Honden met een missie: Dit is Purpose Dogs

Als dierenarts ben je niet alleen aan de behandeltafel bezig met de diersoorten die je behandelt. Net als vele andere dierenartsen, zetten ook dr. Bob Proesmans en zijn echtgenote dr. Mieke Gryffroy zich achter de schermen op veel andere manieren in voor dierengezondheid en -welzijn. Hun inzet voor Purpose Dogs wekte onze interesse en we gingen te rade bij de enthousiaste ondervoorzitter van de vereniging: dr. Bob Proesmans. Het resultaat lees je hier.

Dag Bob, jij bent erg actief achter de schermen van Purpose Dogs. Kun je onze lezers kort vertellen waar deze vereniging voor staat?

“Purpose Dogs is een Belgisch kweekproject van assistentiehonden. De pups stellen we op 8 weken ter beschikking aan verschillende Vlaamse en Waalse opleidingscentra van assistentiehonden die Internationaal erkend zijn door ofwel de IGDF (International Guide Dog Federation) of ADI (Assistance Dogs International). Het zijn dus pups met een purpose of een doel, die na een intensieve opleiding door de centra hulp of assistentie bieden aan personen met een beperking. Belangrijk hierbij is dat het kweekproject op een wetenschappelijk onderbouwde manier de honden kweekt om de fysieke en karakteriële kenmerken van assistentiehonden in wording te optimaliseren, en dit met respect voor dierenwelzijn.”

Kun je me iets meer vertellen over de drijfveer achter Purpose Dogs? Waarom is het project zo belangrijk?

“De grote drijfveer was het enorme tekort of eerder gebrek aan gezonde honden, die daarbij ook nog beschikten over de juiste gedragskenmerken om assistentiehond te worden.”

Hoe gaan jullie juist te werk om ervoor te zorgen dat het kweekprogramma correct verloopt?

“Je moet kunnen starten met een aantal gezonde kweekteven, afkomstig uit kweekcentra die reeds jaren ervaring hebben met het kweken van de geschikte assistentiehond. Purpose Dogs kon hiervoor rekenen op kweekprogramma’s uit de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Vanzelfsprekend moet ook de reu beschikken over de nodige kwaliteiten, zowel op vlak van gezondheid als gedrag. Ook hier kunnen we rekenen op internationale hulp, want in België zijn er gewoonweg geen honden die voldoen aan de hoge eisen die we stellen om in aanmerking te komen voor ons kweekprogramma.

Vervolgens worden de pups op een gestandaardiseerde manier opgevolgd en gescreend. Dit laat ons toe om hun fysieke en mentale gezondheid correct en statistisch relevant te beoordelen. De volgende stap is dan om die honden die het best beantwoorden aan het doel terug op te nemen in het kweekprogramma om de genetica haar werk te laten doen. Je moet immers zorgen voor vernieuwing, verbreding en vergroting van het kweekproject. Genetische diversiteit in een grote genetische pool zijn primordiaal.”

Hoe weet je welke pup geschikt is voor een leven als hulphond?

“Vanzelfsprekend moet de hond fysiek gezond zijn. Die beoordeling begint bij de geboorte en tijdens het eerste levensjaar worden op de juiste momenten bepaalde onderzoeken uitgevoerd. De meeste onderzoeken die beslissend zijn voor het leven van een hond worden uitgevoerd rond de leeftijd van één jaar: orthopedische controle van heupen en ellebogen door middel van röntgenopnames en CT-scan, een oogonderzoek, een cardiologisch onderzoek en uiteraard meerdere genetische testen. Al deze onderzoeken worden uitgevoerd door erkende specialisten, voor het overgrote deel aan de Faculteit Diergeneeskunde te Merelbeke.”

Hoe ziet de carrière van zo een toekomstige hulphond er dan uit?

“Op 8 weken leeftijd vertrekken de pups uit de pleeggezinnen van ons project. Vervolgens verblijven ze in de gastgezinnen van de opleidingscentra, waar ze hopelijk opgroeien tot evenwichtige honden. Dit gebeurt onder professionele begeleiding van de instructeurs van de opleidingscentra, die de pups voorbereiden maar nog niet opleiden. Dit gebeurt pas na een doorgedreven gezondheidsscreening door Purpose Dogs, zowel medisch als gedragsmatig, op ongeveer 12-14 maanden. Tijdens de opleiding, die ongeveer een half jaar duurt, krijgt de instructeur een goed beeld van het karakter en potentieel van de hond, en kan op zoek gaan naar de meest geschikte kandidaat-gebruiker. Eenmaal een goede match gevonden, wordt de opleiding verder voltooid en kan het team alleen verder. Vanzelfsprekend wordt er permanent opgevolgd en bijgestuurd waar nodig.”

Je bent zelf dierenarts. Wat is jouw rol als dierenarts bij Purpose Dogs?

“Ik ben ondervoorzitter van de vereniging. Zoals mijn collega-bestuurders ben ik ook vrijwilliger, waarbij ik het deel marketing voor mijn rekening neem. Ik ken de wereld van de assistentiehonden immers al meer dan 25 jaar. Daarnaast doe ik als dierenarts het grootste deel van de inseminaties met gekoeld of ingevroren zaad. Zelf zijn we thuis ook pleeggezin. Mijn echtgenote Mieke, ook dierenarts, zorgt voor één tot twee nestjes per jaar, wat ons dan weer de kans geeft om de pups tot 8 weken professioneel te begeleiden en op te volgen.”

En we kunnen je avonturen volgen via het internet?

“Mijn dochter Paulien, nu in haar laatste jaar Bedrijfsmanagement/Marketing aan UHasselt, zorgt er voor dat Purpose Dogs de internettrein niet mist: iedereen kan ons volgen via http://www.purpose-dogs.be, Facebook (PurposeDogs), Instagram purpose_dogs), …”.

Hoe kunnen de lezers het project eventueel steunen?

“Gezien kweken van gezonde honden geld kost, en we onmogelijk de echte kostprijs van de pup kunnen doorrekenen aan de opleidingscentra, moeten we op zoek naar extra middelen. We lukken daar slechts zeer matig in en alle steun is welkom. Indien alle medewerkers, bestuurders inbegrepen, hun hulp niet gratis aanboden, was het project gewoon niet haalbaar. Op termijn moeten we dus hopen dat we kunnen rekenen op externe steun. Zo zullen we bijvoorbeeld aanwezig zijn op de Warmste week, maar men kan zich ook opgeven voor het peter-of meterschap van een kweekteef.”

Wie is Bob Proesmans?

* 1986: Afgestudeerd als dierenarts in 1986
* 2001: diploma “Vakdierenarts Kleine Huisdieren” aan de UGent
* 2005-2007: Interne Geneeskunde Kleine Huisdieren aan de European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS)
* Sinds 1991: lid van de Vlaamse Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie (VDWE)
* Voorzitter van Savab Flanders vzw
* Adviserend lid van de International Guide Dog Federation (IGDF)
* Heeft samen met echtgenote Dr. Mieke Gryffroy dierenartsenpraktijk Vetuataca in Tongeren.

Jozefien Dirkx

Bron: DierenartsenWereld 191, november 2019

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Honden met een missie: Dit is Purpose Dogs18-11-2019 05:11:08
  2. “Over vijf jaar leiden we 150 pups op”29-07-2018 06:07:11
  3. Wichelse prof start kweekprogramma voor ‘perfecte assistentiehonden’29-07-2018 06:07:28
  4. 150 assistentiehonden per jaar dankzij zeven superpups28-07-2018 05:07:26
  5. Starling bevallen van nieuwe generatie assistentiehonden27-07-2018 05:07:27
  6. UGent-professor zoekt naar perfecte assistentiehond en gaat die zelf kweken09-07-2018 07:07:01
  7. ‘Starling’ start nieuwe generatie assistentiehonden in Vlaanderen29-06-2018 06:06:50

Laatst bijgewerkt op 18 november 2019 – 17:06