CTaste: je vingers aflikken in het pikkedonker

Bron: http://www.dichtbij.nl/
30 maart 2012

AMSTERDAM

Eten in het donker: hoe apart is dát? In Nederland is er maar één restaurant waar je dit kunt ervaren. Wél zijn er in vele andere wereldsteden ook mogelijkheden dit te doen, zoals in Berlijn, London en Parijs. Het bijzondere aan dit concept is dat het niet alleen maar voor ‘de leuk’ is maar er ook een boodschap achter verborgen zit. Door zonder zicht te eten kun je voor één keer in je leven meemaken hoe het is om blind te zijn. Daarbij word je begeleid door mensen die écht blind of slechtziend zijn. In dit restaurant zijn zíj dus de experts en moet je je helemaal overgeven. Wat een uitdaging!

Enigszins nerveus melden mijn tafelgenoot en ik ons dan ook aan de Amsteldijk 55, waar CTaste gevestigd is. Na een hartelijk welkom beginnen we met een aperitiefje in de serre, met prachtige leren banken in wit/paars – ik zou er zó een thuis willen hebben. Dan komt iemand van de bar uitleggen wat ons zo meteen zal staan te wachten. Ook wil hij weten of we alles lusten. En zijn er allergieën? Ons diner zal namelijk bestaan uit drie verrassingsgerechten. In plaats van dat de obers óns zullen vertellen wat we eten, mogen wíj dat doen, na afloop. Het wordt dus een kunst om goed te proeven wat ons letterlijk voorgeschoteld wordt.

In polonaise naar onze tafel

Dan gaan we de grote eetzaal in, waar plek is voor ongeveer vijftig mensen – wordt ons verteld, want zien zullen we dat natuurlijk niet. We leggen onze handen op de schouders van de ober, die ons in polonaise naar onze tafel begeleid. Giechelend gaan we het zware gordijn door maar binnen verstilt mijn glimlach al snel. Oef, wat is het donker! Dit is wel even heel wat anders dan een verduisterde slaapkamer, waar je hier en daar toch wel wat glimpjes licht kunt zien of zich schaduwen aftekenen op de muur. Dit is pikdonker: we zien letterlijk geen hand voor ogen. Even overvalt mij een beklemmend, claustrofobisch gevoel, maar als we op onze plaatsen zitten – fijn naast elkaar, zodat we lekker wat houvast hebben in deze onbekende wereld – zakt dat al snel. Ik leun achterover en luister naar het zachte gekeuvel om mij heen. Geen idee heb ik, hoeveel mensen er zijn, waar ze zitten en hoe ze eruit zien. Bizar!

Met de vingers eten

Werner, onze tafelheer, die zich als een vis in het water door al het zwart beweegt, komt ons een amuse brengen. Daarbij legt hij uit dat mócht er iets naars of gevaarlijks gebeuren in het restaurant, er natuurlijk meteen (gedempte) lampen aangaan. Een veilig idee. En als we hem nodig hebben, is een simpel ‘Werner!’ of ‘Ober!’ genoeg: dan weet hij ons zo te vinden. De amuse, een ‘crèmeachtig iets’ smaakt heerlijk. Net zoals het voorgerecht dat even later volgt. De wijn wordt in lage glazen tegen onze borden aan gezet, opdat we ze makkelijk kunnen vinden. Onze pogingen om met bestek te eten geven we al snel op. We eten gewoon met onze vingers: toch niemand die het ziet. We herkennen een zalige vis, met van alles en nog wat erbij. Niet alles kunnen we plaatsen, maar het is verrukkelijk! Zo in het donker smaakt het nog extra lekker.

Gesprekken die de diepte ingaan

Ik begin me steeds fijner te voelen in deze donkere ruimte. Nu zo’n belang zintuig, mijn zicht, is uitgeschakeld, is het net alsof alle andere zintuigen veel alerter zijn. Ik proef meer, ik hoor meer, ik voel meer. Ik ben extra waakzaam maar ook, vreemd eigenlijk, extra rustig. De gesprekken met mijn tafelgenoot gaan snel de diepte in. We laten elkaar rustig uitpraten; we zien immers niet aan de lichaamstaal of de ander al bijna uitgesproken is. Heel prettig.

Dan worden we opgeschikt door een andere ober die plots naast ons staat, Jeroen. Hij brengt ons het hoofdgerecht, weer net zo verrassend. We herkennen twee soorten mals vlees, en verschillende groenten. Sommige dingen kunnen absoluut niet plaatsen, terwijl we wéten dat we de smaak goed kennen. Als ik even naar het toilet moet, word ik keurig begeleid door ober Jeroen, die mij daarna weer vliegensvlug naar mijn juiste plek begeleid.

Na nog een dessert van verschillende lekkernijen, en geurige koffie met een likeurtje, waarbij we nog een tijd lekker ontspannen naar achteren leunen, gaan we terug naar de serre. Onwennig knipperen we met onze ogen. Gek, al dat licht! Daar nemen we de gerechten door met de bediening. Als dit een examen zou zijn, zouden wij grandioos zakken. Dat de amuse rode biet met room was, dat had ik nooit kunnen denken. De schreifilet, winterkabeljauw, dat vermoedden we al, maar slecht een paar van de bijgerechten – peultjes, rucola, courgette, cherry tomaatjes, balsamicodressing en nog veel meer – wisten wij eruit te halen.

Nog minder bakken we van het hoofdgerecht, dat uit kangaroebiefstuk bestond (maar hallo, wie komt daar nu ook op?), eendenborstfilet, polenta, risotto met Parmezaanse kaas en saffraan, haricot verta, wortel, pastinaak, paksoi en rode portsaus. Tja, met zo’n verrassende, uitgebreide keuken wordt het er niet makkelijker op…

De tweede amuse: witte chocolademousse met basilicum, hadden we ook al niet herkend. Net als we de desserts – onder meer bosbessen cheesecake, citroen kwarttaart, gegratineerde ananas met knettersuiker – niet zomaar konden herkennen. Alle gerechten wisselen overigens iedere maand, dus mocht u, lezer, óók willen komen, zult u absoluut weer voor andere verrassingen komen te staan!

Unieke belevenis

Naast diners – 3, 4 of 5 gangen – is het ook mogelijk een high tea te doen, een chocoladefondue, een wijn- of bierproeverij (leuk om te testen of je nu écht je favoriete biermerk herkent!) en nog veel meer. En voor bedrijven worden er zelfs workshops gegeven: blind vertrouwen. Na deze uniek ervaring stappen we voldaan de Amsterdamse nacht in, die alles behalve donker lijkt, met alle lantaarnpalen en auto’s. Veel complimenten voor de blinde obers én de oprichters van CTaste, want dit is een unieke belevenis die grote indruk maakt.

CTaste Amsteldijk 55
1074 HX Amsterdam
Tel: 020-6752831
info@ctaste.nl
http://www.ctaste.nl

Eigenaren: Sandra Bally en Bas de Ruiter
Geopend: Woensdag t/m zaterdag vanaf 16.30 uur, zondags vanaf 11.00 uur.

Lydia VAN DER WEIDE

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
  2. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
  3. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
  4. Blinden belevingsdiner: ‘Ik zie het allemaal niet meer zitten’04-10-2017 09:10:28
  5. ‘Het gaat om een grotere bewustwording van toegankelijkheid’02-10-2017 08:10:55
  6. Hartje Breda: Dineren in het donker18-06-2017 02:06:40
  7. Nog geen bord gevallen bij Zwart18-11-2016 10:11:59
  8. Hechtel-Eksel – Tweede editie ‘Dineren in het donker’06-12-2015 09:12:58
  9. Ctaste: Dineren in het donker16-07-2015 09:07:16
  10. Ctaste wint publieksaward23-05-2015 06:05:03
  11. In gesprek met Ctaste18-04-2015 08:04:38
  12. Ctaste in Antwerpen (België): Dineren in het duister10-03-2015 05:03:22
  13. Ctaste: “Een restaurant, stadsrondleidingen en arbeidsbemiddeling”26-02-2015 09:02:25
  14. Donker dineren tijdens Internationale Dag van de Gehandicapten10-12-2014 10:12:51
  15. Hechtel-Eksel – Eten in het donker05-12-2014 10:12:13
  16. Honderd mensen dineren in duisternis04-12-2014 09:12:59
  17. Video: Remco de Vaan gaat eten in het donker (rondjeNL TV73)29-07-2013 11:07:48
  18. Ctaste viert jubileum en Start Foundation schenkt rente terug27-11-2012 05:11:45
  19. Blind dineren bij Het Schild groot succes29-09-2012 04:09:47
  20. Dineren in volstrekte duisternis11-07-2012 03:07:23
  21. CTaste: je vingers aflikken in het pikkedonker31-03-2012 05:03:26
  22. Video: Lunchen in het donker21-03-2012 12:03:17
  23. Eten in het donker erg gewild03-12-2011 07:12:38
  24. Het donker en de anonimiteit maken balorig07-06-2011 04:06:04
  25. Barcelona heeft het eerste “blinden” restaurant van Spanje05-06-2011 01:06:11
  26. Dineren in het donker zorgt voor intieme conversatie05-06-2011 01:06:56
  27. Happen in het duister05-06-2011 01:06:16
  28. Eten in ’t donker05-06-2011 01:06:57
  29. Dineren in het donker – Ctaste (Amsterdam)05-06-2011 01:06:50
  30. Dineren in de duisternis05-06-2011 01:06:50
  31. Twaalf blinden hebben kelnerdiploma op zak05-06-2011 01:06:51
  32. In het donker05-06-2011 12:06:42
  33. Diner in het duister05-06-2011 12:06:43
  34. Fazant centraal, witloof op twee05-06-2011 12:06:03
  35. Aan tafel in het pikkedonker05-06-2011 12:06:16
  36. Niet zien en niet gezien worden05-06-2011 12:06:52
  37. Genieten in het donker05-06-2011 12:06:55
  38. Een culinaire ervaring in het pikdonker05-06-2011 12:06:21
  39. Parijs: Eten in het donker05-06-2011 12:06:42
  40. Geen bal gehakt te zien05-06-2011 11:06:25
  41. Eten in het donker05-06-2011 10:06:36
  42. Blind dates in een pikdonkere bar05-06-2011 10:06:43
  43. Tafelen op de tast05-06-2011 10:06:34
  44. Blinden openen donker restaurant voor zienden05-06-2011 10:06:10
  45. Restaurant voor ziende blinden05-06-2011 10:06:03

Laatst bijgewerkt op 3 februari 2018 – 05:08