‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’

Eibert Pieper (bijna 75) knapte zelf huizen op, ging op de fiets naar zijn werk, tapte biertjes en bakte friet. Bovendien was hij succesvol judoka en geslaagd ondernemer. En dat, terwijl hij al sinds zijn 7de blind is.

Eibert Pieper zit aan tafel in zijn B&B in het Gelderse Uddel en kijkt vriendelijk. Op de bank luistert zijn huidige vrouw Yvonne (66) mee. Zijn linkeroog lijkt echt, maar is een prothese. Zijn helemaal witte rechteroog is wel ‘origineel’, maar daarmee ziet hij ook niks. Kortom, Pieper is stekeblind. Al bijna 70 jaar. De geboren Barnevelder die tien jaar bij Bartiméus in Zeist woonde en vaak logeerde bij opvanggezinnen in Lopik, liet zich er niet door ontmoedigen. Hij werd ondanks zijn handicap een meer dan verdienstelijke judoka, zette sauna Bosch en Duin op, werd 8ste van de wereld met luchtgeweerschieten, maakte van een seksboerderij een hoeve voor alleenstaanden en reed vanwege een weddenschap in een auto door Zeist.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over zijn bijzondere leven is een biografie geschreven.

Waarom moest dat boek er komen?

“Ik wilde al langer mijn moeilijke jeugd van me afschrijven en mensen vertellen wat ik als blinde heb meegemaakt. Iedereen zei altijd: ‘Eibert je ziet niks, dat lukt je niet, het kan niet. Ik heb me er nooit door laten weerhouden. Op wilskracht is het me meestal toch gelukt. En als de kleinkinderen vragen gaan stellen en ik ben er niet meer, dan is er altijd nog dit boek.”

Yvonne: “Eibert sprak met anderen nooit over de moeilijke kanten van zijn leven.”

Wat wilt u die kleinkinderen meegeven?

“Ze moeten weten welke onmogelijke dingen opa allemaal heeft gedaan.” Yvonne: “Εn datje met een handicap toch heel ver kunt komen.”

“Ik wilde niet zielig gevonden worden. Nooit. En toch voelde het regelmatig zo. Steeds weer mensen die niet geloofden dat ik zelf de was deed, schuurtjes bouwde, bomen velde en in de keuken het vlees sneed.”

Yvonne: “Dan riepen ze: ‘Haha, Yvonne heeft vast het meeste gedaan.’ Dat deed hem pijn.”

“Ik wilde ondanks mijn handicap niet minder zijn dan anderen.”

In uw jonge jaren kon u gewoon zien?

„Ja, maar ik had wel een bol linkeroog, dat in een vlies zat. Ik kon er wel wat mee zien, maar het was niet zo’n mooi gezicht. Mijn vader wilde er per se iets aan te laten doen in het Ooglijdersgasthuis in Utrecht. Het bolle oog werd geopereerd. Dat mislukte en het moest worden verwijderd, waarbij ook mijn goede oog werd geïnfecteerd. Ik heb een jaar in het ziekenhuis gelegen. Toen ik 7 jaar was en al bij Bartiméus in Zeist woonde, kreeg ik de klink van een deur in het goede oog. Met een hersenschudding lag ik zes weken plat en sinds die dag was ik blind.”

Uit wat voor gezin komt u?

“Een zeer arm, bijna asociaal gezin met vier kinderen. Mijn moeder overleed, toen ik 8 jaar was, vermoedelijk aan nierfalen. Mijn vader was een dagarbeider die zijn loon steeds vaker opzoop. Geen fijne plek en toch wilde ik liever daar zijn dan op Bartiméus. Ondanks mijn dronken pa en de huishoudster die de kinderen verwaarloosde.”

Het liep bijna fout af.

“Toen ik er na een jaar weer kwam, was het er nietbeter op geworden. Mijn pa had een landloper uit de kroeg opgevist die bij ons op de bank sliep. Met hem moest ik langs de deuren om ansichtkaarten te verkopen. Als vader met invalide zoontje. Wat we verdienden, werd omgezet in bier. Ik schaamde me. De zaak escaleerde en ik schopte en sloeg hem. Ik was daarna zo over mijn toeren dat ik wanhopig probeerde mijn eigen slagader in mijn arm door te bijten. De achterburen hebben me opgehaald, maatschappelijk werk werd ingeschakeld en ik ging terug naar Bartiméus. Daarna was ik in de vakanties vaak in Lopik bij opvanggezinnen. ”

Hoe kwam u op de judomat terecht?

“Een gymleraar van Bartiméus bracht me de eerste beginselen bij. Ik was enthousiast, we zochten een goede judovereniging en ik werd lid. Een heerlijke sport om de ellende van me af te vechten. Judo is heel geschikt voor blinden en slechtzienden. Je pakt elkaar beet en dan begint de wedstrijd. Ik judodé altijd tegen ziende mensen. Dan moest ik scherp zijn, want ze probeerden me vaak meteen te werpen. Ik heb de zwarte band gehaald en ben tot de derde dan gekomen. Ik denk niet dat er in Europa een blinde is die me dat na kan zeggen.”

Hoe goed was u?

“Net geen Nederlandse top. Ik werd weleens derde op een groot toernooi en deed soms mee met de selectietraining door Anton Geesink. Hoe hij was? Een gewone man. Een bouwvakker die een beroemde sporter is geworden. Zonder bril zag hij trouwens ook niks, haha.”

Later nog wat aan het judo gehad in de horeca?

“Ik nam weleens een gluurder bij mijn sauna te grazen en ik herinner me een vervelende kerel die vaker amok maakte in onze herberg in Katlijk. Hij wilde het poolbiljart omgooien. Yvonne heeft me naar hem toegebracht en ik legde hem plat. Kon hij me ook niet slaan. Yvonne was bang dat hij de verwurging niet zou overleven. Later kwam ie langs met bloemen en excuus. Nooitmeer last van gehad.”

U bent tweemaal getrouwd geweest. Hoe kreeg u verkering?

“Tja, flirten en knipogen gaat niet. Je moet het gesprek aangaan. Maar toen ik jong was, dacht ik altijd: een blinde willen de dames niet. Mijn ex Joke was ook slechtziend.”

Yvonne: “Eibert was blind, maar zag er goed uit. Ik kan het weten. Hij had best ziende meisjes kunnen krijgen in de tijd dat hij bij bestekfabriek Gero in Zeist werkte. Maar dat wist hij niet.”

Na Gero begon u een sauna. Waarom?

“Boswachter worden vond ik ook wel wat, maar dat ging niet, haha. Ik had sportmassage gedaan en kwam zo in aanraking met de sauna. Daar zat toekomst in, want ze waren er nog nauwelijks. Ik begon met Sauna Kerckebosch, maar die zat na twee jaar zo vol dat we naar de Reelaan in Bosch en Duin verkasten. 80 meter waterleiding heb ik er zelf ingegraven. Het werd een succes. Zwembad erbij, whirlpool, stoombad. De sauna werd steeds mooier.”

En er kwamen veel BN’ers.

“Ik heb Conny Vandenbos gemasseerd, Rob de Nijs kwam er, Ria Valk, André van Duin, soms spelers van het Nederlands elftal.”

Kom maar op met de saillante verhalen.

“Nee, hoor. Je praat niet over wat op de massagetafel wordt gezegd. Noem het maar beroepsethiek. Maar ik hoorde van alles en kwam ook bij ze thuis. We hebben in de sauna vooral veel lol gehad. De laatste ronde kwam ik altijd achter de bar vandaan en ging mee de sauna in. Dan ging er extra veel water op de kachel en wie het eerst vertrok, betaalde een rondje. Aansluitend ging ik met vrienden regelmatig het Utrechtse nachtleven in.”

U deed aparte dingen. Zoals door het Panbos rennen aan een elastiek.

“Zo bleef ik fit. Mijn pols was met een elastiek verbonden aan die van een maat. Ik lette altijd erg goed op waar ik mijn voeten neerzette en ben nooit gevallen. Zelf fietsen deed ik ook. Een hand aan de mouw van iemand naast me, de ander aan het stuur. Zo ging ik jarenlang naar het werk bij Gero. Ik fietste op die manier ook met mijn eerste vrouw Joke, ondanks dat ze slechtziend was. Gekkenwerk natuurlijk.”

En u reed zelfs in een auto door Zeist.

“Dat was een weddenschap die tot stand kwam aan de saunabar. Een rijschoolhouder vertelde dat hij liever mij rijles gaf dan de ouwe baas die hij de volgende dag had. Daar werd een fust bier op ingezet. Ik vond het prima. Paar dagen later reed een nieuwe Opel voor. Ik achter het stuur en met 80 kilometer per uur over de Slotlaan. De instructeur zat ernaast, hè. Na een rondje Zeist zijn we teruggegaan om bier te drinken.”

Waarom heeft u de succesvolle sauna van de hand gedaan?

“Ik heb achttien jaar een sauna gehad en mensen gemasseerd. Mijn twee dochters zijn er groot geworden. Maar het liefste wil ik elke dag wat nieuws. Ik was het zat. Ik heb daarna zeventien woningen en recreatiehuisjes gehad door heel het land. Vaak knapte ik ze zelf op en verkocht ze weer. Of begon er zelf iets in. Van de sauna in Bosch en Duin via een voormalige seksboerderij in Wapserveen tot de bed and breakfast die we nu in Uddel hebben. Die seksboerderij werd trouwens een Vriendschapshoeve voor alleenstaanden, maar het erotische imago van het pand stond succes in de weg.” Yvonne: “Hij is onrustig. We begonnen ergens met een bouwval en als de tuin eindelijk ook klaar was, vertelde Eibert dat hij het er wel weer gezien had.”

Hoe komt dat?

“Ik wil bezig blijven, ondernemen en dan weer door. Ik hecht me niet aan huizen of plekken. Zelfs de judosport heb ik vaarwel gezegd om op mijn 55ste te gaan schieten met een luchtdrukgeweer. Hoe? Een pieptoon geeft dan aan of je goed richt. Jazeker, dat is een echte sport. Geduld, precisie, een vaste hand zijn nodig. En als je ruzie met je vrouw hebt gehad of de avond ervoor bent doorgezakt, dan schiet je niks.”

Yvonne: “Hij is nog 8ste van de wereld geworden in Slovenië. De enige blinde deelnemer tussen allemaal slechtzienden.”

Wat zegt dit alles over uw karakter?

“Ik ben een doorzetter. En een beloning motiveert me. Of het nu medailles zijn of respect van mensen.”

Yvonne: “Eibert wilde alles uit het leven halen. En daarbij was hij lastig voor zichzelf en anderen. Hij kon, toen hij jonger was, een driftig baasje zijn. Die harde kant was vooral zelfbescherming. Alles waaraan hij hechtte in zijn jonge jaren, raakte hij kwijt.”

En nu al vijftien jaar een B&B in het mondaine Uddel.

“Dat komt door Yvonne. Anders was ik al lang weg geweest, haha.”

Yvonne: “Je bent bijna 75 jaar, Eibert. Dat gaat niet meer.”

“Je hebt gelijk. In 2015 heb ik een beroerte gehad. Ik ben snel opgekalefaterd, maar helemaal de oude ben ik niet meer geworden.”

Yvonne: “Vanaf april begint het seizoen en is het hier weer druk. Dat is prima voor ons, want we kunnen niet stilzitten. Dan zie je de gasten weer met open mond kijken, als Eibert een boom omzaagt. ‘Is hij écht blind?’ vragen ze dan.”

Het boek Ik ben blind, maar verder is alles goed is te bestellen op http://eibertpieper.nl.

Het boek over het levensverhaal van Eibert is te bestellen via: http://eibertpieper.nl/

HANS VAN DEN HAM

Bron: Algemeen Dagblad, 24 maart 2018

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De Lion-Francout Prijs 2019 toegekend aan de heer Frédéric Storme06-10-2019 06:10:26
 2. Elke dag wat minder zien. Maar toch niet bang zijn voor het zwarte gat23-09-2019 05:09:38
 3. NCB viert dankbaar haar 95-jarig bestaan31-08-2019 05:08:51
 4. Sprookjesachtig spektakel08-06-2019 06:06:32
 5. Slechtziende Maaike kan lezen dankzij de OrCam04-06-2019 06:06:18
 6. Aan tafel bij Monique Van den Abbeel: “Ik probeer liefst speciale dingen uit”30-04-2019 06:04:41
 7. Elk weekend start met een moedige/mooie/machtige medemens30-04-2019 06:04:25
 8. Het verlangen naar zicht blijft26-04-2019 06:04:33
 9. Coole kunst kijkers09-04-2019 09:04:28
 10. Marina is blind, maar rent, fietst, rijdt paard en filmt alles31-03-2019 08:03:56
 11. Loredana is slechtziend en heeft een dochtertje: ‘Mijn handicap kon me niet tegenhouden om mama te worden’20-03-2019 07:03:00
 12. Week Brailleliga 2019 – TV spot AUDIODESCRIPTIE19-03-2019 06:03:07
 13. Overleven en ontspannen08-03-2019 09:03:52
 14. Danielle (40) lijdt aan Retitinis Pigmentosa (RP): ‘Ik word langzaam blind’11-02-2019 08:02:46
 15. “Ik weet dat het raar overkomt, maar die zonnebril is nodig”12-01-2019 07:01:07
 16. Wat ziet iemand die blind is als hij droomt?05-01-2019 07:01:09
 17. ‘Spijtig dat ik mijn broertje niet heb kunnen zien’26-12-2018 07:12:53
 18. Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten11-12-2018 07:12:18
 19. Slechtziend, wat nu? Het verhaal van Ed @ Koninklijke Visio08-12-2018 07:12:07
 20. Een blinde kleinzoon: na de schrik, genieten van zijn boeiende ontwikkeling27-11-2018 07:11:53
 21. ‘Ik zou haar zo graag zien, al was het maar één keer!’24-11-2018 11:11:25
 22. ‘Koen voelde zich enorm schuldig na die crash’24-11-2018 11:11:20
 23. Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken17-11-2018 08:11:22
 24. Mijn kind heeft een oogaandoening16-11-2018 07:11:02
 25. Hoe leeft een gezin met blinde ouders en ziende kinderen?16-11-2018 07:11:48
 26. Inspirerend verhaal over Hein die door een klimongeluk blind werd16-11-2018 07:11:05
 27. “Blinden worden een beetje vergeten”16-11-2018 07:11:57
 28. “Waarom mag ik niet sterven?”16-11-2018 07:11:42
 29. Als ik blind word, wil ik niet meer leven15-11-2018 09:11:42
 30. Mads (6) is geboren zonder ogen en Sparta’s grootste fan27-10-2018 06:10:23
 31. Winteruur: laat je niet verrassen!26-10-2018 06:10:22
 32. Vernieuwd kinderdagverblijf ‘Woluland’ geopend25-10-2018 05:10:19
 33. Nieuwe crèche voor dove en blinde kinderen geopend19-10-2018 04:10:37
 34. Den Bosch – Hoe is het om blind te zijn? ‘Ik schrok van die auto die een peut gas gaf’15-10-2018 09:10:59
 35. Leven met een visuele beperking: “Het is alsof ik altijd door een smalle buis kijk”15-10-2018 09:10:00
 36. Karin (48) ziet door een oogziekte nog maar 3% en wordt uiteindelijk blind12-10-2018 05:10:03
 37. ‘Ik mocht thuis hulp vragen, maar moest het altijd eerst zelf proberen’11-10-2018 06:10:19
 38. De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer30-09-2018 06:09:07
 39. Roxana is volledig blind en moeder: ‘ondanks mijn beperking heb ik nooit getwijfeld’29-09-2018 07:09:42
 40. “Het blind zijn zou ik niet aankunnen”19-09-2018 06:09:06
 41. Blinde stadsbeiaardier wint prestigieuze prijs16-09-2018 06:09:43
 42. Ran (42) wordt langzaam blind maar blijft baas van haar bedrijf16-09-2018 06:09:39
 43. “De beiaard maakt me vrolijk, deze erkenning doet extra deugd”14-09-2018 05:09:27
 44. Ondanks visuele beperking tilt Tom Van Peer beiaardkunst naar hoog niveau!10-09-2018 09:09:02
 45. Slechtziende Gerard Uilenberg: ‘Van de krant lezen krijg ik een zwarte neus’20-07-2018 06:07:08
 46. Steeds meer discriminatieklachten van mensen met een beperking13-06-2018 08:06:50
 47. Vlog 34. Blind voor 1 feestje – Blind voor 1 dag12-06-2018 06:06:22
 48. ‘Ik ben blind, maar verder is alles goed’16-05-2018 08:05:12
 49. ‘Het geeft me rust nu het in huis is’22-04-2018 10:04:51
 50. Vaker discriminatie van gehandicapten en chronische zieken16-04-2018 07:04:58
 51. Nooit eerder zoveel klachten over discriminatie gehandicapten16-04-2018 07:04:55
 52. Van je beperking je kracht maken – Esther Crombag (43)03-04-2018 12:04:12
 53. Ferry is blind en vlogt volop: ‘Ik weet nooit of ik goede beelden heb’28-03-2018 08:03:01
 54. ‘Blind, maar ik wilde niet minder zijn dan anderen’24-03-2018 08:03:41
 55. “Mensen proeven niet meer, ze eten met hun ogen”22-03-2018 09:03:29
 56. Kortrijk – Nieuw dagcentrum Blindenzorg Licht en Liefde14-03-2018 08:03:16
 57. Koken als een chef als blinde, het is mogelijk (Brailleliga)14-03-2018 08:03:51
 58. “Met trucjes worden blinden topchefs”13-03-2018 08:03:43
 59. ‘Soms zie ik mijn droom weer zoals vroeger, een fijne ervaring’05-03-2018 08:03:53
 60. “Dit vergroot contact van bewoners met buitenwereld”28-02-2018 08:02:28
 61. Woonzorgcentrum Oleyck krijgt schenking voor slechtziende bewoners27-02-2018 09:02:06
 62. De samenleving maakt mij gehandicapt27-02-2018 09:02:07
 63. Toos (65) ging aan de drank toen haar zoon blind werd22-02-2018 09:02:49
 64. Ik ben blind en keek naar Taboe: ‘De maatschappij maakt van mijn blindheid een beperking’15-02-2018 11:02:57
 65. De blinden van ‘Taboe’: “Zelfmedelijden is erger dan een handicap”14-02-2018 08:02:48
 66. Emotionele getuigenissen tijdens nieuwste aflevering ‘Taboe’: “Al dertig jaar blind, en verdriet wordt steeds groter”12-02-2018 11:02:57
 67. Taboe > Omgaan met een visuele beperking12-02-2018 07:02:35
 68. Taboe > Kinderen krijgen12-02-2018 07:02:58
 69. Eén > Taboe > Taboe met audiodescriptie12-02-2018 07:02:40
 70. Taboe > De droefheid is altijd dichtbij12-02-2018 07:02:02
 71. Eén > Taboe > Wat is geluk?12-02-2018 07:02:37
 72. Eén > Taboe > Het beste uit de zaalshow van aflevering 4 (blinden en slechtzienden)11-02-2018 10:02:27
 73. “Ik had op een blind date gehoopt”: Philippe Gebeuls lacht met blinden en slechtzienden11-02-2018 10:02:46
 74. Zeist – Raadsleden als blinden door centrum11-02-2018 09:02:49
 75. Nederlands icoon van onderwijs doofblinden, Jan van Dijk, overleden27-01-2018 08:01:26
 76. Mensen met een beperking? “Noem het zoals het is: handicap”24-01-2018 11:01:39
 77. ‘Zolang televisiemakers een handicap als angstaanjagend beschouwen, komen we nooit verder’19-01-2018 01:01:14
 78. Comédienne Lies Lefever: “Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben gewoon een moeder nodig”16-01-2018 09:01:23
 79. “Zij speelde Sinterklaas, ik zwarte piet”14-01-2018 10:01:12
 80. Uitgegleden en vergeefs gereanimeerd14-01-2018 10:01:26
 81. Lies Lefever overleden – “Lies Lefever zal ons vooral bijblijven als een moedig iemand” (artiestenbureau)13-01-2018 10:01:38
 82. “Liesje, je hebt ons een mooie tijd cadeau gedaan”13-01-2018 10:01:57
 83. “Altijd die grapjes, altijd die glimlach…”13-01-2018 10:01:35
 84. Vrienden en familie halen herinneringen op bij rouwregister Lies Lefever13-01-2018 10:01:02
 85. Lies Lefever werd nog tevergeefs gereanimeerd na ongelukkige val in keuken12-01-2018 09:01:24
 86. Man van Lies Lefever trof haar nog levend aan in keuken12-01-2018 09:01:06
 87. Geen kwaad opzet bij overlijden comédienne Lies Lefever11-01-2018 05:01:22
 88. De tranen van een clown11-01-2018 04:01:57
 89. Kamagurka: “Aan de grond genageld”11-01-2018 02:01:28
 90. Geubels: “Lies was fantastische madam”11-01-2018 02:01:51
 91. Video: Parket over dood Lies Lefever11-01-2018 02:01:12
 92. Martin Heylen over dood Lies Lefever: “Ze wist uit drama altijd iets positiefs te halen”11-01-2018 02:01:12
 93. Lies Lefever (1980-2018): het manusje-van-alles dat overal even graag werd gezien11-01-2018 02:01:30
 94. Parket onderzoekt de zaak, maar alles wijst op ongeval11-01-2018 02:01:36
 95. “Verschrikkelijk, Lies was warme, lieve, positieve vrouw”11-01-2018 02:01:30
 96. Comédienne Lies Lefever (37) onverwacht overleden11-01-2018 02:01:32
 97. ‘Lies Lefever toch niet. Van alle mensen op aarde, toch niet zij’11-01-2018 02:01:57
 98. Maureen (45) moest haar baan opgeven door een progressieve oogziekte11-01-2018 07:01:30
 99. Visio De Vlasborch in Vught11-01-2018 07:01:08
 100. Esther Crombag – INTERVIEW @ Leadership Experience03-01-2018 11:01:41
 101. ‘Mensen met beperking slechter af’23-12-2017 09:12:32
 102. Breda – Complex voor blinden en slechtzienden aan Valkenierslaan21-12-2017 08:12:05
 103. Hechtel-Eksel – Ruim 170 gasten dineren als blinden14-12-2017 09:12:37
 104. Probeer te genieten en wees dankbaar voor wat je wel hebt’13-12-2017 09:12:11
 105. Pieter van der Horst: „Ik zie letters en daartussen gaten”13-12-2017 09:12:05
 106. Hoe slechtzienden de drukte van de stad ervaren06-12-2017 10:12:35
 107. VN-verdrag handicap nog onvoldoende geïmplanteerd in Nederland01-12-2017 09:12:06
 108. Radio509 live op het Oogcongres in de Jaarbeurs Utrecht22-11-2017 12:11:24
 109. Blinde spreker leidt ondernemers in de Moerdijkzaal door de duisternis15-11-2017 12:11:50
 110. ‘Je kunt in Nederland heel makkelijk beroepsblinde worden’13-11-2017 09:11:05
 111. ‘Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie’08-11-2017 09:11:41
 112. Speciaal café voor blinden en slechtzienden: “Hier helpen wij elkaar”06-11-2017 08:11:41
 113. Camping Karen & James – Bezoek van jongeren met visuele beperking02-11-2017 08:11:06
 114. Lunch in het donker02-11-2017 08:11:25
 115. Zicht op scherp: We draaien weer op winteruur27-10-2017 12:10:28
 116. Sint-Truiden – Voorzitster Stedelijke Adviesraad voor Mensen met een Beperking krijgt eerbetoon23-10-2017 10:10:45
 117. Advies aanvraag VN-verdrag handicap22-10-2017 10:10:35
 118. De Lion-Francout Prijs 2017 toegekend aan de Heer Julius Schellens18-10-2017 09:10:16
 119. Iris (19): ‘Het is alsof je door een wc-rol kijkt’16-10-2017 08:10:03
 120. Syenna op het terras15-10-2017 08:10:29
 121. Marina (12): ‘Ik laat zien dat ik alles kan’15-10-2017 08:10:50
 122. Marina (12): ‘Hoe mijn ouders eruitzien, weet ik niet’14-10-2017 08:10:12
 123. Wie durft er blind de Coolsingel over?14-10-2017 07:10:22
 124. Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’14-10-2017 07:10:55
 125. Blindemanstocht valt Bruls niet licht13-10-2017 07:10:20
 126. Leiden trapt af met bewustwordingsactie voor overstekende blinden en slechtzienden13-10-2017 07:10:28
 127. #VraagMaarRaak ofwel Q&A Scheel kijken met kunstogen! Zou ik willen zien?13-10-2017 07:10:22
 128. Blind oversteken in Leidse binnenstad13-10-2017 07:10:38
 129. Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng13-10-2017 05:10:52
 130. Wethouder steekt geblinddoekt druk Leids zebrapad over13-10-2017 05:10:57
 131. Timme (8): ‘Soms moet het gewoon even anders’13-10-2017 08:10:58
 132. Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes’13-10-2017 08:10:26
 133. Lynn Daeghsels over vier missies van de Brailleliga13-10-2017 08:10:22
 134. Met taststok door Beetsterzwaag11-10-2017 11:10:53
 135. Voorbijgangers ervaren leven met handicap10-10-2017 08:10:43
 136. Woning op maat voor gehandicapten met visuele beperking09-10-2017 06:10:37
 137. Procter & Gamble maakt advertenties toegankelijker voor blinde en dove consumenten03-10-2017 07:10:12
 138. Update: Maarten: “Ik werd blind, waarom?”01-10-2017 08:10:25
 139. Vlog 3. EHBO – Enkele hulpmiddelen bij oogproblemen22-09-2017 08:09:29
 140. Brussels parlement neemt uitgebreidere anti-discriminatiewetgeving aan21-09-2017 02:09:30
 141. Vlog 1. Hier isss… Annemiek18-09-2017 09:09:08
 142. EU geeft mensen met beperking vlottere toegang tot smartphones, transport en gebouwen16-09-2017 07:09:12
 143. Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten14-09-2017 10:09:26
 144. Het beste van Camping Karen en James – Jongeren met een visuele beperking14-09-2017 09:09:29
 145. Jared Leto maandenlang ‘blind’ door het leven08-09-2017 12:09:19
 146. Slechtziende Guido Kesler helpt bij Visio nu lotgenoten06-09-2017 09:09:02
 147. Tips voor slechtziende senioren in thuisomgeving25-08-2017 07:08:24
 148. Video: Brandweer regelt sneeuw voor mevrouw Van Aarem17-08-2017 03:08:34
 149. Nederland laat mensen met een beperking links liggen25-07-2017 02:07:41
 150. Kunnen blinde mensen ook hooggevoelig zijn?22-07-2017 12:07:21
 151. Gertjan’s VLOG 3 | Brailleleesregel gekoppeld met mijn iPhone14-07-2017 10:07:58
 152. Oogpatiëntenorganisaties willen intensiever gaan samenwerken11-07-2017 08:07:46
 153. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 154. Everon Jackson Hooi moest leren blind te zijn07-07-2017 12:07:06
 155. Blinde Britse veteraan krijgt nieuwe medailles na verlies op toilet06-07-2017 08:07:23
 156. Houten – Doel: Iedereen kan meedoen05-07-2017 03:07:24
 157. Opbrengst “Blind voor 1 dag” editie 201705-07-2017 01:07:46
 158. “Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit”03-07-2017 07:07:24
 159. Charissa Kalloe – De 10 voordelen van blind of slechtziend zijn30-06-2017 09:06:09
 160. Blinde Gertjan stelt zichzelf even voor!28-06-2017 08:06:02
 161. TV-spot Blindenzorg Licht en Liefde27-06-2017 11:06:36
 162. Blind voor 1 dag 21 juni 201727-06-2017 08:06:09
 163. Hoe is het om blind te zijn? Kaj en Bobbie testen het27-06-2017 08:06:46
 164. Team EyeOpener – Blind voor 1 dag26-06-2017 07:06:28
 165. Handicap blijft extra handicap24-06-2017 12:06:54
 166. Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen23-06-2017 10:06:19
 167. Mensen met een beperking kunnen onvoldoende participeren in de samenleving23-06-2017 05:06:58
 168. Inclusiespiegel Vlaanderen 201623-06-2017 03:06:02
 169. Resultaten crisiscommunicatie bij kwetsbare groepen online23-06-2017 08:06:03
 170. Sander aan de Wiel is 24 uur lang blind23-06-2017 07:06:49
 171. Blind voor 1 dag – Team Eyeopener23-06-2017 07:06:03
 172. Blind voor 1 dag23-06-2017 07:06:45
 173. Agnes is voor één dag net zo blind als vriendin Ria23-06-2017 07:06:11
 174. Een Andere Kijk – Reportage van slechtziende Leticia en Jan22-06-2017 07:06:07
 175. Giphart en Van Zanen blind voor een dag: “Erg beangstigend”22-06-2017 11:06:57
 176. Even blind door het leven voor zoontje en lotgenoten22-06-2017 07:06:00
 177. Modeontwerper doet Blind challenge voor inspiratie22-06-2017 07:06:53
 178. Nederlanders gaan ‘blind voor een dag’21-06-2017 10:06:09
 179. ‘Als ze me loslaat, weet ik niet waar ik naartoe moet’21-06-2017 10:06:25
 180. Bart is voor één dag blind en het valt hem ‘vies tegen’21-06-2017 10:06:05
 181. Blind voor 1 dag, team Microsoft steunt het Oogfonds21-06-2017 10:06:42
 182. Blind & EYE21-06-2017 10:06:21
 183. Blind met Dedicon op stap21-06-2017 10:06:03
 184. In jezelf investeren om vooruit te komen20-06-2017 07:06:11
 185. Vughtse Stichting Robert Coppes neemt woonvormen over van Visio de Vlasborch18-06-2017 05:06:39
 186. Verlamde en blinde Italiaanse dj moest naar Zwitserland voor waardige dood18-06-2017 05:06:16
 187. Slechtzienden geven elkaar tips en steun in Lopiks Dorpshuis18-06-2017 04:06:38
 188. PvdA en CU geblinddoekt op gemeentehuis18-06-2017 04:06:24
 189. Paus probeert bijna blind meisje te genezen met handoplegging18-06-2017 04:06:17
 190. Op deze manier vinden ook blinde kinderen hun chocolade eieren in de tuin18-06-2017 04:06:09
 191. Nynke (15): “God heeft een plan met mijn blindheid”18-06-2017 03:06:11
 192. Mijn kind is zeer slechtziend18-06-2017 03:06:29
 193. Minister en sterrenchef brunchen als slechtzienden18-06-2017 03:06:59
 194. Moeder maakt bucketlist voor dochter met oogziekte18-06-2017 03:06:33
 195. ‘Rosa’ uit Thuis even in voetsporen van televisiedochter op Leuvense markt18-06-2017 03:06:28
 196. Marrit Postma: ‘Ik zal zelf niet met de kinderwagen lopen’18-06-2017 03:06:26
 197. Meer klachten over discriminatie van gehandicapten18-06-2017 03:06:03
 198. Op fakbartocht met een blindenstok18-06-2017 03:06:15
 199. Maarten: “Ik werd blind, waarom?”18-06-2017 03:06:45
 200. Blind, Happy and Free18-06-2017 03:06:37

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2018 – 08:41