij de eerste hap is het al mis.  Vork tegen de tanden en niets in de mond.   Gelukkig hebben ook de andere mensen aan tafel kennelijk moeite met de  hand-mondcoördinatie.  De ene keer gaat Jacques’ vork wild tekeer over het  bord en het volgende moment hoor je hem duidelijk met veel moeite een veel te  groot stuk vis naar binnen slurpen.  “Wat ben ik blij dat er nu geen  zienden aan tafel zitten”, verzucht hij.

Ook de studenten verpleegkunde hebben duidelijk lol in het morsen.  “De  helft ligt al naast je bord”, lacht Nachtergaele naar een meisje met een hoge  stem die luidruchtig worstelt met de zalm.  “Hmm, lwekkwer”, smakt ze,  “jammer dat ik niet weet wat het is.”

Blinden en slechtzienden staan erom bekend een buitengewoon verfijnd reuk- en  smaakorgaan te hebben, maar de gasten zijn lang nog geen volleerde blinden.   Als na het voorgerecht gevraagd wordt wat er allemaal op het bord lag, weten  weinigen iets meer te vertellen dan dat het vis was.  We houden ons hart  vast voor het hoofdgerecht.  Ze kunnen ons doen eten wat ze willen.

Gelukkig staat de Vier Tafels in Gent bekend om zijn heerlijke keuken.   Minder relevant voor de gasten op dit moment is echter dat het restaurant ook  faam heeft om zijn mooie presentatie.  Of toch?  Voor blinden is  presentatie in die zin belangrijk dat ze moeten weten waar alles juist ligt.   “Het vlees op drie uur, de rijst op zes en de groenten van zes tot twaalf”, legt  Nachtergaele uit.  En het glas wijn staat rechts bovenaan het bord.   “Zet het altijd op die plaats terug”, raadt Van den Broeck aan, “want anders  stoot je het om.”

Het eten lukt nu al iets beter, hoewel we de schade uiteindelijk pas achteraf  zullen kunnen opmeten.  Nu al bespreekt de hele tafel vol lof zijn eigen  capaciteiten als blinde.  “Ik krijg het onder de knie”, zegt Jacques.   “Ik denk dat mijn bord leeg is”, geeft Ria met enige trots aan.  Het  uitgelezen moment voor een toost, maar hoe ver gevorderd de gasten ook al zijn,  klinken met de glazen willen ze de restauranthouder toch besparen.

Als de blinddoeken eindelijk afgaan, ziet de tafel er lang niet zo smakelijk uit  als we ons tijdens het eten hadden voorgesteld.  En het eten waarvan we  dachten dat het op was, ligt blijkbaar gewoon op de rand van het bord.   “Het is even wennen”, lacht Van den Broeck, de ervaringsdeskundige onder ons,  “maar als je het lang genoeg doet, word je een echte pro.”

Tina DE GENDT

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
  2. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
  3. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
  4. Blinden belevingsdiner: ‘Ik zie het allemaal niet meer zitten’04-10-2017 09:10:28
  5. ‘Het gaat om een grotere bewustwording van toegankelijkheid’02-10-2017 08:10:55
  6. Hartje Breda: Dineren in het donker18-06-2017 02:06:40
  7. Nog geen bord gevallen bij Zwart18-11-2016 10:11:59
  8. Hechtel-Eksel – Tweede editie ‘Dineren in het donker’06-12-2015 09:12:58
  9. Ctaste: Dineren in het donker16-07-2015 09:07:16
  10. Ctaste wint publieksaward23-05-2015 06:05:03
  11. In gesprek met Ctaste18-04-2015 08:04:38
  12. Ctaste in Antwerpen (België): Dineren in het duister10-03-2015 05:03:22
  13. Ctaste: “Een restaurant, stadsrondleidingen en arbeidsbemiddeling”26-02-2015 09:02:25
  14. Donker dineren tijdens Internationale Dag van de Gehandicapten10-12-2014 10:12:51
  15. Hechtel-Eksel – Eten in het donker05-12-2014 10:12:13
  16. Honderd mensen dineren in duisternis04-12-2014 09:12:59
  17. Video: Remco de Vaan gaat eten in het donker (rondjeNL TV73)29-07-2013 11:07:48
  18. Ctaste viert jubileum en Start Foundation schenkt rente terug27-11-2012 05:11:45
  19. Blind dineren bij Het Schild groot succes29-09-2012 04:09:47
  20. Dineren in volstrekte duisternis11-07-2012 03:07:23
  21. CTaste: je vingers aflikken in het pikkedonker31-03-2012 05:03:26
  22. Video: Lunchen in het donker21-03-2012 12:03:17
  23. Eten in het donker erg gewild03-12-2011 07:12:38
  24. Het donker en de anonimiteit maken balorig07-06-2011 04:06:04
  25. Barcelona heeft het eerste “blinden” restaurant van Spanje05-06-2011 01:06:11
  26. Dineren in het donker zorgt voor intieme conversatie05-06-2011 01:06:56
  27. Happen in het duister05-06-2011 01:06:16
  28. Eten in ’t donker05-06-2011 01:06:57
  29. Dineren in het donker – Ctaste (Amsterdam)05-06-2011 01:06:50
  30. Dineren in de duisternis05-06-2011 01:06:50
  31. Twaalf blinden hebben kelnerdiploma op zak05-06-2011 01:06:51
  32. In het donker05-06-2011 12:06:42
  33. Diner in het duister05-06-2011 12:06:43
  34. Fazant centraal, witloof op twee05-06-2011 12:06:03
  35. Aan tafel in het pikkedonker05-06-2011 12:06:16
  36. Niet zien en niet gezien worden05-06-2011 12:06:52
  37. Genieten in het donker05-06-2011 12:06:55
  38. Een culinaire ervaring in het pikdonker05-06-2011 12:06:21
  39. Parijs: Eten in het donker05-06-2011 12:06:42
  40. Geen bal gehakt te zien05-06-2011 11:06:25
  41. Eten in het donker05-06-2011 10:06:36
  42. Blind dates in een pikdonkere bar05-06-2011 10:06:43
  43. Tafelen op de tast05-06-2011 10:06:34
  44. Blinden openen donker restaurant voor zienden05-06-2011 10:06:10
  45. Restaurant voor ziende blinden05-06-2011 10:06:03

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2011 – 12:48