“Een hond, dat is echte, onvoorwaardelijke liefde”

Soms ontstaat passie uit frustratie. Dirk Comijs en zijn vrouw Agnes Van de Perre zijn er het levende bewijs van. Hun lange zoektocht naar een geschikte blindengeleidehond voor Dirk deed hen besluiten hun leven een andere richting uit te sturen. Ze richtten de vzw De Antwerpse Hulphonden op en leiden honden op voor hulpbehoevenden en mensen met een handicap.

Nederlander Dirk Comijs was havenmeester in het Willemdok. Van de ene op de andere dag verminderde zijn gezichtsvermogen. Hij bleek te lijden aan de erfelijke ziekte van Leber. De klap kwam hard aan. Dirk werd volledig blind en verloor zijn job. “Toen begon de ellende pas goed”, vertelt hij. “Ik wilde een blindengeleidehond. Maar overal waren de wachtlijsten ellendig lang. Uiteindelijk vonden we hulp in Nederland. Onze eigen Rottweiler werd als hulphond getraind.”

Het echtpaar begon te dromen over een nieuwe toekomst. “Wat als we zelf eens honden gingen trainen? Mijn vrouw Agnes schoolde zich om tot gedragstherapeute en trainster. Ze is gezegend met wat ik altijd een ‘aangeboren afwijking’ noem. Ze kan in enkele tellen de lichaamstaal van een hond lezen”, zegt Dirk.

“Mijn grote liefde”

Het koppel kweekt zelf de honden die ze opleiden. “Zo hebben we controle over het karakter en de intelligentie van de potentiële hulphond”, legt Comijs uit. “We werken graag met flatcoated retrievers en golden retrievers. En ook met mengrassen. Een hondje dat een kruising is van een labrador en een flatcoated is een ideale hulphond. De flatcoated is een uitermate positieve en levendige hond. Ik noem hem een levend antidepressiemiddel. Je kunt niet weerstaan aan de staart die altijd enthousiast heen en weer gaat. De genen van de labrador zorgen er dan weer voor dat de hond niet overactief is en zijn baas graag een plezier doet.”

Vrijwilligster Sonja Boel moet niet meer overtuigd worden van de kwaliteiten van de flatcoated. Ze verloor haar hart aan Enzo. “Ik ben in 2012 plots weduwe geworden en had het daar heel moeilijk mee. Men spreekt soms over de negatieve spiraal, maar ik voelde dat ik daar werkelijk in terechtkwam. Ik vocht daartegen en bood me hier aan als vrijwilligster. Dat is mijn redding geweest. Ik voelde me hier onmiddellijk welkom en het contact met de honden deed me zo goed. Het klikte met een jonge flatcoated en ik heb hem in huis genomen. Ik zeg soms al lachend dat Enzo mijn grote liefde is, maar mijn hond heeft me er werkelijk bovenop geholpen.”

Dementie en diabetes

Hondenliefhebbers zullen het bevestigen: aai een hond en je wordt rustiger. Je bloeddruk zakt en je wordt een beetje zen. “Het is al langer bewezen dat de aanwezigheid van een hond in een verzorgingstehuis een gunstig effect heeft op mensen die dementeren”, zegt Dirk. “Ook mensen met psychische problemen zijn vaak gebaat met een hulphond. We streven ernaar onze cliënten steeds een hond te geven die aansluit bij hun karakter en noden. Hond en mens moeten als het ware elkaars spiegelbeeld zijn, ze moeten matchen. Maar dat geldt ook voor een gewone huishond. Al te vaak kijkt men naar het uiterlijk van een hond, in plaats van zich de vraag te stellen of de hond wel past in het gezin.”

Illuna, een schatje van acht weken, en vrijwilligster Ingrid Van Loey hebben elkaar duidelijk gevonden. “Ik ben diabetespatiënte en het suikergehalte in mijn bloed fluctueert voortdurend. Illuna rea­geert op die schommelingen. Als het de verkeerde richting uitgaat, wordt ze geagiteerd. Dan weet ik dat ik moet gaan prikken. Als ik stabiel ben, gaat ze rustig neerliggen”, zegt Van Loey.

Kanker opsporen

“Veel hangt af van de bereidheid van artsen om dieren in te schakelen om het welzijn van hun patiënten te verhogen en om zelfs ziekten op te sporen”, zegt Dirk. “We verwachten veel van Levina, onze labradoodle (kruising van labrador en poedel, red.). Haar moeder en zus worden momenteel in Zweden gebruikt om kanker in een vroeg stadium op te sporen. Levina zal aan een reu uit Zweden worden gekoppeld en hopelijk erven haar pups de familiegave.”

Op de woonboot van Dirk en Agnes zitten momenteel vijftien schattige pups op een geschikt pleeggezin te wachten. “We zijn dringend op zoek naar gastgezinnen die een pup in huis willen nemen en er anderhalf jaar voor willen zorgen. Alle kosten zijn voor ons, maar we verwachten wel een engagement. De pup moet goed overal mee naartoe worden genomen, moet de basiscommando’s goed beheersen en wekelijks moet er hier een uurtje worden getraind.”

Basiscommando’s opvolgen

Het is belangrijk dat een jong hondje vanaf haar vijf weken leert om basiscommando’s op te volgen. “Elke hond zou die eigenlijk moeten kennen. Je bewijst er jezelf en je hond een dienst mee. Een hond moet gaan zitten als jij dat zegt en zijn behoefte doen wanneer jij dat wilt. Ik besef dat veel mensen dat vreemd vinden. Maar beeld je maar eens in dat je als blinde met je geleidehond over de overvolle Meir loopt en je hond het plots in haar kop haalt om ergens een hoopje te droppen. Dat wil je als blinde liever niet meemaken…”

Na anderhalf jaar komt de jonge hond opnieuw naar De Antwerpse Hulphonden en volgt ze de eigenlijke opleiding tot hulphond. “We streven ernaar de geschikte hond aan de geschikte eigenaar te koppelen. Ze moeten matchen. Zonder wederzijds vertrouwen en liefde lukt het niet”, zegt Dirk.

“Vrijwilligers zijn hier altijd welkom”, pikt Ingrid in. “Vijftien pups die moeten verzorgd worden brengen een hoop werk met zich mee.” Ze knuffelt Illuna die met een lik over de neus van haar bazinnetje beaamt. “Ach, zo’n hond. Dat is echte, onvoorwaardelijke liefde…”

http://www.antwerpsehulphonden.be

Jo Van Beylen

Bron: Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid, Di. 07 Jun. 2016, Pagina 21

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Agnes Van de Perre leidt assistentiehonden op26-01-2019 08:01:55
  2. Drijvend trainingscentrum leidt superhonden op tot levensverbeteraars13-10-2018 09:10:43
  3. Voorstelling “De Antwerpse Hulphonden VZW”24-06-2017 07:06:06
  4. Berouwvolle winkeldief vergoedt Hubo vijf jaar na de feiten15-06-2017 03:06:10
  5. “Een hond, dat is echte, onvoorwaardelijke liefde”09-06-2016 08:06:14
  6. Antwerpse Hulphondenschool voor blinden en slechtzienden10-03-2015 04:03:43
  7. De Antwerpse Hulphonden vzw – Hulphonden opleiden is een kostbare activiteit30-12-2013 09:12:28
  8. Honden als hulp in het dagelijkse leven22-03-2013 06:03:34

Laatst bijgewerkt op 9 juni 2016 – 08:34