Kijken met gehoor en op gevoel

Nieuwe blog van Marjolein over haar leven in het donker

Pas hoorde ik het woord tandempiloot. Misschien is het een heel bekend woord, maar ik kende het niet en de autocorrectie ook niet. Zelf noem ik dit een bestuurder van een tandem. Tandempiloot vind ik veel leuker. Het klinkt ook veel avontuurlijker en mijn man is dus al jaren mijn tandempiloot. Dat heeft wel iets spannends en we hebben samen al veel mooie reizen gemaakt.

Terwijl ik dit typ denk ik aan mijn koorgenootje. We hadden net opgetreden met ons koor toen we in gesprek raakten over de tandem. Ze vroeg of ik het leuk zou vinden om een keer samen met haar op de tandem te fietsen. Dit vond ik een heel leuk idee. Ze vroeg heel serieus: Ga jij dan voorop de tandem of ik? Ik schoot in de lach en reageerde: Dat hangt ervan af. Wil je een spannende of veilige rit? We keken elkaar aan en zagen het voor ons. We kregen de slappe lach en konden niet meer stoppen met lachen. Er begon een band te spelen en het publiek werd stil. Het kostte ons de grootste moeite om onze lach in te houden en dat lukte ook niet helemaal. Tot iemand boos vroeg of we stil wilden zijn. Mijn koorgenootje legde me later uit dat ze ook wel eens een tandem had gezien waarbij de bestuurder achterop zat omdat je daar kan sturen. Bij mijn tandem zit het stuur dat het doet voorop en is het dus het veiligst als de bestuurder, de tandempiloot dus, voorop zit.

Over piloten gesproken. Bij Wie is de mol was een opdracht met zweefvliegtuigen. Charlotte en Rocky gingen allebei in een zweefvliegtuig die bestuurd werd door een piloot. Of misschien noem je dit bij zweefvliegen wel weer anders. Tijdens de opdracht werden er met de zweefvliegtuigen allemaal stunts gedaan. Zo werden er loopings gemaakt en vielen de zweefvliegtuigen een stuk naar beneden. Ondertussen moesten Charlotte en Rocky blijven communiceren met hun medekandidaten en meehelpen met de opdracht. De audiodescriptie was zo goed dat ik de stunts voor me zag en met kriebels in mijn buik en misselijk op de bank zat. Ik deed mijn handen voor mijn ogen. Toen ik dat deed dacht ik aan het advies dat mijn zoon me een keer had gegeven. We zaten samen in de bios en keken naar een spannende en bloederige film. Althans ik vond het spannend. Mijn zoon niet. Ook toen was de audiodescriptie zo goed dat ik het voor me zag en mijn handen voor mijn prothese ogen deed. Na de film zei mijn zoon: Het heeft echt geen zin als je je handen voor je ogen doet. Je ziet toch al niks. Als je de film te spannend vindt is het handiger om je oortjes uit te doen. Dan hoor je de audiodescriptie niet meer. Dat werkt in jouw geval beter als je niet durft te kijken. Een goed advies van hem.

Ik was heel blij dat Wie is de mol ook dit seizoen audiodescriptie had en ik samen met mijn gezin kon kijken. Dat de kandidaten op een verlaten terrein zelf een vrachtwagen mochten besturen en bordjes om mochten rijden vonden mijn dochter en ik de leukste opdracht. Dit leek ons ook wel wat om te doen.

Ook super fijn dat dit jaar The Passion op NPO Radio 2 weer werd voorzien van audiodescriptie door Wouter van der Goes en zijn team. Super leuk dat ik weer bij Wout2day mocht vertellen over The Passion met audiodescriptie. Wouter zei dat ons gesprek ook al een mooie jaarlijkse traditie aan het worden is. Ik sluit me graag bij zijn woorden aan. Een paar dagen later zat ik samen met mijn gezin op onze nieuwe tweedehands hoekbank naar The Passion te kijken. Tv aan en NPO Radio 2 via mijn AirPods. Het was prachtig en indrukwekkend. Ik zat er helemaal in en zag alles voor me. Onbeschrijfelijk mooi dat Wouter ook dit jaar mijn ogen en de ogen van andere blinde en slechtziende mensen wilde zijn en dat ik samen met mijn man, onze zoon en dochter naar The Passion kan kijken.

Het is zo waardevol om te weten wat er te zien is. Mijn dochter had een streetdance optreden. Thuis had ze in haar eentje al een beetje de dans voorgedaan. Zodat ik aan haar kon voelen en er een beetje een beeld bij had wat ze ging doen. Er traden veel meer groepen op en er was veel publiek. Het was voor de Corona crisis en lijkt al weer heel lang geleden. Het was zo druk dat we als familie niet bij elkaar konden zitten en allemaal apart een plaatsje moesten zoeken. Nadat mijn man voor mij een plek had gevonden ging hij zelf op zoek naar een plek. Het werd drukker en drukker en ik besefte me dat er nu niemand was die mij kon vertellen wat er ging gebeuren en hoe mijn dochter het deed. Ik hield me groot en vocht tegen mijn tranen. Dit lukte aardig tot ik iemand ergens achter me hoorde zeggen: Wat zielig voor die mevrouw. Ze is blind en ziet straks helemaal niets van de voorstelling. Toen brak ik en kwamen de tranen. Deze woorden kwamen zo hard bij me binnen en waren zo confronterend. Snel probeerde ik mijn tranen weg te vegen. Een mevrouw naast me vroeg of ze me kon helpen en of ik het fijn vond als ze ging proberen om voor mij de voorstelling te beschrijven. Dit vond ik zo fijn en zo lief van haar. Ik vertelde haar hoe mijn dochter eruit zag. De voorstelling begon en ze vertelde wat zij zag. Ik zag het voor me. Ze zag mijn dochter en zei: Wat een prachtig meisje. Ze omschreef de dans van mijn dochter en haar groep zo goed mogelijk. Een uitdaging want ze dansten heel snel. Dit was voor mij zo waardevol en ook al had de mevrouw van te voren gezegd dat ze geen ervaring had in het omschrijven van wat ze ziet deed ze het geweldig. Haar zoon sloot de voorstelling af. Hij speelde saxofoon. Dit kon ik horen. Ik complimenteerde haar met het prachtige saxofoonspel van haar zoon. We lachten naar elkaar en waren allebei super trotse moeders en ik voelde me heel gelukkig midden in de drukte.

Dat Harvey en Igor heel goede geleidehonden zijn is bekend. Mario heeft geen opleiding gevolgd en geen officiële functie. Hij is ook slim en een goede hulp. Igor was aan het drinken uit een lege waterbak. Ik wilde even snel mijn broodje opeten en daarna de waterbak vullen. Mario dacht hier anders over. Hij ging voor me staan en blafte een keer tegen mij. Een heel beschaafd blafje. Ik vroeg wat er was. Mario liep voor me uit naar de keuken en wees me Igor en de lege bak aan. Nadat ik de bak had gevuld en Igor aan het drinken was liep Mario weg en plofte tevreden naast Harvey op zijn kussen. Dit had hij maar mooi gefikst als grote broer.

Een andere keer riep ik Igor bij me. Meestal komt hij dan wel. Deze keer niet. De tuindeuren stonden open en ik verdacht Igor er van dat hij iets ondeugends aan het doen was. Ik vroeg Mario of hij Igor wilde zoeken. Mario rende naar buiten. Ik hoorde hem boos blaffen Zo van: Je moet wel luisteren als vrouwtje je roept. Igor wist in ieder geval niet hoe snel hij zich moest melden bij mij. Ik bedankte Mario voor zijn hulp. Ik voelde aan Igor. Zijn poten en snuit zaten onder het zand.

Weer een andere keer vroeg ik me af waar Harvey was. Omdat ik onze pensionado niet wilde storen wilde ik hem niet roepen. Ik vroeg Mario of hij wist waar Harvey was. Mario liep de kamer rond om vervolgens ergens stil te gaan staan. Hij blafte zachtjes. Toen ik bij hem was voelde ik voorzichtig voor Mario op de grond. Daar lag Harvey heerlijk te slapen. Ik gaf Mario een dikke knuffel en zei tegen hem dat hij onze super knappe bonus hulphond is.
Wat ook heel fijn is is dat ik nu zelfstandig kan stemmen. Toen ik nog slechtziend was heb ik een keer geprobeerd zelfstandig te stemmen. Met een loep. Ik kroop zowat in het stembiljet. Ik deed heel erg mijn best. Ondanks de loep bleven voor mij de letters te klein en het stembiljet te onoverzichtelijk en moest ik toch weer mijn man vragen om voor mij te stemmen.

Een tijdje geleden hoorde ik over een stemmal voor blinden en slechtzienden. Ik wist niet zo goed wat ik me hierbij moest voorstellen. Ik vond het wel interessant. Al bedacht ik me ook dat mijn man altijd voor mij stemt en dat dat al jaren goed gaat.
Sinds die mislukte poging met mijn loep in het stemhokje had ik me erbij neergelegd dat ik nooit zelfstandig zou kunnen stemmen. Helemaal nadat ik blind was geworden.

Nadat ik hoorde dat mijn gemeente een stemmal had aangeschaft, besloot ik me te verdiepen in hoe deze werkt. Met de sound box en koptelefoon kan je de kandidatenlijst beluisteren. Door middel van braille en grote cijfers op de stem mal kan je de partijen op het stembiljet vinden en je kan voelen waar de kandidaat van je keuze staat.

Dit wilde ik wel proberen. Ik ging voor mezelf en voor mijn schoonouders stemmen. Op weg naar het stembureau was ik zenuwachtig en hoopte dat het me echt ging lukken. Op het stembureau werd ik goed begeleid. De stemmal werd voor me neergelegd en ik kon beginnen. Eerst luisterde ik naar de informatie op de Sound box. Daarna was het tijd om de stemmal te gebruiken. Een beetje onwennig bevoelde ik de stemmal. Al snel lukte het me om het rondje van mijn keuze te vinden en rood te kleuren. Mijn geleidehond Igor keek heel discreet een andere kant op. Zijn vrouwtje heeft tenslotte stemgeheim. Ik stemde ook voor mijn schoonouders. Zo bijzonder dat ik altijd iemand anders moest vragen om voor mij te stemmen en dat ik nu voor hen kon stemmen. Het ging me steeds makkelijker af. In Mijn woonplaats werd ook een referendum over het afvalbeleid gehouden. Hier was ook een stemmal voor. Ook dit ging me goed af. De stembiljetten in de stembus doen was ook een uitdaging. Uiteindelijk vond ik de gleuf.

Blij liepen Igor en ik naar huis. Eenmaal op de bank kwam het besef dat ik echt zelfstandig gestemd heb. Voor het eerst in mijn leven. Toen ik met mijn loep in het stemhokje stond en het niet lukte, had ik dit nooit kunnen bedenken. Geweldig dat ik nu kan stemmen met gevoel.

Marjolein

Bron: Facebook APCG (Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten), 23 april 2021

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Dan Karaty reageert voor het eerst op oogaandoening: ‘Ik werd blind wakker’30-12-2021 06:12:14
 2. Wat je kunt leren van de blinde Mei Lan28-12-2021 11:12:30
 3. ‘Nu ik weet hoeveel Hein nog ziet, geeft dat rust.’28-12-2021 06:12:16
 4. Update over Lotte (21) die langzaam blind wordt: ‘We hebben al zoveel geld opgehaald’25-12-2021 06:12:27
 5. NL: Ervaringsdeskundigen geven lokale uitrol VN-verdrag Handicap een onvoldoende23-12-2021 05:12:31
 6. Zwangerschap en ouderschap met een visuele beperking: Ervaringen van vrouwen en hun partners22-12-2021 07:12:11
 7. Hoe houd je 1,5 meter afstand als je (bijna) niks ziet?21-12-2021 05:12:32
 8. Fleur (27) is slechtziend: ‘Ik ben even gelukkig als voor mijn diagnose’13-12-2021 06:12:51
 9. Een boeiend gesprek met Tom Van Peer (blind), stadsbeiaardier van Lokeren12-12-2021 07:12:26
 10. Mensen met een handicap worden onzichtbaar gemaakt, en dat besef ik nu pas10-12-2021 08:12:16
 11. Exclusief inclusie10-12-2021 08:12:11
 12. Gele bloemetjes10-12-2021 06:12:01
 13. ‘Gehandicapte’ is geen zelfstandig naamwoord03-12-2021 03:12:32
 14. Voorkom dat beperking steeds bewezen moet worden bij aanvraag hulpmiddelen03-12-2021 03:12:18
 15. Internationale Dag voor Mensen met Beperking: nog lang geen gelijkwaardigheid 03-12-2021 03:12:04
 16. Jaarlijkse evaluatierapport van het VN-Verdrag Handicap in Nederland03-12-2021 03:12:52
 17. Mensen met een handicap nog altijd langs de zijlijn03-12-2021 03:12:51
 18. Mensenrechtencollege: ‘Voorkom dat mensen hun beperking moeten blijven bewijzen voor hulpmiddelen’03-12-2021 03:12:20
 19. Herman – Naar aanleiding van de Internationale Dag van Personen met een Handicap03-12-2021 03:12:00
 20. Stilstaan bij de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking03-12-2021 03:12:44
 21. Lotte (21) heeft de ziekte van Stargardt en wordt blind: ‘Het medicijn komt misschien net te laat voor mij’03-12-2021 07:12:57
 22. Mooi, zoals bewoners veel meer zélf kunnen – Column: Bert van Leeuwen03-12-2021 07:12:50
 23. Ingrid van Kranen (1966-2021) bokste zichzelf door het leven02-12-2021 05:12:25
 24. Je door geen enkel obstakel laten tegenhouden: Interview met Robbert Charoe01-12-2021 01:12:41
 25. Radio-interview met Marjolein van den Broek27-11-2021 06:11:40
 26. Lotte (21) zal steeds minder zien door de ziekte van Stargardt26-11-2021 06:11:15
 27. Blind Vertrouwen Podcast – Allesdoener Ciham Fennich25-11-2021 06:11:33
 28. Oogvereniging – Verslag workshop Energiemanagement23-11-2021 06:11:08
 29. Blinde Monique uit Brugge wint Lion-Francoutprijs: “Ik mag, net als iedereen, mijn kansen grijpen”17-11-2021 06:11:06
 30. Hoe droom ik met mijn visuele beperking?13-11-2021 07:11:19
 31. Ingrid van Kranen (1966-2021), van discuswerper tot strijder voor inclusie13-11-2021 07:11:16
 32. NL: Positie mensen met een beperking op veel terreinen verslechterd12-11-2021 07:11:15
 33. Koninklijke Visio – Ervaringsdeskundige, buddy en ambassadeur Kim uit Sittard stelt zich voor12-11-2021 07:11:29
 34. In gesprek met visueel gehandicapte Suzanne Sterk10-11-2021 06:11:41
 35. Lotte (21) wordt langzaam blind: ‘het medicijn staat in de kast, maar ik mag het niet gebruiken’10-11-2021 06:11:54
 36. Inclusieve samenleving kwetsbaar bij crisis09-11-2021 05:11:43
 37. Belemmering: Obstakel of uitdaging?06-11-2021 07:11:40
 38. Ik was 24 jaar toen ik blind werd – A Life Experience – Santusha Karijodimedjo06-11-2021 07:11:13
 39. Visueel beperkt in tijden van corona: ‘De inclusieve samenleving wordt heel kwetsbaar bij een crisis’05-11-2021 06:11:41
 40. Activiste Noortje van Lith: ‘Uitsluiting? Met een handicap word je pas echt uitgesloten’02-11-2021 05:11:40
 41. Miranda stond aan het begin van haar volwassen leven toen ze volledig blind werd.29-10-2021 07:10:44
 42. Slechtziende Ruben: ‘Vrienden konden niet met mijn situatie omgaan’29-10-2021 11:10:39
 43. Linda wordt (waarschijnlijk) blind: ‘Ondanks alle onzekerheid wil ik aan mijn toekomst werken’25-10-2021 01:10:18
 44. Uitsluiting? Met een handicap word je pas echt uitgesloten23-10-2021 05:10:34
 45. Blinde discuswerpster en transgender Ingrid Gale van Kranen overleden: ‘Een sterke, sportieve en dappere vrouw’22-10-2021 03:10:38
 46. In memoriam: VN-ambassadeur Ingrid Gale van Kranen overleden21-10-2021 04:10:11
 47. Brugse blinde mama Monique krijgt Lion Francoutprijs: “Erkenning doet veel deugd”16-10-2021 11:10:44
 48. Dag van de Betrouwbare Informatie – Hoe denkt Vlaanderen over handicap?16-10-2021 11:10:05
 49. Video: Anja Daems zoekt haar weg met een witte stok. “Héél moeilijk!”16-10-2021 05:10:31
 50. Portretten – Als je de stad niet kunt zien15-10-2021 08:10:10
 51. Elisabeth Smelik uit Assen: ‘Drenthe verdient meer politici met een beperking of chronische ziekte’15-10-2021 04:10:20
 52. Slechtziende Annemiek wil nooit meer haar handicap verbergen: ‘Ik wilde niet opvallen’15-10-2021 04:10:11
 53. Marcel van der Bie, blind, over zijn missie15-10-2021 11:10:34
 54. VRT gaat voor schermgezicht met beperking tegen 202315-10-2021 06:10:58
 55. Leonie uit Apeldoorn was de hoofdpijn zat en liet zich onderzoeken: de conclusie was hard en had vervelende gevolgen14-10-2021 07:10:49
 56. Verloren zicht, hervonden visie: Van diep dal naar zakenvrouw14-10-2021 10:10:52
 57. Blinde Monique uit Brugge wint Lion-Francoutprijs14-10-2021 05:10:29
 58. Leven met slechtziend zijn: Zo doet Leonie dat14-10-2021 05:10:34
 59. Dappere moeder ontvangt de Lion-Francoutprijs 202109-10-2021 04:10:30
 60. Week van de Toegankelijkheid06-10-2021 05:10:25
 61. Sylvana (24) is bijna helemaal blind: ‘Ik viel en toen schoot mijn netvlies los’05-10-2021 07:10:40
 62. Maarten Thé wordt langzamerhand blind: “God laat door zwakheid zijn kracht zien”04-10-2021 11:10:27
 63. Stichting Anders helpt blindengeleidehond29-09-2021 03:09:08
 64. Takkenbeest24-09-2021 06:09:08
 65. Internationale dag van het Bardet Biedl Syndroom22-09-2021 05:09:11
 66. ‘Het probleem wordt erkend, maar er verandert te weinig’: William Boeva en lotgenoten over kwetsende opmerkingen17-09-2021 06:09:52
 67. Hoe een hesje uitkomst bracht voor slechtziende Nico Smits17-09-2021 06:09:02
 68. Ingrid Gale van Kranen: “Ik blijf VN-ambassadeur tot mijn laatste dag en tot mijn laatste adem!”16-09-2021 01:09:44
 69. Video’s: Martine vertelt in ‘Axel Gaat Binnen’ over ongeval dat haar blind maakte: “Ze hebben allebei m’n ogen moeten verwijderen”16-09-2021 05:09:09
 70. Podcast BOEM – EVEN VOORSTELLEN #4 – Jens Sakelšek14-09-2021 05:09:33
 71. ‘Mijn vrouw laat me maar wat aanmodderen en dat is heerlijk’08-09-2021 05:09:57
 72. “Oefenen met witte stok in de zoo”07-09-2021 05:09:45
 73. Joyce (met een oogmelanoom): “Situatie omgedraaid”29-08-2021 01:08:05
 74. Judith wordt langzaam blind: ‘De diagnose voelde als een doodvonnis’28-08-2021 05:08:18
 75. Een visuele beperking en autisme, hoe is dat?28-08-2021 06:08:46
 76. De marteling28-08-2021 05:08:54
 77. Oogvereniging wil belangen blinden beter zichtbaar maken28-08-2021 05:08:32
 78. BE: Minister Lalieux stelt lijvig federaal actieplan met 145 maatregelen voor om obstakels voor mensen met handicap weg te nemen27-08-2021 10:08:30
 79. Ervaringsdeskundige buddy Ans Taks stelt zich voor27-08-2021 05:08:45
 80. Annemarie (57) kreeg inwendige bloeding en verloor haar zicht: ‘Besefte niet dat dit begin van einde was’26-08-2021 06:08:48
 81. Tikje Anders – Hoe ga ik met mijn visuele beperking om met de coronamaatregelen?20-08-2021 07:08:44
 82. Hartjes en herinneringen – Nieuwe blog van Marjolein over haar leven in het donker17-08-2021 05:08:10
 83. KNGF opent werelden I Blindengeleidehond I tv-commercial 2021 I De wereld van Leah17-08-2021 04:08:11
 84. Inzet ervaringsdeskundigheid bij lokale uitrol VN-verdrag Handicap14-08-2021 06:08:21
 85. Blinde lama’s die kunnen tellen14-08-2021 06:08:28
 86. Hoop in een donkere wereld09-08-2021 05:08:59
 87. Dokter Smit05-08-2021 05:08:48
 88. Internationale week van de Assistentiehond04-08-2021 05:08:45
 89. Bijna-blinde wethouder leert te zien met zijn oren29-07-2021 05:07:04
 90. Jaarbeeld Visio voor 2020 online29-07-2021 05:07:45
 91. “Het liefst van alles wil ik blijven zien!”27-07-2021 02:07:43
 92. De potentie van de beperking27-07-2021 10:07:41
 93. Een verrassing voor de blinde Robert!24-07-2021 05:07:41
 94. Corona is een extra beperking als je jong bent en een beperking hebt24-07-2021 05:07:32
 95. ‘Meedoen in samenleving voor mensen met een beperking nog steeds niet vanzelfsprekend’22-07-2021 05:07:06
 96. ‘Meedoen in samenleving voor mensen met een beperking nog steeds niet vanzelfsprekend’21-07-2021 05:07:24
 97. Lisa (slechtziend): Mijn revalidatie bij Het Loo Erf20-07-2021 07:07:32
 98. Lisa (slechtziend): Hoe ben ik slechtziend geworden?20-07-2021 07:07:12
 99. Bijna blinde wethouder keert terug in Eindhoven: ‘Zonder zicht, met visie’19-07-2021 05:07:35
 100. Echt blind16-07-2021 06:07:28
 101. Hoe kijkt u naar personen met een handicap?15-07-2021 10:07:43
 102. Vijf jaar VN-verdrag Handicap: werk aan de winkel14-07-2021 02:07:38
 103. Sidney Tetelepta14-07-2021 02:07:00
 104. Hoe werkt het (niet) met een beperking? Over het VN-verdrag Handicap13-07-2021 04:07:15
 105. Ervaringsdeskundige Anny Eggen is buddy bij Visio Sittard-Geleen10-07-2021 05:07:20
 106. Zelftest Kijk Op Handicap – Hoe kijk jij naar personen met een handicap? Doe de test!09-07-2021 06:07:02
 107. 20 jaar de diagnose05-07-2021 12:07:27
 108. Blind? Wat is dat?03-07-2021 05:07:26
 109. Wat is een positiever woord voor ‘beperking’?02-07-2021 11:07:09
 110. Gegijzeld: ‘Door een oogziekte word ik langzaamaan blind’01-07-2021 06:07:14
 111. “Niet zien dat ik slecht zie…” – Fleurs kijk op niet zien dat ik slecht zie30-06-2021 04:06:30
 112. Als Tantalus30-06-2021 11:06:56
 113. ‘Door een oogziekte word ik langzaamaan blind’30-06-2021 05:06:28
 114. Kenny (40) maakt TikToks over blind zijn: ‘ik wil de angst wegnemen ons aan te spreken’27-06-2021 04:06:50
 115. Ziezo-online: Toekomst blinden en slechtzienden26-06-2021 11:06:44
 116. Ziezo-online: Ervaringen bij het slechtziend worden26-06-2021 11:06:33
 117. Vlaamse Kenny beantwoordt vragen over blind zijn en zijn fanbase groeit24-06-2021 06:06:31
 118. “Een leuke vader ben ik zeker!”20-06-2021 01:06:20
 119. Nijmeegse Romy (22) kan eindelijk accepteren dat ze blind wordt en ziet nu weer lichtpuntjes in het leven17-06-2021 05:06:29
 120. Omgaan met waarnemen via zintuigen15-06-2021 05:06:09
 121. Ouders aan het woord – Leven met dichte ogen15-06-2021 05:06:38
 122. ‘Ik zal nooit kunnen autorijden.’12-06-2021 04:06:12
 123. Robbie & Lisa: De (on)bezorgde tienerjaren van een broer & zus11-06-2021 02:06:22
 124. Maarten wordt langzaam blind – I Move Stories11-06-2021 09:06:30
 125. Race tegen de klok10-06-2021 10:06:14
 126. Over het leven van Gerwin (6) hangt een schaduw die Batten heet: ‘We vertellen hem nog niet dat hij vroeg doodgaat’10-06-2021 06:06:01
 127. SCP: samenleving nog steeds niet ingericht voor mensen met lichamelijke beperking09-06-2021 05:06:08
 128. Katrien zet zich bij Visio in als ervaringsdeskundige ambassadeur01-06-2021 05:06:26
 129. Björns dochtertje Maja (4) is blind: ‘Soms zit ze midden in de nacht in haar kamertje te spelen’20-05-2021 03:05:20
 130. Oproep aan Tweede Kamer: beëindig impasse facultatief protocol VN-verdrag Handicap18-05-2021 04:05:58
 131. Mensen met een handicap helpen? ‘Vraag het eerst’11-05-2021 03:05:05
 132. Saar kwam weer thuis wonen toen haar moeder Anne plotseling blind werd08-05-2021 07:05:20
 133. Slechtziend na een beroerte: “Ik leerde op een andere manier toch alles te zien”08-05-2021 07:05:45
 134. Hier isss Annemiek Mijn slechtziendheid07-05-2021 03:05:44
 135. Ik leerde om op een andere manier te zorgen dat ik toch alles zie06-05-2021 03:05:04
 136. VISIOCAST: corona-podcast met tips, weetjes en positiviteit weer gestart04-05-2021 05:05:31
 137. Ouderschap met een visuele beperking: Lars vertelt03-05-2021 07:05:17
 138. Ziende blind zijn29-04-2021 04:04:44
 139. Het verhaal van de blinde vader die alleen zijn zoon grootbracht29-04-2021 12:04:06
 140. Lisa wordt misschien blind: ‘Onzekerheid is het ergst’28-04-2021 05:04:15
 141. Daniel Knegt (blind) vertelt zijn verhaal28-04-2021 12:04:10
 142. Marleen (slechtziend en slechthorend) krijgt lintje27-04-2021 06:04:25
 143. Kijken met gehoor en op gevoel23-04-2021 02:04:35
 144. Fleur’s (slechtziende) kijk op van A naar B22-04-2021 04:04:27
 145. Podcast BOEM – Even voorstellen – Adina Kapela Mawata (slechtziend)22-04-2021 01:04:35
 146. Mijn leven stond op z’n kop – Verhaal van slechtziende Ineke22-04-2021 06:04:13
 147. “We helpen met pastakoken, we lezen het etiket”21-04-2021 01:04:00
 148. Als het licht uit gaat, moet ik opnieuw leren leven”20-04-2021 08:04:15
 149. “Het is niet alleen zwaar voor degene die ziek is”17-04-2021 11:04:13
 150. Merel is blind en krijgt hulp van de Brailleliga16-04-2021 04:04:10
 151. Kijk mama, zonder ogen16-04-2021 11:04:29
 152. Ouderschap met een visuele handicap15-04-2021 08:04:49
 153. Dit ben ik15-04-2021 04:04:14
 154. Meindert Brouwer (24) uit Emmeloord is niet RP maar heeft RP13-04-2021 02:04:46
 155. Moeder van drie kinderen met een oogaandoening13-04-2021 02:04:51
 156. Karen en Freek Slangen (50) uit Venlo hebben albinisme13-04-2021 02:04:08
 157. Deze Limburgers hebben albinisme: ‘We zijn niet anders, dan anderen’13-04-2021 02:04:51
 158. Zorgorganisaties nemen maatregelen voor betere hulp voor blinden en slechtzienden met psychische problemen13-04-2021 02:04:10
 159. Can I come over – Ingrid is slechtziend en doet bijna alles op gehoor13-04-2021 02:04:25
 160. Hoe blind is vertrouwen?13-04-2021 12:04:46
 161. Jongen vraagt blind meisje mee naar prom met braille13-04-2021 12:04:36
 162. Wethouder uit Eindhoven ziet nog maar 20 procent: ‘Ik weet oprecht niet wat ik van de toekomst moet verwachten’13-04-2021 12:04:44
 163. Naar Den Haag met pamflet: ‘Zorg gehandicapten verslechtert, doe iets!’13-04-2021 12:04:02
 164. Kijk mee met Imke – Begeleiden van kinderen met een visuele en verstandelijke beperking13-04-2021 12:04:16
 165. Jellie Tiemersma (52) is slechtziend en modieus: ‘Ik heb tachtig paar pumps’13-04-2021 12:04:54
 166. Jacques Vermeire laat zich horen voor de 100ste verjaardag van de Brailleliga!13-04-2021 12:04:02
 167. Guga Baúl laat zich horen voor de 100ste verjaardag van de Brailleliga!13-04-2021 12:04:07
 168. En plotseling moet je zelf boodschappen doen13-04-2021 12:04:04
 169. Brailleliga: ‘Stop de discriminatie van 65-plussers’13-04-2021 11:04:54
 170. (Voor)oordelen; Je eraan irriteren of er de lol van inzien13-04-2021 11:04:16
 171. Toegankelijk nieuws13-04-2021 11:04:00
 172. Nuttige en leuke tips in tijden van corona13-04-2021 09:04:08
 173. Dit is wat blinde mensen ervaren als ze dromen13-04-2021 09:04:28
 174. Blinden worstelen met coronaregels in supermarkt: ‘Ben mijn vrijheid kwijt’13-04-2021 09:04:30
 175. “Als onze kinderen klachten krijgen, wil ik een plan klaar hebben.”13-04-2021 09:04:48
 176. Zo moeilijk is social distancing voor blinden en slechtzienden13-04-2021 09:04:09
 177. Zo lastig is afstand houden voor blinden en slechtzienden: “Houd rekening met ons”13-04-2021 09:04:20
 178. Voor slechtziende Mike (18) is de wereld nu nog kleiner: “Die 1,5 meter is lastig”13-04-2021 09:04:35
 179. Unia maakt zich zorgen over de toegankelijkheid tot supermarkten13-04-2021 09:04:26
 180. Stichting WéViGé vraagt aandacht voor mensen met een visuele beperking13-04-2021 09:04:43
 181. Sohair is blind en kan in deze coronatijd geen boodschappen meer doen13-04-2021 09:04:58
 182. Mensen met visuele handicap ervaren extra beperking door coronamaatregelen13-04-2021 09:04:46
 183. Maak ruimte voor de witte stok13-04-2021 09:04:08
 184. ‘Maak extra ruimte als je een blind of slechtziend persoon tegenkomt’13-04-2021 09:04:22
 185. Isolement doorbreken bij blinden en slechtzienden13-04-2021 09:04:39
 186. Covid-19 en visuele handicap: veelgestelde vragen13-04-2021 09:04:59
 187. Blindenorganisatie ONCE breidt vrijwilligersnetwerk uit tijdens coronacrisis12-04-2021 02:04:53
 188. Blinden en slechtzienden durven huis niet meer uit door corona12-04-2021 02:04:45
 189. Blinde Ferry kan door coronavirus niet meer normaal boodschappen doen12-04-2021 02:04:54
 190. Blind ten tijde van corona: ‘Raak me niet aan, waarschuw door middel van woorden’12-04-2021 01:04:48
 191. Anderhalve meter afstand vrijwel onmogelijk voor blinden12-04-2021 12:04:54
 192. Verbinding, inspiratie en gezelligheid voor blinden en slechtzienden12-04-2021 12:04:08
 193. Searle kampt met oogprobleem12-04-2021 12:04:30
 194. Oneindig lezen op Storytel en een gloednieuwe podcast over boeken12-04-2021 12:04:50
 195. Illya Soffer van Ieder(in) over toegankelijke anderhalvemetersamenleving12-04-2021 12:04:22
 196. Hoe houd je afstand als je bijna niet kunt zien?12-04-2021 12:04:01
 197. Gemakkelijker dan je zou denken: revalidatie op afstand voor blinde/slechtziende mensen12-04-2021 12:04:32
 198. De leuning is lava – Corona en een visuele handicap12-04-2021 12:04:46
 199. Deugddoende getuigenissen!12-04-2021 12:04:15
 200. Blind zijn in tijden van corona: “Heel moeilijk begeleiding of gepaste zorg te geven”12-04-2021 12:04:44

Laatst bijgewerkt op 23 april 2021 – 14:20