Dineren in het donker – Ctaste (Amsterdam)

Bron: Algemeen Dagblad
15 maart 2008

Zelf noemen de mensen van Ctaste hun zaak een ‘themarestaurant’: het gaat om de  ervaring.  Dat merk je al bij ontvangst in de normaal verlichte serre.

Jassen, tassen, telefoons en ipods gaan in een kluis, zodat je in het donker  niet stiekem een lichtje kunt maken.  Gasten kiezen uit vier menu’s: vis,  vlees, vegetarisch of het verrassingsmenu.  In feite is alles een  verrassing, want je krijgt niet te horen wat je gaat eten.  Het is  onderdeel van de ervaring: proef en kijk bij het weggaan of je het bij het  rechte eind had.

Licht nerveus arriveren wij stipt op tijd bij het restaurant.  Giechelig,  zoals iedereen.  De jongen die ons de drankjes brengt, stelt ons gerust:  “De obers zijn visueel gehandicapt, zij kennen het restaurant als hun broekzak  en vertellen aan tafel precies wat er gaat gebeuren.  Kijk, dat is Daan,  hij is straks jullie ober.”

We zien een kleine man met helblauwe, bijna blinde ogen.  Hij draagt een  wit overhemd en glimlacht vriendelijk.  De ene dame wil aan haar kopje thee  beginnen, maar er zit geen theezakje in.  “O sorry,” zegt de – goedziende – ober.  “Laatst vergat ik het zakje ook, maar toen zat de gast al in het  restaurant.  De thee was heerlijk, zei hij later.”

“We gaan in polonaise het restaurant binnen,” zegt Daan, de hand van een dame  pakkend en deze op zijn schouder leggend.  De andere dame kleeft aan.

Gedrieën sjokken we – alsof je het spookhuis binnentreedt – door zware gordijnen  een stikdonkere gang binnen.  Tot onze opluchting kunnen we vrij snel aan  tafel.  In de verte horen we een tafel jonge mensen lachen en praten.   Geruststellend.  We voelen elkaar, de tafel, de stoel, het bestek en een  servet, waarvan Daan aanraadt het op schoot te leggen – je weet maar nooit wat  er om gaat.  Heel even vliegt een golf van paniek door ons heen.  Zo  voelt dus claustrofobie.  Maar daar is Daan met de mededeling dat bij  calamiteiten de verlichting aan gaat en de nooduitgang onmiddellijk zichtbaar  zal zijn.  Hij verdwijnt en wij luisteren stil.  Muziek! Nooit eerder  waren we blij met muziek in een restaurant.  Leuke, opgewekte, jazzy  muziek.  “Hoe zit jij erbij,” vraagt de ene dame.  Blijkt dat we  allebei ingezakt, met het hoofd in de handen over tafel heen hangen.

“Goedenavond, hier is Daan met de voorgerechten!” Met een lichte aanraking van  de ober, krijgen we onze borden voorgezet.  “Vegetarisch voor u, en de  verrassing aan deze kant,” “Hoe weet ie dat nou?” fluistert de ene dame als Daan  is weg geschuifeld.  Tja, en hoe neem je dan de eerste hap?  Tastend  kunnen wij u melden.  Geen haar op ons hoofd die er aan denkt om de vork te  pakken.  We voelen op ons bord, tasten, pakken en proeven.  Het is  slap en koud.  Vis?  Vlees?  Ja, het is carpaccio! De  fijngesneden groentes met vinaigrette eten wat onhandig, maar de rest gaat best.   Wel lekker eigenlijk.

Eten met je handen.  De vegetarische dame pruilt.  Kan het niet  thuisbrengen.  Glad, slap, dun gesneden groente.  Smaakt gronderig.

Schorseneren?  Inmiddels is het tafeltje naast ons bezet.  Een man en  een vrouw die ruzie maken.  Even later horen we ze zoenen.  Gelukkig  maar.  Beter dan dat ze gaan gooien.  We wachten weer.  Gek, hoe  je in het donker zoekt naar aanknopingspunten.

Daar is Daan met het hoofdgerecht: de ene dame voelt ineens dat er aan het  vegetarische bord ribbeltjes zitten.  Handig.  Met warm eten wordt het  tasten spannender, maar nog steeds laten we het bestek liggen.  We voelen  warm en zacht en proeven zoet: kastanjepuree?  We voelen draderig vlees en  proeven een dun gesneden varkenslapje.  En deze brokjes dan, dat lijkt wel  vis! Vis met vlees?  We grijpen nu moeiteloos in elkaar bord, om ervaringen  te delen en uit te wisselen.

Pas bij het toetje – overduidelijk chocolademousse, frambozen en groene appel –  gebruiken we onze lepel, omdat het anders wel erg kledderig wordt.

Maar het blijft behelpen als je vier keer achter elkaar een lege lepel in je  mond steekt.  Niet veel later knipperen we tegen het licht en horen we  allemaal wat we niet geproefd hebben: carpaccio van zalm en rund, plakjes biet,  pangafilet, haas van wildzwijn, atjar van venkel en puree van zoete aardappel.   De dames ontmaskerd.

Ctaste
Amsteldijk 55
Amsterdam
tel: 06 22 33 53 66
Wij aten voor 86 euro.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
  2. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
  3. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
  4. Blinden belevingsdiner: ‘Ik zie het allemaal niet meer zitten’04-10-2017 09:10:28
  5. ‘Het gaat om een grotere bewustwording van toegankelijkheid’02-10-2017 08:10:55
  6. Hartje Breda: Dineren in het donker18-06-2017 02:06:40
  7. Nog geen bord gevallen bij Zwart18-11-2016 10:11:59
  8. Hechtel-Eksel – Tweede editie ‘Dineren in het donker’06-12-2015 09:12:58
  9. Ctaste: Dineren in het donker16-07-2015 09:07:16
  10. Ctaste wint publieksaward23-05-2015 06:05:03
  11. In gesprek met Ctaste18-04-2015 08:04:38
  12. Ctaste in Antwerpen (België): Dineren in het duister10-03-2015 05:03:22
  13. Ctaste: “Een restaurant, stadsrondleidingen en arbeidsbemiddeling”26-02-2015 09:02:25
  14. Donker dineren tijdens Internationale Dag van de Gehandicapten10-12-2014 10:12:51
  15. Hechtel-Eksel – Eten in het donker05-12-2014 10:12:13
  16. Honderd mensen dineren in duisternis04-12-2014 09:12:59
  17. Video: Remco de Vaan gaat eten in het donker (rondjeNL TV73)29-07-2013 11:07:48
  18. Ctaste viert jubileum en Start Foundation schenkt rente terug27-11-2012 05:11:45
  19. Blind dineren bij Het Schild groot succes29-09-2012 04:09:47
  20. Dineren in volstrekte duisternis11-07-2012 03:07:23
  21. CTaste: je vingers aflikken in het pikkedonker31-03-2012 05:03:26
  22. Video: Lunchen in het donker21-03-2012 12:03:17
  23. Eten in het donker erg gewild03-12-2011 07:12:38
  24. Het donker en de anonimiteit maken balorig07-06-2011 04:06:04
  25. Barcelona heeft het eerste “blinden” restaurant van Spanje05-06-2011 01:06:11
  26. Dineren in het donker zorgt voor intieme conversatie05-06-2011 01:06:56
  27. Happen in het duister05-06-2011 01:06:16
  28. Eten in ’t donker05-06-2011 01:06:57
  29. Dineren in het donker – Ctaste (Amsterdam)05-06-2011 01:06:50
  30. Dineren in de duisternis05-06-2011 01:06:50
  31. Twaalf blinden hebben kelnerdiploma op zak05-06-2011 01:06:51
  32. In het donker05-06-2011 12:06:42
  33. Diner in het duister05-06-2011 12:06:43
  34. Fazant centraal, witloof op twee05-06-2011 12:06:03
  35. Aan tafel in het pikkedonker05-06-2011 12:06:16
  36. Niet zien en niet gezien worden05-06-2011 12:06:52
  37. Genieten in het donker05-06-2011 12:06:55
  38. Een culinaire ervaring in het pikdonker05-06-2011 12:06:21
  39. Parijs: Eten in het donker05-06-2011 12:06:42
  40. Geen bal gehakt te zien05-06-2011 11:06:25
  41. Eten in het donker05-06-2011 10:06:36
  42. Blind dates in een pikdonkere bar05-06-2011 10:06:43
  43. Tafelen op de tast05-06-2011 10:06:34
  44. Blinden openen donker restaurant voor zienden05-06-2011 10:06:10
  45. Restaurant voor ziende blinden05-06-2011 10:06:03

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2011 – 13:08