Het verlangen naar zicht blijft

ZINTUIGEN – Fotograaf Hannes Wallrafen werd geluidskunstenaar, nadat hij in korte tijd blind geworden was. Zijn blik op de wereld is nu breder en opener, schrijft hij in een boek. Als fotograaf had hij ‘oogkleppen’ op.

Hannes Wallrafen begroet zijn zoon altijd met twee zoenen, één op de linker- en één op de rechterwang. Toen hij eens door een onhandige beweging met zijn mond op de zijne terechtkwam, voelde hij een stoppelig baardje op zijn kin. ‘O, heb je opeens een baardje gekregen?’, vroeg hij. “Dat bleek mijn zoon al jaren te hebben.”

Het zijn vaak die kleine, alledaagse dingen die hem intens doen verlangen om weer te kunnen zien. “Ik probeer dit gemis zoveel mogelijk te verdringen. Ik wil het niet te veel ruimte geven. Maar ik weet dat ik mij er niet bij neer kan leggen en dat het verlangen naar zicht blijvend is.”

Veertien jaar geleden werd de toen 53-jarige fotograaf Hannes Wallrafen in korte tijd blind, als gevolg van een zeldzame erfelijke aandoening van de oogzenuw. Hij onderscheidt alleen nog heel vaag licht en donker. ‘Een beetje Kafkaëske situatie voor een fotograaf die altijd van het kijken en het zien heeft gehouden en die op een dag anders wakker werd. Als fotograaf ben ik nu passé’, vertelde hij destijds in deze krant. Maar hij was niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Want hij wilde geen ‘saaie, vervelende en zielige man’ worden.

Trouw volgde hem bij zijn zoektocht om met behulp van andere zintuigen de wereld ‘op de een of andere manier waar te nemen’. Twee jaar nadat hij blind was geworden, liet hij voor het eerst zien dat hij probeerde om van zijn oren zijn ogen te maken. Op een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam werden naast een overzicht van zijn fotografie ook zijn eerste geluidsprojecten gepresenteerd. Weer drie jaar verder was er opnieuw een expositie, in de Melkweg in Amsterdam, dit keer helemaal gewijd aan zijn werk als ‘audiograaf’.

Een volgende stap was het bedenken van een audiomaquette voor de Tweede Kamer als wegwijzer voor blinden. Daarna volgde de oprichting van de Stichting Geluid in Zicht, die als doel heeft de wereld van slechtzienden toegankelijker te maken met geluidswandelingen, audiomaquettes in bekende openbare gebouwen en aanraakbare replica’s van kunstwerken in musea. Recent verscheen het boek dat hij schreef over zijn speurtocht langs andere zintuigen dan het oog. In 2013 was hij begonnen zijn ervaringen, observaties en gedachten over zijn ‘nieuwe wereld’ in te spreken. Het bleken ‘onbewust’ de eerste stappen voor de basis van een boek.

Het duurde bijna tien jaar voordat u in staat was om op uw leven als blinde te reflecteren, schrijft u in uw boek. Had u toen uw blindheid geaccepteerd?

Fel: “Nee en die acceptatie komt er ook nooit. Ik zie mijn blindheid als een amputatie. Het verlangen naar zicht blijft en het verdriet om de blindheid ook. Ik zie niet hoe mijn eigen stad (Amsterdam, red.) verandert. Ik weet niet hoe mijn kleinzoon Benjamin en kleindochter Marie eruitzien. En mijn vrouw Rijtje herinner ik mij alleen zonder rimpels. Ik heb ook nooit de illusie gehad dat ik de blindheid zou kunnen accepteren. Wel blijf ik wegen zoeken om ermee te leren leven. Door de jaren heen heb ik daarin wel een zekere behendigheid gekregen, ook doordat de hulpmiddelen sterk verbeterd zijn. Het is niet zo’n gestuntel meer als in het begin, al was het vanochtend nog een heel gedoe om op Amsterdam Centraal bij de snelle trein naar Rotterdam te komen.” Aansluitend op het interview heeft hij een vergadering in het Rotterdamse restaurant waar we hebben afgesproken.

Ontregelend

Op het perron in Amsterdam heeft hij vijftien mensen moeten vragen, vertelt hij, of ze hem naar de zuil konden brengen voor de toeslag op die trein. “Het waren Italianen, Chinezen, Spanjaarden… Pas bij de zestiende persoon had ik beet. Toen was de volgende uitdaging om bij de trein te komen, die helemaal aan het eind van het perron bleek te staan. Dat zou de NS toch beter kunnen regelen.” Hij vertelt het, omdat het schetst hoe hij heeft geleerd om te ‘dealen’ met dit soort problemen. “Alles wat ik doe, vraagt veel meer tijd en dat kan ook ontregelend werken.” Hij rommelt in zijn tas, op zoek naar de oplader van zijn mobiel. “Zie jij hier ergens een stopcontact?”

U was helemaal niet van plan om een boek te schrijven. Nu is het er toch.

“Vier jaar geleden begon ik dingen in te spreken, omdat ik er behoefte aan kreeg om te reflecteren op mijn situatie. Dat werkte ook therapeutisch, als ik voor de zoveelste keer geconfronteerd was met de beperkingen door mijn blindheid. Bevriende schrijvers zagen er een boek in. De uitgever reageerde ook enthousiast en toen ben ik met de hulp van heel veel mensen gaan rangschikken in thema’s. Ik moest ook nog een bespiegeling schrijven over mijn jeugd in Mönchengladbach in Duitsland. Ik kan blind typen, dat heb ik aan het begin van mijn blindheid geleerd, maar toch heb ik veel meer tijd nodig dan iemand die kan zien.

“En toen werd er in 2015 ook nog longkanker ontdekt. Dat heb ik alleen zijdelings aangestipt in het boek, maar daardoor was het ook een tijd lastig om eraan te werken, zeker toen ik onder de morfine zat.”

U ziet er goed uit en rookte daarnet nog een sigaret…

Lachend: “Je kunt rustig spreken van een wonderbaarlijke genezing. Ik was in feite opgegeven en zou alleen nog palliatieve zorg krijgen. De dood was zo dichtbij, dat de begrafenisondernemer al langs kwam om dingen te bespreken. Tot me een nieuw medicijn werd aangeboden. Dat is zo goed aangeslagen, dat ze me inmiddels genezen hebben verklaard, al blijf ik wel onder controle. En ik rook nog steeds, ja. Ik kan het niet laten.”

‘De dans met de kanker ben ik voorlopig ontsprongen, maar met mijn blindheid blijf ik dansen’, constateert u in uw boek. Voelt dat zo?

“Ja, ik weet nooit welke kant het op gaat en ervaar de blindheid als een blijvende strijd.”

Bent u er door veranderd?

“Ik ben het verleden meer gaan waarderen. Ik wilde nooit in het verleden leven, maar juist het putten uit herinneringen verrijkt nu mijn wereld. Ik ben zo blij dat ik 53 jaar lang mijn ogen heb kunnen gebruiken, waardoor er nu onmiddellijk een beeld in mijn hoofd komt als ik bijvoorbeeld dit kopje beetpak. Soms duikt er ook zomaar een beeld voor ogen, dat niets te maken heeft met wat ik aan het doen ben. Dat kan van alles zijn, bij wijze van spreken een komkommer. Die sensatie vind ik heel prettig.”

“Ook ben ik omzichtiger en geduldiger geworden. Geduld is een basisbehoefte om te overleven als blinde. Ik merkte het ook bij het schrijven van het boek. Zienden kunnen snel door hun aantekeningen bladeren tot ze bij een bepaalde passage zijn. Een blinde moet zich hele lappen tekst laten voorlezen door een synthetische stem. Met braille zou ik sneller kunnen werken, maar ik wilde dat niet leren. Al mijn apparaten waren met spraak te bedienen en ik dacht dat braille overbodig zou worden. Ik weet nu dat ik met braille een stuk onafhankelijker had kunnen lezen, schrijven en redigeren. Op mijn 66ste kan ik dat nog best leren, maar ik zal nooit meer de leessnelheid van mijn blinde vriend Vincent Bijlo bereiken.”

Geduld helpt hem ook om brokken te voorkomen, vertelt hij. Eerst verkent hij met zijn handen rustig het tafeltje, dan betast hij het kopje met koffie, het glas met water en het bord met daarop de ‘Rotterdammert tostie’ met oude Rotterdammer-kaas die hij als Amsterdammer wel eens wilde proberen. “Wat is-ie groot.” Thuis en op zijn werk liggen zijn spullen op vaste plekken, net zoals hij zijn blindenstok nu links naast zijn stoel op de grond heeft gelegd.

U hebt uw kleinkinderen nooit gezien.

“Toch heb ik wel een beeld van hen, omdat ik met ze stoei, ze optil, hun gezichten aanraak. Ik weet dat Benjamin een stevige kerel is, hij is behoorlijk zwaar. Marie voelt heel anders, is heel licht en fijn gebouwd.”

Wilt u ook weten hoe bijvoorbeeld president Trump eruitziet?

“Ik vraag mensen om bekende personen te omschrijven. Bij Trump hoorde ik: pregnante varkensoogjes en een raar met waterstofperoxide gebleekt kapsel. Er werd mij een karikatuur geschetst. Ik heb altijd te dealen met de subjectieve blik van een ander. Als ik verschillende mensen vraag een gebouw te beschrijven, krijg ik totaal uiteenlopende verhalen. Daarom heb ik de audiomaquette bedacht waarmee blinden zelf een beeld kunnen vormen, net zoals bij replica’s van kunstwerken.”

Uw blik als fotograaf was toch ook subjectief?

“Ik heb 35 jaar als fotograaf naar de wereld om me heen gekeken en met mijn foto’s commentaar gegeven op de werkelijkheid. Pas toen ik ging reflecteren op mijn blindheid, besefte ik dat ik als fotograaf met oogkleppen door het leven ging. Mijn blik was selectief. Ik keek vooral of iets of iemand paste in het fotoproject waar ik mee bezig was. Mijn blik was niet open meer. Als blinde kwam ik in een totaal nieuwe wereld met andere zintuigen dan het oog. Mijn gezichtsvermogen verdween, maar mijn blik op de wereld is opener en breder geworden. Ik heb andere zintuigen zoals het gehoor, de tast, het ruiken en de ervaring van ruimte beter ontwikkeld.” Hij gebaart om zich heen. “Ik zou je nu al een panorama-achtig verslag kunnen geven van deze plek. Daar – hij wijst naar links – zat net een groep dames te kakelen. En hierachter is de keuken en worden de bestellingen neergezet voor de obers. Maar het is hier wel erg donker, hè. Je zit tegenover me maar ik zie je zelfs niet als een vage vlek.”

Hannes Wallrafen: De blinde fotograaf, uitg. Atlas Contact, 19,90 euro.

Hannes Wallrafen

Hannes Wallrafen werd in 1951 geboren in Mönchengladbach in Duitsland. Sinds 1970 woont hij in Amsterdam.

Hij studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie en staat bekend om de verhalende trant in zijn foto’s, die in tal van tijdschriften, kranten en enkele boeken verschenen. Rond 1990 reisde hij drie keer naar Colombia om de wereld van de schrijver Gabriel Garcia Márquez vast te leggen.

In 2004 werd hij blind. Nu werkt hij als geluidskunstenaar.

HENNY DE LANGE

Bron: Trouw, Wo. 25 Apr. 2018, Pagina 34

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 26 april 2019 – 06:15