Wichelse prof start kweekprogramma voor ‘perfecte assistentiehonden’

Vier op de tien assistentiehonden kunnen finaal niet worden ingezet omdat ze niet geschikt zijn. Dat kost een bom geld en de wachtlijsten worden langer. UGent-prof Bart Broeckx uit Wichelen start dan maar zelf met een kweekprogramma. “Want afscheid nemen van een assistentiehond is dramatisch voor het baasje.”

De hond is de beste vriend van de mens, maar voor mensen met een handicap of een aandoening speelt een hond een cruciale rol in hun leven. Zo zijn er blindengeleidehonden, honden voor mensen in een rolwagen en honden die een nakende epilepsieaanval voorspellen of hun baasje met suikerziekte alarmeren als diens suikerspiegel plots sterk stijgt of daalt. Die honden worden door assistentiehondenverenigingen aangekocht bij fokkers, maar amper zestig procent van die diertjes kan ook daadwerkelijk worden ingezet.

Lange wachttijden

Veel te weinig, vindt Bart Broeckx, professor aan de faculteit diergeneeskunde van de UGent en voorzitter van Purpose Dogs, een in Wichelen gevestigde vzw die zes maanden geleden werd opgericht en assistentiehonden gaat kweken.

“We hebben bestudeerd waarom vier op de tien honden toch wordt afgekeurd”, vertelt hij. “Een afgekeurde hond kost een vereniging snel 10.000 euro, en op die manier lopen de wachttijden enorm op.”

Broeckx pakt nu uit met een moderner kweekprogramma, dat veel meer geschikte honden moet afleveren. “Bij een CT-scan (die een nauwkeurig beeld geeft van botten en weefsels, nvdr.) gaan wij een driedimensionaal beeld gebruiken in plaats van een tweedimensionaal. Zo gaan we veel sneller abnormale ontwikkelingen aan de ellebogen kunnen opsporen en dus voorspellen welke honden op termijn pijn in hun gewrichten zullen krijgen en beginnen mank te lopen.”

“Maar we gaan ook op voorhand het gedrag van de hond evalueren, door middel van veelbelovende testen die in de VS en Australië al worden gebruikt. Een assistentiehond moet namelijk de juiste werklust hebben, voldoende intelligent zijn en makkelijk te trainen. Bovendien moet hij zelfzeker zijn en mag hij niet uitvallen naar andere dieren.”

Wanneer een assistentiehond niet meer voldoet, zal het hulpbehoevende baasje opnieuw lang moeten wachten en wordt hij of zij ook met emotionele problemen geconfronteerd.

Dramatische gevolgen

“De gevolgen zijn dramatisch. Die mensen verliezen hun band met het dier en ze verliezen hun zelfstandigheid. Een hond maakt hen onafhankelijk en haalt hen uit een sociaal isolement. Kortom, het dier is heel belangrijk voor het mentale welzijn.”

De vzw wil 150 honden per jaar afleveren, waardoor het een van de grotere kweekcentra voor assistentiehonden ter wereld zal zijn.

Lieven Van Imschoot

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender, Vr. 27 Jul. 2018, Pagina 2

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Honden met een missie: Dit is Purpose Dogs18-11-2019 05:11:08
  2. “Over vijf jaar leiden we 150 pups op”29-07-2018 06:07:11
  3. Wichelse prof start kweekprogramma voor ‘perfecte assistentiehonden’29-07-2018 06:07:28
  4. 150 assistentiehonden per jaar dankzij zeven superpups28-07-2018 05:07:26
  5. Starling bevallen van nieuwe generatie assistentiehonden27-07-2018 05:07:27
  6. UGent-professor zoekt naar perfecte assistentiehond en gaat die zelf kweken09-07-2018 07:07:01
  7. ‘Starling’ start nieuwe generatie assistentiehonden in Vlaanderen29-06-2018 06:06:50

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2018 – 06:00